Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Lukoil: Αποχώρησε από κοινοπραξία εξόρυξης πετρελαίου στη Βενεζουέλα


Η μεγαλύτερη ανεξάρτητη πετρελαιοπαραγωγός εταιρεία της Ρωσίας Lukoil ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως έχει πουλήσει στη ρωσική εταιρεία Rosneft, το μερίδιο 20% που κατείχε στην κοινοπραξία ανάπτυξης ενός μεγάλου πετρελαϊκού έργου στη Βενεζουέλα, όπως μεταδίδει το Reuters. 

Η Lukoil, η Νο2 πετρελαιοπαραγωγός εταιρεία της Ρωσίας, είχε ανακοινώσει πέρυσι ότι ήθελε να πουλήσει το μερίδιο της στη ρωσική κοινοπραξία εξόρυξης Junin-6, στη λεκάνη Ορινόκο, με σκοπό να επικεντρωθεί σε άλλα έργα. Σημειώνεται πως ηγετικό ρόλο στην κοινοπραξία έχει η Rosneft ενώ συμμετέχει και Gazprom Neft.


ΠΗΓΗ.capital.gr

Άνοδος 3,4% για το αργό, μετά τις δηλώσεις μελών του ΟΠΕΚ που βλέπουν ριμπάουντ στα 80 δολάρια το βαρέλι

Άνοδος 3,4% για το αργό, μετά τις δηλώσεις μελών του ΟΠΕΚ που βλέπουν ριμπάουντ στα 80 δολάρια το βαρέλι
Άνοδο σημείωσαν την Τρίτη τα futures του πετρελαίου, ωθούμενα από τα ισχυρά στοιχεία για την ανάπτυξη του αμερικανικού ΑΕΠ, αλλά και δηλώσεις μελών του ΟΠΕΚ, ότι βλέπουν για το 2015, ανάκαμψη της τιμής του πετρελαίου στα 70 με 80 δολάρια το βαρέλι.

Το αργό παράδοσης Φεβρουαρίου ενισχύθηκε 1,86 δολάρια ή 3,4% στα 57,12 δολάρια το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο "χτύπησε" ακόμα και το χαμηλό των 54,36 δολαρίων, την προηγούμενη Τρίτη.

Το Brent παράδοσης Φεβρουαρίου, ενισχύθηκε 28 σεντς ή 0,5% στα 61,97 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν πέσει 45% από τον Ιούνιο.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Σαουδική Αραβία: "Θα ρίξουμε τις τιμές του πετρελαίου στα είκοσι δολάρια - Πάλι θα κερδίζουμε"


"Το πετρέλαιο θα πέσει και στα 20 δολάρια το βαρέλι, και εμείς πάλι θα κερδίζουμε" δήλωσε ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας Ali al-Naimi ενώ συνέχισε λέγοντας ότι στόχος ειναι να "καταστραφεί ο ρωσικός,ο αμερικανικός, και ο βραζιλιάνικος ανταγωνισμός"

Είναι η πρώτη φορά που οι Σαουδάραβες μιλούν στα "ίσια" και αποδεικνύουν ότι τελικά δεν είναι θεωρία συνωμοσίας η πτώση των τιμών του πετρελαίου αλλά πραγματικότητα. Επιδιώκεται σε συνεργασία με την Ουάσιγκτον που πιστεύει ότι μπορεί να αντέξει το χτύπημα που θα δεχθεί η ίδια από την χειραγώγηση του πετρελαίου.

Με την κίνηση αυτή φυσικά θα ισχυροποιήσουν την ήδη πανίσχυρη Κίνα η οποία θα τροφοδοτείται με πάμφθηνο πετρέλαιο, ενώ θα λάβει και τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου από την Ρωσία στο εγγύς μέλλον.

Ο OPEC δεν πρόκειται να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου ακόμη κι αν η τιμή πέσει στα 20 δολάρια το βαρέλι, δήλωσε ο de facto ηγέτης του καρτέλ, αποκαλύπτοντας μια δραματική μεταστροφή στρατηγικής, που θα έχει τεράστιες επιπτώσεις για την παγκόσμια ενεργειακή βιομηχανία.

Σε μια ασυνήθιστα ειλικρινή συνέντευξη, ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Ali al-Naimi, «έσκισε» την παραδοσιακή στρατηγική του OPEC να κρατά τις τιμές ψηλά, περιορίζοντας την παραγωγή πετρελαίου, και την αντικατέστησε με τη νέα πολιτική που προβλέπει την προάσπιση του μεριδίου αγοράς του καρτέλ με κάθε κόστος.

«Οι παραγωγοί του OPEC δεν ενδιαφέρονται να μειώσουν την παραγωγή όποια κι αν είναι η τιμή... Είτε πέσει στα 20 δολάρια, είτε στα 40, στα 50 ή στα 60 δολάρια, είναι άσχετο,» δήλωσε στο Middle East Economic Survey. Τόνισε επίσης ότι ο πλανήτης μπορεί να μην ξαναδεί ποτέ το πετρέλαιο στα $100.

Τα σχόλια, που προέρχονται από έναν άνδρα που θεωρείται η πιο σημαντική παρουσία στην ενεργειακή βιομηχανία, σηματοδοτούν την πρώτη φορά που ο κ. Naimi εξηγεί λεπτομερώς την αλλαγή στρατηγικής.

Πρόκειται για μια «θεμελιώδη μεταβολή» στην στρατηγική του OPEC, που είναι πολύ πιο δραστική από οποιαδήποτε μετά την δεκαετία του 1970», σχολίασε ο Jamie Webster αναλυτής της IHS Energy. «Έχουμε εισέλθει σε μια εποχή τρόμου για την αγορά πετρελαίου και για τα επόμενα, πολλά, χρόνια, θα αντιμετωπίσουμε μεγάλη αστάθεια. Τα πάντα θα επηρεαστούν από αυτό».

