Στην τελική ευθεία για την υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης περιοχών της Δυτικής Ελλάδας για έρευνες υδρογονανθράκων βρίσκεται το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, έχουν ξεπεραστεί τα τεχνικά-νομικά εμπόδια στις διαπραγματεύσεις με τις Κοινοπραξίες που αναδείχθηκαν προτιμητέοι επενδυτές, στο πλαίσιο των διαγωνισμών που προκηρύχθηκαν το 2012 με τη μέθοδο του «open door». Οι συμβάσεις αφορούν τις περιοχές Ιωαννίνων και Πατραϊκού Κόλπου, ενώ ακολουθεί και η αντίστοιχη για την περιοχή Κατάκολου. Πρόκειται για περιοχές που είχαν ερευνηθεί και στα τέλη της δεκαετίας του ’90 χωρίς επιτυχία.
Σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις, τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα στον Πατραϊκό κόλπο (ανάδοχος είναι η Κοινοπραξία ΕΛΠΕ-Edison-Petroceltic) είναι 200 εκατ. βαρέλια, στην Ήπειρο 50 – 80 εκατ. (η ανάδοχος Κοινοπραξία Energean – Petra έχει κάνει λόγο και για 100 εκατ.) και στο Κατάκολο (ανάδοχος η Κοινοπραξία Energean Oil & Gas / Trajan Oil & Gas Limited/ Schlumberger) 3 εκατ. βαρέλια. Τα αναμενόμενα έσοδα του Δημοσίου από τις δύο πρώτες περιοχές σε βάθος 25ετίας εκτιμώνται σε 11 δισ. ευρώ.
ΠΗΓΗ:iapopsi.gr
Γιατί να "εισβάλλει" η Ρωσία στην Ουκρανία, όπως διατείνονται οι δυτικοί και το καθεστώς του Κιέβου; Η Gazprom, προχωρά σε περαιτέρω αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου προς την Ουκρανία, καθώς μέσα σε μία εβδομάδα για δεύτερη φορά η τιμή σημειώνει ανοδική πορεία.
Σε έξι μήνες θα ζήτήσουν από μόνοι τους να γίνουν μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας!
Ο επικεφαλής του ρωσικού κολοσσού σε συνάντηση που είχε με τον Ρώσο πρωθυπουργό, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ανακοίνωσε πως από τον μήνα Απρίλιο η τιμή θα αυξηθεί κατά 26%, επομένως θα κυμανθεί στα 485 δολάρια για τα 1000 κυβικά μέτρα.
Η Μόσχα, επιπλέον, κάλεσε την Ουκρανία να αποπληρώσει το χρέος της για το φυσικό αέριο που ξεπερνά τα 2 δισ. δολάρια.
«Η τιμή του φυσικού αερίου αυξάνεται αυτόματα από τον Απρίλιο», είπε χαρακτηριστικά ο Αλεξέι Μίλερ στον πρωθυπουργό της Ρωσίας, ενώ προ ημερών η εταιρία σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι η Ουκρανία προχώρησε σε αύξηση των επιπέδων αποθήκευσης αερίου ώστε να διασφαλίσει τη σταθερή παροχή του στην Ευρώπη.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr
Η τουρκική φρεγάτα Βarbaros κλάσης MEKO 200TN, προχώρησε σε μία πρωτοφανή πρόκληση (έχει καταντήσει κοινοτυπία η λέξη "πρωτοφανής" αλλά δυστυχώς η Άγκυρα συνεχώς κλιμακώνει τις προκλήσεις και δεν υπάρχει άλλη λέξη για να περιγράψει τα γεγονότα) περίπου 3,5 ώρες πριν:
Προερχόμενη από το ναύσταθμο του Ακσάζ, έφτασε στο κεντρικό Αιγαίο, όπου εκτέλεσε κανονική ανθυποβρυχιακή επιχείρηση εντός των Εθνικών Χωρικών Υδάτων στην Αμοργό (για την ακρίβεια μεταξύ της Αμοργού και του νησιού Κίναρος), "παρκάροντας" εντός των ΕΧΥ και απογειώνοντας ένα ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο S-70-B, το οποίο έκανε βόλτες γύρω από τα νησιά!
Το ελικόπτερο πετούσε μία ώρα (!) εντός του Εθνικού Εναέριου Χώρου, από την οποία τα 35', ενώ η φρεγάτα είχε εισέλθει στα Εθνικά Χωρικά Υδατα!
Στα ΕΧΥ εισήλθε μεταξύ 15.25 και 16.00 ανάμεσα στα δύο νησιά και ήταν τόσο σοβαρό που η ελληνική αντίδραση ήταν - επιτέλους - ασύμμετρα ισχυρή:
Σηκώθηκαν δύο μαχητικά F-16C Block 52+από το Καστέλι δεκαπέντε λεπτά μετά την απονήωση του ελικοπτέρου έφτασαν δέκα λεπτά αργότερα στην περιοχή, εγκλώβισαν το τουρκικό ελικόπτερο σε παραμέτρους βολής πυροβόλου και πυραύλων AIM-9L και πέρασαν δίπλα του τουλάχιστον δύο φορές.
Κοινώς, έπεσε - επιτέλους - "γερό ξύλο" σε σημείο που ζαλισμένος ο πιλότος αντί να το κατευθύνει προς την φρεγάτα προκειμένου να το προσνηώσει, παραλίγο να το ρίξει στην θάλασσα!
Η φρεγάτα, ακολουθούμενη από ένα σκάφος του ΠΝ βρίσκεται τώρα δυτικά της Σάμου, με κατεύθυνση τα Δαρδανέλια.
Η τουρκική φρεγάτα “Barbaros” F-244 ανήκει στην ομώνυμη κλάση και περιγράφεται ως σκάφος ΜΕΚΟ 200 Track II-A. Έχει πλήρες εκτόπισμα 3.350 τόνων, μήκος 116,7 μέτρα, πλάτος 14,8 μέτρα και βύθισμα 4,25 μέτρα.
