Τί ελπίδα μπορεί να έχει στα αλήθεια αυτή η χώρα όταν λίγο μετά τον θάνατο ενός πιτσιρικά για να αποφύγει τον έλεγχο ενός εισιτηρίου στο τρόλεϊ, βγαίνει καθηγήτρια πανεπιστημίου και τον αποκαλεί “τζαμπατζή”;
Κι ενώ η Ελλάδα είναι συγκλονισμένη από το άκουσμα της τραγικής είδησης της απώλειας ενός νεαρού παιδιού στην προσπάθεια του να αποφύγει τον ελεγκτή στο τρόλεϊ, η κυρία Λένα Διβάνη θεωρεί ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να γράψει στο twitter πως:
“Συμπέρασμα. Οι ελεγχτές δεν πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους γιατί κάποιος τζαμπατζής μπορεί να πηδήξει έξω από το όχημα. Λογικό”.
Δηλαδή, κυρία Διβάνη μας, πριν θάψουμε τον έρμο τον πιτσιρικά είναι η κατάλληλη στιγμή να τον εγκαλούμε δημοσίως ως τζαμπατζή; Το γνωρίζατε το παιδί; Ξέρατε αν είχε τα λεφτά για το κωλοεισιτήριο; Ξέρετε τί έγινε μέσα στο τρόλεϊ;
Και η αγωνία σας ποια είναι; Μη και δε γίνονται οι έλεγχοι και χάσει το κράτος τα έσοδα από τα εισιτήρια; Μη σκας Διβάνη μου. Θα τα πάρει τα λεφτά το κράτος. Έχει τους τρόπους. Και έτσι για να μαθαίνεις: τα μέσα μαζικής μεταφοράς δε τα έκαναν ελλειμματικά οι 19χρονοι τζαμπατζήδες. Αλλά οι Μαυρογυαλούροι αυτού του έρμου του τόπου.
Αλλά μιας και… γνωριστήκαμε, να δούμε ποια είσαι κυρία Διβάνη μας που τιτιβίζεις τόσο χαριτωμένα;
Σπούδασες βλέπουμε στο Κολέγιο Κινγκς στο Λονδίνο. Λογικά, λοιπόν, θα είχες πάντα 1 ευρώ στην τσέπη για το εισιτήριο σου, ε;
Τί δουλειά κάνεις; Είσαι αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας Εξωτερικής Πολιτικής στο Tμήμα Nομικής της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δηλαδή πληρώνεσαι από το κράτος για να διδάσκεις 19χρονους! Ο νεκρός θα μπορούσε να είναι φοιτητής σου! Από Σεπτέμβρη να φροντίσεις να διδάξεις στα παιδιά σου ότι υπέρτατο καθήκον τους είναι να χτυπάνε εισιτήριο. Να μπαίνουν λεφτά στα ταμεία, να πληρώνεται κι ο μισθός σου.
Διαβάζουμε ακόμη βρε Διβάνη μας ότι το 2010 διορίστηκες μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ. Λες για αυτό να μη σε σοκάρουν οι βίαιοι θάνατοι;
Είναι αλήθεια ότι είσαι μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του ανθρώπου; Δε μπορεί να είναι αλήθεια. Δε μπορεί να κάνει μέλος αυτής της επιτροπής τέτοιο δημόσιο σχόλιο όταν κάποιος κυνηγημένος για ένα εισιτήριο έχει χάσει το δικαίωμα στη ζωή.
ΥΓ: Το 2008 έγραψες το βιβλίο: “Τί θα γίνω άμα δεν μεγαλώσω”. Δε το στέλνεις στους συγγενείς του θύματος που είναι βέβαιο ότι δε θα μεγαλώσει. Βρε τον… Τζαμπατζή!
ΠΗΓΗ:
papaioannou-giannis.net
Οι ρίζες του ναού της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής ή Καταπολιανής χάνονται στο χρόνο. Πρόκειται για έναν από τους παλαιότερους τόπους λατρείας της νέας θρησκείας, που η παράδοση θέλει να χτίστηκε, κατά τη διάρκεια του 4ου αι. από την Αγία Ελένη ή, κατά άλλους, από το Μεγάλο Κωνσταντίνο, ο οποίος εκπλήρωσε το τάμα της μητέρας του.
