Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Χαμηλώνει ο πήχυς για το τίμημα ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ



Παρά την φαινομενική «ηρεμία» στην υπόθεση της αποκρατικοποίησης των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, η κυβέρνηση έχει, λίγες εβδομάδες πριν την ημερομηνία κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών, επαφές και συνεννοήσεις  με τους κύριους ενδιαφερόμενους. Βασική επιδίωξη είναι να υπάρξει επιτυχής έκβαση στο διαγωνισμό, καθώς από αυτό εξαρτάται η υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων για το 2013 που πρέπει να φέρει στα ταμεία 2,6 δις. ευρώ. Στην πραγματικότητα το σύνολο σχεδόν του ποσού πρέπει να εξασφαλιστεί από την πώληση των ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ και ΟΠΑΠ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δεδομένα σχετικά με το διαγωνισμό έχουν πλέον ως εξής:
Πρώτον, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία νέα αναβολή, αντίθετα θα τηρηθούν οι ημερομηνίες και στις 29 Απριλίου θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές των ενδιαφερομένων.
Δεύτερον, στο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ η πρωτοκαθεδρία της Ρωσικής Gazprom θεωρείται δεδομένη. Στην πραγματικότητα χωρίς το Ρωσικό γίγαντα, ο διαγωνισμός δεν υφίσταται. Ωστόσο, φαίνεται ότι το τίμημα που είχε προσφερθεί στην ενδεικτική προσφορά δεν θα επαναληφθεί. Θα είναι μικρότερο. Οι λόγοι που επικαλούνται οι Ρώσοι είναι, αφενός μεν η αβεβαιότητα σχετικά με το πώς θα αντιμετωπίσει η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. την απόκτηση της ΔΕΠΑ από τη Gazprom, αφετέρου τα υψηλά χρέη που οφείλονται στη ΔΕΠΑ από ιδιώτες (κυρίως ηλεκτροπαραγωγούς) και η επισφάλεια που δημιουργεί το μεγάλο έλλειμμα ρευστότητας (και κερδών) στην ελληνική ενεργειακή αγορά.
Παράγοντες, πάντως, που γνωρίζουν τα διαλαμβανόμενα, εκτιμούν ότι το «ψαλίδι» των Ρώσων σχετίζεται και με το γεγονός ότι στην πραγματικότητα δεν έχουν αντίπαλο. Πρέπει δε να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε προσέγγιση κυβερνητικών παραγόντων με τις ελληνικές εταιρείες που συμμετέχουν στη διαδικασία, στη λογική «το τίμημα έχει κατέβει, εάν έχετε πραγματικό ενδιαφέρον ελάτε να “χτυπήσετε” την εξαγορά». Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, οι ελληνικές εταιρείες δήλωσαν αδυναμία…
Τρίτον, στο διαγωνισμό για τη ΔΕΣΦΑ, η μόνη λύση για να μην ναυαγήσει η διαδικασία είναι να γίνει αποδεκτή η προσφορά από τη δεύτερη Ρωσική εταιρεία τη Sindez η οποία είχε καταθέσει ενδεικτικές προσφορές και για τη ΔΕΠΑ και για τη ΔΕΣΦΑ. Η επιλογή αυτή (να δοθεί δηλαδή στη Sindez η ΔΕΣΦΑ) είναι αναγκαστική, καθώς οι δύο άλλοι αρχικώς ενδιαφερόμενοι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα κατέβουν καθόλου στη δεύτερη φάση. Πάντως και σε αυτή την περίπτωση το τίμημα θα είναι κατά πολύ χαμηλότερο από εκείνο που είχε προσφερθεί στη φάση των ενδεικτικών προσφορών.  
Τέλος, όσον αφορά την εμπλοκή που φοβούνται οι Ρώσοι, στην περίπτωση που πλειοδοτήσει, πράγματι, η Gazprom στο διαγωνισμό της ΔΕΠΑ, και η Κομισιόν της ζητήσει να πουλήσει θέσεις σε άλλη ευρωπαϊκή αγορά, ή οτιδήποτε που θα την έκανε να αρνηθεί εν τέλει να αγοράσει την ΔΕΠΑ, το νομικό επιτελείο του ΤΑΙΠΕΔ, "ψάχνει" όλες τις πιθανές εναλλακτικές. Εκτός όμως από την επαναδιατύπωση του όρου για την κατάπτωση της εγγυητικής που έχουν ζητήσει οι Ρώσοι, το ΤΑΙΠΕΔ εξετάζει τυχόν νομικά κενά και σε άλλα σημεία του διαγωνισμού, με βάση και τα αιτήματα που έχουν θέσει κάποιοι από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες.  
ΠΗΓΗ:.energypress.gr