Η μέγιστη ταχύτητα που αναπτύσσει ανέρχεται στους 32 κόμβους και το πλήρωμά της αποτελείται από 180 άτομα. Σε ότι αφορά τον οπλισμό της διαθέτει 2 τετραπλούς εκτοξευτές Mk 41 με βλήματα επιφανείας – επιφανείας RGM-84 Harpoon, ένα εκτοξευτή Mk 41 Mod 8 με 16 θέσεις για κάθετα εκτοξευόμενα βλήματα Sea Sparrow, ένα πυροβόλο των 5 ιντσών και τρία αντιπυραυλικά συστήματα Sea Zenith της Oerlikon Contraves.
Το τουρκικό Ναυτικό διαθέτει δύο σκάφη από την συγκεκριμένη κλάση το ομώνυμο F-244 και το F-245 Oruçreis, ενώ η επόμενη έκδοση των σκαφών που περιγράφονται ως ΜΕΚΟ 200 Track II-B έχει και αυτή δύο σκάφη τα Salihreis (F-246) και Kemalreis (F-247).
Σε ότι αφορά το οργανικό ελικόπτερο που φέρει πρόκειται για ένα S-70B-28 Seahawk. Συνολικά το τουρκικό Ναυτικό διαθέτει 24 Seahawk για τα οποία έχουν αγοραστεί 84 βλήματα αέρος-επιφανείας AGM-114K Hellfire και είναι εξοπλισμένα με ενεργό σόναρ HELRAS και ραντάρ αέρος-επιφανείας APS-143 (V). Συγκριτικά το ΠΝ διαθέτει 11 ελικόπτερα S-70B-6 Aegean Hawk..
ΠΗΓΗ: defencenet.gr
ΠΗΓΗ:topontiki.gr
Η ΓΣΕΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους στην 24ωρη Γενική Απεργία την Τετάρτη 9 Απριλίου και στο συλλαλητήριο των συνδικάτων στις 11 πμ στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Η Κυβέρνηση σε ρόλο καταστροφέα συνεχίζει την αντεργατική πολιτική της ψηφίζοντας πολυνομοσχέ-δια που δίνουν τη χαριστική βολή σε κοινωνία και οικονομία καταργώντας κάθε παροχή κοινωνικής ασφάλειας, εντείνοντας την ύφεση και τα αδιέξοδα.
ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ, ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
Η διακήρυξη της Γενικής Απεργίας
Η αφίσα της Γενικής Απεργίας
ΠΗΓΗ:gsee.gr
Η μείωση των κοινωνικών παροχών, η ανεργία των γονέων, η οικονομική ανέχεια και η ελλιπής πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη επιδεινώνουν, χρόνο με τον χρόνο, τη ζωή των ανηλίκων στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση της UNICEF «H κατάσταση των παιδιών στην Ελλάδα 2014- Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στα παιδιά» που συντάχθηκε για λογαριασμό της Ελληνικής Επιτροπής της UNICEF σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και σκιαγραφεί την κατάσταση των παιδιών στη χώρα, σήμερα.
Στη συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκε επίσης ο μεγάλος ετήσιος ραδιομαραθώνιος για τα παιδιά σε όλο τον κόσμο, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 10 Απριλίου.
Συγκριτικά με την απογραφή του 2001 ο πληθυσμός των παιδιών στην Ελλάδα μειώθηκε περισσότερο (-9%) από τον συνολικό (-1,1%), επισήμανε ο καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Δημοσθένης Δασκαλάκης περιγράφοντας συνοπτικά τα κύρια ευρήματα της έκθεσης. Σύμφωνα με στοιχεία της απογραφής του 2011, τα παιδιά ηλικίας έως 18 ετών είναι 1.889.916, που αντιστοιχούν στο 17,5% του μόνιμου πληθυσμού της χώρας (10.815.197) με τα αγόρια να αποτελούν το 51,2% και τα κορίτσια το 48,8%. Αύξηση σημειώνεται στα παιδιά των αλλοδαπών/μεταναστών, τα οποία το 2011 έφθασαν τα 181.000 άτομα, κατά 11,8% περισσότερα από το 2001 και αναλογούν στο 9,6% του συνόλου των ανηλίκων στην Ελλάδα (από 7,8% το 2001). Επίσης, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, τα νοικοκυριά στην Ελλάδα χωρίς παιδιά κάτω των δεκαπέντε ετών αναλογούν στο 76,5% και με παιδιά στο 23,5% του συνόλου.
Στην Ελλάδα τα παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ανέρχονταν σε 686.000, ή στο 35,4%, το 2012, από 30,4% το 2011, με πιο ευάλωτα τα μονογονεϊκά (74,7%) και τα τρίτεκνα/πολύτεκνα (43,7%) νοικοκυριά. Τα παιδιά που ζουν σε νοικοκυριά που κανένας ενήλικος δεν εργάζεται ανέρχονταν σε 292.000, ή 13,2%, το 2012, έχοντας αυξηθεί κατά 204.000 από το 2008. Ο κίνδυνος φτώχειας στους αλλοδαπούς φθάνει το 43,7% για το 2012, ενώ στα παιδιά αυτών βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα, ξεπερνώντας το 53,1% από 49,6% που ήταν το 2011.
