Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

ΑΔΜΗΕ: και τα δικά σας δικά μας, επειδή έτσι γουστάρουμε!

http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c8827c35-4399-4fbb-8ea6-aebdc768f4f7/8302607.pdf
Ο ΑΔΜΗΕ είναι περιουσία του Ελληνικού λαού: τα δίκτυα μεταφοράς της ηλεκτρ. ενέργειας δημιουργήθηκαν  απ' το μηδέν στη ρημαγμένη απ' το 2ο Παγκόσμιο & τον Εμφύλιο Πόλεμο Ελλάδα, με χρηματοδότηση απ' το υστέρημα των πολιτών, αλλά και τις εισφορές των εργαζομένων στη ΔΕΗ. Ο ΑΔΜΗΕ δεν είναι μόνο καλώδια & πυλώνες, είναι ο μόχθος των ανθρώπων να πάει το ρεύμα και στην τελευταία γωνιά της Ελληνικής γης, εκεί πού μόνο ένας δημόσιος φορέας μπορούσε ποτέ να το πάει, χωρίς να σκέφτεται με όρους κερδοφορίας, αλλά με όρους κοινωνικής προσφοράς. Αυτή την περιουσία έρχεται η κυβέρνηση να την ξεπουλήσει, χωρίς να λογαριάζει ούτε καν το προστατευόμενο απ' το Σύνταγμα δικαίωμα στην περιουσία.
Η ΔΕΗ είναι εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο και η αξία του ΑΔΜΗΕ είναι ενσωματωμένη στην αξία της μετοχής της ΔΕΗ. Το 51% το έχει το Δημόσιο, αλλά το υπόλοιπο 49% το έχουν ιδιώτες: επενδυτικά σχήματα, ο Οργανισμός Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ, ακόμα και απλοί εργαζόμενοι της ΔΕΗ. Οι ιδιώτες λοιπόν αποξενώνονται απ' την περιουσία τους, που ...
ξεπουλάει η κυβέρνηση ανάλογα με τις μνημονιακές ανάγκες της, και, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον οικονομικό τύπο, δεν αποζημιώνονται ούτε καν με τη μορφή μερίσματος. 
Το πιο ωραίο δε είναι ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να αποζημιώσει τη ΔΕΗ (και τους ιδιώτες μετόχους, βεβαίως-βεβαίως) ούτε καν για το 34% του ΑΔΜΗΕ που θα περάσει στην κυριότητα του Δημοσίου, αφού ναι μεν έχει success story, ναι μεν έχει πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά λεφτά δεν έχει !

Κι αφού δεν έχει λεφτά, έβαλε στο άρθρο 1 παρ. 4 του νομοσχέδιου την "πολύ ωραία" διάταξη ότι "το τίμημα για την απόκτηση των μετοχών, που αντιστοιχούν στο ανωτέρω ποσοστό 34%, προσδιορίζεται με βάση την τελική προσφορά του επενδυτή που θα αποκτήσει τις μετοχές που αντιστοιχούν στο 66% των μετοχών εκδόσεως της ΑΔΜΗΕ ΑΕ στο πλαίσιο του οικείου διαγωνισμού και δύναται να εξοφληθεί δια συμψηφισμού με οφειλόμενους φόρους τέλη ή άλλες απαιτήσεις του Ελληνικού Δημοσίου έναντι της ΔΕΗ ΑΕ, από οποιαδήποτε αιτία και αν προκύπτουν αυτές, περιλαμβανομένων μελλοντικών απαιτήσεων και δικαιωμάτων".
Ωραίο κράτος δικαίου, κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Με τέτοιες διατάξεις η Ευρώπη μας μάρανε! Αφού δεν έχουμε λεφτά να πληρώσουμε, αλλά έχουμε τη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία δικιά μας, ρίχνουμε, όποτε γουστάρουμε στο μέλλον, μια "ρύθμιση" για να δημιουργήσουμε απαιτήσεις έναντι της ΔΕΗ, να τις συμψηφίσουμε και καθαρίσαμε! Στην Ευρώπη όμως των ιδεών του διαφωτισμού και των κοινωνικών δικαιωμάτων κάτι τέτοιες κουτοπονηριές τις λένε "δήμευση της περιουσίας της ΔΕΗ".

Και για να δείτε και τη μεγάλη ωφέλεια που προκύπτει για τους πολίτες απ' την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, δείτε αριστερά την "Έκθεση Αξιολόγησης Συνεπειών Ρυθμίσεων", που έχει καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή: το απόλυτο κενό ως απάντηση στα ερωτήματα που βάζει το τυποποιημένο έντυπο! Δείτε στο 4.3 το "Περιγράψτε ξεχωριστά και αναλυτικά τα οφέλη που αναμένεται να προκύψουν για τον πολίτη από την προτεινόμενη ρύθμιση". Δεν υπάρχει τίποτα, ούτε καν έτσι, για τα μάτια του κόσμου, βρε αδερφέ! Η κυβέρνηση, που υποτίθεται φροντίζει για το καλό μας και μας έχει σώσει δυο-τρεις φορές τουλάχιστον, δεν βρήκε ούτε ένα επιχείρημα να γράψει.  Εκτός κι αν ήταν τόσο μεγάλη η πρεμούρα, να καταθέσουν τη σχετική έκθεση άρον-άρον, που κατέθεσαν το έντυπο μόνο για το θεαθήναι, αδιαφορώντας για την ουσία. Άλλωστε "στη δημοκρατία κυβερνάει η πλειοψηφία", έτσι δεν μας λένε; Πόσο όμως δημοκρατικό είναι να κάνει η πλειοψηφία ό,τι γουστάρει, χωρίς να προκύπτουν οφέλη για τον πολίτη; 

ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr/

Δελτίο Τύπου - Υπόμνημα της ΓΣΕΕ στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο


Υπόμνημα στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο απέστειλε η ΓΣΕΕ στο οποίο γίνεται εκτενής αναφορά στις νομοθετικές παρεμβάσεις Κυβέρνησης-Τρόικα στα εργασιακά του ιδιωτικού και ευρύτερου δημόσιου τομέα που έγιναν από το 2010 έως σήμερα, οι οποίες εκτός από αντισυνταγματικές παραβιάζουν σειρά άρθρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη.
Στο Υπόμνημα γίνεται αναφορά στο σύνολο των βίαιων ανατροπών σε βάρος των εργαζομένων και τεκμηριώνεται νομικά η παραβίαση από την Ελλάδα των υποχρεώσεών της που απορρέουν από τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.
Όλα αυτά εν αναμονή της έκδοσης της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της αίτησης που έχει καταθέσει η ΓΣΕΕ για την ακύρωση των διατάξεων του Ν.4046/2012 και της 6ης ΠΥΣ. Μια κρίσιμη απόφαση που καθυστερεί αναιτιολόγητα και με την οποία η Συνομοσπονδία διεκδικεί τη δικαστική δικαίωση του κόσμου της μισθωτής εργασίας. 
Σας επισυνάπτουμε το σχετικό Υπόμνημα

ΠΗΓΗ:.gsee.gr

Τα non papers για τα χημικά της Συρίας και ο ρόλος της ΑΟΖ


Δύο non papers έστειλε η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών προς το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών από τον περασμένο Σεπτέμβριο - το δεύτερο μάλιστα μέσα στην εορταστική περίοδο - ζητώντας τη συνδρομή της Αθήνας στην επιχείρηση καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.


Αυτό αναφέρουν οι πληροφορίες, ενώ το ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει και τον κ. Ευ. Βενιζέλο κατά τις συνομιλίες που θα έχει αύριο με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, στην Ουάσινγκτον, μετά τη θύελλα αντιδράσεων στην Ελλάδα. Ήδη στην Κρήτη, εκτός από τη χαρτούρα ερωτήσεων από βουλευτές, έχουμε και κίνημα συλλογής υπογραφών κατά της εξουδετέρωσης χημικών της Συρίας στη θάλασσα μεταξύ Ιταλίας και Κρήτης. Όμως, αν δεν υπάρξει παρέμβαση στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο, τα πράγματα δεν είναι απλά. Αφού η καταστροφή των χημικών σε περιοχή διεθνών υδάτων δεν επιτρέπει καμία κρατική παρέμβαση, είτε της Ιταλίας είτε της Ελλάδας, παρά μόνο αν υπάρχει απαγόρευση από πλευράς του ΟΗΕ, που έχει τεθεί και επικεφαλής της όλης διαδικασίας.


Ενημερωμένες πηγές τόνιζαν ότι η ελληνική κυβέρνηση υπήρξε εξαρχής πολύ προσεκτική στις αμερικανικές προσεγγίσεις, από το Σεπτέμβριο, για το θέμα - για μία σειρά λόγων - να εμπλακεί πιο ενεργά στη διαδικασία, προσφέροντας π.χ. κάποιο λιμάνι ή εγκαταστάσεις στην ξηρά.


Επιπλέον, η Αθήνα ζήτησε να αποφευχθεί η πορεία των πλοίων μεταφοράς των χημικών ουσιών βορείως της Κρήτης, για λόγους ασφαλείας, προστασίας του περιβάλλοντος, τουρισμού κ.ά. Δεν απέκλεισε όμως την οικονομική συνδρομή της στο ταμείο που έχει συσταθεί ώστε να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα κονδύλια για την καταστροφή και τα οποία είναι ουδόλως ευκαταφρόνητα.


Ωστόσο, η στάση του ΥΠ.ΕΞ. τις τελευταίες μέρες και μετά το δημοσίευμα του BBC περί καταστροφής των χημικών μεταξύ Ιταλίας και Κρήτης σε διεθνή ύδατα είναι εκκωφαντικά σιωπηρή.
 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 ΠΗΓΗ:.neakriti.gr

Πωλητήριο σε κοιτάσματα βάζει η Shell


Στην πώληση δραστηριοτήτων, αξίας έως και 15 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων κάποιων κοιτασμάτων στην περιοχή της Βόρειας Θάλασσας, προσανατολίζεται η Royal Dutch Shell, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εταιρεία θα πουλήσει ορισμένα από τα κοιτάσματά της στη Βόρεια Θάλασσα, καθώς αντιμετωπίζει αυξανόμενες πιέσεις από την πλευρά των επενδυτών να περιορίσει τις δαπάνες, εν μέσω αυξημένου κόστους, σε συνδυασμό με την προοπτική αποκλιμάκωσης των πετρελαϊκών τιμών.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η Shell ενδεχομένως να βάλει «πωλητήριο» σε κάποια από τα κοιτάσματα στη Νιγηρία, συν τη συμμετοχή της 23,1% στον αυστραλιανό όμιλο "Woodside Petroleum".

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Η υπόθεση Deepwater Horizon συνεχίζει να ταλαιπωρεί την BP


Υψηλότερο απ’ όσο αρχικά υπολόγιζε θα είναι το πρόστιμο που καλείται να πληρώσει η BP για την υπόθεση του Deepwater Horizon που συνέβη το 2010.
Η εταιρεία καλείται να πληρώσει για την αποζημίωση τους πληγέντες από την πετρελαιοκηλίδα, αρκετά μεγαλύτερο ποσό από ότι είχε αρχικά υπολογίσει (δηλαδή στα 7,8 δισ. δολάρια).
Πλέον, η ΒΡ δίνει μάχη στα δικαστήρια των παράλιων περιοχών, ώστε να συγκρατήσει αυτό το κόστος, ενώ οι δικαστικές αποφάσεις μέχρι στιγμής είναι ανάμικτες.
Παράλληλα, ο βρετανικός κολοσσός στρέφεται κατά των επιχειρήσεων που δεν παρουσίασαν ζημιές αλλά παρόλα αυτά κατέθεσαν αιτήματα αποζημίωσης στις δικαστικές αρχές. 

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Βίντεο-"ξυράφι" N.Farage σε Α.Σαμαρά: «Να ονομάσετε το κόμμα σας No Democracy»!


Με πολιτικό "ξυράφι", αποτελείωσε σήμερα τον πρωθυπουργό Α.Σαματά πριν λίγη ώρα στην συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διεξάγεται ως εναρκτήρια για την ελληνική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Βρετανός ευρωβουλευτής και ηγέτης του UKIP, Nigel Farage, ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ελλάδα για τις παρεμβάσεις του κατά της τρόικα, από την αρχή της (αιματηρής) οικονομικής περιπέτειας.

Ο Nigel Farage λοιπόν, απευθύνθηκε ως εξής στον κ. Α. Σαμαρά, με αφορμή τη δήλωσή του δεύτερου ότι αντιπροσωπεύει "την κυρίαρχη βούληση του ελληνικού λαού", αμφισβήτησε ευθέως την πολιτική του πρόθεση και του πρότεινε να αλλάξει το όνομα του κ΄πομματος από "Νew Democracy" σε "No Democracy"!

