Σάββατο 22 Ιουνίου 2019

Στον «αέρα» συμφωνία 53 δισ. δολ. μεταξύ Ιράκ - ExxonMobil

Από το ekriti.gr
Πριν από λίγες μόλις εβδομάδες, η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία ExxonMobil ήταν έτοιμη να υπογράψει συμβόλαιο με την ιρακινή κυβέρνηση για έργο ύψους 53 δισ. δολαρίων, που θα αυξήσει την ιρακινή παραγωγή πετρελαίου και τα κέρδη της αμερικανικής εταιρείας. Ξαφνικά το έργο βρίσκεται στον «αέρα» εξαιτίας διαφορών με τη Βαγδάτη για τους όρους του συμβολαίου, αλλά και εξαιτίας της κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters.

Οι διαπραγματεύσεις έχουν..

Γιατί τα μέτρα που θα αποφσίσει η ΕΕ δεν θα λύσουν το πρόβλημα της νέας κρίσης με την Τουρκία - του Κ.Μαρδά, συγγραφέα ΠΡΟ - ΙΜΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

Από το worldenergynews.gr
Τα μέτρα κυρώσεων,  που θα αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Τουρκίας, εντός του Ιουλίου, δεν φαίνεται να λύνουν το πρόβλημα της μεγάλης κρίσης που ξεκίνησε στις 3 Μαΐου, ημέρα Παρασκευή, όταν το τουρκικό γεωτρύπανο  «Φατίχ» ξεκίνησε την εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ. 

Και παραμένει στα κυπριακά ύδατα , υψώνοντας την τουρκική σημαία ντε φάκτο κυριαρχίας σε ακτίνα 15 μιλίων ναυτικού αποκλεισμού , υπό την επίβλεψη τουρκικής φρεγάτας και την ετοιμότητα υποβρυχίου.  

Διότι, ακόμα κι αν τα μέτρα..

Συμμαχικό πλαίσιο υπέρ της Κύπρου

Από το lygeros.org
Η Γαλλία και η Ιταλία ξεκαθάρισαν σε πρακτικό επίπεδο ότι θα υποστηρίξουν την κυπριακή ΑΟΖ και μάλιστα η πρώτη μέσω του Προέδρου της ότι μπορεί να στείλει φρεγάτες αρκεί να το ζητήσει η Κυπριακή Δημοκρατία. Υπενθυμίζουμε ότι τώρα υπάρχει ένα κοινό ενδιαφέρον και συμφέρον αφού παίζουν μαζί και ως κοινοπραξία ένα κυρίαρχο ρόλο η Total και η Eni. Κατά συνέπεια μόνο μόνη δεν είναι η Κύπρος. 

Επίσης εκτός βέβαια από την υποστήριξη της Ελλάδας που είναι παραδοσιακή ανεξαρτήτως της κυβέρνησης, υπάρχει..

Με το βλέμμα στο LNG το Πεκίνο

Από το naftikachronika.gr
Η παραγωγή LNG της Κίνας ανήλθε σε 14,4 δις κ.μ. τον περασμένο Μάιο, αύξηση κατά 12,9% συγκριτικά με την αντίστοιχη παραγωγή του Απριλίου, σύμφωνα με στοιχεία του National Bureau of Statistics της χώρας.

Κατά την διάρκεια του πρώτου πεντάμηνου του τρέχοντος έτους, η παραγωγή LNG της Κίνας αυξήθηκε κατά 9,8% συγκριτικά..

Γ. Μανιάτης: «Ψευδόμενος και υποκριτής μέχρι τέλους ο Αλ. Τσίπρας για τις έρευνες υδρογονανθράκων»

Από το worldenergynews.gr
O υπ. Βουλευτής Αργολίδας, καθ. Γιάννης Μανιάτης, αναφορικά με τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες για τις έρευνες υδρογονανθράκων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Με περίσσιο θράσος ανακοίνωσε από τις Βρυξέλλες ο Αλ .Τσίπρας, ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπογραφούν οι συμβάσεις για έρευνες υδρογονανθράκων, νότια και δυτικά της Κρήτης. Συμβάσεις τις οποίες έχει ζητήσει εδώ και 2,5 χρόνια η κοινοπραξία EXXON MOBIL -TOTAL - ΕΛΠΕ και τις οποίες αδικαιολόγητα ..

Baker Hughes: Αυξήθηκαν οι πλατφόρμες εξόρυξες πετρελαίου - Εβδομαδιαία άνοδος πάνω από 9% στα συμβόλαια του αργού

Από το worldenergynews.gr
Οι αμερικανικές επιχειρήσεις ενέργειας αύξησαν τον αριθμό των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων που λειτουργού για πρώτη φορά  μετά από τρεις εβδομάδες, καθώς τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης  αργού των ΗΠΑ αυξήθηκαν πάνω από 9% αυτή την εβδομάδα.

Η μεγάλη πτώση των τιμών κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δύο μηνών, ανάγκασε τους αναλυτές  να μειώσουν..