Η τιμή του πετρελαίου έχει διολισθήσει σχεδόν 50% από τα μέσα Ιουνίου. Οι αναλυτές σχολιάζουν ότι η Σαουδική Αραβία «ρίχνει το γάντι» στις υψηλού κόστους πηγές αργού πετρελαίου –από τα αμμώδη κοιτάσματα του Καναδά και τα σχιστολιθικά των ΗΠΑ μέχρι τις εξορύξεις σε μεγάλα θαλάσσια βάθη στην Βραζιλία και την Αρκτική- σε μια προσπάθεια να εξοστρακίσει την απειλή που συνιστούν στο μερίδιο αγοράς της.

Ο κ. Naimi δήλωσε ότι, αν το βασίλειο μείωνε την παραγωγή του «η τιμή θα ανέβαινε και οι Ρώσοι, οι Βραζιλιάνοι, οι Αμερικανοί, θα έπαιρναν το δικό μου μερίδιο».

Η τιμή του πετρελαίου έχει διολισθήσει σχεδόν 50% από τα μέσα Ιουνίου, λόγω της μαζικής υπερβάλουσας προσφοράς που προκαλεί η σχιστολιθική παραγωγή των ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την μείωση της ζήτησης από την Ευρώπη και την Ασία.

Στο παρελθόν, ο OPEC έκοβε την παραγωγή όταν οι τιμές έπεφταν, όπως έκανε στην διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Αλλά στην συνεδρίαση του καρτέλ τον περασμένο μήνα στην Βιέννη, τα μέλη κράτησαν την παραγωγή σταθερή στα 30 εκατ. βαρέλια την ημέρα, στέλνοντας τις τιμές σε περιδίνηση.

Η βουτιά στις τιμές έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στις οικονομίες των μεγάλων εξαγωγέων πετρελαίου όπως η Ρωσία και η Βενεζουέλα και έχει υποχρεώσει τις πετρελαϊκές εταιρίες σε όλο τον κόσμο να επανασχεδιάσουν τα επενδυτικά τους προγράμματα.

Ομως μπορεί να αποδειχθεί μεγάλη τόνωση για την διεθνή οικονομία. Το ΔΝΤ πρόβλεψε χθες ότι μια παρατεταμένη μείωση στις τιμές του πετρελαίου θα τονώσει την παγκόσμια ανάπτυξη κατά 0,7% το 2015 και 0,8% το 2016. Η Κίνα θα απολαύσει τα μεγαλύτερα ευεργετήματα, καθώς το ΑΕΠ της θα αυξηθεί κατά 0,7% το 2015 και 0,9% το 2016.

Οι τιμές του πετρελαίου διολίσθησαν περαιτέρω χθες, καθώς η αγορά αφομοίωσε τα σχόλια του κ. Naimi. Το συμβόλαιο του αργού Brent υποχώρησε 1,08 δολ. στα 60,30 δολ. ανά βαρέλι και διαμορφώνεται στα χαμηλότερα επίπεδα 5,5 ετών.

Στη συνέντευξή του στο MEES, ο κ. Naimi δήλωσε ότι η Σαουδική Αραβία και άλλοι παραγωγοί πετρελαίου στον Αραβικό Κόλπο θα είναι σε θέση να αντέξουν μια μακρά περίοδο χαμηλών τιμών του αργού, κυρίως επειδή τα κόστη παραγωγής ήταν πολύ χαμηλά κάτω - μόλις 4 με 5 δολάρια περίπου το βαρέλι. Αλλά δήλωσε ότι ο πόνος θα είναι πολύ μεγαλύτερος για άλλες πετρελαϊκές περιοχές, όπως τα ανοιχτά της Βραζιλίας, η δυτική Αφρική και η Αρκτική, όπου τα κόστη είναι πολύ υψηλότερα.

«Έτσι αργά ή γρήγορα, όσο κι αν αντέξουν, τελικά οι οικονομικές τους συνθήκες θα περιορίσουν την παραγωγή», δήλωσε.

«Θέλουμε να πούμε στον κόσμο ότι οι χώρες με παραγωγή υψηλής αποδοτικότητας είναι αυτές που αξίζουν μερίδιο της αγοράς», πρόσθεσε ο κ. Naimi. «Αν η τιμή πέφτει, πέφτει... Άλλοι θα ζημιωθούν πολύ πριν αισθανθούμε εμείς πρόβλημα»

Αυτό ήταν ευθεία "βολή" στις αμερικανικές εταιρείες εξόρυξης σχιστολιθικού πετρελαίου, που όμως η Ουάσιγκτον φαίνεται έτοιμη ν αθυσιάσει προς χάρην των γεωπολιτικών της συμφερόντων. Υπενθυμίζεται ότι η παραγωγή του στοιχίζει 80 δολάρια το βαρέλι, οπότε γίνεται σαφές ότι δεν υπάρχει καμμια πιθανότητα επιβίωσης των εταιρειών αυτών.

Η οξύτητα του μηνύματος του κ. Naimi εξέπληξε ακόμα και ώριμους παρατηρητές του OPEC. «Είμαι πιο απαισιόδοξος από τους περισσότερους ανθρώπους κοιτάζοντας την τιμή του πετρελαίου, αλλά και πάλι εκπλήσσομαι από το πόσο επιθετικά είναι τα σχόλιά του σε αυτή τη ριζική αλλαγή πολιτικής», δήλωσε ο Yasser Elguindi της Medley Global Advisors.

Στο μεταξύ οι παράνομες πωλήσεις πετρλαίου από τους ισλαμιστές που έχουν κατακρεουργήσει χιλιάδες ανθρώπων πάιζουν και αυτές το ρόλο τους, και είναι μια ένδειξη του γιατί οι αμερικανικοί βοβμαρδισμοί έινια κυριολεκτικά "τζούφιοι" και δεν προσφέρουν καμμια ουσιαστική βοήθεια στο να υποχωρήσουν οι εγκληματίες του ISIL στις "τρύπες" τους. 

