Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΣΕΕΠ


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι 

 Πραγµατοποιήθηκαν το Σάββατο 21/12/13 τα δύο Γενικά Συµβούλια του Σωµατείου µας. Το πρώτο αφορούσε την τελική διαµόρφωση του διεκδικητικού πλαισίου καθώς επίσης και την εξουσιοδότηση της διαπαραταξιακής διαπραγµατευτικής οµάδας για τη νέα ΕΣΣΕ. Το δεύτερο αφορούσε την 
τροποποίηση του Κανονισµού Λειτουργίας του Ταµείου Αλληλοβοηθείας – Απεργιακού Ταµείου (ΤΑΑΤ) σε δύο άρθρα του. Στο άρθρο 3 όπου εξασφαλίστηκε η διαπαραταξιακή εκπροσώπηση όλων των παρατάξεων που θα συγκροτούν κάθε φορά το εννεαµελές ∆.Σ. Επίσης στο άρθρο 10, όπου µε 
απόφαση του ∆.Σ. του ΤΑΑΤ θα καθορίζεται σε ποιες απεργίες θα γίνεται η παρακράτηση στο προσωπικό ασφαλείας. 
 Μετά από µία πολύ παραγωγική και γόνιµη συζήτηση, για το µεν διεκδικητικό πλαίσιο κατατέθηκαν δύο προτάσεις. Η µία από την Εκτελεστική Γραµµατεία εµπλουτισµένη και από τις προτάσεις των υπολοίπων παρατάξεων και η δεύτερη από το Αγωνιστικό Μέτωπο, όπου τελικά υπερψηφίστηκε αυτή της Εκτελεστικής Γραµµατείας µε ψήφους 39 ΥΠΕΡ, 3 ΥΠΕΡ της πρότασης του Αγωνιστικού Μετώπου και 17 Λευκά. Επίσης υπερψηφίστηκε Οµόφωνα η διαπαραταξιακή διαπραγµατευτική οµάδα. 
 Όσον αφορά το ΤΑΑΤ, όπου και εκεί η εισήγηση του ∆.Σ. του ΤΑΑΤ εµπλουτίστηκε µε προτάσεις παρατάξεων και Γενικών Συµβούλων, κατατέθηκαν τρεις προτάσεις, η µία της ΕΝΙΑΙΑΣ, της ΕΛΚΕ και του ΣΚΕΕΠ όπου έλαβε 56 ψήφους ΥΠΕΡ, η δεύτερη από το Αγωνιστικό Μέτωπο η οποία έλαβε 3 ψήφους ΥΠΕΡ και η τρίτη της ∆ΑΚΕ η οποία έλαβε 3 ψήφους ΥΠΕΡ. 
 Σας επισυνάπτουµε το διεκδικητικό πλαίσιο που εγκρίθηκε για τη νέα ΕΣΣΕ και τις τροποποιήσεις του Κανονισµού Λειτουργίας του ΤΑΑΤ. Επίσης θα µπορείτε να τα αναζητήστε στην ιστοσελίδα µας καθώς και στο intranet. 
Το ∆.Σ. του ΠΣΕΕΠ εύχεται σε όλους τους συναδέλφους και τις οικογένειές τους, Καλές Γιορτές και Καλή Χρονιά. 
  
Kanonismos TAAT 

 Plaisio ESSE 

Δημοσκόπηση: Ενημερωτικά site και blogs εμπιστεύονται οι πολίτες


Αναξιόπιστα χαρακτηρίζονται τα τηλεοπτικά κανάλια, αλλά σε μεγάλο βαθμό και οι εφημερίδες, από τους πολίτες, σύμφωνα με έρευνα της Palmos Analysis για το Tvxs.gr. Αντίθετα ως περισσότερο αξιόπιστες αναγνωρίζουν οι πολίτες τις ενημερωτικές – ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, τις οποίες εμπιστεύονται και περισσότερο για την ενημέρωσή τους.

Το 51% δηλώνει πως τα τηλεοπτικά κανάλια είναι απολύτως αναξιόπιστα και 31% πως τα εμπιστεύεται λίγο για την ενημέρωσή του. Αντίθετα μόλις το 3% υποστηρίζει πως τα εμπιστεύεται πολύ, 1% απόλυτα και 14% αρκετά. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τις εφημερίδες είναι 29% (καθόλου), 27% (λίγο) και 7% (πολύ), 2% (απόλυτα), 22% (αρκετά).


