Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Οι πιο δυστυχισμένοι της Ευρώπης οι Έλληνες

Οι πιο δυστυχισμένοι της Ευρώπης οι Έλληνες
Δυσαρεστημένοι με τη ζωή και την εργασία τους εμφανίζονται οι Έλληνες, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς 4 στους 10 δηλώνουν ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι με τη ζωή, την οικονομική τους κατάσταση, την εργασία αλλά και το περιβάλλον διαβίωσης. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται (6 στους 10) όταν πρόκειται για πολίτες που το εισόδημά τους είναι ίσο ή μικρότερο από το όριο της φτώχειας.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αλλά και του Ευρωβαρόμετρου, που δημοσιεύουν τα Νέα: 

Καθόλου έως λίγο ικανοποιημένο από την οικονομική κατάσταση δηλώνει το 31,7% του συνόλου (56,4% του φτωχού πληθυσμού).
Δεν εμπιστεύεται καθόλου το πολιτικό καθεστώς το 45% του συνόλου (50,6% των ανέργων).
Σχεδόν 1 στους 2 πιστεύει ότι η οικονομική κατάσταση θα χειροτερέψει τους προσεχείς 12 μήνες.
Το 7,8% των ανθρώπων στο όριο της φτώχειας δήλωσαν ότι κατά τον τελευταίο μήνα αισθάνονται απογοητευμένοι, μελαγχολικοί ή ένιωθαν κατάθλιψη.
Περισσότεροι από 7 στους 10 θεωρούν ότι η ποιότητα ζωής στη χώρα δεν είναι καλή.
Το 82% του συνολικού πληθυσμού αισθάνεται μεγάλη πίεση.
Σύμφωνα με το 63% των Ελλήνων, το μεγαλύτερο πρόβλημα στη χώρα είναι η ανεργία.
Να σημειωθεί πως σε πρόσφατη έρευνα του ΟΟΣΑ οι Έλληνες βαθμολογούν με «0» την ικανοποίηση που αντλούν από τη ζωή τους και εμφανίζονται ως οι πιο δυστυχισμένοι από τους κατοίκους των 36 χωρών-μελών του Οργανισμού.
Newsroom ΔΟΛ


ΠΗΓΗ:news.in.gr

Ανέκαμψε από τα χαμηλά πέντε ετών το πετρέλαιο


Ισχυρό comeback έκανε η τιμή του πετρελαίου την Τετάρτη, ανακάμπτοντας από το χαμηλό πέντε ετών μετά τα στοιχεία που έδειξαν πτώση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ, αν και μικρότερη της αναμενόμενης.

Η τιμή του συμβολαίου του αργού, τυπου light sweet, παραδόσεως Ιανουαρίου ενισχύθηκε κατά 2 δολάρια ή 3,6% στα 57,93 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Στη διάρκεια των συναλλαγών το πετρέλαιο βρέθηκε να υποχωρεί έως τα 54,21 δολάρια, ήτοι στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2009. Υπενθυμίζεται επίσης ότι την Τρίτη η τιμή σημείωσε άνοδο 2 σεντς, δίνοντας τέλος σε ένα πτωτικό σερί τεσσάρων ημερών.

Η τιμή του πετρελαίου ανέκαμψε μετά την ανακοίνωση των στοιχείων της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας για τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ την εβδομάδα που έληξε στις 12 Δεκεμβρίου. 

Στο Χρηματιστήριο ICE του Λονδίνου, η τιμή του αργού τύπου brent, παραδόσεως Φεβρουαρίου, ενισχύθηκε κατά 2,30 δολάρια ή 3,8% στα 62,31 δολάρια το βαρέλι, έχοντας επίσης υποχωρήσει σε χαμηλό πέντε ετών στη διάρκεια των σημερινών συναλλαγών.

Τα αποθέματα αργού υποχώρησαν κατά 847.000 βαρέλια στα 379,9 εκατ. βαρέλια. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για πτώση των αποθεμάτων κατά 1,9 εκατ. βαρέλια. 

Τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 5,3 εκατ. βαρέλια στα 222 εκατ. βαρέλια που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τις 14 Μαρτίου, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά 2 εκατ. 

Τα διυλισμένα αποθέματα, που περιλαμβάνουν το πετρέλαιο θέρμανσης και το ντίζελ, υποχώρησαν κατά 207.000 βαρέλια στα 121,5 εκατ. βαρέλια, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να κάνουν λόγο για άνοδο κατά 1 εκατ. βαρέλια. 

Η εκμετάλλευση της παραγωγικής δυναμικότητας των αμερικανικών διυλιστηρίων υποχώρησε περισσότερο του αναμενόμενου στο 93,5%.


ΠΗΓΗ.capital.gr

Σύνοδος της Λίμα για το κλίμα: στο μόνο που συμφώνησαν όλοι ήταν πως δεν συμφωνούν σε τίποτα.


