Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Το κόλπο με τον ΦΠΑ: Δείτε ποιοι και πώς μας κλέβουν

Το κόλπο με τον ΦΠΑ: Δείτε ποιοι και πώς μας κλέβουν
Την άγνοια των καταναλωτών για το ύψος του ΦΠΑ με το οποίο επιβαρύνονται αγαθά και υπηρεσίες εκμεταλλεύονται ορισμένοι επιτήδειοι επαγγελματίες για να αποφεύγουν να εκδίδουν αποδείξεις ή ακόμα και για να βάζουν καπέλο στην τελική τιμή.
Προτρέπουν τους καταναλωτές να μην πάρουν απόδειξη και να γλιτώσουν τον ΦΠΑ 23%, την ώρα που ο νόμιμος φόρος που προβλέπεται στις εργασίες τους είναι 13%, κλέβοντας έτσι διπλά και το δημόσιο και τους καταναλωτές.
Αν ο φορολογούμενος πελάτης αποδεχθεί το παζάρι, αφενός θα έχει παραπλανηθεί πληρώνοντας στην πραγματικότητα υψηλότερη τιμή, αφετέρου χάνει την απόδειξη, ενώ οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες βάζουν στην τσέπη τη διαφορά των δύο συντελεστών ΦΠΑ. Αν ο πελάτης επιμείνει στην απόδειξη, θα έχει πληρώσει υψηλότερο ΦΠΑ τον οποίο παρανόμως καρπώνεται ο επαγγελματίας.
Για παράδειγμα, λίγοι πολίτες γνωρίζουν πως οι εργασίες για την ανακαίνιση και επισκευή ακινήτου που χρησιμοποιείται ως κατοικία ή που εκμισθώνεται ως επιπλωμένο διαμέρισμα (όχι επαγγελματική στέγη) επιβαρύνονται με ΦΠΑ 13% και όχι 23%.
Αναλυτικότερα, ο μειωμένος συντελεστής εφαρμόζεται στις εργασίες αντικατάστασης, επισκευής ή συντήρησης υδραυλικών, ηλεκτρολογικών, ξυλουργικών, υαλικών, πλακιδίων, καυστήρων, ανελκυστήρων και λοιπών εγκαταστάσεων, βαφής τοίχων και κουφωμάτων και γενικά σε κάθε εργασία που πραγματοποιείται σε ακίνητο με την προϋπόθεση ότι οι εργασίες αυτές πραγματοποιούνται σε παλαιό ακίνητο, το οποίο κατά τον χρόνο πραγματοποίησης των εργασιών αυτών χρησιμοποιείται ως ιδιωτική κατοικία ή προορίζεται να χρησιμοποιηθεί ως ιδιωτική κατοικία μετά την ανακαίνιση.
Πρέπει να τονιστεί πως ακόμη και στις περιπτώσεις ανακαίνισης και επισκευής με υλικά του εργολάβου, αν η αξία των υλικών δεν υπερβαίνουν το 1/3 της συνολικής αμοιβής του εργολάβου, οι πράξεις αυτές χαρακτηρίζονται ως παροχή υπηρεσιών και εκδίδεται απόδειξη για τη συνολική αμοιβή του εργολάβου, η οποία υπάγεται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ.
Ακόμη, ο μειωμένος συντελεστής 13% εφαρμόζεται και στις εργασίες που γίνονται για την ανακαίνιση, επισκευή και συντήρηση όψεων, κοινόχρηστων χώρων και εγκαταστάσεων σε πολυκατοικίες, όπως ανελκυστήρων, καυστήρων πετρελαίου ή φυσικού αερίου κ.λπ. Το μέτρο αυτό ισχύει και για τις πολυκατοικίες στις οποίες υπάρχουν διαμερίσματα, κτίσματα και γραφεία. 
ΠΗΓΗ:.newsbomb.gr

Οι μέντορες αλλάζουν. Οι ιδέες όχι!

ΔΕΗ: Νέα μέλη στο διοικητικό συμβούλιο

ΔΕΗ: Πέντε νέα μέλη στο διοικητικό συμβούλιο-Τα ονόματα
Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. ανακοινώνει ότι στις 29 Ιουνίου 2013 πραγματοποιήθηκε η Έκτακτη Αυτόκλητη (Καθολική) Γενική Συνέλευση του Μετόχου - πλην των μετόχων της μειοψηφίας- της Εταιρείας.

