Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Δείτε πόσα ένσημα έχετε από τον υπολογιστή σας


Ακόμη και από το σπίτι τους θα μπορούν οι εργαζόμενοι της χώρας να παρακολουθούν τον ασφαλιστικό τους βίο, με ένα κλικ.

Πρόσβαση με ένα κλικ σε 147 δισεκατομμύρια ασφαλιστικές ώρες, 20 χρόνια εργασίας και ασφάλισης, θα μπορούν να έχουν, μέχρι το τέλος του χρόνου, οι ασφαλισμένοι σε όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα «ανέβουν» στο σύστημα τα τελευταία 20 ασφαλιστικά χρόνια, ενώ μέχρι το τέλος του 2015 εκτιμάται ότι θα έχει ψηφιοποιηθεί το σύνολο των ωρών ασφάλισης όλων των ασφαλισμένων.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» βάσει του προγραμματισμού του υπουργείου Εργασίας, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν ακόμη και από το σπίτι τους να παρακολουθούν την καταγραφή των ενσήμων τους, να βγάζουν σύνταξη με ένα κλικ, και να εξασφαλίζουν πρόσβαση σε παροχές από τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Στους νέους «ψηφιακούς λογαριασμούς ασφάλισης» έχουν σύμφωνα ενσωματωθεί ήδη πάνω από 20 δισεκατομμύρια ημέρες ασφάλισης, από το 1994 μέχρι σήμερα.
Με τη νέα αυτή εφαρμογή επιτυγχάνεται άμεσα η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, η ταχύτερη και καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, η εξάλειψη φαινομένων παραβατικότητας αλλά και η εξοικονόμηση πόρων σε μία κρίσιμη εποχή για τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Ηδη, από την αρχή του 2014, μέσω του συστήματος «Άτλας» οι ατομικοί λογαριασμοί ασφάλισης κάθε εργαζόμενου - ασφαλισμένου ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο, ανά μήνα. Τα ασφαλιστικά Ταμεία αποστέλλουν ηλεκτρονικά στην εταιρεία πληροφορικής των Ταμείων, ΗΔΙΚΑ Α.Ε., όλα τα νέα στοιχεία του χρόνου ασφάλισης και των εισφορών που καταβάλλονται.

Το επόμενο βήμα για την πλήρη μηχανοργάνωση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, έγινε τον Ιούνιο, όταν καταργήθηκε η υποχρέωση θεώρησης των βιβλιαρίων υγείας. Η επιβεβαίωση της ασφαλιστικής ικανότητας πραγματοποιείται πλέον, ηλεκτρονικά, μέσω του Διαδικτύου με το σύστημα «Ατλας», από τους ίδιους τους παρόχους υγείας. Από τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τα όσα έχει εξαγγείλει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να βλέπουν στον υπολογιστή τους τα στοιχεία ασφάλισής τους από την 1η Ιανουαρίου 1994 και μετά.

Πρόκειται για περισσότερες από 29 δισεκατομμύρια ψηφιοποιημένες ημέρες ασφάλισης, με στόχο, μέσα στον επόμενο χρόνο η διαδικασία να ολοκληρωθεί για το σύνολο του εργασιακού βίου, όλων των ασφαλισμένων. Στον νέο «ψηφιακό ατομικό λογαριασμό» συγκεντρώνεται για πρώτη φορά η ασφαλιστική ιστορία του κάθε εργαζόμενου, δημιουργώντας ένα «ασφαλιστικό βιογραφικό». Στην πράξη, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να επισκέπτονται την ειδική ιστοσελίδα του υπουργείου Εργασίας και με έναν προσωπικό κωδικό θα μπορούν να μάθουν τον ακριβή αριθμό των ενσήμων τους και θα ενημερώνονται ηλεκτρονικά μόλις φτάσει η ώρα της συνταξιοδότησής τους.