Οι συνθήκες διαβίωσης των παιδιών έχουν χειροτερέψει, καθώς το 74,1% των φτωχών νοικοκυριών με παιδιά και το 29,5% των μη φτωχών, δήλωναν αδυναμία πληρωμής εκτάκτων αλλά και καθημερινών δαπανών. Επίσης η έκθεση καταγράφει δυσκολίες σε εξοφλήσεις πάγιων λογαριασμών, δανείων, αλλά και οικονομική δυσπραγία για διατροφή που περιλαμβάνει κάθε δεύτερη μέρα κοτόπουλο, κρέας, ψάρι ή λαχανικά. Επιπλέον, το 86,5% των φτωχών νοικοκυριών με παιδιά το 2012 δεν είχαν να ξοδέψουν χρήματα για μια εβδομάδα διακοπών.
Οι παροχές κοινωνικής προστασίας μειώθηκαν κατά 4,9% το 2011 σε σχέση με το 2009. Εκτιμάται ότι σημαντικός αριθμός παιδιών στην Ελλάδα δεν έχει ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη λόγω απώλειας ασφαλιστικών δικαιωμάτων των γονιών τους.
Στον τομέα της εκπαίδευσης, ενώ τα ποσοστά εγγραφής στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι πολύ υψηλά στην Ελλάδα, τα αντίστοιχα στην προσχολική εκπαίδευση παραμένουν χαμηλά. Η συμμετοχή των παιδιών σε υπηρεσίες επίσημης βρεφονηπιακής φροντίδας είναι σταθερά μικρότερη σε σχέση με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό οφείλεται κατά μεγάλο μέρος στο γεγονός ότι οι υφιστάμενες δομές (κυρίως δημοτικές) δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών.
Μια ακόμα παράμετρος της οικονομικής κρίσης εντοπίζεται στην παράταση της παιδικής ηλικίας. Τα υψηλά ποσοστά φτώχειας (32,3%) και ανεργίας (58,6%) για το 2012 των ηλικιακών ομάδων 16-24 και 15-24 ετών αντίστοιχα, σε συνδυασμό με την εκτόξευση του ποσοστού των ατόμων αντίστοιχων ηλικιακών ομάδων που δεν εργάζονται και ταυτόχρονα δε συμμετέχουν σε κάποιας μορφής εκπαίδευση και κατάρτιση, οδηγούν στην έντονη οικονομική εξάρτηση από τους γονείς τους με αποτέλεσμα να παρατείνουν τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας. Ενδεικτικό στοιχείο αποτελεί το υψηλό ποσοστό (73,3%) των νέων 20 έως 29 ετών που διαμένει με τους γονείς του και η μέση ηλικία εγκατάλειψης της γονεϊκής στέγης (29,1 έτη) για το 2012.
Ο Δημοσθένης Δασκαλάκης σημείωσε πως η συγκέντρωση και η επεξεργασία των στοιχείων παρουσιάζεται μέχρι το 2011-2012, και δεν περιλαμβάνονται οι επόμενες χρονιές, που όλα δείχνουν πως θα εμφάνιζαν μια περαιτέρω υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και επιδείνωση της φτώχειας των νοικοκυριών και, κατά συνέπεια, των παιδιών.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr
Toν Απρίλιο του 2007, εν μέσω του μεγαλύτερου ράλι που έχουν καταγράψει τα εμπορεύματα, ο τότε αντιπρόεδρος της Gazprom, Αlexander Medvedev, δεν έκρυβε την αισιοδοξία του. Το ρωσικό μονοπώλιο εξαγωγών φυσικού αερίου θα γινόταν η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο, έλεγε, προβλέποντας μάλιστα ότι η χρηματιστηριακή αξία της θα τετραπλασιαζόταν στο 1 τρισεκατομμύριο δολάρια μέσα στα επόμενα επτά χρόνια.
Οπως αναφέρει το Bloomberg, o Medvedev έπεσε έξω μόλις...910 δισεκατομμύρια δολάρια. Από το 2007 και μετά, καμία εταιρεία μεταξύ των 5.000 καλύτερων παγκοσμίως δεν σημείωσε μεγαλύτερη μείωση κεφαλαιοποίησης από τη Gazprom, μία “βουτιά” 154 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θεωρείται καθοριστική της αποδυνάμωσης της ρωσικής οικονομίας.
Η κρατική εταιρεία κατέγραφε απώλειες επί τρία συνεχή έτη στο χρηματιστήριο, καθώς συνέχιζε να χρηματοδοτεί τα πάντα, από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι έως τα projects στη Σιβηρία.
“Η Gazprom είναι πρωταθλήτρια στην καταστροφή αξίας”, λέει στο Bloomberg o Ian Hague, ιδρυτικός εταίρος της Firebird Management, με έδρα τη Νέα Υόρκη, που διαχειρίζεται μεταξύ άλλων και ρωσικές μετοχές. “ Δεν είναι μόνο η Gazprom, η οποία απέτυχε να εκπληρώσει το στόχο της στην αυξανομένη κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Είναι η Ρωσία που απέτυχε. Απέτυχε να να δημιουργήσει ένα περιβάλλον, όπου οι κρατικές εταιρείες θα λειτουργούσαν ως μέτοχοι”
Ο Sergei Kupriyanov, εκπρόσωπος της Gazprom στη Μόσχα, δήλωσε ότι η πρόβλεψη για 1 τρισεκατομμύριο δολάρια “ ήταν εκτός πλαισίου” επειδή οι αξιωματούχοι της εταιρείας προέβλεπαν αυτό τον αριθμό στην περίπτωση που συνέχιζαν να αυξάνονται οι τιμές του πετρελαίου. Ο ίδιος επισήμανε ότι οι κυρώσεις, που επέβαλλαν ΗΠΑ και Ευρώπη στη Ρωσία μετά την κατάληψη της Κριμαίας τον προηγούμενο μήνα, συνέβαλλαν στην υποχώρηση της τιμής της μετοχής της Gazprom.
Η τιμή της μετοχής έχει βυθιστεί 11% φέτος, στα 7,68% στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Σήμερα, υποχωρούσε 0,1% στα 134,72 ρούβλια, στο χρηματιστήριο της Μόσχας.