Το Ελληνικό Δημόσιο, Μέτοχος της Πλειοψηφίας, ως κύριος του 51,12% του συνόλου των μετοχών της Εταιρείας, νομίμως εκπροσωπούμενο κατά τη Γενική Συνέλευση από το Υπουργείο Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), εξέλεξε, σύμφωνα με το άρθρο 9, παράγρ. 2, περ. α) του Καταστατικού της Εταιρείας, τα παρακάτω πέντε (5) Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, λόγω λήξεως της θητείας ισαρίθμων μελών :

1. Δόλογλου Κων/νο
2. Αικατερινάρη Ουρανία
3. Βασιλογεώργη Χαρίλαο – Ανεξάρτητο -Μη Εκτελεστικό Μέλος
4. Βερνίκο Νικόλαο - Ανεξάρτητο - Μη Εκτελεστικό Μέλος
5. Ζωντανό Κων/νο - Ανεξάρτητο- Μη Εκτελεστικό Μέλος

Η θητεία των πέντε (5) Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου λήγει στις 29.6.2016.

Η συγκρότηση σε Σώμα του Διοικητικού Συμβουλίου θα γίνει κατά την επόμενη συνεδρίασή του. 
ΠΗΓΗ:euro2day.gr

Σοβαρός κίνδυνος για τη βιωσιμότητα της ΛΑΡΚΟ

ΛΑΡΚΟ: Σοβαρός κίνδυνος για τη βιωσιμότητα λόγω έλλειψης ρευστότητας
Κινδυνεύει, άμεσα, να κλείσει από ταμειακή ρευστότητα η ΛΑΡΚΟ, όπως τουλάχιστον διαπιστώνουν όλα τα σωματεία των εργαζομένων, η διοίκηση της εταιρείας αλλά και δήμαρχοι και βουλευτές που μετείχαν σε σύσκεψη στην Αταλάντη, μεταδίδει το ΑΠΕ.

«Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τη βιωσιμότητα της εταιρείας», υπογραμμίζουν στο κοινό τους ψήφισμα, παρουσιάζοντας συγχρόνως την ίδια την επιχείρηση «να αντιμετωπίζεται εχθρικά ακόμη και από τους ίδιους της τους μετόχους, που είναι το δημόσιο, η ΔΕΗ και η Εθνική Τράπεζα».

Στη σύσκεψη, συμμετείχαν εκτός των συνδικαλιστικών στελεχών και των εργατικών κέντρων από έξι νομούς όπου αναπτύσσει τη δραστηριότητά της η ΛΑΡΚΟ και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Σταθάς, η βουλευτής των ΑΝΕΛ, Ραχήλ Μακρή και ο βουλευτής της Νέας Μέρας, Νίκος Σταυρογιάννης, ενώ οι βουλευτές της ΝΔ απουσίαζαν στο συνέδριο του κόμματος.

Όπως διαπιστώθηκε, η πτώση των τιμών του νικελίου στη διεθνή αγορά στα 14.000 δολάρια ανά τόνο δημιουργεί πρόβλημα βιωσιμότητας στη ΛΑΡΚΟ, όταν το μέσο κόστος παραγωγής του εργοστασίου φθάνει τις 18.000 δολάρια ανά τόνο προϊόντος, σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν απαιτήσεις εκατομμυρίων από τη ΔΕΗ, ενώ παράλληλα το εργοστάσιο δεν έχει εισπράξει την επιστροφή ΦΠΑ από τις εξαγωγές.

Έτσι, η ίδια η ΛΑΡΚΟ εκπέμπει σήμα κινδύνου λόγω έλλειψης ρευστότητας, τονίζοντας ότι αν δεν βρεθεί λύση για την επιστροφή του ΦΠΑ για να μπορέσει να συνεχίσει την παραγωγική διαδικασία και ότι αν δεν λυθεί άμεσα το θέμα με την τιμή του ρεύματος που θα πληρώνει στη ΔΕΗ τότε ο κίνδυνος να κλείσει είναι ορατός.

