Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Συγκλονιστική μαρτυρία εργαζόμενου για το ατύχημα στα ΕΛΠΕ

elme3
Λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή – μαρτυρία από εργαζόμενο κοντά στον χώρο του ατυχήματος στα ΕΛΠΕ ΒΕΑ. Για ευνόητους λόγους δεν δημοσιεύουμε το ονοματεπώνυμο και τα στοιχεία του.

«Κατά τις 7:30 το πρωί είχα πάει σε ένα χώρο απέναντι από το συμβάν για μια εργασία συντήρησης (περίπου 20 με 25 μέτρα απόσταση και σε ύψος 10 μέτρων περίπου).

Περίπου στις....

Ο προδότης κατά τον Θουκυδίδη

Αποτέλεσμα εικόνας για Θουκυδίδη

"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδας στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..."

Ο Γιώργος Στασινός νέος πρόεδρος του ΤΕΕ

stasinos (600 x 337)
ΨΗΦΙΣΕ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΕΕ

«Η εκλογή μου στη θέση του προέδρου του ΤΕΕ εκφράζει τη θέληση όλων των μηχανικών για δουλειά και πρόοδο. Είναι μεγάλη χαρά και ευθύνη να σε εμπιστεύονται οι συνάδελφοι σου σε μια τόσο δύσκολη περίοδο. Όλοι μαζί μπορούμε να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο, όχι μόνον για το ΤΕΕ αλλά και για τη χώρα» τόνισε αμέσως μετά την εκλογή του ο νέος πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι ...

Δε φταίει «η κακιά η ώρα»...

Εργάτες στην πύλη των ΕΛΠΕ λίγο μετά το «ατύχημα»
Παρά την προσπάθεια κυβέρνησης και εργοδοσίας να πείσουν για το αντίθετο, το εργατικό «ατύχημα» που έγινε το πρωί της Παρασκευής στο διυλιστήριο των «Ελληνικών Πετρελαίων» (ΕΛΠΕ) στον Ασπρόπυργο, δεν ήταν ούτε κεραυνός εν αιθρία ούτε βέβαια το έφερε «η κακιά η ώρα».
Ηταν συνέπεια μιας μακράς πορείας ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και των μέτρων ασφάλειας, σε μια επιχείρηση με κυρίαρχο ρόλο στον κλάδο της διύλισης και γενικότερα στην ελληνική καπιταλιστική οικονομία, προκειμένου να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία της.
Γι' αυτό, στα ΕΛΠΕ έφτασαν....

"Ανεπίτρεπτη υποκατάσταση αρμοδιοτήτων του ΠΣ από τα ΕΛ.ΠΕ"


Αγαπητέ κ. καθηγητά, Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Τις πρωινές ώρες την Παρασκευή 8/5/2015 εκδηλώθηκε πυρκαγιά στα Ελληνικά Διυλιστήρια στον Ασπρόπυργο, από την οποία προκλήθηκε σοβαρότατος τραυματισμός έξι..

Τι διαμορφώνει την τιμή της βενζίνης

Τι διαμορφώνει την τιμή της βενζίνης
Oι Αμερικανοί οδηγοί πλημμύρισαν τους δρόμους φέτος τον χειμώνα, επαναφέροντας στο προσκήνιο μία μεγάλη συζήτηση, η οποία μπορεί να καθορίσει το εάν οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου θα παραμείνουν σταθερές ή θα υποχωρήσουν εκ νέου. Ωστόσο, πολλοί οικονομολόγοι και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας εμφανίζονται διχασμένοι ως προς...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ

Π.Ο.Ε.
Προς Δ.Σ. ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΚΛΑΔΟΥ
Προς Σωματεία Μέλη
Κοινοποίηση Υπουργείο Εργασίας 

Παρασκευή 8 Μάη 2015, καταγράφεται ένα ακόμα τραγικό ατύχημα στον κλάδο της ενέργειας, όπου 6 εργαζόμενοι γίνονται θύματα μιας συνεχιζόμενης πολιτικής που στέκεται στην ευημερία των αριθμών και αγνοεί την ανθρώπινη υπόσταση.
Η ανθρώπινη ζωή δεν αποτελεί αναλώσιμη ύλη, αποτελεί το υπέρτατο αγαθό.
Η Ομοσπονδία Ενέργειας, έχει επισημάνει σε κάθε τόνο, συνεχώς τα τελευταία χρόνια, τους κινδύνους που εγκυμονούν στον ευαίσθητο χώρο που δραστηριοποιείται και έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ότι η μείωση προσωπικού η εντατικοποίηση εργασίας με εξαντλητικά ωράρια και η εργολαβοποίηση, θα οδηγήσουν τον κλάδο σε περιστατικά σαν αυτά που βιώσαμε την Παρασκευή 8 Μαΐου.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ πρέπει να θέσουμε το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις, γι αυτό και απαιτούμε τα εξής:

