Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Τα μνημόνια θα τελειώσουν όταν…


Τα μνημόνια θα τελειώσουν όταν οι άνεργοι που δημιούργησαν, ξαναβρούν τις δουλειές τους. Όταν οι μισθοί επανέλθουν σε επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Της Βασιλικής Σιούτη. 

Τα μνημόνια θα .....
τελειώσουν όταν, οι άνεργοι που δημιούργησαν, ξαναβρουν τις δουλειές τους. Όταν οι μισθοί επανέλθουν σε επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Όταν θα μπορούν όλοι οι εργαζόμενοι να ζουν με το μισθό που παίρνουν. Όταν επανασυνδεθούν οι κομμένες παροχές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Όταν πάρουν πίσω τα δυσβάσταχτα χαράτσια που έριξαν στα κεφάλια των αδυνάμων. Όταν ξανανοίξουν τα κλειστά μαγαζιά.

Όταν δεν θα ξανακούσουμε για μαγκάλια. Όταν όσοι κρυώνουν το χειμώνα θα έχουν θέρμανση. Όταν όλοι οι συνταξιούχοι θα μπορούν να αγοράζουν τα φάρμακά τους.

Όταν εξαφανιστούν οι ουρές στα συσσίτια. Όταν σταματήσουμε να βλέπουμε ανθρώπους να ψάχνουν για τροφή στα σκουπίδια.

Όταν πάψουν να πηδάνε κάθε μέρα απελπισμένοι άνθρωποι από τις ταράτσες.

Τα μνημόνια θα τελειώσουν όταν δεν θα υπάρχει όλη αυτή η φτώχεια και η δυστυχία που προκάλεσαν.
Μέχρι τότε όμως, ας σταματήσουν να προκαλούν όσοι ταπείνωσαν αυτό το λαό για να σώσουν το δικό τους τομάρι.

 RAMNOUSIA


ΠΗΓΗ:ksipnistere.blogspot.gr

Eρώτηση Νίκου Νικολόπουλου στην Βουλή για το θέμα του λαθρεμπορίου καυσίμων



ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Βουλευτής Ν. Αχαΐας

Κ.Ο. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ & Α.Κ.Ε.

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Κοινοποίηση: Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Οικονομικούς Εισαγγελείς και Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς

Μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου έχω αναδείξει επανειλημμένα τα τελευταία τρία(3) χρόνια το τεράστιο σκάνδαλο του λαθρεμπορίου και της νοθείας καυσίμων, το οποίο στερεί από τα ταμεία του κράτους δισεκατομμύρια ευρώ και εκθέτει την πολιτική εξουσία, η οποία παρουσιάζεται απρόθυμη και αδύναμη να καταπολεμήσει τη μεγάλη αυτή μάστιγα. 

Ο Πρωθυπουργός, όμως, και οι αρμόδιοι υπουργοί ή δεν απαντούν στις καταγγελίες μου ή οι απαντήσεις τους είναι «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε», ενώ, όχι μόνο παρουσιάζονται απρόθυμοι για την πάταξη του φαινομένου, αλλά και με «ξεπλυματικές» διατάξεις που φέρνουν προς ψήφιση στη Βουλή διαγράφουν ή «ρίχνουν στα μαλακά» τα πρόστιμα και τις παραβάσεις που επιβάλλονται από ευσυνείδητους κρατικούς υπαλλήλους, οι οποίοι, μέσα σ’ ένα κλίμα τρομοκρατίας των «νονών» του χώρου αυτού, έχουν την τόλμη να τα βάλουν με τα τεράστια συμφέροντα της λαθρεμπορίας και νοθείας στα καύσιμα. 

Έπειτα από τις σχετικές δηλώσεις του Γεν. Γραμματέα Διαφάνειας στο Υπ. Δικαιοσύνης κ. Γ. Σούρλα, τις τεκμηριωμένες καταγγελίες του Διευθυντή του ΣΔΟΕ το 2013 και τη σωρεία των άκαρπων παραπάνω κοινοβουλευτικών μου παρεμβάσεων, αναγκάστηκα να καταφύγω στην Δικαιοσύνη με μηνυτήρια αναφορά μου, που κατέθεσα στην Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς κ. Ελένη Ράϊκου, ζητώντας την ποινική δίωξη παντός υπευθύνου για την τέλεση του αδικήματος της λαθρεμπορίας και της νοθείας καυσίμων, με αποκλειστικό τους κίνητρο τη μεγιστοποίηση του ιδίου κέρδους και την εξυπηρέτηση των οικείων σκοπιμοτήτων, εις βάρος της περιουσίας του δημοσίου, της υγείας των πολιτών και του κοινωνικού συμφέροντος. 

Ακόμη, πέρα από τα παραπάνω, με παρεμβάσεις μου στα ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά, έκανα συνεχείς αναφορές στις καταγγελίες μου και στηλίτευα την κρατική αδράνεια για την πάταξη του φαινομένου της λαθρεμπορίας και της νοθείας καυσίμων.

Όπως ανέμενα, η παραπάνω συνεπής στάση μου προκάλεσε την οργή και το μένος των τεράστιων συμφερόντων, που ενοχλούντο από τις καταγγελίες μου. Στην αρχή αυτό εκδηλώθηκε με ανώνυμες τηλεφωνικές απειλές, αλλά και «φιλικές» συστάσεις «να ρίξω τους τόνους για το καλό μου»…Όταν είδαν, όμως, ότι δεν «συμμορφώνομαι» προς τις υποδείξεις, τότε οι απειλές έλαβαν συγκεκριμένο χαρακτήρα, με τηλεφωνήματα και απειλητικά SMS στο κινητό μου τηλέφωνο, που προέρχονταν από τον μεγάλο χοντρέμπορο στο χώρο των καυσίμων κ. Δημήτρη Μελισσανίδη, ο οποίος «ενοχλήθηκε», όχι μόνο για τις παραπάνω καταγγελίες μου, αλλά και για τη στάση μου στο θέμα της εξαγγελίας του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Σγουρού για χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής του νέου γηπέδου της ΑΕΚ, στην οποία ήλθε ο κ. Μελισσανίδης σαν σωτήρας μετά τον υποβιβασμό της ιστορικής αυτής ομάδας στην ερασιτεχνική κατηγορία για να σβηστούν τα χρέη της προς το κράτος, καθώς επίσης και για την υπ’ αριθμ. πρωτ. 2132/271/27-09-13 Ερώτηση & Α.Κ.Ε, που κατέθεσα στη Βουλή για το θέμα της αγοράς του ΟΠΑΠ από το επενδυτικό σχήμα Emma Delta, στο οποίο συμμετέχουν εταιρείες συμφερόντων του κ Μελισσανίδη, με «δανεικά», κατόπιν Πρωθυπουργικής παρέμβασης, 600 εκατομμυρίων ευρώ των Τραπεζών Εθνικής και Πειραιώς, όπως ανέφερε σχετικό δημοσίευμα του περιοδικού Unfollow 21. 

