Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

ΑΦΗΝΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΤΙΣ ΗΠΑ Συμφώνησαν Ρωσία και Γερμανία για την απόκτηση ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ από ρωσικές εταιρείες...




Ρωσία και Γερμανία έχουν συμφωνήσει στην απόκτηση των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ από τις ρωσικές εταιρείες και το ερώτημα απλώς είναι αν θα κερδίσει τον αγώνα δρόμου που λήγει ακριβώς σε ένα μήνα από σήμερα με τον άνοιγμα των δεσμευτικών προσφορών ο όμιλος της κρατικής Gazprom ή ο όμιλος της Sintez του μεγιστάνα Α.Λεμπέντεφ.

Σε μία παράλληλη συνάντηση με αυτή του Έλληνα πρωθυπουργού Α.Σαμαρά με τον ισχυρό άνδρα της Gazprom Aλεξέϊ Μίλερ, παρόντος του αντιπροσώπου της Gazprom στην Ελλάδα επιχειρηματία Δ.Κοπελούζου, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκης συναντήθηκε με τον Γερμανό πρεσβευτή στην Αθήνα.

Τόσο η Gazprom όσο και η Sintez έχουν έρθει σε συμφωνία με το Βερολίνο, από διαφορετικές οδούς η κάθε μία. Για την συμφωνία υπάρχει πλούσιο παρασκήνιο και έχει παίξει ρόλο και η άριστη συνεργασία των δύο πλευρών στο Nord και στον South Stream.

Το θέμα είναι περισσότερο ενδορωσικό αυτή την στιγμή: Θα φτάσει μέχρι τέλους η Sintez όπου έχει καταθέσει εκπληκτική, μη δεσμευτική ρποσφορά, 1,9 δισ. ευρώ και για τις δύο εταιρείες; Κάποιοι λένε ότι η Sintez εν τέλει θα αποσυρθεί...

Η Sintez δεν φαίνεται να έχει την "ευλογία" του Κρεμλίνου που σαφώς δειχνει να προτιμά την Gazprom. Η οποία Gazprom έχει καταθέσει προσφορά μόνο για την ΔΕΠ και όχι για την ΔΕΣΦΑ αφήνοντας και σε κάποιο δεύτερο Ευρωπαίο παίκτη δυνατότητα να μπει στο παιχνίδι.

Οι ΗΠΑ, όσο και αν φαίνεται περίεργο, είναι εντελώς εκτός απιχνιδιού εν προκειμένω από την στιγμή που Ρωσία και Γερμανία έχουν συμφωνήσει.

Για την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και για την γερμανική που παρακολουθεί πολύ κοντά το ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων (τα χρήματα θα καταλήξουν στην αποπληρωμή των δανείων των Μνημονίων, δυστυχώς...) η αποκρατικοποίηση των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ θα κρίνει το όλο πρόγραμμα.

Αν οι Ρώσοι, παρά το γεγονός ότι πλειοδοτούν συντριπτικά, βρεθούν "εκτός" δεν υπάρχει περίπτωση ρωσικά κεφάλαια - τα μόνα σοβαρά διεθνή κεφάλαια που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην χώρα εκτ΄πος από τους ΚΙνέζους και κατά δεύτερο κάποια αραβικά fund - να εμφανιστούν.

Ήδη η καθυστέρηση έχει οδηγήσει σε "πάγωμα" όλων των σοβαρών ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα από τα τέλη του περασμένου χρόνου.

Το κλίμα στο ταξίδι του κυβερνητικού εκπροσώπου Σ.Κεδίκογλου στην Μόσχα, δε, συναγωνιζόταν την χαμηλή θερμοκρασία της ρωσικής πρωτεύουσας: Παγωμάρα σε όλες τις επαφές. Και όλες οι επαφές, χαμηλού επιπέδου. Το μήνυμα της Μόσχας ήταν σαφές: Δεν μπορείτε να αλλάζετε τους κανόνες του παιχνιδιού και να περιμένετε σεβασμό...

Σήμερα, όμως, παρόντως του Δ.Κοπελούζου (χαρακτηριστικό είναι όστι στην συνάντηση Σαμαρά-Μίλερ χρησιμοποιήθηκε μεταφραστής του επιχειρηματία) το κλίμα ήταν καλό...

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Πάρθηκαν οι αποφάσεις για τη ρύθμιση των δανείων. Ποιους συμφέρει και πόσο -ποιοι μένουν εκτός