Οι τιμές πετρελαίου
Πάντως, όπως αναφέρει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, η τιμή του πετρελαίου διαπραγματευόταν χθες στα 104,79 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο έναντι 68,24 δολάρια την ημέρα που ο Μedvedev έκανε την πρόβλεψη για το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.
Η Παγκόσμια Τράπεζα προέβλεψε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η κρίση με την Ουκρανία αυξάνει τον κίνδυνο για ύφεση στη Ρωσία φέτος μετά την επιβράδυνση στο 1,3% της ανάπτυξης το 2013, το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων τεσσάρων χρόνων. Σύμφωνα με την πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, Elvira Nabiullina, το ΑΕΠ θα αυξηθεί λιγότερο από 1% φέτος.
Ο Putin, ο οποίος έχει περιγράψει την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης ως τη μεγαλύτερη γεωπολιτική καταστροφή του 20ου αιώνα, έχει προωθήσει το ρόλο του κράτους στην οικονομία.
Πριν από μία δεκαετία, η κρατική εταιρεία παραγωγής πετρελαίου OAO Rosneft ανέλαβε τη Yukos Oil, τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής αργού εκείνη την εποχή, μετά τη φυλάκιση του ιδρυτή της Mikhail Khodorkovsky.
Πέρυσι , η Rosneft εξαγόρασε την TNK-BP, κοινοπραξία της BP στη Ρωσία, έναντι 55 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
“ Ετσι, ενεργεί οποιαδήποτε ρωσική κρατική εταιρεία. Η Gazprom συμμετέχει ενεργά στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, στα κοινωνικά projects, όπου επιβαρύνεται με τα κόστη αντί της κυβέρνησης, έτσι ελαφρύνει τα βάρη από τον προϋπολογισμό”, εκτιμά ο Oleg Popov, ο οποίος διαχειρίζεται τίτλους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για την Allianz Investments στη Μόσχα.
Πάντως, η Prosperity Capital θεωρεί ότι η Gazprom είναι καλή επένδυση, πιστεύοντας ότι η νέα πολιτική της κυβέρνησης όσον αφορά στον υπολογισμό των μερισμάτων μπορεί να αυξήσει τις αποδόσεις για τους μετόχους.
“Εάν πιστεύαμε ότι η Gazprom δεν ήταν ελκυστική, δεν θα αγοράζαμε μετοχές της”, εξηγεί ο Mattias Westman, CEO της Prosperity Capital.
Μείωση κερδών
Τα κέρδη της Gazprom μειώθηκαν τους πρώτους εννέα μήνες του 2013 κατά 9% στα 467 δισεκατομμύρια ρούβλια (13 δισ. Δολ.), σύμφωνα με τους ρωσικούς υπολογισμούς. Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 4% στα 859 δισεκατομμύρια ρούβλια, σύμφωνα με τους διεθνείς υπολογισμούς.
Εχοντας ξοδέψει 3 δισεκατομμύρια για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς και ακόμα περισσότερα για τους νέους “διαδρόμους” φυσικού αερίου, παρακάμπτοντας την Ουκρανία, η Gazprom ανακοίνωσε ότι δεν έχει αρκετούς πόρους για να μοιράσει περισσότερο ρευστό στους μετόχους.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση έχει παγώσει τις εγχώριες τιμές της Gazprom κι έχει αυξήσει τους φόρους, καθώς το χρέος της Ουκρανίας για την αγορά φυσικού αερίου έχει φθάσει τα 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια.
“Η διαχείριση της Gazprom δεν γίνεται με στόχο τη μεγιστοποίηση του κέρδους από την επιχείρηση, αλλά περισσότερο με γνώμονα την πολιτική ατζέντα”, λέει χαρακτηριστικά ο William Browder, ιδρυτής της Hermitage Capital Management.
ΠΗΓΗ:newmoney.gr
Οσοι αρέσκονται στο να παρακολουθούν δισεκατομμυριούχους να παλεύουν πάνω από τα “αποκαΐδια” ενός ισολογισμού, η υπόθεση της Energy Future Holdings αποτελεί το καλύτερο θέαμα.
Η ενεργειακή εταιρεία, που έχει την έδρα της στο Ντάλας, ενδέχεται να υποβάλει αίτηση για ένταξη σε καθεστώς προστασίας από χρεοκοπία (Chapter 11) αυτό το μήνα.
Οι συνομιλίες μεταξύ ιδιοκτητών και πιστωτών για το πως θα “μοιράσουν” τη μεγαλύτερη εταιρεία παροχής ενέργειας του Τέξας προκειμένου να ενταχθεί με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες στο Chapter 11 είναι “εποικοδομητικές”, σύμφωνα με την Energy Future. Ωστόσο, όπως αναφέρει το Bloomberg, οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται για περισσότερο από ένα χρόνο και οι δύο πλευρές έχουν ακόμη πολλά εμπόδια να ξεπεράσουν.
Κάθε τι σχετικό με το deal είναι τόσο μεγάλο όσο το Τέξας: Η μεγαλύτερη μοχλευμένη εξαγορά (48 δισ. δολ. Το 2007), η μεγαλύτερη χρεοκοπία στον τομέα της ενέργειας ( πιθανόν 45,6 δισ. δολ. μεγαλύτερη από την Enron) και μία μεγάλη απώλεια για τους Henry Kravis, George Roberts, David Bonderman και Lloyd Blankfein, οι οποίοι αγόρασαν την εταιρεία γνωστή μέχρι πρότινος ως TXU Corp.
Η κατάρρευση της πηγάζει από την άνευ προηγουμένου πτώση στις τιμές φυσικού αερίου (90% από την ανώτατη έως την κατώτατη τιμή, Ιούνιος 2008 έως Μάρτιος 2012) και το χρέος που φορτώθηκε στην Energy Future.
