Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Ένα βήμα πιο κοντά στην παρασκευή ανανεώσιμου προπανίου


Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ πραγματοποίησαν ένα σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη συνθετικών μεθόδων για την παρασκευή ανανεώσιμου αερίου προπάνιου, ως μέρος ενός προγράμματος με στόχο την ανάπτυξη της επόμενης γενιάς βιοκαυσίμων.
Η νέα μέθοδος που ανέπτυξε η ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ (MIB), σε συνεργασία με το Imperial College και το Πανεπιστήμιο του Τούρκου της Φινλανδίας, θα φέρει ένα βήμα πιο κοντά την εμπορική παραγωγή προπανίου από ανανεώσιμες πηγές, μία εξέλιξη ζωτικής σημασίας καθώς τα αποθέματα ορυκτών καυσίμων συνεχώς μειώνονται.
«Η χημική βιομηχανία υπόκειται...

Τι μας λέει η άνοδος των διυλιστηρίων

Τι μας λέει η άνοδος των διυλιστηρίων
Το χθεσινό “τίναγμα” των μετοχών σε Μότορ Οϊλ και ΕΛ.ΠΕ μόνο τυχαίο δεν είναι. Η μετοχή της Μότορ Όιλ αυξήθηκε 7,42% και των ΕΛ.ΠΕ κατά 3,06%. Άνοδο 2% κατέγραψε και το ομόλογο των ΕΛ.ΠΕ (λήξεως 2017 ). 

Καταρχήν ο κλάδος πανευρωπαϊκά είναι “καυτός” εξαιτίας των εξαγορών (Βλέπε Royal Dutch Shell ) παρόλο που οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν να βρίσκονται κάτω από τα επίπεδα που επιτρέπουν νέες επενδύσεις. Όμως, τα δυο ελληνικά διυλιστήρια είναι σύνθετα, γεγονός που σημαίνει ότι, θα μπορούν να διοχετεύουν πετρέλαιο και καύσιμα υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Επιπλέον, οι αποτιμήσεις είναι ελκυστικές. Τα ΕΛ.ΠΕ. αποτιμώνται κάτω από την αξία της επένδυσης (1,4 δισ. ευρώ), διαθέτουν μετρητά και μπορούν να αποπληρώσουν τον δανεισμό τους. Από την άλλη πλευρά, η Μοτορ οϊλ διαθέτει ευελιξία στην προμήθεια, έχει περιθώρια κέρδους και σημαντικά μερίδια στις εξαγωγές.

Οι ευρύτερες ανακατατάξεις, όμως, στην περιοχή της Μέσης Ανατολής (Ιράν – συμφωνία με ΗΠΑ, Ρωσία ) οδηγούν σε νέες καταστάσεις στον κλάδου των διυλιστηρίων. Υπό προϋποθέσεις και τα δυο ελληνικά διυλιστήρια θα βρεθούν στο επίκεντρο, ιδιαίτερα εφόσον δοθεί λύση στην χρηματοδότηση της χώρας.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Της Ελευσίνας τα πάθη δεν τελειώνουν!

SAMSUN-1_502x361
Κι όμως τα περιβαλλοντικά πάθη της Ελευσίνας και του Θριάσιου δεν τελειώνουν. Η ECOELEUSIS ενημερώνει σήμερα ότι με 4 αποφάσεις του το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς του Δήμου Ελευσίνας και της τέως Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δυτικής Αττικής, τόσο για τον θηριώδη Θερμοηλεκτρικό Σταθμό των 880 MW (Άδειες παραγωγής και Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων) που ήθελε να εγκαταστήσει η Χαλυβουργική, συμπράττοντας μάλιστα με την ΔΕΗ, όσο και για τις νέες λιμενικές εγκαταστάσεις και επιχώσεις θαλάσσιας έκτασης 68 στρ. Θέματα που – μαζί με την γιγάντωση του διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα – είχαν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων κατά την περίοδο 2006 έως και 2011.

Είναι απορίας άξιο πως για τις....

Η ΒΟΛΤΑ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ !.



ΠΗΓΗ:logoplokies.blogspot.gr

Gazprom Προς Ε.Ε.: Σε Αύξηση Αντί για Μείωση Τιμών θα Οδηγήσει η Διεκδίκηση Ενιαίας Χρέωσης για Όλους τους Ευρωπαίους Πελάτες μας


Στην αντεπίθεση περνά η Gazprom τη στιγμή που η Κομισιόν ετοιμάζει την εκκίνηση διαδικασίας για μονοπωλιακές πρακτικές του ρωσικού κρατικού κολοσσού φυσικού αερίου που, σύμφωνα με την ΕΕ, προκαλούν υπερβολικές χρεώσεις στους ανατολικοευρωπαίους καταναλωτές. Όπως δήλωσε στις 13 Απριλίου ο επικεφαλής της Gazprom, μία ενιαία τιμή πώλησης αερίου προς όλους τους Ευρωπαίους πελάτες της δε θα σημάνει μείωση αλλά εξίσωση χρεώσεων με τα υψηλότερα επίπεδα. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορεί την Gazprom για τη διαφοροποίηση των τιμών στους διάφορους Ευρωπαίους πελάτες της και προωθεί την ομαδοποίησή τους ώστε να έχουν μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ απέναντι στον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό. 
«Δεν καταλαβαίνουμε γιατί μας κατηγορούν για τον καθορισμό διαφορετικών τιμών» ανά πελάτη, απαντά ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλλερ, προειδοποιώντας ότι...

