Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014
Tι συμβαίνει με την Γαλλία; - Οι κίνδυνοι για την Ελλάδα από μια πιθανή κατάρρευσή της
Που πάει η Γαλλία; Tο ερώτημα δεν είναι ρητορικό, είναι πραγματικό και αγωνιώδες αφού από την πορεία της γαλλικής οικονομίας εξαρτάται και η πορεία της ελληνικής σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Δηλαδή αν "κρατήσει" η Γαλλία θα εξακολουθήσουμε να σερνόμαστε στο βάλτο της ύφεσης και των χρεών, αλλά σερνόμαστε. Αν βουλιάξει, ολόκληρη η Ευρώπη και πρώτη η Ελλάδα, θα κυλήσούν σε μια άβυσσο.
Πριν απο λίγες ώρες στο παγκοσμίου κύρους περιοδικό Times ανακοινώθηκε η πρόβλεψη της John Lewis (ίσως η καλύτερη εταιρία μακροοικονομικών αναλύσεων σε όλο τον κόσμο) ότι "France is finished" – “H Γαλλία τελείωσε”.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της John Lewis κύριος James Hurley περιέγραψε την Γαλλία με τα παρακάτω λόγια “sclerotic, hopeless and downbeat” (αρτηροσκληριοτική, απελπιστική και υποτονική) και συμβούλευσε τους Βρεττανούς επιχειρηματίες που έχουν επενδύσει στην Γαλλία “get them out quickly” (να βγούν απο την Γαλλία το συντομότερο δυνατό) και τελείωσε προσθέτωντας “I have never been to a country more ill at ease, …, nothing works” (δεν έχω πάει σε καμία χώρα τόσο ασθενή, …, τίποτα δεν λειτουργεί).
Η προειδοποίηση του επικεφαλής της επιτυχημένης βρετανικής αλυσίδας πολυκαταστημάτων John Lewis, ότι "Η Γαλλία βρίσκεται σε τέτοια απελπιστική κατάσταση που τίποτε δεν λειτουργεί και οι επενδυτές πρέπει να αποσύρουν γρήγορα από εκεί τα χρήματά τους" είναι μόνο μια πολύ μικρή περιγραφή του τι συμβαίνει αυτή την στιγμή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης και της Ευρώπης.
Με μαθηματική ακρίβεια αν συνεχιστεί το ίδιο μείγμα μακροοικονομικής πολιτικής είναι σχεδόν βεβαίο ότι θα αυξηθούν υπερβολικά τα ποσοστά ανεργίας και θα αρχίσει ο φαύλος κύκλος της ύφεσης.
Η ανεργία θα προκαλέσει κοινωνικές αναταραχές. Τις δύο προηγούμενες φορές που συνέβη αυτό, ήταν στις αρχές του 20ου αιώνα και στα μέσα της δεκαετί;ς του 1930! Τι το ακολούθησε το γνωρίζουμε όλοι...
Πρίν απο λίγες ημέρες ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών κύριος Manuel Valls δήλωσε στο Le Monde “αν δεν αλλάξουν τα πράγματα σε ένα διάστημα τριών μέχρι έξι μηνών την πατήσαμε”. Χρησιμοποίησε την λέξη “foutu” – που σημαίνει κάτι πολύ περισσότερο απο απλά την πατήσαμε.
Ο Φ.Ολάντ απλά δεν μπορεί να κυβερνήσει πλέον. Η υπόθεση των κυρώσεων στην Ρωσία και του ρωσικού εμπάργκο έχει τσακίσει και την γαλλική οικονομία: Πάνω από 15 δισ. ευρώ υπολογίζεται η ζημιά σε ετήσια βάση σε όλους τους τομείς της γαλλικής οικονομίας και αν η Γαλλία δεν παραδώσει τα Mistral στο ρωσικό Ναυτικό, η μεγαλύτερη ναυπηγός εταιρεία της Ευρώπης η DCNS θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.
Ηδη η Μόσχα διέρρευσε ότι ετοιμάζει την αγωγή για εφαρμογή των ρητρών ύψους 1,8 δια. ευρώ αν δεν παραδοθεί το πρώτο Mistral το "Βλαδιβοστόκ.
Η αιτία όλων αυτών; Η Γαλλία έγινε ουραγός της Γερμανίας σε όλα, ενώ η ανεργία καλπάζει καθώς οι μετανάστες από τις αποικίες παίρνουν όλες τις δουλειές από τον γαλλικό πληθυσμό.