“Παρακολουθώντας τους χορηγούς της εξαγοράς να παζαρεύουν με τους πιστωτές για ένα μικρό μερίδιο μετοχών είναι σαν να παρακολουθείς δύο σταρ του σινεμά να βγαίνουν από τη Ρολς-Ρόυς και να τσακώνονται για μία δεκάρα που έχει πέσει στην υδρορροή”, λέει στο Bloomberg o Erik Gordon, καθηγητής στο Ross School of Business του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. “Η κατάρρευση δείχνει ότι ακόμη και η εξαγορά από ηχηρά ονόματα στο χώρο μπορεί να “σκάσει” στο πρόσωπό τους όταν κάνουν υψηλά μοχλευμένες επενδύσεις σε ευμετάβλητες επιχειρήσεις. Το brand των επιχειρήσεων τους και η φήμη τους δεν είναι αρκετά για να τους σώσουν”.
Οι Τρεις Αμίγκος
Από τη μεγαλύτερη εξαγορά, που έχουν κάνει στη ζωή τους, οι Roberts και Kravis των KKR & Co., ο Bonderman της TPG Capital και ο Blankfein της Goldman Sachs Group μπορεί να διασώσουν μόλις 1% από την αρχική επένδυση τους σε μετοχές, ύψους 8,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με ανθρώπους που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων. Παράλληλα, πρόκειται να χάσουν τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της εταιρείας από δύο άλλους δισεκατομμυριούχους, τους Leon Black και Howard Marks.
Ο Black της Apollo Global Management και ο Marks της Oaktree Capital Management, μαζί με την Centerbridge Partners, συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλύτερων πιστωτών. Κι επειδή οι τρεις εταιρείες έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους προκειμένου να αποσπάσουν ένα κομμάτι από την εταιρεία, ορισμένοι διαπραγματευτές τους αποκαλούν χαριτολογώντας “Οι Τρεις Αμίγκος”.
Το μεγαλύτερο εμπόδιο για μία συμφωνία για την ένταξη στο Chapter 11 αυτό το μήνα παραμένει το ερώτημα “ποιος θα πληρώσει τους φόρους”.
“Οι Τρεις Αμίγκος” θέλουν να διασπάσουν τις διάφορες επιχειρήσεις της Εnergy Future κατά ένα τρόπο που θα τους ευνοήσει ενώ θα αφήνει το χρεοκοπημένο σκελετό της Energy Future με χρέη στην εφορία ύψους 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία θα είναι αδύνατον να ξοφληθούν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Αλλοι μέτοχοι αντιτίθενται σε αυτά τα σχέδια και δεσμεύονται ότι θα πολεμήσουν το σχέδιο ή ακόμη θα πιέσουν την εφορία να αλλάξει τους κανόνες.
Οι ΚKR, TPG και Goldman Sachs Capital Partners, ο βραχίονας εξαγοράς της επενδυτικής τράπεζας, ξεκίνησαν τις διαπραγματεύσεις πέρυσι, ζητώντας να κρατήσουν το 15% του μεριδίου τους. Τώρα, εμφανίζονται πρόθυμοι να συμβιβαστούν με σημαντικά μικρότερο προκειμένου να διασφαλίσουν μία εύρυθμη χρεοκοπία.
ΠΗΓΗ:newmoney.gr
Κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ», στην οποία θα μεταφερθεί το 30% του παραγωγικού δυναμικού και το πελατολόγιο της ΔΕΗ, προκειμένου στη συνέχεια να διατεθεί προς πώληση στους ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Η κυβέρνηση βγάζει στο σφυρί τρεις λιγνιτικές μονάδες συν μία άδεια ηλεκτροπαραγωγής για το λιγνιτικό σταθμό Μελίτη ΙΙ, πέντε σύγχρονες υδροηλεκτρικές μονάδες και τα φιλέτα των λιγνιτικών κοιτασμάτων, δηλαδή την εκμετάλλευση έξι ορυχείων στη Δ. Μακεδονία. Και βεβαίως, εξασφαλίζει στους μέχρι πρότινος ανταγωνιστές της ΔΕΗ σίγουρη πελατεία περίπου δύο εκατομμυρίων, οι οποίοι θα «πουληθούν» στη «μικρή ΔΕΗ» χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Ταυτόχρονα δε, για έξι μήνες θα απαγορεύεται στη ΔΕΗ να ασκήσει επιθετική πολιτική για να τους πάρει πίσω, όπως θα απαγορεύεται και στους ίδιους τους πελάτες να λύσουν μονομερώς τη σύμβασή τους!
Προσωπικότητες από το χώρο της ενέργειας εξήγησαν στην «Ε» ότι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι περιμένουν πώς και πώς τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ», καθώς όπως είναι ήδη γνωστό έχουν μόνο μονάδες φυσικού αερίου.
Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι ανοίγει διάπλατα ο δρόμος στην ολιγοπώληση του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας με ιδιωτικούς όρους και στόχους, πράγμα που θα έχει ως συνέπεια μια νέα κούρσα κερδοσκοπικών αυξήσεων στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θα συντελείται, έχοντας ως άλλοθι και ως προκάλυψη τον ανταγωνισμό
Σύμφωνα με όλες τις συγκλίνουσες πληροφορίες, το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή, ωστόσο η συζήτησή του, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, αναμένεται να ξεκινήσει μετά το Πάσχα. Μέχρι τότε, το υπουργείο ελπίζει ότι θα κατευναστούν οι αντιδράσεις που υπάρχουν ήδη κι από βουλευτές της συγκυβέρνησης.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο νομοσχέδιο, η νέα εταιρεία, η οποία θα δημιουργηθεί ως 100% θυγατρική της ΔΕΗ, στη συνέχεια θα πουληθεί. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η ΔΕΗ θα μεταβιβάσει το σύνολο των μετοχών τής νέας εταιρείας σε ενδιαφερόμενα για την απόκτησή τους πρόσωπα, τα οποία θα αναδειχθούν στο πλαίσιο ανοικτού, διεθνούς, πλειοδοτικού διαγωνισμού.
