Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2013

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΟ & ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΓΙΑ ΤO NEO "ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ"

Συνάδελφοι,

Η Διοίκηση του Ομίλου ΕΛΠΕ, ύστερα από την παρουσίαση του προγράμματος «Οικειοθελούς» Αποχώρησης Εργαζομένων, προχώρησε από την Παρασκευή 25/10 στην τακτική της πίεσης και του εκφοβισμού.

Να φρεσκάρουμε λίγο τη μνήμη της Διοίκησης υπενθυμίζοντας της, ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων των ΕΣΣΕ καθώς και σε μετέπειτα συναντήσεις, που ζήτησαν τα Σωματεία για τις εξελίξεις στην εμπορία, δεσμεύτηκαν, ότι δεν θα χαθούν θέσεις εργασίας.

Δεσμεύτηκαν, ότι αν χρειαστεί να γίνουν περικοπές στο προσωπικό, αυτές θα πραγματοποιηθούν μέσω του προγράμματος «Εθελούσιας Αποχώρησης» και οι κενές θέσεις που θα προκύψουν θα καλυφθούν από συνάδελφους με μόνιμη σχέση εργασίας και όχι μέσα από την εργολαβοποίηση.

Να θυμίσουμε σ’αυτούς που μιλάνε στο όνομα της κρίσης ότι τα δύο Σωματεία θέλοντας να συμβάλουμε στην επιβίωση των εταιριών μας, σε αυτή τη δύσκολη οικονομικά συγκυρία για τον Όμιλο, καταλήξαμε μετά από διαπραγματεύσεις σε συμφωνία για μειώσεις που έφτασαν μεσοσταθμικά το 20% για την ΕΚΟ και 10% αντίστοιχα για την ΕΚ, συνυπολογίζοντας και τα λεγόμενα της διοίκησης, ότι δεν θα χαθούν θέσεις εργασίας, όπως είχε επανειλημμένα δεσμευτεί.

Ο στόχος πλέον της Διοίκησης είναι ξεκάθαρος.

Κατάργηση-Συγχώνευση τμημάτων με αποτέλεσμα την μείωση προσωπικού με απρόβλεπτα αποτελέσματα.
Κατάργηση του στόλου των Ι/Χ βυτιοφόρων, αφήνοντας στις «ορέξεις» των εργολάβων τη μεταφορά προϊόντων (ποιότητας, ποσότητας,- αύξηση ελλειμμάτων)
«Αυτοματοποίηση τμημάτων» με προώθηση της εργολαβοποίησης με ταχύτατους ρυθμούς σε όλο τον Όμιλο.
Προσλήψεις Διευθυντικών στελεχών από την «αγορά» που δεν συνάδουν με τη μείωση κόστους που επιζητάμε στις Εταιρίες Εμπορίας.

Αυτά είναι τα project που επεξεργάζεται η Διοίκηση με τα ακριβοπληρωμένα στελέχη της; - Πώς να στείλει στην ανεργία περισσότερους συναδέλφους ηλικίας από 38 έως 45 ετών με οικογένειες και παιδιά άνεργα;-

Διοχετεύουν τον φόβο και μετά περιμένουν θετικά αποτελέσματα;

Έχουν συναίσθηση της ζημιάς που έχουν επιφέρει μέχρι στιγμής στις Εταιρίες Εμπορίας; -εκτός κι αν αυτός ήταν ανέκαθεν ο στόχος τους-.

Καλούμε:

όλους τους συναδέλφους να κλείσουν τα αυτιά τους σε οποιαδήποτε προσπάθεια εκφοβισμού και πίεσης, επιχειρηθεί από την πλευρά της Διοίκησης.
τη Διοίκηση να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου με τα δυο Σωματεία καταθέτοντας επιτέλους το οργανόγραμμα, προκειμένου να εξευρεθεί λύση και να σταματήσει τις στοχευόμενες απολύσεις .

Σε κάθε άλλη περίπτωση οι εργαζόμενοι έχουν μοναδική διέξοδο να αντισταθούν, για να προασπίσουν την δουλεία τους. 

 ΠΗΓΗ:pepeko.gr

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Φτάνουν τα ψέματα κύριοι της ΠΟΣΠ-ΕΡΤ. Έτσι έχει η πραγματική αλήθεια !!!


Σκοπός αυτής της ανακοίνωσης δεν είναι η αντιπαράθεση αλλά να καταγραφεί η αλήθεια και μόνο η αλήθεια, χωρίς να κρυβόμαστε πίσω από σκοπιμότητες, όπωςκάνουν κάποιοι.

