Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

To «αποτύπωμα» της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου: Παραγωγή, κατανάλωση, χώρες εισαγωγής και σχέδια για το μέλλον

DEFAULT
Με φόντο τη μεγάλη πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου και τις επιπτώσεις της- σύμφωνα με αναφορά της Wood Mackenzie που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα, θεωρείται αβέβαιο το μέλλον projects συνολικής αξίας που κυμαίνεται γύρω στα 1,5 τρισ. δολάρια- αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η θέση και ο ρόλος της Ελλάδας στη διεθνή αγορά πετρελαίου, ειδικά στον απόηχο του «ελληνικού ζητήματος».

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι μελέτη που δημοσιεύθηκε στα μέσα του Αυγούστου από το Thomson Reuters Oil Research & Forecasts, με τίτλο «Greece In The Oil Market» εξετάζει το εν λόγω θέμα υπό το πρίσμα της «θύελλας» που προκλήθηκε από την μακρά διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης από τον Ιανουάριο και μετά, ειδικά λαμβανομένων υπόψιν παραγόντων όπως τα capital controls και οι φόβοι περί Grexit. Όπως σημειώνεται στην εν λόγω ανάλυση, σημειώθηκε απότομη άνοδος του φορτίων αργού προς την Ελλάδα τον Ιούλιο, κάτι που αποδίδεται στις προετοιμασίες για ένα ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. «Με την εξαίρεση του Φεβρουαρίου και του Ιουνίου, η χώρα εισήγαγε πάνω από 10 εκατ. βαρέλια μηνιαίως, κάτι που υπερβαίνει τα παρόντα επίπεδα εσωτερικής κατανάλωσης. Το 2015, το υψηλότερο επίπεδο εισαγωγών σημειώθηκε τον Μάρτιο (17,5 εκατ. βαρέλια), καθώς οι φόβοι για ένα Grexit εντείνονταν, όπως και τον Ιούλιο» σημειώνεται σχετικά.

Οι ελληνικές ανάγκες σε πετρέλαιο...

Τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Φιλοξενούν Επιστήμονες Διεθνούς Κύρους

Αποτέλεσμα εικόνας για Τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Φιλοξενούν Επιστήμονες Διεθνούς Κύρους
Την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ υποδέχτηκε στις εγκαταστάσεις του, τους διακεκριμένους επιστήμονες Dr. Jonathan Trent και Dr. Νίκο Πασσά, προκειμένου να μιλήσουν για θέματα βιωσιμότητας και διαφάνειας. 
Οι συγκεκριμένοι επιστήμονες βρέθηκαν στη χώρα μας με αφορμή το TEDx Academy που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 26 Σεπτεμβρίου με κεντρικό θέμα φέτος την Εξέλιξη και στο οποίο ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ήταν χορηγός.

Ο Dr. Jonathan Trent, επιστήμονας Bioengineering της NASA, ειδικός στην πράσινη ανάπτυξη, παρουσίασε σε διευθυντικά στελέχη του Ομίλου στον Ασπρόπυργο το OMEGA Project ( Offshore Membrane Enclosures for Growing Algae, δηλαδή θαλάσσια συστήματα μεμβρανών για καλλιέργεια άλγης). Το OMEGA Project είναι μια...

Πού βρίσκεται η Ελλάδα στη λίστα για τον παγκόσμιο πλούτο

Πού βρίσκεται η Ελλάδα στη λίστα για τον παγκόσμιο πλούτο
Η Ελλάδα είναι η φτωχότερη χώρα στη Δυτική Ευρώπη  σε χρηματοοικονομικά στοιχεία, σε καταθέσεις, ομόλογα και μετοχές, το 2014, σύμφωνα με ετήσια έρευνα για τις αλλαγές στον παγκόσμιο πλούτο.

Σύμφωνα με την έκθεση της ασφαλιστικής εταιρείας Allianz, μετά την αφαίρεση των χρεών η κατακεφαλήν αξία των χρηματοοικονομικών στοιχείων υπολογίζεται στα 11.640 ευρώ πίσω από την Πορτογαλία, όπου τα κατακεφαλήν χρηματοοικονομικά στοιχεία ανέρχονταν σε 19.256 ευρώ.

Φυσικά αυτό αφορά σε ένα μικρό σχετικά αριθμό πολιτών, αφού η πλειοψηφία έχει χάσει μεγάλο μέρος. Η Ελλάδα βρίσκεται στην...

Δεν υπάρχουν προδότες, αλλά δωσιλογικά ενεργοί..


Παραφράζοντας την μεγαλειώδη δήλωση ενός τιτανοτεράστιου βαρεμένου (όνομα και πράμα): ''Δεν υπάρχουν άνεργοι αλλά μη οικονομικά ενεργοί!'',
     ..δήλωση που έρχεται να συμπληρώσει τα γεμιστά της θειάς Θεανούς,
     ..μπορούμε κι εμείς να δηλώσουμε με βεβαιότητα πως όχι, δεν υπάρχουν προδότες, παρά μόνο δωσίλογοι που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των κατακτητών.