Ποιοι θα πληρώσουν φόρο…100% στους τόκους των καταθέσεων


Ποιοι θα πληρώσουν φόρο…100% στους τόκους των καταθέσεων

Αν σκέφτεστε ότι ο τίτλος είναι «κίτρινος» μην βιαστείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας. Τα παραδείγματα που ακολουθούν, θα σας πείσουν ότι με τον τρόπο που θα υποβληθεί φέτος η φορολογική δήλωση, η εφορία θα φτάσει στο σημείο να μας παρακρατήσει ακόμη και το σύνολο των τόκων που μας απέδωσαν οι καταθέσεις μας το 2012.

Ιδού πως έχει η ιστορία. Στο νέο έντυπο της εφορίας το οποίο παρουσίασε χθες το fpress.grθα κληθούμε να δηλώσουμε όλα τα εισοδήματά μας. Είτε προέρχονται από τόκους, είτε από επιδόματα. Τι σημαίνει όμως η αναγραφή των ποσών; Θα πληρώσουμε εισφορά αλληλεγγύης επί του συνόλου των εισοδημάτων μας, από όπου και αν προέρχονται; Δείτε τις απαντήσεις.
Ο νόμος για την εισφορά αλληλεγγύης είναι σαφέστατος:
«Για την επιβολή της εισφοράς, λαμβάνεται υπόψη το ετήσιο συνολικό καθαρό ατομικό εισόδημα, πραγματικό ή τεκμαρτό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο του φυσικού προσώπου ή σχολάζουσας κληρονομιάς. Το τεκμαρτό εισόδημα λαμβάνεται υπόψη πριν από τις μειώσεις του άρθρου 19 του Κ.Φ.Ε».
Προκύπτει λοιπόν ότι:
1.Σαφέστατα επί των τόκων που αποδίδουν οι καταθέσεις, θα επιβληθεί εισφορά αλληλεγγύης. Ο συντελεστής, εξαρτάται από το σύνολο των εισοδημάτων.
a.Αν το εισόδημα φτάνει τα 12.000 ευρώ, δεν υπάρχει εισφορά.
b.Αν το εισόδημα κυμαίνεται από 12.000 έως 20.000 ευρώ, ο συντελεστής είναι 1%
c.Από 12.000 έως 20.000 ευρώ επιβάλλεται συντελεστής 2%
d.Από 20.000 έως 50.000 ευρώ 3% και
e.Από 50.000 ευρώ και πάνω 4%.
Πάμε λοιπόν στο παράδειγμα. Το εισόδημα που θα δηλώσετε για το 2012 (ατομικό), είναι 49.600 ευρώ. Κανονικά, θα έπρεπε να πληρώσετε εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστή 2% δηλαδή 992 ευρώ. Τώρα όμως, έρχονται να προστεθούν και οι τόκοι των καταθέσεων. Αυτομάτως, το συνολικό εισόδημα θα ανέβει στα 50.100 ευρώ. Επομένως, θα αλλάξετε κλίμακα και η εισφορά θα υπολογιστεί με 3%. Δηλαδή η εισφορά θα ανέβει στα 1503 ευρώ. Πόσα δηλώσατε από τόκους; 500 ευρώ. Πόσα θα πληρώσετε επιπλέον λόγω της εισφοράς 511 ευρώ. Δηλαδή, όχι μόνο θα επιστρέψετε στο κράτος το σύνολο των τόκων, αλλά θα βάλετε και από την τσέπη σας. Αντίστοιχα παραδείγματα θα υπάρξουν πολλά. Θα την «πατήσουν» όλοι όσοι λόγω της προσθήκης των τόκων θα αλλάξουν κλιμάκιο. Για όσους δεν αλλάξουν κλιμάκιο, η επιβάρυνση θα κυμαίνεται από 1 έως 4% επί των τόκων.