Σκοπιμότητες που έχουν έναν και μοναδικό στόχο από πλευράς τους, να εξυπηρετήσουν τους προσωπικούς παραταξιακούς και κομματικούς σχεδιασμούς τους.

Έτσι λοιπόν, διαβάσαμε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΟΣΠ-ΕΡΤ στην οποία αφιέρωνε μεγάλο της κομμάτι στον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας, ότι δηλαδή, προσπαθεί με τις θέσεις του να φιμώσει τον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ.

Ένα παραλήρημα από αιχμές και ψέματα, που αφορούσε την πρόταση που είχε κατατεθεί, όχι από τον Πρόεδρο αλλά από το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας, δηλαδή από την πλειοψηφία των Σωματείων της δύναμής του.

Η πρόταση αυτή έκανε σαφές ότι το Συνδικαλιστικό Κίνημα, οφείλει να απαιτήσει και να διεκδικήσει μερίδιο έκφρασης και ενημέρωσης από την Δημόσια Τηλεόραση, ώστε να εκφράσει τις απόψεις και τις αγωνίες του σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Να μπει η φωνή του έλληνα εργαζόμενου μέσα και στο τελευταίο σπίτι του κάθε έλληνα πολίτη.

Αυτή η θέση μας δεν είναι σημερινή.   Έρχεται από παλιά.   Μία θέση που λέει ότι οι εργαζόμενοι επιβάλλεται να αποκτήσουν την δική τους ελεύθερη και αδέσμευτη φωνή μέσα στην Δημόσια Τηλεόραση.

Σε μία Δημόσια Τηλεόραση την οποία πληρώνουν και με το παραπάνω οι έλληνες εργαζόμενοι, από το υστέρημά τους.

Σε μία Δημόσια Τηλεόραση όπου τα προηγούμενα χρόνια εξέφραζαν την άποψή τους οι παπάδες, οι στρατιωτικοί και οι αγρότες.

Δυστυχώς σε αυτή την προσπάθεια απόκτησης τηλεοπτικού βήματος, δεν είχαμε την στήριξη κανενός, ούτε αυτών των «συναδέλφων» που ήταν άμεσα εμπλεκόμενοι, συνομιλούσαν καθώς και διαπραγματευόντουσαν με την ηγεσία του Ραδιομεγάρου της Αγίας Παρασκευής, δεκαετίες τώρα.

Παρ’ όλα ταύτα όμως, οι εργαζόμενοι που δραστηριοποιούνται στον σκληρό Ιδιωτικό Τομέα της Ελευσίνας και κατ’ επέκταση του Θριασίου Πεδίου, σύσσωμοι, από την πρώτη στιγμή της κρίσης στην Δημόσια Τηλεόραση, πήγαμε απέναντι στην πραξικοπηματική κυβερνητική πρακτική με την επιβολή του μαύρου στην δημόσια συχνότητα.

Σταθήκαμε στο πλευρό των συναδέλφων μας απολυμένων στην Ραδιοφωνία και την Τηλεόραση, γνωρίζοντας πάρα πολύ καλά το τι σημαίνει να είσαι άνεργος.

Δηλώσαμε από το ίδιο βράδυ κιόλας, την αμέριστη συμπαράστασή μας, όχι μόνο με λόγια αλλά με πράξεις.

Κατ’ αρχήν όλα τα δελτία τύπου που δημοσιεύσαμε κατέγραφαν την εναντίωσή μας στην συγκεκριμένη φασιστική πρακτική του «μαύρου» και εν συνεχεία πήραμε μέρος σε όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια για να στηρίξουμε ενεργά, μαχητικά και μαζικά τον δίκαιο αγώνα των συναδέλφων μας.

Μάλιστα μισθώσαμε και πούλμαν τα οποία μετέφεραν εκατοντάδες εργαζόμενους από την Ελευσίνα στο κέντρο του αγώνα, στην Αγία Παρασκευή.

Κύριοι της ΠΟΣΠ-ΕΡΤ, αυτή είναι η πραγματική αλήθεια και μόνο αυτή.   Και δεν μπορείτε, ούτε έχετε το δικαίωμα να την σπιλώνετε και να την διαστρεβλώνετε σκοπίμως.

Τώρα, εάν εσείς με το έτσι θέλω χρίζετε εχθρούς σας: εργαζόμενους, συνάδελφους συνδικαλιστές και συνδικαλιστικές οργανώσεις μόνο και μόνο γιατί δεν ακολουθούν τις δικές σας προσωπικές, παραταξιακές και κομματικές προτιμήσεις και φιλοδοξίες, αυτό ας το κρίνει ο κόσμος της εργασίας που είναι και ο αρμόδιος κριτής.