Ήδη δημιουργήθηκε μια διευρυμένη επιτροπή, στην οποία εκτός από τα συνδικαλιστικά στελέχη μετέχουν δήμαρχοι και βουλευτές, οι οποίοι θα έχουν συναντήσεις άμεσα, τόσο με αρμόδιους υπουργούς όσο και με τις ηγεσίες των κομμάτων, ζητώντας άμεση αντιμετώπιση του θέματος επιστροφής ΦΠΑ και διευθέτησης της τιμής του ρεύματος, όπως επίσης και τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΛΑΡΚΟ. 
ΠΗΓΗ:.euro2day.gr

“Kαμπάνα” Κομισιόν σε 13 τράπεζες για τα CDS!

Credit_Default_Swaps
Mα γιατί; Υπήρχε κερδοσκοπία από τα CDS; Υπήρχε παραβίαση των κανονισμών; Θυμάται κανείς εκείνο το περιβόητο δημοσίευμα του Bloomberg το 2009 που έλεγε ότι τα CDS της Ελλάδας θα είναι ο «πυροκροτητής» και θα ακολουθήσουν τα CDS Ισπανίας, Ιταλίας και τέλος της Γαλλίας;

Οι ρυθμιστικές αρχές της Κομισιόν κατηγορούν 13 τράπεζες ότι παραβίασαν τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες για την αγορά των CDS. Και δεν έμεινε εκεί. Ενημέρωσε εγγράφως την ISDA και τη Markit που έχουν αποκλειστικά στοιχεία των συναλλαγών για τα CDS. Τι ελέγχει; Αν οι επενδυτές είχαν τη δυνατότητα πλήρους ενημέρωσης και από άλλες πηγές για τις συναλλαγές που γίνονταν στην αγορά των CDS.

Η Κομισιόν είχε κάνει διετή έρευνα για να διαπιστώσει αν οι dealers έδιναν πληροφορίες για τις τιμές και τους δείκτες στη Markit που διαθέτει μεν τα στοιχεία αλλά δεν τα δίνει στη δημοσιότητα.

Μιλάμε για διεθνή συμπαιγνία; Λέτε να μην υπήρχαν «καλοθελητές» από και για την Ελλάδα;

Ποιες είναι οι 13 τράπεζες; (Δεν θα εκπλαγείτε)

Bank of America Merrill Lynch, Barclays, Bear Stearns, BNP Paribas, Citigroup, Morgan Stanley, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, JPMorgan, RBS και UBS 
ΠΗΓΗ:olympia.gr

ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΥΠΕΞ Ετσι παρακολουθούσε η NSA την Ελλάδα: Επιχειρήσεις «Powel» και «Klondyke»


Κρίση (και...) στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις μετά τα όσα αποκαλύφθηκαν για παρακολούθηση της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον και της μόνιμης αντιπροσωπείας μας στον ΟΗΕ από την NSA, ενώ έντονη είναι πλέον η φημολογία ότι υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για την δράση των πρακτόρων της NSA στο σκάνδαλο παρακολουθήσεων μέσω της Vodafone από το 2004 μέχρι το 2008.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που αποκάλυψε ο Snowden, το προσωπικό που ασχολείται με την Ε.Ε. έφτανε το 2010 στους 90 ανθρώπους, εκ των οποίων οι δύο ήταν ηλεκτρονικοί και χειριστές της ειδικής κεραίας.

Η κωδική ονομασία της παρακολούθησης της ελληνικής αποστολής στον ΟΗΕ ονομαζόταν «Powel», ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian η ονομασία της παρακολούθησης της ελληνικής πρεσβείας ήταν «Klondyke» (το όνομα μια μικρής πόλης που ίδρυσαν χρυσοθήρες το 1900).

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σε ό,τι αφορά δημοσιογραφικές πληροφορίες σχετικά με παρακολουθήσεις, μεταξύ άλλων, και ελληνικών Διπλωματικών Αρχών στο εξωτερικό, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, ανέφερε τα εξής:

«Καταρχήν, δεν θα ήθελα να σχολιάσω δημοσιογραφικές πληροφορίες για ένα τόσο σημαντικό θέμα, χωρίς να υπάρχουν διαθέσιμα όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

Θα ήθελα, όμως, να υπογραμμίσω ότι η Ελλάδα σέβεται απολύτως τις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου που διέπουν το καθεστώς λειτουργίας των Διπλωματικών και Προξενικών Αρχών.

Για το λόγο αυτό, αδυνατεί να κατανοήσει πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με παρακολουθήσεις, μεταξύ άλλων, και ελληνικών διπλωματικών αποστολών από Υπηρεσίες φίλης και συμμαχικής χώρας.