Η «έκρηξη», όμως, του κ Μελισσανίδη, μετά τη δημοσιοποίηση εκ μέρους μου σε ΜΜΕ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης της πρόσφατης καταδίκης του σε πέντε(5) χρόνια φυλάκισης για χρέη που αφορούν εικονικούς εφοδιασμούς ποντοπόρων πλοίων με ναυτιλιακά καύσιμα, από τους οποίους ζημιώθηκε το Δημόσιο από τη μη καταβολή των διαφυγόντων δασμών και φόρων που έφθασαν με τις προσαυξήσεις τα 10 εκατομμύρια ευρώ(!!!) , ξεπέρασε κάθε όριο, στέλνοντάς μου στις 7 Απριλίου στο κινητό μου τηλέφωνο SMS, ευθέως εξυβριστικού, συκοφαντικού και απειλητικού περιεχομένου. Αν είναι ποτέ δυνατό καταδικασμένος για λαθρεμπόριο επιχειρηματίας να απειλεί Έλληνα Βουλευτή, επειδή αυτός συνεχίζει, παρά τις «υποδείξεις» για «συμμόρφωση», να αναδεικνύει και να πληροφορεί τον Ελληνικό λαό για υποθέσεις λαθρεμπορίας στα καύσιμα(!!!).

Όπως ήταν φυσικό μετά την παραπάνω ακραία και απειλητική συμπεριφορά του κ Μελισσανίδη προς το πρόσωπό μου, κατέθεσα αμέσως μήνυση κατά του κ. Μελισσανίδη.

Την επομένη 8 Απριλίου 2014 επισκέφθηκα και την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Φάκου, προκειμένου να την ενημερώσω για τη μήνυσή μου κατά του κ Μελισσανίδη, αλλά και για τις απειλές για την σωματική μου ακεραιότητα και για την ίδια μου τη ζωή, αφού, εκτός από το SMS που έλαβα από τον Δ. Μελισσανίδη στο κινητό μου, λαμβάνω και απειλητικά τηλεφωνήματα από αγνώστους. Επίσης την ενημέρωσα, ότι μέχρι το μεσημέρι ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος Καμινίων δεν είχε εντολή για σύλληψη του «πρωθυπουργικού φίλου» και ακόμη, πως, παρά τις επανηλλειμμένες κλήσεις μου προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αλλά και τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ, και οι δύο «έχουν κρυφτεί». Ως φαίνεται, λοιπόν, η «αυτόφωρη διαδικασία», που αποφάνθηκε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ευτέρπη Κουτζαμάνη ότι ισχύει, ακόμη και για Βουλευτές, για κατοχή και χρήση παρανόμως κτηθέντος οπτικοακουστικού υλικού, όπως αυτού του κ. Μπαλτάκου, δεν ισχύει για τα υβριστικά, συκοφαντικά και απειλητικά μηνύματα του «πρωθυπουργικού φίλου» κ. Δ. Μελισσανίδη κατά Έλληνα Βουλευτή (άρθρο 157 του Ποινικού Κώδικα). Η απορία είναι η εξής: «Άραγε αυτό συνέβη με «εντολή Σαμαρά» όπως άλλωστε όλα στην Ελλάδα πια; Μάλλον μόνο ο ίδιος το γνωρίζει».

ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:

1) Ισχύει ή όχι η «αυτόφωρη διαδικασία» για αδικήματα βίας ή απειλής βίας κατά βουλευτού (άρθρο 157 του Ποινικού Κώδικα), σαν αυτό του «πρωθυπουργικού φίλου» κ. Δ. Μελισσανίδη κατά του προσώπου μου;

2) Εάν ισχύει, γιατί δεν εφαρμόστηκε στην παραπάνω περίπτωση του κ. Δ. Μελισσανίδη;

3) Από πού αντλεί ο κ. Μελισσανίδης το παραπάνω θράσος να απειλεί Βουλευτές, που ασκούν Κοινοβουλευτικό Έλεγχο για παράνομες και ιδιαιτέρως επαχθείς για το Ελληνικό Δημόσιο πράξεις, όπως είναι αυτές της λαθρεμπορίας και της νοθείας καυσίμων;

4) Γιατί, παρά τις σχετικές δηλώσεις του Γεν. Γραμματέα Διαφάνειας στο Υπ. Δικαιοσύνης κ. Γ. Σούρλα, τις τεκμηριωμένες καταγγελίες του Διευθυντή του ΣΔΟΕ το 2013 και τη σωρεία των κοινοβουλευτικών μου παρεμβάσεων το λαθρεμπόριο και η νοθεία στα καύσιμα «ζει και βασιλεύει», αποθρασύνοντας τους παράνομους επιχειρηματίες;

5) Γιατί οι αρμόδιοι υπουργοί, όχι μόνο δεν λαμβάνουν κανένα μέτρο για την πάταξη της λαθρεμπορίας και της νοθείας των καυσίμων, αλλά περνούν από τη Βουλή και «ξεπλυματικές» διατάξεις για να «ρίξουν στα μαλακά» τα πρόστιμα και τις παρανομίες των παρανομούντων;

6) Γιατί καρκινοβατούν στη Δικαιοσύνη οι υποθέσεις της λαθρεμπορίας και της νοθείας στα καύσιμα, με συνέπεια να παραγράφονται πρόστιμα και αδικήματα; Γιατί η υπόθεση, για την οποία καταδικάστηκε ο κ. Μελισσανίδης, μαζί με τον κ. Καρρά, καθυστέρησε είκοσι(20) ολόκληρα χρόνια; Γιατί για την ίδια υπόθεση οι δύο κατηγορούμενοι είχαν καταφέρει στο παρελθόν να απαλλαγούν από τις κατηγορίες της πλαστογραφίας και ηθικής αυτουργίας σε ψευδή βεβαίωση σε βαθμό κακουργήματος; 

7) Τι εννοούσε ο Δ/ντής του ΣΔΟΕ το 2013, όταν δήλωνε ότι «δεν υπάρχει πολιτική βούληση» για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα; Πότε και από ποιόν εμποδίστηκε να ασκήσει το έργο του για πάταξη του λαθρεμπορίου; Ποιες εισηγήσεις του δεν εισακούστηκαν από την πολιτική ηγεσία και ποιες υποθέσεις παρεμποδίστηκε να ελέγξει και από ποιόν; Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα του ΣΔΟΕ.