"Δεν κυβερνάτε εσείς την Ελλάδα. Η τρόικα κυβερνά! Το κόμμα σας ονομάζεται "Νέα Δημοκρατία", αλλά νομίζω ότι θα 'πρεπε να το ονομάσετε "No Democracy" (Μη Δημοκρατία), διότι η Ελλάδα βρίσκεται πλέον υπό ξένη κατοχή!"

Απολαύστε ολόκληρη την σημερινή του παρέμβαση το Ευρωκοινοβούλιο στο παρακάτω βίντεο, με τα χαρακτηριστικά κατσουφιασμένα και ενοχλημένα πρόσωπα των υπόλοιπων Ευρωπαίων πολιτικών και του ίδιου του Α. Σαμαρά! 

ΠΗΓΗ:defencenet.gr

Αλλάζουν όλα στις φορολογικές δηλώσεις – Βεβαίωση του φόρου μαζί με την υποβολή της δήλωσης

Αλλάζουν όλα στις φορολογικές δηλώσεις – Βεβαίωση του φόρου μαζί με την υποβολή της δήλωσης
 Δείτε τη είναι η “ταυτότητα οφειλής” και πως θα λειτουργεί το νέο σύστημα
- Ο πολίτης θα μπορεί να πληρώσει άμεσα είτε σε δόσεις είτε όλο το ποσό του φόρου
- Οδηγίες προς τους πολίτες έδωσε το υπουργείο για να μην... καούν από λάθη
Όλα όσα ξέραμε γύρω απ' την υποβολή της φορολογικής δήλωσης μάλλον θα πρέπει να τα ξεχάσουμε και μάλιστα άμεσα.
Ήδη σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων από την 1/1/2014 ταυτόχρονα με την οριστικοποίηση υποβολής οποιασδήποτε δήλωσης, το ποσό φόρου που θα προκύπτει θα βεβαιώνεται άμεσα στον φορολογούμενο, που επίσης άμεσα θα μπορεί να πληρώσει είτε εφάπαξ είτε με δόσεις τον φόρο που του αναλογεί.

Ο πολίτης θα μπορεί να πληρώσει άμεσα είτε σε δόσεις είτε όλο το ποσό του φόρου Ιδού ολόκληρη η επιστολή-ανακοίνωση της Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων:

«Αγαπητέ Φορολογούμενε,
Από την 01/01/2014 και εφεξής, έχουν τεθεί σε ισχύ οι διατάξεις του Ν.4174/2013 (ΦΕΚ 170Α'/26-07-2013). Η πιο σημαντική αλλαγή που επιφέρει ο Νόμος και επηρεάζει άμεσα τη συναλλαγή του πολίτη με τη Φορολογική Διοίκηση είναι το γεγονός ότι από 01/01/2014 αποσυνδέεται η υποβολή της δήλωσης από την καταβολή του φόρου (ολικά ή σε δόσεις όπου προβλέπεται), δεδομένου της παρ. 1 του άρθρου 31 που αναφέρει, ότι: «άμεσος προσδιορισμός φόρου είναι ο προσδιορισμός φόρου που προκύπτει χωρίς περαιτέρω ενέργεια ταυτόχρονα με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ταυτόχρονα με την οριστικοποίηση υποβολής οποιασδήποτε δήλωσης (εκτελεστός τίτλος), το ποσό φόρου που προκύπτει βεβαιώνεται άμεσα στον φορολογούμενο.

Με την οριστικοποίηση της υποβολής της δήλωσης εκδίδεται το σημείωμα για την πληρωμή του φόρου στο οποίο περιέχεται ο αριθμός της «Ταυτότητας Οφειλής (Τ.Ο.)», στοιχείο απαραίτητο για να δοθεί η εντολή πληρωμής στην τράπεζα ή τα ΕΛ.ΤΑ. μέσω ΒΕΒΑΙΩΜΕΝΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ.

Από τα παραπάνω πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι με την υποβολή - οριστικοποίηση της δήλωσης - εφόσον είναι χρεωστική - βεβαιώνεται ο φόρος που προκύπτει από αυτή, χωρίς να προαπαιτείται η καταβολή του.

Επομένως, σε περίπτωση που διαπιστωθεί εκ των υστέρων - μετά την οριστικοποίηση της δήλωσης, ότι αυτή είναι λανθασμένη, δεν υπάρχει δυνατότητα ακύρωσής της με την μη καταβολή του φόρου, αλλά ο φορολογούμενος οφείλει να προβεί εκ νέου σε υποβολή δήλωσης.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στις περιπτώσεις υποβολής δηλώσεων για τις οποίες δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία υποβολής και η πληρωμή τους γίνεται με την υποβολή. Η ταυτότητα οφειλής εκδίδεται με ημερομηνία λήξης της δόσης την τρέχουσα ημερομηνία. Στις περιπτώσεις αυτές, παρόλο που η υποβολή είναι εμπρόθεσμη, αν η καταβολή δε γίνει μέσα στα χρονικά πλαίσια λειτουργίας των εναλλακτικών δικτύων (όπως web-bαnking) τότε θεωρείται πως έχει καταβληθεί την επόμενη ημέρα και συντρέχει περίπτωση τόκων εκπρόθεσμης καταβολής.

Προσοχή! Για δηλώσεις Φ.Π.Α., Φόρου Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων, Παρακρατούμενων Φόρων, Ειδικών Φόρων και Τελών, που υποβάλλονται από 1.1.2014, η πληρωμή γίνεται μέσω Τ.Ο. (Βεβαιωμένες Οφειλές)».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΧΑΡΗ ΘΕΟΧΑΡΗ


 ΠΗΓΗ:newsit.gr

ΚΑΙΡΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΕΗ Α.Ε. ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙ ΑΔΜΗΕ Α.Ε.


ΕΠΙΣΤΟΛΗ 

Προς : Πρόεδρο & Δ/ντα Σύμβουλο ΔΕΗ Α.Ε.                      Αριθ. Πρωτ.:4881

κ. Αρθούρο Ζερβό                                                                Ημερ.: 15.1.2014



Θέμα: Σχέδιο Νόμου περί ρύθμισης θεμάτων της ΑΔΜΗΕ Α.Ε

  

Κύριε Πρόεδρε

Ως γνωστό η Κυβέρνηση κατέθεσε το Σχέδιο Νόμου για τη ρύθμιση θεμάτων της ΑΔΜΗΕ αφού νωρίτερα τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση για ελάχιστο χρονικό διάστημα (μόλις 72 ώρες).