     Σ' αυτά τα πλαίσια της
εισπρακτικής υστερίας των κυβερνώντων εις βάρος του λαού, προκειμένου να δώσουν όσο πιό πολλά λεφτά γίνεται στους τοκογλύφους,
     ..η χθεσινή και πρώτη εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό,
     ..αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, από το 2021 και μετά εάν υπάρξει μεταβολή στο προσδόκιμο ζωής των πολιτών της χώρας, 
     ..όρια που θα μπορούν να ανακαθορίζονται ανά τριετία, αφού πρώτα θα λαμβάνονται υπόψη οι σχετικοί δείκτες από την ΕΛΣΤΑΤ και την Eurostat!

     Τί λέτε ...

Από ελληνικά χέρια η νέα εξέδρα που θα εγκατασταθεί στον Πρίνο


Ο Steve Moore, Τεχνικός Διευθυντής της Energean Oil & Gas, παρουσίασε αναλυτικά στο συνέδριο Global Oil & Gas που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα το γεωτρητικό πρόγραμμα της εταιρείας που έχει ξεκινήσει ήδη στο κοίτασμα του Πρίνου, καθώς και τον προγραμματισμό για το "δορυφορικό" και ιδιαίτερα ελπιδοφόρο κοίτασμα "Έψιλον", στο οποίο οι γεωτρήσεις έχει σχεδιαστεί να ξεκινήσουν σε περίπου έναν χρόνο από σήμερα.

Μιλώντας για τη νέα εξέδρα που πρόκειται να εγκατασταθεί ....

DW: Γιατί το πετρέλαιο είναι φθηνότερο από τη βενζίνη;


Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, στη Γερμανία αλλά και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες η βενζίνη είναι πιο ακριβή από το πετρέλαιο κίνησης. Οι λόγοι είναι κυρίως φορολογικής φύσης. Γιατί όμως;

Μια ματιά στα πρατήρια καυσίμων της Γερμανίας επιβεβαιώνει αμέσως του λόγου το αληθές. Η βενζίνη είναι σαφώς πιο ακριβή από το πετρέλαιο κίνησης. Σε βενζινάδικο της Βόννης το πετρέλαιο κόστιζε χθες, Τρίτη 1,06 ευρώ ανά λίτρο, ενώ η βενζίνη κόστιζε 1,29 ευρώ.

Αυτό οφείλεται κυρίως ...

Αυτά είναι τα τέλη κυκλοφορίας που θα πληρώσουμε για το 2016 - Οι τελικές αποφάσεις

Αυτά είναι τα τέλη κυκλοφορίας που θα πληρώσουμε για το 2016 - Οι τελικές αποφάσεις
Αφού αναστατώθηκε ολόκληρη η αγορά με τα …σενάρια που επεξεργάστηκαν (υποτίθεται διότι στην πραγματικότητα πρόκειται για απλές και χωρίς καμία προετοιμασία σκέψεις διαφόρων συμβούλων που κινούνται στην Καραγιώργη Σερβίας και στην Νίκης) για τα τέλη κυκλοφορίας, τελικώς φαίνεται ότι επικράτησε η λογική. Το οικονομικό επιτελείο συνειδητοποίησε ότι αν θέλει να εισπράξει μέσα στον Δεκέμβριο –και μάλιστα εν μέσω φορολογικής καταιγίδας- περίπου 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ από τα τέλη κυκλοφορίας τότε θα πρέπει να αφήσει τα παιχνίδια στην άκρη. Συμπέρασμα;

Τα τέλη κυκλοφορίας του 2016 θα είναι ακριβώς ίδια με αυτά του 2015. Όπως....

Δύο οι Πιο Ζεστοί Μνηστήρες για το 17% του ΔΕΣΦΑ, Ρευστό Τοπίο για ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΔΕΣΦΑ
Δύο ευρωπαϊκές εταιρείες παραμένουν οι πιο ζεστοί μνηστήρες στην κούρσα για το 17% του ΔΕΣΦΑ, ενός ντίλ που σέρνεται για πάνω από χρόνο με αποκλειστική ευθύνη της Κομισιόν.

Πρόκειται για τη βελγική Fluxys και την ολλανδική Gasunie, όπως διαμυνήουν κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ, εν αντιθέσει με την ιταλική Snam που τελευταίως εμφανίζεται λιγότερο "ζεστή" και δεν έχει ξεκαθαρίσει τη στάση της.

Ωστόσο, θα χρειασθούν ακόμη δύο με τρείς μήνες προκειμένου να οριστικοποιηθεί η είσοδος κάποιας εκ των παραπάνω ευρωπαϊκών εταιρειών στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΕΣΦΑ.

