Σάββατο 12 Απριλίου 2014

ΠΕΡΥΣΙ....

Πέρυσι...


Για να χαθούν όλα φτάνει να σκέφτεσαι σαν πρόβατο... 

Ν. Αναστασιάδης: Οχι στρατηγικός εταίρος αλλά πελάτης στο φυσικό αέριο η Τουρκία

Ν. Αναστασιάδης: Οχι στρατηγικός εταίρος αλλά πελάτης στο φυσικό αέριο η Τουρκία
“Πελάτης» η Τουρκία, εφόσον το επιθυμεί, όχι όμως "στρατηγικός μας εταίρος" στο φυσικό αέριο, διαμηνύει ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης μιλώντας σε ημερίδα του Κυπριακού Ιδρύματος Μελετών και Ερευνών, με θέμα «Νέες προκλήσεις για τις Ευρω-Μεσογειακές σχέσεις μετά την Αραβική ΄Ανοιξη».

Ο Κύπριος πρόεδρος επεσήμανε πως η συμβολή της Τουρκίας στην επίτευξη λύσης του Κυπριακού θα συμβάλει τα μέγιστα στις δικές της ανάγκες προμήθειας φυσικού, αερίου, αλλά και θα προσφέρει οφέλη και στην Τουρκοκυπριακή πλευρά.

Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη οι κάτοικοι της Κυπριακής Δημοκρατίας, και συνεπώς και οι Τουρκοκύπριοι, "στο ποσοστό που τους αναλογεί κατά την πληθυσμιακή παρουσία, θα έχουν το μερίδιο και τα οφέλη, αν λυθεί το Κυπριακό".

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Oύτε τα μνημόνια δεν έχουν τους όρους και προυποθέσεις που επιβάλει ο Λάτσης!!! (ΒΙΝΤΕΟ)

Oύτε τα μνημόνια δεν έχουν τους όρους και προυποθέσεις που επιβάλει ο Λάτσης!!! (ΒΙΝΤΕΟ)
Είναι απίστευτο πως ένα Κράτος και μία Κυβέρνηση είναι δυνατόν να δέχονται αφ’ενός την πώληση του καλύτερου και ακριβότερου οικοπέδου στον κόσμο (πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού) σε τιμή που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και αφ’ετέρου να δέχονται απαράδεκτους όρους και προυποθέσεις από την πλευρά του αγοραστή!!

Τέσσερις είναι οι όροι-προϋποθέσεις για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του Ελληνικού και να ξεκινήσουν τα έργα κατασκευής και ανάπλασης, σύμφωνα με απαίτηση της “Lamda Development.”
(Κonstantinos Antarakis)

Δείτε το βίντεο
ΠΗΓΗ:hellasforce.com

Eίναι οριστικό: De facto απόσχιση της Ανατολικής Ουκρανίας - Ερωτηματικό η Οδησσός (vid)


Ανακοίνωση έβγαλαν πριν από λίγο οι αστυνομικοί της Berkut που πλέον έχουν ενσωματωθεί εντος των ουκρανικών αστυνομικών ειδικων δυνάμεων, ότι πλέον " ο μόνος σκοπός μας είναι η υπεράσπιση του Ντονέτσκ!. Είμαστε και εμείς μέρος του λαού, και ποτέ δεν είμασταν εναντίον του,ότι εντολές κι αν μας έδωσαν δεν θα εκτελεστούν!". Είναι η οριστική ακύρωση της εξουσίας του Κιέβου σχεδόν σε όλη την Ανατολική Ουκρανία.

Από την στιγμή που ούτε οι δυναμεις ασφαλείας δεν υπακούν, η περιοχή πρέπει να θεωρείται οριστικά αποσχισθείσα. Ερωτηματικό παραμένε η νότια Ουκρανία, και ειδικότερα η στρατηγικής σημασίας περιοχή της Οδησσού, στην οποια ο ρωσόφωνος πληθυσμός δεν πλειοψηφεί, αν και είναι αρκετά ισχυρός. Εκεί μένει να φανεί εάν τα συναισθήματα των ντόπιων Ουκρανών έιναι ρωσόφιλα η όχι.

Οι δηλώσεις των Berkut έγιναν σε δημόσια θέα μπροστά στους κατοίκους του Ντονέτσκ, οι οποίοι απαντούσαν στις ερωτήσεις των πολιτών. Ήδη φαινόταν από τις προηγούμενες μέρες από την ιδιαίτερα αμυντική στάση τους, ότι δεν είχαν καμμια διάθεση να χτυπηθουν με τους πολίτες, κυριολεκτικά οι ασπίδες τους ήταν πολύ "βαρειές" στα χέρια τους.