8) Έχουν ποτέ ελεγχθεί και καταλογιστεί πρόστιμα λαθρεμπορίας στα τέσσερα διυλιστήρια σε Ασπρόπυργο, Ελευσίνα, Αγίους Θεοδώρους και Θεσσαλονίκη; Αν ναι, πότε και για ποιο ποσό;

9) Ποιες είναι οι δέκα εταιρείες- χονδρέμποροι, που έχουν άδεια χονδρικής διακίνησης πετρελαίου από τα διυλιστήρια; Πότε έλαβε καθεμία την ειδική αυτή άδεια και ποιος Υπουργός την υπέγραψε; 

10) Ποιες από τις δέκα αυτές εταιρείες, που έχουν άδεια χονδρικής διακίνησης πετρελαίου από τα διυλιστήρια, έχει κηρυχθεί αστικά συνυπεύθυνη για λαθρεμπορία πετρελαίου και ποιο ποσό αφορούσε συνολικά κάθε μία περίπτωση λαθρεμπορίας; Έχουν βεβαιωθεί τα σχετικά πρόστιμα; Έχουν εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις; Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα.

11) Γιατί δεν έχει ανακληθεί η άδεια εμπορίας όσων εταιρειών έχουν υποπέσει στο αδίκημα της λαθρεμπορίας;

12) Υπάρχουν μεταξύ των εταιρειών αυτών εταιρείες, οι οποίες έχουν υπαχθεί σε ειδική εκκαθάριση ή πτώχευση ή στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα με αποτέλεσμα να μην έχουν εξοφλήσει τις οφειλές τους προς το Δημόσιο, ενώ ταυτόχρονα εξακολουθούν να κατέχουν άδεια εμπορίας;

13) Ποιες από τις δέκα αυτές εταιρείες που έχουν άδεια χονδρικής διακίνησης πετρελαίου από τα διυλιστήρια έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και για ποια αιτία; Να κατατεθεί πίνακας χρεών.

14) Ποια εταιρεία κυκλοφόρησε στην αγορά αφορολόγητα καύσιμα του στρατού, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Δ/ντής του ΣΔΟΕ το 2013; 

15) Ποια εταιρεία τροφοδότησε με νοθευμένα καύσιμα δεξαμενές αεροπλάνου, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Δ/ντής του ΣΔΟΕ το 2013;

16) Με δεδομένα τα χρέη προς το δημόσιο της συμφερόντων Μελισσανίδη εταιρείας Geonama, που αναφέρω στην παραπάνω Ερώτηση & Α.Κ.Ε. για τον ΟΠΑΠ, αλλά και των άλλων εταιριών του κ. Μελισσανίδη, καθώς και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σ’ αυτές, πως δόθηκε φορολογική ενημερότητα στη Geonama και προσωπικά στον κ. Μελισσανίδη, που είναι βασικός μέτοχος της κοινοπραξίας Emma Delta , χωρίς τις οποίες δεν είχαν δυνατότητα συμμετοχής στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για τον ΟΠΑΠ;

17) Έκανε χρήση ο κ. Μελισσανίδης των ευεργετικών γι αυτόν και τις εταιρίες του διατάξεων του φορολογικού νομοσχεδίου, που ψήφισε η κυβέρνηση στα τέλη Ιουλίου 2013, λίγο πριν πέσουν οι υπογραφές για τον ΟΠΑΠ; Αν ναι, δεν είναι σκανδαλώδης η ψήφιση από τη Βουλή τέτοιων «φωτογραφικών» διατάξεων, των οποίων έκανε χρήση ο κ. Μελισσανίδης, ζητώντας δικαστικό συμβιβασμό, για να λάβει την πολυπόθητη γι' αυτόν φορολογική ενημερότητα και να συμμετάσχει έτσι στο διαγωνισμό για την εξαγορά του ΟΠΑΠ; Μήπως τελικά οι συγκεκριμένες διατάξεις ήταν μια ακόμα πρωθυπουργική παρέμβαση-δώρο του Α. Σαμαρά στον φίλο του Δ. Μελισσανίδη, ώστε να ανοίξουν διάπλατα οι πόρτες για την εξαγορά του ΟΠΑΠ;

Να κατατεθούν όλα τα έγγραφα τυχόν συμβιβασμού του κ. Μελισσανίδη ή/και των εταιριών του, όσο αφορά τα χρέη προς το δημόσιο.

18) ) Έχουν δοθεί, πράγματι, τα δάνεια που αναφέρει το ρεπορτάζ του περιοδικού Unfollow 21, ότι δόθηκαν από την Εθνική Τράπεζα και από την Τράπεζα Πειραιώς στον επιχειρηματικό όμιλο Emma Delta, που εξαγόρασε τον ΟΠΑΠ; Εάν δόθηκαν, με ποιες εγγυήσεις και ποια κριτήρια δόθηκαν τόσο μεγάλα δάνεια από τις δυο αυτές χρεοκοπημένες συστημικές τράπεζες, που ανακεφαλαιοποιήθηκαν λίγες μόνο βδομάδες πριν με αιματηρά δάνεια του Ελληνικού λαού, προς μια εταιρεία που τα χρησιμοποίησε για την εξαγορά του πιο κερδοφόρου οργανισμού, του «φιλέτου» των αποκρατικοποιήσεων; Είναι ποτέ δυνατό να δίνονται τέτοια σκανδαλώδη δάνεια σε αμφιλεγόμενους επιχειρηματίες, τη στιγμή που οι ίδιες τράπεζες έχουν κλείσει τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης επιχειρήσεων και η υγιής επιχειρηματικότητα στενάζει από την έλλειψη ρευστότητας;

19) Έχει ζητηθεί, όπως απαιτείται από την κείμενη νομοθεσία, και έχει δοθεί η έγκριση της Τράπεζας Ελλάδος για τη χορήγηση των εν λόγω δανείων; Να κατατεθεί κάθε σχετικό έγγραφο για τη χορήγηση των δανείων αυτών.

