Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Μείον 30% οι επενδύσεις στη Ρουμανία. Ξέρετε τι κατώτατο μισθό έχουν; Δείτε


Μειώνονται οι επενδύσεις στη Ρουμανία παρά τους μισθούς πείνας
Kαταρρέει το δόγμα της υποτιθέμενης ανταγωνιστικότητας των βαλκανικών χωρών, αφού παρά τους «μισθούς πείνας» οι ξένες επενδύσεις σε χώρες όπως η Ρουμανία μειώθηκαν αισθητά.
Συγκεκριμένα η πτώση που κατέγραψαν οι άμεσες ξένες επενδύσεις φτάνει το 28,9% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με το δεύτερο ήμισυ του 2011 και διαμορφώθηκαν στα 621 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε, στη δημοσιότητα η Εθνική Τράπεζα της Ρουμανίας (NBR).
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το β' εξάμηνο του 2011 οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη βαλκανική αυτή χώρα ανέρχονταν σε 874 εκατ. ευρώ. Ο κατώτατος μισθός στη χώρα είναι τα 160 ευρώ
ΠΗΓΗ:seleo.gr

Κι όμως... είναι δυνατόν!

Φθηνότερα κατά 15% τα νέα τιμολόγια στο φυσικό αέριο



Κατά περίπου 15% μειωμένα είναι τα νέα τιμολόγια στο φυσικό αέριο, σε σύγκριση με αυτά που ισχύουν σήμερα, όπως εκτιμά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Η ΡΑΕ ανακοίνωσε την Έγκριση των Τιμολογίων Χρήσης του ΕΣΦΑ, τα οποία κατάρτισε ο Διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, ΔΕΣΦΑ Α.Ε., σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό Τιμολόγησης και στο άρθρο 88 του ν. 4001/2011 (ΦΕΚ A΄ 179/22.8.2011), σε συνέχεια της έκδοσης από την Αρχή του Κανονισμού Τιμολόγησης Βασικών Δραστηριοτήτων του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ), τον Ιούλιο του 2012.
Σύμφωνα με τις διατάξεις της Οδηγίας 73/2009/ΕΚ και του άρθρου 88 του ν. 4001/2011, τα νέα τιμολόγια θα ισχύσουν από την 1η Φεβρουαρίου 2013.
Υπενθυμίζεται, ότι η τιμολόγηση της χρήσης του ΕΣΦΑ, περιλαμβάνει πλέον διακριτές χρεώσεις για τη δέσμευση δυναμικότητας στις εισόδους και εξόδους του Συστήματος Μεταφοράς, ανεξαρτήτως της συμβατικής διαδρομής του αερίου (σύστημα entry-exit), με τον καθορισμό τριών ζωνών εισόδου και τριών ζωνών εξόδου στο ΕΣΦΑ. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Ισραηλινό ενδιαφέρον για τις αποκρατικοποιήσεις



Το ενδιαφέρον ισραηλινών επιχειρήσεων για συμμετοχή τους στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων μετέφερε σήμερα στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Αριε Μέκελ.
Στη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες σήμερα, σε συνέχεια της πρόσφατης επίσημης επίσκεψης του πρόεδρου του Ισραήλ Σιμόν Πέρες στην Αθήνα, ο κ. Μέκελ αναφέρθηκε ιδίως στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, των υπηρεσιών και της ανάπτυξης ακινήτων. 
ΠΗΓΗ:naftemporiki.gr

Εν αναμονή της αλλαγής διοίκησης στο ΤΑΙΠΕΔ



Σε αναμονή της αντικατάστασης της Άννας Μπουμπενίκοβα, μετά την παραίτησή της από το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), βρίσκεται το ΤΑΙΠΕΔ.
Σχετική ανακοίνωση με την υπόθεση της Σλοβάκας αξιωματούχου έχει εκδώσει και η Ε.Ε., στην οποία αναφέρεται ότι «τον Αύγουστο του 2011 τα κράτη- μέλη της Ευρωζώνης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότειναν τρία από τα επτά μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων προκειμένου να διοριστούν από το Διοικητικό Συμβούλιο του τότε νεοσυσταθέντος Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. Από τους πολλούς υποψηφίους που προτάθηκαν από αρκετά κράτη- μέλη της Ευρωζώνης, η κα Μπουμπενίκοβα επιλέχθηκε με βάση την επαγγελματική της εμπειρία και εξειδίκευση στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων. Τη συγκεκριμένη περίοδο κατείχε τη θέση της προέδρου του Ταμείου Εθνικής Περιουσίας της Σλοβακίας».
«Σε συνέχεια καταγγελιών για διαφθορά, νωρίτερα εντός του τρέχοντος έτους, οι αρχές της Σλοβακίας προχώρησαν στην απόλυση της κας Μπουμπενίκοβα από το Ταμείο Εθνικής Περιουσίας της χώρας. Ωστόσο, εξ όσων γνωρίζει η Επιτροπή, οι αρχές της Σλοβακίας δεν έχουν ξεκινήσει νομικές διαδικασίες ή οποιαδήποτε επίσημη διαδικασία έρευνας σχετικά με την κα Μπουμπενίκοβα, έως και σήμερα. Η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη την παραίτηση της κας Μπουμπενίκοβα από το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, η οποία κοινοποιήθηκε στις 9 Αυγούστου 2012, σημειώνοντας ότι προσυπογράφει το θεμελιώδες τεκμήριο της αθωότητας» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Εξάλλου, για τα τέλη Αυγούστου τοποθετούνται οι εξελίξεις για τον επίσημο διορισμό της νέας διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ. Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών επεσήμανε ότι ζητήθηκε από τον απερχόμενο διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, Κωνσταντίνο Μητρόπουλο, να παραμείνει στη θέση του μέχρι και την 24η Αυγούστου 2012, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες τοποθέτησης της νέας διοίκησης.
Ο κ. Μητρόπουλος με επιστολή του έχει δεχθεί να παραμείνει ως διευθύνων σύμβουλος μέχρι τις 24 Αυγούστου, ώστε να διευκολύνει την εθνική προσπάθεια των αποκρατικοποιήσεων. 
ΠΗΓΗ:www.zougla.gr