Η μακρινή για μας Λίμα του Περού από 1 έως 14 Δεκεμβρίου φιλοξένησε την COP20, τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα. 14 μέρες δεν ήταν αρκετές και χρειάστηκε να δοθεί μια μικρή παράταση για να μπορέσουν να καταλήξουν σ' ένα στοιχειώδες κείμενο, που δεν περιέχει καμιά συμφωνία, παρά μόνο τα σημεία στα οποία συμφώνησαν πως διαφωνούν. Τι τελικά έκαναν στη Λίμα επί δυο εβδομάδες; Κατά τους Financial Times χρειάστηκαν τις πρώτες 11 μέρες για να καταφέρουν να συμφωνήσουν σε μόνο μια παράγραφο 28 λέξεων! Οπότε στη συνέχεια απλά ...
συμφώνησαν τι θα κάνουν μέχρι την επόμενη Σύνοδο, την COP21, που θα γίνει σ' ένα χρόνο στο Παρίσι.

Στη Λίμα έγινε απολύτως σαφές πως οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν δέχονται να πληρώσουν το λογαριασμό της κλιματικής τρέλας και πετούν το μπαλάκι στις αναπτυγμένες χώρες. Η πρόσφατη συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας για τους κλιματικούς στόχους του 2030, χάρη στην οποία η Κίνα στρογγυλοκάθισε πάνω στο δικαίωμα να καίει από το 2020 και εφεξής 4,2 δισεκατομμύρια τόνους κάρβουνο κάθε χρόνο, σε συνδυασμό με την ακόρεστη ενεργειακή δίψα της ΝΑ Ασίας και τα εκατοντάδες εκατομμύρια Ινδών που ακόμα δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρισμό, δείχνει πως δεν υπάρχει έδαφος για συμφωνία όχι μόνο το 2015 στο Παρίσι, αλλά και σ' όλες τις επόμενες Συνόδους μέχρι το 2020 και βλέπουμε. Προσθέστε στην εξίσωση τον Αυστραλό Πρωθυπουργό, που πρώτα πέταξε στα σκουπίδια το φόρο CO2 κι έπειτα βροντοφώναξε πως το κάρβουνο είναι καλό για την ανθρωπότητα και θα μπορείτε να προβλέψετε με ασφάλεια το αποτέλεσμα της COP21 ένα χρόνο νωρίτερα.


Στα παραλειπόμενα της Συνόδου, κάποιοι πανηλίθιοι τύποι της Greenpeace βεβήλωσαν το περίφημο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο στη Νάζκα, απλώνοντας κίτρινα υφασμάτινα γράμματα για σύνθημα υπέρ των ΑΠΕ δίπλα στις γραμμές που παριστάνουν ένα κολιμπρί, σε περιοχή που δεν επιτρέπεται η πρόσβαση. Το Υπουργείο Πολιτισμού του Περού εξαγριώθηκε, μήνυσε τη Greenpeace και ζήτησε την απαγόρευση εξόδου απ' τη χώρα των ανεγκέφαλων, καθώς το μνημείο υπέστη σοβαρή καταστροφή: το ποδοπάτημα των γραμμών της Νάζκα είναι αντίστοιχο με το να χαράξει κανείς το σύνθημα πάνω στα μάρμαρα της Ακρόπολης.

Η Σύνοδος της Λίμα έκανε απολύτως φανερή τη μεγάλη παγκόσμια πρόκληση να εξισορροπηθεί η οικονομική ανάπτυξη ταυτόχρονα με την "προστασία του κλίματος". Οι αναπτυσσόμενες χώρες θέλουν να συνεχίσουν να αναπτύσσονται και να βγάλουν τους πληθυσμούς τους απ' τη φτώχεια. Ο μόνος δρόμος τον οποίο βλέπουν είναι αυτός ο ίδιος που ακολούθησαν οι βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες: αυξημένη χρήση ενέργειας, αυξημένη χρήση κάρβουνου. Σήμερα το κάρβουνο δίνει το 40% της ηλεκτροδότησης παγκοσμίως: πώς και γιατί έφτασε σ' αυτό ποσοστό; Μα γιατί πολύ απλά είναι εύκολο να βρεθεί, είναι φθηνό στην εξόρυξη, είναι αξιόπιστο, δίνει μια σειρά από πλεονεκτήματα, τα οποία πρώτες οι βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες αναγνώρισαν. Και για τον ίδιο ακριβώς λόγο ο λιγνίτης έδινε πριν 20 χρόνια το σχεδόν 80% της ηλεκτροδότησης της χώρας μας.

Στο μόνο που συμφώνησαν στη Λίμα ήταν να "απλώσουν τα χαρτιά πάνω στο τραπέζι", να υποβάλλουν όλοι στον ΟΗΕ μέχρι την άνοιξη τα εθνικά σχέδια μείωσης των εκπομπών "αερίων του θερμοκηπίου". Όταν κι άμα τα υποβάλλουν όλοι, ο ΟΗΕ θα τα δημοσιεύσει online και θα προσπαθήσει να ετοιμάσει ένα συνθετικό κείμενο για το Παρίσι. 