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της τουρκικής εφημερίδας, Vatan, οι Τζιχαντιστές από τις πετρελαιοπηγές της Συρίας και του Ιράκ που περιήλθαν στην κατοχή τους, εξάγουν πετρέλαιο σε πολύ φθηνότερες τιμές από αυτές που πουλούν το υγρό καύσιμο οι κυβερνήσεις της Συρίας και του Ιράκ με αποτέλεσμα να ρίχνουν τις τιμές στην διεθνή αγορά. Συγκεκριμένα στην περιοχή της Rakka και του Deyru’z Zor, όπως και στις περιοχές βορειότερα της συριακής πόλης Χαμάς, στις πετρελαιοπηγές του El-Mudayyak, το μαζούτ και η βενζίνη που πουλιέται από τους Τζιχαντιστές διατίθεται σε πρόθυμους αγοραστές, κυρίως από την Τουρκία, σε πολύ συμφέρουσες τιμές. 

Όπως αναφέρεται, ενώ το μαζούτ πωλείται από το συριακό καθεστώς προς 200 λίρες το λίτρο, οι Τζιχαντιστές το πουλούν προς 100 λίρες, δηλαδή 50% φθηνότερο. Η βενζίνη ενώ πωλείται από το συριακό καθεστώς προς 400 λίρες το λίτρο, οι Τζιχαντιστές την πουλούν προς 130 λίρες το λίτρο. Συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι να παρατηρείται το τραγελαφικό γεγονός, πολλοί που κατοικούν ανάμεσα στις εμπόλεμες περιοχές και ενώ «τρέμουν» τους Τζιχαντιστές να περνούν στις περιοχές τους για να αγοράσουν καύσιμα, τα οποία πουλιούνται σε πολύ φθηνότερες τιμές από τις επίσημες τιμές του συριακού καθεστώτος.

Φυσικά επηρρεάζεται και το Ιράν το οποίο θα εχει μεγάλο προβλημα στις πωλήσεις του δικού του πετρελαίου Να θυμίσουμε μόνο στον Σαουδάραβα υπουργό ότι το Ιράν είναι πολύ κοντά του, και διαθέτει πολύ ισχυρότερες στρατιωτικές δυνάμεις, δε θα μας φανεί απίθανο αν του το θυμίσουν στο τέλος αυτό, και τότε δούμε το πετρέλαιο να εκτοξεύεται στα 200 δολάρια το βαρέλι.

Κακά τα ψέμματα,τζιχαντιστές και Σαουδάραβες εργάζονται για την Ουάσιγκτον, η οποία επέλεξε να πυροβολήσει τα πόδια της ευελπιστώντας ότι η Ρωσία θα καταρεύσει πριν πάθει ανυπολόγιστες ζημιές η ίδια.

Στη Ρωσία το γνωρίζουν αυτό όπως και στο Πεκίνο ξέρουν ότι έχουν σειρά. Γι'αυτό και κοινός στόχος των δύο υπερδυνάμεων τα επόμενα χρόνια θα είναι η καταστροφή του δολαρίου. Δεν γίνεται αλλιώς, είναι αδύνατον να ανταγωνιστεί κάποιος μια μηχανή που τυπώνει "αεροδολάρια" από το πουθενά, και ο πλανητης είχε συνηθίσει να τα αποδέχεται.

Δεν είναι τυχαίο που Ρωσία-Κίνα αγοράζουν χρυσό.


ΠΗΓΗ:defencenet.gr 

"Ανθρωπογενής υπερθέρμανση" του πλανήτη και πριν 56 εκατομμύρια χρόνια; Πότε είπαμε πως ξεκίνησε η βιομηχανική επανάσταση;


Παγκοσμίως -στο δυτικό κόσμο- υπάρχει αθρόα χρηματοδότηση ερευνών γύρω απ' την κλιματική αλλαγή και διάφορες επιστημονικές (και μη) εργασίες παρουσιάζονται σε περιοδικά. Μια τέτοια εργασία από το αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Γιούτα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Nature Geoscience, με θέμα "Two massive, rapid releases of carbon during the onset of the Palaeocene–Eocene thermal maximum".

Πριν περίπου 55,5 εκατομμύρια χρόνια παρουσιάστηκε το θερμικό μέγιστο του Παλαιόκαινου-Ηώκαινου (γεωλογικών περιόδων), κατά το οποίο η θερμοκρασία ...
αυξήθηκε απότομα κατά 5-8οC. Η υπερθέρμανση συσχετίζεται με μαζική προσθήκη άνθρακα στους ωκεανούς, σε ρυθμό 0,9 Pg/έτος (0,9 τρισεκατομμύρια κιλά/έτος). Οι ερευνητές εξέτασαν την αναλογία ισοτόπων άνθρακα-13 προς άνθρακα-12 σε ανθρακούχους και ασβεστολιθικούς κονδύλους από ιζήματα της περιοχής του Γουαϊόμινγκ, σε μια λεκάνη που τη βλέπουμε στη φωτογραφία και περιλαμβάνει μια στρωματογραφική ακολουθία πετρωμάτων ηλικίας 52 ως 65 εκατομμυρίων ετών. Στα συμπεράσματά τους καταλήγουν πως στο ξεκίνημα του θερμικού μέγιστου συνέβησαν δυο διακριτές μαζικές εκλύσεις άνθρακα, ενώ ενδιάμεσα υπήρξε ανάκαμψη στις προϋπάρχουσες τιμές περιεκτικότητας άνθρακα. Η θεώρηση αυτή προϋποθέτει την ύπαρξη μιας ή περισσότερων δεξαμενών άνθρακα, ικανών να ελευθερώσουν ταχέως μεγάλες ποσότητες και ο ρυθμός με τον οποίο συνέβαινε η έκλυση ήταν παρόμοιος με αυτόν που παρατηρείται από τις ανθρωπογενείς εκπομπές.


