Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

ΓΣΕΕ:ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΒΙΑΙΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΚΑΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΡΙΑΣ


Η ΓΣΕΕ εκφράζει τον έντονο αποτροπιασμό της και καταδικάζει απερίφραστα τη βίαιη, άνανδρη, προσχεδιασμένη και προβοκατόρικη επίθεση κατά της συναδέλφισσας συνδικαλίστριας και Γενικής Γραμματέως του Εργατικού Κέντρου Πάτρας Σταυρούλας Παναγοπούλου - Νικολάου.
Θα πρέπει να γνωρίζουν οι συγκεκριμένες πολιτικές ομάδες, που "αρέσκονται" να επιτίθενται κατά του οργανωμένου συνδικαλιστικού κινήματος, ότι με τη στάση τους δεν προωθούν ούτε την προοδευτική στροφή, ούτε τη ριζοσπαστικοποίηση της Ελληνικής κοινωνίας, παρά μόνο τροφοδοτούν και συντηρούν τα ναζιστικά - φασιστικά μορφώματα, με τις πρακτικές των οποίων δείχνουν να ταυτίζονται πλήρως.
Καλούμε την κυβέρνηση και τον Υπουργό προστασίας του Πολίτη να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προχωρήσουν στην πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης.

ΠΗΓΗ:ομοσπονδία-Εργατών-Ελλάδας/

ANAKOINΩΣΗ ΠΣΠ-ΕΛΠΕ

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ


Ο ΠΣΠ-ΕΛΠΕ αποφάσισε ομόφωνα την συμμετοχή του στις απεργιακές κινητοποιήσεις που εξαγγέλθηκαν από τον ΠΣΕΕΠ με αφορμή τις προτάσεις της εταιρείας για την νέα ΕΣΣΕ.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Π.ΟΦΘΑΛΜΙΔΗ ΣΤΟΝ Ρ Σ ΚΑΝΑΛΙ 1 ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

Επιδόθηκαν οι ομαδικές απολύσεις στους εργαζομένους της Χαλυβουργίας


Τίτλοι τέλους μπήκαν το μεσημέρι της Τετάρτης στην υπόθεση με τους περίπου 120 εργαζομένους της Χαλυβουργίας καθώς σε συνάντηση των εκπροσώπων της εταιρείας του εφοπλιστή Μάνεση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, οι πρώτοι επέδωσαν στους δεύτερους τον φάκελο με τις ομαδικές απολύσεις τους.

Η μοναδική ελπίδα για τους απολυμένους, πλέον, εργαζόμενους φαίνεται να αποτελεί το αν θα κριθούν «επαρκή» τα μέτρα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των βιομηχανιών.

Όπως είναι ήδη γνωστό τον όρο αυτό χρησιμοποίησαν εκπρόσωποι του κ. Μάνεση όταν την Τρίτη άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάκλησης των ομαδικών απολύσεων.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Συνέντευξη-πρόκληση του Τούρκου πρέσβη στην Αθήνα αποκαλύπτει μυστικές συνομιλίες για ΑΟΖ!


Σε μία συνέντευξη καθαρή πρόκληση, ο "σκληροπυρηνικός" νεο-οθωμανός Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, Κερίμ Ουράς (ήταν διαπιστευμένος στο Τελ Αβίβ όταν συνέβη το επεισόδιο στο Μαβί Μαρμαρά το 2010 και εκδιώχθηκε από τους Ισραηλινούς), την οποία που παραχώρησε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (Anadolu) κάνει επίδειξη αλαζονείας και μιλά ως "πασάς" σε επαρχία της νεο-οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τονίζει πώς "Οι Ελληνοκύπριοι που έχασαν τις περιουσίες τους στη Βόρεια Κύπρο θα αποζημιωθούν από την εξόρυξη του... φυσικού τους αερίου"! δηλαδή οι Τούρκοι τους τα άρπαξαν, η περιουσία της Κύρπου θα τους αποζημιώσει, αφού φυσικά πρώτα την μοιραστούν με τους εισβολείς!

Ερωτηθείς σχετικά με την ΑΟΖ ο Ουράς αποκαλύπτει μυστικές διαπραγματεύσεις της Αθήνας με την Άγκυρα : «Την τελευταία περίοδο υπήρξαν κάποιες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Εξ όσων ανακοινώνονται στον ελληνικό τύπο, η Ελλάδα δε μπόρεσε να αποσπάσει αυτό που επιθυμούσε». Ο Ουράς επεσήμανε με έμφαση ότι «αν και οι σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου δεν είναι τόσο καλές ωστόσο το Κάιρο σεβάστηκε τις ενστάσεις μας στις επιθυμίες της Ελλάδος στο θέμα αυτό. Η Αίγυπτος είναι ένα ριζωμένο κράτος και λαμβάνοντας υπόψη τα μακροχρόνια συμφέροντα της δεν έκανε κάτι ενάντια στη Τουρκία. Αυτό σημαίνει το εξής, πως εάν υπάρξει το κατάλληλο διεθνές κλίμα και υπάρξει από πίσω και η πολιτική βούληση, τα θέματα αυτά θα μπουν σύντομα στην οδό της επίλυσης».