Στην ουσία, το Σχέδιο Νόμου έρχεται να αντικαταστήσει την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ αριθ. 168 στις 24.7.2013.

Είναι γνωστό ότι η Ελληνική Δημοκρατία με τον Νόμο 4001/11 έχει ενσωματώσει στην Ελληνική Νομοθεσία τις διατάξεις της οδηγίας 2009/72/ΕΚ.

Πιο συγκεκριμένα, οι διατάξεις, αναφέρουν ότι η Διαχείριση του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ) ανατίθεται σε θυγατρική της ΔΕΗ Α.Ε με την επωνυμία Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ Α.Ε) η οποία οργανώνεται και λειτουργεί ως ανεξάρτητος διαχειριστής μεταφοράς κατά τις διατάξεις της οδηγίας 2009/72/ΕΚ και ιδίως του Κεφαλαίου V, αυτής.



Τα ερωτήματα που απερίφραστα και επιτακτικά προκύπτουν είναι τα εξής:

1.Ποια είναι η άποψη της Διοίκησης της ΔΕΗ Α.Ε για την επιλογή της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της ΑΔΜΗΕ όταν μόλις πριν από δύο χρόνια έχει γίνει η επιλογή του μοντέλου ΙΤΟ; (μοντέλο που χαρακτηρίστηκε σαν τη λιγότερο επώδυνη επιλογή για τη ΔΕΗ).

2.Έχει εντολή η Διοίκηση της ΔΕΗ, από την Κυβέρνηση, να προβεί στα όσα αναφέρονται στο άρθρο 1 του Σχεδίου Νόμου «Με επιμέλεια και δαπάνη της Εταιρείας συντελείται ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός της εταιρείας ΑΔΜΗΕ ΑΕ»;

3.Γνωρίζει η Διοίκηση της ΔΕΗ αν η απόφαση αυτή της Κυβέρνησης αποτελεί Μνημονική υποχρέωση της χώρας.

Κύριε Πρόεδρε

Η αφορμή σύνταξης και αποστολής της εν λόγω επιστολής προέκυψε κυρίως μετά από την χθεσινή τοποθέτηση, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, του Υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου, όπου μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός ανέφερε ότι ήταν οι Σύμβουλοι της ΔΕΗ αυτοί που θεώρησαν ως ενδεδειγμένη την ολοκλήρωση του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού, σε μία φάση (ενώ αρχικά ήταν να γίνει σε δύο στάδια).

Αξίζει στο σημείο αυτό να θυμίσουμε ότι η ΔΕΗ Α.Ε είχε υιοθετήσει το μοντέλο ΙΤΟ αναλαμβάνοντας μάλιστα πρωταγωνιστικό ρόλο προκειμένου να πείσει την τότε Κυβέρνηση να υιοθετηθεί το εν λόγω μοντέλο έναντι των ισοδύναμων μοντέλων (ISO και unbundling) που προέβλεπε η σχετική οδηγία. Από τα όσα, δε, έχει αναφέρει ο Υφυπουργός φαίνεται να προκύπτει η εικόνα ότι έχει αλλάξει άποψη και η ΔΕΗ για την συγκεκριμένη επιλογή (του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού) του ΙΤΟ.

Κύριε Πρόεδρε

Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, ως γνωστό, είναι Επιχειρησιακό Σωματείο της ΔΕΗ Α.Ε νομιμοποιείται όμως στην αποστολή της Επιστολής τούτης, με δεδομένο ότι οι Εργαζόμενοι στο σύνολο του Ομίλου άρα και στην ΔΕΗ Α.Ε έχουν εμπράγματα δικαιώματα στην περιουσία και της ΑΔΜΗΕ (σύμφωνα με το άρθρο 34 του Νόμο 2773 του 1999).

Περαιτέρω, η κίνησή μας αυτή εμπίπτει και στην υποχρέωση που έχουμε (μαζί με το σύνολο των Πρωτοβάθμιων Σωματείων που εκπροσωπούν τον Όμιλο της ΔΕΗ Α.Ε και με δεδομένες τις εγγενείς αδυναμίες της ΓΕΝΟΠ) να αντισταθούμε στα σχέδια της Κυβέρνησης με την ευχή και την προσδοκία ότι δεν αποτελούν και σχεδιασμό της Επιχείρησης.

     Πολύ δε περισσότερο, δεν θα θέλαμε να κατηγορηθούμε ότι απεμπολούμε τον αγώνα και αδιαφορούμε για την τύχη των συναδέλφων μας στον ΑΔΜΗΕ με το σκεπτικό ότι τα χρήματα θα έρθουν στη ΔΕΗ Α.Ε προκειμένου να υπηρετήσουν το επενδυτικό της πρόγραμμα.

Κύριε Πρόεδρε

     Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ παρακολουθεί τις εξελίξεις και σε συντονισμό με το σύνολο των πρωτοβάθμιων σωματείων, θα αναλάβει δράσεις προς την κατεύθυνση αποτροπής του Κυβερνητικού σχεδιασμού ξεπουλήματος της περιουσίας των εργαζόμενων και του Ελληνικού λαού.
 
ΠΗΓΗ:spartakos-dei.gr

Νέα προκήρυξη για τη διπλή δολοφονία στη Χ.Α.


Κατά της Aριστεράς, αλλά και «αντιεξουσιαστών και αναρχικών», στρέφεται η δεύτερη προκήρυξη της οργάνωσης «Μαχόμενες Λαϊκές Επαναστατικές Ομάδες» που είχε αναλάβει την ευθύνη για τις δολοφονίες των μελών της Χρυσής Αυγής στο Ν. Ηράκλειο. 