Πάρθηκαν οι αποφάσεις για τη ρύθμιση των δανείων. Ποιους συμφέρει και πόσο -ποιοι μένουν εκτός
Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη Ρύθμιση -ανάσα για όσους έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο για αγορά πρώτης κατοικίας και έχουν χάσει τη δουλειά τους ή τα εισοδήματα τους, όπως προκύπτει από τις πληροφορίες που διέρευσαν πριν από λίγο από τη σύσκεψη με την τρόικα.Θα ενταχθούν μισθωτοί και συνταξιούχοι που προκύψει μείωση του εισοδήματος τους τουλάχιστον κατά 35% από την 1/1/2010 έως σήμερα, τότε η ρύθμιση που ενδιαφέρει έχει ως εξής:
Με τη ρύθμιση οι δανειολήπτες διευκολύνονται σημαντικά έως ότου επανακάμψουν οικονομικά, αφού οι άνεργοι δεν θα πληρώνουν ούτε ένα ευρώ δόση έως ότου εξασφαλίσουν εργασία και άρα εισόδημα, με ανώτατο όριο μια περίοδο τεσσάρων ετών , ενώ όσοι έχουν χάσει πάνω από το 35% του οικογενειακού τους εισοδήματος η δόση θα μειώνεται σημαντικά. Πρέπει να σημειωθεί ότι για την κατηγορία των ανέργων θα γίνεται επανέλεγχος της οικονομικής τους κατάστασης κάθε χρόνο, ενώ όσοι είχαν απώλεια εισοδήματος ο έλεγχος θα γίνεται κάθε δύο χρόνια.
Ωστόσο όσοι δανειολήπτες επιχειρήσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση του στεγαστικού τους δανείου θα υφίστανται οικονομικό «ξετίναγμα», αφού θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι καταθέσεις του δανειολήπτη, να συνυπολογίζεται το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του ενδιαφερόμενου και όχι μόνο το υποθηκευμένο δάνειο και –φυσικά- να πληρούνται συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.Με τόσες απαιτήσεις, στη ρύθμιση, θα μπορούν να υπαχθούν τελικά μόνο όσοι έχουν «στεγνώσει» τελείως οικονομικά. Στην πραγματικότητα, όποιος πήρε δάνειο, θα καλείται πρώτα να διαθέσει το σύνολο των καταθέσεών του για την αποπληρωμή του δανείου, να ρευστοποιήσει κάθε περιουσιακό στοιχείο που δεν είναι υποθηκευμένο και μετά θα εξεταστεί το αίτημά του για υπαγωγή στη ρύθμιση.

Τι προβλέπει η ρύθμιση αναλυτικά

OPEC: Αυξήθηκε η τιμή του πετρελαίου




Σταθερές τάσεις στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου εντοπίζει ο OPEC, με βάση το νέο μηνιαίο δελτίο του. Το καρτέλ σημειώνει ότι η τιμή του καλαθιού αναφοράς τον Φεβρουάριο ανήλθε σε 112,75 δολάρια ανά βαρέλι, αυξημένη κατά 3,47 δολάρια σε μηνιαία βάση. Η παραγωγή του οργανισμού ανήλθε σε 30,31 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα στην ίδια περίοδο.

Αναφορικά με την παγκόσμια ανάπτυξη, ο OPEC αναμένει 3,2% για φέτος και 3% για το 2012. Συγκεκριμένα για την ευρωζώνη, αναμένει ύφεση 0,2% φέτος, αντί για ανάπτυξη 0,1% που προέβλεπε προηγουμένως.

Στο θέμα της ζήτησης πετρελαίου, το καρτέλ αναμένει αύξηση φέτος κατά 0,8 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα διεθνώς, με το μεγαλύτερο μέρος της νέας ζήτησης να προέρχεται από την Κίνα, τη Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αμερική. Αντιθέτως, η ζήτηση των χωρών του ΟΟΣΑ μειώνεται διαρκώς.

Η ζήτηση για πετρέλαιο του καρτέλ ανήλθε πέρυσι σε 30,1 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα και φέτος προβλέπεται να μειωθεί στα 29,7 εκατ. βαρέλια.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Gazprom : Δίκαια μεταχείριση στον Διαγωνισμό της ΔΕΠΑ




Διαφάνεια και ίσους όρους στον διαγωνισμό της ΔΕΠΑ φέρεται να ζήτησε από τον Αντώνη Σαμαρά ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, κατά την σημερινή τους συνάντηση στην Αθήνα.

Η Gazprom έχει δηλώσει και στο παρελθόν ότι επιθυμεί έναν καθαρό διαγωνισμό χωρίς έξωθεν πολιτικές παρεμβάσεις, στον οποίο τον πρώτο λόγο θα έχει το χρηματικό τίμημα που προσφέρει η κάθε υποψήφια εταιρεία.

Οι θέσεις αυτές του κ. Μίλερ και της Gazprom δεν είναι καινούριες και ήταν γνωστές εκ των προτέρων, αφού είχαν εκφραστεί σε διάφορες περιστάσεις από την διοίκηση του ρωσικού ομίλου.

Δεδομένης της πίεσης που υφίσταται η Αθήνα από την Ουάσιγκτον προκειμένου να μην καταλήξει η ΔΕΠΑ στα χέρια των Ρώσων, η Gazprom έκρινε σκόπιμο να προχωρήσει στη σημερινή επίσκεψη, προκειμένου να παραδώσει το μήνυμά της στον Έλληνα πρωθυπουργό με τον πλέον επίσημο τρόπο.

Άλλωστε, η προθεσμία για τις δεσμευτικές προσφορές λήγει στις 12 Απριλίου και συνεπώς η όλη διαδικασία βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία.

Επίσημες δηλώσεις δεν έγιναν μετά το πέρας της συνάντησης Σαμαρά-Μίλερ, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι τους δύο άνδρες απασχόλησε τόσο ο διαγωνισμός της ΔΕΠΑ, όσο και τα υπόλοιπα ενεργειακά ζητήματα, όπως η προμήθεια αερίου από τη Ρωσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρωσική πλευρά εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επίσκεψη.