Ο Χατζηνικολάου προσέφερε την πραγματική πολιτική είδηση...



Με ένα αποκαλυπτικό οικονομικό ρεπορτάζ για τις προθέσεις των Συγκυβερνώντων η εφημερίδα του Ν. Χατζηνικολάου προσφέρει την πραγματική πολιτική είδηση. 
Το ρεπορτάζ της «Real News» αναφέρει ότι «σε χρόνο ρεκόρ, έως το τέλος Αυγούστου η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει 77 νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου να αρθούν τα «γραφειοκρατικά» εμπόδια και να ανοίξει ο δρόμος των αποκρατικοποιήσεων για όλα τα φιλέτα του Δημοσίου». Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται στρατηγικού χαρακτήρα για την ελληνική οικονομία, ασφάλεια και ανάπτυξη, επιχειρήσεις και οργανισμοί, καθώς και άκρως επικερδείς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, καθαρά πολιτικού χαρακτήρα. Μεταξύ αυτών εμφανίζονται να είναι: ΟΠΑΠ, Κρατικά Λαχεία, ΕΛΤΑ, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, λιμάνια , αεροδρόμια, ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΟΔΙΕ, ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, Εγνατία Οδός, ΛΑΡΚΟ, πλήθος ακινήτων του Δημοσίου, IBC, Αφάντου Ρόδου, Κασσιόπη Κέρκυρας, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και δεν… συμμαζεύεται! 
Το πιο τρομακτικό της υπόθεσης, το οποίο δείχνει ακριβώς την πολιτική φύση της Συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, είναι η άκρως προβληματική συνταγματικά θέση να καταργηθεί το ελάχιστο ποσοστό που έπρεπε να διατηρεί το Δημόσιο και το οποίο κυμαινόταν γύρω στο 51%. Και ακόμη χειρότερα, να εξαφανιστεί ή να τροποποιηθεί το άρθρο 11 του ν. 3136/2008 , το οποίο προνοούσε πως για τις εταιρείες στρατηγικού χαρακτήρα και ιδιαίτερα όταν έχουν να κάνουν με εθνικά δίκτυα υποδομών, για να αποκτήσει ιδιώτης ποσοστό άνω του 20% έπρεπε να δώσει την έγκρισή της η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων. Εδώ φωτογραφίζονται: τα ΕΛΠΑ, η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ , οι ανά την Ελλάδα οργανισμοί λιμένων, η ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ κ.α.
Τι σημαίνουν όλα αυτά στο επίπεδο της πολιτικής δομής; Σίγουρα κάτι διαφορετικό από αυτό που προσεγγίζουν τα ΜΜΕ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης μέχρι αυτή τη στιγμή.  
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τουρκία: Από Υδροηλεκτρικά το 30% του Ηλεκτρισμού στο Επτάμηνο του 2012



Το 30% του ηλεκτρισμού που καταναλώθηκε στην Τουρκία στους πρώτους επτά μήνες του 2012 παρήχθηκε από υδροηλεκτρικούς σταθμούς, δήλωσε ο υπουργός Υδάτων και Δασών, Βεϊσέλ Έρογλου.
Η Τουρκία καταβάλει 25 δις δολάρια για εισαγωγές ενέργειας ετησίως, τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι τα υδροηλεκτρικά που τελούν σήμερα υπό κατασκευή θα μειώσουν αυτό το κόστος σημαντικά. 
ΠΗΓΗ:energia.gr

Το 2013 Ξεκινά η Παραγωγή του Κοιτάσματος Κασαγκάν



Το τεράστιο κοίτασμα πετρελαίου Κασαγκάν στο Καζακστάν αναμένεται να παράγει τις πρώτες του ποσότητες το 2013, μετά από χρόνια καθυστερήσεων, σύμφωνα με το Reuters.
Σε αρχική φάση, η παραγωγή θα είναι μικρή, αλλά σε βάθος χρόνου θα φτάσει σε υψηλά επίπεδα, όπως προβλέπεται από το επενδυτικό πρόγραμμα. Μέρος του αργού πετρελαίου από το Κασαγκάν θα μεταφέρεται στη Ρωσία, αλλά ορισμένες ποσότητες θα κατευθυνθούν προς τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο, σύμφωνα με τους υπεύθυνους.
Η ναυτιλιακή Kazmortransflot του Καζακστάν βρίσκεται σε επαφές για να ναυλώσει πλοίο το 2013, με χωρητικότητα 1-3 εκατ. τόνους προκειμένου να αναλάβει την μεταφορά προς τους προορισμούς αυτούς, σημείωσαν πηγές του Reuters. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μια παραγωγή γύρω στα 140.000 βαρέλια ανά ημέρα το 2013, που μεταφράζεται σε 7 εκατ. τόνους ετησίως. 
ΠΗΓΗ:energia.gr