Εμείς πάντως δεν θα σας ακολουθήσουμε σ’ αυτήν την κατεύθυνση της ψεύτικης και αποπροσανατολίστικης ενημέρωσης που από την μία εξυπηρετεί τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης και από την άλλη δημιουργεί σύγχυση μέσα στις τάξεις των εργαζομένων, δημιουργώντας απαξίωση σε ολόκληρο το συνδικαλιστικό κίνημα.

Εμείς παραμένουμε  αταλάντευτοι στην συνέχιση του μαραθωνίου αγώνα δρόμου που ξεκινήσαμε εδώ και 3,5 χρόνια, που δεν είναι άλλος από την ανατροπή και την απαλλαγή των βάρβαρων νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών.

Υποσημείωση:   Τα δελτία τύπου με ημερομηνίες 12 και 19 Ιουνίου 2013, στην αρχική σελίδα www.ekeda.gr  καταγράφουν με τον πιο σαφή τρόπο, το πώς έχει η αλήθεια. 

ΠΗΓΗ:ekeda.gr

18 Δις. Δολάρια από τη Rosneft για την Αναβάθμιση των Διϋλιστηρίων


Η Rosneft σκοπεύει να επενδύσει 18 δις. δολάρια για την αναβάθμιση των παλαιότερων διϋλιστηρίων της μέσα στην επόμενη τριετία, όπως ανακοινώθηκε το Σάββατο, μετά την συνάντηση της διοίκησης με επενδυτές.
Συνολικά, το πρόγραμμα αναβάθμισης θα φτάσει τα 25 δις. δολάρια, εκ των οποίων τα 7 δις. έχουν ήδη δαπανηθεί και τα υπόλοιπα 18 δις. αφορούν το διάστημα από σήμερα μέχρι το 2016. Στόχος του προγράμματος είναι η αύξηση του μεριδίου των ελαφρών υποπροϊόντων από το 56% σε 78% της παραγωγής, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ομίλου, Ιγκόρ Σέτσιν.
Παράλληλα, η Rosneft έχει υποβάλει αιτήσεις για άδειες εκμετάλλευσης σε 14 νέα υπεράκτια οικόπεδα, τη στιγμή που πέρυσι επενδύθηκαν 500 εκατ. δολάρια για την ανάπτυξη αντίστοιχων υπεράκτιων έργων 

ΠΗΓΗ:energia.gr

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΛΟΙΟ ΒΓΑΖΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΗΝ Α. ΜΕΣΟΓΕΙΟ!!

20131030-114645.jpg
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Σε νέα προκλητική κίνηση προχωρούν οι Τούρκοι, αυτή την φορά με την συνεργασία των «σωτήρων» της χώρας μας, των Γερμανών, βγάζοντας ένα ειδικό γερμανικό πλοίο για έρευνες κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στην ευρύτερη ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου και συγκεκριμένα των εφημερίδων, Sabah, Milliyet, και Yeni Şafak, (30/10), το γερμανικό ερευνητικό πλοίο με την χαρακτηριστική ελληνική ονομασία, «POSEIDON», έφτασε στην
Σμύρνη και πρόκειται να κατευθυνθεί στην ανατολική Μεσόγειο για έρευνες σε πρώτη φάση για ίχνη ένυδρου μεθανίου τα οποία είναι σημάδια για ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Οι έρευνες αυτές των Τούρκων γίνονται σε συνεργασία των ειδικών επιστημονικών τμημάτων του πανεπιστήμιου της Σμύρνης, «Dokuz Eylül», και του Κέντρου Θαλασσίων και Περιβαλλοντολογικών Επιστημών του γερμανικού πανεπιστήμιου της Βρέμης.

Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι το γερμανικό πλοίο που αναμένεται να πλεύσει στην ανατολική Μεσόγειο, μόλις έφτασε στη Σμύρνη το επισκέφτηκε ο Γερμανός πρόξενος Σμύρνης, Margit Haberle, ο οποίος δήλωσε ότι το πλοίο αυτό θα συνεχίσει τις έρευνες του και κατά το 2014 στα πλαίσια της στενής συνεργασίας των τουρκικών και γερμανικών επιστημονικών ομάδων στο τομέα της έρευνας ενεργειακών κοιτασμάτων. Το πλοίο είναι εξοπλισμένο με όλα τα σύγχρονα ειδικά μηχανήματα ερευνών και όπως ανέφερε ο Γερμανός καθηγητής, Gerhard Borman, στο πλοίο βρίσκεται μια εδική ομάδα αποτελούμενη από 15 Γερμανούς επιστήμονες που θα εποπτεύσει των ερευνών σε συνεργασία με τους Τούρκους συναδέλφους τους. Οι έρευνες, όπως ανακοινώθηκε, θα διαρκέσουν περί τις τέσσερεις εβδομάδες και οι δυνατότητες του εδικού αυτού ερευνητικού πλοίου είναι να διεξάγει έρευνες σε βάθος δυο χιλιάδων μέτρων στον βυθό της θάλασσας. Όπως τονίζει στο δημοσίευμα της η τουρκική εφημερίδα, Sabah, το πλοίο αυτό είναι ειδικό για τον εντοπισμό ενεργειακών κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου και το κόστος των ερευνών αυτών στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και στην Μαύρη Θάλασσα, ανέρχεται στα 200 εκατομμύρια δολάρια. Μάλιστα η άλλη τουρκική εφημερίδα, η Milliyet, αναφέρει ότι σε δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος καθηγητής του Ινστιτούτου Θαλασσίων Επιστημών, Günay Çifçi, το πρόγραμμα ερευνών στην ανατολική Μεσόγειο είχε καταρτιστεί από το 2004 όταν είχαν αρχίσει τότε οι πρώτες έρευνες στον Εύξεινο Πόντο και τώρα η Τουρκία προχωρεί στην διεξαγωγή των ερευνών για ανεύρεση ενεργειακών κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου και στην ανατολική Μεσόγειο.

Η νέα αυτή τουρκική πρόκληση γίνεται ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη και σε πολύ «λεπτό» σημείο οι «υπόγειες» διεργασίες για την επίλυση του Κυπριακού, ενώ εντείνεται ο παρασκηνιακός πόλεμος των ενεργειακών αγωγών για τα ενεργειακά κοιτάσματα στη ανατολική Μεσόγειο και όταν η Κύπρος και η Ελλάδα περνούν από τις χειρότερες κρίσεις στη ιστορία τους. Αντιλαμβάνεται κάνεις ότι όλα αυτά σκιαγραφούν ένα ζοφερό πλαίσιο για τα ελληνικά και κυπριακά συμφέροντα στην περιοχή και σίγουρα δεν προοιωνίζουν κάτι το αισιόδοξο. Το ερώτημα βέβαια είναι το πώς θα απαντήσει η ελληνική και κυπριακή πλευρά στην νέα αυτή τουρκική πρόκληση. Έτσι όπως πάμε σε λίγο καιρό τα τουρκικών συμφερόντων ερευνητικά πλοία θα έρχονται και… έξω από το Σούνιο και έξω… από τον Θερμαϊκό για να ερευνήσουν για ενεργειακά κοιτάσματα και εμείς θα τους παρακολουθούμε χωρίς καμία αντίδραση. 
ΠΗΓΗ:olympia.gr

Διεκόπη το ανοδικό σερί της τιμής του αργού


Πτωτικά έκλεισε για πρώτη φορά τις τελευταίες τέσσερις ημέρες η τιμή του πετρελαίου, με την προσοχή να στρέφεται ξανά στα αυξανόμενα αποθέματα αργού.

Η τιμή του συμβολαίου του αργού, παραδόσεως Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 48 σεντς ή 0,5% στα 98,20 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Την Τετάρτη η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας θα ανακοινώσει τα στοιχεία για τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ την τελευταία εβδομάδα, με τους αναλυτές της Platts να προβλέπουν αύξηση κατά 3,5 εκατομμύρια βαρέλια.


ΠΗΓΗ:capital.gr

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΤΡΕΠΕΙ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ, ΕΦΑΠΑΞ ΚΑΙ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ 12 + 8 ρυθμίσεις στο νέο Ασφαλιστικό


Μπορεί στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις να κάνει -προς το παρόν- πίσω η κυβέρνηση μετά τις αντιδράσεις, όμως 8 «παλιές» και 12 νέες ρυθμίσεις, που θα προωθηθούν σε νομοσχέδιο που ενδεχομένως σήμερα να έλθει στη Βουλή, επηρεάζουν την ....
ασφάλιση 4.500.000 εργαζομένων σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, τα όρια ηλικίας, τα εφάπαξ, τις ασφαλιστικές κρατήσεις, τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας, τη διαδοχική ασφάλιση και θα τεθούν σε ισχύ από την 1η.1. 2014. 
 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

ΠΗΓΗ:pak-elta.gr

Ανακοίνωση ΕΚΕΔΑ για την Απεργία της ΓΣΕΕ 6 Νοέμβρη


Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Η Τρόϊκα πιέζει πάλι για νέα μέτρα.   Όμως το καλοστημένο παιχνιδάκι της μπλόφας που η Τρόϊκα φουσκώνει τις απαιτήσεις της και έρχεται η Κυβέρνηση ως «σωτήρας» να τις διαπραγματευτεί και να τις συμβιβάσει προς όφελος του ελληνικού λαού, πήρε τέλος.