Περισσότερο αξιόπιστες οι ενημερωτικές – ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, καθώς το 21% δηλώνει πως τις εμπιστεύεται «αρκετά» για την ενημέρωσή του, το 13% «πολύ» και το 5% «απόλυτα». Για τα blogs το 16% απαντάει «αρκετά» και το 9% «πολύ» και 4% «απόλυτα», ενώ αρνητικές απαντήσεις σχετικά με την αξιοπιστία τους δίνει το 26% (13% καθόλου, 13% λίγο).



Γενικότερα σε μια κλίμακα από το 1 (καθόλου) έως το 5 (απόλυτα) στην ερώτηση «πόσο εμπιστεύεστε για την ενημέρωση σας τα παρακάτω μέσα», οι συμμετέχοντες απάντησαν: Ενημερωτικές – ειδησεογραφικές ιστοσελίδες 2,8, Blogs 2,6, Εφημερίδες / περιοδικά 2,2 και τηλεοπτικά κανάλια μόλις 1,7. Ωστόσο ενδεικτικό του κλίματος είναι πως κανένα μέσο δεν περνάει το 3.



* Η έρευνα πραγματοποιήθηκε πανελλαδικά από τις 13 έως τις 19 Δεκεμβρίου για λογαριασμό του Tvxs.gr με τη συμμετοχή 1.012 ψηφοφόρων, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις και με αναλογική κατανομή στους νομούς της χώρας

 ΠΗΓΗ:tvxs.gr

ΠΟΠΕΚ: (Ξανά)ζητά μείωση του ΕΦΚ στο θέρμανσης για να ζεσταθούν οι πολίτες


Γι’ άλλη για φορά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) απευθύνει έκκληση προς την κυβέρνηση για άρση της απόφασης εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης και την επαναφορά του στα επίπεδα του 2011-2012, ώστε να επανέλθουν οι τιμές λιανικής κάτω από το 1 ευρώ και να ζεσταθούν οι πολίτες.
Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΠΕΚ, αναφέρει ότι «η επιπολαιότητα και η προχειρότητα με την οποία επεβλήθη η εξίσωση του Ε.Φ.Κ στο πετρέλαιο θέρμανσης χωρίς έρευνα και μελέτη των επιπτώσεων της απόφασης στην ζωή των πολιτών, συνεχίζεται με τις υποδείξεις της Κυβέρνησης προς τους πολίτες, να αποφεύγουν να ανάβουν τζάκια, σόμπες, προκειμένου να ζεσταθούν.
Η μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση με απρόβλεπτες επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών, έρχεται να προστεθεί και να αναδείξει το μέγεθος του προβλήματος, μαζί με την μείωση των δημοσίων εσόδων και την απώλεια ανθρώπινων ζωών, στα αρνητικά αποτελέσματα της εξίσωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (Π.Ο.Π.Ε.Κ), απευθύνει έκκληση στη Κυβέρνηση για άρση της απόφασης της εξίσωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και την επαναφορά του στα επίπεδα της περιόδου 2011-2012, προκειμένου να εξαφανισθούν όλες οι αρνητικές επιπτώσεις αυτής της επιπόλαιης απόφασης για να επανέλθουν οι τιμές λιανικής κάτω από το 1 ευρώ το λίτρο.
Η Πρωτοχρονιά του 2014 προσφέρεται για μια γενναία απόφαση» καταλήγει η ανακοίνωση. 

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Πάει βόρεια και δυτικά της Κύπρου για έρευνες το Barbaros