Κυρίαρχες στην αγορά ηλιακή θερμική ενέργειας (CSP) η Ισπανία & οι ΗΠΑ



Η Ισπανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες κυριαρχούν σήμερα στην παγκόσμια αγορά ηλιακών θερμικών συστημάτων χάρη στην στήριξη που έχουν προσφέρει διαχρονικά οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, σύμφωνα με έκθεση της  GBI Research.
Στην εν λόγω έκθεση (Solar Thermal Power Market to 2020 – Utilities to Drive Future Developments in the Concentrated Solar Power (CSP) Market) αναφέρεται ότι η Ισπανία βρίσκεται στην πρώτη θέση καθώς η συγκεντρωτική ηλιακή-θερμική ενέργεια κατέχει μερίδιο 65% επί του συνόλου της εγκατεστημένης ισχύος.
Και αυτό ενώ η Ισπανία πριν από το 2007 δεν είχε καμία θέση στον χώρο αυτό, ενώ σήμερα στο σύνολο είναι περισσότερα από 1.002,2 μεγαβάτ.
Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην δεύτερη θέση με ποσοστό 33%, αν και το πρώτο της πάρκο τεχνολογίας CSP είδε το φως το 1985.
Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση, αν και ειδικά μέσα στο 2011 δεν παρατηρήθηκε έντονη κινητικότητα, μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια η αγορά θα εκτιναχθεί, από τα 508.5 MW το 2011, στα 25,815 MW το 2020, και αυτό χάρη στα δύο πάρκα CSP La Posa Solar Thermal Plant και Ranegras στην Αριζόνα. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Ο Άρειος Πάγος δικαίωσε εργαζόμενη που απολύθηκε


Ο Άρειος Πάγος δικαίωσε εργαζόμενη που απολύθηκε
Το Ανώτατο δικαστήριο της χώρας, ο Άρειος Πάγος, έκρινε μη νόμιμη καταγγελία σύμβασης εργαζόμενης σε εταιρεία εμπορίας ειδών και την δικαίωσε.
Η υπάλληλος η οποία απολύθηκε στα 53 χρόνια, δηλαδή 7 χρόνια πριν την σύνταξη, είχε  υπηρετήσει ευδοκίμως στην ίδια επιχείρηση επί 16 χρόνια, έγινε προϊσταμένη τμήματος πωλήσεων και σε αποδοχή των υπηρεσιών της, της είχε δοθεί εγγράφως διάκριση από την επιχείρηση και πριμ παραγωγικότητας.
Ο λόγος της απόλυσης σύμφωνα με την εταιρία ήταν ότι την τελευταία τριετία πριν την απόλυση είχαν δημιουργηθεί προβλήματα επειδή εκείνη εργαζόταν κυρίως πρωινές ώρες και άλλαζε τις βάρδιες με διευθυντικά σημειώματα, κάτι που έκαναν και άλλοι προϊστάμενοι, χωρίς να προκύψουν λειτουργικά προβλήματα και παράπονα.
Ο  Άρειος Πάγος συμφωνώντας με την απόφαση του Εφετείου, έκρινε την απόλυση καταχρηστική και άκυρη απορρίπτοντας την αίτηση αναίρεσης της εταιρείας. Επιπλέον, δέχθηκε ότι η εταιρεία προσέφυγε στο έσχατο μέσο του διευθυντικού της δικαιώματος, χωρίς να λάβει υπόψη την ευδόκιμη υπηρεσία της εργαζόμενης, την ηλικία των 53 ετών στην οποία βρισκόταν και ότι απέμειναν επτά έτη για τη συνταξιοδότησή της. Όπως μάλιστα επισημαίνεται στην απόφαση του Αρείου Πάγου, με βάση την αρχή της αναλογικότητας θα μπορούσε η εταιρεία, εφόσον έκρινε ότι υπάρχουν παραπτώματα, να τα αντιμετωπίσει με ηπιότερα μέσα όπως επίπληξη, πρόστιμο κλπ. 
ΠΗΓΗ:seleo.gr

Ολυμπιακός αέρας… σε μπουκάλι!



Αν δεν καταφέρατε να ταξιδέψετε μέχρι το Λονδίνο, για να δείτε από κοντά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μη στεναχωριέστε, καθώς ένα μπουκάλι που πωλείται μέσω e-bay «υπόσχεται» να σας φέρει… αέρα Λονδίνου, όπου κι αν είστε.
Όπως ισχυρίζονται οι πωλητές, ο αέρας συγκεντρώθηκε στα μπουκαλάκια κατά την είσοδο της Mary Poppins στο Ολυμπιακό στάδιο στην τελετή έναρξης ή κατά τη διάρκεια διαφόρων αγωνισμάτων στα στάδια.
Για όσους ενδιαφέρονται, η τιμή του κυμαίνεται από 60 έως 127 ευρώ. 
ΠΗΓΗ:zougla.gr

12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010: Η δολοφονία του Εθνομάρτυρα Αριστοτέλη Γκούμα