Ωστόσο η ίδια παράδοση θέλει να υπήρχε στην ίδια τοποθεσία ένας, ακόμη παλαιότερος του 4ου αι., ναός, στον οποίο προσκύνησε η Αγία Ελένη, όταν βρέθηκε στην Πάρο, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της προς τους Αγίους Τόπους σε αναζήτηση του Τιμίου Σταυρού.
Τότε ήταν, σύμφωνα με το θρύλο, που η Αγία Ελένη έκανε τάμα μπροστά στην εικόνα της Παναγίας, να χτίσει ένα μεγαλύτερο και λαμπρότερο ναό στη Χάρη της, αν κατάφερνε να βρει το Σταυρό του Μαρτυρίου.
Ωστόσο ο ναός-τάμα της Αγίας Ελένης καταστράφηκε κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος του, πιθανότατα εξαιτίας πυρκαγιάς, και ανακατασκευάστηκε επί Ιουστινιανού, κατά τη διάρκεια του 6ου αι.
Όσον αφορά την ονομασία του Ναού Εκατονταπυλιανή ή Καταπολιανή, που προέρχεται από τον όρο «καταπόλα» και σημαίνει «κατά την πόλη», πιθανότατα «δείχνοντας» το σημείο όπου βρισκόταν η αρχαία πόλη της Πάρου, μέχρι πρόσφατα που διαβάστηκαν νέες πηγές, οι γνώμες διίστανταν για το ποια από τις δύο ήταν γνήσια και παλιότερη.
Τελικά απεδείχθη ότι και οι δύο είναι έγκυρες και σχεδόν σύγχρονες μεταξύ τους καθώς τις πρωτοσυναντάμε σε κείμενα και επιστολές του ύστερου 15ου αι. την πρώτη και των μέσων του 16ου αιώνα τη δεύτερη.
Ωστόσο σήμερα η επίσημη ονομασία του Ναού είναι Εκατονταπυλιανή, η οποία με τη σειρά της συνδέετε με έναν όμορφο θρύλο: "Ενενήντα εννέα φανερές πόρτες έχει η Καταπολιανή. Η 100η είναι κλειστή και δεν φαίνεται. Θα φανεί η πόρτα αυτή και θα ανοίξει, όταν οι Έλληνες πάρουν την Πόλη"…
Ένας ακόμη θρύλος, τραγικός και αιματηρός αυτή τη φορά, συνδέεται με τη μεγάλη Μνημειακή Πύλη, που τοποθέτησε στη βόρεια πτέρυγα του Ιερού Προσκυνήματος, λίγα μέτρα πιο πέρα από το παρεκκλήσι της Αγίας Θεοδοσίας, ο καθηγητής Ορλάνδος, κατά τη διάρκεια της αναπαλαίωση της Εκατονταπυλιανής.
Μέχρι τότε η μεγάλη αυτή μνημειακή πύλη βρισκόταν στην κεντρική πύλη του νάρθηκα του μεγάλου ναού. Τη λαϊκή φαντασία θέριεψαν οι δυο ανάγλυφες ανθρώπινες μορφές, που βρίσκονται στις κυβοειδής βάσεις, όπου στηρίζεται ένα μαρμάρινο πολυτελές διάκοσμο, αποτελούμενο από δύο κολώνες, πάνω στις οποίες στηρίζεται ένα αέτωμα με γείσο και ανθέμιο στην κορυφή.
Σύμφωνα με το λαϊκό θρύλο, την ιουστινιάνεια εκδοχή της Εκατονταπυλιανής έχτισε ο πρώην βοηθός του πρωτομάστορας της Αγιά Σοφιάς, ο Ιγνάτιος. Όταν ο μαθητής ολοκλήρωσε το έργο του κάλεσε το δάσκαλο του για να το θαυμάσει. Ωστόσο ο φθόνος τρύπωσε στην καρδιά του πρωτομάστορα μόλις αντίκρισε το αριστούργημα του Ιγνάτιου.
Από φόβο μήπως ο πρώην μαθητής του τον ξεπεράσει σε δόξα, τον παρέσυρε στην οροφή με σκοπό τάχα μου να του υποδείξει ένα σοβαρό αρχιτεκτονικό του λάθος. Στη συνέχεια τον έσπρωξε με σκοπό να τον σκοτώσει. Ωστόσο ο Ιγνάτιος, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σωθεί, κρατήθηκε από τα ρούχα του δασκάλου του, με αποτέλεσμα να πέσουν και οι δυο στο κενό και να σκοτωθούν μπροστά στο ναό.