20) Αληθεύει όλο το παρασκήνιο, που αναφέρει το ρεπορτάζ του περιοδικού Unfollow 21, ότι προηγήθηκε της χορήγησης των παραπάνω δανείων; Έχει γίνει ο αναφερόμενος στο ρεπορτάζ του περιοδικού Unfollow 21 διάλογος μεταξύ του κ. Μελισσανίδη και του κ. Στουρνάρα κατά την υπογραφή της σύμβασης για τον ΟΠΑΠ; Ιδιαιτέρως, αληθεύει ότι υπήρξε Πρωθυπουργική παρέμβαση, κατά τη συνάντηση που έγινε στις 15 Ιουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου με τις διοικήσεις των τεσσάρων «συστημικών» τραπεζών- Εθνική, Eurobank, Alpha και Πειραιώς- παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, για να καμφθούν οι αρχικές αντιρρήσεις των τραπεζιτών; Είναι ποτέ δυνατό να γίνεται τέτοια απροκάλυπτη παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού υπέρ ενός επιχειρηματία, που είναι σε όλους γνωστό, ότι συνδέεται μαζί του με στενές φιλικές σχέσεις;

21) Που βρίσκεται η δικαστική διερεύνηση των όσων κατήγγειλα με την παραπάνω μηνυτήρια αναφορά, που κατέθεσα στην Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς κ. Ελένη Ράϊκου;

Μήπως και αυτή ακολουθήσει τους ίδιους ρυθμούς, που ακολουθούνται σε ανάλογες υποθέσεις, οι οποίες αφορούν ισχυρά οικονομικά συμφέροντα;
Ο ερωτών Βουλευτής
Νίκος Νικολόπουλος


ΠΗΓΗ:gkatzios.blogspot.com

Για ποια έγγραφα δεν απαιτείται πλέον επικύρωση


Εγκύκλιο για την εφαρμογή της διάταξης που προβλέπει την κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής πρωτοτύπων ή επικυρωμένων αντιγράφων εγγράφων στο σύνολο των συναλλαγών των πολιτών με το Δημόσιο εξέδωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Υπενθυμίζεται ότι με το άρθρο 1 του νόμου 4250/2014 το Δημόσιο υποχρεούται πλέον να αποδέχεται τα απλά, ευανάγνωστα φωτοαντίγραφα των εγγράφων που έχουν εκδοθεί από τις δημόσιες υπηρεσίες και τους φορείς που υπάγονται στη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Αντίστοιχα, γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά τα απλά και ευανάγνωστα φωτοαντίγραφα ιδιωτικών εγγράφων, εφόσον έχουν επικυρωθεί αρχικά από δικηγόρο καθώς και τα ευκρινή φωτοαντίγραφα από τα πρωτότυπα όσων ιδιωτικών εγγράφων φέρουν θεώρηση από τις υπηρεσίες και τους φορείς που εμπίπτουν στη ρύθμιση (π.χ. απολυτήριο ιδιωτικού λυκείου που φέρει τη θεώρηση της αρμόδιας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ιατρική γνωμάτευση που φέρει θεώρηση από αρμόδιο ελεγκτή ιατρό, κλπ.).

Επίσης, γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά τα ευκρινή φωτοαντίγραφα αλλοδαπών εγγράφων, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν επικυρωθεί πρωτίστως από δικηγόρο.

Οι υπηρεσίες και οι φορείς στους οποίους υποβάλλονται τα φωτοαντίγραφα, οφείλουν να διενεργούν δειγματοληπτικό έλεγχο ανά τρίμηνο σε ποσοστό τουλάχιστον 5% του συνόλου των φωτοαντιγράφων που έχουν κατατεθεί.

ΠΗΓΗ:totekmirio.gr

VIDEO.WSJ.Δεν θέλουμε να σας χαλάσουμε το πάρτυ με τα ελληνικά ομόλογα, αλλά…δεν θα πάρουμε! Έσκασαν στα γέλια οι δημοσιογράφοι.


Το MoneyBeat της Wall Street Journal παραθέτει τις απόψεις επενδυτών «που επέλεξαν να αγνοήσουν το πάρτυ των ελληνικών ομολόγων».

Την ίδια στιγμή αναρτά video από το WSJ που χαρακτηρίζει «συμβολική» την κίνηση της Ελλάδας για έκδοση ομολόγου. 

Εχει ενδιαφέρον στο βίντεο (1.12)  ότι όταν ο δημοσιογράφος Andrew Peaple ρωτά την συντάκτρια του WSJ για τις ευρωπαϊκές αγορές, Katie Martin, αν αυτό σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία επιστρέφει, “the Greek economy is back?”, αυτή λύνεται στα γέλια!


Παρακολουθήστε το video στο τέλος της ανάρτησης του LEFTeria-news


Να μην χαλάσω το πάρτυ των ελληνικών ομολόγων, αλλά ...  
Ben Edwards, 10 Απριλίου, 2014


Αυτές είναι οι απόψεις μερικών επενδυτών που επέλεξαν να αγνοήσουν το πάρτυ των ελληνικών ομολόγων

Colm McDonagh, επικεφαλής του τμήματος χρέους των αναδυόμενων αγορών της Insight Investments:

"Προσπεράσαμε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε στη διαπραγμάτευση, καθώς δεν βρίσκουμε την Ελλάδα ιδιαίτερα ελκυστική σε αυτά τα επίπεδα. Αναγνωρίζουμε ότι η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη προόδο τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν είμαστε σίγουροι ότι η απόδοση, μας αποζημιώνει επαρκώς για την υποκείμενη πιστωτική ποιότητα. "


Martin Harvey, διαχειριστής κεφαλαίων σταθερού εισοδήματος της Threadneedle Investments, είπε ότι δεν αγόρασε ελληνικά ομόλογα: 