Την ένταση, αλλά και την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας συντηρεί η Τουρκία με κάθε τρόπο. Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπάρμπαρος», μετά από 17 ημέρες παρουσίας στην περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου (εισήλθε μέχρι και στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ), τώρα συνεχίζει τις… έρευνες βορείως και δυτικά του νησιού.
Η Τουρκία έχει δεσμεύσει τις περιοχές αυτές μέχρι την 30η Ιανουαρίου 2014 και το «Μπάρμπαρος» θα φθάσει μέχρι και λίγο έξω από τη χερσόνησο του Ακάμα. Σημειώνεται πως στην προηγούμενη φάση, το τουρκικό σκάφος ήταν ορατό κάποιες ημέρες από την παραλία του Πρωταρά.
Υπενθυμίζεται συναφώς ότι η θέση της Τουρκίας σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς είναι ότι έχει «νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα στην ανατολική Μεσόγειο, κυρίως στα δυτικά του γεωγραφικού μήκους 32°16’18”E.»
Η συγκεκριμένη αυτή αναφορά έγινε για πρώτη φορά, όταν ανακοινώθηκε η πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας να ξεκινήσει έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Επί χάρτου οι συντεταγμένες αυτές δείχνουν ότι η γραμμή αυτή ουσιαστικά εφάπτεται του δυτικού άκρου της Κύπρου, στην περιοχή του Ακάμα.
Η Κυπριακή Δημοκρατία παρακολουθεί από κοντά τις τουρκικές κινήσεις και η δράση του ερευνητικού σκάφους έχει ήδη καταγγελθεί στα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
(Φιλελεύθερος) 

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Είσαι νέος και άνεργος; Δες πώς θα αποκτήσεις γνώσεις και …3700 ευρώ

Είσαι νέος και άνεργος; Δες πώς θα αποκτήσεις γνώσεις και …3700 ευρώ
Για πρώτη φορά το πρόγραμμα δοκιμάστηκε στα μέσα του 2013. Χαρακτηρίστηκε επιτυχημένο αν και η συμμετοχή μπορούσε να είναι μεγαλύτερη. Ο ΟΑΕΔ επανέρχεται αυτή τη φορά με ισχυρότερα κίνητρα. Όποιος μπει στο πρόγραμμα κατάρτισης, θα εισπράξει 1000 ευρώ περισσότερα.

Η «επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας» θα βγει στον αέρα στις αρχές του 2014 (σ,σ με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες εκτιμάται ότι ο ΟΑΕΔ θα είναι έτοιμος να κάνει ανακοινώσεις μέσα στον Φεβρουάριο ή στον Μάρτιο). Το πρόγραμμα, θα αφορά σε νέους ανέργους ηλικίας έως 29 ετών ενώ συνολικά, αναμένεται να υπάρξουν θέσεις για 75.000 άτομα. Η αμοιβή που θα εισπράξουν όσοι μπουν στο πρόγραμμα κατάρτισης, θα είναι αισθητά υψηλότερη σε σχέση  με αυτή που δόθηκε το 2013 καθώς θα ανέλθει στα 3700 ευρώ έναντι 2700 ευρώ που ίσχυσαν το 2013.
Και πάλι, στους συμμετέχοντες θα παρέχεται κατάρτιση, πρακτική άσκηση και εργασία σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα (μεταποίηση, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τουρισμός, ναυτιλία κλπ.). Ειδικότερα, το πρόγραμμα αναμένεται να περιλαμβάνει:
θεωρητική κατάρτιση 80 ωρών σε οριζόντιες και εξειδικευμένες δεξιότητες
πρακτική άσκηση των ωφελουμένων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας διάρκειας 500 ωρών, η οποία δεν θα υπερβαίνει τους 5 μήνες και θα υποστηρίζεται από τον επόπτη πρακτικής που θα ορίσει ο πάροχος κατάρτισης.
υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης και καθοδήγησης που παρέχονται στον ωφελούμενο από τον πάροχο κατάρτισης πριν και κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης και αφορούν
α) στη διάγνωση και κατάλληλη σύζευξη των εκπαιδευτικών αναγκών / δεξιοτήτων των καταρτιζομένων με τις ανάγκες των επιχειρήσεων,
β) στη τοποθέτηση, παρακολούθηση και εποπτεία του ωφελουμένου από τον πάροχο κατάρτισης στην επιχείρηση πρακτικής άσκησης, μέσω του επόπτη Πρακτικής και
γ) σε επιπρόσθετες υπηρεσίες για την μετατροπή της πρακτικής άσκησης του καταρτιζόμενου σε σύμβαση εργασίας και την τοποθέτηση του στην επιχείρηση πρακτικής.
        Επιχορήγηση της επιχείρησης που προβαίνει στην πρόσληψη του ωφελουμένου αμέσως μετά τη λήξη της πρακτικής άσκησης, η οποία θα αποτελέσει αντικείμενο άλλης πρόσκλησης.
Οι επιχειρήσεις που θα «φιλοξενήσουν» τους νέους, θα πάρουν στα χέρια τους επιταγή ύψους 1.100 ευρώ η οποία θα αντιστοιχεί στη λήψη υπηρεσιών κατάρτισης (θεωρία και πρακτική) και συμβουλευτικής καθοδήγησης και υποστήριξης, των ωφελουμένων από τους παρόχους κατάρτισης.