Κανείς δεν περίμενε πολλά απ' αυτή τη Διάσκεψη, καθόσον τα "σπουδαία" θα συζητηθούν του χρόνου στο Παρίσι. Άλλωστε, μπορεί να βρισκόμαστε στα μέσα Δεκεμβρίου, αλλά η Λίμα είναι κοντά στον Ισημερινό και με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 18 ως 23οC ήταν μια χαρά για ένα 15νθήμερο διακοπών με όλα τα έξοδα πληρωμένα. Έχουμε αποκτήσει ένα πλανητικά περιφερόμενο θίασο καλοπληρωμένων γραφειοκρατών, που κάνουν δημόσιες σχέσεις ξοδεύοντας απίστευτο χρήμα. Καμαρώστε στην πρώτη φωτογραφία το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Ban Ki Moon, το γνωστό "πλασιέ των ΑΠΕ", να παρουσιάζει με την ποδίτσα το πρόγραμμα "Βελτιωμένες Κουζίνες", που αντικαθιστά τις παραδοσιακές σόμπες ξύλου. Και στην κάτω φωτογραφία τους συνέδρους να τσιμπολογούν στo forum για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Λεφτά -για συνεδριακό τουρισμό- υπάρχουν!


ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Κλείνουν επ' αόριστον τα πρατήρια καυσίμων στην Κύπρο


Σε επ’ αόριστο κλείσιμο των πρατηρίων προχωρά ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Πρατηριούχων Πετρελαιοειδών, θεωρώντας τις εταιρείες πετρελαιοειδών και τις αρμόδιες αρχές, ως υπεύθυνες για τις υψηλές λιανικές τιμές των καυσίμων.
Ο Σύνδεσμος σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι κατηγορείται άδικα ότι οι πρατηριούχοι ευθύνονται για το ύψος και τον καθορισμό των λιανικών τιμών, ενώ όπως αναφέρουν «είναι τοις πάσι γνωστό ότι οι τιμές των πετρελαιοειδών καθορίζονται βασικά με τις ευλογίες του Υπουργείου Εμπορίου, Ενέργειας, Βιομηχανίας και Τουρισμού  από τις Εταιρείες Πετρελαιοειδών».
Καταγγέλλει παράλληλα ότι δίδονται συνεχώς για εξυπηρέτηση «υμετέρων» και «επωνύμων» άδειες ανέγερσης νέων πρατηρίων πετρελαιοειδών από τις Πολεοδομικές Αρχές ή αν δεν πληρούν «κάποια» κριτήρια από το Συμβούλιο Μελέτης Παρεκκλίσεων.
«Οι Εταιρείες Πετρελαιοειδών συνεχίζουν την πολιτική δημιουργίας και λειτουργίας ιδιόκτητων πρατηρίων, την αποκλειστική διαχείριση άλλων πρατηρίων, κάνουν οι ίδιες λιανικές πωλήσεις σε εμπορικούς πελάτες, διαθέτουν τις εταιρικές κάρτες πελατών και η ΕΠΑ σφυρίζει αδιάφορα ενώ θα έπρεπε ήδη να εξετάσει αυτεπάγγελτα το θέμα», αναφέρεται.
Για τα πιο πάνω προβλήματα, ο Σύνδεσμος Πρατηριούχων, ανακοινώνει ότι προτίθεται να κατέλθει σε δυναμικά μέτρα με παγκύπριο επ’ αόριστο κλείσιμο των πρατηρίων σε ημερομηνία που θα αποφασίσει η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου.
«Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Πρατηριούχων Πετρελαιοειδών, ακολουθώντας μιαν υπεύθυνη σοβαρή και συνετή πολιτική τα τελευταία χρόνια δηλώνει  ότι το ποτήρι της υπομονής έχει πλέον ξεχειλίσει», αναφέρεται.
Προστίθεται ότι ύστερα από επανειλημμένες συναντήσεις με τα αρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών, Εμπορίου, Ενέργειας, Βιομηχανίας και Τουρισμού, την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου, την Πολεοδομία και το Συμβούλιο Μελέτης Παρεκκλίσεων, με τους οποίους συζητήθηκαν και εξαντλήθηκε ο διάλογος για τα προβλήματα στον τομέα διάθεσης και εμπορίας  πετρελαιοειδών, τα πιο κάτω γεγονότα και φαινόμενα δεν αφήνουν  άλλη επιλογή από την δυναμική πλέον αντίδραση.
Συμβούλιο Παρεκκλίσεων: Οι άδειες για νέα πρατήρια δίνονται με καθαρά πολεοδομικά κριτήρια
Οι κατά παρέκκλιση άδειες δίνονται ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο ιδιοκτήτης, η οικονομική και κοινωνική του θέση, διευκρίνισε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Μελέτης Παρεκκλίσεων Τάκης Πεττεμερίδης, ύστερα από αναφορές του Συνδέσμου Πρατηριούχων Κύπρου για εξυπηρέτηση «υμετέρων» και «επωνύμων» σε άδειες ανέγερσης νέων πρατηρίων πετρελαιοειδών.
Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί να κάνει αίτηση για άδεια κατά παρέκκλιση, ενώ πρόσθεσε ότι την τελευταία τριετία έχουν δοθεί τέσσερις τέτοιες άδειες για ανέγερση πρατηρίων, ενώ έχουν απορριφθεί τρεις. Αυτή τη στιγμή εξετάζονται άλλες δύο που εκκρεμούν.
Όπως ανέφερε ο κ. Πεττεμερίδης, τα κριτήρια του Συμβουλίου είναι καθαρά πολεοδομικά. Πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο εξετάζει αιτήσεις γνωρίζοντας μόνο το όνομα του αιτητή ή της εταιρείας, χωρίς να γνωρίζει ωστόσο την οικονομική ή κοινωνική κατάσταση του ιδιοκτήτη.
«Αφού πάρουμε τις εισηγήσεις των πολεοδομικών αρχών, δημοσίων έργων, αστυνομίας, αν δεν ενοχλούνται οι περίοικοι και λοιπά, με βάση κάποια κριτήρια που προβλέπει ο κανονισμός το Συμβούλιο ετοιμάζει κάποια εισήγηση θετική, αρνητική ή με όρους θετική προς στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο παίρνει και την τελική του απόφαση», πρόσθεσε.
Κριτήρια οικονομικά και κοινωνικά ουδέποτε απασχολούν το συμβούλιο, αλλά τα κριτήρια είναι πάντα πολεοδομικά, ξεκαθάρισε ο κ. Πεττεμερίδης.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Ποια εταιρεία θα ψάξει για πετρέλαια νότια της Κρήτης με τόσο χαμηλές τιμές ;