Ο «ψηφιακός λογαριασμός ασφάλισης» θα είναι μοναδικός για κάθε έναν από το σύνολο των ασφαλισμένων της χώρας, ενώ προβλέπεται και η δημιουργία εθνικού μητρώου εργοδοτών, προκειμένου να χορηγείται ηλεκτρονικά, η ασφαλιστική ενημερότητα. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων, κυρίως στην περίπτωση της διαδοχικής ασφάλισης, καθώς σήμερα η έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης μπορεί να καθυστερήσει από 2 έως και 4 χρόνια. Βάσει του σχεδιασμού, από το καλοκαίρι του 2015 και μετά, το όνειρο για έκδοση συντάξεων σε μία μέρα, με ένα κλικ, θα μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα μπει οριστικό τέλος σε περιπτώσεις χορήγησης συντάξεων από τα ταμεία με πλαστές βεβαιώσεις αλλά και εικονικούς χρόνους ασφάλισης, ενώ θα απελευθερωθεί χρόνος προκειμένου οι εργαζόμενοι στα Ταμεία να είναι πιο αποτελεσματικοί σε άλλες υπηρεσίες.



ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Οι πάγοι της Αρκτικής επιμένουν να μη λιώνουν. Μα γιατί, δεν τους είπε κανείς πως έχουμε "υπερθέρμανση του πλανήτη";


Το 2010 εκτοξεύθηκε ένας δορυφόρος ειδικά κατασκευασμένος για να μετρά τις μεταβολές στο πάχος των πάγων σε όλη την έκταση του Αρκτικού Ωκεανού. Πρόκειται για το δορυφόρο Cryosat, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Διαστήματος, (European Space Agency, ESA), που περιστρέφεται σε τροχιά σε ύψος 700χλμ. και είναι εξοπλισμένος με ένα ειδικό ραντάρ μέτρησης υψομέτρων, το Synthetic Aperture Interferometric Radar Altimeter (SIRAL). Η αποστολή αρχικά είχε προγραμματισμένη διάρκεια ζωής μόλις τρία χρόνια, αλλά θεωρήθηκε επιτυχής και η ...
διάρκειά της παρατάθηκε για τέσσερα ακόμα χρόνια, μέχρι το Φεβρουάριο 2017.

Αυτός ο εξειδικευμένος δορυφόρος ολοκλήρωσε πρόσφατα κι έστειλε το φετινό χάρτη του φθινοπωρινού πάγου στον Αρκτικό Ωκεανό. Οι μετρήσεις του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου έδειξαν ότι ο πάγος εκτείνεται σε περίπου 10.200 κυβικά χιλιόμετρα, ελαφρά χαμηλότερα απ' τα 10.900 κυβικά χιλιόμετρα της αντίστοιχης περυσινής μέτρησης. Η μέτρηση αυτή ωστόσο είναι η 2η υψηλότερη από το 2010 που ξεκίνησαν οι μετρήσεις του Cryosat και ο πενταετής μέσος όρος παρουσιάζεται σταθερός: οι πάγοι της Αρκτικής επιμένουν να μη λιώνουν, σε πείσμα των κλιματολάγνων.

Ενώ η ποσότητα του πάγου αυξομειώνεται ανάλογα με τις εποχές, τα ιστορικά δορυφορικά δεδομένα έδειχναν μια συνεχή καθοδική τάση, μια μείωση του πάχους του πάγου, με την ελάχιστη τιμή να εμφανίζεται το φθινόπωρο του 2012. Ωστόσο στη συνέχεια δεν είχαμε συνέχιση της καθοδικής τάσης, και όπως η NASA ανακοίνωσε, (NASA National Snow and Ice Data Centre - NSIDC), ο Αρκτικός πάγος ΑΥΞΗΘΗΚΕ 29% τον Αύγουστο 2013 σε σχέση με τον Αύγουστο 2012, κατά 533.000 τετρ. μίλια!