Οι Ρώσοι γνωρίζουν λοιπόν ότι είναι σε θέση να προσφέρουν το υψηλότερο χρηματικό τίμημα για να αποκτήσουν τον έλεγχο της ΔΕΠΑ και αυτό θεωρούν ότι είναι το μεγάλο τους συγκριτικό πλεονέκτημα, δεδομένης της ανάγκης της Ελλάδας για μετρητά την δεδομένη χρονική συγκυρία. Από την άλλη όμως, γνωρίζουν πολύ καλά και το ότι οι Αμερικανοί δεν είναι διατεθειμένοι να επιτρέψουν στην Gazprom να νικήσει στον διαγωνισμό και κατ’ επέκταση θα κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να πιέσουν την Αθήνα.

Η συνέχεια και η κατάληξη του διαγωνισμού αναμένεται όπως είναι φυσικό, με μεγάλο ενδιαφέρον, τόσο στο εσωτερικό της χώρας μας, όσο και στο εξωτερικό.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Περισσότερες δόσεις για την εξόφληση οφειλών ετοιμάζει η ΔΕΗ




Περισσότερες δόσεις για την εξόφληση των οφειλών προς τη ΔΕΗ για κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού πρόκειται να παράσχει η ΔΕΗ.

Όπως ανακοινώθηκε απόψε, η επιχείρηση θα προχωρήσει σε συνολική επαναξιολόγηση και επικαιροποίηση του πλαισίου παροχής διευκολύνσεων για την εξόφληση των λογαριασμών του ηλεκτρικού. Το νέο πλαίσιο παροχής διευκολύνσεων πληρωμής, τονίζεται, θα απευθύνεται κυρίως σε κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού που πλήττονται ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση και θα κινείται στην κατεύθυνση της παροχής περαιτέρω διευκολύνσεων.

Νωρίτερα, στη Βουλή ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης κ. Α.

Ζερβός ανακοίνωσε ότι οι αιτήσεις για διακανονισμό των οφειλών για εξετάζονται από τοπικές επιτροπές ανά περιφέρεια ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέσχε το 2012 έγιναν 700.000 διακανονισμοί, έναντι 400.000 το 2011.

Η ΔΕΗ εφαρμόζει ήδη σύστημα διακανονισμών, ανάλογα με το ιστορικό του κάθε πελάτη αλλά και με κοινωνικά κριτήρια. Οι καταναλωτές που ήταν συνεπείς στην εξόφληση των λογαριασμών ή έκαναν διακανονισμούς τους οποίους τήρησαν προβλέπεται δυνατότητα ρύθμισης του ληξιπρόθεσμου λογαριασμού έως και σε 4 διμηνιαίες δόσεις ενώ για τις περιπτώσεις που υπάρχουν περισσότεροι ληξιπρόθεσμοι λογαριασμοί, αθέτηση διακανονισμών ή ακόμη και παραβιάσεις μετρητών, ρευματοκλοπές, κλπ. η ρύθμιση είναι πιο αυστηρή η απαιτείται η άμεση εξόφληση των χρεών προκειμένου να επανασυνδεθεί ο μετρητής.

ΠΗΓΗ:defencenet.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΝΟΤΙΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ RETUN-SEE




Το Περιφερειακό Δίκτυο Συνδικάτων Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης RETUN-SEE, έχει ορίσει την 14η Μαρτίου 2013, ως Μέρα Δράσης και Αλληλεγγύης για τους Κύπριους εργαζομένους με σύνθημα «Ο αγώνας των Κυπρίων εργαζομένων είναι και δικός μας αγώνας».

Οι οργανώσεις μέλη του Περιφερειακού Δικτύου Συνδικάτων Ενέργειας Νοτιοανατολικής 
Ευρώπης RETUN - SEE στα πλαίσια της αλληλεγγύης προς τους Κύπριους εργαζόμενους έχουν υιοθετήσει το παρακάτω ψήφισμα.
ΨΗΦΙΣΜΑ
Σήμερα οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο βρίσκονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες μιας βαθιάς 
και παρατεταμένης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότεροι 
εργαζόμενοι να οδηγούνται στην ανεργία, τη φτώχια και στο κοινωνικό περιθώριο. Εκατομμύρια 
άνθρωποι σε πολλά μέρη του πλανήτη συνεχίζουν να υποφέρουν από την πείνα, τις αρρώστιες 
και την έλλειψη βασικών αγαθών.
Την ίδια στιγμή, το κεφάλαιο και οι διεθνείς μηχανισμοί - εκφραστές των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου και η 
Παγκόσμια Τράπεζα με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης, διευρύνουν τις επιθέσεις 
τους ενάντια στην εργατική τάξη και το συνδικαλιστικό κίνημα, με μοναδικό στόχο να καταργήσουν δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων, τα οποία κατακτήθηκαν μέσα από σκληρούς και πολύχρονους αγώνες. 
Στο όνομα του δήθεν ελεύθερου ανταγωνισμού, επιβάλλουν ως μονόδρομο τις νεοφιλελεύθερες 
συνταγές που έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό τις ιδιωτικοποιήσεις και την κερδοσκοπική 
εκμετάλλευση του δημόσιου πλούτου από τις πολυεθνικές εταιρείες και τα μονοπώλια. 
Στο χώρο της Ευρώπης οι πολιτικές που προωθούν οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις δεν οδήγησαν 
σε άρση της κρίσης, αλλά αντίθετα σε μεγαλύτερα αδιέξοδα, ενώ ταυτόχρονα σημειώνονται 
ωμές παρεμβάσεις στις οικονομίες των χωρών. Τις συνέπειες αυτής της νεοφιλελεύθερης 
φιλοσοφίας τις βιώνουν σήμερα με το μνημόνιο και τις αποφάσεις της Τρόικας, οι εργαζόμενοι 
της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, της Κύπρου και αλλού.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Συνδικαλιστική Συνεργασία ΕΚΟ Αγωνιστικό Μέτωπο ΕΛΠΕ ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ



Συνάδελφοι,

Παρά την πτωτική τάση της αγοράς καυσίμων (λόγω κρίσης, φτώχειας και εξουθενωτικής φορολογίας στα νοικοκυριά), ο Όμιλος ΕΛΠΕ δημοσίευσε ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΣΥΓΚΡΙΣΙΜΑ ΚΕΡΔΗ για το 2012 κατά 70%. Για το 2013, οι προβλέψεις (Barclays) μιλούν για αύξηση +25% των κερδών και αναπροσαρμογή της τιμής-στόχου της μετοχής κατά +50%!

Αυτές οι προοπτικές δεν εμπόδισαν την εργοδοσία του ΟΜΙΛΟΥ να περάσει σε σφοδρή επίθεση ενάντια στους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα διαδοχικά σε μία-μία τις εταιρείες του Ομίλου.

Ξεκίνησε πρώρα με την Asprofos και τώρα προχώρησε στην ΕΚΟ, ζητώντας μεσοσταθμικές μειώσεις 25%.  Στην συνέχεια θα προχωρήσει στην Ελληνικά Καύσιμα, ενώ κατ΄ επανάληψη θίγει το γεγονός ότι πότε το ένα και πότε το άλλο τα ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ λειτουργούν με αρνητικά περιθώρια κέρδους…

Αφού λοιπόν η εργοδοσία προχώρησε στην μεγαλύτερη δυνατή συγκεντροποίηση του κεφαλαίου στον κλάδο για να προασπίσει την κερδοφορία της (και έδωσε 400 εκατ. για το δίκτυο της ΒΡ), τώρα μοιράζει μειώσεις μισθών σε κάθε επιχειρηματική μονάδα ξεχωριστά.

Στην περίπτωση του Ομίλου ΕΛΠΕ, οι μειώσεις μισθών δεν είναι μέτρο επιβίωσης, αλλά αποτελούν συνειδητή ταξική επιλογή μιας εργοδοσίας που πρωταγωνιστεί στο Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων.

Στόχος της εργοδοσίας δεν είναι τα 3-4 εκατομμύρια που θα πάρει από τους εργαζόμενους, καθώς μέσα στον κλάδο της εμπορίας (όπου ανθεί το λαθρεμπόριο και η καπιταλιστική κομπίνα) ακόμα και εκείνες οι εταιρείες που έχουν ρίξει τους μισθούς σε τριτοκοσμικά επίπεδα, εμφανίζουν λογιστικές ζημίες…

Η εργοδοσία στοχεύει στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων όπως την ξέραμε.  Ζητάει την υιοθέτηση ενός συστήματος αμοιβών σαν αυτό που είχε η ESSO-ΠΑΠΠΑΣ πριν 3 δεκαετίες!

Γιατί τέτοιου είδους είναι και ο εκσυγχρονισμός που πρεσβεύει η αστική τάξη της χώρας: μεταβλητές, χωρίς εγγύηση, αμοιβές, που θα εξαρτώνται από την κερδοφορία της επιχείρησης και το απόλυτο Διευθυντικό Δικαίωμα.

Με το σύστημα αμοιβών που προτείνει η εταιρεία, η «ψευδο-Σύμβαση» θα περιγράφει μόνο ένα μέρος των αμοιβών του εργαζόμενου, το οποίο ούτε καν αυτό δεν θα είναι εξασφαλισμένο για την επόμενη χρονιά.  Οι εργαζόμενοι δεν θα γνωρίζουν με τι λεφτά αμείβεται ο διπλανός τους, έστω κι αν κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά.

Η εργοδοσία προωθεί στο έπακρο τη διαίρεση των εργαζομένων σε «μικρές ομάδες», με αντικρουόμενα συμφέροντα (φέτος πχ οι πωλητές θα λάβουν ως bonus ένα μικρό μέρος των χρημάτων που θα αφαιρεθούν από τους χειριστές εγκαταστάσεων).

Συνάδελφοι,

Εμείς δεν πρόκειται να συνυπογράψουμε την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων σε καμία εταιρεία του Ομίλου ΕΛΠΕ.

Οι εργαζόμενοι έχουν ήδη πληρώσει ακριβά την Καπιταλιστική Κρίση, μέσω της ιλιγγιώδους φορολογίας, των νέων αυξήσεων των ασφαλιστικών εισφορών, με την κλοπή των αποθεματικών των ταμείων τους, με τις μειώσεις των προηγούμενων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Η λογική των υποχωρήσεων δεν οδηγεί πουθενά.

Με την κοινή αυτή Ανακοίνωση καλούμε όλες τις συνδικαλιστικές παρατάξεις σε όλες τις εταιρείες του Ομίλου να πάρουν θέση.

Καλούμε σε συνελεύσεις των εργαζομένων και κοινές αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε όλο τον Όμιλο.