Το ποσό αυτό θα ανέλθει στα 1.400 ευρώ στην περίπτωση μετατροπής της πρακτικής άσκησης του καταρτιζόμενου σε σύμβαση εργασίας, της οποίας η διάρκεια δεν θα είναι μικρότερη των έξι μηνών.
 ΠΗΓΗ:.fpress.gr

Τα ρυμουλκά των ΕΛ.ΠΕ. που ρυμουλκούν το κράτος

Τα ρυμουλκά των ΕΛ.ΠΕ. που ρυμουλκούν το κράτος
Τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ.) έθεσαν αιφνιδιαστικώς νέες αυστηρές προδιαγραφές για τη λειτουργία των ρυμουλκών στο λιμάνι τής Θεσσαλονίκης, χωρίς προφανείς λόγους και δίχως να έχουν δικαιοδοσία για κάτι τέτοιο, όπως καταγγέλλεται. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Ναυτιλίας διαχρονικά μέχρι σήμερα έχει στην ουσία αποδεχθεί την απεμπόληση του δικού του δικαιώματος να θέτει όρους και προϋποθέσεις για τη διενέργεια της ρυμούλκησης. Κερδισμένη από αυτήν την εξέλιξη παρουσιάζεται η Κοινοπραξία Βερνίκου-Ζούρου, που ανήκει στους πλοιοκτήτες Νίκο Ζούρο και Κωνσταντίνο και Νίκο Βερνίκο. Οι τελευταίοι είναι ξάδελφοι του γνωστού εφοπλιστή Γιώργου Βερνίκου, ο οποίος θεωρείται πολιτικός μέντορας του Ευάγγελου Βενιζέλου και διατέλεσε υφυπουργός Ναυτιλίας για πέντε «ολόκληρες» ημέρες, όταν συγκροτήθηκε η κυβέρνηση Σαμαρά τον Ιούνιο του 2012… 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

ΠΗΓΗ:iapopsi.gr

BBC: «Η Ελλάδα βρίσκεται στο πέμπτο και τελευταίο στάδιο της θλίψης»

BBC: «Η Ελλάδα βρίσκεται στο πέμπτο και τελευταίο στάδιο της θλίψης»
Σε άρθρο του με τίτλο «αχτίδες ελπίδας για την Ελλάδα», ο μόνιμος ανταποκριτής του BBC στην Αθήνα Mark Lowen αναλύει τις σκέψεις και τις εμπειρίες του σχετικά με την κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα μας, στην αυγή του 2014. Με συνεχείς συμβολικές αναφορές στην ομορφιά του φωτός της Αθήνας, ο δημοσιογράφος ξεκινάει το άρθρο του αναφέροντας ότι οι προβλέψεις για το 2014 για την ανάπτυξη και την ανεργία είναι επιτέλους θετικές, «με τους Έλληνες όμως να γνωρίζουν ότι υπάρχουν ακόμη πολύ δύσκολες μέρες μπροστά τους». 

«Η εξάντληση των τεσσάρων χρόνων της κρίσης γίνεται χειρότερη, όμως η Ελλάδα προχωράει», γράφει, επισημαίνοντας κάτι που οι περισσότεροι στο εξωτερικό δεν αντιλαμβάνονται:«ακόμη και στην κορύφωση της κρίσης, όταν το Σύνταγμα καιγόταν από τις μολότοφ και τα δακρυγόνα, με τους βουλευτές να διαφωνούν με τις ώρες για τις νέες περικοπές, με τις Βρυξέλλες να συζητούν για το πώς μια χώρα μπορεί να φύγει από το ευρώ, ακόμη και τότε, αυτή η χώρα προχωρούσε». Πώς; «Τα μαγαζιά ήταν πάντα ανοιχτά, οι καφετέριες γεμάτες, τα γραφεία λειτουργούσαν, οι τουρίστες κατέφταναν».

