Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

ΣΟΥΗΔΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ "Καταργήστε τα μετρητά για να σώσουμε το περιβάλλον"




Το "κίνημα" αντι-μετρητών έχει προωθηθεί έντονα από τις μεγάλες σουηδικές εμπορικές τράπεζες, καθώς και την Riksbank, τη σουηδική κεντρική τράπεζα. Στην πραγματικότητα, οι τρεις από τις τέσσερις συμαντικές μεγάλες σουηδικές τράπεζες, που συνδυάζονται με 530 από τα 780 γραφεία τους δεν δέχονται πλέον να πληρώνουν τοις μετρητοίς.
Στην περίπτωση της Nordea Bank, 200 εκ των 300 καταστημάτων της είναι σήμερα χωρίς μετρητά, και τα τρία τέταρτα των υποκαταστημάτων της Swedbank πλέον χειρίζονται μετρητά. Όπως ο Peter Borsos, ένας εκπρόσωπος για την Swedbank, παραδέχεται ανοιχτά, ότι η τράπεζα του εργάζεται «ενεργά για να μειώσει το [ποσό] των μετρητών στην κοινωνία."
Οι λόγοι για αυτή την ώθηση προς μια κοινωνία χωρίς μετρητά, βέβαια, δεν έχουν καμία σχέση με το να αντλήσουν τα κέρδη από τα τέλη της τραπεζικής κάρτας ή, πιο καλύτερα, την απελευθέρωση των κλασματικών-αποθεματικών των τραπεζών από τους περιορισμούς της τράπεζας.
Όχι, σύμφωνα με τον Borsos, οι λόγοι είναι το περιβάλλον, το κόστος και η ασφάλεια: «Εμείς οι ίδιοι εκπέμπουμε 700 τόνους διοξειδίου του άνθρακα από τις μεταφορές μετρητών. Κοστίζει στην κοινωνία 11 δισεκατομμύρια το χρόνο. Και τα μετρητά βοηθούν να γίνονται ληστείες παντού "Ο Hans Jacobson, επικεφαλής της Nordea Bank, υποστηρίζει ομοίως:". Αποστολή μας είναι να κάνουμε τους ανθρώπους να κατανοήσουν τη σημασία των καρτών, οι κάρτες είναι πιο ασφαλέστερες από τα μετρητά.»
Γέροντας Παίσιος:
"Ύπουλος τρόπος εισαγωγής του σφραγίσματος. Σιγά- σιγά, μετά την κάρτα και την ταυτότητα, δηλαδή το "φακέλωμα", θα προχωρήσουν πονηρά στο σφράγισμα. Με διάφορα πονηρά μέσα θα κάνουν εκβιασμούς, για να δέχονται οι άνθρωποι το σφράγισμα στο μέτωπο ή στο χέρι. Θα στριμώξουν τα πράγματα και θα πουν: "Μόνο με τις κάρτες θα κινείσθε, τα χρήματα θα καταργηθούν".
atheatignosi
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Νεκρός ο εργαζόμενος της ΔΕΗ που τραυματίστηκε στο Νότιο Πεδίο




Κατέληξε τελικά στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης ο 38χρονος εργαζόμενος της ΔΕΗ, Νίκος Καραστογιάννης, ο οποίος είχε τραυματιστεί τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης (27 Δεκεμβρίου) στο Νότιο Πεδίο του ΛΚΔΜ/ΔΕΗ.
Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, το βράδυ της Παρασκευής ανακοινώθηκε στην οικογένεια του ότι ο 38χρονος ήταν κλινικά νεκρός με αποτέλεσμα το Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012 στις 11 το πρωί να αποφασιστεί η αποσύνδεση από το μηχάνημα που τον κρατούσε στην ζωή. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Χρύσα Λιάγγου: Οι τελευταίες κρίσιμες εξελίξεις για ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ




Σκεπτικισμός επικρατεί στο Mαξίμου σχετικά με την πορεία ιδιωτικοποίησης των ΔEΠA-ΔEΣΦA, παρά το υψηλό τίμημα που προσφέρουν οι ενδιαφερόμενοι και σύμφωνα με πληροφορίες φτάνει το 1,8 δισ. ευρώ για τις δύο εταιρείες.
Eνώ το TAIΠEΔ έχει ανεβάσει ταχύτητες, αξιολογώντας τα μέχρι τώρα δεδομένα των μη δεσμευτικών προσφορών των 5 συνολικά ενδιαφερομένων έως πολύ ικανοποιητικά, σύγχυση και προβληματισμό προκαλούν στο Mαξίμου οι αντιδράσεις των HΠA για περαιτέρω επέκταση του ρωσικού παράγοντα στην Eυρώπη, αλλά και οι επιφυλάξεις των Bρυξελλών.
H τελευταία παρέμβαση, από αμερικανικής πλευράς, έγινε σύμφωνα με πληροφορίες της «K» προ δεκαημέρου. Tην Aθήνα επισκέφθηκε αθόρυβα στενός συνεργάτης του ειδικού απεσταλμένου του Στέιτ Nτιπάρτμεντ για θέματα ενέργειας στην Eυρασία, Pίτσαρντ Mόρνινγκσταρ. Στις συναντήσεις που είχε με κυβερνητικά στελέχη στο υπουργείο Eξωτερικών, το YΠEKA και το πρωθυπουργικό γραφείο, διεμήνυσε ευθέως ότι την αμερικανική πλευρά δεν την χαροποιεί το γεγονός να βρεθούν ΔEΠA και ΔEΣΦA υπό ρωσικό έλεγχο. O απεσταλμένος του Pίτσαρντ Mόρνινγκσταρ φέρεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να διευκρίνισε ότι το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση πώλησης σε ρωσική εταιρεία μόνο της ΔEΠA κάνοντας σαφή τη διαφωνία των HΠA με την είσοδο της Gazprom. Aντίστοιχα μηνύματα εισέπραξε και ο αρμόδιος για θέματα ενέργειας υφυπουργός ΠEKA, Mάκης Παπαγεωργίου, στο περιθώριο του Συμβουλίου Yπουργών Eνέργειας, που πραγματοποιήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου στις Bρυξέλλες. Δεν ήταν λίγοι οι υπουργοί που με αγωνία διατύπωναν το ερώτημα εάν πράγματι η Gazprom είναι το «φαβορί» στον διαγωνισμό για την πώληση της ΔEΠA.
Στην Kομισιόν επισήμως, δεν υπάρχει ενιαία άποψη σχετικά με την πιθανή κατάληξη της ΔEΠA σε ρωσικά χέρια, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες. H Γενική Διεύθυνση Aνταγωνισμού δεν έχει εκφράσει μέχρι στιγμής καμία ένσταση σε σχέση με τις διαδικασίες και τα κριτήρια του διαγωνισμού για την ανάδειξη στρατηγικού επενδυτή στις δύο ελληνικές εταιρείες φυσικού αερίου. Aντιθέτως η Γενική Διεύθυνση Eνέργειας της οποίας προΐστατο ο κ. Eτινγκερ, έχει επισήμως ζητήσει με επιστολή του τον περασμένο Aπρίλιο από τον τότε υπουργό ΠEKA, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, να μην αξιολογηθούν οι προσφορές για τη ΔEΠA και τον ΔEΣΦA μόνο βάσει τιμήματος αλλά με γνώμονα τη μακροπρόθεσμη ενεργειακή πολιτική της χώρας. H στάση του κ. Eτινγκερ, όπως τονίζουν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, δεν έχει αλλάξει μέχρι σήμερα στο θέμα αυτό.
«Είναι γνωστές σε εμάς οι προσπάθειες πίεσης που δέχεται η ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με τα αποτελέσματα των ιδιωτικοποιήσεων, όχι μόνο στον τομέα της ενέργειας αλλά και σε άλλους οργανισμούς όπως ο ΟΣΕ, και τα ΕΛΠΕ. Εκτιμώ πως η ελληνική κυβέρνηση θα έχει την απαραίτητη σύνεση ώστε οι αποφάσεις να ληφθούν με βάση το συμφέρον της και μόνο» δήλωσε προσφάτως ο γενικός διευθυντής της Gazpromexport Αλεξάντρ Μεντβέντεφ.
O ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου ενδιαφέρεται αποκλειστικά για τη ΔEΠA της οποίας είναι και βασικός προμηθευτής και σύμφωνα με πληροφορίες, προσφέρει τίμημα ύψους 900 εκατ. ευρώ χωρίς να το συναρτά με όρους. Ποσό περί του 1,8 δισ. ευρώ προσφέρει, κατά τις ίδιες πληροφορίες, η έτερη ρωσική εταιρεία Negusneft για την από κοινού εξαγορά της ΔEΠA και του ΔEΣΦA, το συνδέει ωστόσο με σειρά προϋποθέσεων. Iκανοποιητικό τίμημα, επίσης χωρίς προϋποθέσεις και όρους για την εξαγορά του ΔEΣΦA, προσφέρει η αζερική Socar.
(Καθημερινή, 30/12/2012)
 ΠΗΓΗ:energypress.gr