Κατόπιν αυτού τα δεδομένα που έστειλε φέτος ο Cryosat δημιουργούν αμηχανία στους επιστήμονες του ESA, που λένε πως η βάση δεδομένων του Cryosat είναι πολύ μικρής διάρκειας συγκρινόμενη με άλλα κλιματικά δεδομένα και για αξιόπιστες προβλέψεις πρέπει είτε να περιμένουμε να συλλεγούν κι άλλα δεδομένα τα επόμενα χρόνια είτε να στραφούμε στην κλασσική φυσική.

Θυμίζουμε πως, όπως και πριν δυο μήνες γράψαμε, τα υπολογιστικά κλιματικά μοντέλα των κλιματολάγνων επιστημόνων έδειχναν το Δεκέμβριο 2007 πως η κατάσταση στην Αρκτική είναι μη αναστρέψιμη κι ο Αρκτικός Ωκεανός θα ήταν ελεύθερος από πάγους και κατάλληλος για ναυσιπλοΐα έως το 2013! Και μάλιστα θεωρούσαν αυτή την προσέγγιση και συντηρητική! Αλλά το 2013 πέρασε, το 2014 πέρασε κι όπως φαίνεται θα περάσει και το 2015 γεμάτο πάγους στην Αρκτική και χωρίς να μπορούν να πλεύσουν πλοία στο "Βόρειο Πέρασμα", προς μεγάλη λύπη των απανταχού εφοπλιστών. Και το χειρότερο για τους κλιματολάγνους είναι πως κανείς δεν ξέρει, κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει για ποιο ακριβώς λόγο οι πάγοι επιμένουν να μη λιώνουν. Κατά τα λοιπά μας πρήζουν με τη βεβαιότητα πως για όλα τα κακά της μοίρας μας φταίει η "ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή".


ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

«Κυνηγητό» και πρόστιμα για μη εφαρμογή του συστήματος εισροών-εκροών

«Κυνηγητό» και πρόστιμα για μη εφαρμογή του συστήματος εισροών-εκροών
«Τσουχτερά» πρόστιμα  για παραβάσεις των διατάξεων που αφορούν στα ολοκληρωμένα συστήματα παρακολούθησης εισροών-εκροών στα πρατήρια υγρών καυσίμων, επέβαλαν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Τα πρώτα πρόστιμα  επεβλήθησαν σε πρατήρια καυσίμων στην Κρήτη αλλά και σε εγκαταστάτες του συστήματος από την Αθήνα. Ξεκινούν από 25.000 και ξεπερνούν και τις 50.000 ανά παραβάτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η «ταρίφα» για μη εγκατάσταση του συστήματος εισροών-εκροών στο πρατήριο ανέρχεται στα 50.000 ευρώ.

Ενδεικτικά:

-          τρεις πρατηριούχοι στο νομό Ηρακλείου δέχτηκαν πρόστιμο 50.000 ευρώ επειδή τον Ιούλιο πιάστηκαν να μην έχουν εγκαταστήσει το νέο σύστημα. Άσκησαν όμως ενδικοφανή  προσφυγή και εγκατέστησαν το σύστημα, με αποτέλεσμα το πρόστιμο τελικώς να ακυρωθεί.

-          γνωστή εταιρία λογισμικού και πληροφορικής, που έχει αναλάβει την εγκατάσταση συστημάτων εισροών-εκροών καυσίμων στα πρατήρια, πιάστηκε για σωρεία παραβάσεων. Της καταλογίστηκαν παραβάσεις για πλημμελή λήψη μέτρων για τον έλεγχο και ταυτοποίηση του λογισμικού, ψευδή δήλωση ότι το λογισμικό πληροί τις απαιτήσεις της νομοθεσίας κλπ. Το πρόστιμο ανήλθε στα 55.000 ευρώ, η εταιρία έκανε προσφυγή αλλά απερρίφθη.

-          Άλλος εγκαταστάτης ελέγχεται επειδή, με τη συνεργασία του, επιτρεπόταν, μέσω του λογισμικού του, η αποθήκευση, διακίνηση και εμπορία υγρών καυσίμων, μέσω δεξαμενών και αντλιών του πρατηρίου υγρών καυσίμων, που δεν συνδέονταν με το σύστημα εισροών-εκροών! Το πρόστιμο για την «πατέντα» έφτασε στα 50.000 ευρώ και η σχετική προσφυγή απερρίφθη.