Να μην περάσουν οι μειώσεις μισθών και η μεθοδευμένη κατάργηση των Συμβάσεων.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΣΚΕ ΕΛΠΕ



Μετά τις δηλώσεις του προέδρου των ΕΛΠΕ Χρ. Κομνηνού στο πρακτορείο ΑΝΑΤΟΛΗ, όπου μίλησε για την δυνατότητα των ΕΛΠΕ να προμηθεύσουν diesel την Τουρκία, πρόεκυψε και πρόσκληση προς Τουρκικά κεφάλαια να συμμετάσχουν στην αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ χαρακτηρίζοντας μια τέτοια κίνηση ευπρόσδεκτη.
 Όλοι γνωρίζουμε το αυτονόητο. Τα ΕΛΠΕ είναι και αποτελούν στρατηγικής σημασίας εταιρεία.
 Μας είναι αδιανόητο την ώρα που θέματα όπως η ΑΟΖ και παραβιάσεις στο Αιγαίο είναι ανοικτά καθημερινά , να μιλάει ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ για εκποίηση της εταιρείας,  που είναι προμηθευτής καυσίμου των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, σε Τούρκικα συμφέροντα .
 Ο Πρόεδρος των ΕΛΠΕ έχει τοποθετηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο .Τελικώς είναι εξουσιοδοτημένος να προβαίνει σε τέτοιου είδους δηλώσεις που αφορούν την πρόσκληση τουρκικών εταιρειών στην διαδικασία ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ ;
 Αυτού του είδους τα ζητήματα είναι πολιτικές αποφάσεις .
 Κατανοούμαι τι σημαίνει κρίση , άλλα αυτή η κατηφόρα πρέπει να σταματήσει.
 Υπενθυμίζεται ότι τα ΕΛΠΕ συμμετέχουν στην διαδικασία παραχώρησης από το ΥΠΕΚΑ των θαλασσίων οικοπέδων στον Πατραϊκό Κόλπο για την ερεύνα και παραγωγή  υδρογονανθράκων. Ως εκ τούτου δεν μπορούν να αποτελέσουν το “όχημα “ για “συνεκμετάλλευση”.

Τέτοιου είδους συμπεριφορές αποτελούν  επικίνδυνες  ενέργειες .

Είναι ώρα ευθύνης για όλους .

                                                                                                     ΠΑΣΚΕ  EΛΠΕ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΛΚΕ ΕΛΠΕ


Τα αποτελέσµατα των εκλογών για τον Οικονοµικό & ∆ιοικητικό Απολογισµό του Σωµατείου καθώς και για την εκπροσώπηση των εργαζοµένων στο ∆.Σ. των ΕΛΠΕ, αποτελούν πεδίο ανάλυσης για µια
υπεύθυνη συνδικαλιστική κίνηση όπως η ΕΛΚΕ. 
Γενικά, η µεγάλη συµµετοχή των εργαζοµένων και στις δύο ψηφοφορίες ενισχύει το θεσµικό ρόλο του συνδικάτου που οφείλει να οδηγήσει µε ασφάλεια τους εργαζόµενους µέσα στον ορυµαγδό που
βιώνουµε. Η υπερψήφιση της δράσης του ΠΣΕΕΠ οπλίζει µε δύναµη το συνδικάτο και το ωθεί να υπερασπιστεί µε µεγαλύτερη δυναµική τα δικαιώµατα των εργαζοµένων, όπως οφείλει κάθε σωµατείο ενάντια σε φαινόµενα σήψης και παραγοντισµού. 
Αξιολογώντας το αποτέλεσµα για τον εκπρόσωπο των εργαζοµένων οφείλουµε να αναζητήσουµε τα αίτια που οι εργαζόµενοι δεν στήριξαν την πρότασή µας. Μια πρόταση που βασίστηκε στου κεντρικούς άξονες της συλλογικότητας, της διαφάνειας και της αντιπροσωπευτικότητας, στοιχεία που χαρακτηρίζουν την Ελεύθερη Κίνηση Εργαζοµένων, η οποία επιµένει συνειδητά να µένει µακριά από
σκοπιµότητες και κοντόφθαλµες προσεγγίσεις. 
Συνεχίζοντας τη νέα επικοινωνιακή µας προσπάθεια, το επόµενο διάστηµα θα βρεθούµε µε τους εργαζόµενους για να συζητήσουµε µαζί και να ακούσουµε τις προτάσεις και τις θέσεις τους για µια
συνδικαλιστική προοπτική που θα µας αντιπροσωπεύει και θα αναβαθµίζει τη σχέση συνδικάτου – εργαζόµενου.
Σας καλούµε να συµµετέχετε ενεργά σε αυτή την αµφίδροµηπροσπάθεια ώστε να διαµορφώσουµε ένα συνδικάτο που θα προασπίζεται τα δικαιώµατα των εργαζοµένων. 
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ
ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΚΕ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ

Το ΥΠΕΚΑ για τη σύμβαση εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων του Πρίνου




Η τροποποίηση της σύμβασης του Δημοσίου με τις εταιρείες που εκμεταλλεύονται τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων του Πρίνου προκειμένου να εναρμονισθεί με την ισχύουσα νομοθεσία αποτελούσε πάγιο αίτημα των εργαζομένων, σύμφωνα με έγγραφα που έδωσε απόψε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).

Πρόκειται συγκεκριμένα για επιστολές από τον Επενδυτικό Διαχειριστικό Συνεταιρισμό Εργαζομένων και από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Πετρελαιοειδή, με τις οποίες ζητείται από το ΥΠΕΚΑ επίσπευση της διαδικασίας κύρωσης της σύμβασης.