Το κείμενο 21 σελίδων αναρτήθηκε χθες το απόγευμα στην ιστοσελίδα Indymedia. Ανάμεσα σε άλλα, οι συντάκτες του κειμένου αναφέρουν: «Δεν υπήρξε ένοπλη επαναστατική ενέργεια, ίσως τα τελευταία είκοσι χρόνια, που να μην λοιδορήθηκε τόσο πολύ από εκείνους από την αριστερά, αλλά κυρίως από κάποιους αναρχικούς- αντιεξουσιαστές αυτήν τη φορά, που μιλούσαν για "προβοκάτσιες", "σκοτεινά κέντρα" κ.λπ., αποκαλύπτοντας τον πραγματικό τους ρόλο που δεν είναι άλλος από το να σπέρνουν την ηττοπάθεια, τη θυματοποίηση και να δίνουν χέρι βοηθείας στην προσπάθεια του κράτους να απομονώσει και να καταστείλει επαναστάτες που έχουν επιλέξει τον ένοπλο αγώνα. Με αυτή την έννοια μας έκανε μεγάλη τιμή όλος αυτός ο συρφετός των "αγωνιστών" που ξεκινά από την επίσημη αριστερά, ΚΚΕ και Σύριζα, Ανταρσύα, αλλά κυρίως, αυτήν τη φορά πλειοδότησαν -και αυτό έχει μεγάλη σημασία- σε έναν εμετικό οχετό κάποιοι αναρχικοί και αντιεξουσιαστές. Αρκετό λοιπόν διάστημα μετά την ενέργεια, αφότου καταλάγιασε όλη αυτή η λάσπη, επιλέγουμε να απαντήσουμε». 

Σε άλλο σημείο της προκήρυξης ο συντάκτης σχολιάζει δηλώσεις που έγιναν με αφορμή τη διπλή δολοφονία στο Ν. Ηράκλειο, αναφέροντας: «Αμέσως μετά την επίθεση στους χρυσαυγίτες, λες και ήταν έτοιμες και γραμμένες προκαταβολικά, οι δηλώσεις περί προβοκάτσιας περίσσεψαν. Οι περισσότεροι πανικόβλητοι, ενέπλεκαν τα "σενάρια" για το "ποιος έκανε την επίθεση" και μιλούσαν για "ξεκαθάρισμα λογαριασμών", "για πράκτορες", "προβοκάτορες" γενικώς, ακόμα και για τους ίδιους "τους χρυσαυγίτες" (!!!). Ο πανικός δεν είναι ποτέ καλός σύμβουλος για την πολιτική και η τρικυμία στο κρανίο που σημειώθηκε, ήταν αναμενόμενο να φέρει τη γελοιοποίηση των συκοφαντών, κυρίως μετά την ανάληψη ευθύνης».

Παρατίθεται αυτούσια η ανακοίνωση
  
ΠΗΓΗ:zougla.gr

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! Ο Θεοχάρης δίνει μπόνους στον …εαυτό του! Δεν μπορεί να τα ζούμε αυτά…

theoxaris-apokalypsi
ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ. ΝΑ ΒΕΒΑΙΩΘΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ CYBORG.

Νόμιμο, ηθικό ή τίποτα από τα δύο; Πώς μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς το γεγονός ότι ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, δίνει πρακτικά… μπόνους στον εαυτό του για τα έσοδα της Γενικής Γραμματείας;

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το “Κουτί της Πανδώρας”, ο Χάρης Θεοχάρης με το νόμο 4093/12 (που δεν είναι όποιος κι όποιος νόμος, αλλά το λεγόμενο “Μεσοπρόθεσμο”) στο άρθρο 6, παράγραφος β’, κάνει αυτό ακριβώς: Προβλέπει “ετήσια ειδική ανταμοιβή (bonus)” για τον εαυτό του ως ποσοστό επί των εισπράξεων της Γραμματείας που υπερβαίνουν τον ετήσιο στόχο – δηλαδή από την είσπραξη των φόρων μας, και όλοι ξέρουμε τι φόροι είναι αυτοί…

Αυτονόητα τίθεται το ερώτημα, πόσο θράσος θα πρέπει να έχει ένας δημόσιος λειτουργός για να απαιτεί ουσιαστικά νόμιμη μίζα για να κάνει τη δουλειά του, όταν ήδη παίρνει (πιθανότατα) έναν παχυλό μισθό, χωρίς καν να τηρεί τα προσχήματα για το «καλό της χώρας» και άλλα τέτοια χαριτωμένα.

Φυσικά, η απόφαση αυτή δεν είναι προσωπική απόφαση του γενικού γραμματέα, αλλά ενεργοποιείται με κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης – αποδεικνύοντας ότι σε αυτήν την κυβέρνηση κανείς δε δρα μόνος του…

ΠΗΓΗ:olympia.gr

UBS: Οι προβλέψεις για ΕΛΠΕ και Motor Oil


Το χειρότερο τρίμηνο που έχουν εμφανίσει εδώ και χρόνια οι ευρωπαϊκές εταιρείες διύλισης ήταν το δ΄ τρίμηνο του 2013, σύμφωνα με σημερινή έκθεση της UBS.
Στην έκθεσή του, ο διεθνής οίκος, μεταξύ άλλων, παραθέτει τις προβλέψεις του για τις τα αποτελέσματα των εταιριών του κλάδου, μεταξύ των οποίων τα ΕΛΠΕ και η Motor Oil.
Αναλυτικότερα:
ΕΛΠΕ
Για τα Ελληνικά Πετρέλαια, η UBS προβλέπει καθαρές ζημιές ύψους 17 εκατ. ευρώ για το δ' τρίμηνο του 2013, έναντι κερδών 1 εκατ. ευρώ το γ' τρίμηνο και κερδών 23 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012, ενώ τα EBITDA εκτιμάται πως θα είναι μειωμένα κατά 28% σε ετήσια βάση και κατά 24% σε τριμηναία βάση, στα 56 εκατ. ευρώ.
Ο οίκος αναμένει να υπάρξει ενημέρωση αναφορικά με το πρόγραμμα ύψους 150 εκατ. ευρώ για την βελτίωση των EBITDA, ενώ στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί και η κατάσταση στην ελληνική αγορά πετρελαίου, η οποία έχει αρχίσει να σταθεροποιείται.
Η τιμή-στόχος που δίνει η UBS για τα ΕΛΠΕ είναι τα 7,75 ευρώ ανά μετοχή, με σύσταση "neutral".
Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα των ΕΛΠΕ θα ανακοινωθούν στις 27 Φεβρουαρίου.
Motor Oil
Η Motor Oil αναμένεται να ανακοινώσει ανακοινώσει τις πρώτες τριμηναίες ζημιές από το δ' τρίμηνο του 2009, σύμφωνα με τη UBS, η οποία αναμένει ζημιές (σε προσαρμοσμένη βάση) ύψους 1 εκατ. ευρώ το δ' τρίμηνο του 2013, έναντι κερδών 4 εκατ. το δ' τρίμηνο του 2012 και 31 εκατ. ευρώ το γ' τρίμηνο του 2013, ενώ τα EBITDA αναμένεται να διαμορφωθούν στα 39 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 20% σε ετήσια και κατά 52% σε τριμηνιαία βάση.
Ο οίκος αναφέρει πως τα αποτελέσματα του γ' τρίμηνου έδειξαν πως οι δραστηριότητες διύλισης μπήκαν και πάλι σε τροχιά, μετά τις εργασίες συντήρησης του α' εξαμήνου του 2013, ωστόσο εκτιμά πως το EBITDA διύλισης θα μειωθεί λόγω του πολύ δύσκολου περιβάλλοντος διύλισης στην Ευρώπη. Παράλληλα, εκτιμά πως η Motor Oil θα εμφανίσει βελτιστοποίηση των αποδόσεων των προϊόντων της, όμως αυτό δεν αναμένεται να είναι αρκετό για να αντισταθμίσει τα ισχνά περιθώρια. Το marketing αναμένεται πως θα εμφανίσει μια συνηθισμένη εποχική πτώση, όμως οι καλές πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να δώσουν στήριξη.
Η UBS δίνει τιμή-στόχο 9,00 ευρώ με σύσταση "buy".
Τα αποτελέσματα της Motor Oil αναμένονται στα μέσα Μαρτίου.