Η επένδυση σε έρευνες υδρογονανθράκων ήταν μια επικερδής υπόθεση για τις εταιρείες του χώρου μέχρι πριν από λίγους μήνες, όταν η διεθνής τιμή πετρελαίου κυμαινόταν στα 105-110 δολάρια το βαρέλι.
Οταν όμως το πετρέλαιο υποχώρησε κάτω από τα 90 δολάρια, οι πετρελαϊκές και οι εργολάβοι τους άρχισαν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα και να έχουν αμφιβολίες. Εν συνεχεία, όταν η πτώση έφτασε στα 80 δολάρια, μεγάλες εταιρείες άρχισαν να αναθεωρούν προς τα κάτω τα κονδύλια που πρόκειται να δαπανήσουν για έρευνες, ενώ τα 70 δολάρια διαμόρφωσαν ένα δυσμενές περιβάλλον για εξορύξεις. Πλέον, με το πετρέλαιο στα 58- 59 δολάρια το βαρέλι, οι επενδύσεις, ιδίως σε βαθιά νερά όπως αυτά της Κρήτης, θεωρούνται απαγορευτικές.
Ποιές πετρελαϊκές, λοιπόν, θα εκφράσουν ενδιαφέρον για έρευνες στα 20 θαλάσσια ελληνικά οικόπεδα σε Ιόνιο και νότια της Κρήτης στο διαγωνισμό του ΥΠΕΚΑ που εκπνέει τον προσεχή Μάιο, εφόσον οι αναλυτές τονίζουν ότι οι χαμηλές τιμές θα διατηρηθούν μεσοπρόθεσμα; Η απάντηση είναι λίγοι για το Ιόνιο, ακόμη πιο λίγοι για την Κρήτη όπου και τα νερά έχουν ένα επιπλέον μειονέκτημα, είναι εντελώς αχαρτογράφητα.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Ηδη, οι διαρκώς σε πτώση διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου που διαμορφώθηκαν χθες στα 54 δολάρια στη Νέα Υόρκη (ποικιλία Western Texas) και στα 59 δολάρια στο Λονδίνο για το μπρεντ, έχουν σαν αποτέλεσμα μεγάλης εμβέλειας εταιρείες (Chevron, Oasis, κλπ) να αναθεωρούν προς τα κάτω τα κονδύλια που προτίθενται να διαθέσουν για έρευνα, διαμορφώνοντας ένα μάλλον δυσμενές περιβάλλον αυτή την περίοδο για τη χώρα μας.
Πόσο μάλλον τώρα, όπου η πολιτική ΟΠΕΚ πρωοινίζεται χαμηλές τιμές για μακρύ διάστημα.
Διότι για κάθε δολάριο πτώσης της τιμής του πετρελαίου, οι δαπάνες για έρευνες μειώνονται κατά 1%. Σκεφτείτε ότι το αργό έχει χάσει πάνω από… 20 δολάρια το τελευταίο μήνα (79 δολάρια ήταν στις 15/11/2014), ενώ από το Σεπτέμβριο μέχρι και σήμερα έχει απωλέσει ούτε λίγο ούτε πολύ… 40 δολάρια. Ηταν στα 99 δολάρια, έχει πέσει στα 59.
Γι’ αυτό και το “αφήγημα” πλέον για τις πετρελαικές ξαναγράφεται, ενώ ειδικά για την Ελλάδα το πρόβλημα είναι το εξής : Στις 27 Νοεμβρίου, ο ΟΠΕΚ δήλωσε ότι η ημερήσια παραγωγή των 30 περίπου εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα θα παραμείνει σταθερή ως και τον Ιούνιο του 2015. Τότε, ο οργανισμός θα επανεξετάσει το θέμα.
Αλλά μόλις ένα μήνα πριν, τον Μάιο του 2015, εκπνέει η προθεσμία υποβολής προσφορών στο διαγωνισμό του ΥΠΕΚΑ για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα σε Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι και τον προσεχή Μάιο, οι τυχόν ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα πρέπει να κάνουν τα σχέδιά τους και να λάβουν αποφάσεις για δαπανηρές έρευνες (λόγω των μεγάλων βαθών) βασισμένοι σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερα χαμηλών τιμών πετρελαίου, και χωρίς φυσικά να γνωρίζουν αν τον Ιούνιο ο ΟΠΕΚ θα αναθωρήσει την απόφασή του ή όχι.
Στο “κακό” λοιπόν -αλλά πολύ πιθανό με βάση τα σημερινά δεδομένα- σενάριο, η προσέλευση στον διαγωνισμό του ΥΠΕΚΑ δεν θα είναι ούτε μεγάλη σε αριθμό, ούτε σε ονόματα. Κάθε φορά που το ερώτημα τίθεται σε στελέχη του ΥΠΕΚΑ, δίνεται η απάντηση ότι μεσολαβεί ακόμη αρκετά μεγάλο διάστημα μέχρι και τον προσεχή Μάιο, στη διάρκεια του οποίου δεν αποκλείεται οι τιμές του πετρελαίου να πάρουν και πάλι την ανιούσα. Αλλά ακόμη και αν τα πράγματα έρθουν έτσι, πόσο πολύ θα ανέβουν μέσα στο 2015 οι τιμές του πετρελαίου ; Διότι αναλύσεις προβλέπουν ότι το επόμενο έτος θα είναι χρονιά χαμηλών πετρελαικών τιμών.
Σημειωτέον δε, ότι σε δύο διαγωνισμούς που έγιναν σε Μαυροβούνιο και Κροατία, και μάλιστα αρκετά πριν την απόφαση ΟΠΕΚ της 27ης Νοεμβρίου, οπότε και ξεκίνησε η μεγάλη βουτιά του πετρελαίου, υπήρξε μεν ενδιαφέρον, αλλά από εταιρείες μεσαίου μεγέθους και κάτω, με μοναδική εξαίρεση την ιταλική ΕΝΙ, η οποία γνωρίζει πολύ καλά την ευρύτερη περιοχή της Αδριατικής, καθώς έχει μεγάλες εκμεταλλεύσεις.
Τα παραπάνω είχαν επισημανθεί και προ μηνός από στελέχη του κλάδου στη διάρκεια του ενεργειακού συνεδρίου του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης, και ενώ ακόμη η προκήρυξη για τα θαλάσσια οικόπεδα δεν είχε δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα των Ευρωπαικών Κοινοτήτων.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΔΕΣΦΑ: Σενάριο για μεταφορά πακέτου μετοχών σε τρίτη ευρωπαϊκή εταιρία