Με αφορμή καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες υπήρξε αλληλογραφία, ενημέρωση και ανταλλαγή στοιχείων αναφορικά με τη σύμβαση μεταξύ του ΥΠΕΚΑ, των αναδόχων εταιριών πριν την κατάθεσή της στη Βουλή το υπουργείο επισημαίνει ακόμη ότι:

- Σε κάθε νομοσχέδιο που κατατίθεται για ψήφιση στη Βουλή, είναι πάγια τακτική όλων των Υπουργείων η συνεχής και πλήρης συνεργασία και συνεννόηση με τον εισηγητή της πλειοψηφίας για την εκ μέρους του τοποθέτηση στο Κοινοβούλιο. Το ίδιο ισχύει και για τους εισηγητές όλων των κομμάτων που επιθυμούν επιπλέον στοιχεία από το Υπουργείο.

- Σε όλες τις περιπτώσεις συνυπογραφής κειμένων με τρίτο μέρος, (ιδιώτη ή Δημόσιο), υπάρχει ανταλλαγή ενημερωτικών εγγράφων με όλους τους συνυπογράφοντες, προκειμένου να παρατεθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία, τεχνικά, ιστορικά κοκ, για την παρουσίαση του θέματος από τον εκάστοτε Υπουργό προς το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Το ίδιο συνέβη και στην περίπτωση συνυπογραφής της Σύμβασης μεταξύ του ΥΠΕΚΑ, της KAVALA OIL και της ENERGEAN OIL & GAS.

- Τα ζητηθέντα στοιχεία από τους δύο αναδόχους αφορούν σε χαρτογραφικά, ιστορικά, ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα των περιοχών εκμετάλλευσης. Συνιστά αυτονόητη υποχρέωση των συμβαλλομένων μερών να παρέχουν όλο το υλικό που απαιτείται για την πλήρη ενημέρωση των Ελλήνων Βουλευτών και του Κοινοβουλίου. 
ΠΗΓΗ:zougla.gr

ΑΓΧΩΔΕΙΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ • Εργασιακή Υπερκόπωση



 
Το εργασιακό άγχος ,μπορεί να οριστεί ως το σύνολο των επιβλαβών σωματικών και συναισθηματικών αποκρίσεων του εργαζόμενου ,όταν οι απαιτήσεις του εργασιακού του έργου δεν ταιριάζουν με τις ικανότητες του, τις προσωπικές του ανάγκες και τις προσωπικές πεποιθήσεις του. Το εργασιακό άγχος μπορεί να οδηγήσει σε βαριά επιδείνωση της ψυχοσωματικής υγείας του ανθρώπου όπως και σε εργασιακή υπερκόπωση (burnout).

To άγχος προκύπτει συνήθως όταν ο οργανισμός μας πιεστεί να συνηθίσει σε νέες συνθήκες και προσπαθεί παρατεταμένα αλλά δυσλειτουργικά να προσαρμοστεί .Στην πραγματικότητα το άγχος είναι μια αμυντική τακτική (δυσλειτουργική ωστόσο) του ασυνείδητου μέρους της προσωπικότητας μας σχετικά με την ‘απειλή’ που ο εαυτός μας βιώνει κάθε φορά που έρχεται αντιμέτωπος με δύσκολες καταστάσεις στην εργασία αλλά και γενικότερα.

Η εργασιακή υπερκόπωση (burnout) είναι συνέπεια παρατεταμένου άγχους εντός χώρου εργασίας .. Συνήθως αυτό το άγχος επηρεάζει το άτομο και εκτός χώρου εργασίας στην καθημερινότητα του και στην οικογενειακή του ζωή. Αυτό το άγχος στον εργασιακό χώρο εκδηλώνεται μέσα από θυμό , ένταση, απομόνωση από συνάδελφους ,έλλειψη συγκέντρωσης , ελλιπή παραγωγικότητα , έλλειψη οργανωτικότητας και χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Έρευνες έδειξαν ότι οι κύριοι παράγοντες που σχετίζονται με εργασιακό άγχος είναι:

Ο ρόλος του εργαζόμενου: Όταν ο ρόλος εργασίας δεν είναι σύμφυτος με τις βαθύτερες προσωπικές άνηκες του ατόμου τοτε αντιλαμβάνεται το εργασιακό έργο ως καταναγκαστική εργασία και δεν μπορεί να αποδώσει. Παρατεταμένα οδηγεί σε συναισθήματα ματαιότητας και σε συναισθήματα κατάθλιψης.

Το περιβάλλον εργασίας : Το περιβάλλον γενικότερα επηρεάζει την οποιαδήποτε παραγωγή έργου .Στην περίπτωση της επαγγελματικής απασχόλησης η διαρρύθμιση του χώρου ,ο χρωματισμός του και η αρμονία που εμπνέει επηρεάζουν ασυνείδητα την διάθεση του ατόμου. Γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα ,σε συνδυασμό με οχλαγωγία και έλλειψη κλιματισμού μπορούν να επιφέρουν κατακόρυφη επιβράδυνση της παραγωγής έργου καθώς και αποσυντονισμό κινήσεων.