Οπως ήδη αναφέρθηκε, οι συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που περιλαμβάνονται στον εισφερόμενο κλάδο, καθώς και οι παρεπόμενες έννομες σχέσεις που συνδέονται μ' αυτές, μεταβιβάζονται αυτούσιες στη νέα εταιρεία, μαζί με τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία του κλάδου, χωρίς τη συγκατάθεση των πελατών της ΔΕΗ. Εκτός κατανομής θα μείνουν οι καταναλωτές των μη διασυνδεδεμένων νησιών.
Η νέα εταιρεία υποκαθίσταται αυτοδικαίως στις έννομες σχέσεις της ΔΕΗ με τους εργαζομένους που περιλαμβάνονται στον εισφερόμενο κλάδο. Η διαδικασία μεταφοράς τού προσωπικού θα καθοριστεί με απόφαση του δ.σ. της ΔΕΗ.
Η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη σε διάστημα τριών μηνών μετά την ολοκλήρωση της απόσχισης των περιουσιακών στοιχείων που θα εισφερθούν στη νέα εταιρεία να ενημερώσει μέσω της ιστοσελίδας της τους πελάτες της για τη μεταβολή του προμηθευτή τους. Στη νέα εταιρεία, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα μεταβιβαστούν και οι εγγυήσεις τρίτων υπέρ ΔΕΗ που αφορούν σε υποχρεώσεις που περιέρχονται σε αυτήν.
Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία εισφοράς και απόσχισης περιουσιακών στοιχείων, όπως αυτή προβλέπεται στο νομοσχέδιο, δεν πρόκειται να γίνει στο άψε-σβήσε. Συνδικαλιστές και στελέχη της αγοράς θεωρούν δεδομένο ότι θα είναι μία χρονοβόρος διαδικασία και σύμφωνα με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις, δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2015.
**ΝΙΚΟΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ Δ.Σ.ΤΗΣ ΔΕΗ
Τους δίνουμε μέχρι και τα νερά μας
ΟΝίκος Φωτόπουλος, εκπρόσωπος των εργαζομένων στη διοικητικό συμφβούλιο της ΔΕΗ, τονίζει στην «Ε» πως η κυβέρνηση, «με την προσχηματική επίκληση της απελευθέρωσης της αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και του υποτιθέμενου ανταγωνισμού, τεμαχίζει-απαξιώνει και θυσιάζει τη μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της χώρας, αποσιωπώντας ότι οι ανεξάρτητοι παραγωγοί (ιδιώτες) παράγουν περίπου το 35% Ηλεκτρικής Ενέργειας και κατέχουν πάνω από το 95% των μονάδων ΑΠΕ». Εξηγεί επίσης πως «παραδίδονται προς επίτευξη επιχειρηματικού κέρδους η διαχείριση των νερών, ποταμών και λιμνών για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, όταν είναι γνωστό ότι η εκμετάλλευση των Υδροηλεκτρικών Σταθμών και μέσω αυτής η διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων έχει ιδιαίτερη σημασία για το Κοινωνικό Σύνολο και την Εθνική Οικονομία. Ενώ η προβλεπόμενη μεταφορά του προσωπικού στη νέα εταιρεία καταργεί σκανδαλωδώς και "πραξικοπηματικά" όλα τα νομοθετικά κατοχυρωμένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων».
ΠΗΓΗ:enet.gr
Επιστολή στον πρωθυπουργό ,στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και στους αρχηγούς των κομμάτων απέστειλε η ΓΣΕΕ με την οποία ζητά την άμεση ματαίωση της διαδικασίας εκποίησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.
Η Συνομοσπονδία χαρακτηρίζει στην επιστολή την επιχειρούμενη μεταβίβαση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ ,πράξη υπονόμευσης του δημοσίου συμφέροντος ,τονίζοντας ότι η ιδιωτικοποίηση ενός κερδοφόρου και καίριας σημασίας κοινωφελούς οργανισμού, υποσκάπτει μία ακόμη αναπτυξιακή προοπτική της χώρας σε βάρος της εθνικής οικονομίας.
Οι επιπτώσεις από την υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου θα είναι καταστροφικές τόσο για τον τουρισμό όσο και για το εμπόριο, την ακτοπλοΐα και την εξυπηρέτηση των νησιών μας.
Η Συνομοσπονδία ζητά να σταματήσει εδώ και τώρα η παράδοση του πρώτου λιμανιού της χώρας σε ιδιωτικά συμφέροντα και η σχεδιαζόμενη εκποίηση του ΟΛΘ και των υπολοίπων λιμανιών και προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι η επιμονή της σε μια τέτοια κίνηση θα βρει την καθολική αντίδραση των συνδικάτων .
ΠΗΓΗ:gsee.gr
Εικοσιεπτά μήνες συμπληρώθηκαν αισίως χθες (2/4) από την προκήρυξη του διαγωνισμού open door για τα τρία κοιτάσματα πετρελαίου στα Ιωάννινα, στον Πατραϊκό και στο Κατάκολο. Παρόλα αυτά, οι ανάδοχες εταιρείες δεν έχουν κληθεί ακόμα από το ΥΠΕΚΑ να υπογράψουν τις συμβάσεις ώστε να ξεκινήσουν τις επενδύσεις τους, ενώ η κυβέρνηση προχωρά από αναβολή σε αναβολή, επικαλούμενη γραφειοκρατικά θέματα.
