Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Και στον Ασπρόπυργο τίποτα δεν άλλαξε

Ασθενοφόρα στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ.)
«Αυτό που ζητήσαμε -και το ζητήσαμε επειγόντως ως κυβέρνηση κι εγώ ως αρμόδιος υπουργός που εποπτεύει τα ΕΛ.ΠΕ.- είναι η άμεση και ταχύτατη και σε βάθος διερεύνηση της τραγωδίας. Πρέπει να αποδοθούν, εδώ και τώρα, οι ευθύνες όπου υπάρχουν και να αναδειχθούν τα αίτια, για να μπορέσουμε να αποφύγουμε τέτοια συμβάντα στο μέλλον».

Παναγιώτης Λαφαζάνης (8/5/2015)

Από την «άμεση και ταχύτατη διερεύνηση της τραγωδίας» και την απόδοση «εδώ και τώρα» των ευθυνών, που ζητούσε ο τότε υπουργός ΠΑΠΕΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης για το δυστύχημα στα ΕΛ.ΠΕ., έχουν περάσει 3,5 ολόκληροι μήνες. Υπενθυμίζουμε ότι στο δυστύχημα τραυματίστηκαν 6 εργάτες, εκ των οποίων οι 4 υπέκυψαν στα εγκαύματά τους.

Ωστόσο, τα αίτια που προκάλεσαν την τραγωδία παραμένουν ακόμη στο σκοτάδι. Παρ' όλο που σήμερα τα διυλιστήρια των ΕΛ.ΠΕ., τόσο στον Ασπρόπυργο όσο και στην Ελευσίνα, έχουν επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς, καθώς ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης (shutdown) που πραγματοποιήθηκαν και στα δύο, στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε μετά το ατύχημα, δεν άλλαξαν και πολλά πράγματα.

Νέα ατυχήματα με πυρκαγιές και διαρροές σημειώθηκαν, ευτυχώς χωρίς ....

Σκουριές: 30 μεταλλωρύχοι ταμπουρώθηκαν σε στοά στα μεταλλεία

Αποτέλεσμα εικόνας για Σκουριές: 30 μεταλλωρύχοι ταμπουρώθηκαν σε στοά στα μεταλλεία
Κλεισμένοι σε μία από τις στοές του μεταλλείου χρυσού στις Σκουριές βρίσκονται από το απόγευμα της Δευτέρας 30 μεταλλωρύχοι. Οι εργαζόμενοι ταμπουρώθηκαν στην στοά Ολυμπιάδα και αρνούνται να βγουν εάν προηγουμένως δεν ανακληθεί η απόφαση για αναστολή των εργασιών της Ελληνικός Χρυσός, μετά και τις τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που ...

Shell: Αποπληρώνει χρέος $2 δισ. προς το Ιράν – Εξετάζει την πιθανότητα νέων επιχειρήσεων


Xρέος 2 δισ. δολαρίων πρόκειται να αποπληρώσει στην Εθνική Ιρανική Εταιρία Πετρελαίου η Shell, όταν αρθούν οι κυρώσεις κατά της χώρας.

Πρόκειται για ανεξόφλητο χρέος που έχει προκύψει από παραδόσεις πετρελαίου, τις οποίες η εταιρεία δεν έχει καταφέρει να εξοφλήσει λόγω των κυρώσεων. Ταυτόχρονα, η πετρελαϊκή εξετάζει το ενδεχόμενο επένδυσης στον ευρύτερο τομέα της ενέργειας του Ιράν, σύμφωνα με τον υπεύθυνο της Shell για νέες επιχειρήσεις.

Ο Έντουαρντ Ντάνιελς, αντιπρόεδρος της Shell σε...

ΕΛΠΕ: Καθαρά κέρδη 24,1 εκατ. βλέπει η Επενδυτική Τράπεζα

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΛΠΕ
Εκτίναξη των EBITDA κατά 142% στα 128,5 εκατ. ευρώ και κέρδη ύψους 24,1 εκατ. ευρώ θα εμφανίσει το β' τρίμηνο η Ελληνικά Πετρέλαια ΕΛΠΕ  σύμφωνα με ανάλυση της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος. 

Οπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, οι θετικές επιπτώσεις από το ευνοϊκό περιβάλλον διύλισης μετριάζονται από τις εργασίες συντήρησης. 

Η IBG διατηρεί τιμή-στόχο στα 6,5 ευρώ με σύσταση "buy" για τη μετοχή.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια  δημοσιεύουν αποτελέσματα την Πέμπτη 27 Αυγούστου, μετά το κλείσιμο της αγοράς.


ΠΗΓΗ:euro2day.gr

Πετρέλαιο: τα καλύτερα είναι πολύ σύντομα μπροστά μας.