Κι ενώ ο Mark Lowen αναγνωρίζει το εύρος και τις τραγικές συνέπειες της κρίσης (περικοπές, τεράστια ανεργία, ελλείψεις σε νοσοκομεία και σχολεία, αυτοκτονίες, θεαματική άνοδος της ακροδεξιάς) υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα λειτουργεί. Η κυβέρνηση δεν έχει πέσει και οι φετινές διαδηλώσεις ήταν πολύ λιγότερες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και σχεδόν καθόλου βίαιες». Ο ανταποκριτής το εξηγεί αυτό λέγοντας ότι οι πολλές διαφορετικές πολιτικές τάσεις δεν μπορούν να ενωθούν για έναν κοινό σκοπό, ενώ του έκανε εντύπωση ότι σε μαθητική διαμαρτυρία άκουσε τα ίδια συνθήματα που ακούγονταν πριν από 40 χρόνια...

«Η σπουδαιότητα της ελληνικής οικογένειας έχει προστατέψει πάρα πολλούς. Και οι άνθρωποι εδώ αγαπούν τη ζωή: ακόμη κι αν κάποιοι δεν έχουν ούτε τα απαραίτητα, ακόμη απολαμβάνουν το κλίμα, τη φυσική ομορφιά και τον πολιτισμό της χώρας», εξηγεί, φτάνοντας όμως και στο συμπέρασμα ότι «υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που σιωπηρά υποστηρίζουν ότι συμβαίνει»...



Ο δημοσιογράφος επικαλείται τη συνομιλία του με έναν δικηγόρο, ο οποίος του είπε ότι «η κρίση αλλάζει την Ελλάδα προς το καλύτερο. Το δημόσιο, των πολλών αργόσχολων χωρίς προσόντα μεταμορφώνεται. Οι Ελλήνες μαθαίνουν να ζουν με ότι διαθέτουν. Η φοροδιαφυγή δεν είναι πια αποδεκτή. Μια νέα κουλτούρα αλληλεγγύης δημιουργείται, ένα αίσθημα ότι το περνάμε όλοι μαζί αυτό». Και όλα αυτά, όπως εξήγησε ο δικηγόρος στον δημοσιογράφο είναι «μια επώδυνη διαδικασία αλλά απαραίτητη».

Ο Mark Lowen, χρησιμοποιώντας συμβολικά τα πέντε στάδια της θλίψης, (άρνηση, θυμός, διαπραγμάτευση, κατάθλιψη και αποδοχή) θεωρεί ότι ίσως η χώρα μας να οδεύει πια προς το τελευταίο στάδιο, αυτό της αποδοχής. «Πλέον συναντώ πολλούς ανθρώπους οι οποίοι αν είχαν να διαλέξουν μεταξύ του 2004, όταν η Ελλάδα διοργάνωνε τους Ολυμπιακούς, γινόταν πρωταθλήτρια Ευρώπης στο ποδόσφαιρο, ένιωθε πλούσια και του σήμερα, θα προτιμούσαν το δεύτερο. Αντιλαμβάνονται πια ότι η κατάσταση στη χώρα πριν από την κρίση ήταν μια ψευδαίσθηση. Ήταν ένα πάρτυ που απλά έπρεπε να τελειώσει», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Και το άρθρο κλείνει ως εξής: «Στα χαρτιά, τα νούμερα φαίνονται καλύτερα και η κυβέρνηση λέει ότι τα χειρότερα πέρασαν, η ύφεση θα τελειώσει και η ανεργία θα αρχίσει να πέφτει. Όμως, ενώ ακόμη 12 πολύ δύσκολοι μήνες τελειώνουν για την Ελλάδα, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν το εκπληκτικό φως του ηλιοβασιλέματος της Αθήνας σηματοδοτεί αχτίδες ελπίδας»...