12 Αυγούστου 2010 - Ο 37χρονος ομογενής Αριστοτέλης Γκούμας δολοφονήθηκε από ομάδα τριών Αλβανών.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, όλα άρχισαν απο την προηγούμενη μέρα, πριν το μεσημέρι, όταν τρεις Αλβανοί από την Αυλώνα ζήτησαν από τον 37χρονο να...
μη μιλάει Ελληνικά στο μαγαζί του, που βρίσκεται στη Χειμάρρα. 
Μετά τη λογομαχία ακολούθησε ξυλοδαρμός. 
Ο ομογενής αναγκάστηκε να κρυφτεί.
Οι τρεις Αλβανοί, όμως, τον εντόπισαν ύστερα από αρκετές ώρες, ενώ επέβαινε σε μηχανή μεγάλου κυβισμού. 
Οι δράστες όρμησαν με το αυτοκίνητό τους πάνω στο νεαρό άνδρα και τον καταπλάκωσαν.
Η Αστυνομία συνέλαβε έξι άτομα, δεν εξέδωσε ωστόσο ανακοίνωση σχετικά με τα αίτια του συμβάντος, το οποίο ο αλβανικός Τύπος χαρακτήρισε ως δυστύχημα...
Σε δηλώσεις του τότε ο δήμαρχος Χειμάρρας Βασίλης Μπολάνος επεσήμανε ότι "πρόκειται για έγκλημα εκ προμελέτης, αφού οι δράστες από ημέρες προκαλούσαν τον δολοφονηθέντα". 
Ακόμη, μίλησε για ρατσιστικά φαινόμενα, τα οποία οπισθοδρομούν την αλβανική κοινωνία.
Μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει τιμωρηθεί για τη δολοφονία του Αριστοτέλη, ο οποίος για όσους αρνούμαστε να ξεχάσουμε είναι Εθνομάρτυρας... 
ΠΗΓΗ:24gr.blogspot.com

ΝΑΙ ΑΛΛΑ ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ «GPS» σε ηλικιωμένους και παιδιά



Η συσκευή γεωεντοπισμού θα χρησιμοποιείται για άτομα που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες και μόνο έπειτα από ενημέρωση και συγκατάθεση του εμπλεκομένου
«Πράσινο φως» για να χρησιμοποιούνται «έξυπνες» συσκευές γεωεντοπισμού και παρακολούθησης για ηλικιωμένους, ασθενείς και ανηλίκους ανάβει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (ΑΠΠΔ), βάζοντας όμως αυστηρές προϋποθέσεις, καθώς ανησυχεί ταυτόχρονα για τους κινδύνους που μπορεί να εγκυμονεί μια τέτοια συσκευή για τα παιδιά και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους, εάν πιστέψουν ότι η συνεχής παρακολούθησή τους είναι κάτι το φυσιολογικό.
Η ΑΠΠΔ έθεσε αρκετούς όρους και προϋποθέσεις (προηγούμενη ενημέρωση, υποχρεωτική συγκατάθεση, απόρρητο επεξεργασίας, κρυπτογράφηση κ.λπ.) για να επιτρέψει τη χρήση των «έξυπνων» συσκευών για τους μεγαλύτερους σε ηλικία, ενώ ήταν ακόμα αυστηρότερη στην έγκρισή της για τους ανηλίκους, καθώς υπήρξε και μειοψηφία που αντιτάχθηκε στη χρήση τους σε παιδιά, γιατί μπορεί να έχει βλαπτικές επιδράσεις στη σωματική και ψυχολογική τους ανάπτυξη.
Οι συσκευές γεωεντοπισμού απευθύνονται σε ηλικιωμένους, άτομα με προβλήματα υγείας (π.χ. άνοια) και όσους τους φροντίζουν αλλά και σε γονείς ανηλίκων που για λόγους ασφάλειας θέλουν να ξέρουν πού βρίσκονται και αν κινδυνεύουν τα παιδιά τους. Εχουν μικρό μέγεθος με μορφή κουτιού ή ρολογιού, περιλαμβάνοντας κύκλωμα κινητής τηλεφωνίας (GSM), σύστημα γεωγραφικού προσδιορισμού θέσης (GPS) και κουμπί πανικού. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σε θετικό κλίμα οι συζητήσεις για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά


Σε θετικό κλίμα οι συζητήσεις για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
Για συζητήσεις που γίνονται σε θετικό κλίμα σχετικά με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά έκανε λόγο ο πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων Βασίλης Καρακίτσιος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Ελπίζουμε, δεν έχουμε δει συγκεκριμένη λύση, θεωρούμε ότι κάτι θα γίνει, έγινε το πρώτο βήμα για το λύσιμο του γόρδιου δεσμού στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά», δήλωσε ο κ. Καρακίτσιος, σύμφωνα με τον οποίο οι όποιες εξελίξεις αναμένονται μετά τις 20 Αυγούστου. 
ΠΗΓΗ:newsbeast.gr