Δείτε αναλυτικά τη λίστα με τα πρόστιμα στα Σχετικά Αρχεία


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Reuters: Πως θα κινηθεί το πετρέλαιο το 2015

Reuters: Πως θα κινηθεί το πετρέλαιο το 2015
Ανάκαμψη της τιμής του «μαύρου χρυσού» αναμένουν οι αναλυτές σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα του Reuters, μεταξύ ειδικών της αγοράς πετρελαίου.

Σύμφωνα με τους αναλυτές που συμμετείχαν στην έρευνα η τιμή πετρελαίου θα κινηθεί ακόμη χαμηλότερα στο α' εξάμηνο του 2015, αλλά στο β' εξάμηνο του επόμενου έτους θα ξεκινήσει να ανακάμπτει, καθώς εκτιμάται ότι θα υπάρξει μείωση της αμερικανικής παραγωγής (κυρίως από σχιστολιθικά πετρώματα, shale oil).

“Η τιμή πετρελαίου θα κινηθεί χαμηλότερα, γεγονός το οποίο θα καταστήσει την παραγωγή της από σχιστολιθικά πετρώματα μη συμφέρουσα επενδυτικά”, εκτιμά ο Carsten Fritsch, αναλυτής πετρελαϊκών αγορών της Commerzbank. Σύμφωνα με την πρόβλεψη των 30 αναλυτών που συμμετείχαν στην έρευνα του Reuters, η μέση τιμή του Brent το επόμενο έτος θα φθάσει στα 74 δολάρια και θα ενισχυθεί στα 80,30 δολάρια το 2016.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου το Brent υποχώρησε χαμηλότερα από τα 60 δολάρια, σχεδόν 50% χαμηλότερα σε σύγκριση με το υψηλό επίπεδο που άγγιξε τον Ιούνιο του 2014. Πάντως η μέση τιμή του για το 2014, διαμορφώνεται στα 100,57 δολάρια το βαρέλι.

Τι εκτιμούν οι επενδυτικοί οίκοι
Οι περισσότερες τράπεζες που συμμετείχαν στην έρευνα του Reuters, έχουν προχωρήσει σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών τους για την τιμή πετρελαίου. Η Morgan Stanley τοποθετεί τη μέση  τιμή του Brent για το 2015 στα 70 δολάρια, δηλαδή κατά 28 δολάρια λιγότερα απ' ότι είχε εκτιμήσει τον Νοέμβριο του 2014.

Οι ANZ, Bank of America Merrill Lynch, JCB, LBBW και Deutsche Bank, προχώρησαν σε υποβάθμιση της εκτιμήσής τους για τη μέση τιμή του Brent για το 2015 κατά 15 δολάρια. H ABN Amro εμφανίζεται ως η πλέον αισιόδοξη, μεταξύ των τραπεζών, καθώς εκτιμά ότι το Brent μπορεί να φθάσει στα 80 δολάρια το 2015, ενώ η Nomisma Eneregia είναι η πλέον απαισιόδοξη, καθώς τοποθετεί το Brent στα 59 δολάρια. Σε ό,τι αφορά το premium της τιμής του Brent με το αμερικανικό αργό (WTI), αναμένεται ότι θα φθάσει στα 5,30 δολάρια ανά βαρέλι το επόμενο έτος, από 6,68 δολάρια που έχει φθάσει φέτος.



ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Al-Naimi: Ίσως να μην ξαναδούμε το πετρέλαιο στα 100 δολ.