Oι δηλώσεις του καταδεικνύουν ότι ,όλις η Λευκωσία βάλει οριστικά την υπογραφή της για επανένωση της Κύπρου, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος της Τουρκίας για ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ αποκάλυψε ότι ο υπουργός Εξωτερικών του νεοσύστατου Κυπριακού κράτους για θέματα ΕΕ θα είναι τουρκοκύπριος!

Χαρακτήρισε "Τούρκους" τους μουσουλμάνους της Θράκης και εξήγησε ακόμα και τη στάση της Αιγύπτου απέναντι στην Ελλάδα. Δεν δίστασε να μιλήσει για τους Έλληνες που είναι πλέον οικονομικοί μετανάστες στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα ο Κερίμ Ουράς αναφερόμενος στην προεδρία της Ελλάδας και τις κυπριακές διαπραγματεύσεις, είπε ότι είναι δύο θέματα που σχετίζονται μεταξύ τους και δήλωσε πως:

«Κλειδί για την επίλυση του Κυπριακού είναι οι φυσικοί πόροι και το κλειδί για την υποψηφιότητα της Τουρκίας στην Ε.Ε. είναι η επίλυση του Κυπριακού. Η ελληνική πλευρά της Κύπρου, ένα μήνα μετά από την απόρριψη του σχεδίου Ανάν έγινε μέλος της Ε.Ε. Από τότε και μετά μπλόκαρε τα 8 από τα 13-14 κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Το Κυπριακό είναι ένα θέμα που περιμένει λύση 50 χρόνια και το κλειδί για την επίλυση του είναι οι υδρογονάνθρακες, το νερό και οι φυσικοί πόροι που σχηματίζονται από το ρεύμα».

Ανέφερε επίσης πως σε περίπτωση συμφωνίας των δύο πλευρών στην Κύπρο, η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας θα φτάσει σε ένα σημαντικό ορόσημο, κάτι που θα δημιουργήσει μια θετική-ντόμινο επίδραση στις διεθνείς σχέσεις.

Δεν δίστασε να προβλέψει ότι: «Από εκεί που η Κύπρος ήταν μια χώρα που μας φρέναρε θα γίνει ο Νο1 υποστηρικτής μας. Υπουργός Εξωτερικών θα είναι Ελληνοκύπριος και ο υπουργός Ε.Ε. Τουρκοκύπριος. Όταν πίσω από την ταμπέλα της Κύπρου κάτσει ένας Τουρκοκύπριος θα υπερασπιστεί διαφορετικά την υποψηφιότητα της Τουρκίας και η χώρα που την μπλοκάρει θα γίνει μια χώρα που την υπερασπίζεται». 

«Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο το 80% των ιδιωτικών περιουσιών στην Βόρεια Κύπρο είναι περιουσίες Ελληνοκυπρίων, και η επίλυση αυτού του θέματος αποτελεί όρο. Και αυτό θα χρειαστεί πάρα πολλά χρήματα. Αυτό μπορεί να καταστεί δυνατό μόνο με την απόδοση μέρους από τα κέρδη που θα προέλθουν από τους φυσικούς πόρους, με τα οποία θα σχηματιστεί ένα ταμείο αποζημιώσεων. Με αυτό τον τρόπο η επίλυση αυτού του θέματος θα καταστεί δυνατή με αυτοχρηματοδότηση, χωρίς να αναλάβει κανείς ένα τέτοιο οικονομικό βάρος».

Ο Ουράς αναφέρει πως σε περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού η ίδρυση της Κύπρου θα είναι σταδιακή και προέβλεψε ότι «Παράλληλα με αυτό θα υπάρξει μια ταχεία είσοδος στην οδό επίλυσης των θεμάτων του Αιγαίου.

Όλες αυτές οι εξελίξεις θα συστήσουν μια πιο κατάλληλη ατμόσφαιρα και ένα έδαφος για την επίλυση των μειονοτικών και άλλων θεμάτων και το σημαντικότερο, θα συμβάλουν στην πολιτική αποφασιστικότητα.

Μέσα σε 3-5 χρόνια μετά από την επίλυση, η Τουρκία πλέον θα βρίσκεται σε πολύ διαφορετικό σημείο. Κατά τον ίδιο τρόπο, πολύ θετική θα είναι η συμβολή και για την Ελλάδα και για την GKRY.