Όργιο νοθείας στα καύσιμα του στρατού



Νοθευμένα καύσιμα εντοπίστηκαν σε πολλές μονάδες του Στρατού, σύμφωνα με νέα στοιχεία που προέκυψαν ύστερα από ελέγχους κλιμακίων του ΣΔΟΕ.
Ενδεικτικά, σε 140 δειγματοληψίες που διεξήχθησαν σε δεξαμενές δεκάδων στρατοπέδων, κυρίως της Βορείου Ελλάδος, διαπιστώθηκε ότι σε ποσοστό περί το 20% τα καύσιμα ήταν «μη κανονικά», δηλαδή νοθευμένα, με συγκεντρώσεις θείου πάνω από το επιτρεπόμενο όριο.
Νοθευμένα καύσιμα εντοπίστηκαν ακόμα και στον Ναύσταθμο Κρήτης, ενώ για όλες τις περιπτώσεις σχηματίστηκαν ξεχωριστές δικογραφίες που βρίσκονται στα χέρια των αρμοδίων εισαγγελέων.
(Καθημερινή της Κυριακής, 30/12/2012) 
ΠΗΓΗ:.energypress.gr

Αλλάζει άρδην ο συνταξιοδοτικός χάρτης από το 2013




ΤΟΝ εγκλωβισμό για έως και 12 χρόνια επιπλέον στην αγορά εργασίας χιλιάδων ασφαλισμένων επιφέρουν τα νέα δεδομένα συνταξιοδότησης με την έλευση του νέου έτους. Η αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 έτη που είναι σήμερα στα 67 συμπαρασύρει όλα τα ειδικά όρια συνταξιοδότησης. Όσοι ασφαλισμένοι δεν προλάβουν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012 θα δουν τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση να αυξάνονται. 
Συγκεκριμένα προβλέπονται τα εξής:
-        Η «έξοδος» θα γίνεται με πλήρη σύνταξη σε ηλικία 67 ετών. Σε όσες περιπτώσεις προβλέπεται μειωμένη σύνταξη, αυτή θα καταβάλλεται σε ηλικία 62 ετών.
-        Εναλλακτικά η πόρτα εξόδου θα ανοίγει με 40 έτη ασφάλισης σε ηλικία 62 ετών.
Εκτός κινδύνου είναι όσοι ασφαλισμένοι προλάβουν να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι δεν επηρεάζονται από τις ανατροπές στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και μπορούν να αποχωρήσουν ανά πάσα στιγμή με τα ισχύοντα όρια ηλικίας.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ενιαίες διατάξεις ισχύουν σε όλα τα Ταμεία για τους νέους ασφαλισμένους που μπήκαν στην αφορά εργασίας μετά την 1η Ιανουαρίου 1993. Σημειώνεται πως οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης είναι κοινές για άνδρες και γυναίκες, με εξαίρεση τις μητέρες ανηλίκων.
Σημαντικό για τους νέους ασφαλισμένους είναι το γεγονός ότι δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τα πλασματικά έτη του Ν. 3863/2010 για τις ειδικές κατηγορίες, όπως οι πολύτεκνοι και οι μητέρες ανηλίκων, παρά μόνο για τη γενική κατηγορία για σύνταξη με 40 έτη ασφάλισης.
Τι ισχύει ανά ταμείο και φορέα
ΙΚΑ: Τo όριο συνταξιοδότησης πάει στα 67 για πλήρη σύνταξη και στα 62 για μειωμένη. Οι άντρες ασφαλισμένοι με 4.500 ημέρες ασφάλισης θα πρέπει δηλαδή να εργαστούν 2 επιπλέον έτη από τη νέα χρονιά.
Μεγάλες χαμένες είναι οι γυναίκες που έχουν 4.500 ημέρες ασφάλισης, καθώς αν δεν θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του έτους, θα επιβαρυνθούν με μία πενταετία. Φέτος, η «έξοδος» με πλήρη σύνταξη γίνεται στα 62, ενώ το 2013 το όριο πάει στα 67. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΞΑΩΡΗ ΣΦΟΔΡΗ ΜΑΧΗ Συριακά άρματα μάχης εισέβαλαν στην Ιορδανία με την κάλυψη επιθετικών ελικοπτέρων