Υπάρχουν και εισοδήματα τα οποία εξαιρούνται της εισφοράς. Ποια είναι αυτά;
Μισθοί συντάξεις και πάγια αντιμισθία που χορηγείται σε πρόσωπα που είναι ολικώς τυφλοί καθώς και σε πρόσωπα που παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες που υπερβαίνει σε ποσοστό 80%
Αποζημιώσεις που καταβάλλονται με βάση το άρθρο 94 του ν.δ 3026/1954 τον ν. 2112/1920 το άρθρο 1 του βδ 16/18 Ιουλίου 1920 (ΦΕΚ 158 Α)
Η παροχή που καταβάλλεται εφάπαξ από τα ταμεία πρόνοιας και τους άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς 
ΠΗΓΗ:fpress.gr

Ιδού το έντυπο της φετινής φορολογικής δήλωσης


Ιδού το έντυπο της φετινής φορολογικής δήλωσης
Με πέντε αλλαγές κυκλοφορεί το νέο έντυπο Ε1 το οποίο θα υποβάλλουν φέτος περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια φορολογούμενοι. Στο έντυπο, για πρώτη φορά θα κληθούμε υποχρεωτικά να δηλώσουμε τους τόκους των καταθέσεων αλλά και όλα τα εισοδήματα από όπου και αν προέρχονται και ανεξάρτητα από το αν έχουν φορολογηθεί ή αν έχουν τύχει απαλλαγής.

Για να δείτε ολόκληρο το έντυπο, κάντε κλικ ΕΔΩ.
Ποιες είναι οι αλλαγές;
Στον πίνακα 2 προστίθεται ο κωδικός 19 τον οποίο συμπληρώνουν οι «επιτηδευματίες που φορολογούνται με τις διατάξεις του άρθρου 45 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος». Όσοι έχουν μπλοκάκι αλλά θα φορολογηθούν ως μισθωτοί, (είτε γιατί έχουν έως τρεις εργοδότες είτε γιατί ο ένας εξ’ αυτών αποφέρει το 75% του εισοδήματος) πρέπει να συμπληρώσουν τον κωδικό για να πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ και όχι 650 ευρώ.
Στον πίνακα 2, προστίθεται και ο κωδικός 27. τον οποίο συμπληρώνουν όσοι ασκούν εμπορική επιχείρηση και γεννήθηκαν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 1950. Το «ναι» σημαίνει απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος.
Στον πίνακα4Ε προστέθηκε ο κωδικός 177 τον οποίο καλούνται να συμπληρώσουν όσοι έχουν ακαθάριστο εισόδημα από ενοίκια κατοικιών, η επιφάνεια των οποίων δεν υπερβαίνει τα 300 τετραγωνικά. Θα αναγράψουν εκεί το εισόδημα και όχι στον κωδικό 175. Όσοι συμπληρώσουν το 175, θα πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο 3%.
Στον πίνακα 8, προστίθενται οι κωδικοί 333 και 334. Εκεί θα δηλώσουμε «το ποσό που παρακρατήθηκε για ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 29 του ν. 3986/2011». Θα τον συμπληρώσουν κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι που είχαν παρακράτηση του φόρου κατά τη διάρκεια του 2012 μέσω του μισθού ή της σύνταξης.
Στον πίνακα 7 προστίθενται οι κωδικοί 037 και 039 του πίνακα 7. Σε αυτούς, θα κληθούν να συμπληρώσουν τις δαπάνες που πραγματοποίησαν, όσοι προχώρησαν σε αποκατάσταση ακινήτου στην περιοχή του Γερανίου ή του Μεταξουργείου. Η δαπάνη, εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα. 
ΠΗΓΗ:fpress.gr

ΤΑ ΑΓΑΘΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ (ΨΕΥΤΟΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ) !...