Η ανασφαλής επιχείρηση: Όταν η ίδια η επιχείρηση δεν εμπνέει εμπιστοσύνη αυτό διαχέεται και στους εργαζόμενους της. Συνεχόμενες αλλαγές, υποσχέσεις που δεν ικανοποιούνται ή ικανοποιούνται αργά , προαγωγές που δεν θα συμβούν ποτέ δημιουργούν κλίμα καχυποψίας και ανασφάλειας. Αν ο εργαζόμενος δεν έχει την ανάλογη δομή προσωπικότητας τότε παραπαίει και χρειάζεται συναισθηματική στήριξη. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Για 80 εκατομμύρια ευρώ πάγωσε όλη η χώρα - Στα 230 εκατ. ευρώ η τρύπα από την υστέρηση των εσόδων




 Πρωτογενές πλεόνασμα 463 εκ. ευρώ ανακοίνωσε ο Χ. Σταϊκούρας αντί για έλλειμμα 1,35 δισ.
- Τα έσοδα από έμμεσους φόρους μειώνονται δραματικά αντί να αυξάνονται
- Το πλέονασμα δεν προκύπτει από τα έσοδα, αλλά από την τερατώδη συγκράτηση των δαπανών
- Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού

Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 463 εκατ. ευρώ σημειώθηκε το δίμηνο Ιανουάριος- Φεβρουάριος 2013, έναντι πλεονάσματος 368 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο δίμηνο πέρυσι και στόχου για έλλειμμα ύψους 1,353 δισ. ευρώ. Το ίδιο διάστημα ο κρατικός προϋπολογισμός παρουσίασε έλλειμμα ύψους 813 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 495 εκατ. ευρώ πέρσι και στόχου για έλλειμμα ύψους 2,630 δισ. ευρώ. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το πρώτο δίμηνο του έτους τα οποία παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Αναλυτικότερα από τα στοιχεία για την πορεία του κρατικού προϋπολογισμού το δίμηνο προκύπτει ότι:

- Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 8, 610 δις ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 665 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του διμήνου Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2013 (7,945 δις ευρώ).
- Το ύψος των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 7,726 δις ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,8% ή 211 εκατ. ευρώ, έναντι του στόχου.

Οι κατηγορίες των εσόδων οι οποίες υστέρησαν έναντι του στόχου είναι οι εξής:

- ο Φ.Π.Α., όλων των κατηγοριών, κατά 213 εκατ. ευρώ ή 8,1%,
- οι λοιποί έμμεσοι φόροι κατανάλωσης και ειδικότερα ο Ε.Φ.Κ. καπνού, κατά 192 εκατ. ευρώ ή 33,2%,
- τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων, κατά 134 εκατ. ευρώ ή 57,9%, λόγω της μικρότερης διάρκειας παράτασης που δόθηκε το φετινό Ιανουάριο έναντι του Ιανουαρίου 2012,
- ο Ε.Φ.Κ. ενεργειακών προϊόντων, εκτός του θέρμανσης κατά 28 εκατ. ευρώ ή 3,9%.

Αντίθετα, υψηλότερα του στόχου κινήθηκαν τα έσοδα από:

- τους φόρους εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 206 εκατ. Euro ή 18,7%,
- τους φόρους περιουσίας, κατά 122 εκατ. ευρώ ή 33,1%.

Οι επιστροφές φόρου διαμορφώθηκαν σε 96 εκατ. ευρώ. Στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται ποσό 160 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή επιστροφών φόρων παρελθόντων ετών.

- Τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων επενδύσεων ανήλθαν σε 884 εκατ. ευρώ, υψηλότερα κατά 454 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Το γεγονός αυτό οφείλεται στις αυξημένες εισροές από την Ε.Ε. για αιτήσεις πληρωμών που είχαν υποβληθεί στο τέλος του 2012.

- Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 9,422 δις ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1,153 δις ευρώ έναντι του στόχου (10,575 δισ ευρώ).

Ειδικότερα οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι μειωμένες έναντι του στόχου κατά 832 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 766 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012 κατά 330 εκατ. ή σε ποσοστό 3,4%. Σημειώνεται ότι παρά την αύξηση των δαπανών για τόκους κατά 413 εκατ. Ευρώ και την αύξηση των δαπανών του ΠΔΕ κατά 88 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, επιτυγχάνεται μείωση των συνολικών δαπανών λόγω της σημαντικής εξοικονόμησης στις πρωτογενείς δαπάνες, κατά 896 εκατ. ή σε ποσοστό 10,4% .

Σε δήλωσή του για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το δίμηνο ο κ. Σταϊκούρας σημειώνει ότι τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το πρώτο δίμηνο του 2013 δείχνουν ότι η Ελλάδα συνεχίζει με επιτυχία την αναγκαία πορεία της δημοσιονομικής εξυγίανσης, προσαρμογής και πειθαρχίας.

Σε ότι αφορά την υστέρηση ορισμένων κατηγοριών εσόδων από έμμεσους φόρους και φόρους συναλλαγών ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρει ότι "αν και δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα από το 1ο δίμηνο του έτους, απαιτείται διαρκής προσοχή, αξιολόγηση των πολιτικών και εντατικοποίηση της προσπάθειας". 
ΠΗΓΗ:newsit.gr

«Η κυβέρνηση υποταγμένη στις παράλογες απατήσεις των δανειστών»




Η ΑΔΕΔΥ, σε ανακοίνωσή της προαναγγέλλει την διεξαγωγή συλλαλητηρίου την Τετάρτη, 13 Μαρτίου, στις 3.30 μμ, στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

  Η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ έχει ως εξής:

  Οι μνημονιακές κυβερνήσεις, αφού λεηλάτησαν μισθούς και συντάξεις, εκτίναξαν με τις πολιτικές τους την ανεργία στα ύψη, καρατόμησαν τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα και οδήγησαν την κοινωνία στη φτώχεια και την εξαθλίωση, προχωρούν στην ιδιωτικοποίηση και διάλυση των Δημοσίων Υπηρεσιών, την εμπορευματοποίηση των Κοινωνικών Αγαθών και σε μαζικές απολύσεις Δημοσίων Υπαλλήλων.