"Παιδιά, θα ειμαστε μαζί σας με ένα μό σκοπό. Να υπερασπιστούμε το Ντονέτσκ, ανήκουμε και εμείς στο λαό και δεν θα στραφούμε εναντίον του. Ποτέ δεν σηκώσαμε χέρι εναντίον ειρηνικών διαδηλωτων.Ότι ετντολές και εάν λάβαμε δεν θα εκτελεστούν" δήλωσε ένας εκ των διοικητών τους. "Οι αρχές του Κιεβου ήθελαν να μας διαλύσουν, αλλά αποφασίσαμε να ΄ρθουμε εδώ και να σας υποστηρίξουμε. Δεν είμαστε αρεστοί στην καινούρια (διορισμένη) κυβέρνηση στο Κίεβο, και το γνωρίζετε καλά. Παιδιά έιμαστε μαζί σας."

Στο μεταξύ καταλήφθηκε από 1000 διαδηλωτές και το κτίριο του υπουργείου εσωτερικών στο Ντονέτσκ. Η πόλη αυτή πλέον δεν διοικείται από το Κίεβο ούτε τυπικά

Στο Λούγκανσγκ παραμένουν οι δυνάμεις Αυτοάμυνας που εχουν κατλάβει το κτίριο της SBU , και παρέδωσαν τελεσίγραφο στις αρχές του Κιέβου για διεξαγωγή δημοψηφίσματος άμεσα  ομοσπονδιοποίηση της χώρας και χορήγησης γενικής αμνηστίας στους διαδηλωτές.

Η ανατολικη Ουκρανία εχει επί της ουσίας αποσχιστεί από τη στιγμή που δεν υπάρχουν ούτε δυνάμεις ασφαλέιας ικανές κι πρόθυμες να επιβάλλουν την εξουσια του Κιέβου. Αθόρυβα και μεθοδικά μετά την ανάκτηση της Κριμαίας από την Ρωσία, και οι υπόλοιποι πληθυσμοί λαταρύν να γευτούν το ίδιο δώρο της επιστροφής στον ρωσικό κορμό. Η απόσχιση έιναι πλέον de facto πσοσπάθεια αποτροπής της θα οδηγήσει σε λουτρό αίματος. Κατά κάποιο τρόπο μοιάζει να έχει γίνει αποδεκτό έστω και σιωπηλά. Οι προσάθειες της Δύσης θα στραφούν στο να κρατηθεί η Οδησσός, για να μην ενωθεί η Υπερδνειστερία με τη Ρωσία, και για να υπάρχει "φιλικό" για την Δύση λιμάνι κοντά στο ρωσικό στόλο, και μια διέξοδος στην Μαύρη Θάλασσα.

Ότι είναι να συμβεί θα έχει γίνει μέχρι τις εκλογές στις 25 Μαϊου. Όλα θα έχουν οριστικοποιηθεί μέχρι τότε. Αυτή θα είναι και η ημερομηνία ορόσημο.
ΠΗΓΗ:defencenet.gr

Επεισοδιακή η έναρξη του συνεδρίου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.


Επεισοδιακά ξεκίνησε το συνέδριο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ σήμερα σε ξενοδοχείο της Αθήνας, με αντεγκλήσεις συνδικαλιστών μεταξύ τους και με την εκπρόσωπο των Ανεξάρτητων Ελλήνων κας Ραχήλ Μακρή η οποία κατήγγειλε ως προδότες και δοσίλογους όσους υποστηρίζουν το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία.
Παράλληλα εσωτερικές τριβές στο συνδικάτο προκαλούνται αναφορικά και με την οικονομική κατάσταση της ΓΕΝΟΠ και τον τρόπο κάλυψης του ελλείμματος της Ομοσπονδίας, με τους εκπροσώπους πολλών Σωματείων να διαφωνούν με την πρόταση της διοίκησης για εκχώρηση μέρους της συνδικαλιστικής εισφοράς των εργαζομένων.
Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στο συνέδριο, κ. Α. Αθανασόπουλος διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι το προεδρείο έδωσε το λόγο στον εκπρόσωπο του ΚΚΕ κ. Μ. Παπαδόπουλο πριν από τον ίδιο. Ο κ. Παπαδόπουλος προσφέρθηκε να παραχωρήσει τη θέση του, ωστόσο τα πνεύματα είχαν οξυνθεί με την κα Μακρή να καταγγέλλει ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία ότι διέλυσαν τη ΔΕΗ και να αποχωρεί από το συνέδριο μετά από αντεγκλήσεις με τους συνδικαλιστές που διαμαρτυρήθηκαν για τους χαρακτηρισμούς.
Το προεδρείο του συνεδρίου σε δήλωσή του εξέφρασε τη λύπη του για τους χαρακτηρισμούς "προδότες και δοσίλογοι" και έκανε λόγο για φραστικό εκτροχιασμό.
Στο μεταξύ, πρωτοβάθμια σωματεία της ΔΕΗ έχουν ζητήσει να γίνει έλεγχος στα οικονομικά της Ομοσπονδίας καθώς το έλλειμμα - σύμφωνα με εκτιμήσεις συνδικαλιστών - μπορεί να φθάνει σε 1,3 εκατ. ευρώ. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και πρόστιμο που έχει επιβληθεί στη ΓΕΝΟΠ από το ΣΔΟΕ πριν από 5 χρόνια, της τάξης των 40.000 ευρώ το οποίο δεν πληρώθηκε με αποτέλεσμα σήμερα με τις προσαυξήσεις να υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ. Πολλά σωματεία δεν δέχονται επίσης πρόταση της διοίκησης για αύξηση της εισφοράς προς τη ΓΕΝΟΠ, ούτε την παρακράτηση της απευθείας από τους μισθούς των εργαζομένων.
Οι τοποθετήσεις των συνδικαλιστών στην έναρξη του συνεδρίου τάσσονται κατά της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ με την πώληση του 66% των μετοχών της θυγατρικής που ελέγχει το δίκτυο μεταφοράς (ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε την περασμένη εβδομάδα) και της λεγόμενης "μικρής ΔΕΗ" που ακολουθεί σύμφωνα με τον προγραμματισμό.
Σημειώνεται επίσης η σύσταση του εκπροσώπου της διοίκησης της ΔΕΗ στο συνέδριο, γενικού διευθυντή Ανθρώπινων Πόρων της επιχείρησης κ. Γ. Δαμάσκου, να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας καθώς η ισχύουσα λήγει τον Ιούνιο του 2015 και το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους λήγει η μετενέργεια.