"Είναι δύσκολο να ορίσεις το σημείο της εύλογης αξίας για τα ελληνικά ομόλογα λόγω της ειδικής φύσης της εν λόγω αγοράς. Δεν υπάρχει κάποια διαμόρφωση στο 10ετές  και έχει μια εξαιρετικά χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα. Εάν η βελτίωση της φύσης και η ισχυρή απόδοση των άλλων χωρών του προγράμματος χρησιμοποιηθεί ως σημείο αναφοράς, τότε οι αποδόσεις θα πρέπει να συνεχίζουν να γίνονται πιο σφιχτές καθώς θα ομαλοποιούνται οι συνθήκες. Για περισσότερο ευέλικτους πελάτες αυτή μπορεί να είναι μια ελκυστική προοπτική. Ωστόσο, η χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα και τα αμφισβητήσιμα μακροπρόθεσμα θεμελιώδη μεγέθη εξακολουθούν να απαγορεύουν στους πιο συντηρητικούς πελάτες τη συμμετοχή τους".


Mike Riddell, διαχειριστής ομολογιακών αμοιβαίων κεφαλαίων της M & G Investments: 

"Κάποιοι θα χρησιμοποιήσουν την έκδοση πενταετών ομολόγων της Ελλάδας, με λιγότερη από 5% απόδοση, για πουν ότι είναι το τέλος της κρίσης χρέους της ευρωζώνης. Άλλοι θα υποστηρίξουν ότι η συμπεριφορά της κεντρικής τράπεζας κατά τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει τεράστιο ηθικό κίνδυνο, όπου η υπόσχεση της φαινομενικής άπειρης ρευστότητας και η αντίληψη ότι σχεδόν κανείς δεν θα επιτραπεί να πτωχεύσει (default ), ώθησε τους επενδυτές να αγνοούν τους κινδύνους και να κυνηγούν τις αποδόσεις


Εκείνοι που αγοράζουν την νέα έκδοση ομολόγων της Ελλάδας, θέτουν, χωρίς αμφιβολία το πρωτογενές πλεόνασμα της ως έναν σημαντικό λόγο, αλλά ενώ η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι εντυπωσιακή, αξίζει να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ προβλέπει τον λόγο χρέους / ΑΕΠ στην Ελλάδα στο τέλος του 2015, να είναι υψηλότερο του 170%, και αυτό μαλιστα να βασίζεται σε κάτι που φαίνεται για άλλη μια φορά, ως ηρωικές υποθέσεις περί ανάπτυξης.  


Η ρευστότητα δεν είναι υποκατάστατο για τη φερεγγυότητα, και δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι φερέγγυα, γεγονός που καθιστά τη νέα έκδοση ομολόγου, κάτι εύκολο να αποφευχθεί. "


Bryan Carter, επικεφαλής διαχειριστής κεφαλαίων χρέους των αναδυόμενων αγορών της Acadian Asset Management του. 
Δεν αγόρασε ελληνικά ομόλογα:

"Το εξετάσαμε, αλλά ήρθε με μια απόδοση αρκετά κάτω από αυτό που νομίζαμε ότι ήταν λογικό, δεδομένου του επιπέδου του κινδύνου που ενυπάρχει. Θα πρέπει να εξετάζουμε με συγκρίσιμες καταστάσεις. Δεν είναι μόνο το γεγονός η Ελλάδα έχει πιστοληπτική διαβάθμιση «σκουπιδιού», είναι επίσης το γεγονός ότι η Ελλάδα ανήκει σε μια σχετικά μικρή ομάδα χωρών, για τις οποίες υπάρχει άμεσος κίνδυνος χρεοκοπίας (default), κάτι που είναι σήμερα μια ανησυχία. Οι επενδυτές συγκεντρώνουν το σύνολο της περιφέρειας μονομιάς και έχουν πάψει να κάνουν μια διαφοροποίηση μεταξύ Πορτογαλίας και Ελλάδας ή μεταξύ Ισπανίας και Ελλάδας.

Υπάρχει μια τεράστια διαφορά μεταξύ του οικονομικού δυναμικού, της ανάκαμψης τους και της βιωσιμότητά τους. Εικάζω ότι πολλοί επενδυτές μπορεί να έχουν εξαντλήσει τα κέρδη τους από την Ισπανία και την Πορτογαλία και ψάχνουν τώρα για κάτι υψηλότερης απόδοσης".


Gary Jenkins, αναλυτής της LNG Capital. Η εταιρία του δεν συμμετέχει στη διαπραγμάτευση:
"Η συντριπτική πλειοψηφία του [απίστευτου ελληνικού] χρέους, η χώρα το οφείλει στους Ευρωπαίους εταίρους της και θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι οι εξαιρετικά ευνοϊκοί όροι με πολύ χαμηλό επιτόκιο, με πολύ μεγάλη λήξη, αντικατοπτρίζουν ακριβώς την άποψη ότι το χρέος εξακολουθεί να φαίνεται μη βιώσιμο και ότι οι όροι είναι ενδεικτικοί μιας κατάστασης που θα λυθεί μόνο, σε κάποιο στάδιο, από μια περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους.

Οποιαδήποτε τέτοια περίπτωση όμως είναι ίσως χρόνια μακριά από τώρα και έτσι το πιο πιθανό αποτέλεσμα για τη νέα αυτή έκδοση ομολογιακού δανείου είναι ότι θα πρέπει να ξεπληρωθεί αρκετό καιρό προτού [οι διεθνείς πιστωτές της] εξετάσουν ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν για τα δάνεια τους".