Το περιεχόμενο των εν λόγω δημοσιογραφικών αναφορών, η διερεύνηση των οποίων έχει ήδη ξεκινήσει από τις αρμόδιες ελληνικές Υπηρεσίες, θα εξετασθεί με προσοχή.

Εξυπακούεται ότι, αναλόγως θα ζητηθούν και οι αναγκαίες διευκρινίσεις».

Για τα δεδομένα του ΥΠΕΞ και το επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων η παραπάνω ανακοίνωση είνα ιδιαίτερα σκληρή και σίγουρα η Ελλάδα θα ακολουθήσει και την υπόλοιπη ΕΕ στις αντιδράσεις της κατά της Ουάσιγκτον.

O Αμερικανός φυγάς Edward Snowden έφερε νέα στοιχεία στο φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τα οποία η αμερικανική υπηρεσία NSA δεν κατασκόπευε μόνο τους Aμερικανούς πολίτες και τις αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και άλλες 38 χώρες, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα, αναφέρει η ιστοσελίδα Press Project και δημοσιεύει η εφημερίδα Guardian.

Οι πληροφορίες αυτές, όπως και τα δημοσιεύματα του περιοδικού “Der Spiegel”, έχουν καταφέρει ισχυρό πλήγμα στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τους Ευρωπαίους συμμάχους τους και εάν δεν επικρατήσουν ψυχραιμότερες σκέψεις θα οδηγηθούν σε οξύτατη κρίση.

Σύμφωνα με ένα νέο έγγραφο που έδωσε στη δημοσιότητα ο αποσκιρτήσας πρώην υπάλληλος της NSA, συνολικά 38 πρεσβείες και άλλες διπλωματικές αποστολές περιγράφονται ως «στόχοι». Μέσα σε αυτές είναι και οι ελληνικές πρεσβείς και διπλωματικές αντιπροσωπείες.

Για κάθε έναν από αυτούς η NSA χρησιμοποιεί διάφορες μεθόδους που περιλαμβάνουν «κοριούς», παρακολούθηση των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και εξειδικευμένο εξοπλισμό με ειδικές κεραίες.

Μεταξύ των 38 στόχων βρίσκεται η Ελληνική Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον και η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στα Ηνωμένα Εθνη, μαζί με τις ευρωπαϊκές αποστολές και άλλους συμμάχους των ΗΠΑ, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, το Μεξικό, η Νότια Κορέα, κλπ

Το έγγραφο αναφέρει ότι η κατασκοπεία των ευρωπαϊκών επιτροπών γίνεται για την απόκτηση εσωτερικών πληροφοριών προκειμένου οι ΗΠΑ να γνωρίζουν τις πολιτικές διαφωνίες για τα διεθνή ζητήματα μεταξύ των κρατών-μελών. Το κωδικό όνομα της επιχείρησης κατασκοπείας στην Ευρώπη φέρει το όνομα «Perdido» και το σχέδιο περιλαμβάνει τη συγκέντρωση δεδομένων με τη χρήση ηλεκτρονικών κοριών και την πλήρη αντιγραφή ολόκληρων σκληρών δίσκων.

Ο 30χρονος Snowden, που διέφυγε από το Hong Kong, εδώ και μία εβδομάδα φαίνεται ότι βρίσκεται ακόμα στο transit του αεροδρομίου της Μόσχας και περιμένει την απόφαση του Ισημερινού για τη χορήγηση ασύλου αφού το διαβατήριό του έχει ήδη ακυρωθεί από την αμερικανική κυβέρνηση.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΝΕΟ ΗΛΕΚΤΡΟΣΟΚ Ελεύθερες οι αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος!


Και επισήμως ελεύθερα μπορούν από σήμερα η ΔΕΗ και οι υπόλοιπες εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας να διαμορφώνουν τα οικιακά τιμολόγια τους. Θα μπορούν να τα καθορίζουν με βάση τα κοστολογικά τους δεδομένα (κόστη φυσ. αερίου, ρύπων, τιμών χονδρικής κοκ) χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση από τη ΡΑΕ και μετά το ΥΠΕΚΑ. Το κράτος θα έχει πλέον λόγο μόνο στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις (ΕΜΕΑΡ, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, τέλη δικτύων κ.ά.).