 ΠΗΓΗ:energypress.gr/

Κλείνουν οι συμφωνίες πετρελαίων στη Δυτική Ελλάδα


Θέμα ημερών είναι η υπογραφή των συμβάσεων με τους αναδόχους για την έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου στις περιοχές των Ιωαννίνων και του Πατραϊκού Κόλπου.
Τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Οικονομικών ανταποκρίθηκαν στο κομβικό αίτημα των επενδυτών - αναδόχων για διασφάλιση φορολογικής σταθερότητας και όπως όλες οι πλευρές τονίζουν η υπογραφή των συμβάσεων είναι θέμα ημερών.
Οι ανάδοχες κοινοπραξίες (ΕΛΠΕ - Edison - Petroseltic για την περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου και Εnergean Oil - Petra Petroleum για την περιοχή των Ιωαννίνων) έχουν παραλάβει από το ελληνικό Δημόσιο τα τελικά κείμενα των συμβάσεων που εμπεριέχουν ειδικό όρο διασφάλισης φορολογικής σταθερότητας για την 25ετία της παραχώρησης των κοιτασμάτων. Τα κείμενα των συμβάσεων μελετούν λεπτομερώς οι νομικοί σύμβουλοι των επενδυτών για να υποβάλουν τυχόν παρατηρήσεις.
Κοινή είναι η εκτίμηση ωστόσο και από τις δύο κοινοπραξίες ότι τα πράγματα εξελίσσονται θετικά και ότι πολύ σύντομα θα πέσουν οι υπογραφές. Σε αυτό το στάδιο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν κύκλοι από τη πλευρά των επενδυτών, οι νομικοί σύμβουλοι θα πρέπει να εξετάσουν πολύ προσεκτικά τις διατυπώσεις στους όρους της σύμβασης.
«Συμφωνούμε τώρα στο αγγλικό κείμενο και θα πρέπει να δούμε λέξη - λέξη και το ελληνικό. Δεν είναι απλή υπόθεση, καθώς πρόκειται για ένα κείμενο 160 σελίδων στα αγγλικά που θα πρέπει να μεταφερθεί στα ελληνικά με σαφήνεια ώστε να μην υπάρξουν παρερμηνείες και αντιφάσεις, αφού ο νόμος προβλέπει ότι σε περίπτωση διαιτησίας, υπερισχύει το ελληνικό κείμενο» αναφέρει αρμόδιο στέλεχος, εκτιμώντας ότι μπορεί να απαιτηθεί και διάστημα τριών εβδομάδων για την τελική υπογραφή των συμβάσεων.
Σε κάθε περίπτωση, η επενδυτική πλευρά κρίνει ως ιδιαίτερα θετικές τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων από πλευράς του ελληνικού Δημοσίου. Το αρνητικό κλίμα που κυριαρχούσε μέχρι και πριν τις γιορτές λόγω της μεγάλης καθυστέρησης, αφού οι σχετικοί διαγωνισμοί με τη διαδικασία του open door ξεκίνησαν εδώ και δύο χρόνια, έχει ανατραπεί και είναι πλέον κοινή η αίσθηση ότι η διαδικασία για την ολοκλήρωσή τους έχει μπει στην τελική ευθεία.
Το θέμα της φορολογικής σταθερότητας τέθηκε ως κομβικό για την υπογραφή των συμβάσεων από τους επενδυτές. Αυτό που θέλησαν να διασφαλίσουν είναι η απόδοση μιας μακροχρόνιας επένδυσης όπως είναι αυτή της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, η οποία θα μπορούσε να επηρεαστεί αρνητικά από την αλλαγή της φορολογικής νομοθεσίας.
Η πλευρά του ελληνικού Δημοσίου ήταν αρχικά και για μεγάλο χρονικό διάστημα αντίθετη στο σχετικό αίτημα, προβάλλοντας το επιχείρημα της σταθερότητας που παρέχει η Ελλάδα ως χώρα της Ε.Ε., στάση που έφερε κυρίως τις ξένες εταιρείες προ της αποχώρησης. Αμέσως μετά την υπογραφή των συμβάσεων, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης θα καταθέσει τα σχετικά κείμενα προς ψήφιση στη Βουλή.
Αυτά θα αφορούν τις συμβάσεις για το κοίτασμα των Ιωαννίνων, τα απολήψιμα αποθέματα του οποίου υπολογίζονται σε 50-80 εκατ. βαρέλια και του Πατραϊκού Κόλπου με απολήψιμα αποθέματα περί τα 200 εκατ. βαρέλια. Η σύμβαση για το μικρό κοίτασμα του Κατάκολου των 5-7 εκατ. βαρελιών δεν προβλέπεται να υπογραφεί άμεσα, ενώ το πλέον πιθανό ενδεχόμενο είναι να ακυρωθεί ο σχετικός διαγωνισμός.
Προσφορές για το Κατάκολο είχαν υποβάλει δύο εταιρείες (Energean Oil και Grekoil) από τις οποίες το ΥΠΕΚΑ ζήτησε να προχωρήσουν στον αποκαλούμενο «υποχρεωτικό γάμο» υποβάλλοντας κοινή βελτιωμένη προσφορά. Ο «υποχρεωτικός γάμος» ωστόσο διαλύθηκε, αφού διαπιστώθηκε ότι η Grekoil δεν διέθετε την προβλεπόμενη από την προκήρυξη εμπειρία στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
Πηγή: Καθημερινή 