  Μέσα από τη συνεχή περικοπή της χρηματοδότησης, τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις Υπηρεσιών και Δημοσίων Οργανισμών, την υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων για άμεσες αποχωρήσεις προσωπικού - είτε μέσω της εφεδρείας και της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας, είτε, τώρα, μέσω του «προγράμματος κινητικότητας» και των άμεσων απολύσεων εργαζομένων - τα Δημόσια και Κοινωνικά Αγαθά (η Παιδεία, η Υγεία, η Πρόνοια και η Κοινωνική Ασφάλιση) καταρρέουν και η πρόσβαση σ'αυτά θα είναι είδος πολυτελείας για τους πολλούς και αδύνατους.

  Η Κυβέρνηση απόλυτα υποταγμένη στις παράλογες απατήσεις των δανειστών της χώρας, έχει θέσει σε προτεραιότητα και εμμένει στην εφαρμογή της ανάλγητης πολιτικής των απολύσεων Δημοσίων Υπαλλήλων, με βασικό στόχο τη μείωση του ανθρωπίνου δυναμικού κατά 150.000 μέχρι το 2015.

  Αυτή η πολιτική όμως οδηγεί στην κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους, σε μια περίοδο, μάλιστα, που η Ελληνική Κοινωνία έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ την ύπαρξη και παροχή Δημόσιων Υπηρεσιών και Κοινωνικών Αγαθών Ποιότητας.

  Η Κυβέρνηση καταφεύγει σε συκοφαντίες, εκβιασμούς και αυθαιρεσίες για να κάμψει τις αντιδράσεις των εργαζομένων και του Συνδικαλιστικού Κινήματος. Βαφτίζει συλλήβδην χιλιάδες εργαζομένους ως «επίορκους», καταστρατηγώντας κάθε έννοια και κανόνα Δικαίου (το βασικό κανόνα του νομικού και πολιτικού πολιτισμού, το τεκμήριο της αθωότητας).

  Δεν διστάζει, να "δείξει" την πόρτα της εξόδου, ακόμα και με αμφισβητούμενες, ως προς τη συνταγματικότητά τους, πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, «παρακάμπτοντας» το Κοινοβούλιο!
 Είναι αδιανόητο να εξισώνονται ήσσονος σημασίας ζητήματα, τα οποία συνδέονται με αυθαίρετες και αναιτιολόγητες παραπομπές Δημοσίων Υπαλλήλων στα Πειθαρχικά Συμβούλια, με πραγματικά σοβαρά περιστατικά παραβατικότητας, με εκείνα δηλαδή που χρήζουν άμεσης εκδίκασης και επιβολής ακόμη και της αυστηρότερης ποινής.

  Ο λαϊκισμός και οι ισοπεδωτικές λογικές δεν ικανοποιούν το κοινό περί Δικαίου αίσθημα . Αντίθετα υπονομεύουν τη Δικαιοσύνη και την ίδια τη Δημοκρατία.

  Απέναντι σε αυτή την πολιτική δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον ενιαίο πανεργατικό αγώνα.
  Η Α.Δ.Ε.Δ. Υ. συνεχίζοντας τον αγώνα για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών καλεί όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να πάρουν μαζικά μέρος στο Συλλαλητήριο που διοργανώνει την Τετάρτη, 13 Μαρτίου, στις 3.30 μμ, στην Πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στη Βουλή.

  Όχι στη διάλυση και ιδιωτικοποίηση των Δημοσίων Υπηρεσιών και στις απολύσεις εργαζομένων.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Απελευθερώθηκε από τους πειρατές το τάνκερ «Σμύρνη» μετά από δέκα μήνες




  Το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο «Σμύρνη» με σημαία Λιβερίας της εταιρείας Dynacom Tankers Management LTD του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου, που είχε καταλάβει άγνωστος αριθμός πειρατών 300 ναυτικά μίλια ανατολικά του Ομάν, απελευθερώθηκε μετά από δέκα μήνες.

  Το πλοίο είχε αποπλεύσει από την Τουρκία, μεταφέροντας 135.000 μετρικούς τόνους πετρελαιοειδών.

  Η Dynacom Tankers Management LTD σε ανακοίνωσή της ευχαριστεί το πλήρωμα, τις οικογένειές τους, αλλά και τους υπαλλήλους της εταιρείας, που παρείχαν υποστήριξη σε αυτή τη μακρά δοκιμασία.

  Πληροφορίες διεθνών πρακτορείων κάνουν λόγο για την καταβολή λύτρων από την εταιρεία στους πειρατές, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται από την Dynacom Tankers.

  Το πλοίο είχε πλήρωμα Ελληνα καπετάνιο και μηχανικό 14 Φιλιππινέζους, 11 Ινδούς και έναν Ρουμάνο.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr