Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

Φράουλες με πετρέλαιο

Από το metarithmisi.liberal.gr
Τον Απρίλιο του 1986, μερικές μέρες αφότου έσκασε το Τσερνομπίλ, ο τότε πρόεδρος του Δημόκριτου ονόματι Παπαθανασόπουλος, βγήκε στην τηλεόραση τρώγοντας επιδεικτικά ακτινοβολημένες φράουλες και παραμένοντας – ώ του θαύματος – ζωντανός . Έτσι, καθησύχασε το καταπτοημένο κοινό και παρήχε μια διατεταγμένη υπηρεσία στην κυβέρνηση η οποία δεν ήταν διατεθειμένη να πάρει μέτρα (π.χ καταστροφή των κηπευτικών και των κτηνοτροφικών προϊόντων, όπως έκαναν αλλού στην πολιτισμένη Ευρώπη). Βοηθούσης και της βροχής, όλο το Καίσιο και τα λοιπά ραδιενεργά κατέληξαν στην τροφική αλυσίδα.  Το αποτέλεσμα ήταν, ότι μεταξύ θανάτων, καρκίνων, τερατογενέσεων κ.α αυξήθηκαν εκθετικά και οι ασθένειες του θυροειδούς στα άτομα που τότε ήταν νήπια και που με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο εκτέθηκαν στη ρύπανση (www.who.int/ionizing_radiation/chernobyl).  Μεταξύ αυτών..

«Σφίγγει» ο ενεργειακός κλοιός της Ρωσίας στην Ευρώπη

Από το naftikachronika.gr 
O Γκέρχαρντ Σρέντερ, που είχε διατελέσει καγκελάριος της Γερμανίας κατά τα έτη 1998-2005, εξελέγη στην θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Rosneft, με απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης.

Η εκλογή του Σρέντερ στο Δ.Σ. της Rosneft έχει προκαλέσει τις έντονες επικρίσεις των γερμανικών κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, του οποίου είχε διατελέσει ο ίδιος για πολλά έτη πρόεδρος. Η κατηγορία που προσάπτεται στον Σρέντερ είναι πως..

Η ρύπανση από τα πλοία προκαλεί καταιγίδες πάνω από τις ναυτικές οδούς

Από το naftemporiki.gr
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον ανακάλυψαν ότι οι εκπομπές από τα φορτηγά πλοία προκαλούν αύξηση των καταιγίδων στη θάλασσα. Η έρευνα παρέχει ακόμη περισσότερες αποδείξεις για την καταστροφική επίπτωση του ντίζελ στο περιβάλλον.

Η ομάδα συνέκρινε δεδομένα δώδεκα ετών που συλλέχθηκαν από μερικές από τις πιο πολυσύχναστες ναυτικές οδούς στον κόσμο. Τα ευρήματα έδειξαν ότι κοντινές εκτάσεις νερού με παρόμοια κλίματα αντιμετωπίζουν λιγότερες καταιγίδες από εκείνες που σημειώνουν έντονη ναυτική κίνηση.

«Το μόνο που κάναμε ήταν..

41 νέα κοιτάσματα υδρογονανθράκων ανακαλύφθηκαν στην Αίγυπτο το 2016-17

Από το energypress.gr
Το μέσο επίπεδο ημερήσιας παραγωγής της Αιγύπτου σε ακατέργαστο πετρέλαιο και ισοδύναμα πετρελαίου ανήλθε στην διάρκεια του οικονομικού έτους 2016/17 σε 626.000 βαρέλια, σύμφωνα με τον επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πετρελαίου, EGPC, κ. El Regal.

Σύμφωνα με την EGPC, το έτος 2016/17 ανακαλύφθηκαν..