Δεν υπάρχουν άλλα μέτρα για τις πλάτες των εργαζομένων.   Δεν ανεχόμαστε άλλα μέτρα που αυξάνουν τις λίστες των ανέργων, που αποδομούν το Εργατικό Δίκαιο, που απορυθμίζουν την αγορά εργασίας, που δίνουν αέρα στα πανιά της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, που αυξάνουν τους φόρους ως μέσο για κατασχέσεις και για δεσμεύσεις καταθέσεων, που ξεπουλούν την Δημόσια περιουσία, που δεν σέβονται τα άσπρα μαλλιά των απόμαχων της εργασίας.

Φαίνεται πλέον ξεκάθαρα, κύριοι της Κυβέρνησης, ότι δεν αρκούν απ’ την πλευρά σας κάποιες επιμέρους (έντεχνες) προσαρμογές για να περάσουμε από τα κύματα αδιεξόδου που αντιμετωπίζει πλέον το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Χρειάζεται πλέον να κάνετε ριζική αλλαγή κατεύθυνσης.   Διότι ακόμη και αν καμφθεί η Τρόϊκα ώστε να μην παρθούν άλλα μέτρα και έχουμε το successstorys(ιστορίες επιτυχίας), όπως έχετε προαναγγείλει, η βασική εικόνα της ελληνικής οικονομίας δεν αλλάζει.

Την χώρα μας με τις πολιτικές που έχετε ασκήσει 3,5 χρόνια τώρα, την έχετε ήδη μετατρέψει σε οικονομική αποικία του ευρωπαϊκού κέντρου.

Έτσι λοιπόν, καλούμε την ελληνική Κυβέρνηση να αφήσει τα κάθε είδους παρακάλια για λύπηση της Τρόϊκας προς την πατρίδα μας και τον λαό της, με το να μην τεθούν καινούργια μέτρα.

Καλούμε την Κυβέρνηση να ακολουθήσει την μοναδική διέξοδο που υπάρχει.   Να αφήσει τον βάρβαρο νεοφιλελεύθερο μνημονιακό δρόμο και να ακούσει την φωνή των εργαζομένων για μία ουσιαστική στροφή οικονομικής και πολιτικής πρότασης με δημόσιες επενδύσεις, ενίσχυση των δημόσιων και κοινωνικών υποδομών, διαφύλαξη της δημόσιας περιουσίας, ενίσχυση και διεύρυνση της παραγωγικής διαδικασίας της πατρίδας μας.

Έτσι θα δημιουργηθεί ένα πολύτιμο εργαλείο για να πυροδοτηθεί η ανάπτυξη.   Αυτή θα πρέπει να είναι η πολιτική κατεύθυνση της Κυβέρνησης, ώστε να απεμπλακεί από τα δεσμά της κρίσης και των μνημονίων και να ενταχθεί η χώρα μας οικονομικά, κοινωνικά, παραγωγικά ισάξιο μέλος της ευρωζώνης, δημιουργώντας την Ευρώπη των λαών και όχι των οικονομικά ισχυρών.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 6 ΝΟΕΜΒΡΗ 2013 ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ ΣΤΙΣ 11 ΤΟ ΠΡΩΙ

ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΘΑ ΤΗΝ ΠΑΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ

ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ

Πούλμαν θα αναχωρήσουν στις 10 το πρωί από το δημοτικό πάρκινγκ Ελευσίνας.

 ΠΗΓΗ:ekeda.gr

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝΕΛΛΑΔΑ & ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ.
Δυο λέξεις επίκαιρες όσο ποτέ.

Ας δούμε την ιστορία τους
από το 1903 έως σήμερα 
μέσα από ένα αφιέρωμα
που ετοίμασε για σας
το kavalaoil.blogspot


1903-1957


Η πηγή του Ηροδότου στη Ζάκυνθο

Οι πρώτες έρευνες για πετρέλαιο στην Ελλάδα ξεκίνησαν το 1903 από τη βρετανική London Oil Development στη Ζάκυνθο στο έλος Κερί της Ζακύνθου, όπου αναβλύζει από αρχαιοτάτων χρόνων, η πετρελαιοφόρος πηγή Ηροδότου (480 πΧ)., χωρίς όμως αποτέλεσμα και η προσπάθεια εγκαταλείφθηκε το 1938, οπότε ξεκίνησαν έρευνες στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο και στις Φέρες της Θράκης. Τα πρώτα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά, αλλά οι έρευνες σταμάτησαν λόγω του πολέμου. Το 1953-1957 στις πιο πάνω ίδιες περιοχές ξανάρχισαν οι έρευνες από διάφορες άλλες εταιρίες χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα.