Ο κόσμος ίσως να μην δει ξανά τις τιμές του πετρελαίου στα 100 δολάρια το βαρέλι, ακόμη κι αν οι τιμές κατορθώσουν να βελτιωθούν από τα τρέχοντα επίπεδα, δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας.
«Το στοίχημα είναι στον χρόνο και όχι στη βελτίωση. Ο χρόνος που χρειάζεται ώστε οι τιμές να βελτιωθούν ξανά, είναι άγνωστος», αναφέρει ο Ali Al-Naimi σε συνέντευξή του στην εφημερίδα al-Hayat. Ερωτηθείς για το εάν ο κόσμος μπορεί να δει ξανά τις τιμές του πετρελαίου στα 100 δολάρια το βαρέλι, ο Al-Naimi απάντησε «μπορεί να μην το δει αυτό (ξανά)».
Οι παρατηρήσεις του αποτελούν μια από τις ισχυρότερες ενδείξεις μέχρι τώρα ότι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα πετρελαίου παγκοσμίως δεν έχει καμία πρόθεση να μειώσει την παραγωγή λόγω της υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου, και αντιθέτως είναι πρόθυμη να εκμεταλλευτεί το χαμηλό κόστος της παραγωγικής διαδικασίας ώστε να κερδίσει μερίδιο της αγοράς από τους ανταγωνιστές εκτός OPEC, τους οποίους κατηγορεί για την κατάρρευση των τιμών.
Ο υπουργός Πετρελαίου διέψευσε δημοσιεύματα ότι έχει συζητήσει για την πετρελαϊκή πολιτική με τον Ρώσο ομόλογό του Alexander Novak σε συνάντηση πριν από το συνέδριο του OPEC στη Βιέννη το Νοέμβριο. Αντιθέτως, ο al-Naimi δήλωσε ότι ο Novak βρέθηκε με τον Igor Sechin, τον επικεφαλής της ρωσικής κρατικής πετρελαϊκής Rosneft, που μίλησε για 30 λεπτά σχετικά με τον ρωσικό πετρελαϊκό κλάδο, υπογραμμίζοντας γιατί είναι απρόθυμος να μειώσει την παραγωγή.
Ο al-Naimi τελείωσε την συνάντηση όταν ο Sechin επιβεβαίωσε ότι η χώρα του δεν είναι πρόθυμη να μειώσει την παραγωγή.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων από τα ΕΛΠΕ


Η Διοίκηση και οι εργαζόμενοι του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ και των θυγατρικών ΕΚΟ και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ, ανακοινώνουν, ότι  στηρίζοντας τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, που στις μέρες μας περισσότερο από ποτέ αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, συμφώνησαν και τα φετινά Χριστούγεννα του 2014, να μην πραγματοποιηθούν οι καθιερωμένες χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους αλλά να ενισχυθεί το σημαντικό έργο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Στο πλαίσιο αυτό για μια ακόμη χρονιά δεν θα προσφερθούν εταιρικά δώρα σε πελάτες/συνεργάτες.
Με γνώμονα τη σπουδαιότητα της κοινωνικής τους συνεισφοράς, ο όμιλος ΕΛΠΕ, επέλεξε για την προσφορά του, τις παρακάτω ΜΚΟ:
Αττική
· Σύλλογος Γονέων Παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια «Φλόγα»
· Γραμμή Ζωής- Silver Alert
· Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων & Φίλων ανάπηρων παιδιών & νέων «Ευρυνόμη» Δ. Αττικής
· Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο-ΠΕΝ
· Άσυλο Ανιάτων
· UNICEF
· Καλός Ποιμένας – Εταιρία Αποκατάστασης Ανήλικων Πειραιά
· Σύλλογος με αναπηρία Δυτικής Αττικής
· Ίδρυμα Άγιος Νικόλαος
· Θεόφιλος-Φιλανθρωπικός Οργανισμός για την πολύτεκνη και τρίτεκνη οικογένεια
· Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων ατόμων με αναπηρία «Το Εργαστήρι»
· Πρόγραμμα ένταξης και κοινωνικοποίησης ΠΕΚαμεα
· Παιδικά Χωριά SOS
Θεσσαλονίκη
· Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο
· Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών
· Σύλλογος Γονέων Παιδιών με σύνδρομο Down


ΠΗΓΗ:energypress.gr