ΠΗΓΗ:lefteria-news.blogspot.gr

Νέα δεδομένα στην προσφορά πετρελαίου


Διαδικασίες προσαρμογής στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου σε Ιράν, Ιράκ και Λιβύη δρομολογούνται στους κόλπους του ΟΠΕΚ. Το διεθνές καρτέλ πετρελαίου ανακοίνωσε χθες, διά στόματος του γενικού γραμματέα του, Αμπντάλα ελ Μπάντρι, πως θα βρει χώρο για την αυξημένη παραγωγή των τριών χωρών-μελών του, μολονότι δεν διευκρίνισε με ποιον τρόπο προτίθεται να το επιτύχει παραμένοντας μέσα στα όρια που έχει θέσει για το σύνολο της παραγωγής του.
Ο κ. Ελ Μπάντρι τόνισε πως ο ΟΠΕΚ δεν έχει αποφασίσει με ποιον τρόπο θα βρει χώρο για την παραγωγή των τριών χωρών, που ανακάμπτει με ταχείς ρυθμούς, και ότι θα το εξετάσει όταν έρθει η ώρα να συζητηθεί η αύξηση της παραγωγής τους. Αναφερόμενος στο Ιράκ, τόνισε πως το διεθνές καρτέλ θα περιμένει ώς το 2015 για να εξετάσει τις ποσοστώσεις με τη Βαγδάτη. Προς το παρόν, το Ιράκ, που κατέχει τα πέμπτα σε μέγεθος αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο και από το 2012 έχει καταλάβει τη δεύτερη θέση μετά τη Σαουδική Αραβία στον ΟΠΕΚ, παράγει πλέον των ποσοστώσεων που ισχύουν για τα 11 κράτη-μέλη του Οργανισμού. Η παραγωγή του βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 35 ετών καθώς τον Μάρτιο έφθασε στα 3,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Εχει, άλλωστε, θέσει στόχο τα 9 εκατ. βαρέλια την ημέρα.
Σε ό,τι αφορά τη Λιβύη, που ελέγχει τα μεγαλύτερα αποθέματα αργού στην Αφρική, τον Μάρτιο παρήγαγε 250.000 βαρέλια την ημέρα. Αναμένεται, όμως, να φθάσει το 1.000.000 βαρέλια την ημέρα σε ένα μήνα καθώς σημειώνουν πρόοδο οι επαφές ανάμεσα στις Αρχές και στους αντάρτες που ελέγχουν τις πετρελαιοπηγές και τους τερματικούς σταθμούς των εξαγωγών. Σύμφωνα με τον κ. κ. Ελ Μπάντρι, «όταν ανακάμψει η παραγωγή της Λιβύης θα υπάρξει χώρος καθώς έχει ήδη ληφθεί υπόψη από τον ΟΠΕΚ». Στο Ιράν τον περασμένο μήνα η παραγωγή πετρελαίου έφθασε στα 2,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα, καταγράφοντας αύξηση κατά 65.000 βαρέλια την ημέρα σε σύγκριση με την παραγωγή του Φεβρουαρίου. Η τιμή του Brent στην προθεσμιακή αγορά βρισκόταν χθες το βράδυ στα 107,84 δολάρια το βαρέλι ενώ στη διάρκεια της ημέρας είχε φθάσει στα 108,7 δολάρια το βαρέλι. Το αργό Νέας Υόρκης έφθασε στα 102,56 δολ. το βαρέλι σημειώνοντας αύξηση κατά 2,12 δολάρια και καταγράφοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τις 7 Μαρτίου.
Η Τεχεράνη προειδοποιεί
Το Ιράν είναι η πρώτη χώρα που έχει διεκδικήσει δυναμικά χώρο στις ποσοστώσεις του ΟΠΕΚ για την αύξηση της παραγωγής του. Σε συνάντηση που είχε το διεθνές καρτέλ στα τέλη του περασμένου έτους, η Τεχεράνη απείλησε με πόλεμο τιμών προκειμένου να μειώσουν την παραγωγή τους άλλες χώρες-μέλη του διεθνούς καρτέλ. Συνολικά ο ΟΠΕΚ έχει θέσει όριο για την παραγωγή του τα 30 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, τον Μάρτιο το σύνολο της παραγωγής του ΟΠΕΚ έφθασε τα 30,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Πρόθεση του διεθνούς καρτέλ πετρελαίου είναι, πάντως, να αναθεωρήσει τον στόχο αυτό για την παραγωγή του στην προγραμματισμένη συνάντηση που θα έχει στις 11 Ιουνίου στη Βιέννη. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΟΠΕΚ, η πλεονασματική παραγωγή είναι σε αποδεκτά επίπεδα, ενώ σε ό,τι αφορά τις τιμές του «μαύρου χρυσού» κρίνονται ικανοποιητικές τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους καταναλωτές. Σύμφωνα με τη γραμματεία του ΟΠΕΚ, η τιμή για το καλάθι των διαφόρων τύπου αργού που έχει ορίσει το διεθνές καρτέλ σημείωσε χθες άνοδο κατά ένα δολάριο, στα 103,16 δολάρια το βαρέλι.
(Καθημερινή, Bloomberg)

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Έκθεση ΟΟΣΑ: Πρώτος στα φορολογικά βάρη ο Έλληνας


Την ώρα που βγαίνουμε στις αγορές ώστε κάποιο να βγάλουν λεφτά, ο Έλληνας φορολογούμενος είναι πλέον και με έκθεση του ΟOΣΑ το καλύτερο υποζύγιο. Στην πρώτη θέση των επιβαρύνσεων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, βρίσκεται η Ελλάδα, όσον αφορά τουλάχιστον στις οικογένειες με έναν εργαζόμενο και δύο παιδιά! Αυτό προκύπτει από τη σχετική Έκθεση του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με την οποία το σύνολο αυτών των επιβαρύνσεων ανέρχεται στο 44,5% των ακαθάριστων αποδοχών, όταν ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ είναι μόλις 26,4%.

Λίγο καλύτερα είναι τα πράγματα όσον αφορά στα βάρη που επωμίζεται άγαμος μισθωτός χωρίς παιδιά, καθώς οι επιβαρύνσεις από εισφορές και φόρους ανέρχονται στο 41,6% έναντι μέσου όρου 35,9% στις χώρες του ΟΟΣΑ, στοιχείο που τοποθετεί τη χώρα στην 11η θέση αυτής της κατηγορίας.

Συγκρίνοντας τα βάρη από φόρους και εισφορές το 2012 και το 2013, για τον άγαμο τα πράγματα είναι καλύτερα, καθώς καταγράφεται μείωση των βαρών κατά 1,35% αλλά μόνο κατά 0,79% από τον φόρο εισοδήματος, καθώς το υπόλοιπο 0,67% αφορά στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Αντιθέτως για ένα ζευγάρι με δύο παιδιά, όπου μόνο ο ένας ενήλικος εργάζεται, καταγράφεται αύξηση των επιβαρύνσεων κατά 0,6%, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι η... φροντίδα στην οικογένεια είναι μάλλον άγνωστη λέξη για το εγχώριο φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα.

Όσον αφορά στον μέσο ακαθάριστο μισθό στην Ελλάδα, από τις 22.240 ευρώ το 2012, υποχώρησε στις 20.604 ευρώ το 2013, καταγράφοντας μείωση 7,4%.

Τουλάχιστον εντυπωσιακά κρίνονται και τα στοιχεία από τη σύγκριση των ετών 2000- 2013, αφού σύμφωνα με την Έκθεση του ΟΟΣΑ, σημειώθηκε αύξηση 2,5% στα βάρη για τους άγαμους και 3,8% στα βάρη για οικογένειες με δύο παιδιά.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΞΟΔΟ» !...


Η αντιπαράθεση και οι εκατέρωθεν κατηγορίες, μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, καλά κρατούν. Οι μεν στους πανηγυρισμούς, οι δε στους μηδενισμούς !

Η αλήθεια, ως συνήθως, βρίσκεται κάπου στη μέση : η «έξοδος στις αγορές», ούτε πανάκεια είναι, ούτε καταστροφή, βέβαια… Κι αυτή η υπόθεση, δεν είναι και δεν αντιμετωπίζεται με το δίλημμα «άσπρο ή μαύρο» !

Το ό,τι από την πλευρά της κυβέρνησης και των πατρώνων της, (Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ.) υπάρχει αβαντάρτισμα και απόπειρα επικοινωνιακής ωφέλειας είναι ολοφάνερο : για απόδειξη της ορθότητας των μνημονιακών πολιτικών κάνουν λόγο όλοι και – κυρίως – ο Σόϊμπλε ! Τυχαίο ; Καθόλου !... Για «έξοδο από το μνημόνιο και την κρίση», πανηγυρίζουν οι Σαμαροβενιζέλοι, παραμονές, πούναι, διπλών εκλογών ! Αυτό κι αν είναι …τυχαίο !...

Για απόλυτα τεχνητή και σκηνοθετημένη «έξοδο» μιλάει, από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ, οι άνθρωποι του οποίου, κάθε φορά που μιλάνε, φαίνεται πως, αντί να ενισχύσουν τη δημοσκοπική δύναμη του (μη) κόμματός τους, τη μειώνουν.

Το Σύστημα (με κεφαλαίο «Σ»), από τη στιγμή που έκανε την επιλογή να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, δεν θα την άφηνε, με τίποτα, να καταρρεύσει. Αυτό έλλειπε, να υπάρχει ένα κακό παράδειγμα, για όλους όσους βρίσκονται ή σκοπεύουν να μπουν στο «κλαμπ του Ευρώ» !

Αφού ξεμπέρδεψαν με τον Παπανδρέου και τις ανατρεπτικές ιδέες και πρακτικές του κι έβαλαν στην εξουσία τους δικούς τους ανθρώπους, (Σαμαραβενιζέλους…), ήταν προδιαγραμμένο, πως η αντιστροφή της πορείας θάρχονταν, μιας και όλα τους τα, σκληρά, μέτρα ελήφθησαν, σε βάρος του ελληνικού λαού και της χώρας και ο στόχος της εσωτερικής υποτίμησης, (φτωχοποίησης), κατά, περίπου, 60%, προσεγγίστηκε.

Εκεί, που οι πανηγυρίζοντες δεν τα λένε όλα, είναι στο τι έχουν συνομολογήσει, για το άμεσο μέλλον, σε μια σειρά φλέγοντα ζητήματα, (απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων, αλλά και απελευθέρωσή τους στον ιδιωτικό τομέα, περαιτέρω μειώσεις αποδοχών και συντάξεων, ιδιωτικοποίηση των πάντων, κλπ, κλπ…), τα οποία συμφωνημένα τα ξέρουν, ήδη, οι «αγορές» !

Θολό, επίσης είναι το τοπίο και στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, καθώς, απ΄ ό,τι φαίνεται, υπάρχει διάσταση ανάμεσα σ΄ αυτό που περιμένουν και επιδιώκουν οι υπερατλαντικοί …αγοραίοι, (καθαρό κούρεμα των ομολόγων που κατέχουν τα κράτη…) και σ΄ αυτό που σκέπτονται και μουρμουρίζουν οι ευρωπαίοι, με πρώτους τους γερμανούς !

Αν, μέσα στο χρόνο σκάσει «ρήγμα», τότε η εκ νέου εκτόξευση των spreads στα ύψη, θα πρέπει να θεωρείται, περίπου, ως δεδομένη !

Μ΄ αυτά και μ΄ αυτά, η διαμορφωμένη άποψή μας, για τις επερχόμενες εκλογές, παραμένει ως έχει, αρνητική, τόσο για τους πανηγυρίζοντες, όσο και για τους μηδενιστές !...

ΠΗΓΗ:logoplokies.blogspot.gr

ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ



ΠΗΓΗ:skitsoblog.blogspot.gr

Β.Πούτιν προς Α.Σαμαρά: "Αφού σας αρέσει η ουκρανική κυβέρνηση πληρώστε τα χρέη της αλλιώς σας κόβω το φ.α."!


Επιστολή με την οποία προειδοποιεί για πιθανούς κινδύνους στην ομαλή παροχή φυσικού αερίου με αφορμή την «κρίσιμη», όπως τη χαρακτήρισε, κατάσταση με το χρέος της Ουκρανίας προς τη Ρωσία απέστειλε στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και σε άλλους 17 Ευρωπαίους ηγέτες ο Ρώσος πρόεδρος Βαλντιμίρ Πούτιν.

Στην επιστολή του προς τον Ελληνα πρωθυπουργό ο Β.Πούτιν εκφράζει  «τη βαθιά του ανησυχία για την κατάσταση γύρω από το χρέος της Ουκρανίας για το φυσικό αέριο καθώς το συσσωρευμένο χρέος φτάνει τα 2.200.000.000 δολαρία οφείλονται από Naftogas Ουκρανίας, κάτι που θα δημιουργήσει προβλήματα στις παραδόσεις αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα στην Ελλάδα».