Η λύση; Ευκολη λύση δεν υπάρχει. Αυτό που συζητείται τα τελευταία τρία χρόνια για ένα "Ευρώ 2", υποτιμημένο κατά 20-30% σε σχέση με το κανονικό ευρώ και την Γαλλία βασικό μέλος του "Ευρώ 2", μαζί με τα κράτη της Νότιας Ευρώπης, είναι μια ενδιαφέρουσα πρόταση, αλλά η Γερμανία δεν θέλει να ακούσει "ούτε για αστείο" ότι κάποιοι στην Ευρώπη με ισχυρή βιομηχανία, όπως η Γαλλία και η Ιταλία θα πουλάνε φθηνότερα προϊόντα από τους ίδιους.
Αν "πέσει" η Γαλλία πέφτει και όλη η Ευρώπη και η Ελλάδα γίνεται "αλοιφή". Μην ξεχνάμε ότι η Γαλλία είναι η στρατιωτική δύναμη που από το 1974 μέχρι σήμερα, με ένα διάλειμμα περίπου πέντε-επτά ετών γαλλοτουρκικής προσέγγισης στην δεκαετία του '90, είναι αυτή που εγγυάται άτυπα αλλά ουσιαστικά τα ελληνικά σύνορα απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα.
Και εδώ καταδεικνύεται η ελληνική αφέλεια ή μάλλον η ανευθυνότητα της πολιτικής ελίτ που έχει ακόαμ σε εκκρεμότητα την προμήθεια των φρεγατών FREMM, μια προμήθεια που το πολιτικό-γεωστρατηγικό όφελος ξεπερνά κατά πολύ το στρατιωτικό-επιχερησιακό.
Το 2015 θα είναι - για όλους - μια πολύ κρίσιμη χρονιά...
ΠΗΓΗ: defencenet.gr
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Ο ΛΑΤΣΗΣ και ΣΤΗΝ ΕΔΕΥ!!
Μετα την αναθεση του συμβουλευτικου/διαπραγματευτικου εργου για ΥΓ στον νομικο συμβουλο Λατση τον Μπερνιτσα (οπως απεκαλυψα προ 20 ημερων)
http://olympia.gr/2014/09/10/αποκαλυψη-στον-νομικό-σύμβουλο-του-λά/
ηρθε η “στελεχωση” του ΔΣ της ΕΔΕΥ η οποια εκτος της πληρους αδιαφανειας των επιπογων…. εφερε τον Ξενοπουλο των ΕΛΠΕ του Λατση στο ΔΣ.
Συμπερασμα…δικο μου : ο Λατσης η που θα στηριξει αυτη την κυβερνηση η που θα την ριξει με μεγαλο παταγο…. χανει το χαρισμενο Ελληνικο και τοποθετειται στους υδρογονανθρακες απο παντου !….θα του κατσουν ;
Δημητρης Καμμενος
ΠΠ
ΠΗΓΗ:olympia.gr
Δύο σενάρια για τον μαύρο χρυσό της Ελλάδας
Εδώ και χρόνια η Ελλάδα, και γενικότερα η Ευρώπη, πιέζεται να απεξαρτηθεί από το φυσικό αέριο της Ρωσίας. Έγιναν μάλιστα προσπάθειες να κατασκευαστούν αγωγοί από την Κασπία με αζέρικο φυσικό αέριο, αλλά στην πορεία διαπιστώθηκε ότι ο Nabucco δεν είναι συμφέρουσα λύση, αφού οι ποσότητες αερίου δεν ήσαν επαρκείς για την απόσβεση του μεγάλου έργου. Ο δε ΤΑΡ καλύπτει μόνον το 2% των αναγκών της Ευρώπης.
Την ίδια στιγμή όμως, η Ρωσία υλοποιούσε την συμφωνία της με την Γερμανία, και κατασκευάστηκε ο North Stream, o οποίος την τροφοδοτεί με αέριο. Δεν υπέκυψε η Γερμανία στις πιέσεις, σε αντίθεση μ’ εμάς που αφενός ακυρώσαμε την αρχική συμφωνία για συμμετοχή μας στον South Stream, αφετέρου ακυρώθηκε και ο αγωγός Πύργου-Αλεξανδρούπολης. Η Γερμανία διαθέτει την ισχύ -και πολιτικούς- να αντισταθούν, και όχι «πρόθυμους».
Η κατάσταση όμως έγινε πλέον σοβαρή με την εμφάνιση του νέου ψυχροπολεμικού κλίματος, και με την απαίτηση να επιλέξουμε «ή μ’ εμάς, ή εναντίον μας», όπως μας λέγουν. Ταυτοχρόνως έχουν καταστεί και οικονομικώς εκμεταλλεύσιμα τα ελληνικά κοιτάσματα. Να μου επιτραπεί να επαναλάβω μια στιχομυθία που είχα παλαιότερα με Άραβα πρεσβευτή.