«Πετρελαιο-ελπίδες από το Ιόνιο και την Κρήτη» διαβάζω σε πρωτοσέλιδο («Τα Νέα»). Πρόκειται για αναγγελία της σχετικής βεβαιότητας ότι υπάρχει στο Ιόνιο και στην Κρήτη πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Πάντοτε συγκινούσαν τους ανθρώπους τα αγαθά του μέλλοντος. Από τη Βασιλεία των Ουρανών, μέχρι τους επίγειους παραδείσους που υπόσχονται κατά καιρούς πολιτικές ιδεολογίες. Πετρέλαιο, φυσικό αέριο, χρυσός, ουράνιο και άλλα πολύτιμα μέταλλα έχουν μπει στο δημόσιο διάλογο και διεκδικούν μια θέση κινητήριας δύναμης και ουτοπικής προσδοκίας. Ευτυχώς που θα υπάρξουν τα αγαθά του μέλλοντος! Έτσι μοιάζει να μας λένε οι ψευδοπροφήτες της εποχής.

Κατά κάποιο τρόπο, με το μέλλον οι άνθρωποι έχουν εγκαταστήσει μια σχέση παράδοξης βεβαιότητας. Μιας βεβαιότητας που λέει ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν, οι μέρες που θα έρθουν θα είναι καλύτερες από αυτές που βιώνουμε, οπωσδήποτε τα ουτοπικά μας οράματα θα πάρουν σάρκα και οστά.

Η λειτουργία αυτής της αθεμελίωτης πεποίθησης, παρά την κινητήρια δύναμη που φαίνεται εκ πρώτης όψεως να εμπεριέχει, είναι βαθύτατα συντηρητική. Τα αγαθά του μέλλοντος είναι η άρνηση της δοκιμασίας του παρόντος. Είναι η άρνηση των συνθηκών της βιωμένης πραγματικότητας και η αποδοχή, έτσι, των κατεστημένων σχέσεων εξουσίας.

Το μέτωπο της ζωής βρίσκεται στο μέτωπο του παρόντος. Κάθε εξουσιαστική συνείδηση θέλει να μεταφέρει το μέτωπο αυτό στο απροσδιόριστο μέλλον. Συνεπώς, το ζήτημα της εξουσίας γίνεται ζήτημα διαχείρισης μιας υπόσχεσης, μιας διαρκούς μετάθεσης στο χρόνο, μιας αέναης αναβολής.

Έτσι, τα προβλήματα της σημερινής Ελλάδας, από τις σχέσεις εξουσίας φεουδαρχικού τύπου μέχρι τη σημερινή καταβύθιση, δεν έχουν άμεση προτεραιότητα, η ελπίδα δεν θα προκύψει από την αλλαγή τους αλλά από την «εμπνευστική» οσμή του πετρελαίου ή του αερίου. Οι ελπίδες μας υπάρχουν λοιπόν κάπου αλλού, κάπου πέρα, κάπου μακριά. Ανεξερεύνητες ακόμη και αβέβαιες, μέχρι τα θαλάσσια γεωτρύπανα να διαπεράσουν το φλοιό της γης, κατευθυνόμενα στον πλούσιο πυρήνα της.

Αν ο πλούτος υπάρχει αλλού και μακριά, η δύναμή μας είναι εδώ και κοντά. Η συνείδησή μας. Η συνείδηση που αρνείται να αιχμαλωτιστεί στα αγαθά του μέλλοντος και μάχεται για τα αγαθά του παρόντος. Στον πυρήνα της βρίσκεται ο πλούτος μας. 
ΠΗΓΗ:logoplokies.blogspot.gr

Το Ελληνοτουρκικό Επιμελητήριο Καλεί τους Τούρκους να Συμμετάσχουν στην Αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ



Κάλεσμα στους Τούρκους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην αγορά βιομηχανικών μονάδων στην Ελλάδα απηύθυνε ο πρόεδρος του ελληνοτουρκικού επιμελητηρίου, κ. Δημήτρης Παπανικολάου, σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ. Μεταξύ άλλων, πρότεινε ως παράδειγμα μια ενδεχόμενη συμμετοχή της Tupras στην διαδικασία αποκρατικοποίησης των ΕΛΠΕ.
Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, «κάθε ημέρα 1000 άνθρωποι χάνουν την δουλειά τους στην Ελλάδα και θα εκτιμούσαμε το ενδιαφέρον των Τούρκων επιχειρηματιών για αυτά τα εργοστάσια». Ο κ. Παπανικολάου, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος της Neon Energy, κάλεσε τους Τούρκους να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό για την πώληση του μεριδίου του ελληνικού δημοσίου στα ΕΛΠΕ, λέγοντας ότι το θέμα έχει συζητηθεί μεταξύ του ιδίου και της Τουρκικής Ανώνυμης Εταιρείας Διυλιστηρίων Πετρελαίου, Tupras, αλλά η διοίκησή της παραμένει διστακτική.
«Τα μερίδια του δημοσίου θα ιδιωτικοποιηθούν σύντομα και θα είναι διαθέσιμα και σε Τούρκους, όπως και σε κάθε άλλον», σχολίασε ο κ. Παπανικολάου.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής Ροδόπης, Αχμέτ Ραήφ Χατζή Οσμάν, τόνισε σχετικά με το θέμα των τουρκικών επενδύσεων ότι έχουν γίνει επαφές με τα τουρκικά επιμελητήρια ώστε να ενημερωθούν για την κατάσταση στην Ελλάδα και στη Ροδόπη, όπου σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν απομείνει εν λειτουργία μόνο 5-6 εργοστάσια από ένα σύνολο 96 εργοστασίων.
«Τα επιμελητήρια θέλουν και εκείνα να αναλάβουν Τούρκοι επιχειρηματίες τα εργοστάσια που κλείνουν. Υπάρχουν αιτήματα και από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Η επιθυμία μας είναι μια ενισχυμένη συνεργασία με την βιομηχανικά ανεπτυγμένη Τουρκία», πρόσθεσε. 
ΠΗΓΗ:energia.gr

Κρείττον σιγάν



Οι περίφημοι επίορκοι υπάλληλοι του Δημοσίου (των οποίων τη διατήρηση και την ευθύνη έχει η Κυβέρνηση και η Δικαιοσύνη) χρησιμοποιούνται ως άλλοθι για τις 1.000.000 απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα που πραγματοποιούν καθημερινά οι επιχειρηματίες.
Όσον αφορά τη φημολογούμενη  απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα μνημόνια, τον κατώτατο μισθό, τις ΣΣΕ και τη διαιτησία, καλό θα ήταν (οι μυστικοσύμβουλοι της Τρόικα) αν δεν έχουν τη δύναμη να ζητήσουν συγνώμη από τους εργαζόμενους τουλάχιστον να ΣΙΩΠΗΣΟΥΝ και να μη ρίχνουν λάδι στη φωτιά!
Πουθενά – μα πουθενά – στον πολιτισμένο κόσμο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει γίνει τέτοια ωμή κρατική και εργοδοτική παρέμβαση στο θεσμό των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και στα βασικά συνταγματικά κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων, όπως εξάλλου έχει επισημάνει και το ILO. 
ΠΗΓΗ:gsee.gr

Την Κατάργηση 35 Ειδικών Επιδομάτων στη ΔΕΗ Προτείνει Επιτροπή Διοίκησης - Συνδικαλιστών



Την κατάργηση 35 ειδικών επιδομάτων που προβλέπουν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στη ΔΕΗ και τη διατήρηση μόνο τριών (επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, απομακρυσμένων παραμεθορίων περιοχών και θέσης ευθύνης) προτείνει η κοινή Επιτροπή διοίκησης και ΓΕΝΟΠ που συγκροτήθηκε με το συγκεκριμένο αντικείμενο.

Εντύπωση προκαλεί ωστόσο και η πρόταση που κατατέθηκε στην Επιτροπή, να προβλεφθεί ειδική αποζημίωση (5 ευρώ την ημέρα) και για τους εργαζόμενους στα καταστήματα της επιχείρησης, που έρχονται σε επαφή με τους καταναλωτές με το αιτιολογικό ότι εργάζονται σε περιβάλλον υπερβάλλουσας πίεσης και φόρτισης και σε συνθήκες «με έντονα στοιχεία επικινδυνότητας».