Υποτίθεται λοιπόν ότι οι δύο ανάγλυφες μορφές παρασταίνουν η μία τον πρωτομάστορα και η άλλη το μαθητή του.
Στην πραγματικότητα οι δυο μορφές δεν έχουν την παραμικρή σχέση ούτε με την Αγιά Σοφιά ούτε με την Εκατονταπυλιανή, καθώς είναι πολύ παλιότερες. Πρόκειται για δύο σατύρους, που αποσπάστηκαν από κάποιο αρχαίο ιερό του Διονύσου, όπως και τόσα άλλα αρχαιολογικής αξίας αρχαία μέλη.
Εξάλλου δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για έναν αρκετά διαδεδομένο θρύλο στην ελληνική επικράτεια, τον οποίο συναντάμε π.χ. με κάποιες μικρές παραλλαγές στην Παναγία την Παρηγορίτισσα της Άρτας, ενώ εξίσου διαδεδομένη ήταν η λαϊκή δοξασία, ότι για να στερεώσει ένα μεγάλο κτίσμα έπρεπε να ποτιστεί με αίμα, και κυρίως να θυσιαστεί άνθρωπος στα θεμέλια του.
Ένα έθιμο το οποίο παραμένει ενεργό μέχρι τις μέρες μας, καθώς δε νοείται να χτιστεί ένα καινούργιο σπίτι χωρίς να σφαχτεί κοκόρι στα θεμέλια του.
ΠΗΓΗ:defencenet.gr
Δωρεάν δικαίωμα πρόσβασης σε ιατρικές υπηρεσίες πρόληψης και παρακολούθησης θα έχουν χιλιάδες ανασφάλιστοι και με χαμηλά εισοδήματα πολίτες. Οι τελευταίοι θα πρέπει απ' τις 2 Σεπτεμβρίου να υποβάλλουν σχετική ηλεκτρονική αίτηση στη διεύθυνση www.healthvoucher.gr ή στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.
Μέχρι το τέλος του 2013 στο πρόγραμμα αναμένεται να ενταχθούν 100.000 πολίτες και επιπλέον 100.000 το 2014, ενώ στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να συμπεριληφθούν ακόμα περισσότερα άτομα από το 2014 και μετά.
Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήματα μέχρι εξάντλησης του διαθέσιμου προϋπολογισμού ανά Περιφέρεια. Σημειωτέον το πρόγραμμα είναι προϋπολογισμού 46 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.
Δικαιούχοι του προγράμματος είναι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ
*που έχασαν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα και
*που το ατομικό εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ ή τα 25.000 ευρώ (άθροισμα των ατομικών εισοδημάτων των συζύγων) στην περίπτωση των έγγαμων
Με το εισιτήριο ελεύθερης πρόσβασης που θα αποκτούν οι δικαιούχοι θα μπορούν να κάνουν ή να έχουν:
*επισκέψεις σε γιατρό προκειμένου να αξιολογηθούν και να παραπεμφθούν για
*περαιτέρω έλεγχο, διεξάγοντας ένα σύνολο προληπτικών και εν μέρει διαγνωστικών
*εξετάσεις (θα εξαρτάται από το κόστος των εξετάσεων), σύμφωνα με το φύλο και την ηλικιακή ομάδα στην οποία ανήκουν, ή σύμφωνα με την ειδική κατάστασή τους
*εργαστηριακές εξετάσεις
*αξιολόγηση/ διάγνωση/ αγωγή υγείας, οδηγίες ιατρού, και ό,τι περιλαμβάνεται ως παροχή υπηρεσίας κατά την επίσκεψή σε γιατρό της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
*παρακολούθηση περιπτώσεων κύησης.
ΠΗΓΗ:newmoney.gr
Όταν κάποιος δανείζεται και δεν έχει να αποπληρώσει το χρέος, ακολουθεί τις εντολές του δανειστή. Έτσι οι επιταγές της Τρόικα επιβάλουν να υπάρχει για κάθε ασθενή και στην Ελλάδα μια ηλεκτρονική κάρτα υγείας.
Μάλιστα ήδη οι πρώτες προετοιμασίες έχουν γίνει μέσω της ΗΔΙΚΑ, της εταιρείας του δημοσίου που χειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Στην ηλεκτρονική κάρτα, θα ενσωματωθεί και ειδικό πρόγραμμα που θα καταγράφει όλα τα φάρμακα που έχουν λάβει οι ασθενείς, τι θεραπείες έχουν κάνει και αν αυτές ήταν αποτελεσματικές.