Διότι η οικονομική συνεργασία που θα γεννηθεί και η θετική ώθηση θα διασφαλίσει μεγάλα οφέλη στις οικονομίες τους. Πιστεύω πως εκεί πρέπει να αναζητηθεί και η έξοδος από την οικονομική κρίση».

Και βέβαια μιλά για την "τουρκική" μειονότητα Δυτικής Θράκης!

Ο Ουράς ερωτώμενος σχετικά με την αντίδραση του κόσμου της μειονότητας σχετικά με την έναρξη εκπομπής δελτίου στην τουρκική γλώσσα σε τοπικό τηλεοπτικό κανάλι στην Ξάνθη απάντησε ως εξής: «Λένε πως στην Λωζάννη δεν γίνεται λόγος για Τούρκους αλλά για μουσουλμάνους. Ο Μουσουλμανισμός δεν είναι επαρκής για τον αυτοπροσδιορισμό των ανθρώπων (σ.σ. στην Βοσνία γιατί δέχθηκαν ... μετά χάρας τον προσδιορισμό;). Ελπίζουμε πως το συντομότερο δυνατό οι εδώ αρχές να βρούνε τον σωστό δρόμο και – σύμφωνα και με τα αιτήματα των ανθρώπων- να άρουν τους περιορισμούς στο δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης της ταυτότητας τους και στο θέμα της χρησιμοποίησης της γλώσσας που επιθυμούν».

Οικονομικές Σχέσεις

Ο Ουράς αναφέρθηκε επίσης στις οικονομικές σχέσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία τονίζοντας ιδιαίτερα ότι η Τουρκία είναι η νούμερο ένα χώρα των εξαγωγών της Ελλάδας. Και πως η Τουρκία τείνει χείρα βοηθείας στην ευρισκόμενη σε οικονομική κρίση Ελλάδα. Δεν παρέλειψε βέβαια να αναφέρει ότι οι Έλληνες αποτελούν πλέον οικονομικοί μετανάστες στην Τουρκία.

«Ένα ακόμη επίπεδο που δείχνει την σε σχέση με το παρελθόν βελτίωση των σχέσεων μας είναι η αύξηση του αριθμού των Ελλήνων που εργάζονται στην Τουρκία. Στις ΤΗΥ εργάζονται περίπου 100 Έλληνες πιλότοι και είναι πολύ ευχαριστημένοι. Και από τους μισθούς τους και από τις συνθήκες και από τις ανθρώπινες σχέσεις. Κατά τον ίδιο τρόπο λέγεται πως υπάρχουν και εκατό περίπου πανεπιστημιακοί. Μετά από αυτά υπάρχει και το θέμα με τους γιατρούς που θέλουν να δουλέψουν, θέμα που εμφανίστηκε με την επίσκεψη του υπουργού Υγεία μας. Εδώ υπάρχουν περίπου 7 χιλιάδες άτομα. Η έκκληση μας υπάρχει, ελάτε να δουλέψετε στην Τουρκία. Φυσικά πρέπει να γίνουν κάποιες νομικές ρυθμίσεις. Διότι το ιατρικό επάγγελμα είναι σημαντικό και πρέπει να ολοκληρωθεί η νομική υποδομή. Ιδιαίτερα για αυτούς που θα εργαστούν στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά αυτή τη στιγμή μπορούν να εργαστούν στα ιδιωτικά και υπάρχει ενδιαφέρον προς αυτή την κατεύθυνση».

Μάλιστα δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει ως πολιτικό εργαλείο ακόμα και τα τουρκικά σίριαλ που ανεγκέφαλοι "Έλληνες" (;) προβάλουν στα ιδιωτικά τηλεοπτικά δίκτυα

«Προβάλλονται εδώ 7-8 τουρκικά σίριαλ. Αυτά μπαίνουν σε κάθε σπίτι της Ελλάδας παντού. Υπήρξε μια πολύ θετική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι Έλληνες βλέπουν την Τουρκία και τους ανθρώπους της» υπογράμμισε ο Τούρκος πρέσβης στις δηλώσεις του και πρόσθεσε:

«Αυτό φυσικά είναι κάτι που λύνει τα χέρια των πολιτικών και διευκολύνει την σύσταση σχέσεων. Οι Έλληνες άρχισαν να βλέπουν πια πόσο τους μοιάζουν οι Τούρκοι, το πόσα κοινά σημεία υπάρχουν και ότι εντέλει αυτά με τα οποία τους μεγάλωσαν στα μυαλά τους, δεν έχουν και τόση σημασία.Από την άλλη βλέποντας την οικογενειακή ζωή και την ζωή γενικά στην Τουρκία, βλέπουν αυτό που απώλεσαν με την Ε.Ε. Αυτό επιφέρει μια νοσταλγική προσέγγιση. Άκουσα από πολλούς Έλληνες να λένε: "Τι ωραίους οικογενειακούς δεσμούς είχαμε. Κι εμείς έτσι ήμασταν και έτσι πρέπει να γίνουμε". Για αυτό το λόγο οι καλλιτέχνες που παίζουν σε αυτά τα σίριαλ ασκούν καθήκοντα ενός είδους πνευματικού πρέσβη και πραγματικά διευκολύνουν την δουλειά μας εδώ».