ΔΕΣΦΑ: Σενάριο για μεταφορά πακέτου μετοχών σε τρίτη ευρωπαϊκή εταιρία
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των Αζέρων και της DGcomp με στόχο να ολοκληρωθεί η συμφωνία μεταβίβασης του ΔΕΣΦΑ στη Socar, σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό Μάκη Παπαγεωργίου. Μάλιστα, επανέρχεται ξανά το σενάριο για μεταφορά πακέτου μετοχών σε τρίτη ευρωπαϊκή εταιρία μετά την πώληση.

Ακούγεται αρκετά το όνομα του βελγικού Διαχειριστή Συστήματος Fluxys για την μεταβίβαση μέρους του 66% που θα αποκτήσει η αζέρικη.

Σημειώνεται ότι έχουν περάσει 17 περίπου μήνες από την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, με μοναδική ενδιαφερόμενη εταιρεία να είναι η Socar. Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού στις 5 Νοεμβρίου ζήτησε τρίμηνη προθεσμία προκειμένου να μελετήσει περαιτέρω την συμμόρφωση του νέου ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ΔΕΣΦΑ προς τους Ευρωπαϊκούς κανόνες ανταγωνισμού.

Ο Έλληνας υπουργός, αφού τόνισε ότι μετά τη θετική συνεργασία των Ελληνικών αρχών με τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας, οι σχετικές διαδικασίες είναι απόλυτα συμβατές τόσο με το πρόσφατο Εθνικό Δίκαιο όσο και με το Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο, ζήτησε από τον Αντιπρόεδρο να συνεισφέρει στην επίσπευση της διαδικασίας ολοκλήρωσης έγκρισης της συναλλαγής και εξέφρασε τη βούληση της Ελληνικής Κυβέρνησης να συμβάλλει αποφασιστικά στην κατεύθυνση αυτή.

