Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Με οριακή πλειοψηφία το «πράσινο φως» για την ομαδική απόλυση 54 χαλυβουργών


Την ομαδική απόλυση 54 χαλυβουργών από τη Χαλυβουργία Ελλάδας ενέκρινε το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας που συνεδρίαση υπό την προεδρία της γενικής γραμματέως του υπουργείου Εργασίας Άννας Στρατινάκη.

Η απόφαση επί του αιτήματος της οικογένειας Μάνεση να απομείνουν μόνο 41 από τους 200 αρχικά εργαζομένους στο εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο ελήφθη με οριακή πλειοψηφία 4-3 με τις πρώτες πληροφορίες να μιλούν για έντονο παρασκήνιο.Η Χαλυβουργία ήταν η μόνη επιχείρηση που υπέβαλε επισήμως αίτημα για ομαδικές απολύσεις. 

Η απόφαση θεωρείται ότι θα αποτελέσει «crash test» για την Τρόικα η οποία θα κρίνει αν λειτουργεί αποτελεσματικά το ΑΣΕ ή πρέπει η απελευθέρωση των απολύσεων να επιβληθεί με νόμο.

Στην έκθεση αξιολόγησης το ΔΝΤ όρισε ρητά ότι θα αξιολογήσει έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2014, κατά πόσο το σημερινό σύστημα αναπαράγει τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ σε σχέση με την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων με αποτελεσματικό, αξιόπιστο και ανθεκτικό τρόπο. 

Να υπενθυμίσουμε ότι η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων με τη βούλα του νόμου πήρε περίοδο χάριτος έως τον Οκτώβριο. Αυτό σημαίνει ότι οι αποφάσεις κατά τη δοκιμαστική περίοδο θα λαμβάνονται «υπηρεσιακά» καθώς το βέτο για τις ομαδικές απολύσεις, μεταφέρεται από τον υπουργό Εργασίας, στην Γενική Γραμματέα που είναι επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ).  Για να εισηγηθεί θετικά το ΑΣΕ, οι εργοδότες που ζητούν να εγκριθεί η αίτηση τους για ομαδικές απολύσεις πρέπει  να αποδείξουν με «ντοκουμέντα» την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης και να υποβάλουν προτάσεις για την «ανακούφιση» των απολυμένων καθώς και για την ταχύτερη επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας το 2015 η Ελλάδα


Στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα ενσωματωθεί, από τις αρχές του 2015, η Ελλάδα,μαζί με την Ιταλία, τη Σλοβενία και τη Γαλλία, τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), Αναστάσιος Γκάρης, μιλώντας στον “8ο Ενεργειακό Διάλογο Νοτιοανατολικής Ευρώπης”,οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν στη Θεσσαλονίκη.

“Όταν έχεις μια ενωμένη αγορά, χρησιμοποιείς της παραγωγικές μονάδες σου με το λιγότερο κόστος”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Τόνισε, δε, ότι ο ΛΑΓΗΕ θα προχωρήσει στην υλοποίηση αγορών παραγώγων.

 Η ΔΕΗ μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία βιώσιμης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, επισήμανε ο επικεφαλής ρυθμιστικού πλαισίου και αγορών εξωτερικού της εταιρείας Παύλος, Μπαξεβάνης. Πρόσθεσε, δε, ότι η αγορά ενέργειας στην περιοχή πρέπει να αναδομηθεί και απαιτείται μεγαλύτερο επίπεδο ενοποίησης. Το συνέδριο διοργανώνει το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, υπό την αιγίδα της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ και με την υποστήριξη διεθνών και τοπικών οργανισμών.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΓΣΕΕ:12 Ιούνη: Παγκόσμια Ημέρα κατά της παιδικής εργασίας