Προς τι λοιπόν η καθυστέρηση ; Επί της ουσίας, σοβαρές εκκρεμότητες δε φαίνεται να υπάρχουν. Τόσο οι Βέλγοι όσο και οι Ολλανδοί, μοιάζει να έχουν διευθετήσει με την Ευρωπαική Επιτροπή τα περισσότερα εκκρεμή θέματα. Οσο για τους Αζέρους, πολυμμελή αντιπροσωπεία της Socar βρίσκεται εδώ και καιρό στην Αθήνα προκειμένου να συνομιλά με την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ.

Σε συνεχή επικοινωνία βρίσκονται οι...

Οι Γερμανικοί πετρελαιοκινητήρες του Ομίλου VW ένοχοι και για την "υπερθέρμανση" του πλανήτη.


Το Greeklignite.blogspot.gr παρουσίασε απ' την πρώτη στιγμή το μέγα σκάνδαλο των πετρελαιοκινητήρων του Ομίλου VW, που εξαπατούσαν τα συστήματα μέτρησης των εκπομπών οξειδίων αζώτου, έβαλε χθες το ζήτημα της απώλειας εσόδων για το Ελληνικό Δημόσιο απ' τις πρακτικές πλαστών βεβαιώσεων των Γερμανών και συνεχίζει σήμερα με το ουσιαστικό πρόβλημα που δημιουργούν στην ατμόσφαιρα του πλανήτη οι υπερβολικές εκπομπές των 11 εκατομμυρίων προβληματικών αυτοκινήτων του Γερμανικού Ομίλου.

Οι Γερμανοί διεκδικούν το ρόλο του πρωτοπόρου στη σωτηρία του πλανήτη απ' την "ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή", που προκαλούν τ' "αέρια του θερμοκηπίου". Έχουν δαιμονοποιήσει το CO2, το αέριο που δίνει ζωή στον πλανήτη πρασινίζοντας τα φυτά, αλλά τα οξείδια του αζώτου, που ηθελημένα εκπέμπουν επί 6 χρόνια τα εκτός προδιαγραφών τα αυτοκίνητα του Γερμανικού Ομίλου, μάλλον δημιουργούν πολύ πιο σοβαρό πρόβλημα, καθώς ...

Τζακ-ποτ πετρελαίου στην ΑΟΖ


Εντός της κυπριακής ΑΟΖ εκτείνεται η γεωλογική δομή του υπεργιγαντιαίου κοιτάσματος Ζορ
Υπάρχει κοίτασμα πετρελαίου κάτω ακριβώς από το αιγυπτιακό κοίτασμα φυσικού αερίου, και βρίσκεται κατά το ήμισυ εντός των θαλάσσιων τεμαχίων της Κυπριακής Δημοκρατίας

Μια εξόχως ευχάριστη έκπληξη φαίνεται πως μας επιφυλάσσει το αιγυπτιακό κοίτασμα Ζορ, αφού, σύμφωνα με επίσημους γεωλογικούς χάρτες του ιταλικού κολοσσού ENI, το υπεργιγαντιαίο (supergiant) κοίτασμα, που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στην ΑΟΖ της Αίγυπτου, δεν γειτνιάζει απλώς με την ΑΟΖ της Κύπρου, αλλά μέρος αυτού εκτείνεται και εντός της. Υπενθυμίζεται ότι, όλο το προηγούμενο διάστημα....

Παράθυρο για αύξηση ορίων συνταξιοδότησης


Σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και ένα «ανοικτό παράθυρο» για τον επαναπροσδιορισμό τους πάνω από τα 67(!) έτη, ανάλογα με τη μεταβολή του προσδόκιμου ζωής, περιλαμβάνει η πρώτη εγκύκλιος σε σχέση με το ασφαλιστικό, που εκδόθηκε την Τρίτη από το Υπουργείο Εργασίας. 

Στην εγκύκλιο αναφέρονται οι μεταβολές στα καταβαλλόμενα ποσά σύνταξης λόγω γήρατος για όσους συνταξιοδοτούνται από 1.7.2015 και μετά, καθώς και στα όρια ηλικίας, όπως προβλέπονται από το μνημόνιο.

Από τις ρυθμίσεις εξαιρούνται οι υπαγόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, καθώς και οι μητέρες και οι χήροι πατέρες, ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνωνΕιδικότερα, από 01.01.2022, ως όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για πλήρη σύνταξη λόγω γήρατος για τους ασφαλισμένους όλων των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, καθορίζεται το 62ο έτος της ηλικίας (με 12.000 ημέρες ασφάλισης ή 40 έτη) και το 67ο έτος της ηλικίας (με 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης)

Δηλαδή παραμένει «ανοικτό» το ενδεχόμενο για αύξηση, πάνω από τα 67, του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2021, ανάλογα με...