Εξάωρη μάχη μεταξύ του ιορδανικού Στρατού και συριακών μονάδων με την εμπλοκή επιθετικών ελικοπτέρων Mil Mi-24 Hind , εξοπλισμένων Μil Mi-8 στην οποία ενεπλάκη και μία ιορδανική ταξιαρχία αρμάτων μάχης διεξήχθη στα σύνορα των δύο χωρών την περασμένη νύχτα.
Το αιματηρό επεισόδιο ξεκίνησε αργά χθες τη νύχτα όταν βλήματα από την πλευρά της Συρίας, έπεσαν στο έδαφος της Ιορδανίας. Οι Ιορδανοί ανταπέδωσαν με βολές αυτοκινούμενων πυροβόλων Μ109, αλλά αντίθετα με άλλες περιπτώσεις το συριακό πυροβολικό δεν σίγησε, αλλά επέμεινε και άρχισε μια ανταλλαγή πυροβολικού την οποια ακολούθησε βολές από μονάδες πεζικού των Σύρων οι οποίοι ήταν σαφές ότι προσπαθούσαν να εμπλέξουν τους Ιορδανούς σε μείζονα απάντηση.
Τότε ξεκίνησαν βολές ρουκετών από την πλευρά της Συρίας και κατά της Ιορδανίας και άρματα μάχης Τ-72 του συριακού ρυθμού πέρασαν στο έδαφος της Ιορδανίας και πολιόρκησαν μια περιοχή όπου βρίσκονταν στρατόπεδο ισλαμιστών και μισθοφόρων. Μάλιστα αναφέρεται και μία περίπτωση αρματομαχία μεταξλυ συριακών και ιορδανικών αρμάτων.
Κάτοικοι της πόλης Ramtha στην Ιορδανία  που βρίσκεται 2 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Συρίας, δήλωσαν στην εφημερίδα της Ιορδανίας As-Sabeel ότι πολίτες κατέφυγαν στις στέγες των σπιτιών τους για να δουν  το σφοδρή σύγκρουση με ανταλλαγή πυρών κοντά στα σύνορα της πόλης τους τα ξημερώματα της Κυριακής.
Η ισραηλινή ιστοσελίδα timesofisrael.com γράφει ότι η ένταση της μάχης στα σύνορα των τριών χωρων ήταν τέτοια που για πρώτη φορά κινήθηκε μια ταξιαρχία αρμάτων μάχης M60A1 της βόρειας διοίκησης κινήθηκε κατά των Σύρων και έβαλλε δεκάδες βλήματα εναντίον τους.,
Το πρακτορείο  Al-Jazeera ανέφερε ότι δεκάδες σπίτια γκρεμίστηκαν από τις βολές των συριακών πυροβόλων στην ιορδανική μεθόριο και οι πληροφορίες αναφέρουν νεκρούς και τραυματίες, χωρίς να έχει γίνει γνωστός ο αριθμός τους.
Από την εξέλιξη του επεισοδίου είναι βέβαιο ότι το συριακό καθεστώς είναι αποφασισμένο να εμπλέξει τους πάντες στην σύγκρουση που διεξάγεται στο έδαφός του και ειδικά την Ιορδανία που έχει γίνει η κύρια βάση όχι απλά των ισλαμιστών, αλλά των ειδικών δυνάμεων των δυτικών χωρών που έχουν εμπλακεί στην σύγκρουση.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Πρωτοχρονιάτικα Κάλαντα.