· ΟΧΙ σε ασφυκτικούς χρονικούς περιορισμούς της διάρκειας εργασιών γενικής
συντήρησης

· ΟΧΙ στην εντατικοποίηση της εργασίας, με συνεχόμενα 12ωρα . Να γίνουν άμεσα προσλήψεις .

· ΟΧΙ στην εργολαβοποίηση του κλάδου. Πλήρη απασχόληση και μονιμοποίηση του εργολαβικού προσωπικού που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

· ΑΜΕΣΗ και ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ εφαρμογή της νομοθεσίας περί Υγιεινής και Ασφάλειας σε
όλους τους χώρους εργασίας του κλάδου. Καλούμε τα συναρμόδια υπουργεία να επιβάλουν ουσιαστικότερους ελέγχους στις εταιρίες, για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας Υγιεινής και Ασφάλειας των εργαζομένων

 Η πιστοποίηση, η εξειδίκευση και η επάρκεια, απαραίτητα κριτήρια για τις εργολαβικές εταιρίες και το προσωπικό τους, στην επιλογή και ανάθεση έργων.

 Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΞΑΓΓΕΛΕΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΜΑΙΟΥ 2015 4ΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΩΡΑ 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΕΩΣ ΤΙΣ 4 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΚΑΙ ΚΑΛΕΙ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΜΑΖΙΚΑ. 
   
                  ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΣΕΕΠ


Η σκέψη όλων των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, είναι κοντά στους έξι συναδέλφους μας που δίνουν μάχη για τη ζωή τους. Δυστυχώς, παρά τα όσα συνέβησαν, κάποιοι Δ/ντές δεν έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα των στιγμών και σχεδιάζουν τη συνέχιση των εργασιών σαν να μην έχει συμβεί το παραμικρό.
Το Δ.Σ. του Σωματείου μετά από έκτακτη συνεδρίασή του, αποφάσισε ομόφωνα σήμερα 09/05/15, να προκηρύξει δύο (2) 24ωρες γενικές απεργίες, την Κυριακή 10/05/15 και τη Δευτέρα 11/05/15, σαν απάντηση στο δραματικό δυστύχημα της 08/05/15 στον Ασπρόπυργο, τον σοβαρότατο τραυματισμό των συναδέλφων μας αλλά και την ανεύθυνη στάση στελεχών της Εταιρείας.
Καλούμε για μια ακόμα φορά την Εταιρεία να αλλάξει στάση και να προχωρήσει σε όλες εκείνες τις ενέργειες που εδώ και πολύ καιρό θέτει το Σωματείο και που δυστυχώς επιβεβαιώθηκε με τόσο δραματικό τρόπο. Πρέπει άμεσα να δρομολογηθούν οι απαραίτητες προσλήψεις σε παραγωγή και συντήρηση για να σταματήσουν επιτέλους τα 12ωρα και η συνεχής εντατικοποίηση.
Να εφαρμοστεί αυστηρά το 8ωρο σε όλους τους εργαζόμενους, ανθρώπινη αντιμετώπιση, αξιοπρεπείς μισθοί, εκπαίδευση όλων των εργαζομένων σε εργολαβικές εταιρείες. Άμεση επανεξέταση του χρονοδιαγράμματος της γενικής συντήρησης των ΒΕΑ, με αυστηρή τήρηση των διαδικασιών με στόχο την ασφάλεια στην εργασία, λαμβάνοντας υπόψη τους νόμους για ασφαλείς συνθήκες εργασίας, αλλά και το μέγεθος, την πολυπλοκότητα και την επικινδυνότητα των εργασιών στα διυλιστήρια.
Ζητάμε αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες της Επιτροπής Διερεύνησης των αιτιών του δυστυχήματος στις ΒΕΑ, να γίνει συνάντηση με τη Διοίκηση της Εταιρείας για να δρομολογηθούν λύσεις σε όλα τα προβλήματα και να μην ξαναζήσουμε ποτέ στα ΕΛΠΕ όσα ζήσαμε τις μέρες αυτές.

                                    ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΑ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ 

                  Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ Η ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