Η επιτροπή συγκροτήθηκε πέρυσι το καλοκαίρι μετά την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Σύμφωνα με την πρόταση, στους εργαζόμενους που σήμερα λαμβάνουν τα επιδόματα που καταργούνται θα δοθεί διορθωτικό ποσό προκειμένου να μην υποστούν περαιτέρω μείωση αποδοχών. Το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας θα είναι ποσοστό επί του μισθού και θα χορηγείται κλιμακωτά, ανάλογα με τη φύση της εργασίας και το βαθμό επικινδυνότητας. Το επίδομα απομακρυσμένων παραμεθορίων περιοχών προβλέπεται για τους νομούς Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου, Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου, ενώ υπάρχει αίτημα να καταβληθεί και στους εργαζόμενους στον Αθερινόλακκο Κρήτης. Σύμφωνα με την πρόταση θα είναι 17,61 ευρώ το μήνα ενώ σε σταθερό ποσό ανά επίπεδο ιεραρχίας θα καθοριστεί και το επίδομα θέσης ευθύνης.

Στα υπό κατάργηση περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα επιδόματα μέσου όρου ενδείξεων, απομόνωσης, κατοικίας, οδήγησης υπηρεσιακών οχημάτων, φύσεως εργασίας καταμετρητών, ιατρών, δυτών, επιφυλακής κατ' οίκον, διαχειριστικών λαθών, ταμιών, κ.α. 
ΠΗΓΗ:energia.gr

Morgan Stanley: Βλέπει φως στο τούνελ για Ελλάδα



Είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι για την Ελλάδα από τη μέση εκτίμηση, δηλώνει σε ανάλυσή της η Morgan Stanley. Η ανάκαμψη δεν έχει αρχίσει ακόμα, όμως, όπως σημειώνει ο οίκος, κάποια στοιχεία έχουν αρχίσει να γίνονται λιγότερο «αρνητικά», ενώ τα σοκ που χτύπησαν την οικονομία -όπως οι φόβοι για έξοδο από το ευρώ- αρχίζουν να διαλύονται. Παράλληλα, καταγράφεται σταθεροποίηση στο σκέλος των καταθέσεων. 

Το χάσμα ανταγωνιστικότητας κλείνει, σημειώνει η Morgan Stanley. Με το εργασιακό κόστος να αναμένεται ότι θα μειωθεί περαιτέρω, το κίνητρο του Grexit προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα παύει να ισχύει. «Περιμένουμε πρωτογενές πλεόνασμα για την Ελλάδα φέτος και διατήρησή του». 

Τα ρίσκα μετάδοσης από την Κύπρο είναι περιορισμένα, αναφέρει. Οι κύριοι λόγοι ανησυχίας είναι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το πρόγραμμα διάσωσης. Αν και υπάρχει λίγος χώρος για ελιγμούς, η δυνατότητα της κυβέρνησης να παραμείνει στην πορεία που έχει χαράξει θα παρακολουθείται από τους επενδυτές. 

Εκτιμούμε, γράφει η Morgan Stanley, ότι η σχέση ρίσκου-οφέλους είναι ιδιαίτερα ελκυστική για τα ομόλογα της χώρας. Διατυπώνει μάλιστα την εκτίμηση ότι η τιμή του strip (σειράς) των τίτλων θα φτάσει το 52,5% της ονομαστικής αξίας μέχρι το τέλος του χρόνου. Το βασικό ρίσκο που εντοπίζει είναι το σενάριο Grexit (πολύ περιορισμένο) ή μία ακόμα αναδιάρθρωση χρέους με τους επίσημους αλλά και ιδιώτες πιστωτές να υφίστανται ζημία 60% (πολύ σκληρό σενάριο, κατά την άποψη του οίκου). 
ΠΗΓΗ:euro2day.gr

ΒΟΜΒΑ ΤΗΣ MORGAN STANLEY: Είστε οι επόμενοι για κούρεμα. Τι έλεγες Στουρνάρα;



ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΕΚΔΙΗΓΗΤΟΥ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟ (που εμείς πληρώνουμε )

Απορρίπτει η Morgan Stanley τις αναλύσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα και οι οποίες καταλήγουν… στο συμπέρασμα ότι οι χώρες που έχουν υπερτροφικό τραπεζικό τομέα σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας τους, είναι “υποψήφιες” για κούρεμα των καταθέσεών τους.