Μου είχε εξηγήσει, όταν το βαρέλι πετρελαίου επωλείτο προς 12 δολ. (έως και 20 κατά περιόδους έντασης) ότι τα δικά μας κοιτάσματα θα είναι αξιοποιήσιμα, λόγω του μεγάλου κόστους ανόρυξης στην θάλασσα, όταν η τιμή του βαρελιού θα υπερέβαινε τα 60 δολάρια, όπερ και εγένετο, σταθεροποιημένης ήδη σε τιμές άνω των 80 δολαρίων.
Προηγουμένως όμως -ως προς το πετρέλαιο του Αιγαίου- έπρεπε να καταλήξουμε σε συμφωνία με τους Τούρκους. Είναι δε κοινό μυστικό, πως από το 1975 οι ΗΠΑ μας συνέστησαν -δηλαδή μας επέβαλαν- την συνεκμετάλλευση με τους Τούρκους.
Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 είχε υπάρξει σημείωμα στην «Καθημερινή» με την υπογραφή της Ελένης Βλάχου, η οποία είχε υποστηρίξει πως αυτό είχε συμφωνηθεί, με την εκμετάλλευση του Αιγαίου από τρεις φορείς, με δικαιώματα κατά ένα τρίτο ο καθένας. Την Ελλάδα, την Τουρκία και την αμερικανική εταιρία Ωσεάνικ, που ήταν η πρώτη εταιρία που είχε τα δικαιώματα, τα οποία μεταπούλησε στη συνέχεια. Το θέμα είναι, να βρεθεί τρόπος να μας το παρουσιάσουν χωρίς να υπάρξουν μεγάλες αντιδράσεις από τον ελληνικό λαό.
Όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, η Ελλάδα έχει συνταχθεί με τον αμερικανικό και όχι τον ρωσικό «άξονα» για την ενεργειακή προμήθεια της Ευρώπης και την εκμετάλλευση των πετρελαίων της περιοχής. Λέγεται ότι υπάρχουν δύο σενάρια: Είτε η συνεκμετάλλευση με την Τουρκία, είτε η εκμετάλλευση μόνο με αμερικανικές και ευρωπαϊκές πολυεθνικές. Και στις δύο περιπτώσεις, οι ΗΠΑ εμφανίζονται ως εγγυήτρια δύναμη της σταθερότητας στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η Τουρκία βεβαίως δεν συμφωνεί με το δεύτερο σενάριο, εξ ού και η διεκδικητική πολιτική της.
Δεν είναι περίεργο επομένως, που 25 περίπου μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, ήσαν παρούσες σε όλες τις παρουσιάσεις που έκανε η Ελλάδα (στις ΗΠΑ, Βρετανία και φυσικά στην Αθήνα) ενδιαφερόμενες για τους υδρογονάνθρακες της χώρας, με πρόθεση συμμετοχής στον διεθνή διαγωνισμό που προκηρύσσεται για έρευνες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.
Και δεν είναι ούτε τυχαίο το γεγονός, ότι 17 διεθνείς όμιλοι δήλωσαν συμμετοχή στο διεθνές συνέδριο Balkans and the Adriatic Oil & Gas, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Και πρόκειται για ισχυρές εταιρίες, όπως η Shell, η Statoil, η Exxon Mobil, η Dana Gas (των Εμιράτων), η Gazpromneft (θυγατρική της Gazprom), και άλλες ανάλογης δυναμικότητας. Να σημειωθεί ότι η ιταλική Enel έχει ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον και για τα «Οικόπεδα» στη Δυτική Ελλάδα, στον ξεχωριστό διαγωνισμό.
Εδώ θα φανεί η ικανότητα των αρμοδίων να διαπραγματευθούν με ικανοποιητικό τρόπο για τα ελληνικά συμφέροντα, αν και υπάρχουν κάποιες κινήσεις που μας προβληματίζουν. Και αναφέρομαι κυρίως στην πρόσληψη του κ. Σόλωνα Κασίνη (ο οποίος με επιτυχία διαπραγματεύτηκε για λογαριασμό της Κύπρου) από την ελληνική κυβέρνηση, για να την βοηθήσει, λόγω της τεράστιας εμπειρίας του για τέτοιου είδους οριοθετήσεις αλλά, δυστυχώς, δεν τον έχει αξιοποιήσει. Δεν τον έχει δει ούτε μία φορά ο υπεύθυνος υπουργός κ. Γιάννης Μανιάτης, όπως έγραψε στο «Έθνος» ο κ. Μιχάλης Ιγνατίου.