Η ηλεκτρονική κάρτα υγείας θα είναι μοναδική για κάθε ασθενή. Θα περιλαμβάνει ουσιαστικά όλα τα προσωπικά του δεδομένα αλλά και όλα τα αρχεία σχετικά με την κατάσταση της υγείας του. Ο θεράπων γιατρός θα έχει πρόσβαση στο ιστορικό, τις εξετάσεις και τη θεραπευτική αγωγή του κάθε ασφαλισμένου.
Τι θα γίνει όμως αν χαθεί, κλαπεί; Θα βγαίνει άλλη; Η διαδικασία έκδοσης ηλεκτρονικής κάρτας θα είναι χρονοβόρα και πολύπλοκη. Θα συμβεί ότι και με το ηλεκτρονικό πορτοφόλι. Στο τέλος θα προτείνουν τα βιοτσίπ ή ότι πιο εξελιγμένο, το οποίο θα το κουβαλάμε μέσα μας, δεν θα χάνεται και «θα είναι πρακτικό». Έτσι το σύστημα θα γνωρίζει τα πάντα για τους πάντες, οι οποίοι θα παρακολουθούνται 24 ώρες το 24ωρο. Η κοινωνία του Μεγάλου Αδελφού στο απόγειό της.
pygmi.gr
ΠΗΓΗ: defencenet.gr
ΑΚΟΥ ΑΝΘΡΩΠΑΚΟ! Είμαι μια γυναίκα 50 χρόνων, εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τρίτεκνη. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια είχα το σπιτάκι μου, τη δουλίτσα μου, τα παιδάκια μου και πήγαινα διακοπές δυο εβδομάδες το χρόνο. Τα είχα όλα έτσι μικρά και λίγα όπως σας τα περιγράφω.
Πλήρωνα τους φόρους μου και τις καθημερινές μου υποχρεώσεις. Ήμουν ευτυχισμένη. Δεν χρειαζόμουν περισσότερα. Έστειλα τα παιδιά μου στα φροντιστήρια για να αποκτήσουν ξενόγλωσσα πτυχία και να μπουν στα πανεπιστήμια. Το όνειρό μου ήταν να τα δω κι αυτά να έχουν το σπιτάκι τους, τη δουλίτσα τους, τα παιδάκια τους. Αυτή θα ήταν η αμοιβή μου για τον αγώνα που έκανα τόσα χρόνια.
Τώρα περιμένω την απόλυσή μου. Το όνειρό μου ξέφτισε. Η ζωή μου άλλαξε. Ψάχνω να βρω τι έκανα λάθος στις επιλογές μου. Δεν βρίσκω υπερβολές. Ήταν όλα με μέτρο και σύνεση. Η ευθύνη είναι δική μου ή δική σας;
Ο Σόλων είχε δώσει τον ορισμό του ευτυχισμένου ανθρώπου όταν ρωτήθηκε από τον Κροίσο. Ευτυχισμένος είναι ο άνθρωπος που θάβει τους γονείς του με τιμές, που ζει σε μια πατρίδα που ευτυχεί και μέσα σ΄αυτήν κάνει παιδιά που κάνουν άλλα παιδιά και ζουν όλα. Που έχει ένδοξο θάνατο και μια καλή υστεροφημία. Εσείς φροντίσατε οι πολίτες αυτής της χώρας να μη ζουν σε μια πατρίδα που ευτυχεί, να μη μπορούν να φροντίσουν τους γονείς τους όπως τους αρμόζει, να μεταναστεύουν τα παιδιά τους για να βρουν δουλειά.
Οι πολίτες πληρώνουν δυσβάστακτους φόρους, χάνουν τις δουλειές τους, τις περιουσίες τους , την αξιοπρέπειά τους. Η χώρα έχει μια αφόρητη δυσοσμία από τη δυστυχία και τη μιζέρια. Η ανασφάλεια, η αβεβαιότητα , ο φόβος μαγαρίζουν τον αέρα. Όλα τούτα είναι δικά σας έργα.
Φροντίσατε να δυστυχήσει ένας ολόκληρος λαός. Αν όλα αυτά τα βλέπετε και είστε ευχαριστημένος σας λυπούμαι. Στην Ιστορία θα γραφτείτε στις μελανότερες σελίδες. Έχετε σκεφτεί τι θα κληροδοτήσετε στα παιδιά σας; Τα έργα σας θα τα ακολουθούν μια ολόκληρη ζωή. Θα τα στιγματίσουν!