1960-1967


1962 Γεώτρηση στην Αιτολοακαρνανία

Το 1960 – 67 το Ελληνικό Δημόσιο σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Πετρελαίου μετά από γεωλογικές και γεωφυσικές έρευνες εκτέλεσαν 17 γεωτρήσεις μικρού και μέσου βάθους χωρίς αξιόλογα αποτέλεσμα. Την ίδια περίοδο πέντε διεθνείς εταιρίες μεταξύ των οποίων και η ΒΡ, η ESSO και η HUNT μετά από γεωλογικές και γεωφυσικές έρευνες διεξήγαγαν 21 γεωτρήσεις στον Έβρο στην Ήπειρο, Αιτωλοακαρνανία, Δυτική Πελοπόννησο , Ρόδο, και Θεσσαλονίκη. Τα ευρήματα ήταν κυρίως ενθαρρυντικές ενδείξεις υδρογονανθράκων και ο εμπλουτισμός της γεωλογικής γνώσης. 


1967  Κερί Ζακύνθου

Το 1967 ο χημικός και διευθύνων σύμβουλος της ΧΡΩΠΕΙ (Χρωματουργία Πειραιώς) Σωτήριος Σοφιανόπουλος, με κεφάλαια της "ΧΡΩΠΕΙ" και με την υποστήριξη του πρωθυπουργού της Ελλάδος και της Στρατιωτικής Κυβερνήσεως, έκανε νέες διανοίξεις πετρελαιοπηγών στην Ζάκυνθο όπου και κατασκεύασε ένα μικρό διυλιστήριο δοκιμαστικής παραγωγής το οποίο παρήγαγε άριστης ποιότητος πετρελαιοειδή με ελάχιστα ποσοστά θείου, ενώ είχε εκπονηθεί σχεδιασμός κατασκευής μεγάλου διυλιστηρίου στην Ζάκυνθο. Ο ίδιος ο Σοφιανόπουλος έχει δηλώσει σε εκπομπές ότι ο αρχικός ρυθμός παραγωγής ήταν 40 βαρέλια πετρελαίου ανά ημέρα !Μετά την «Μεταπολίτευση» του 1974, ο τότε υπουργός Βιομηχανίας και Ενεργείας της κυβερνήσεως του Κωνσταντίνου Καραμανλή, Μιλτιάδης Έβερτ, διέταξε την εθνικοποίηση των πετρελαιοπηγών της «ΧΡΩΠΕΙ» στην Ζάκυνθο με την αιτιολογία ότι «η εξόρυξη πετρελαίου είναι αρμοδιότητα του ελληνικού κράτους, και όχι ιδιωτών». Η «ΧΡΩΠΕΙ», πειθόμενη στην ως άνω αιτιολογία, παρέδωσε τις πετρελαιοπηγές της Ζακύνθου εις το κράτος, και αμέσως μετά ο Έβερτ διέταξε ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΠΗΓΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Διαπιστώνοντας αυτή την κρατική ατιμία, ο Σοφιανόπουλος, αυτοδικαίως, το 1975 έθεσε πάλι σε λειτουργία τις πετρελαιοπηγές Ζακύνθου και εκάλεσε τις αρχές να τις παραλάβουν εκ νέου και να τις κρατήσουν σε λειτουργία με σκοπό την παραγωγή Ελληνικού πετρελαίου. Εις απάντηση της προτάσεως Σοφιανόπουλου ο Έβερτ διέταξε το οριστικό κλείσιμο των πετρελαιοπηγών Ζακύνθου, την καταστροφή του εκεί διϋλιστηρίου της «ΧΡΩΠΕΙ» και την σύλληψη και φυλάκιση του Σωτήρη Σοφιανόπουλου στον Κορυδαλλό.
1969-1974Παρατημένο πηγάδι στην Επανομή
Το 1969 οι έρευνες επεκτάθηκαν και στον θαλάσσιο χώρο με παραχωρήσεις που δόθηκαν σε ξένες εταιρείες, όπως η TEXACO (Θερμαϊκός ), ή CHEVRON, η C & K PETROLEUM, η ΑDA OIL (Λήμνος ), η AN-CAR OIL(Ζάκυνθος), η L.V.O., η CALVIN και η OCEANIC (Θάσος). Ακόμη παραχωρήθηκε για έρευνες στην εταιρεία ANSHUTZ η περιοχή Θεσσαλονίκης – Επανομής – Κασσάνδρας, όπου εκτελέστηκαν δύο γεωτρήσεις στο διάστημα 1971 -74 και ανακαλύφθηκε το κοίτασμα φυσικού αερίου στην Επανομή, καθώς και συγκεντρώσεις βιογενούς αερίου. Σε αυτή την περίοδο ανακαλύφθηκαν τα κοιτάσματα Φυσικού Αερίου Νότια Καβάλας και Πρίνου στο Θρακικό πέλαγος και εκτελέστηκαν γεωτρήσεις πέραν των 12 μιλίων στο Αιγαίο (Ανατολική Θάσος-1 και Λήμνος-1). Οι έρευνες στηρίχθηκαν σε σύγχρονες για την εποχή, γεωλογικές, σεισμικές και γεωτρητικές μεθόδους.