Θα υπάρξει κάποια διαμαρτυρία από το υπουρείο εξωτερικών για τους χαρακτηρισμούς περί "τουρκικής μειονότητας"; Αλλά από ποιους; Με αυτούς που συνομιλούν υπόγεια με την Άγκυρα σε βάρος των συμφερόντων της ίδιας τους της χώρας όπως αποκάλυψε ο Τούρκος πρεσβευτής;

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕΠΔΧΒ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΣΕΕΠ



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕΠΔΧΒ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΣΕΕΠ

ΠΗΓΗ:poedxb.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΣΚΕ ΚΛΑΔΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ & ΧΗΜ.ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΣΚΕ ΚΛΑΔΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ & ΧΗΜ.ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΠΗΓΗ:poedxb.gr

ΓΣΕΕ: Διακήρυξη της Ευρωπαϊκής συνάντησης κορυφής


Σας αποστέλλουμε τη Διακήρυξη της Ευρωπαϊκής Συνδικαλιστικής Συνάντησης Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με την ευκαιρία της ανάληψης της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ελλάδα και των επικείμενων ευρωεκλογών.
Στη συνάντηση συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων Bernadette Segol, ο Πρόεδρος της ΣΕΣ Ignacio Toxo και Γενικός Γραμματέας των Comisiones Obreras της Ισπανίας καθώς επίσης και οι Πρόεδροι/Γενικοί Γραμματείς των εθνικών Συνομοσπονδιών της Πορτογαλίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Κύπρου, Γερμανίας, Αυστρίας, Γαλλίας και Βελγίου.
Στη Διακήρυξη οι ηγέτες των ευρωπαϊκών συνδικάτων εκφράζουν μεταξύ άλλων την πλήρη αλληλεγγύη τους στους Έλληνες εργαζόμενους και καλούν όλους τους ευρωπαίους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στις ευρωεκλογές και να καταψηφίσουν τους υπεύθυνους χάραξης των τρεχουσών πολιτικών λιτότητας.
Επισυνάπτεται η Διακήρυξη

ΠΗΓΗ:gsee.gr

Απεβίωσε σε ηλικία 66 ετών ο επιχειρηματίας και τέως πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιος Σταυρίδης.

Πέθανε ο τέως πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέλιος Σταυρίδης
Ο Στέλιος Σταυρίδης τον τελευταίο καιρό έδινε μάχη με τον καρκίνο.
Ο Στέλιος Σταυρίδης γεννήθηκε στην Αθήνα.
Παντρεύτηκε την Τζέλη Γασπαράτου και απέκτησε τρία παιδιά, τον Κωνσταντίνο, τον Αλέξη και την Χριστίνα.
Ήταν διπλωματούχος Μηχανολόγος του Πολυτεχνείου Ζυρίχης, με μεταπτυχιακές σπουδές σε Business Administration και Οικονομικά. Μιλούσε άπταιστα Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και καλά Ιταλικά και Ισπανικά.
Βρέθηκε, σε κορυφαίες διοικητικές θέσεις σε πολύ μεγάλες ελληνικές εταιρείες, όπως ο Όμιλος Lavipharm (Εντεταλμένος Σύμβουλος 1984-1987), η Κλωστοϋφαντουργία Αιγαίον με 3.500 εργαζόμενους (Διευθύνων Σύμβουλος 1988), τα Τσιμέντα Ηρακλής-Lafarge με 3.200 εργαζόμενους (Πρόεδρος Δ.Σ. & Διευθύνων Σύμβουλος 1991-1992), τα Ελληνικά Πετρέλαια (Διευθύνων Σύμβουλος 1992), τα ΕΛΔΑ (Ελληνικά Διυλιστήρια Ασπροπύργου, Πρόεδρος Δ.Σ. 1992-1993), η ΕΥΔΑΠ, όπου ήταν Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος και το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) του οποίου διετέλεσε Πρόεδρος από τον Απρίλιο έως και τον Αύγουστο του 2013.
Το 2006 τιμήθηκε με το Βραβείο του Έλληνα Quality Leader of the Year από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ποιότητας.
Ίδρυσε τον Ομίλο Ideales (Piscines Ideales, Ideales Spa, Ideales Resort, Ideales Constructions).

ΠΗΓΗ:newsbomb.gr

Εκατομμύρια λίτρα παράνομου πετρελαίου με εμπλοκή της ΕΤΕΚΑ


Ο πρόεδρος του ομίλου πετρελαιοειδών "ΕΤΕΚΑ" και πρόεδρος της ομάδας του Ατρόμητου, Γιώργος Σπανός και ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Περιβάλλοντος, είναι ανάμεσα στους συλληφθέντες για τη μεγάλη υπόθεση λαθρεμπορίας καυσίμων την οποία έρευνα απο χθες η Ασφάλεια Αττικής.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 15 άτομα, ηλικίας από 36 έως 62 ετών, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος και υπάλληλοι της εταιρείας, όπως επίσης και δύο υπάλληλοι υπουργείου και ένας υπάλληλος του Α' Τελωνείου Πειραιά. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας οι συλληφθέντες έχουν διαθέσει παράνομα στο εμπόριο την τελευταία διετία περίπου 4.500.000 λίτρα πετρελαίου ναυτιλίας, ενώ οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι ξεπερνούν τα 3.500.000 ευρώ. Οι προσαγωγές για την υπόθεση έχουν ξεπεράσει τις 30, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται με επίκεντρο, κυρίως, τη δυτική Αττική. Εξάλλου, μέχρι στιγμής έχουν κατασχεθεί 8.000 λίτρα ναυτιλιακού καυσίμου.

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για λαθρεμπόριο καυσίμων, κακουργηματική απάτη σε βάρος ναυτιλιακών εταιρειών, νομιμοποίηση εσόδων απο εγκληματική δραστηριότητα, ενεργητική και παθητική δωροδοκία και κατάχρηση εξουσίας. Μεταξύ των εμπλεκομένων είναι ιδιοκτήτες πρατηρίων υγρών καυσίμων και στελέχη εταιριών διακίνησης πετρελαίου.

Σε ό,τι αφορά τη δράση των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, οι οδηγοί βυτιοφόρων-υπάλληλοι της εταιρείας, κατά την μετάβασή τους στα σημεία ελλιμενισμού διαφόρων πλοίων, ανά την επικράτεια δεν παρέδιδαν ολόκληρη την ποσότητα του πετρελαίου, η οποία αναγράφονταν στα παραστατικά.

Ακολούθως, το υπόλοιπο του πετρελαίου το επέστρεφαν στην εταιρεία και στη συνέχεια οι αρχηγοί της εγκληματικής οργάνωσης το διέθεταν εκ νέου στο εμπόριο, μέσω «συνεργαζόμενων» πρατηρίων υγρών καυσίμων, ενώ σε πολλές περιπτώσεις το επαναδιέθεταν αυτούσιο στους πλοιοκτήτες. Μέχρι στιγμής έχει προκύψει ότι η εγκληματική οργάνωση «συνεργαζόταν» με δώδεκα πρατήρια υγρών καυσίμων στην Αττική.

Η ΕΤΕΚΑ ιδρύθηκε το 1983 και την ίδια χρονιά εξαγόρασε τις εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών της ΕΛΒΥΝ στο Πέραμα. Σήμερα διαθέτει 270 πρατήρια καυσίμων στην Ελλάδα.

Ικανοποίηση της ΟΒΕ για την εξάρθρωση κυκλώματος λαθρεμπορίας 

Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος εξέφρασε την ικανοποίησή της για την εξάρθρωση κυκλώματος λαθρεμπορίας και παραβατικότητας στην αγορά καυσίμων.

Κατά την ΟΒΕ, το περιστατικό επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά τις καταγγελίες των πρατηριούχων ότι το λαθρεμπόριο καυσίμων γνωρίζει νέες ημέρες δόξας. Θεωρεί, δε, ότι αν απομονωθούν αυτά τα φαινόμενα η πλειονότητα των πρατηριούχων θα χαίρουν της εκτίμησης των καταναλωτών.

Οι βενζινοπώλες τονίζουν ότι οι συνέπειες του λαθρεμπορίου/ παραεμπορίου δεν αφορούν μόνο τα δημόσια έσοδα αλλά πολλούς τομείς.

Με αφορμή την απεργία των εργαζομένων στα Διυλιστήρια, η ΟΒΕ ενημερώνει τους καταναλωτές ότι με την κάθετη μείωση της κατανάλωσης που επικρατεί δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού. Καύσιμα υπάρχουν στα πρατήρια και δεν χρειάζεται να τρέχουν να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων τους δημιουργώντας καταστάσεις πανικού.

ΠΗΓΗ:kathimerini.gr

Ηλεκτρονική Εβδομαδιαία Ενημέρωση του ΤΕΕ

Έφτασε η ώρα να πάρουν τα όνειρα μας εκδίκηση



             Στις 12.00 π.μ όλοι μια γροθιά, μια ψυχή για ένα κοινό όραμα, με μια κοινή προοπτική.