Ό,τι πρέπει να ξέρετε για τις δόσεις της εφορίας



Από σήμερα, παρέχεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους να πληροφορούνται τα πάντα για την καταβολή των δόσεων στην εφορία, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος του Υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του γενικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων, Χάρη Θεοχάρη, από σήμερα θα μπορούν να ενημερώνονται για το ύψος των δόσεων που θα πληρώσουν στην εφορία, μετά την απόφαση της κυβέρνησης για αποπληρωμή σε 7 δόσεις για εισοδήματα έως 60.000 ευρώ.
Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων πρόκειται να αποστείλει στους φορολογούμενους αυτούς τους κωδικούς που είναι απαραίτητοι για την εγγραφή τους στο σύστημα.
Πρόκειται για 700.000 πολίτες οι οποίοι υποχρεωτικά πλέον θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικές δηλώσεις.
Στόχος του γενικού γραμματέα Πληροφορικών Συστημάτων είναι σε επόμενη φάση (το 2013) να αυξηθεί περισσότερο ο αριθμός των φορολογούμενων που θα υποβάλλουν τις δηλώσεις τους μέσω του ΤΑΧΙS.
Όσοι δεν έχουν κωδικό θα μπορούν με τον Α.Φ.Μ. τους να βλέπουν το ύψος των δόσεων.
Φόρος εισοδήματος σε επτά δόσεις 
Το Υπουργείο Οικονομικών αισιοδοξεί ότι με το νέο μέτρο της τμηματικής καταβολής του φόρου εισοδήματος σε επτά δόσεις, που τίθεται σε εφαρμογή στα τέλη Αυγούστου, θα αποφέρει καρπούς 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Με αφορμή τα νέα, παράλογα μέτρα του ΥΠΕΚΑ που ουσιαστικά παγώνουν την αγορά φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα, η Greenpeace έκανε την ακόλουθη δήλωση.



«Στο όνομα της διάσωσης της αγοράς ενέργειας και με πρόσχημα την προστασία των καταναλωτών ο υφυπουργός κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου, Παρασκευή 10 Αυγούστου στις 4 μ.μ., ανακοίνωσε το πάγωμα της αγοράς φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα!»
«Αποτελεί ίσως παγκόσμια πρωτοτυπία ότι, ενώ στο δελτίο τύπου του ΥΠΕΚΑ αναγνωρίζονται οι χρόνιες στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας ως η αιτία των προβλημάτων ρευστότητας και επιβάρυνσης των καταναλωτών, ακολουθούν συγκεκριμένα μέτρα που ουδεμία σχέση έχουν με την επίλυση αυτού του προβλήματος, αλλά απλά τερματίζουν την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών.»
«Η ‘λύση’ του κ. Παπαγεωργίου οδηγεί την Ελλάδα σε ακριβές μονάδες ορυκτών καυσίμων και αυξημένη εξάρτηση από ενεργειακές εισαγωγές. Με αυτά τα μέτρα, απειλείται με κατάρρευση ένας από τους ελάχιστους εναπομείναντες πυλώνες ανάπτυξης της χώρας, με μία αγορά 25.000 θέσεων εργασίας και επιστρέφουμε σε αναπτυξιακές νοοτροπίες περασμένων δεκαετιών. Τις νοοτροπίες εκείνες που μας οδήγησαν στη σημερινή κρίση.» 
ΠΗΓΗ:greenpeace.org

«Μαχαίρι» στο μισθολόγιο των ΔΕΚΟ έως 50%


«Μαχαίρι» στο μισθολόγιο των ΔΕΚΟ έως 50%
Σε περικοπές αμοιβών που θα φθάσουν μέχρι και το 50% και μάλιστα αναδρομικά από το 2011 προχωρά η κυβέρνηση βάζοντας βαθιά το μαχαίρι στο μισθολόγιο των ΔΕΚΟ.Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής» θα καταργηθούν επιδόματα και έκτακτες παροχές και θα επιβληθεί πλαφόν 2.200 ευρώ στις συνολικές αποδοχές. Η μέση απώλεια για τους μισθούς των "απείθαρχων" οργανισμών είναι 400 ευρώ το μήνα και αφορά 68.000 εργαζόμενους, αφού ο στόχος είναι από τις περικοπές να εξοικονομηθούν 300 εκατ. ευρώ για το νέο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ.
Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, έχει δώσει εντολή να ελεγχθεί εξονυχιστικά η κάθε ΔΕΚΟ ώστε να διαπιστωθεί εάν εφαρμόστηκε το ενιαίο μισθολόγιο. 
ΠΗΓΗ:iefimerida.gr

Κύπρος: Ανοικτό το Ενδεχόμενο Επιβολής Πλαφόν στις Τιμές των Καυσίμων



Η κυπριακή κυβέρνηση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν τόσο στη λιανική όσο και στη χονδρική τιμή πώλησης των καυσίμων. Ανοικτόάφησε το ενδεχόμενο με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νεοκλής Συλικιώτης.
Αυτό θα εξαρτηθεί, όπως ανέφερε, από τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τη «διεξοδική και σε βάθος» έρευνα που έχει διαταχθεί με αφορμή τις πρόσφατες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και στην οποία συμμετέχει, όπως είπε, ειδικός εμπειρογνώμονας που έχει καλέσει το Υπουργείο Εμπορίου.
Ο κ. Συλικιώτης υπενθύμισε ότι κατά την τελευταία συνεδρία της Συμβουλευτικής Επιτροπής στα τέλη Ιουλίου, αποφασίστηκε όπως η έρευνα επεκταθεί και στις εταιρείες πετρελαιοειδών προκειμένου να διαφανεί το πώς οι ίδιες διαμορφώνουν τις τιμές τους.
Επεσήμανε ότι για πρώτη φορά ο έλεγχος δεν περιορίζεται στα πρατήρια καυσίμων, αλλά επεκτείνεται και στις εταιρείες εμπορίας καυσίμων, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο στην αύξηση των τιμών των καυσίμων, πέραν της αύξησης των τιμών διεθνώς. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πωλήσεις-εξπρές σε νερό, ΔΕΗ, αεροδρόμια, λιμάνια και Ταμιευτήριο