Πηγή: BBC 

ΠΗΓΗ:zougla.gr

Τοξική βόμβα τα τζάκια - Πιο επικίνδυνα από τα καυσαέρια


Η "ιλιγγιώδης" ταχύτητα με την οποία κινείται ο κρατικός μηχανισμός για την προστασία του πληθυσμού από την αιθαλομίχλη γίνεται παροιμιώδης.
Εξαγγελίες για μέτρα επί μέτρων πριν από ενάμιση μήνα και έκτοτε ουδέν νεώτερον. Αντίθετα, σε… εγρήγορση βρίσκονται τα μέτρα εκείνα που αναγκάζουν τους πολίτες να καίνε ό,τι βρουν για να ζεσταθούν.
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την αντιμετώπιση έκτακτων επεισοδίων από αιωρούμενα σωματίδια, η οποία υπογράφηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη, στις 5 Νοεμβρίου, ακόμη "γυρίζει" από υπουργείο σε υπουργείο προκειμένου να μπουν και οι υπογραφές των συναρμόδιων υπουργών. Αλλά ούτε η πολυσυζητημένη απόφαση για την παροχή δωρεάν ρεύματος στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού τις περιόδους που η αιθαλομίχλη χτυπά κόκκινο έχει ετοιμαστεί.
 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 ΠΗΓΗ:news247.gr

«Χορηγός» η κυβέρνηση (του κ. Λάτση…)