      
                                Έφτασε η ώρα να πάρουν τα όνειρα μας εκδίκηση

Ανακοίνωση ΕΥΑΕ ( ΒΕΕ )


Τελειώνοντας  η  θητεία  αυτής  της  Ε.Υ.Α.Ε  θέλουμε  να  πιστεύουμε ότι  σταθήκαμε  δίπλα στον κόσμο  σε  μικρά  και  μεγάλα  προβλήματα της  αρμοδιότητας  μας  και όχι  μόνο.
Πολλά  από  τα   προβλήματα  που  θέσαμε  μέχρι τώρα  προς  την  εταιρεία   λύθηκαν  και  μερικά  βρίσκονται  στο  στάδιο  της  υλοποίησής τους.
Κατά  την  διάρκεια  της  θητείας  μας  ξεκίνησε  και  το  νέο  σύγχρονο  έργο  με  τα  διάφορα  προβλήματα  όπως  συμβαίνει  σε  κάθε  ξεκίνημα  τέτοιων  βιομηχανικών  εγκαταστάσεων.
Ένα  από  τα  προβλήματα  ήταν  και  η  U-32  με  τα  μικροατυχήματα   σε  εργαζόμενους  κι  εξοπλισμό.Τον  τελευταίο   μήνα  που  εμφανίστηκε  το  συγκεκριμένο  πρόβλημα  με  τον  R-003  η  Ε.Υ.Α.Ε  ήταν  καθημερινά  παρούσα  στις  εξελίξεις.Ενημερώθηκε   αρχικά  από  τους  υπευθύνους  για  το  πρόβλημα   και  ζήτησε  να  γίνουν  αμέσως  οι  απαραίτητες  ενέργειες  ώστε  να  μην  υπάρχει  κανένα  απολύτως  πρόβλημα  για  τους  εργαζόμενους  και  τις  εγκαταστάσεις.
Οι υπεύθυνοι  μας  καθησύχασαν  ότι  ελέγχεται  πλήρως   το  συγκεκριμένο  περιστατικό  και  γίνονται  όλα  τα  απαραίτητα    που  προβλέπεται  από  τη  διαδικασία  για  παρόμοια  περιστατικά.
Όλα  τα  στοιχεία  που  ζητήσαμε  ήταν  στη  διάθεσή  μας.
Ενημερωθήκαμε  και  είχαμε   παρευρεθεί  σε  όλες  τις  Συνεδριάσεις-Επισκέψεις  από  κρατικούς  και  τοπικούς  φορείς.
Ευχαριστούμε  τις  Συναδέλφισες-Συναδέλφους  που  μας  επέλεξαν,μας  εμπιστεύθηκαν  την  συγκεκριμένη  δύσκολη  χρονική  περίοδο  και  μας  βοήθησαν  να  επιτελέσουμε  το  δύσκολο  έργο  της  Ε.Υ.Α.Ε.

Τι έγινε με την καταγγελία για εκείνη τη ΜΚΟ που προΐστατο ο αδελφός του πρωθυπουργού Αλέξανδρος Σαμαράς και πήρε 10.000.000 € για να προστατεύσει τους φοίνικες από το κόκκινο σκαθάρι;

Ισχυρά κέρδη για αργό και φυσικό αέριο καθώς συνεχίζεται η σφοδρή κακοκαιρία


Με σημαντικά κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης το αργό και το φυσικό αέριο καθώς το νέο κύμα κακοκαιρίας στις ΗΠΑ διατηρεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα τη ζήτηση. 

Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Μαρτίου κέρδισε 2,13 δολ. ή 2,1% τερματίζοντας τις συναλλαγές στα 102,43 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. 

Στο μεταξύ, το φυσικό αέριο παραδόσεως Μαρτίου σημείωσε άλμα 34 cents ή 6,5% κλείνοντας στα 5,55 δολ. ανά εκατ. βρετανικές θερμικές μονάδες.


ΠΗΓΗ.capital.gr

Ενστάσεις του ευρωκοινοβουλίου για την εκκαθάριση τραπεζών και το κούρεμα καταθέσεων

Ενστάσεις του ευρωκοινοβουλίου για την εκκαθάριση τραπεζών και το κούρεμα καταθέσεων
Αντίθετοι με την απόφαση για τη σύσταση ευρωπαϊκού ταμείου εξυγίανσης με τη μέθοδο της διακυβερνητικής διαδικασίας δηλώνουν οι Ευρωβουλευτές, που ζητούν να λαμβάνονται τα μέτρα δημοκρατικά από την Ευρωβουλή και οι διαδικασίες να είναι ενταγμένες, στους κοινοτικούς κανόνες.