ΠΗΓΗ:news247.gr

O διάλογος του Άδωνι με τους γιατρούς του Αγία Όλγα

Οι νέοι ψάχνουν απεγνωσμένα για δουλειά και οι εργοδότες υπαλλήλους με δεξιότητες


Ενώ εκατομμύρια νέων αναζητά απεγνωσμένα δουλειά, οι επιχειρηματίες επιμένουν ότι παλεύουν να βρουν νέους ανθρώπους με τα προσόντα που απαιτούνται για τις θέσεις εργασίας που διαθέτουν.
Σε έρευνα της McKinsey σε 5.300 νέους, 2.600 εργοδότες και 700 εκπαιδευτικών σε οκτώ χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο) επισημαίνεται πως ένα από τα προβλήματα στην Ευρώπη είναι η έλλειψη διαθέσιμων θέσεων εργασίας.
Στην Ελλάδα, το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε κατά 68% απότο 2010 μέχρι το 2012, με την Ελλάδα να βρίσκεται αντιμέτωπη με την πιθανότητα μιας "χαμένης γενιάς".
Οι εργοδότες παραπονιούνται πως δεν μπορούν να βρουν υπαλλήλους με τα απαιτούμενα προσόντα, τη στιγμή που το ποσοστό ανεργίας ξεπέρασε το 55% το 2013.
Το 45% των εργοδοτών στην Ελλάδα, το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό μετά την Ιταλία με 47%, εκτιμά πως η έλλειψη προσόντων προκαλεί σημαντικά προβλήματα.
Η έρευνα, σύμφωνα με την Καθημερινή, εντοπίζει στην Ελλάδα πέντε βασικά προβλήματα. Πρώτον, ότι το 42% των Ελλήνων δηλώνει ότι δεν συνεχίζει τις σπουδές του σε μεταλυκειακό επίπεδο (γεγονός που θα τους έδινε μεγαλύτερη πιθανότητα εύρεσης εργασίας) γιατί δεν μπορεί να καλύψει τα έξοδα διαβίωσης. Είναι εντυπωσιακό ότι το 68% των Ελλήνων φοιτητών ζει στο πατρικό σπίτι, ενώ ο μέσος όρος των υπόλοιπων χωρών της έρευνας είναι 38%.
Δεύτερον, λίγοι είναι οι Ελληνες μαθητές που λαμβάνουν κάποιου είδους επαγγελματικό προσανατολισμό εκτός του οικογενειακού τους περιβάλλοντος. Η Ελλάδα σε αυτήν την κατηγορία ήταν η χαμηλότερη σε κατάταξη καθώς μόλις το 13% δηλώνει ότι έχει επαρκείς πληροφορίες πριν επιλέξει ποιο επάγγελμα θέλει να ακολουθήσει και τι ικανότητες χρειάζονται γι’ αυτό το επάγγελμα, με αποτέλεσμα οι μεταλυκειακές σπουδές να μην έχουν σχέση με το τι ζητάει η αγορά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το επάγγελμα των αρχιτεκτόνων: ενώ η κατασκευαστική αγορά από το 2005 έχει μειωθεί 50%, οι απόφοιτοι της αρχιτεκτονικής έχουν αυξηθεί κατά 50%.
Τρίτον, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η έκθεση, οι εκπαιδευτικοί και οι εργοδότες «κινούνται σε διαφορετικούς πλανήτες». Πιο συγκεκριμένα, το 79% των εκπαιδευτικών που συμμετείχε στην έρευνα απάντησε ότι οι φοιτητές είναι καλά προετοιμασμένοι για την πρώτη τους δουλειά, ενώ μόνο το 23% των εργοδοτών συμφωνεί σε αυτό, δίνοντας στη χώρα μας την πιο εντυπωσιακή διαφορά μεταξύ αυτών των δύο ομάδων. Αυτή η διαφορά είναι αποτέλεσμα της έλλειψης επικοινωνίας που έχουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα με την πραγματική αγορά εργασίας ενώ στη χώρα μας δεν υπάρχει καμία οργανωμένη δομή που να φέρνει σε επαφή αυτές τις ομάδες.
Τέταρτον, βασικό πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό της εργατικής δύναμης του ιδιωτικού τομέα να απασχολείται σε μικρές επιχειρήσεις (73%). Οι μικρές επιχειρήσεις έχουν περιορισμένη δυνατότητα να προσλάβουν, ενώ συγχρόνως έχουν δυσκολία να επικοινωνήσουν ότι έχουν κάποια θέση ανοιχτή και γι’ αυτό, σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης, είναι λιγότερο πιθανό να βρουν τους κατάλληλους εργαζόμενους.
Πέμπτον, η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η πρακτική εξάσκηση τουλάχιστον έξι μηνών σε μία θέση που έχει σχέση με τις σπουδές ενός νέου Έλληνα μπορεί να αυξήσει μέχρι και 60% την πιθανότητα να βρει δουλειά.

 ΠΗΓΗ:news247.gr

Τράπεζα στην Αθήνα ανοίγει ο Σπύρος Λάτσης

Τράπεζα στην Αθήνα ανοίγει ο Σπύρος Λάτσης
Μπορεί να αποχώρησε μέσω της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης και να απέκτησε από τη ματαιωθείσα συγχώνευση ένα μικρό ποσοστό στην Εθνική
αλλά η απουσία του από την ελληνική αγορά δεν θα κρατήσει για πολύ. Ο λόγος για το Σπύρο Λάτση ο οποίος επιστρέφει δυναμικά στην ελληνική αγορά ανοίγοντας άμεσα το πρώτο υποκατάστημα της EFG international που έχει έδρα την Ελβετία, στην Αθήνα.
Ήδη σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές έχει υποβληθεί αίτημα για παροχή της σχετικής άδειας στην Τράπεζα της Ελλάδος μια διαδικασία που όμως θεωρείται ότι έχει τυπικό χαρακτήρα και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ίσως και πριν από το τέλος Ιανουαρίου.
Σε πρώτη φάση στόχος της EFG International θα είναι το private banking. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πρόσφατα αποχώρησαν από το στελεχιακό δυναμικό της Eurobank πολλά από τα οποία σνεχίζουν στην EFG. Επικεφαλής στην Αθήνα αναλαμβάνει ο κ. Γιώργος Κορλίρας γιός του Καθηγητή Παναγιώτη Κορλίρα. Ο κ. Γ. Κορλίρας έχει πολυετή εμπειρία στο private banking έχοντας θητεύσει μεταξύ άλλων και στη Citibank.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΟΥΤΖΟΣ
nkaroutzos@gmail.com

 ΠΗΓΗ:fpress.gr

Αμετανόητος ο Όλι Ρεν


Πετάει το μπαλάκι σε Γερμανία και Eurogroup για την διάρθρωση των «προγραμμάτων διάσωσης».