Η Επιτροπή είχε αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι υπάρχουν ανησυχίες πως η μεταβίβαση του ΔΕΣΦΑ ίσως οδηγήσει σε περιορισμό της πρόσβασης ανταγωνιστών στο ελληνικό σύστημα, περιορίζοντας τις επενδύσεις σε μελλοντικές επεκτάσεις της παραγωγικής ικανότητας εισαγωγής, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του υγροποιημένου φυσικού αερίου, στο δίκτυο φυσικού αερίου που περιλαμβάνει και τον τερματικό σταθμό LNG της Ρεβυθούσας.

Σημειώνει η Επιτροπή ότι οι δραστηριότητες της Socar περιλαμβάνουν την παραγωγή φυσικού αερίου και την χονδρική πώληση φυσικού αερίου στην Ελλάδα μέσω του Tap, εκφράζοντας τον προβληματισμό της ότι θα μπορούσε να περιορίσει της εισροές αερίου στην Ελλάδα, με μια ευνοϊκή διαχείριση από πλευράς της Socar έναντι των ανταγωνιστών της, καθώς έχει κίνητρο αποκλεισμού των ανταγωνιστών της από την πρόσβαση στο δίκτυο φυσικού αερίου με σκοπό να ενισχύσει την κερδοφορία και έτσι να μειώσει τους μελλοντικούς προμηθευτές στην Ελλάδα.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Κυπαρισσάκι αψηλό!..



     Πού είναι αυτός ο αψηλός, πού ειν' αυτός ο τύπος (ναι, αυτός ο σουρεκλεμές που βγαίνει στα κανάλια κι έχει το θράσος να απειλεί τον ελληνικό λαό), να τον ρωτήσουμε:

     Πού είναι ρε οικονομολόγε το δώρο των Χριστουγέννων;
     Αυτό που ζέσταινε κάπως την αγορά και βούλωνε και δυό τρύπες των νοικοκυριών;
     Αυτό που έδινε το δικαίωμα στον πολίτη να αισθανθεί λιγάκι χαρά, να μπορέσει να κάνει ένα δωράκι στα παιδιά του, ''έτσι για το καλό'', να νοιώσει Χριστούγεννα βρε αδελφέ, όπως τα νοιώθουν, και δικαιούνται να τα νοιώσουν άλλοι λαοί, άλλοι άνθρωποι;
     Εσύ δεν το έκλεψες από τον εργαζόμενο και τον συνταξιούχο; Η κυβέρνηση-οπερέτα η δική σου δεν τα εφάρμοσε όλα αυτά;
     Σώθηκε ο προϋπολογισμός από το δώρο των Χριστουγέννων;  Όχι.
     Μήπως αποπληρώθηκαν οι συνεταίροι σου τοκογλύφοι; Όχι.
     Τότε γιατί έκλεψες την χαρά, αυτή την λίγη, πρόσκαιρη ανάσα του απλού έλληνα πολίτη;

     Να σου πούμε εμείς γιατί:
     Έτσι! Για να σπάσετε τον τσαμπουκά του έλληνα!  Για να δείξετε ποιός είναι το αφεντικό, και μέχρι πού μπορεί να φτάσει!
     Για να συνηθίσετε τον έλληνα να ζει στην φτώχεια και την μιζέρια, να του γίνει βίωμα το μεροδούλι-μεροφάϊ, να σας παρακαλάει για ένα κομμάτι ψωμί,
     ..ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟΝ ΕΚΒΙΑΖΕΙΣ ΜΕ ΨΕΥΤΙΚΟΥΣ ΜΠΑΜΠΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΑΝΗΘΙΚΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ, μπας και παρατείνεις την ψευτοεξουσία σου!
     ..γιατί είσαι ο χειρότερος πολιτικός απατεώνας που πέρασε από προσώπου Ελλάδος μετά την μεταπολίτευση!

     Τώρα που το οριστικό πολιτικό σου τέλος σε πλησιάζει, σου ευχόμαστε ειλικρινά κι από καρδιάς να σε φωτίσει το ''πνεύμα των Χριστουγέννων'',
     ..σαν εκείνον τον άθλιο Σκρουτζ του παραμυθιού.
     Όχι για μας.
     Για την άθλια ψυχή σου, και για τα παιδιά σου που θα ζούν στις κατάρες που εσύ προκαλείς πάνω στα κεφάλια τους.
   
     Και σταμάτα να απειλείς!
     Δεν φοβίζεις πιά κανέναν!.. 

     Υπενθύμιση (καθημερινή και μέχρι την 29η του Δεκέμβρη): 
     ΟΠΟΙΟΙ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ,
     ..και θα ανταμειφθούν ανάλογα!..