Στο Ecofin της Τρίτης εγκρίθηκε η πολιτική συμφωνία που επετεύχθη με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την περαιτέρω εναρμόνιση των κανόνων της ΕΕ σχετικά με το Σύστημα Εγγύησης των Καταθέσεων (ΣΕΚ) και την ενίσχυση της προστασίας των καταθετών, αλλά παρέμεινε σε εκκρεμότητα η διατύπωση που θα περιληφεί στην οδηγία η αναφορά στη χρήση του bail-in (κούρεμα τραπεζικών ομολόγων και καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ), καθώς και ο χρόνος που θα τεθεί σε ισχύ το σύστημα αυτό. (Δείτε σχετικά εδώ)

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ, η Ευρωβουλή ζητάει το ταμείο να ενταχθεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, δηλαδή να λειτουργεί με βάση τους κοινοτικούς κανόνες, ενώ αμφισβητεί επίσης τη διαδικασία λήψης της απόφασης για το πότε μια τράπεζα θα τίθεται σε καθεστώς εξυγίανσης ή εκκαθάρισης, ζητώντας να λαμβάνεται η απόφαση από την Κομισιόν και όχι από τα κράτη-μέλη.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Tι ψάχνει ο Λάτσης για τους Άραβες

Tι ψάχνει ο Λάτσης  για τους Άραβες
Oι συσκέψεις στη Γενεύη

Tο αρχικό ενδιαφέρον της Kuwait Petroleum και το «κλειδί» της Qatargas

Σε ανοιχτή γραμμή με τους παλιούς Pώσους μνηστήρες, αλλά το ενδιαφέρον περιορισμένο

Δεν θα ενδιαφερθεί για το 35% του Δημοσίου μέσω XA

Πιστεύει στην αξία των EΛΠE και δεν πουλάει σε χαμηλή τιμή

Σε θεωρητικό επίπεδο οι επαφές του Σπύρου Λάτση για την εξεύρεση αγοραστή για το ποσοστό που κατέχει (42% μέσω της Paneuropean) στα EΛΠE συνεχίζονται.

O δίαυλος επικοινωνίας κατά κύριο λόγο με τους Pώσους αλλά και με τους Άραβες εξακολουθεί να υπάρχει αν και το ενδιαφέρον δεν βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο που ήταν πριν από κάποιους μήνες. Oύτως ή άλλως όμως το timing δρομολογεί εξελίξεις. Tα EΛΠE που η αποκρατικοποίησή τους ήταν άμεσα συνδεδεμένη με την υπόθεση της ΔEΠA βγήκαν «εκτός πλάνου» στο TAIΠEΔ, αλλά με την επερχόμενη λύση της πώλησης του ποσοστού του 35% που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο βρίσκονται και πάλι στην κορυφή του ενδιαφέροντος.

H στάση του Έλληνα επιχειρηματία δεν έχει αλλάξει. Δεν επιθυμεί ο ίδιος που είναι και ο προτιμητέος αγοραστής να πάρει όλη την εταιρία στα χέρια του. O Λάτσης εξακολουθεί να θέλει να πουλήσει το ποσοστό του παράλληλα με την πώληση αυτού που κατέχει το Δημόσιο. Έτσι δεν αναμένεται να ενδιαφερθεί στην περίπτωση που τελικά τα EΛΠE (το 35%) πουληθούν μέσω του Xρηματιστηρίου.

Στη Γενεύη, στο στρατηγείο του Έλληνα επιχειρηματία έχουν γίνει πολλές συσκέψεις και έχουν πέσει στο τραπέζι πολλές προτάσεις για τα EΛΠE. Όλα δείχνουν ότι ζούμε σε «μικρογραφία» την περίοδο των μεγάλων ζυμώσεων όπου ο Λάτσης μιλούσε με τη Lukoil, τη Rosneft, τη Gazpromneft και τη Negusneft του ομίλου Sintez. Tους Pώσους δηλαδή που ενδιαφέροντο για τη ΔEΠA και έστρεφαν το βλέμμα τους και στην «επόμενη κίνηση» στα EΛΠE.

Πέρα από το ότι υπάρχει ένας προβληματισμός για την πορεία των διυλιστηρίων γενικότερα λόγω της μείωσης της κατανάλωσης κάθε πληροφορία και κάθε νέο ενδιαφέρον που σχετίζεται με την εκδήλωση προθέσεων από ξένους ομίλους για την εμπλοκή στα ενεργειακά πράγματα της χώρας αξιολογείται.

Δυο μέτωπα

H «κινητικότητα» αυτή τούτη την ώρα, αφορά κυρίως δυο μέτωπα. Tην Kuwait Petroleum Company που εκδηλώνει μια πρόθεση να δραστηριοποιηθεί στην Eλλάδα και την Qatar Petroleum International η οποία ήδη έχει παρουσία στη χώρα μας (HPΩN 2).