Με σύνθημα «κόκκινη κάρτα στην παιδική εργασία» η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας ξεκινά αύριο, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας, καμπάνια με στόχο να μπει οριστικό τέλος στην εκμετάλλευση των παιδιών.
Σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα της ΔΟΕ, 168 εκατομμύρια παιδιά σ΄όλο τον κόσμο συνεχίζουν να εργάζονται σε συνθήκες ακραίας εκμετάλλευσης σε ορυχεία, οικοδομές, χωράφια.
Χιλιάδες είναι τα παιδιά στρατιώτες, διακινητές ναρκωτικών και θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης.
Μπορεί στη χώρα μας μην υπάρχουν επίσημα στοιχεία για την πραγματική παιδική εργασία, οι εκτιμήσεις όμως κάνουν λόγο για περίπου 100.000 ανήλικους εργαζόμενους.
Η φτώχεια και η εξαθλίωση που βιώνουν οι ελληνικές οικογένειες λόγω της οικονομικής κρίσης εντείνει το πρόβλημα και φέρνει για ακόμη μια φορά στην επιφάνεια την έλλειψη κοινωνικής προστασίας.
Απαιτούνται λοιπόν εδώ και τώρα μέτρα για την προστασία της ελληνικής οικογένειας και κατ΄επέκταση των ανήλικων μελών της. Είναι επιτακτική ανάγκη να μειωθεί η σχολική διαρροή, να εξαλειφθεί η επαιτεία και η εργασία παιδιών στο δρόμο, να ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και η παρεμβατικότητα των κοινωνικών υπηρεσιών, να υπάρξει πλήρης συμμόρφωση με τις διεθνείς συμβάσεις.
Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας υλοποιώντας διεθνές πρόγραμμα για την εξάλειψη της παιδικής εργασίας παρέχει τεχνική βοήθεια για τη βελτίωση της γνώσης στο συγκεκριμένο ζήτημα και την ενίσχυση του παγκόσμιου κινήματος, μέσα από διεθνείς συμπράξεις, συνεργασίες και υποστηρικτικές δράσεις.

ΠΗΓΗ:gsee.gr

Άνω των εκτιμήσεων η πτώση των αποθεμάτων αργού


Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσαν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ την εβδομάδα έως τις 6 Ιουνίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Υπηρεσία Ενέργειας των ΗΠΑ
Αναλυτικότερα, τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 2,6 εκατ. βαρέλια στα 386,9 εκατ. βαρέλια, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της WSJ να κάνουν λόγο για πτώση της τάξης των 1,7 εκατ. βαρελιών.
Τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 1,7 εκατ. βαρέλια στα 213,5 εκατ. βαρέλια, με τους αναλυτές να αναμένουν αύξηση κατά 600 χιλ. βαρέλια.
Τα διυλισμένα αποθέματα σημείωσαν άνοδο κατά 860 χιλ. βαρέλια στα 119 εκατ. βαρέλια., ενώ οι αναλυτές υπολόγιζαν αύξηση κατά 1,2 εκατ. βαρέλια.
Η εκμετάλλευση της παραγωγικής δυναμικότητας υποχώρησε στο 87,9% από 90,8%.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΓΣΕΕ:Επιδοτούνται στην Ελλάδα, εισάγουν χάλυβα από την Ιταλία


Την ώρα που οι χαλυβουργίες της χώρας επικαλούνται για την εργασιακή τους τακτική μεγάλη πτώση στις παραγγελίες, ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες αντί να στηρίζουν τον κλάδο εισάγουν μπετόβεργα από την Ιταλία. 
Ορισμένοι από τους ελληνικούς αυτοκινητοδρόμους τους οποίους γενικά ακριβοπληρώνουμε φτιάχνονται με εισαγόμενη ιταλική μπετόβεργα χωρίς πιστοποιητικά προδιαγραφών, όταν μάλιστα με Υπουργική Απόφαση απαγορεύεται η εισαγωγή, η κυκλοφορία και η χρήση χαλύβδων σκυροδέματος χωρίς αυτά τα πιστοποιητικά.
Την ίδια στιγμή, η μια μετά την άλλη, οι ελληνικές χαλυβουργίες καταθέτουν αιτήματα περί ομαδικών απολύσεων και υλοποιούν αντεργατικές πολιτικές σε βάρος του εναπομείναντος εργατικού δυναμικού στον κλάδο της ελληνικής χαλυβουργίας.
Είναι απαράδεκτο και τουλάχιστον προκλητικό συγκεκριμένες κατασκευαστικές εταιρίες επιδοτούμενες από το Ελληνικό δημόσιο, με στόχο τη μεγιστοποίηση του κέρδους τους, ν΄ αγνοούν το νόμο και να οδηγούν με τις πράξεις τους παράλληλα στην ανεργία ακόμη περισσότερους χαλυβουργούς.
Καλούμε τα αρμόδια Υπουργεία να παρέμβουν άμεσα τόσο για την προστασία της ασφάλειας των κατασκευαστικών έργων όσο και για την τήρηση της νομιμότητας, η οποία στην παρούσα φάση συνδέεται άμεσα και με την ανεργία στον χαλυβουργικό κλάδο που αυξάνεται μέρα με την ημέρα.