Κάθε περίοδος έκλυσης άνθρακα διήρκεσε περί τα 1500 χρόνια και η διάρκεια αυτή θεωρείται ως πολύ μεγάλη για να έχει προκληθεί το θερμικό μέγιστο από πρόσκρουση αστεροειδούς, όπως υποστήριζε παλαιότερη θεωρία. Επίσης δεν φαίνεται να επαληθεύεται μια άλλη θεωρία, πως  το θερμικό μέγιστο οφείλεται σε καύση οργανικής ύλης, καθώς θα χρειαζόταν δεκάδες χιλιάδες χρόνια πυρκαϊών. Μια πιο συμβατή θεώρηση, που προτείνουν οι ερευνητές, είναι πως η έκλυση άνθρακα συνδέεται με θέρμανση των ωκεανών ή με μια υποθαλάσσια κατολίσθηση, που ενεργοποίησε την τήξη παγωμένου μεθανίου στους πυθμένες των ωκεανών. Μια άλλη πιθανότητα είναι να συνέβη μαζική διείσδυση μάγματος σε υπερκείμενα πετρώματα πλούσια σε οργανική ύλη και να συντέλεσε σε μαζική έκλυση μεθανίου.

Οι επιστήμονες λοιπόν εξετάζουν τα πετρώματα και κάνουν υποθέσεις πως οι εκπομπές άνθρακα θέρμαναν το κλίμα πριν 56 εκατομμύρια χρόνια με ρυθμό παρόμοιο με το σημερινό, αλλά δεν δίνουν καμιά απόδειξη για το βασικό: η υπερθέρμανση του πλανήτη στο Παλαιόκαινο-Ηώκαινο προκάλεσε την έκλυση άνθρακα ή η έκλυση άνθρακα προκάλεσε το θερμικό μέγιστο; Θυμίζει το ερώτημα αν η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα, αλλά έχει τεράστια σημασία, καθώς οι ωκεανοί είναι οι φυσικές δεξαμενές όπου διαλύεται και αποθηκεύεται το κατά πολύ μεγαλύτερο μέρος του CO2, σε αντίδραση χημικής ισορροπίας της μορφής CO2 + H2O-->H2CO3 για δέσμευση CO2 και H2CO3-->CO2 + H2O για έκλυση CO2. Αύξηση της θερμοκρασίας ευνοεί την έκλυση CΟ2 απ' τους ωκεανούς, ενώ η μείωση της θερμοκρασίας ευνοεί τη δέσμευση CO2. Δεν είναι το CO2 η αιτία της ανόδου της θερμοκρασίας, αλλά η αύξηση της θερμοκρασίας είναι που αυξάνει τα επίπεδα CO2 στην ατμόσφαιρα και πρασινίζουν ακόμα και ερημικές περιοχές, όπως οι στέπες της Κεντρικής Ασίας. Οι ωκεανοί ελευθερώνουν CO2 και δίνουν ζωή στον πλανήτη. Και η θέρμανση των ωκεανών, που περιγράφουν ως πιθανή με δυο διαφορετικούς μηχανισμούς οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γιούτα, είναι αρκετή για να δώσει εκπομπές CO2 σε πολύ μεγαλύτερο ρυθμό από την όποια ανθρωπογενή παρέμβαση στον 20ο αιώνα.


Όπως είχαμε γράψει τον Αύγουστο, πρόσφατα ανακοινώθηκε η "αναπάντεχη" ανακάλυψη πολλών πηγών έκλυσης μεθανίου στο βυθό του Ατλαντικού, κοντά στα παράλια των ΗΠΑ! Πρόκειται για περιοχή ερευνημένη κατ' επανάληψη στον 20ο αιώνα και μόλις πέρυσι είχε ανακοινωθεί η ανεύρεση μόλις της τρίτης περιοχής με ψυχρή εκροή/ανάβλυση μεθανίου. Τώρα, σε μια περιοχή μεταξύ της Βόρειας Καρολίνα και της Μασαχουσέτης, βρήκαν πάνω από 570 σημεία εκροής μεθανίου, σε βάθη από 50 έως 1700μ, τα περισσότερα σε βάθος γύρω στα 500μ. Οι μελετητές εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρχουν παγκοσμίως περίπου 30.000 παρόμοιες πηγές μεθανίου. Γιατί άραγε ο μηχανισμός που συνέβη στο θερμικό μέγιστο του Πλειόκαινου-Ηώκαινου δεν εξελίσσεται και σήμερα και απλά οι επιστήμονες δεν το έχουν καν πάρει είδηση; Μήπως επειδή δεν θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί πως υπήρξε "ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή" πριν από 56 εκατομμύρια χρόνια;

Τον Αύγουστο γράφαμε πως "Ούτε μια, ούτε δυο: τις ΠΕΝΗΝΤΑΔΥΟ έχουν φτάσει οι δικαιολογίες για το ότι ο πλανήτης ΔΕΝ ζεσταίνεται τα 18 τελευταία χρόνια!" και ήδη το "52" αποτελεί μακρινό παρελθόν, καθώς η σχετική λίστα μετρά ήδη ΕΞΗΝΤΑΤΡΕΙΣ (63!) δικαιολογίες και θα συνεχίσει προφανώς να μακραίνει! 

Κι όσο μακραίνει η λίστα, τόσο θα εξαφανίζεται η όποια αξιοπιστία των κλιματολάγνων του IPCC ..



ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Φόβοι για κατάρρευση της παραγωγής πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα


Δύσκολες ώρες περνούν οι πετρελαϊκές που εκμεταλλεύονται τα κοιτάσματα στη Βόρεια Θάλασσα, καθώς φοβούνται κατάρρευση της παραγωγής εφόσον οι τιμές παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα.
Οι δηλώσεις που έκανε πρόσφατα ο επικεφαλής της ένωσης ανεξάρτητων παραγωγών, Brindex, Ρόμπιν Άλλαν, προκάλεσαν σοκ στη Βρετανία.
Ο κλάδος είναι στο χείλος της κατάρρευσης, είχε πει σε δηλώσεις του στο BBC. Σχεδόν κανένα από τα νέα projects στη Βόρεια Θάλασσα δεν είναι κερδοφόρο με τιμές κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι, είχε υπογραμμίσει.
Η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βρετανία μειώνεται με σταθερό ρυθμό από το 1999, ωστόσο ο ρυθμός μείωσης επιβραδύνθηκε το 2013, χρονιά κατά την οποία οι επενδύσεις ανήλθαν σε επίπεδο - ρεκόρ.
Στον κλάδο, όλοι προσδοκούσαν ότι οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται, αντισταθμίζοντας εν μέρει τις επιπτώσεις από την αναπόφευκτη μείωση της παραγωγής, καθώς τα κοιτάσματα στη Βόρεια Θάλασσα σταδιακά εξαντλούνται.
Ωστόσο, πλέον αυτές οι προσδοκίες έχουν γίνει στάχτη. Καθώς μάλιστα η μέση τιμή στην οποία είναι κερδοφόρα τα περισσότερα projects είναι τα 63 δολάρια το βαρέλι, η μεγάλη μείωση των δαπανών είναι η μοναδική επιλογή που έχουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Συνάντηση του Τομέα Ανάπτυξης του Σύριζα με το Προεδρείο του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής

.

Σήμερα 23/12/14 και ώρα 16:30 αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου με επικεφαλής τον Πρόεδρο, θα συναντηθεί στη Βουλή των Ελλήνων με τον Τομέα Ανάπτυξης του Σύριζα, μετά από πρόσκλησή τους.

Πιο συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τους κυρίους Σταθάκη, Στρατούλη και Πετράκο.

Στόχος αυτής της συνάντησης να συζητήσουμε αμφίδρομα για το μέλλον της βιομηχανικής δραστηριότητας της πατρίδας μας.

Για την προοπτική και την ανάπτυξη του βιομηχανικού προλεταριάτου που λέγεται Θριάσιο Πεδίο.

Λύσεις και τρόποι υπάρχουν.   Πολιτική βούληση χρειάζεται.-



ΠΗΓΗ:ekeda.gr

Προσοχή! Επίθεση με Crypto-Malware στην Ελλάδα

Crypto-Malware Crypto-Malware Crypto-Malware Crypto-Malware Crypto-Malware Crypto-Malware
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, ενημερώνει τους πολίτες ότι το τελευταίο πενθήμερο βρίσκεται σε έξαρση κακόβουλο λογισμικό, τύπου «Crypto-Malware», το οποίο εξαπλώνεται – μεταδίδεται κυρίως, μέσω «μολυσμένων» μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), αλλά και μέσω «επισφαλών» ιστοσελίδων.

Το κακόβουλο λογισμικό στοχεύει στην καταβολή χρηματικών ποσών ως «λύτρα», προκειμένου να ξεκλειδωθούν – αποκρυπτογραφηθούν τα ψηφιακά αρχεία και δεδομένα, τα οποία είναι αποθηκευμένα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του χρήστη που έχει μολυνθεί από τον ιό, ενώ δύναται να επηρεάσει όλες τις εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος «Windows».

Ειδικότερα, μετά την εγκατάσταση στο λειτουργικό σύστημα, το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό, χρησιμοποιώντας ένα εξελιγμένο σύστημα κρυπτογράφησης, κρυπτογραφεί – κλειδώνει όλα τα ψηφιακά αρχεία και τα δεδομένα (διαφόρων τύπων αρχείων) που είναι αποθηκευμένα στον Η/Υ του χρήστη που έχει μολυνθεί από τον ιό, ενώ για να ξεκλειδωθούν τα αρχεία του, πρέπει να καταβληθεί χρηματικό ποσό σε ψηφιακό νόμισμα BITCOIN, ενώ σε διαφορετική περίπτωση καθίστανται μη προσπελάσιμα από το χρήστη τους.

Καλούνται οι χρήστες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν μέτρα ψηφιακής προστασίας και ασφάλειας για την αποφυγή προσβολής από το προαναφερόμενο κακόβουλο λογισμικό.

Συγκεκριμένα:

οι πολίτες που λαμβάνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς ή άγνωστη προέλευση, καλούνται να μην ανοίγουν τους συνδέσμους (links) και να μην κατεβάζουν τα συνημμένα αρχεία, που περιέχονται σε αυτά, για τα οποία δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα τον αποστολέα και το περιεχόμενο του συνημμένου αρχείου.
να πληκτρολογούνται οι διευθύνσεις των ιστοσελίδων (URL) στον περιηγητή (browser), αντί να χρησιμοποιούνται υπερσυνδέσμοι (links),
να χρησιμοποιούνται γνήσια λογισμικά προγράμματα και να ενημερώνονται τακτικά (updates), ενώ θα πρέπει να υπάρχει πάντα ενημερωμένο πρόγραμμα προστασίας (αντιίκο) του ηλεκτρονικού υπολογιστή,
να ελέγχουν και να έχουν πάντοτε ενημερωμένη την έκδοση του λειτουργικού τους συστήματος και
να δημιουργούν καθημερινά αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων της συσκευής τους (backup), σε εξωτερικό μέσο αποθήκευσης, έτσι ώστε σε περίπτωση «προσβολής» από το κακόβουλο λογισμικό, να είναι δυνατή η αποκατάσταση των αρχείων τους.
Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά στο 111 88
Στέλνοντας e-mail στο ccu@cybercrimeunit.gov.gr
Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smartphones) με λειτουργικό σύστημα ios-android: CYBERKID


ΠΗΓΗ:iguru.gr

Αυξάνονται τα μακροχρόνια πονταρίσματα των funds στην αγορά πετρελαίου

Αυξάνονται τα μακροχρόνια πονταρίσματα των funds στην αγορά πετρελαίου
Μπορεί η τιμή του πετρελαίου να έχει υποχωρήσει κατά 50% από τα υψηλά του 2014, ωστόσο οι διαχειριστές έχουν αυξήσει τις καθαρές μακροχρόνιες θέσεις τους κατά 34% μέσα σε τρεις εβδομάδες. Η τιμή του πετρελαίου συνεχίζει να υποχωρεί, ενώ ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας επιμένει να δηλώνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να προβεί ο ΟΠΕΚ σε κίνηση μείωσης της παραγωγής. Το αργό στη Νέα Υόρκη διαπραγματεύεται στα 55 δολάρια το βαρέλι και το μπρεντ οριακά στα 60 δολάρια το βαρέλι.