Δεν απελευθερώνονται πάντως τα οικιακά τιμολόγια των ευπαθών ομάδων (άτομα με συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ, τρίτεκνοι, ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών κα) που θα συνεχίσουν να ρυθμίζονται από το ΥΠΕΚΑ. Το ίδιο ισχύει για όσους εντάσσονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, που αριθμεί σήμερα 440.000 νοικοκυριά.

Ο δ/νων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός ερωτηθείς στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Επιχείρησης για τα τιμολόγιο, απάντησε ότι δεν πρόκειται να γίνει αλλαγή στην τιμολογιακή πολιτική το επόμενο διάστημα.

Ωστόσο είναι σίγουρο ότι οι καταναλωτές θα έλθουν αντιμέτωποι τις επόμενες μέρες με μία νέα αύξηση στο τέλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για να περιοριστεί η "μαύρη τρύπα" του ΛΑΓΗΕ. Τη δεύτερη φέτος.

Ενα πιθανό σενάριο είναι το τέλος να φθάσει τα 15 ευρώ ανά 1.000 κιλοβατώρες από 9,3 ευρώ που είναι σήμερα (και 0,30 ευρώ το 2011!). Αυτό σημαίνει ότι ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει 1.600 κιλοβατώρες το τετράμηνο και σήμερα πληρώνει 14,9 ευρώ για τέλος ΑΠΕ (ή ΕΤΜΕΑΡ όπως λέγεται πλέον) απ' το επόμενο τετράμηνο θα πληρώνει 24 ευρώ.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΘΛΙΒΕΡΗ ΠΡΩΤΙΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΙΣΠΑΝΙΑ Νέο ρεκόρ για την ανεργία στην Ευρωζώνη


Στο 12,1% ανήλθε το ποσοστό της ανεργίας στην Ευρωζώνη τον Μάιο, σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, σε σχέση με τον Απρίλιο -που η ανεργία βρισκόταν στο 12%- ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 67.000 στην Ευρωζώνη, ενώ η ανεργία των νέων διαμορφώθηκε στο 23,8% από το 23% το Μάιο του 2012.

Τα υψηλότερα ποσοστά εμφανίστηκαν στην Ισπανία με 26,9% και στην Ελλάδα με 26,8%, ενώ τα  χαμηλότερα στην Αυστρία (4,7%), στη Γερμανία (5,3%) και στο Λουξεμβούργο.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΣΕΕΚ




Συναδέλφισσες ,Συνάδελφοι,

Το Επιχειρησιακό Σωματείο Π.Σ.Ε.Ε.Κ. της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ σας καλεί σε Γενική Συνέλευση-Ενημέρωση, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 4 Ιουλίου και ώρα 17:00 στα Κεντρικά Γραφεία στο Μαρούσι, στην αίθουσα εκπαίδευσης.
Για τους συναδέλφους στην Κρήτη και στη Θεσ/κη , οι οποίοι δεν θα  μπορέσουν να παρευρεθούν  θα πραγματοποιηθούν Τοπικές Συνελεύσεις-Ενημερώσεις από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
Τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης είναι:

1.   Παρουσίαση-Ανάλυση της  Επιχειρησιακής Σύμβασης Εργασίας (Εσωτερικός Κανονισμός-Παροχές)
2.   Οικονομικός απολογισμός 2012-2013 (ανάλυση εισφορών μελών Σωματείου)
3.   Ανασύσταση Διοικητικού Συμβουλίου
4.   Ενημέρωση για τις γενικές εξελίξεις στον Όμιλο
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ & ΧΗΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ «ΑΛΛΑΞΕ Ο ΜΑΝΩΛΙΟΣ ΚΑΙ ΕΒΑΛΕ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΤΟΥ ΑΛΛΙΩΣ»