Κι αυτό θα είναι η αμοιβή σας για τα πεπραγμένα σας. Η υστεροφημία σας χτίζεται με το αίμα ενός λαού!
Μια μελλοντική απολυμένη εκπαιδευτικός.
[Γράφει η Βάσω Βουργία, εκπαιδευτικός - Πηγή koutipandoras.gr]
ΠΗΓΗ: defencenet.gr
Είτε θα συζητηθεί το θέμα του φυσικού αερίου και η τουρκική πλευρά θα έχει μερίδιο και οφέλη, είτε θα βρεθεί λύση μεταξύ των δύο κρατών. Αυτό είναι το μήνυμα που έχει στείλει ο σύμβουλος του Οσμάν Ερτούγ, ενόψει της επανέναρξης της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων.
Ο Ερτούγ ανέφερε πως «αυτή τη στιγμή συζητείται η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση της πολιτικής ισότητας».
Αλλά, είπε σε συνέντευξή του στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Χαμπερπάρ», η τουρκική πλευρά στέλνει μήνυμα προς τους Ελληνοκύπριους πως «εάν είναι ειλικρινείς για το θέμα αυτό και δεν βλέπουν τις διαπραγματεύσεις ως παιχνίδι για καθυστέρηση, να έλθουν τότε και να μας πουν να συνεργαστούμε στο θέμα του φυσικού αερίου, όπως είπε και ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Για να ωφεληθεί ολόκληρη η Κύπρος. Εάν διαφωνείτε, τότε να συζητήσουμε λύση δύο κρατών…».
Περαιτέρω, ο αξιωματούχος του κατοχικού καθεστώτος είπε πως οι κινήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στο θέμα του αερίου και οι συμφωνίες με το Ισραήλ και με ξένες εταιρείες περιπλέκουν τις συζητήσεις στο Κυπριακό. Θέση, όπως ισχυρίσθηκε, που υιοθετούν και ξένοι. Έσπευσε δε να αναφέρει πως έχουν και οι Τουρκοκύπριοι δικαιώματα στον φυσικό πλούτο της Κύπρου.
Ο Οσμάν Ερτούγ, ο οποίος θα συναντάται με τον συνομιλητή της ελληνοκυπριακής πλευράς, Ανδρέα Μαυρογιάννη, όταν θα αρχίσει η νέα διαδικασία, είπε πως το θέμα της Αμμοχώστου δεν μπορεί να συζητηθεί ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης καθώς είναι θέμα που αφορά στην ουσία του Κυπριακού. Είπε πως το θέμα αυτό θα συζητηθεί κάτω από το κεφάλαιο «εδαφικό». Επικαλέστηκε δε και τον πρώην υπουργό, Νίκο Ρολάνδη, ο οποίος φέρεται να είπε πως το θέμα της Αμμοχώστου προτάθηκε επτά φορές και απορρίφθηκε ισάριθμες φορές.
Ο συνεργάτης του Έρογλου ισχυρίσθηκε στη συνέχεια πως ο πρόεδρος Αναστασιάδης έχει αλλάξει και πως δεν συμπεριφέρεται όπως όταν ήταν αρχηγός του Δημοκρατικού Συναγερμού. Δεν είναι αυτός, είπε συγκεκριμένα, που είπε «ναι» στο σχέδιο Ανάν και πρόσθεσε πως τώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι υπόλογος του Εθνικού Συμβουλίου.
Ο Ερτούγ είπε πως η τουρκοκυπριακή πλευρά αναμένει έναρξη των διαπραγματεύσεων τον Οκτώβριο, εκφράζοντας ανησυχία για το ενδεχόμενο καθυστέρησης της διαδικασίας, αφήνοντας αιχμές κατά της ελληνοκυπριακής πλευράς. Η τουρκοκυπριακή πλευρά, είπε για να προβάλει τον ισχυρισμό ότι θέλει λύση, έχει άρει τους περιορισμούς διακίνησης το 2003, ενώ αποδέχθηκε το σχέδιο Ανάν, τον Απρίλιο του 2004.