Η Σαουδική Αραβία δήλωσε ότι δεν θα μειώσει την παραγωγή της προκειμένου να στηρίξει την τιμή του πετρελαίου στην αγορά, ακόμη κι αν τα μη μέλη του ΟΠΕΚ κάνουν κάτι τέτοιο, σε ένα από τα πλέον αυστηρά μηνύματα που δόθηκαν ποτέ ότι η μεγαλύτερη πετρελαιοεξαγωγός χώρα του κόσμου σχεδιάζει να υπερβεί τη μεγαλύτερη ύφεση στην αγορά εδώ και χρόνια. Επέρριψε, μάλιστα, την ευθύνη για την πτώση των τιμών στο μισό εκείνων πριν από έξι μήνες στους κερδοσκόπους και σε αυτό που αποκάλεσε έλλειψη συνεργασίας εκ μέρους των παραγωγών που δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ. Από την πλευρά του, πάντως, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ Αμπντάλα αλ-Μπάντρι δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο Reuters πως ελπίζει ότι θα υπάρξει μία ανάκαμψη στην τιμή του πετρελαίου μέχρι το τέλος του 2015.

Οι δηλώσεις αυξάνουν τα πονταρίσματα, προκαλώντας μία αγορά έντονων διακυμάνσεων. Σύμφωνα με το Bloomberg, η μεταβλητότητα έχει ανέλθει σε υψηλά επίπεδα 2011, αυτό σημαίνει έντονες κερδοσκοπικές κινήσεις. Πάντως, σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακοτρείου το 43% των αναλυτών προβλέπει ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης θα υποχωρήσουν, ενώ το 11% προβλέπει αύξηση των τιμών. Κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι, εφόσον έχασε την τιμή των 60 δολαρίων το βαρέλι, τότε η επόμενη στάση είναι τα 55, τα 50 και μπορεί και τα 40 δολάρια το βαρέλι.

Τον Αύγουστο η τιμή του πετρελαίου ήταν πάνω από το 93 δολάρια, αλλά τον Οκτώβριο ξεκίνησε να υποχωρεί κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι. Το Νοέμβριο έφτασε σε χαμηλά διετίας, γύρω στα 80 δολάρια το βαρέλι και σήμερα κατρακύλησε στα 58,90 δολάρια το βαρέλι, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων περίπου 5,5 ετών.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Βοήθεια! Καλικάντζαροι!..


  Κι όσο είδαμε wi-fi, άλλο τόσο θα δούμε εκλογές!
     Με την άλφα ή την βήτα δικαιολογία του χρόνου θα παρατείνει για λίγους μήνες τις εκλογές (''ε, τί είναι λίγοι μήνες'' θα πεί), και βλέπουμε.

     Το μόνο που θα δούμε είναι να γίνονται υπουργοί(!) οι κραγμένα ανήθικοι, αυτοί που δημοσίως θα παραδεχτούν εμμέσως αλλά σαφέστατα ότι ''τα πιάνουν''.
     Όχι βέβαια ότι οι σημερινοί υπουργοί είναι καλύτεροι,
     ..αλλά βρε αδελφέ λίγο τακτ, έναν φερετζέ για την π@υστιά, τώρα που ο κοσμάκης δεν έχει ούτε τον ''δέκατο τρίτο'' μισθό για να κάνει Χριστούγεννα, λίγη στάχτη στα μάτια για να μην μας πούν κατάμουτρα ότι μας θεωρούν πίθηκους, δεν βλάπτει!

     Ωστόσο και εν τω μεταξύ θα έχει ολοκληρώσει την καταστροφή της χώρας και της κοινωνίας κατά τις εντολές που έχει από τα αφεντικά του, τους τοκογλύφους και διεθνείς απατεώνες.

     Είναι δυνατόν να πιστέψει κανείς τον γεννημένο ψεύτη;
     Μπορείς να εμπιστευτείς τον ''πολιτικό'' των ''18 σημείων'' του Ζαππείου;
     Τούτη η φυσιογνωμία του καλικάντζαρου δεν μας λέει τίποτα;
     Αυτός που τρύπωσε απ΄τις χαραμάδες και τις καμινάδες της πολιτικής, μπορεί να θεωρηθεί φερέγγυος;

     Λεβεντόπουλε, αποδείχτηκες ο αρχικαλικάντζαρος της πολιτικής!
     Θα πρέπει να έχεις φύγεις πριν τελειώσει το δωδεκαήμερο.
     Να γυρίσεις στον κάτω κόσμο της πολιτικής, εκεί που οι εσείς καλικάντζαροι βυσσοδομείτε όλο τον χρόνο, πώς θα κάνετε δύσκολη την ζωή των ανθρώπων.

     Σε αντίθετη περίπτωση, σε περίπτωση που παραμείνεις,
     ..σημαίνει πως θα έχει νικήσει ο ''κάτω κόσμος'', ο υπόκοσμος..


     Υπενθύμιση (καθημερινή και μέχρι την 29η του Δεκέμβρη):
     ΟΠΟΙΟΙ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ,
     ..και θα ανταμειφθούν ανάλογα!..