«Χορηγός» η κυβέρνηση (του κ. Λάτση…)
Η φεουδαρχία του κ. Ιωάννη Κωστόπουλου στα Ελληνικά Πετρέλαια έφθασε στο απόγειό της, καθώς όπως φαίνεται ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας επιχειρεί να πάρει τον πλήρη «έλεγχο» των ΕΛ.ΠΕ. Και αυτό δεν θα απασχολούσε κανέναν αν όλα αυτά συνέβαιναν σε μία αμιγώς ιδιωτική εταιρεία. Η διαφορά όμως στην περίπτωση των ΕΛ.ΠΕ. είναι ότι το ελληνικό Δημόσιο συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με το διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του 34%.
Του Αλέξανδρου Μανωλόπουλου
Συγκεκριμένα –εν μέσω των αποκαλύψεων της «Α» για την επένδυση του διυλιστηρίου, τους όρους της συμφωνίας με την BP και τις αθρόες προσλήψεις από την Eurobank– ανακοινώθηκε η ανασύνθεση των διοικητικών συμβουλίων στις θυγατρικές των ΕΛ.ΠΕ.-ΕΚΟ και Ελληνικά Καύσιμα (BP). Τι προέκυψε από αυτή την ανασύνθεση; Αντί του προέδρου των ΕΛ.ΠΕ. κ. Χρήστου Κομνηνού τοποθετήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος κ. Ιωάννης Κωστόπουλος, κίνηση η οποία σχολιάστηκε εντόνως στους κόλπους της εταιρείας.
Ως αιτία της αποπομπής Κομνηνού οι πληροφορίες αναφέρουν καταρχήν τους τσακωμούς μεταξύ του διδύμου της ηγεσίας των Ελληνικών Πετρελαίων. Κατά μία άλλη εκδοχή, ο λόγος της αποπομπής αφορά τη συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων. Ουσιαστικά, η απομάκρυνση του κ. Κομνηνού –ο οποίος παραμένει προς το παρόν πρόεδρος των ΕΛ.ΠΕ.– αποτελεί ένα κομμάτι ενός ευρύτερου σχεδίου του κ. Κωστόπουλου. Επίσης στη θέση του κ. Χ. Κομνηνού, τοποθετήθηκε ως μέλος του Δ.Σ. ΕΚΟ και Ελληνικά Καύσιμα (BP) o κ. Ι. Αψούρης, ο οποίος αποτελεί πρόσφατη πρόσληψη και ο οποίος πρόσφατα προήχθη στη θέση του γενικού διευθυντή Νομικών Υπηρεσιών του Ομίλου ΕΛ.ΠΕ., γεγονός σκανδαλώδες για τα δεδομένα της ιεραρχίας και των εταιρικών διαδικασιών του Ομίλου.
Η πιο λογικοφανής εξήγηση, επομένως, της αποπομπής Κομνηνού είναι οι ενδεχόμενες αποσχίσεις που ετοιμάζει η διοίκηση Κωστόπουλου, προκειμένου να περιορίσει και τις ζημίες του Ομίλου. Άλλωστε, οι έχοντες καλή μνήμη θα θυμούνται ότι σε ανύποπτο χρόνο η διοίκηση έχει μιλήσει για άλλο μοντέλο και πορεία…
Έφθασε η ώρα του πρωθυπουργού
Όπως ειπώθηκε και στον πρόλογο, όλα τα παραπάνω ενδεχομένως να τα προσπερνούσε η ειδησεογραφία αν συνέβαιναν σε αμιγώς ιδιωτική επιχείρηση. Στην περίπτωση όμως των ΕΛ.ΠΕ. ουδείς μπορεί να κλείσει τα μάτια στα όσα απαράδεκτα συμβαίνουν, καθώς στον Όμιλο το ελληνικό δημόσιο είναι μέτοχος κατά 34% και διορίζει πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο στη μητρική εταιρεία. Αν λοιπόν συμβαίνουν όλα αυτά και δεν κουνιέται… φύλλο, υποδηλώνονται δύο πράγματα: είτε πολιτική συμφωνία και άνευ όρων «παράδοση» των ΕΛ.ΠΕ. στον ιδιώτη μέτοχο, είτε παντελή έλλειψη εποπτείας από την ελληνική κυβέρνηση (βλ. πώληση του ΔΕΣΦΑ). Και στις δύο περιπτώσεις οι πολιτικές ευθύνες είναι σημαντικότατες. Η κυβέρνηση καλείται να βάλει φραγμό στις παραπάνω πρωτοβουλίες. Εν ολίγοις, έφθασε η ώρα του πρωθυπουργού. Είναι αδιανόητο ένας manager από τον ιδιωτικό τομέα να λειτουργεί ως «κράτος εν κράτει», να μην ενημερώνει κανέναν και να οδηγεί σε συρρίκνωση και οικονομική ζημιά έναν όμιλο που έχει στηρίξει τη χώρα. Αντί της οικονομικής ανάπτυξης εμφανίζει ζημίες, κλείνει μονάδες, έχει τον δανεισμό στα 4 δισ. ευρώ και αποτελεί τη χειρότερη διοίκηση που έχει περάσει από το τιμόνι των Ελληνικών Πετρελαίων.
Και βεβαίως, οι εμφανιζόμενες ζημιές στα ΕΛ.ΠΕ. από το μάνατζμεντ του κ. Ιωάννη Κωστόπουλου, εκλεκτού του κ. Σπύρου Λάτση, δεν είναι κάτι που παρατηρείται για πρώτη φορά σε επιχειρήσεις του Ομίλου. Αρκεί να θυμηθεί κανείς την Eurobank όταν τον έλεγχο είχε το «team» Λάτση, και τα «κόκκινα» δάνεια της τράπεζας ξεπέρασαν το 70%!!!
Τότε η κυβέρνηση λειτούργησε ως «χορηγός» του Ομίλου και έσωσε την τράπεζα με το ΤΧΣ που παίρνει το 100% των μετοχών.
Μια χορηγία στην Eurobank, άλλη μια με το κέντρο Ραδιοτηλεόραση είναι αρκετές. Ελπίζεται ότι τα «δώρα» θα σταματούσαν στα ΕΛ.ΠΕ., που επί Τσοχατζόπουλου και Παπαντωνίου η Petrola του κ. Σπύρου «μεταλλάχτηκε» σε διυλιστήριο, με τον Βαρδή Βαρδινογιάννη να έχει «βγει» στα κάγκελα.
Αλήθεια, κάποιο δημοσίευμα στην εφημερίδα «Το Χωνί», που μιλούσε για κάποια 10 εκατ. ευρώ, που από τον γνωστό-άγνωστο κ. Χρόνη βρέθηκαν στον λογαριασμό του ήδη καταδικασθέντος κ. Γιάννη Σμπώκου, την εποχή που η Petrola «βαφτίστηκε» –με έγκριση των προαναφερομένων υπουργών– σε διυλιστήριο, ερευνήθηκε ποτέ από τους αρμόδιους εισαγγελείς, ή μπήκε στα συρτάρια, αφού οι χορηγίες μέχρι κάποιου προφανώς αριθμού επιτρέπονται από τις κυβερνήσεις διαχρονικά…
 ΠΗΓΗ:.iapopsi.gr