Αναφερόμενος στο θέμα της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, είπε πως η άρση της δεν συνδέεται με την αναγνώριση του ψευδοκράτους. Αυτό, εξήγησε, είναι κάτι διαφορετικό, το οποίο άφησε να εννοηθεί ότι θα απασχολήσει την τουρκική πλευρά σε περίπτωση αδιεξόδου της νέας διαδικασίας.
(Φιλελεύθερος)
ΠΗΓΗ:
energypress.gr
Άνοδο κατέγραψε την Τρίτη η τιμή του πετρελαίου εν αναμονή της ανακοίνωσης των στοιχείων για τα αποθέματα στις ΗΠΑ που θα δείξουν ότι τα αποθέματα αργού συρρικνώθηκαν πτώση σε χαμηλό επτά μηνών την τελευταία εβδομάδα.
Η τιμή του συμβολαίου του αργού, παραδόσεως Σεπτεμβρίου έκλεισε στα 106,83 δολάρια, καταγράφοντας άνοδο 72 σεντς ή 0,7%. Παραμένοντας πιστή στην τάση των τελευταίων ημερών, η τιμή συνέχισε να διαπραγματεύεται στο εύρος των 102-108 δολαρίων το βαρέλι.
Το αργό τύπου brent έκλεισε με άνοδο 85 σεντς στα 109,82 δολάρια το βαρέλι στο ICE του Λονδίνου
ΠΗΓΗ:energypress.gr
Παλιότερα είχαμε εκφράσει φόβους ότι η εύρεση υδρογονανθράκων στην Κύπρο, μπορεί να μετατραπεί σε «μαύρο κύκνο», δηλαδή σε παράγοντα που αντί για πρόοδο ευημερία, να εμπλέξει το νησί σε περιπέτειες. Η πρόσφατη παραίτηση του Σόλωνα Κασσίνη από τη θέση του εκτελεστικού αντιπρόεδρου της ΚΡΕΤΥΚ, δηλαδή του δημόσιου φορέα που θα ....
έχει την ευθύνη της ανάπτυξης στον τομέα των υδρογονανθράκων και της παρακολούθησης των συμβάσεων με τις εταιρείες έρευνας και εκμετάλλευσης, δείχνουν ότι οι κίνδυνοι για μια τέτοια αρνητική εξέλιξη είναι ορατοί.
Ασχέτως από το γεγονός ότι ο εξαναγκασμός σε παραίτηση του Κασσίνη στερεί από την κυπριακή κυβέρνηση τις υπηρεσίες του αρχιτέκτονα της εύρεσης φυσικού αερίου στην Κύπρο, οι συνεχείς παλινωδίες και οι συχνές αλλαγές αποφάσεων για τον τρόπο αξιοποίησης του φυσικού αερίου, αφήνουν ερωτηματικά για το κατά πόσο η κυβέρνηση Αναστασιάδη είναι δατεθειμένη να τηρήσει μια σταθερή πολιτική στο θέμα.
Όπως φαίνεται, στην Κύπρο σύντομα θα συγκρουστούν δύο γραμμές, ως προς τα θέματα μεταφοράς και αξιοποίησης του φυσικού αερίου. Η γραμμή της αυτόνομης αξιοποίησης με την κατασκευή και λειτουργία τερματικού υγροποίησης επί κυπριακού εδάφους, με αυτήν της εμπλοκής με διάφορους τρόπους, και της Τουρκίας, με δέλεαρ την επίλυση του Κυπριακού. Ο αμερικανικός παράγων αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα προς την κατεύθυνση αυτή, οι πρόσφατες δηλώσεις στελεχών της ισραηλινής Delek και της αμερικανικής Noble για σύδεση των κοιτασμάτων μ το τουρκικό δίκτυο, δείχνουν ότι η προεργασία έχει ξεκινήσει, ενώ τα όσα είπε ο Μεχμετ Ταλάτ περί «νομιμοποιημένης» επέμβασης της Τουρκίας με αφορμή το φυσικό αέριο, συμπληρώνουν το σκηνικό.
Η συνέντευξη που έδωσε τις προηγούμενες μέρες ο Σόλων Κασσίνης στην κυπριακή εφημερίδα «Σημερινή» αφήνει να εννοηθούν πολύ περισσότερα από αυτά που λέει ο συνεντευξιαζόμενος, τόσο για τον προηγούμενο πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, όσο και για τον σημερινό Νίκο Αναστασιάδη.
rizopoulospost.com/
ΠΗΓΗ:
ksipnistere.blogspot.gr