ΠΗΓΗ:mandatoforos.blogspot.gr

Οριακά κέρδη για το αργό μετά από έντονες διακυμάνσεις


Με οριακά κέρδη ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Τρίτης το αργό, έχοντας καταγράψει νωρίτερα μεγάλες διακυμάνσεις καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να βρουν σημείο ισορροπίας έπειτα από τις μεγάλες απώλειες των προηγούμενων ημερών. 

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Ιανουαρίου κέρδισε μόλις 2 cents στα 55,93 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, κλείνοντας μακριά από τα υψηλά της ημέρας στα 57,15 δολ. 

Το πετρέλαιο βρέθηκε νωρίτερα να καταγράφει μεγάλες απώλειες διολισθαίνοντας μέχρι τα 53,60 δολ. στα ενδοσυνεδριακά χαμηλά καθώς τα στοιχεία από την Κίνα έδειξαν περαιτέρω επιβράδυνση του μεταποιητικού κλάδου αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για τις προοπτικές της οικονομίας. Ο αρχικός δείκτης PMI της HSBC για τον Δεκέμβριο υποχώρησε σε χαμηλό επτά μηνών στις 49,5 μονάδες από 50,0 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Στις ΗΠΑ τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για την πορεία του μεταποιητικού κλάδου έδειξαν επιβράδυνση της δραστηριότητας σε χαμηλό 11 μηνών. 

Ειδικότερα, η εταιρεία ερευνών Markit ανακοίνωσε ότι ο μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε στις 53,7 μονάδες τον Δεκέμβριο από 54,8 μονάδες το Νοέμβριο.

S&P: Προβλέψεις για χαμηλότερες τιμές πετρελαίου το 2015 και το 2016

Η Standard & Poor΄s Ratings Services υποβάθμισε σήμερα τις προβλέψεις της για τις τιμές του αργού το 2015 και το 2016 επικαλούμενη τα αυξημένα επίπεδα προσφοράς και τη μειωμένη ζήτηση.

Ειδικότερα, ο οίκος μείωσε τις εκτιμήσεις του για το Brent στα 70 δολ. το βαρέλι το 2015 και στα 75 δολ. το βαρέλι το 2016 και για το West Texas Intermediate (WTI) στα 65 δολ. το βαρέλι το 2015 και 70 δολ. το βαρέλι το 2016.

Για το 2017 διατήρησε αμετάβλητες τις προβλέψεις του στα 85 δολ. το βαρέλι για το Brent  και στα 80 δολ. το βαρέλι για το WTI.

Η S&P σημειώνει ότι στην πλευρά της ζήτησης, μια σειρά αρνητικών οικονομικών στοιχείων έχει οδηγήσει σε μειωμένες προσδοκίες για την κατανάλωση. Αυτό αποτυπώνεται και στις τελευταίες προβλέψεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας η οποία μείωσε την πρόβλεψη της για την ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης το 2015 στα 900.000 βαρέλια την ημέρα από 1,1 εκατ. βαρέλια προηγουμένως, αναφέρει ο οίκος.


ΠΗΓΗ.capital.gr

Κουβέιτ: Δεν υπάρχει λόγος μείωσης της πετρελαϊκής παραγωγής από μέρους του OPEC


Δεν υπάρχει κανένας λόγος μείωσης της πετρελαϊκής παραγωγής, ώστε να συγκρατήθει η τιμή του αργού, εκτίμησε ο υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ.
«Ο OPEC δεν χρειάζεται να αλλάξει την απόφασή» που έλαβε στις 27 Νοεμβρίου στη Βιέννη, είπε ο υπουργός Άλι αλ Ομάιρ μιλώντας σε δημοσιογράφους στο κοινοβούλιο της χώρας.
«Το Κουβέιτ θεωρεί ότι η απόφαση ήταν ορθή και πρέπει να την υποστηρίξουμε», πρόσθεσε, απορρίπτοντας τις εκκλήσεις για ανάληψη δράσης εκ μέρους των πετρελαιοπαραγωγών χωρών για να αναστραφεί η πτωτική τάση.
Ο Ομάιρ εξήγησε πάντως ότι η απόφαση του OPEC δεν είχε ως στόχο να προκαλέσει «πόλεμο τιμών».
Η τιμή του «μαύρου χρυσού» έχει πέσει σχεδόν στο μισό από την αρχή του έτους, κυρίως λόγω της υπερπροσφοράς και της πολύ μικρής αύξησης στη ζήτηση. Ο Κουβεϊτιανός υπουργός εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του στον γενικό γραμματέα του OPEC Αμπντάλα αλ Μπάντρι, ο οποίος δήλωσε ότι δεν είναι ανάγκη να συγκληθεί εκτάκτως ο Οργανισμός για να εξετάσει την κατάσταση που διαμορφώνεται στις αγορές.
«Καμία χώρα (μέλος του OPEC) δεν έχει ζητήσει μέχρι σήμερα την έκτακτη σύγκλησή του», υπογράμμισε.
Ο υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι η τιμή του αργού μπορεί να συνεχίσει την πτωτική πορεία της μέχρι να σταματήσει η παραγωγή πετρελαίου από μη συμβατικές πηγές, εξηγώντας ότι αυτό «εξαρτάται από την ικανότητα των παραγωγών» σχιστολιθικού πετρελαίου και ασφαλτούχου άμμου να συνεχίσουν να παράγουν με μειωμένο κόστος.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Facebook: Προσοχή για νέο ιό που διαδίδεται μέσω βίντεο


Κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες και προσβάλλει τους υπολογιστές των χρηστών που κάνουν το λάθος να "παίξουν" τα εν λόγω βίντεο...