Ο Μακεδών
ΠΗΓΗ:voria.gr
"Ο Μανιάτης διορίζει αχυράνθρωπους στην ΕΔΕΥ εξυπηρετώντας τα εγχώρια καρτέλ πετρελαιοειδών"
Την ώρα που ο Ελληνικός λαός αναζητά λύσεις στα τεράστια οικονομικά του προβλήματα την ώρα που η χώρα αναζητά μανιωδώς την δημοσιονομική της εξυγίανση εφαρμόζοντας...
εξοντωτικές πολιτικές οι διαχειριστές της εξουσίας, ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας και του πολιτικού κόσμου εναποθέτει τις ελπίδες σωτηρίας του στην εξόρυξη και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που διαθέτει η χώρα.
Η κυβέρνηση δια του αρμοδίου υπουργού περιβάλλοντος κυρίου Μανιάτη εφαρμόζει πολιτικές υποτίθεται προς αυτή την κατεύθυνση. Τρία χρόνια πριν συστάθηκε με υπουργική απόφαση ο δημόσιος φορέας ο οποίος θα διαχειρίζονταν την παραχώρηση, εκμετάλλευση και εξόρυξη των κοιτασμάτων της χώρας με την επωνυμία Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων. Ο κύριος Μανιάτης και η κυβέρνηση του δημοσίευσε διεθνή διαγωνισμό στελέχωσης του εν λόγω φορέα με σκοπό την όσο το δυνατόν καλύτερη εκπροσώπηση του. Θα θυμίσουμε τον κύριο Μανιάτη ο οποίος δημόσια έλεγε πως έχουνε σταλεί πάνω από εκατό βιογραφικά ανθρώπων εξειδικευμένων πάνω στο αντικείμενο. Μετά από τρία χρόνια πλήρους απραξίας έρχεται ο κύριος Μανιάτης και μετά τον φωτογραφικό διαγωνισμό διορισμού εξωτερικού συμβούλου ο οποίος ουσιαστικά θα αναλάβει την διαχείριση εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων διορίζει στον Δημόσιο φορέα ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο, αναρωτιόμαστε βιογραφικά στείλανε οι εν λόγω κύριοι και με ποια κριτήρια έγινε ο διορισμός τους; Η στελέχωση της ΕΔΕΥ έγινε με υπαλλήλους του ΥΠΕΚΑ, με καθηγητές γυμνασίου, συνδικαλιστές με πανεπιστημιακούς που δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο και με πρώην στελέχη των ΕΛΠΕ του ομίλου Λάτση και νυν συνταξιούχους. Η στελέχωση του εν λόγω φορέα αποδεικνύει εμπράκτως τις προθέσεις της κυβέρνησης και του αρμοδίου υπουργού ΥΠΕΚΑ πως η υπόθεση εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων της χώρας δεν είναι στις άμεσες πολιτικές τους επιδιώξεις διορίζοντας αχυράνθρωπους που θα υπογράφουν τις αποφάσεις τους και το μόνο που πραγματικά εξυπηρετούν είναι τα εγχώρια καρτέλ εμπορίου πετρελαιοειδών και όχι το δημόσιο συμφέρον.
Καταγγέλλουμε τις μεθοδεύσεις αυτής της κυβέρνησης και του αρμοδίου υπουργού ΥΠΕΚΑ και αναμένουμε τις πολιτικές αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης της πανεπιστημιακής κοινότητας και της Ελληνικής κοινωνίας σε ένα τόσο σοβαρό θέμα. Ως πότε αυτός ο λαός θα παρακολουθεί ως θεατής τα μεγάλα πολιτικά εγκλήματα αυτής της κυβέρνησης.
ΛΕΛΙΑΤΣΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ
ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ και ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
ΠΗΓΗ:tro-ma-ktiko.blogspot.gr
Απώλειες άνω του 4% την εβδομάδα για το πετρέλαιο
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν αυτή την εβδομάδα καθώς η άφθονες παγκόσμιες προμήθειες συνέχισαν να ασκούν πιέσεις στην αγορά και το δολάριο ενδυναμώθηκε μετά των καλύτερων των αναμενόμενων στοιχείων για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ.
Το συμβόλαιο αργού τύπου light sweet, παραδόσεως Νοεμβρίου, υποχώρησε 1,27 δολάρια ή 1,4% στα 89,74 δολ. το βαρέλι, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 23 Απριλίου 2013. Τα futures σημείωσαν πτώση 4,1% αυτή την εβδομάδα και βρίσκονται χαμηλότερα κατά 16% από τα υψηλά που είχαν αγγίξει στα μέσα Ιουνίου.
Το συμβόλαιο αργού τύπου brent, υποχώρησε 1,11 δολ. ή 1,2% στα 92,31 δολ. το βαρέλι, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 28 Ιουνίου 2012. Στην εβδομάδα οι τιμές σημείωσαν πτώση 4,8%.
ΠΗΓΗ.capital.gr
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)