Στην επιστολή του ο πρόεδρος της Ρωσίας τονίζει στον Α.Σαμαρά ότι δεν μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση στην επίλυση του προβλήματος του χρέους της Ουκρανίας και ότι αφού η Ελλάδα ως προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ έχει λάβει πρωτοβουλίες για την σταθεροποίηση της κυβέρνησης του Κιέβου (σ.σ.: την οποία η Μόσχα θεωρεί παράνομη και προϊόν πραξικοπήματος) θα πρέπει να αναλάβει και την ευθύνη για να λυθεί το πρόβλημα με το τεράστιο ουκρανικό χρέος.

Σύμφωνα με την ρωσική κρατική επιχείρηση αερίου Gazprom, οι ανείσπρακτες οφειλές της Ουκρανίας ανέρχονται σε 2,2 δισ. ευρώ και η προθεσμία για την εξόφληση των οφειλών της για τον Μάρτιο παραβιάστηκε.

Ο Β.Πούτιν καλεί τον Α.Σαμαρά σε επείγουσα διαβούλευση η οποία θα πρέπει να δώσει λύση στο πρόβλημα του χρέους της Ουκρανίας (βασικά να πληρώσει η ΕΕ το ουκρανικό χρέος) σε διαφορετική περίπτωση θα επέλθει διακοπή της ροής φυσικού αερίου αφού η Ουκρανία θα θα εμποδίσει την διέλευσή του από το έδαφός της.

Υπενθυμίζεται ότι δύο φορές κατά το παρελθόν, το χειμώνα του 2005-2006 και του 2008-2009, η Gazprom είχε διακόψει την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ουκρανία εξαιτίας των μόνιμα "μπαταχτσήδων" Ουκρανών. Οι Ευρωπαίοι από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης αναζητούν εναλλακτικές πηγές ενέργειας, αλλά είναι αδύνατον να βρεθούν οικονομικότεροι τρόπο από την μεταφορά φυσικού αερίου από την παραγωγό Ρωσία.

Πλέον η Ρωσία, όπως αναφέρει στην επιστολή του ο Β.Πούτιν θα προπληρώνεται ανά μήνα για το ουκρανικό φυσικό αέριο όπως το ITAR-TASS αναφέρει επιστολή του Πούτιν.

Το ενδιαφέρον είναι ότι γίνεται αναφορά και στο τεράστιο ποσό με το οποίο έχει επιδοτηθεί η ουκρανική οικονομία από την Ρωσία τα τελευταία τέσσερα χρόνια: 35,4 δισεκατομμύρια, συν 3 δισεκατομμύρια δολάρια η δόσο από το δάνειο του Δεκεμβρίου.

«Θα ήθελα να υπογραμμίσω - αναφέρει στην επιστολή του προς τον Α.Σαμαρά - ότι κανείς εκτός από τη Ρωσία έχει κάνει αυτό δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ για την Ουκρανία μέχρι στιγμής.

«Η Ρωσία δεν πρέπει και δεν μπορεί πλέον να φέρουν το κύριο βάρος της στήριξης της ουκρανικής οικονομίας από μόνη της, δίνοντας εκπτώσεις αερίου και να διαγράφει τα χρέη. Στην πραγματικότητα, με αυτές τις επιδοτήσεις Ρωσία πληρώνει το έλλειμμα στο εμπόριο μεταξύ της Ουκρανίας και των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανέρχεται στα 11 δισ. δολ κατ'έτος σε βάρος της ΕΕ "

Άμεσες διαβουλεύσεις με τις ευρωπαϊκές χώρες την παραλαβή της επιστολής είναι ο μόνος δυνατός τρόπος για την επίλυση της κρίσης της Ουκρανίας, δήλωσε ο Πούτιν.

Χρειαζόμαστε "για να ξεκινήσει συντονισμένη δράση το συντομότερο δυνατό. Και καλούμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας για να το κάνουμε αυτό ", έγραψε.

Μεγαλύτερος πελάτης του φυσικού αερίου της Ρωσίας είναι η Γερμανία η οποία εισάγει πάνω από 25 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από την Gazprom κάθε χρόνο, περίπου το ένα τρίτο των ενεργειακών αναγκών της. Η Ιταλία είναι ένα άλλος μεγάλος εισαγωγέας του ρωσικού φυσικού αερίου, καθώς οι παραδόσεις από τη Βόρεια Αφρική έχουν αποδειχθεί αναξιόπιστες.

Λιθουανία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Λετονία, η Βουλγαρία και η Τσεχική Δημοκρατία εισάγουν το 100% του φυσικού αερίου τους από τη Ρωσία.

Στον κάτωθι χάρτη φαίνεται το ποσοστό εξάρτησης της κάθε χώρας από το ρωσικό φυσικό αέριο.


Το συνολικό χρέος της Ουκρανίας προς τη Ρωσία, ανέρχεται σήμερα σε 16.600 εκατομμύρια αμερικανικά δολάρια, ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε την Τετάρτη.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Ψηφίστηκε η διάταξη για μη επιβολή κυρώσεων σε εταιρείες πετρελαιοειδών


Υπερψηφίστηκε τελικά το βράδυ της Πέμπτης στην Ολομέλεια της Βουλής, η επίμαχη διάταξη του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία αναβάλλεται μέχρι την 31η Μαρτίου του 2015, η επιβολή κυρώσεων σε εταιρείες πετρελαιοειδών για μη τήρηση αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με τα οριζόμενα από τον σχετικό νόμο του 2013.

Η διάταξη που συμπεριλαμβανόταν σε εκπρόθεσμη τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος, είχε αποσυρθεί από τον αναπληρωτή υπουργό, Νίκο Ταγαρά, αλλά επανεισήχθη από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος διευκρίνισε πως η μη επιβολή κυρώσεων αφορά μονάχα «μικρές εταιρείες που αντιμετωπίζουν αντικειμενική αδυναμία εξεύρεσης πιστοποιημένων αποθηκευτικών χώρων».

Την τροπολογία υπερψήφισε και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο προηγουμένως, είχε εκφράσει δια του εκπροσώπου του, Π. Κουκουλόπουλου, την αντίθεσή του στην «κυβερνητική τακτική του νομοθετείν δια τροπολογιών».

Από πλευράς της, η αξιωματική αντιπολίτευση δια του Δ. Παπαδημούλη, επέμεινε πως η ρύθμιση εισήχθη «δολίως» από την κυβέρνηση, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα ολόκληρου του συγκεκριμένου επιχειρηματικού χώρου.



ΠΗΓΗ: defencenet.gr