Το 1969 υπογράφεται η «Σύμβαση για Έρευνα και Ανάπτυξη Υδρογονανθράκων Υγρής και Αέριας Μορφής στο Θρακικό Πέλαγος». Η Σύμβαση υπεγράφη μεταξύ του Βασιλείου της Ελλάδος και της Oceanic Exploration Company.
Στο τέλος του 1973 βρέθηκαν τα πρώτα και μοναδικά, μέχρι στιγμής, εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα πετρελαίου στη χώρα μας, τα κοιτάσματα του Πρίνου και της Νότιας Καβάλας. Μεγάλη κινητικότητα και ενδιαφέρον από ιδιωτικές εταιρίες σημειώθηκε και τα δύο τελευταία χρόνια της δικτατορίας. Από τον χειμώνα του 1972 ως και το καλοκαίρι του 1974 οι υπηρεσίες του Yπουργείου Βιομηχανίας είχαν κατακλυσθεί από 50 περίπου αιτήσεις για έρευνες σε όλη την Ελλάδα, κυρίως από την Αμερική και τον Καναδά. Δεν έλειψε όμως και το ενδιαφέρον Ελλήνων επιχειρηματιών της θάλασσας και της στεριάς. Μεταξύ αυτών οι αδελφοί Βαρδινογιάννη, αλλά και αρκετοί εφοπλιστές. Από τις 50 και πλέον αιτήσεις οι μισές αφορούσαν περιοχές του Αιγαίου, από τον Aγιο Ευστράτιο και τη Λήμνο ως την Κω και την Κάρπαθο.

1976-1979

 
Τον Αύγουστο του 1976 η Καναδική DENISON MINES εξαγοράζει το ποσοστό της OCEANIC. Το Δεκέμβριο του ίδιου έτους Ιδρύεται η Εταιρεία Πετρελαίων Βορείου Αιγαίου NAPC (North Aegean Petroleum Company) σαν εντολοδόχος των δραστηριοτήτων της DENISON στην Ελλάδα. Οι εγκαταστάσεις σε στεριά και θάλασσα έχουν ήδη ξεκινήσει να κατασκευάζονται. Οι υποθαλάσσιοι αγωγοί θα μεταφέρουν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στις εγκαταστάσεις της Νέας Καρβάλης, ενώ τρεις πλατφόρμες πετρελαίου και μια φυσικού αερίου είναι έτοιμες για εγκατάσταση. Η παραγωγή υδρογονανθράκων ξεκινάει κανονικά το 1981.

 

Την ίδια περίοδο πραγματοποιούνται νέες γεωτρήσεις από την ΔΕΠ στη χερσαία περιοχή του Δέλτα του ποταμού Νέστου, σε απόσταση 15χλμ από τις θαλάσσιες εγκαταστάσεις εξόρυξης πετρελαίου της NAPC. Τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα, με αποτέλεσμα η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου με τη Ρουμανική ROMPETROL να εγκαταλείψουν τις προσπάθειες.1981-1986


Το 1981 ξεκινάει η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Πρίνο και τη Ν.Καβάλα αντίστοιχα. Η ημερήσια παραγωγή κυμαίνεται στα 25.000 βαρέλια αργού πετρελαίου, σύμφωνα με το σχεδιασμό των εγκαταστάσεων. 