Όπως χαρακτηριστικά μας δήλωσε στέλεχος ελληνικής πετρελαϊκής που συμμετέχει στον διαγωνισμό, «μέχρι τώρα ενημερώναμε τους ιθύνοντες στο υπουργείο Οικονομικών για τα τεχνικο-οικονομικά θέματα που αφορούν τις γεωτρήσεις και την διαδικασία που ακολουθείται στον υπόλοιπο κόσμο, ενώ χθες μόλις τελειώσαμε τα tutorials σε νομικό επίπεδο που άπτονται οικονομικών θεμάτων».
Σύμφωνα με πληροφορίες του Energia.gr, οι πετρελαϊκές που πρόκειται να αναλάβουν τα Ιωάννινα (Energean, Petra Petroleum) και το Κατάκολο (Energean, Trajan, Schlumberger) ειδοποιήθηκαν αρχικά ότι θα υπέγραφαν τις συμβάσεις στις 27 Μαρτίου και εν συνεχεία η ημερομηνία μετατέθηκε για τις 2 Απριλίου και μετά για τις 9 Απριλίου. Εν τέλει, ούτε αυτό κατέστη εφικτό, με αποτέλεσμα η υπογραφή να πάρει νέα αναβολή για τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Το πλέον αρνητικό, όμως, είναι ότι ενώ είχε συμφωνηθεί οι εταιρείες να υπογράψουν τα συμβόλαια ως κοινοπραξίες, βάσει του Ν.4032/2012 περί συστάσεως κοινοπραξιών, τώρα διαμηνύθηκε σε αυτές ότι η υπογραφή θα γίνει με το καθεστώς του Ν.2287/95, πράγμα που σημαίνει στην πράξη νέες γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, αφού πρέπει να ξαναγραφτούν οι συμβάσεις.
Όπως είναι φυσικό, οι εγχώριες και ξένες πετρελαϊκές δυσανασχετούν, επιρρίπτοντας όλη την ευθύνη στην κυβέρνηση για τις νέες καθυστερήσεις. Γεγονός είναι ότι μια διάρκεια 27 μηνών για έναν τέτοιο διαγωνισμό που αφορά τρία γνωστά, μάλλον μικρά και εύκολα σχετικά κοιτάσματα, είναι πλήρως αντίθετη με τις συνηθισμένες διεθνείς πρακτικές. Ως εκ τούτου, όπως παρατηρούν εκπρόσωποι των εταιριών, η ασυνέπεια που επιδεικνύει το ελληνικό Δημόσιο προδικάζει ένα αβέβαιο και επισφαλές μέλλον για τον κλάδο των υδρογονανθράκων στη χώρα μας.
Όπως πληροφορείται το Energia.gr, οι ξένες εταιρείες που συμμετέχουν στην διαδικασία του open door έχουν εκφράσει την αγανάκτησή τους και διερωτώνται αν αξίζει τον κόπο η προσπάθεια που καταβάλλουν εν μέσω αυτών των κωμικοτραγικών εξελίξεων και ως εκ τούτου φαίνεται ότι επανεξετάζουν την παραμονή τους στα κοινοπρακτικά σχήματα.
Τέλος, θα πρέπει να αναρωτηθούμε πως είναι δυνατόν το ΥΠΕΚΑ και το υπουργείο Οικονομικών να φέρουν εις πέρας τον μεγάλο αδειοδοτικό γύρο που ευαγγελίζονται για το Ιόνιο και την Κρήτη, ο οποίος σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης θα προκηρυχθεί εντός του 2014, όταν έχει βαλτώσει μια σχετικά εύκολη διαδικασία, όπως το open door. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός για τα Ιωάννινα, τον Πατραϊκό και το Κατάκολο αποτέλεσε μια πρώτη δοκιμή για τη προσπάθεια επανεκκίνησης της Ελλάδας στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων και αν κρίνουμε από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, αυτή η δοκιμή υπήρξε μάλλον αποτυχημένη. Ας ελπίσουμε ότι η συνέχεια θα είναι πιο σοβαρή και συνεπής τουλάχιστον ως προς τα χρονοδιαγράμματα.
Γιατί ως γνωστόν, μετά την υπογραφή οι συμβάσεις θα κατατεθούν στη Βουλή για επικύρωση, ενώ αμέσως μετά ξεκινά ο μαραθώνιος των αιτήσεων από πλευράς εταιριών για τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και την διενέργεια σεισμικών ερευνών. Και όλα αυτά πριν ακόμη εγκατασταθεί το παραμικρό γεωτρύπανο για έρευνες επί του εδάφους.
ΠΗΓΗ:energia.gr
Στο πλαίσιο εφαρμογής του Προγράμματος Ανακύκλωσης Τηγανελαίων που υλοποιεί η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας σε συνεργασία με την Εταιρία Ανακύκλωσης “Ionian Recycle”, τους Δήμους, τις σχολικές Κοινότητες, την εκκλησία, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Έδεσσας-Γιαννιτσών, τις επιχειρήσεις και άλλους τοπικούς φορείς, παραδόθηκε ποσότητα πετρελαίου θέρμανσης στο δημοτικό σχολείο Αξού. Το δημοτικό σχολείο Αξού είχε διακριθεί, μαζί με τα δημοτικά σχολεία Άρνισσας και Ζέρβης, στην ποσότητα τηγανελαίου που συγκέντρωσε (αναλογικά με το μέγεθος των σχολείων).
