Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

ΕΙΑ: Υποχώρησαν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ – Μειώθηκαν της βενζίνης

Από το worldenergynews.gr 
Τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώθηκαν ελάχιστα την περασμένη εβδομάδα, ενώ τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν περισσότερο από ό, τι αναμενόταν, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΙΑ την Παρασκευή 28/12/2018.

Τα αποθέματα  αργού μειώθηκαν κατά 46.000 βαρέλια την εβδομάδα έως τις 21 Δεκεμβρίου, πτώση πολύ μικρότερη από ό, τι οι αναλυτές  ανέμεναν  κατά 2,9 εκατ. βαρέλια.

Τα αποθέματα στο κέντρο διανομής..

Ο κρυμμένος αμύθητος θησαυρός της Ελλάδας που ψάχνει ολόκληρος ο πλανήτης

Από το pronews.gr
Μεγάλη είναι η δυναμική των κοιτασμάτων μετάλλων που υπάρχουν στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Βασίλειο Μέλφο, ο οποίος βραβεύτηκε πρόσφατα από την Ακαδημία Αθηνών. Το ενδιαφέρον εστιάζεται ιδιαίτερα στα λεγόμενα μέταλλα υψηλής τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία, αλλά και σε σπάνια μέταλλα που υπάρχουν στον ελλαδικό χώρο.

«Κάθε κινητό τηλέφωνο έχει τουλάχιστον 10 με 15 τέτοια μέταλλα. Τα περισσότερα από αυτά υπάρχουν στην Ελλάδα χωρίς να ξέρουμε αν είναι εκμεταλλεύσιμα ή όχι», τονίζει ο κ. Μέλφος στο ΑΠΕ – ΜΠΕ και σημειώνει:

Κορμοί αρχαίων δέντρων στα Ρωσικά βουνά Αλτάι κλονίζουν συθέμελα την κλιματική απάτη.


Από το greeklignite.blogspot.com
Τα βουνά Αλτάι βρίσκονται στη Νότια Σιβηρία, εκεί που συναντώνται Ρωσία-Μογγολία-Κίνα-Καζακστάν. Στο Ρωσικό τμήμα της οροσειράς ερευνητές βρήκαν κορμούς δέντρων που τους παρέσυραν οι παγετώνες μερικές χιλιάδες χρόνια νωρίτερα και τα αποτελέσματα της εξέτασης είναι κόλαφος για τους θιασώτες της κλιματικής απάτης. 

Πιο συγκεκριμένα, τον περασμένο Μάρτη δημοσιεύτηκε  στο Quaternary International, τόμος 470, Μέρος A, σελ. 26-37, εργασία των D. Ganyushkin et al. με τίτλο "Palaeoclimate, glacier and treeline reconstruction based on geomorphic evidences in the Mongun-Taiga massif (south-eastern Russian Altai) during the Late Pleistocene and Holocene". Η εργασία αφορά..

Rosneft: Αγορά 6 εκατ. τόνων πετρελαίου έναντι 2 δισ. δολ. το 2019

Από το worldenergynews.gr 
Ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου της Ρωσίας Rosneft (ROSN.MM) θα αγοράσει περίπου 6 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου αξίας άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τους εγχώριους παραγωγούς το επόμενο έτος, σύμφωνα με ανακοίνωση σε κρατική ιστοσελίδα για την αγορά των αναγκών των εταιρειών.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, η Rosneft θα αγοράσει..

NASA: Το σκάφος New Horizons θα επισκεφθεί την πρώτη μέρα του 2019 την Έσχατη Θούλη στη Ζώνη Κάιπερ

Από το pronews.gr
Την πρώτη μέρα του 2019 -περίπου στις 07:30 ώρα Ελλάδας της Πρωτοχρονιάς- το σκάφος New Horizons (Νέοι Ορίζοντες) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), έπειτα από ένα μακρύ ταξίδι, θα πει το «ευτυχές το νέο έτος» στην Έσχατη Θούλη στη Ζώνη Κάιπερ.

Θα είναι το πιο μακρινό ουράνιο σώμα που θα έχει ποτέ επισκεφθεί μια ανθρώπινη διαστημοσυσκευή, σε απόσταση σχεδόν 6,6 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, περίπου 1,6 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα πέρα..

Γραφειοκρατία και ο Κίνδυνος Αμερικανικών Κυρώσεων Αποτρέπουν Κοινοπραξία Ρωσίας- Οpec

Από το energia.gr
Η Ρωσία εγκαταλείπει το σχέδιο που την έφερε, σε σύμπραξη με άλλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες να προχωρούν στη σύσταση κοινοπραξίας με τον ΟPEC, επειδή, σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Νόβακ, υπουργό Ενέργειας της χώρας, αυτό θα επέφερε γραφειοκρατική επιβάρυνση, αλλά και τον κίνδυνο επιβολής κυρώσεων από τις ΗΠΑ που θα θεωρούσαν την πρωτοβουλία ως απόπειρα για τη δημιουργία μονοπωλίου.  

Από τα τέλη του 2016, ο ΟPEC και η Ρωσία συντονίζουν τη δράση τους, άλλοτε για να υποστηρίξουν τις τιμές του αργού και άλλοτε..

Χρ. Κολώνας: Βρήκαν τα... ταίρια τους Glencore και Vitol για τη διεκδίκηση των ΕΛ.ΠΕ.

Από το energypress.gr
Κλείδωσαν τα κοινοπρακτικά τους σχήματα οι δύο μονομάχοι του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών των Ελληνικών Πετρελαίων και η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών αναμένεται περί τα τέλη του Ιανουαρίου του 2019.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Glencore, ο ελβετικός πολυεθνικός κολοσσός στο trading προϊόντων και με συμμετοχές σε μεταλλεία, φέρεται να έχει συμφωνήσει με την επίσης μεγάλη επενδυτική εταιρία αμερικανικών συμφερόντων Carlyle.

Στον αντίποδα η ολλανδική Vitol, σύμφωνα..

Στα χέρια του στρατηγικού επενδυτή των ΕΛΠΕ το μέλλον της ΔΕΠΑ – Πλήρης έλεγχος ή καθολική αποχώρηση;

Από το worldenergynews.gr
Προς τα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2019 τοποθετούν φορείς που εμπλέκονται στη διαδικασία την έναρξη ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, η οποία με βάση τον προγραμματισμό του ΤΑΙΠΕΔ θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2018.

Όπως εκτιμούν αρμόδιοι παράγοντες, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ δεν μπορεί να προχωρήσει εάν δεν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την πώληση του 51% των ΕΛΠΕ που μπαίνει στην τελική ευθεία με την κατάθεση..