Το ιστολόγιο "Λιγνίτης, ο δικός μας μαύρος χρυσός", ήταν το πρώτο στο Ελληνικό διαδίκτυο, που πριν περίπου ένα χρόνο, στις 20/8/2014, σας ενημέρωνε για την επικείμενη μεγάλη πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Στις 31 Ιουλίου φέτος είδαμε μια ανασκόπηση της πορείας της τιμής, που ακολούθησε ακριβώς όσα είχαμε προβλέψει και ο τίτλος που βάλαμε ήταν χαρακτηριστικός: Ο Αύγουστος μας έφθασε, εμπρός βήμα ταχύ, να τον προϋπαντήσουμε με πραγματικά φθηνό πετρέλαιο! Και πράγματι μόλις λίγες ώρες μετά την ανάρτηση, η τιμή του πετρελαίου δεν μας απογοήτευσε, (παρακολουθούμε την τιμή για το Brent, συμβόλαιο επόμενου μήνα), έκανε αποφασιστικά την πολυαναμενόμενη διάσπαση της τελευταίας στήριξης πριν τα απόλυτα χαμηλά έτους.

Μετά τη διάσπαση στις 31/7, ήδη την Παρασκευή 21/7/15 είχαμε την προσέγγιση του χαμηλού έτους, όπως φαίνεται στο επάνω διάγραμμα, που δείχνει ενδοημερήσια διακύμανση τιμής. Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις περιμένει κανείς μια ...

Συνολική υποτίμηση των νομισμάτων των πετρελαιοπαραγωγών χωρών βλέπει ο πρωθυπουργός του Καζακστάν - Συνέντευξη

Συνολική υποτίμηση των νομισμάτων των πετρελαιοπαραγωγών χωρών βλέπει ο πρωθυπουργός του Καζακστάν - Συνέντευξη
Οι ισοτιμίες των νομισμάτων χωρών-παραγωγών αργού πετρελαίου βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης, με τον πλανήτη να μπαίνει σε νέα εποχή χαμηλών τιμών, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό του Καζακστάν, ο οποίος εξέπληξε τις αγορές αυτή την εβδομάδα με την απόφασή του να αφήσει κατά μέρους την σταθερή ισοτιμία αυτή.

«Στο τέλος της ημέρας, οι περισσότερες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες θα αφήσουν κατά μέρος αυτή την στρατηγική και θα μπουν στην ελεύθερα κυμαινόμενη ισοτιμία, συμπεριλαμβανόμενων και της Σαουδικής Αραβίας αλλά και των Η.Α.Ε.», ανέφερε ο πρωθυπουργός της χώρας Karim Massimov σε συνέντευξή του το Σάββατο. «Δεν νομίζω πως οι τιμές των βασικών προϊόντων θα επιστρέψουν στα επίπεδα 2014 τα επόμενα τρία με πέντε, ή επτά χρόνια».

Η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός της κεντρικής Ασίας σταμάτησε τη...

Έφτασε η ώρα των νέων γεωτρήσεων στον Πρίνο

Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΡΙΝΟΣ
Ζήτημα ίσως και ημερών είναι πλέον η έναρξη του νέου γεωτρητικού προγράμματος της Energean Oil & Gas στον Κόλπο της Καβάλας. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το αργότερο εντός δύο έως τριών εβδομάδων αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα των συνολικά δεκαπέντε γεωτρήσεων που θα γίνουν στην μοναδική περιοχή στην Ελλάδα που αυτή τη στιγμή παράγει πετρέλαιο. Θυμίζουμε ότι βάσει του προγραμματισμού της εταιρείας θα γίνουν 7 γεωτρήσεις στον Πρίνο, 7 στο κοίτασμα Έψιλον και 1 στο Βόρειο Πρίνο.

Στόχος, η άντληση στη διάρκεια της επόμενης διετίας των διαπιστωμένων αποθεμάτων ύψους 30 εκατ. βαρελιών που θα αυξήσουν την παραγωγή στα επίπεδα τουλάχιστον των 5.000 βαρελιών ημερησίως ενώ απώτερος στόχος είναι η παραγωγή να φτάσει ακόμη και τις 10.000 βαρέλια την ημέρα. Θυμίζουμε ότι σήμερα η παραγωγή κυμαίνεται περίπου στις 2.000 βαρέλια την ημέρα.

Η αρχή των γεωτρήσεων θα....

Το κοίτασμα – στόχος Μίνωας

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιο
Το κοίτασμα στόχος Μίνωας που βρίσκεται στο θαλάσσιο οικόπεδο 14 της ελληνικής ΑΟΖ είναι ένα απτό παράδειγμα για την αξία των κοιτασμάτων Νότια της Κρήτης. Λόγω της απόστασης, του βάθους και του μεγέθους αποτελεί μια πρόκληση όχι μόνο για τους ερευνητές και τους τεχνικούς, αλλά για ολόκληρη την Κρήτη. Είναι επίσης κι...