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Αναπτυξιακού Σχεδιασμού – Προγραμματισμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης παραβρέθηκε στην παράδοση του πετρελαίου για να συγχαρεί και να ευχαριστήσει προσωπικά τη διευθύντρια κα. Φανή Κάμτση, τους δασκάλους και τους μαθητές του σχολείου για την ενεργητική συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Όπως τόνισε ο κ. Αντιπεριφερειάρχης,«η φιλοπεριβαλλοντική συμπεριφορά είναι μία στάση ζωής η οποία μας δίνει ελπίδα για το μέλλον. Η οικονομική κρίση έδειξε τα όρια του υπέρμετρου καταναλωτισμού και ανέδειξε τη σημασία της υπεύθυνης κατανάλωσης, της αποταμίευσης, της ορθολογικής διαχείρισης των φυσικών πόρων και ενέργειας κι άλλων αξιών που εδώ και αιώνες καλλιέργησαν οι Έλληνες. Οι μαθητές, όπως και οι επιχειρηματίες και όλη η τοπική κοινωνία της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας που στήριξε και έδωσε πνοή στο πρόγραμμα ανακύκλωσης τηγανελαίων, δίνει ένα μάθημα οικολογικής συμπεριφοράς, για ένα βιώσιμο μέλλον σ’ έναν πλανήτη που έχει «κρούσει τον κώδωνα κινδύνου» εδώ και πολλά χρόνια. Η επιτυχία του προγράμματος μάς γεμίζει αισιοδοξία. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και προσωπικά ο Περιφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε καινοτόμες πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην κάλυψη τρεχουσών αναγκών των σχολικών μονάδων εκπαίδευσης, παράλληλα με την προστασία του περιβάλλοντος. Στόχος μας είναι η συνέχιση του Προγράμματος σε όσο το δυνατόν περισσότερες σχολικές μονάδες της Πέλλας».
Το πετρέλαιο θέρμανσης δόθηκε από την Εταιρία Ionian Recycle ανταποδοτικά και συμβολικά για τη συμμετοχή του σχολείου στο Πρόγραμμα. Ο κ. Θεοδωρίδης ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρίας κ. Διονύση Κορσιάνο για την συμβολή του στο πρόγραμμα. Πετρέλαιο θέρμανσης έχει δοθεί επίσης στο δημοτικό σχολείο Άρνισσας και, τις προσεχείς ημέρες, θα δοθεί στο δημοτικό σχολείο Ζέρβης. Το πρόγραμμα συνεχίζεται έχοντας ως στόχο να διατεθούν μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου σε περισσότερα σχολεία της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα
ΠΗΓΗ:energypress.gr
Κρίσιμο τεστ για το δανεισμό της Ελλάδας θεωρείται η έξοδος της ΔΕΗ στις αγορές μέσω εταιρικού ομολόγου για την άντληση 300-500 εκατ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών του επενδυτικού της προγράμματος.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες η έκδοση του εταιρικού ομολόγου θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, και η εταιρεία προσδοκά το επιτόκιο να κυμανθεί κάτω του 7%, χωρίς να αποκλείονται επίπεδα μεταξύ 6%- 6,5%.
Στην ουσία δηλαδή, οι αγορές θα κληθούν να χρηματοδοτήσουν απευθείας επενδύσεις στην πραγματική οικονομία της Ελλάδας, κάτι που δεν συνέβαινε μέχρι και πριν από λίγους μήνες.
Θυμίζουμε ότι πριν από περίπου δύο χρόνια, η συμφωνία αναχρηματοδότησης δανεισμού ύψους 525 εκατ. ευρώ της ΔΕΗ από τρεις συνολικά ελληνικές τράπεζες είχε κλείσει με επιτόκιο κοντά στο 9%.
Το εγχείρημα θεωρείται ένα πρώτης τάξεως τεστ για το Ελληνικό Δημόσιο, με κάποια σενάρια που κυκλοφορούν να αναφέρουν ότι η έξοδός του στις αγορές είναι θέμα των επόμενων εβδομάδων.
Αλλωστε η ΔΕΗ έχει από τις αγορές την ίδια ακριβώς αξιολόγηση με το Ελληνικό Δημόσιο, που κατέχει το 51% των μετοχών της.
Βρετανία, Γερμανία
Το εταιρικό ομόλογο θα απευθύνεται στις αγορές της Βρετανίας, Γερμανίας και άλλες μεγάλες δυτικοευρωπαϊκές αγορές, όπου και θα γίνουν παρουσιάσεις (roadshows), ενώ με τα χρήματα που προσδοκά να σηκώσει η ΔΕΗ θα χρηματοδοτήσει επενδύσεις, με πρώτη και καλύτερη, τη νέα της λιγνιτική μονάδα Πτολεμαίδα V, μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές επενδύσεις των τελευταίων ετών.
Τα τελευταία 24ωρα στελέχη της ΔΕΗ εργάζονται πυρετωδώς για την προετοιμασία της έκδοσης στην οποία συνδράμουν 5 διεθνείς οίκοι, μεταξύ των οποίων οι Deutche Bank, Citigroup, Credit Suisse.
Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι οι συνθήκες έχουν ωριμάσει και ότι οι αγορές είναι έτοιμες να χρηματοδοτήσουν τη συγκεκριμένη ΔΕΚΟ, αντίθετα απ’ ότι συνέβαινε μέχρι πριν από λίγους μήνες.
Χαρακτηριστική είναι η αναφορά της Standard & Poors όταν πέρυσι τον Ιούλιο, αξιολογώντας τις αρνητικές προοπτικές της ΔΕΗ αναφερόταν στο ρίσκο για την αναχρηματοδότηση του ομολογιακού δανείου της ύψους 1,229 δισ. ευρώ. Τελικά το νέο δάνειο ύψους 2,2 δισ. ευρώ έκλεισε την περασμένη εβδομάδα, με κοινοπραξία ελληνικών τραπεζών, χωρίς να γίνει γνωστό το επιτόκιο, που σύμφωνα όμως με πληροφορίες είναι μεταξύ 7%-8%.
Ήταν η περίοδος που οι υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της ΔΕΗ (Standard n Poor’s) της είχαν κλείσει την πόρτα για άντληση κεφαλαίων στο εξωτερικό.
ΠΗΓΗ:.energypress.gr