Στην έλλειψη πολιτικής βούλησης αποδίδει τις αποτυχίες του ελληνικού προγράμματος

Έπρεπε να αγοράσουμε χρόνο για τη διάσωση των ευρωπαϊκών τραπεζών δηλώνει κυνικά για το πρώτο ελληνικό Μνημόνιο το 2010

Ανεβάζει τους τόνους το ΕΚ, κάνοντας λόγο για αδιαφάνεια και παντελή έλλειψη νομιμοποίησης στη συγκρότηση και το ρόλο της Τρόικας.

Σιωπή εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης

Στη δίωρη ακρόαση στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, υπερασπίστηκε τις επιλογές της Τρόικας, που ελήφθησαν, όπως δήλωσε, υπό τρομερή πίεση χρόνου και κάτω από δραματικές συνθήκες.

Στις αιτιάσεις των ευρωβουλευτών ότι οι εθνικές κυβερνήσεις σε Κύπρο και Πορτογαλία εκβιάστηκαν να προβούν σε περικοπές , απάντησε ότι η δανειολήπτρια χώρα είναι υπόλογη στο εθνικό κοινοβούλιο και παραδέχτηκε ότι κάποιες χώρες και κυρίως η Γερμανία «υπαγόρευσαν τον τρόπο που σχεδιάστηκαν τα προγράμματα διάσωσης.

Ο Ρεν κατηγόρησε τα κράτη-μέλη που απέρριψαν την πρόταση που είχε υποβάλει η Ε. Επιτροπή να ελέγχει η Eurostat τα στατιστικά στοιχεία των χωρών- μελών, κίνηση που θα απέτρεπε την Ελλάδα να δώσει ψεύτικα στοιχεία για το δημόσιο έλλειμμα.

Αναφέρθηκε επίσης στις δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών, Frank Walter Steinmeier, που κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα δήλωσε ότι το Βερολίνο επιθυμεί η Τρόικα να συνεχίσει υπό την παρούσα σύνθεση και δεν βλέπει λόγο να αποχωρήσει από αυτήν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία τάσσεται υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας της Τρόικας εντός του σημερινού πλαισίου και την ίδια άποψη έχει και το Εurogroup, πρόσθεσε.

Αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα, όταν ρωτήθηκε σχετικά για το ποιος φέρει την ευθύνη για τις αποφάσεις σχετικά με τα μέτρα, τις περικοπές δαπανών και την αναδιάρθρωση του χρέους και να υπάρχουν δεύτερες σκέψεις εκ μέρους της Τρόικας, εμφανίστηκε αμετανόητος , δηλώνοντας ότι η task force θα έπρεπε να είχε συγκροτηθεί νωρίτερα για να αποφευχθεί η αρχική «έλλειψη προόδου». Στην έλλειψη πολιτικής βούλησης εκ μέρους των πολιτικών ηγεσιών , αλλά και στα «όρια» της οικονομετρίας απέδωσε τις λάθος υπεραισιόδοξες προβλέψεις της Τρόικας που υποτίμησαν τις πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις της ύφεσης.

Σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Χουντή , ο Όλι Ρεν παραδέχτηε κυνικά ότι μια αναδιάρθρωση του χρέους του το 2010, θα έβαζε σε κίνδυνο τις ευρωπαϊκές τράπεζες, γι’ αυτό αποφασίστηκε να «αγοράσουμε χρόνο»

Στον αντίποδα των απαντήσεων του Όλι Ρεν στο Προσχέδιο της Έκθεσής τους οι δύο εισηγητές στηλιτεύουν την έλλειψη διαφάνειας και δημοκρατικής νομιμοποίησης στη δράση της Τρόικας που δεν εδράζεται στο πρωτογενές δίκαιο της Ένωσης.

Εντοπίζουν επίσης σύγκρουση ανάμεσα στο Ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως θεματοφύλακα των Συνθηκών και από την άλλη ως μέλους της Τρόικας που λειτουργεί κατά παρέκκλιση της κοινοτικής μεθόδου. (βλ.παρ 29-37 του Προσχεδίου της έκθεσης )

Επισημαίνουν ότι ο διακυβερνητικός χαρακτήρας του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης τον καθιστά ευάλωτο στις πολιτικές πιέσεις και τονίζουν ότι όλες οι αποφάσεις που σχετίζονται με την ενίσχυση της ΟΝΕ θα πρέπει να λαμβάνονται σύμφωνα με τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι σε διακυβερνητικό πλαίσιο.

Πρόκειται για σοβαρότατες επισημάνσεις που θίγουν την καρδιά του προβλήματος –την αντιδημοκρατική και ανέλεγκτη λειτουργία της Τρόικας. Η συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει πάρει φωτιά , φέροντας στην επιφάνεια και θεμελιώδεις συγκρούσεις ανάμεσα τα βασικά θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση και η ελληνική προεδρία περί άλλων τυρβάζει… 

ΠΗΓΗ:totekmirio.gr

Άνοδος για το πετρέλαιο στα 92,59 δολάρια το βαρέλι

Άνοδος για το πετρέλαιο στα 92,59 δολάρια το βαρέλι
Κέρδη σημείωσαν τα futures του πετρελαίου που βρήκαν υποστήριξη στις προβλέψεις της αγοράς που κάνουν λόγο για περαιτέρω μείωση των εβδομαδιαίων αποθεμάτων πετρελαίου.

Το αργό παράδοσης Φεβρουαρίου σημείωσε άνοδο 79 σεντς ή 0,9% στα 92,59 δολάρια το βαρέλι. 

 ΠΗΓΗ:newmoney.gr