Κοινό μέτωπο ΓΣΕΕ - εργοδοτών για την αύξηση του κατώτατου μισθού

Αποτέλεσμα εικόνας για Κοινό μέτωπο ΓΣΕΕ - εργοδοτών για την αύξηση του κατώτατου μισθού
Στη δημιουργία κοινού μετώπου για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων κατέληξαν κοινωνικοί εταίροι (ΓΣΕΕ,ΣΕΒ, ΕΣΕΕ,ΓΣΕΒΕΕ,ΣΕΤΕ) οι οποίοι συζήτησαν επί 3 ώρες σήμερα με τον υπουργό Εργασίας κύριο Πάνο Σκουρλέτη.

Οι εργοδοτικοί φορείς ωστόσο εξέφρασαν κάποιες ενστάσεις κυρίως...

Ο κλιματικός δογματισμός μερίδας του επιστημονικού κόσμου αποτελεί πλέον κοινωνικό πρόβλημα.


Στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ δημοσιεύτηκε ένα άρθρο με τίτλο "Ο λιγνίτης είναι λάθος" του Γιάννη Φίλη, καθηγητή στον Τομέα Συστημάτων Παραγωγής της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης. Το εξαιρετικά συνοπτικό άρθρο αποπνέει δογματισμό και παραπλανητική χρήση στοιχείων, για τα οποία δεν παρέχεται οποιαδήποτε τεκμηρίωση, αποκαλύπτοντας την παθογένεια που...

Επιστροφή στο Ιράν για την Lukoil


Η ρωσική πετρελαϊκή Lukoil άνοιξε ξανά τα γραφεία της στο Ιράν, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος, Ραβίλ Μπαγκανώφ, στους δημοσιογράφους.

«Φιλοδοξούμε να συμμετάσχουμε σε σχέδια στο Ιράν μόλις απομακρυνθούν πλήρως οι κυρώσεις», δήλωσε σχετικά και πρόσθεσε ότι προτεραιότητα της εταιρείας είναι το σχέδιο Αναράν, αλλά υπάρχουν και άλλα με ενδιαφέρουσες προοπτικές.

Σημειώνεται ότι το κοίτασμα Αναράν βρίσκεται στα σύνορα Ιράν-Ιράκ. Η Lukoil ξεκίνησε τις εργασίες εκεί το 2003 αλλά αναγκάστηκε να αποσυρθεί μετά την επιβολή των δυτικών κυρώσεων.

Πλέον, η Lukoil και οι υπόλοιπες ξένες πετρελαϊκές περιμένουν τον Ιούνιο, όταν και αναμένεται να οριστικοποιηθεί η συμφωνία της Δύσης με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα. 


ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΣΒΙΒΕ: Δεν οφείλονται στο βιοντήζελ οι μικροβιακές μολύνσεις στο πετρέλαιο κίνησης


Με αφορμή επανειλημμένες αναφορές με τελευταία τη δημοσίευση εταιρίας εμπορίας πετρελαιοειδών, στην οποία γίνεται υπαινιγμός ότι το βιοντήζελ δημιουργεί προβλήματα στον πετρελαιοκινητήρα λόγω μικροβιακών μολύνσεων, ο ΣΒΙΒΕ ανακοινώνει τα ακόλουθα

Ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ στηρίζει τη νέα γενιά βραβεύοντας τους άξιους


Στο πλαίσιο δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, βασική προτεραιότητα του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ είναι η νέα γενιά. Για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, αποδεικνύουμε έμπρακτα τη στήριξή μας στους νέους επιβραβεύοντας τους για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με βραβεία συνοδευόμενα από χρηματικά έπαθλα.

Η πρωτοβουλία αυτή του Ομίλου έχει....

Σε Νομική Διένεξη η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος ΗΠΑ και το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου

Αποτέλεσμα εικόνας για Σε Νομική Διένεξη η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος ΗΠΑ και το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου
Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ ( EPA) αποφάσισε να εκδώσει τελικές ποσοστώσεις βιοκαυσίμων για το 2014 και το 2015, στο πλαίσιο ενός προσωρινού διακανονισμού μίας αγωγής την οποία είχε καταθέσει αμερικανική εταιρία καυσίμων & πετροχημικών και το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου, (Αmerican Petroleum Institute).

Το AFPM είχε αρχικά...

Άλμα 2,7% για το αργό

Αποτέλεσμα εικόνας για για το αργό
Άλμα 2,7% σημείωσε το πετρέλαιο την Τρίτη καθώς το Ιράν άνοιξε ξανά σήμερα τη συζήτηση για μείωση των επιπέδων παραγωγής του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ).

Ειδικότερα...

ΟΟΣΑ: Φορολογικό «αμάρτημα» η οικογένεια στην Ελλάδα

Αποτέλεσμα εικόνας για ΟΟΣΑ: Φορολογικό «αμάρτημα» η οικογένεια στην Ελλάδα

Έχετε παιδιά και φορολογείστε στην Ελλάδα; Την πατήσατε.

Ο φόρος και οι ασφαλιστικές εισφορές που καλείστε να πληρώσετε είναι οι υψηλότεροι μεταξύ των 34 χωρών μελών του ΟΟΣΑ, όπως δείχνει μελέτη του Οργανισμού από την οποία προκύπτει επίσης ότι ο έχων οικογένεια στην Ελλάδα υφίσταται μεγαλύτερο φορολογικό–ασφαλιστικό βάρος από τον εργένη ακόμα και μετά τον συνυπολογισμό των οικογενειακών επιδομάτων.

Τα ευρήματα της μελέτης εντυπωσιακά..