ΠΗΓΗ:gsee.gr

ΕΛΠΕ: Σημαντικά τα περιθώρια ανόδου της μετοχής, που υποαποδίδει...

ΕΛΠΕ: Σημαντικά τα περιθώρια ανόδου της μετοχής, που υποαποδίδει...
Όταν η μετοχή τους διαπραγματευόταν πριν 6-7 μήνες κοντά στα 10,00 ευρώ, αρκετά χαρτοφυλάκια την θεωρούσαν υπερτιμημένη και δικαιώθηκαν, καθώς πρόσφατα υποχώρησε σε επίπεδα γύρω από τα 5,5000 ευρώ. Διαβάστε τώρα, γιατί η Alpha Finance, δίνει τιμή-στόχο τα 8,25 ευρώ, με σύσταση Υπεραπόδοση... 

Η χρηματιστηριακή λοιπόν είναι της άποψης ότι στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα, η τιμή της μετοχής έχει ενσωματώσει όλα τα αρνητικά σενάρια, όπως το προβληματικό διυλιστήριο, οι μεγάλες ζημίες του 2013, τα πολύ χαμηλά περιθώρια διύλισης (12 ετών), η καθυστέρηση της πώλησης του ΔΕΣΦΑ.

Τώρα πλέον, σύμφωνα με τους αναλυτές της Αlpha Finance, με πρώτη κίνηση το ομολογιακό δολαρίου των 400 εκατ. και το προς έκδοση ομολογιακό σε ευρώ, το κόστος αναχρηματοδότησης θα μειωθεί και θα υπάρχει εξοικονόμηση 15 εκατ. ευρώ ετησίως από τόκους.

Επιπλέον, χωρίς να υπολογίζεται καθόλου ο ΔΕΣΦΑ και για τα δύο έτη, η χρηματιστηριακή βλέπει κέρδη 19 εκατ. ευρώ κατά το 2014 και κέρδη 120 εκατ. στο 2015! Προβλέπει, επίσης, θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές το 2015, ύψους 188 εκατ. ευρώ, από αρνητικές εφέτος, ποσό που δίνει μία απόδοση, της τάξης του 10%.

Θεωρεί δε, ότι η πώληση του ΔΕΣΦΑ προχωράει, γεγονός ιδιαίτερα θετικό για τον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων, καθώς θα επιφέρει σημαντική μείωση του τραπεζικού του δανεισμού. Σημειώστε ότι, αυτή τη στιγμή η εταιρεία παίζει με P/BV 0,8 όταν ο ευρωπαϊκός κλάδος παίζει με 1,20. Και τα περιθώρια ανόδου για την τιμή στόχο ανέρχονται στο 36%, με βάση την τρέχουσα τιμή των 6,0600 ευρώ που τα αποτιμά σε 1,85 δισ. ευρώ. Με υψηλό έτους τα 8,1300 ευρώ και 12μήνου τα 9,9600 ευρώ. Στη διετία και με τον γ.δ. στο +166,50% εμφανίζει απόδοση μόλις 46,57%.


Τέλος, θετικό καταλύτη για την περαιτέρω πορεία του συγκροτήματος, μετά την απομόχλευση, λόγω ΔΕΣΦΑ, θα αποτελέσει η επανέναρξη της προμήθειας πετρελαίου από το Ιράν, όταν και αν βεβαίως αρθεί το επιβληθέν εμπάργκο από την Ε.Ε. Καθώς κάτι τέτοιο θα είχε άμεση επίδραση, τόσο στο κόστος της πρώτης ύλης, όσο και στα πιστωτικά περιθώρια.

ΠΗΓΗ:sofokleousin.gr