26 Ιούνη 2013
Συνάδελφοι
           Με αφορμή την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας για την πραγματοποίηση «ευρείας σύσκεψης» κάποιων Δευτεροβάθμιων Ομοσπονδιών και Πρωτοβάθμιων Σωματείων με επιδίωξη «την ανάληψη πρωτοβουλιών για το συντονισμό και πραγματοποίηση κοινών αγωνιστικών κινητοποιήσεων … για την αντιμετώπιση των πολιτικών των μνημονίων και την ανατροπή τους …», ρωτάμε πότε και από ποιους πάρθηκε η απόφαση για συμμετοχή της Ομοσπονδίας σε αυτό το «Συντονιστικό Όργανο»; Είναι απόφαση που έρχεται να υπηρετήσει το ΣΥΡΙΖΑ στις βλέψεις του για «νέο κυβερνητικό συνδικαλισμό» και μοναδικό στόχο την χειραγώγηση των εργαζομένων στα πλαίσια της αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος.
           Στους εργαζόμενους στα πετρέλαια και Φυσικό Αέριο έχουμε να θυμίσουμε πως η υποκρισία  και το σπεκουλάρισμα των παραπάνω δυνάμεων ξεχειλίζει, γιατί στον κλάδο μας αυτές οι   δυνάμεις, παρά τις αντιμνημονιακές κορώνες ευθυγραμμίστηκαν πλήρως με τις απαιτήσεις της Ε.Ε.
Είναι αυτές οι δυνάμεις που πρωτοστάτησαν στην κατάργηση της επικουρικής σύνταξης με τη μετατροπή του επικουρικού ταμείου εργαζομένων στην εμπορία πετρελαιοειδών ΤΕΑΠΕΠ σε επαγγελματικό ταμείο ΕΤΕΑΠΕΠ. Οι μειώσεις από την μετατροπή θα προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες μειώσεις και θα είναι πάνω από 35%.
          Είναι αυτές οι δυνάμεις που καλλιεργούν τη λογική του εφικτού και του λιγότερου κακού προκειμένου να διευκολυνθεί το πέρασμα αντεργατικών σχεδιασμών. Υπογράφουν συμβάσεις που διαχωρίζουν τους νέους από τους παλιούς εργαζόμενους, αυξάνουν τον χρόνο εργασίας, «παραδίδουν» ειδικότητες όπως μαγειρεία, φύλαξη, καθαριότητα, νοσηλευτές και άλλα στους εργολάβους. Αποδέχονται αμαχητί –χωρίς απεργιακές κινητοποιήσεις ή άλλες «πρωτοβουλίες» και με άφαντα τα «συντονιστικά» – μεγάλες μειώσεις 10-20%.  Ζητούν να δεχθούν οι εργαζόμενοι την πρόταση της εργοδοσίας για μείωση μισθών επικαλούμενοι τα …προβλήματα της εργοδοσίας και την μείωση της κερδοφορίας.
           Είναι αυτές οι δυνάμεις που καλλιεργούν συστηματικά τον συντεχνιασμό στους εργαζόμενους του κλάδου και των επιχειρήσεων πχ. αντί να συντονίσουν αγώνες κατά του «νέου μισθολογίου» πρόβαλλαν το αίτημα εξαίρεσης από αυτό γιατί τάχα κάνουν «διαφορετική εργασία» (ΕΛΠΕ, ΔΕΣΦΑ, ΔΕΠΑ).
           Είναι αυτές οι δυνάμεις που υιοθετούσαν τη πολιτική των κυβερνήσεων για την μερική μετοχοποίηση αρκεί να ήταν «καλό το τίμημα» και να «έχουμε» το μάνατζμεντ, υιοθετούσαν την πολιτική της ανταγωνιστικότητας και της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας.
           Είναι οι ίδιες δυνάμεις που έτρεχαν στα τραπέζια των αντεργατικών παζαριών.  Μπορεί να άλλαξε ο Μανωλιός και να έβαλε τα ρούχα του αλλιώς, όμως συνεχίζουν ακόμα κα σήμερα να συνεργάζονται με όσους στα λόγια καταδικάζουν…  Πέρα από τα παχιά λόγια περί πρωτοβουλιών και συντονισμών επί χάρτου, σε κάθε πρόβλημα του κλάδου (όπως τώρα με τις επιχειρησιακές και κλαδικές συμβάσεις) αποφεύγουν τη σύγκρουση για να μην θίξουν την κερδοφορία των εργοδοτών.  Αυτές οι δυνάμεις λειτουργούν ως αμορτισέρ του συστήματος.
           Οι εργαζόμενοι πρέπει να τους απομονώσουν, να γυρίσουν την πλάτη στον παλιό και νέο εργατοπατερισμό.  Να δυναμώσουν το ΠΑΜΕ, τα συνδικάτα, να οργανωθούν, να παλέψουν για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, όποιος κι αν είναι ο πολιτικός εκφραστής της.

ΤΑΞΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΣΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ & ΧΗΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