ΠΗΓΗ:mandatoforos.blogspot.gr

ΠΟΕ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΚΛΗΣΗ ΣΥΝ. ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΝΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΔΑ

.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η συγκυβέρνηση συνεχίζοντας τον αντιδημοκρατικό της κατήφορο επιτίθεται για άλλη μια φορά στους εργαζόμενους και τα Συνδικάτα τους .
Τον Ιούλη του 2014 κατά τη διάρκεια απεργίας που εξήγγειλαν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ , σχετικά με την πώληση της εταιρείας σε ιδιώτες, η κυβέρνηση προχώρησε στην επιστράτευση τους .
Στις 18 Δεκέμβρη ο συνάδελφος Νίκος Φωτόπουλος, Εκπρόσωπος των Εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ Α.Ε. κλήθηκε από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, στα πλαίσια προκαταρκτικής εξέτασης για διερεύνηση τυχόν τέλεσης αξιόποινων πράξεων και ειδικότερα για «Διέγερση σε πράξη κακουργήματος ή πλημμελήματος», επειδή σε συνεντεύξεις του καλούσε τους εργαζόμενους της ΔΕΗ να αντισταθούν στην αντισυνταγματική απόφαση της επιστράτευσης τους .
Αναρωτιόμαστε λοιπόν πόσο τυχαίο ήταν ότι κλήθηκε πέντε μήνες μετά αφού είχε σκίσει το χαρτί επίταξης και συγκεκριμένα αμέσως μετά τις καταγγελίες του ενάντια στην κυβερνητική εκπρόσωπο, κα Βούλτεψη, για ψευδή δήλωση στοιχείων της για το σύνολο των τετραγωνικών μέτρων της οικίας της, με αποτέλεσμα να πληρώνει μειωμένο χαράτσι-ΕΝΦΙΑ και δημοτικούς φόρους .
Πόσες ακόμα προσπάθειες θα κάνει η συγκυβέρνηση για να φιμώσει τις φωνές των εργαζομένων με τις επιτάξεις απεργών και επιβολή lock out, τη ψήφιση νομοσχεδίων και τροπολογιών - κυριολεκτικά «εν τω μέσω της νυκτός » - που καταργούν κατακτήσεις και δικαιώματα των εργαζομένων .
Πόσες ακόμα προσπάθειες θα κάνει για να κλείσει το στόμα σε όσους δεν συμφωνούν μαζί της ξεπουλώντας στρατηγικής σημασίας δημόσιες επιχειρήσεις, μειώνοντας δραματικά μισθούς και συντάξεις, αναγκάζοντας το κλείσιμο χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και οδηγώντας ένα ολόκληρο λαό στην εξαθλίωση .

Συναδέλφισσες , συνάδελφοι,
Η Ομοσπονδία μας καταγγέλλει αυτή την αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης ενάντια στον συνάδελφο Νίκο Φωτόπουλο.
Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα δεν τρομοκρατούνται από τέτοιου είδους ενέργειες . 


ΠΗΓΗ:poenergias.gr

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!


Είχες (ή έχεις) μετρητά; Δες πώς θα σε ελέγξει η εφορία

Είχες (ή έχεις) μετρητά; Δες πώς θα σε ελέγξει η εφορία
Σας καλούν για φορολογικό έλεγχο. Προσπαθείτε να πείσετε τις αρχές ότι τα περιουσιακά στοιχεία που αποκτήσατε και οι δαπάνες που κάνατε χρηματοδοτήθηκαν με τα μετρητά που είχατε κρύψει στο στρώμα, στη θυρίδα ή στο χρηματοκιβώτιο. Θα σας πιστέψει η εφορία; Η απάντηση είναι ναι αλλά υπό προϋποθέσεις. Τις προϋποθέσεις αυτές καθορίζει εγκύκλιος που υπέγραψε η γ.γ Δημοσίων Εσόδων. Να λοιπόν τι αναφέρει για ένα εξαιρετικά κρίσιμο θέμα για αυτούς που είχαν (ή έχουν) φουσκωμένες τσέπες.

Προφανώς οι φορολογικές αρχές δεν μπορούν να γνωρίζουν αν λέτε αλήθεια ή ψέματα όσον αφορά στο ύψος των κεφαλαίων που διαθέτατε σε μετρητά. Γι’ αυτό, με την εγκύκλιο της κυρίας Σαββαίδου μπαίνει ένας «κανόνας». Τα μετρητά που δηλώνετε προστίθενται στα υπόλοιπα των τραπεζικών καταθέσεων. Αν το διαθέσιμο κεφάλαιο των προηγούμενων ετών από το έτος το οποίο ελέγχεται δεν ξεπερνά το ποσό που προκύπτει από το άθροισμα, τότε τα μετρητά δεν θα γίνονται δεκτά. Ιδού και τι αναγράφει η εγκύκλιος για το επίμαχο θέμα:
«Αν ο ελεγχόμενος/νη, ο/η σύζυγος και τα προστατευόμενα μέλη αυτών, δηλώνουν ότι την 31/12/1999 κατείχαν υπόλοιπα τραπεζικών καταθέσεων σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ή και επενδυτικά προϊόντα (μετοχές ,ομόλογα, repos έντοκα γραμμάτια, αμοιβαία κ.λπ.) ή και ακίνητα και εφόσον αποδεικνύεται η κατοχή τους από επίσημα δικαιολογητικά (έγγραφα χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, αναλυτική κίνηση της μερίδας του από το Χ.Α., πινάκια ή οποιοδήποτε άλλο αποδεικτικό στοιχείο κ.λπ.), τότε, για την εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών θα λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των υπολοίπων των τραπεζικών καταθέσεων την 31/12/1999, θα αναγράφεται δε στην ένδειξη <<Υπόλοιπα χρηματοπιστωτικών λογαριασμών στην έναρξη της πρώτης ελεγχομένης χρήσης>> χωρίς να διερευνάται η ύπαρξη πραγματικού διαθέσιμου κεφαλαίου προηγούμενων ετών (1999 και παλαιοτέρα).
Στην περίπτωση που ο ελεγχόμενος , ο/η σύζυγος και τα προστατευόμενα μέλη αυτών, δηλώνουν ότι την 31/12/1999 έχουν στην κατοχή τους εκτός των ανωτέρω και μετρητά, για την εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών, θα ελέγχεται αν το πραγματικό διαθέσιμο κεφάλαιο των προηγούμενων ετών (1999 και παλαιοτέρα), είναι μικρότερο από το σύνολο των τραπεζικών καταθέσεων και των δηλωθέντων μετρητών, τότε τα δηλωθέντα μετρητά δεν θα αναγνωρίζονται ή θα περιορίζονται αναλόγως».
Η εγκύκλιος της κυρίας Σαββαίδου δίνει οδηγίες για το πώς πρέπει οι εφορίες να λειτουργούν κατά την εκτέλεση των λεγόμενων έμμεσων τεχνικών ελέγχου. Ολόκληρο το κείμενο της εγκυκλίου, μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ 