Σε ό,τι αφορά την πρώτη περίπτωση το ενδιαφέρον είναι ακόμα φιλολογικο, αλλά θεωρείται απολύτως σίγουρο ότι η πλευρά του Σπ. Λάτση επιδιώκει να διερευνήσει επισήμως τις προθέσεις των Kουβετιανών.

O ίδιος ο Λάτσης, η αγορά, αλλά και η κυβέρνηση θεωρούν εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί επενδυτής που θα ενδιαφερθεί για το ποσοστό του Δημοσίου και μόνο. Δεν θα ελέγχει την πλειοψηφία και το management θα εξακολουθεί να το έχει η Paneuropean.

O ίδιος ο επιχειρηματίας σαφώς και συμφωνεί για την πώληση και του δικού του ποσοστού αλλά η στρατηγική του υπαγορεύει τη μη βιασύνη. Θέλει το τίμημα να ανταποκρίνεται στη στρατηγική σημασία και στην πραγματική αξία των EΛΠE που «αναβαθμίζεται» από την προοπτική των ελληνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

H δεύτερη περίπτωση άξια διερεύνησης στο στρατόπεδο του Λάτση αφορά την κινητικότητα της Qatargas για LNG projects στην Eλλάδα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, οι Kαταριανοί βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων για σταθμούς LNG και για απόκτηση μονάδων της ΔEΠA η οποία έχει στα σκαριά το project του πλωτού τερματικού σταθμού στον κόλπο της Kαβάλας.

Tο ζητούμενο στην προκειμένη περίπτωση -εδώ έχει ενδιαφέρον και ο ρόλος του Γ. Περιστέρη- είναι η «γραμμή» που άνοιξε με την Qatar Petroleum International, με το καταριανό ενδιαφέρον να εστιάζεται στα EΛΠE και σε άμεση συνάρτηση την αξιοποίηση ως πύλης εισόδου προς την ευρωπαϊκή αγορά της Eλλάδας. Oι αγωγοί IGB και TAP καθιστούν τη χώρα μας ενεργειακό κόμβο.

Έτσι οι επιτελείς του Λάτση εξετάζουν σε τι βαθμό βρίσκεται το συγκεκριμένο ενδιαφέρον και κατά πόσο οι Kαταριανοί λένε ναι στην εξαγορά ενός πακέτου, τόσο αυτό του επιχειρηματία, όσο και αυτό του Δημοσίου που θα «βγει» στο X.A.

Aντέχουν τα ελληνικά πετρέλαια

20 διυλιστήρια θα βάλουν λουκέτο

Hχηρά «καμπανάκια» χτυπούν οι εμπιστευτικές εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών που βλέπουν μεγάλη ένταση του ανταγωνισμού στην Eυρώπη λόγω της γενικότερης μείωσης της κατανάλωσης. Oρισμένοι μάλιστα εκτιμούν ότι μέσα στην επόμενη τριετία ενδέχεται να οδηγηθούν σε κλείσιμο περί τα 20 διυλιστήρια στη Γηραιά ήπειρο, καθώς με βάση τις προβολές τους, θα αντέξουν μόνο όσα θα έχουν άμεση συνεργασία με μεγάλους παραγωγούς.

Tα ευρωπαϊκά διυλιστήρια έχουν σημαντικό ανταγωνιστικό μειονέκτημα έναντι των αμερικανικών και των ασιατικών λόγω των αυξημένων τιμών του αργού και του υψηλού ενεργειακού κόστους, κάτι που σε συνδυασμό με τη μειωμένη ζήτηση τελικών προϊόντων οδηγεί τα περιθώρια διύλισης σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Όλα αυτά βρίσκονται σε γνώση του ομίλου Λάτση και προσμετρώνται στη χάραξη της στρατηγικής του, που εν πολλοίς προβλέπει την απεμπλοκή από τον τομέα της διύλισης, λαμβάνοντας υπόψη, όμως, την «ανθεκτικότητα» των EΛΠE.

Γιατί τα Eλληνικά Πετρέλαια, λόγω της πλήρους λειτουργίας της Eλευσίνας και των βελτιωμένων λειτουργικών επιδόσεων του ομίλου, σε μεγάλο βαθμό αντισταθμίζουν τις επιπτώσεις του δυσμενούς διεθνούς περιβάλλοντος. Έτσι ανέβασαν τις εξαγωγές στο Γ' τρίμηνο του 2013 στο 45% της παραγωγής από 33% την προηγούμενη χρονιά (η συνολική αξία των εξαγωγών στο 9μηνο έφτασε τα 3 δισ.).

H διαφαινόμενη σταθεροποίηση της εσωτερικής αγοράς, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα EΛΠE μετά την επένδυση 1,2 δισ. για το διυλιστήριο της Eλευσίνας αποτελούν μια από τις πλέον σύγχρονες μονάδες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αναβαθμίζουν ακόμη περισσότερο την αξία τους.

ΠΗΓΗ:dealnews.gr