Μην κοιτάζετε τα κριτήρια του μεγέθους του τραπεζικού τομέα σε σχέση με την οικονομία ή της εξάρτηση του τραπεζικού συστήματος από τις εγγυημένες και ξένες καταθέσεις, ή ακόμα και της εξάρτησης των τραπεζών από τη χρηματοδότηση της διατραπεζικής αγοράς, σημειώνουν οι αναλυτές της Morgan Stanley. Έτσι, οι αναλύσεις που δείχνουν το Λουξεμβούργο και τη Μάλτα να είναι έτοιμες να πάρουν σειρά για κούρεμα καταθέσεων, μετά την Κύπρο, δεν βρίσκουν σύμφωνο τον αμερικανικό οίκο.

“Πιστεύουμε ότι η ποιότητα κεφαλαίων είναι αυτή που έχει τη μεγαλύτερη σημασία”, τονίζουν οι αναλυτές.

“Μόνο εάν υπάρξει μια ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, την οποία μία κυβέρνηση δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει μόνη της, και στην περίπτωση που κριθεί ότι η χρήση κεφαλαίων του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης ESM για την ανακεφαλαιοποίηση θα έθετε σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του χρέους, τότε, το bail in (κούρεμα) των senior τραπεζικών ομολόγων και των καταθέσεων θα μπορούσε να είναι μία πιθανότητα, όπως συνέβη στην Κύπρο”, εξηγεί η Morgan Stanley.

Στον πίνακα τον οποίο παραθέτουν οι αναλυτές του οίκου φαίνεται ξεκάθαρα ότι το τραπεζικό σύστημα που αντιμετωπίζει αυτό τον κίνδυνο, και μάλιστα πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο, είναι το ελληνικό.

Οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν το χειρότερο συνδυασμό της κακής ποιότητας κεφαλαίων και της χαμηλής κεφαλαιακής επάρκειας, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Morgan Stanley. Παρακάτω, ακολουθούν οι τράπεζες της Ιταλίας και της Αυστρίας.

ΠΗΓΗ:olympia.gr

Άλλαξε ο Μανωλιός και ψηφίζει το ΔΗΜΑΡ αλλιώς


είναι μοναδικός ο τρόπος που οι Δημαριωτες  δουλεύονται μεταξύ τους

Ενιαίος φόρος ακινήτων μέσω της ΔΕΗ αντί για το χαράτσι – Στις εφορίες το 2014

Με τη συμφωνία των τριών κυβερνητικών εταίρων ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση στο Μέγαρο Μαξίμου στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Αφού ξεπεράστηκαν τα όποια προβλήματα απειλούσαν την κυβερνητική συνοχή, Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης προσέρχονται με κοινή πρόταση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το χαράτσι στα ακίνητα, το οποίο και αποτελούσε την κόκκινη γραμμή της ΔΗΜΑΡ.
Η λύση βρέθηκε και πλέον το χαράτσι, μετονομάζεται σε ενιαίος φόρος ακινήτων, θα εισπράττεται και το 2013 μέσω της ΔΕΗ, ενώ το 2014 θα εισπράττεται από τις εφορίες. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν πρόκειται για έναν νέο φόρο ή για αυτόν που ίσχυε έως και σήμερα.

Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών απέφυγε να προχωρήσει σε περαιτέρω λεπτομέρειες ενώ εμφανίστηκε και επιφυλακτικός για το αν θα γίνει δεκτή η πρόταση αυτη από την τρόικα.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης δήλωσε ότι η κυβέρνηση πηγαίνει με κοινή πρόταση στην τρόικα, η οποία περιλαμβάνει την αντικατάσταση του ειδικού τέλους ακινήτων με ενιαίο φόρο ακινήτων. Όπως εξήγησε τον νέο φόρο θα συνεχίσει να τον εισπράττει η ΔΕΗ ωστόσο θα διαχωρίζεται από τον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος. «Ο ενιαίος φόρος ακινήτων είναι χαμηλότερος και θα σημάνει ελάφρυνση των Ελλήνων πολιτών» τόνισε ο κ. Κουβέλης.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν συζητήθηκαν θέματα λειτουργίας της κυβέρνησης ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, απέφυγε να απαντήσει, ενώ ανέφερε επίσης ότι δεν συζητήθηκαν οι απολύσεις στο Δημόσιο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε το τέλος ακινήτων έκτακτο μέτρο, τονίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να περάσουμε πλέον σε ενιαίο φόρο ακινήτων.

«Με αυτή την κοινή θέση προσερχόμαστε στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα» υποστήριξε, και συνέχισε λέγοντας ότι το τέλος το 2013 θα συνεχίσει να εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ, και το 2014 θα περάσει στις εφορίες.

Χαρακτήρισε δε την «κοινή θέση» θέση στην οποία κατέληξαν οι εταίροι ως ένα μήνυμα σταθερότητας, και υπογράμμισε ότι στην σημερινή σύσκεψη τέθηκαν επί τάπητος οι «μεγάλες εκκρεμότητες».

Αναφερόμενος στον ανασχηματισμό, υποστήριξε ότι είναι θέμα του πρωθυπουργού το πότε και εάν θα γίνει, για να τονίσει ότι «το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την κυβέρνηση».

Παράλληλα χαρακτήρισε «αστεία» τα σενάρια που ακούγονται για συμμετοχή του στην κυβέρνηση ως αντιπρόεδρος.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε πως «προσερχόμαστε με κοινές θέσεις απέναντι στην τρόικα. Συζητήσαμε τα χαρακτηριστικά του νέου φόρου ακινήτων, το 2014 όπως γνωρίζεται θα εφαρμοστεί και φέτος και μόνο για εφέτος θα εισπράττεται από τη ΔΕΗ. Θα καταθέσουμε στην τρόικα την πρόταση και περιμένουμε την απάντηση». 
ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net

Τέλος το μαστίγιο! Η τρόικα έρχεται με καρότο

Καροτο 
ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis

Κάτω από τα 95 δολάρια το αργό




Βουτιά σχεδόν 3% έκανε η τιμή του πετρελαίου καθώς η μεγαλύτερη της αναμενόμενης αύξηση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ και η επιβράδυνση της ανάπτυξης της απασχόλησης συνδυάστηκαν για να την οδηγήσουν κάτω από τα 95 δολάρια το βαρέλι.

Ειδικότερα, η τιμή του συμβολαίου του αργού, παραδόσεως Μαΐου υποχώρησε κατά 2,74 δολάρια ή 2,8% στα 94,45 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τις 22 Μαρτίου για το πιο ενεργό συμβόλαιο.

ΗΠΑ: Αύξηση των αποθεμάτων αργού κατά 2,707 εκατ. βαρέλια 

Αύξηση σημείωσαν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ την περασμένη σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα. 

Ειδικότερα, τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 2,707 εκατ. βαρέλια στα 388,624 εκατ. βαρέλια. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για άνοδο των αποθεμάτων κατά 1,5 εκατ. βαρέλια. 

Τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν κατά 0,572 εκατ. βαρέλια στα 220,664 εκατ. βαρέλια ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πτώση κατά 0,5 εκατ. βαρέλια. 

Παράλληλα, τα διυλισμένα αποθέματα, που περιλαμβάνουν το πετρέλαιο θέρμανσης και το ντίζελ, μειώθηκαν κατά 2,266 εκατ. βαρέλια στα 112,986 εκατ. βαρέλια, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να κάνουν λόγο για πτώση κατά 1,1 εκατ. 

Τέλος, η εκμετάλλευση της παραγωγικής δυναμικότητας των αμερικανικών διυλιστηρίων αυξήθηκε στο 86,3% από 85,7% ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να αυξηθεί στο 86%.

ΠΗΓΗ:capital.gr