ΠΗΓΗ:fpress.gr

Έρευνα για καρτέλ στα καύσιμα που «φουσκώνει» έως 13% τις τιμές σε επτά νομούς!


Σοβαρές υπόνοιες για την ύπαρξη καρτέλ εταιρειών διακίνησης καυσίμων έχουν στο υπουργείο Ανάπτυξης, αφού διαπιστώνεται ότι σε επτά απομακρυσμένες περιοχές, κυρίως νησιωτικές, οι εταιρείες επιβάλλουν «καπέλα» έως και 13%, σε σχέση με τη μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, «ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος απέστειλε σήμερα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού αναφορές, ζητώντας τη διερεύνηση τους στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής, σχετικά με την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων όπου σε επτά (7) περιφερειακές ενότητες παρουσιάζεται μεγάλη απόκλιση από τον μέσο όρο».

Η αποστολή των σχετικών στοιχείων στην Επιτροπή Ανταγωνισμού έγινε επειδή υπάρχουν ενδείξεις ότι οι «φουσκωμένες» τιμές στους επτά νομούς πιθανόν να αποτελούν αποτέλεσμα παράνομων συνεννοήσεων μεταξύ των εταιρειών για τη διαμόρφωση των τιμών (σύσταση καρτέλ). Αυτές οι παραβιάσεις της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού ερευνώνται κατ’ αποκλειστικότητα, βάσει του νόμου, από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Το βασικό στοιχείο που «δείχνει» στην κατεύθυνση των παράνομων συνεννοήσεων είναι το μεγάλο ύψος των «καπέλων», που δεν φαίνεται ότι είναι δυνατόν να δικαιολογηθεί από άλλους παράγοντες διαμόρφωσης των τιμών, όπως τα υψηλότερα κόστη μεταφοράς σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές.

Τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών υγρών καυσίμων (δελτίο της 12/12/2014), δείχνουν ότι, ενώ η μέση τιμή χώρας διαμορφώθηκε κάτω από το 1,5 ευρώ το λίτρο για την αμόλυβδη 95 οκτανίων (απλή αμόλυβδη), σε επτά νομούς οι μέσες τιμές ξεπέρασαν το 1,6 ευρώ. Το ρεκόρ ακρίβειας έχουν οι Κυκλάδες, με 1,688 ευρώ, δηλαδή τιμή σχεδόν 13% υψηλότερη από το μέσο όρο!

Οι τιμές της αμόλυβδης παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα:

Μέση τιμή χώρας             1,498

Νομός Δωδεκανήσου    1,605

Νόμος Κεφαλληνίας      1,636

Νομός Κυκλάδων            1,688

Νομός Λασιθίου              1,606

Νομός Λέσβου  1,602

Νομός Σάμου    1,634

Νομός Χίου        1,615

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει παρέμβει κατ’ επανάληψη την τελευταία δεκαετία στην αγορά καυσίμων, όπου πλέον κυριαρχούν συντριπτικά οι καθετοποιημένοι όμιλοι των δύο διυλιστηρίων, ΕΛΠΕ και Motor Oil, που έχουν εξαγοράσει και τα δίκτυα των δύο πολυεθνικών, BP και Shell αντίστοιχα.

Οι δύο πολυεθνικές υπενθυμίζεται ότι είχαν επιλέξει την οδό της εξόδου από την αγορά καυσίμων, πουλώντας τα δίκτυά τους στους δύο ομίλους των διυλιστηρίων, μετά την επιβολή προστίμων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, για υπόθεση σύστασης καρτέλ. Οι δύο εταιρείες είχαν κατηγορηθεί ότι είχαν μοιράσει την αγορά μεταξύ τους και σε ορισμένες περιοχές έβαζε καπέλα η μία εταιρεία, και σε άλλες η δεύτερη.

Σημειωτέον, τέλος, ότι ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, πιθανόν να έχει και προσωπική ευαισθησία στα θέματα των τιμών καυσίμων στις Κυκλάδες. Είναι γνωστό ότι διατηρεί εξοχική κατοικία στη Μύκονο, όπως έλεγαν μεταξύ αστείου και σοβαρού στους διαδρόμους του υπουργείου…


ΠΗΓΗ:ienimerosi.gr

Οι δηλώσεις μελών του ΟΠΕΚ έριξαν το πετρέλαιο

Οι δηλώσεις μελών του ΟΠΕΚ έριξαν το πετρέλαιο
Πάλι πτωτικά έκλεισαν την Δευτέρα τα futures του πετρελαίου, μετά τις δηλώσεις του Σαουδάραβα υπουργού Ενέργειας η χώρα του όχι μόνο δεν θα μειώσει την παραγωγή, αλλά θα την αυξήσει αν βρεθεί κάποιος νέος πελάτης.

Το αργό παράδοσης Φεβρουαρίου, απώλεσε τα κέρδη που σημείωνε νωρίτερα, και έκλεισε  με πτώση 1,75 δολαρίων ή 3% στα 55,38 δολάρια. Το Brent παράδοσης Φεβρουαρίου διαπραγματεύεται κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι. 

ΠΗΓΗ:newmoney.gr