Ο ιός είναι κρυμμένος σε ένα αρχείο το οποίο υποτίθεται ότι περιέχει ένα βίντεο. Οι χρήστες λαμβάνουν ειδοποίηση ότι κάποιος φίλος τους τούς έχει προσθέσει σε μια δημοσίευση στην οποία περιέχεται το επίμαχο βίντεο. Αν κάνουν κλικ στο αρχείο, το μηχάνημά τους «κολλά» τον ιό.

Εναλλακτικά, το ίδιο αρχείο διαδίδεται μέσω προσωπικών μηνυμάτων, στο inbox των χρηστών.

Εάν λάβετε κάτι τέτοιο θα πρέπει να σβήσετε απευθείας το link.


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Απόδοση 5,6% από τα Ελληνικά Πετρέλαια

Απόδοση 5,6% από τα Ελληνικά Πετρέλαια
Aπόδοση 5,6% δίχως κίνδυνο και ρίσκο δεν δίνει κανείς. Τα Ελληνικά Πετρέλαια προσφέρουν απόδοση 5,6% με την επιστροφή των αποθεματικών και ο μέτοχος μπορεί να κρατήσει τις μετοχές το 2015 με τιμές να βρίσκονται σε χαμηλές τιμές. 

Αναλυτικά, οι χθεσινές αποφάσεις της Συνέλευσης έχουν ως εξής : 

Η «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.» ανακοινώνει ότι, η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της 15ης Δεκεμβρίου 2014 ενέκρινε την υπαγωγή στην αυτοτελή φορολόγηση με τον ευνοϊκό συντελεστή 19%, αφορολόγητων αποθεματικών της Εταιρείας  ύψους 79.477.054,70 ευρώ και τη διανομή καθαρού ποσού 64.183.388,05 Ευρώ, ήτοι 0,21 ευρώ ανά μετοχή, χωρίς περαιτέρω φορολογική υποχρέωση των μετόχων.

Ως ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος συμμετοχής στη διανομή αποθεματικών, η Έκτακτη Γενική Συνέλευση όρισε την 31.12.2014, με τη διευκρίνιση ότι η ημέρα προσδιορισμού δικαιούχων της διανομής (record date) θα είναι η 02.01.2015 και ότι ημερομηνία έναρξης καταβολής αυτής θα είναι η 09.01.2015, μέσω της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Α.Ε.

Η είσπραξη του ποσού της διανομής μέσω της Εθνικής Τράπεζας, θα είναι δυνατή για χρονικό διάστημα πέντε ετών, δηλαδή μέχρι την 31.12.2019. 

Η καταβολή του ποσού της διανομής θα πραγματοποιηθεί από την Εθνική Τράπεζα με τους παρακάτω τρόπους:

1. Μέσω των χειριστών των δικαιούχων μετόχων στο Σ.Α.Τ., οι οποίοι έχουν αποδεχθεί τους όρους της σύμβασης διανομής προσόδων μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και των χειριστών στο Σ.Α.Τ. 

2. Μέσω του Δικτύου των καταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας για όσους εκ των μετόχων έχει ζητηθεί εξαίρεση από τον χειριστή τους στο Σ.Α.Τ. 3. Οι μέτοχοι για τους οποίους δεν θα καταστεί δυνατή η πίστωση του σχετικού ποσού μέσω των χειριστών τους, θα μπορούν να εισπράξουν τη διανομή από της 16.01.2015, μέσω του Δικτύου των καταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας. 

Η είσπραξη του ποσού της διανομής για τις περιπτώσεις 2 και 3, γίνεται με τη γνωστοποίηση στην Τράπεζα του Κ.Α.Μ.Ε. (Κωδικός Αριθμός Μερίδας Επενδυτή-Σ.Α.Τ.) και την προσκόμιση του Αστυνομικού Δελτίου Ταυτότητας του δικαιούχου. Η είσπραξη του ποσού της διανομής από τρίτο πρόσωπο θα είναι δυνατή, εφόσον προσκομίζεται επιπλέον και σχετική εξουσιοδότηση με τα πλήρη στοιχεία του δικαιούχου και του εξουσιοδοτουμένου προσώπου, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής του εξουσιοδοτούντος από αρμόδια αρχή


ΠΗΓΗ:newmoney.gr