Αποκρατικοποιήσεις με πωλήσεις-εξπρές ετοιμάζει η κυβέρνηση για να στείλει μήνυμα στις αγορές και την τρόικα ότι προχωρά με αποφασιστικότητα τις διαρθρωτικές αλλαγές. Μετά τα ΕΛΤΑ και την ΕΛΒΟ σειρά παίρνουν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, ο ΟΠΑΠ, τα ΕΛΠΕ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ και η ΔΕΗ. Για να ξεμπλοκάρουν οι αποκρατικοποιήσεις μεγάλων ΔΕΚΟ στρατηγικής σημασίας η κυβέρνηση θα φέρει σύντομα στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση που θα αίρει 72 εμπόδια και νομικά κωλύματα για τις ιδιωτικοποιήσεις.
Αιχμή του δόρατος η άρση της υποχρεωτικής συμμετοχής κατά 51% του Δημοσίου σε εταιρείες στρατηγικής σημασίας και το όριο συμμετοχής στρατηγικών επενδυτών κατά 21% δίχως έγκριση διυπουργικής επιτροπής.
Μαζί αναμένεται να καταργηθούν και άλλες διατάξεις οι οποίες υποχρεώνουν το Δημόσιο να διατηρεί τουλάχιστον το 34% των μετοχών (π.χ. ΟΠΑΠ), ποσοστό που του εξασφαλίζει και καταστατική μειοψηφία για να εμποδίζει αποφάσεις της πλειοψηφίας.
Με τις αλλαγές αυτές καταργείται ένα σημαντικό εμπόδιο για την αποκρατικοποίηση πολλών «κρίσιμης σημασίας» ΔΕΚΟ όπως της ΔΕΠΑ, της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, των ΕΛΤΑ και των δύο μεγάλων λιμένων της χώρας, ΟΛΠ και ΟΛΘ, καθώς και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που μπαίνει ολοταχώς σε τροχιά αποκρατικοποίησης.
Επίσης θα αίρονται μία σειρά από εμπόδια στη χρήση γης, σε δασικούς-περιβαλλοντικούς περιορισμούς, ενώ δημιουργούνται νέες εποπτικές αρχές, για τα ύδατα, τους λιμένες κλπ.
Σε τρεις φάσεις
Στα χέρια του πρωθυπουργού βρίσκεται ο φάκελος με τις 28 αποκρατικοποιήσεις που μπορούν να προωθηθούν έως το τέλος του 2013.
Στην ομάδα των έξι σχεδίων που βρίσκονται σε εξέλιξη συγκαταλέγονται τα Κρατικά Λαχεία και το IBC, οι μόνες δύο κινήσεις που ίσως προωθηθούν φέτος εφόσον το επιτρέψουν και οι εξελίξεις στην αγορά, το Ελληνικό, η ΔΕΠΑ, και η αξιοποίηση των εκτάσεων της Κασσιόπης στην Κέρκυρα και Αφάντου Ρόδου.
Στην ομάδα των εννέα που είναι έτοιμα να τρέξουν είναι 28 ακίνητα του Δημοσίου, η ΕΥΑΘ, η ΕΥΔΑΠ, ο ΟΠΑΠ, τα ΕΛΤΑ, η ΛΑΡΚΟ, ο ΟΔΙΕ και η Εγνατία Οδός, ενώ μεταξύ των υπολοίπων 13 βρίσκονται και μεγάλες επιχειρήσεις, όπως η ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ, τα λιμάνια της χώρας, αλλά και συμμετοχές του Δημοσίου σε τράπεζες (ΤΤ και Αγροτική).
Παράλληλα, ήδη το ΤΑΙΠΕΔ έχει ολοκληρώσει την καταγραφή περίπου 82.000 ακινήτων του Δημοσίου τα οποία κατέχουν συνολικά 35 φορείς, εκ των οποίων τα 30 κρίνεται ότι είναι έτοιμα προς αξιοποίηση. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τελεσίγραφο» Ιράκ στην πετρελαϊκή Total



Ο γαλλικός πετρελαϊκός όμιλος Total θα πρέπει να διακόψει τις σχέσεις του με την αυτόνομη επαρχία του ιρακινού Κουρδιστάν, διαφορετικά θα πρέπει να πουλήσει τα μερίδια που κατέχει σε ένα μεγάλο πετρελαϊκό πεδίο στο Νότιο Ιράκ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ιρακινός αναπληρωτής πρωθυπουργός.
«Για να κλείσει η υπόθεση αυτή, ζητήθηκε (από την Total) να αποσυρθεί από το πετρελαϊκό πεδίο της Χελφάγια (Νότιο Ιράκ), δίνοντάς της τη δυνατότητα να πουλήσει το μερίδιό της σε άλλες εταιρίες ή να διακόψει το συμβόλαιό της με το Κουρδιστάν» εξήγησε ο Χουσέιν αλ-Χαριστάνι, αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπεύθυνος για την Ενέργεια.
Δεν διευκρίνισε, ωστόσο, ποια είναι η προθεσμία που δόθηκε στην Total προκειμένου να λάβει μια απόφαση.
Το Κουρδιστάν υπέγραψε δεκάδες πετρελαϊκά συμβόλαια με ξένες εταιρείες χωρίς την έγκριση της Βαγδάτης, η οποία απαιτεί αυτού του τύπου οι διαπραγματεύσεις να γίνονται μέσω του Υπουργείου Πετρελαίου και θεωρεί παράνομο κάθε συμβόλαιο που υπογράφεται έξω από αυτό το κύκλωμα.
Η Total ανακοίνωσε στις 31 Ιουλίου πως υπέγραψε μια συμφωνία που της επιτρέπει να πάρει μέρος στην πετρελαϊκή εξερεύνηση του ιρακινού Κουρδιστάν. 
ΠΗΓΗ:zougla.gr