Την ίδια χρονιά, λίγο πριν από τις εκλογές, η διοίκηση της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου διενήργησε τους δύο πρώτους για τα ελληνικά δεδομένα γύρους παραχωρήσεων διαφόρων θαλασσίων και χερσαίων περιοχών με βάση τον ν. 468/76. Η ανταπόκριση των ξένων εταιριών στην τελική φάση της διαδικασίας ήταν περιορισμένη. Στον πρώτο γύρο υπέβαλε προσφορά μόνο η κρατική ιταλική εταιρία Agip για την περιοχή των Παξών. Οι Ιταλοί υπέγραψαν σύμβαση και εγκαταστάθηκαν στους Παξούς, αλλά έπειτα από δύο χρόνια και ενώ δεν είχαν ολοκληρώσει τις συμβατικές ερευνητικές τους υποχρεώσεις, αποχώρησαν. Στο δεύτερο γύρο της διαδικασίας υπέβαλαν προσφορές η πολυεθνική Shell για τον Θερμαϊκό Κόλπο και η αμερικανική Sunmark Exploration για το Δέλτα του Νέστου. Η Shell υπέγραψε σύμβαση με το Eλληνικό Δημόσιο, η οποία όμως δεν επικυρώθηκε από την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ η Sunmark απέσυρε την προσφορά της.


1987-1999


Ακολούθησε η κρίση του Μαρτίου του 1987 με την έξοδο του Σισμίκ στο Αιγαίο και την απειλή πολεμικής σύρραξης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, για χάρη του πετρελαίου. Αφορμή για την Άγκυρα αποτέλεσε η αίτηση της DENISON να επεκτείνει τις έρευνές της για πετρέλαιο στα 10 ν.μ. ανατολικά της Θάσου, στην περιοχή του Μπάμπουρα, όπου σύμφωνα με τις έρευνες οι ποσότητες πετρελαίου ήταν υψηλότατες και η ποιότητα εξαιρετική. Μετά από λανθασμένες διπλωματικές κινήσεις και αμερικανικές πιέσεις, η υπόθεση "Μπάμπουρας" μπήκε στο ψυγείο και παραμένει εκεί μέχρι και σήμερα. 


Στην άλλη πλευρά του νησιού η NAPC συνεχίζει να λειτουργεί παράγοντας πετρέλαιο και φυσικό αέριο έως το 1998, οπότε αποχώρησε και η περιοχή παραχωρήθηκε το 1999 από το τότε Yπουργείο Ανάπτυξης στην κοινοπραξία KAVALA OIL (67% Ευρωτεχνική και 33% Συνεταιρισμός των εργαζομένων). 

Εν τω μεταξύ το 1997 διεξήχθη ο πρώτος γύρος παραχωρήσεων και τέσσερις περιοχές στην Ήπειρο, Αιτωλοακαρνανία, ΒΔ Πελοπόννησο, Πατραϊκό κόλπο ανατέθηκαν σε δύο ομίλους διεθνών εταιριών (ENTERPRISE OIL και TRITON) οι οποίες εκτέλεσαν 6 άγονες γεωτρήσεις και αποχώρησαν το 2000-2001. Και αυτός ο κύκλος έκλεισε με αποχώρηση και χωρίς αποτελέσματα.


2006-2013


Το 2006 η κοινοπραξία KAVALA OIL εξαγοράζεται από την Ενεργειακή Αιγαίου του εφοπλιστή Στάθη Τοπούζογλου, με ποσοστό 67% των κοινών και 100% των προνομιούχων μετοχών, ενώ ο Συνεταιρισμός των εργαζομένων διατηρεί το 33%. Πραγματοποιούνται μέχρι και σήμερα επενδυτικά γεωτρητικά προγράμματα με σκοπό την αύξηση της ημερήσιας παραγωγής. Το 2010 μετά από γεώτρηση στο "παρθένο" κοίτασμα ΕΨΙΛΟΝ, βγαίνει για πρώτη φορά καινούριο πετρέλαιο μετά από 14 χρόνια. Η γεώτρηση, η οποία ήταν η δυσκολότερη που πραγματοποιήθηκε ποτέ στη χώρα μας, εγκαταλείφθηκε  λόγω τεχνικών δυσκολιών την ίδια χρονιά, με σκοπό τη μελλοντική ορθολογική αξιοποίησή της.Το 2013 το αμερικανικό Fund THIRD POINT του Daniel Loeb εξαγοράζει το 40% των μετοχών της Ενεργειακής Αιγαίου (Energean Oil & Gas), ενώ με το σχήμα αυτό η κοινοπραξία συμμετέχει σε ανοιχτούς διαγωνισμούς που προκηρύσσει το ελληνικό κράτος, για περιοχές όπως τα Ιωάννινα, το Κατάκολο, ο Πατραϊκός, Θερμαϊκός και Στρυμονικός κόλπος. 


Από το 2012 μέχρι και σήμερα η κρατική μηχανή μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καταβάλει προσπάθειες ώστε να ξανανοίξουν  οι φάκελοι των Ελληνικών υδρογονανθράκων, προσεγγίζοντας και πάλι ξένους επενδυτές...
  
ΠΗΓΗ:kavalaoil.blogspot.gr