ΣΤΑ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΧΟΡΜΟΥΖ Σύγκρουση αντιτορπιλικού με πετρελαιφόρο



Αμερικανικό αντιτορπιλικό συγκρούστηκε με ιαπωνικό πετρελαιοφόρο κοντά στα στενά του Χορμούζ ανακοίνωσε ο Πέμπτος Στόλος, με έδρα το Μπαχρέιν, διευκρινίζοντας πως δεν υπάρχουν θύματα.
Το ατύχημα σημειώθηκε το πρωί ανάμεσα στο USS Porter που συμμετέχει σε επιχειρήσεις για την θαλάσσια ασφάλεια και το ιαπωνικό δεξαμενόπλοιο, προστίθεται στην ανακοίνωση. 
ΠΗΓΗ:inews.gr

Καθοριστικό τρίμηνο για εξελίξεις στην ενέργεια



Καθοριστικό για την οριστικοποίηση του ευρωπαϊκού ενεργειακού χάρτη, όσον αφορά τη διοχέτευση στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν, θα είναι το επόμενο τρίμηνο. Εξίσου καθοριστικό είναι το προσεχές διάστημα για να εξασφαλίσει η χώρα μας μια θέση στη διαδρομή μεταφοράς του αζέρικου αερίου, αναβαθμίζοντας, με αυτό τον τρόπο, τη γεωστρατηγική θέση της.
Η κοινοπραξία εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων Σαχ Ντενίζ οριστικοποίησε τις αποφάσεις της για δύο εναλλακτικές οδούς τις οποίες εξετάζει και η τελική απόφαση θα ληφθεί περίπου στα μέσα του 2013. Οι ανταγωνιστικές προτάσεις είναι ο αγωγός Trans Adriatic Pipeline (TAP), που, σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα ξεκινάει από την Κομοτηνή, θα διασχίζει τη Μακεδονία, ακολούθως θα περνάει στην Αλβανία και από εκεί, με υποθαλάσσια σύνδεση, στην Ιταλία.
Η εναλλακτική πρόταση είναι αυτή του Nabucco West, μια «κουτσουρεμένη» εκδοχή του αρχικού Nabucco, η οποία αφορά μόνο το ευρωπαϊκό τμήμα του αγωγού.
Προβλέπεται να ξεκινάει από την Αδριανούπολη και διασχίζοντας Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, να καταλήγει στο Μπαουμγκάρντεν της Αυστρίας, τον μεγαλύτερο διαμετακομιστικό σταθμό φυσικού αερίου της Ευρώπης. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αποκρατικοποιήσεις: Κερδίζει έδαφος το σενάριο πώλησης των «μικρών ΔΕΗ»



Στη λύση της δημιουργίας μικρών εταιρειών που θα προκύψουν από τον τεμαχισμό της μητρικής και τα οποία θα διατεθούν προς πώληση φαίνεται να κατασταλάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ως προς την πλέον πρόσφορη διαδικασία για την πώληση της ΔΕΗ.
Τα πακέτα των μικρών ΔΕΗ, θα περιλαμβάνουν λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες, ενώ εναλλακτικά δεν αποκλείεται η πώληση λιγνιτωρυχείων που θα τροφοδοτούν κάποιες από τις μονάδες που θα πουληθούν. Στις μικρές αυτές ΔΕΗ εξάλλου δεν αποκλείεται να συμπεριληφθούν και άλλα πάγια όπως μονάδες φυσικού αερίου.
Η λύση αυτή αποτελεί την ελληνική παραλλαγή του περίφημου ιταλικού μοντέλου, που χρησιμοποιήθηκε για την απελευθέρωση της αγοράς στη γειτονική χώρα μέσω της πώλησης παγίων της κρατικής Enel, η οποία παρέμεινε υπό τον έλεγχο του δημοσίου, με μειωμένη ωστόσο επιρροή στην εγχώρια αγορά της Ιταλίας.
Η μεταρρύθμιση στην ιταλική αγορά, έγινε το 2000, επί της σοσιαλιστικής κυβερνήσεως Νταλέμα και η Enel διέθεσε το 30% του
παραγωγικού της δυναμικού, τη διοίκηση του δικτύου μεταφοράς ενώ πούλησε δίκτυα διανομής σε δημοτικές εταιρείες μεγάλων πόλεων όπως η Pώμη, το Mιλάνο, το Tορίνο κλπ. Τα έσοδα από τις πωλήσεις χρησιμοποιήθηκαν ώστε να αποκτηθούν συμμετοχές και πάγια στο εξωτερικό, με σημαντικότερη εξαγορά αυτή της ισπανικής Endesa. Αποτέλεσμα των διεργασιών του 2000 ήταν η Enel να εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρισμού.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Θερινό «φλερτ» της αμόλυβδης βενζίνης με τα 2 ευρώ το λίτρο



Μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές της αμόλυβδης βενζίνης, ιδιαίτερα στα νησιά, παρατηρείται και αυτό το καλοκαίρι. Η μέση πανελλαδική τιμή διαμορφώνεται στο 1,772 ευρώ το λίτρο, ωστόσο, σε αρκετά νησιά η μέγιστη τιμή αγγίζει και τα 2 ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων που επικαλείται το Έθνος της Δευτέρας, στις Κυκλάδες η μέση τιμή φτάνει το 1,838 ευρώ με τη μέγιστη στο 1,981 ευρώ το λίτρο.
Στα επίπεδα του 1,84 ευρώ κινείται η τιμή της αμόλυβδης στους νομούς της Κρήτης, νησιά του Ιονίου και τα Δωδεκάνησα με την «ψαλίδα» σε σχέση με τη μέση πανελλαδική τιμή να φτάνει τα 0,10 ευρώ.
Οι ελεγκτές της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς (ΥΠΕΑ) διαπιστώνουν ότι η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου έχει γείρει υπέρ του αμερικανικού νομίσματος κατά 13% σε σχέση με το 2011, ενώ η άνοδος πυροδοτείται και από τις διεθνείς τιμές του «μαύρου» χρυσού. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Η πολυεθνική του νερού Suez (ξανα)αποτυγχάνει να λογοκρίνει το ντοκιμαντέρ FLOW


 Για δεύτερη φορά τα γαλλικά δικαστήρια δικαίωσαν την εταιρία TV Channel ARTE, παραγωγό του βραβευμένου ντοκιμαντέρ FLOW, το οποίο περιγράφει τις καταστροφικές πρακτικές των πολυεθνικών στον τομέα του νερού, ανάμεσά τους και της Suez, η οποία σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα ενδιαφέρεται για την απόκτηση της ΕΥΑΘ...
Το 2010, ένα γαλλικό δικαστήριο απέρριψε την αγωγή δυσφήμισης της Suez ενάντια στην ταινία FLOW. Απαίτησε επίσης η Suez να αποζημιώσει τους παραγωγούς της ταινίας για τα νομικά τους έξοδα. Ανικανοποίητη από αυτή την απόφαση, η Suez άσκησε έφεση. Την περασμένη εβδομάδα, στις 27 Ιουνίου 2012, το δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή και δικαίωσε και πάλι τους κατηγορούμενους.
Η δεύτερη αυτή δικαστική νίκη επιβεβαιώνει το δικαίωμα των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης να ελέγχουν και να αποκαλύπτουν τις δραστηριότητες των πολυεθνικών εταιρειών, ιδίως όταν αυτές θέτουν σε κίνδυνο την πρόσβαση εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο σε ζωτικής σημασίας πόρους όπως το νερό.
Το ντοκιμαντέρ FLOW, βραβευμένο σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, είναι προϊόν συστηματικής έρευνας πάνω στις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης του νερού σε πολλά μέρη του πλανήτη και τις επιπτώσεις της όσον αφορά την περιβαλλοντική μόλυνση, την κοινωνική ανισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα
Θυμίζουμε ότι αναμένονται από στιγμή σε στιγμή τα αποτελέσματα της έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενάντια στην Suez και τον άλλο κολοσσό του τομέα του νερού, την επίσης γαλλική Veolia, για μονοπωλιακές πρακτικές στην γαλλική αγορά.
ΠΗΓΗ:kontiloforos.blogspot.gr

Έρχεται το κίνημα του Λαλιώτη



Τη νέα περίοδο του ΠΑΣΟΚ σχεδιάζουν "πράσινοι" σύντροφοι και ιδρυτικά στελέχη του κόμματος
Πολλές … αδυναμίες στον ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, τον Βαγγέλη Βενιζέλο, καταλογίζει ομάδα στελεχών του ΠΑΣΟΚ που οραματίζονται τη νέα εποχή του Κινήματος, με άλλον αρχηγό. Τον τελευταίο καιρό ψιθυρίζεται στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ ότι το κόμμα δεν πρέπει να οδηγηθεί στη διάλυση, αλλά αντίθετα στη συσπείρωση.
Ακούγεται μάλιστα το όνομα του Κώστα Λαλιώτη, ως του ανθρώπου που θα μπορούσε να κρατήσει και να συγκρατήσει πολλά εσωτερικά μέτωπα στο Κίνημα, σε αντίθεση με τον Βαγγέλη Βενιζέλο, που φαίνεται ότι εύκολα χάνει την ψυχραιμία του, στα εσωκομματικά τουλάχιστον.
Πηγές αναφέρουν στο parapolitika.gr ότι ακόμη και ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, φτιάχνουν το κίνημα υπέρ του Λαλιώτη, ως μια πρόταση που θα ανανεώσει την δυναμική του κόμματος. Σαφώς, οι κινήσεις τους είναι γνωστές γι’ αυτό και ο Βενιζέλος λαμβάνει μέτρα.
Από το Σεπτέμβρη όμως αναμένονται δύσκολες οι εσωκομματικές ισορροπίες στο ΠΑΣΟΚ. Το ανασκούμπωμα στελεχών άρχισε ήδη… 
ΠΗΓΗ:parapolitika.gr