ΠΗΓΗ:news247.gr

Πως υπολογίζεται η παρακράτηση φόρου απο μισθούς και συντάξεις για το 2014 Το πως θα παρακρατείται ο φόρος εισοδήματος και η εισφορά αλληλεγγύης σε μισθούς συντάξεις και κάθε πάσης φύσεως εισόδημα καθορίζει με απόφαση του ο υφυπουργός Οικονομικών κ Μαυραγάνης.

Πως υπολογίζεται η παρακράτηση φόρου απο μισθούς και συντάξεις για το 2014
Συγκεκριμένα η απόφαση καθορίζει το πως θα γίνεται η παρακράτηση φόρου στο εισόδημα από Μισθωτή Εργασία και συντάξεις αλλά και στην περίπτωση καταβολής αποζημίωσης λόγω απόλυσης ,στην χορήγηση των εφάπαξ,στους ναυτικούς του εμπορικού ναυτικού ,στους ανείσπρακτους μισθούς προηγούμενων ετών και στα ασφάλιστρα που καταβάλλουν εργαζόμενοι για συμβόλαια ομαδικής ασφάλισης. Ο νέος καθορισμός για την παρακράτηση του φόρου εισοδήματος αφορά τα εισοδήματα του 2014. Ακολουθεί όλη η απόφαση με τα ποσοστά της παρακράτησης σε κάθε περίπτωση. Οι υπόχρεοι που καταβάλλουν εισόδημα για μισθωτή εργασία και συντάξεις προβαίνουν σε παρακράτηση φόρου ως ακολούθως: Στους αμειβόμενους με μηνιαίο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις συμπεριλαμβανομένων και των εφάπαξ παροχών που καταβάλλονται με τις τακτικές αποδοχές, στους αμειβόμενους με ημερομίσθιο, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες με σχέση μίσθωσης εργασίας πάνω από ένα έτος στον ίδιο εργοδότη ή με σχέση μίσθωσης εργασίας αορίστου χρόνου, στις συντάξεις ή άλλες παροχές παρόμοιας φύσης, που καταβάλλονται από ταμεία επικουρικά, μετοχικά, αρωγής ή αλληλοβοήθειας, με βάση την φορολογική κλίμακα και τις μειώσεις φόρου που προβλέπονται του ίδιου νόμου μετά από προηγούμενη αναγωγή του μηνιαίου εισοδήματος σε ετήσιο, ως ακολούθως: Οι εκκαθαριστές μισθοδοσίας προσδιορίζουν, το μηνιαίο καθαρό εισόδημα κάθε δικαιούχου αφαιρώντας από το ακαθάριστο ποσό του μισθού ή της σύνταξης ή της οποιασδήποτε καταβαλλόμενης παροχής μόνο τα ποσά των νόμιμων κρατήσεων για υποχρεωτικές ασφαλιστικές εισφορές, που για την καταβολή τους βαρύνεται ο μισθωτός ή ο συνταξιούχος. Στην έννοια του μηνιαίου καθαρού εισοδήματος περιλαμβάνονται οι αποδοχές που συνεντέλλονται (δηλαδή συνεκκαθαρίζονται) μαζί, σε μία μισθοδοτική κατάσταση. Οι εκκαθαριστές μισθοδοσίας κάθε μήνα διενεργούν αναγωγή του μηνιαίου καθαρού εισοδήματος με βάση τις πραγματικές καταβαλλόμενες αποδοχές προκειμένου να προσδιορισθεί το συνολικό ετήσιο καθαρό εισόδημα κάθε δικαιούχου. Ο υπολογισμός του συνολικού ετήσιου καθαρού εισοδήματος γίνεται με πολλαπλασιασμό των καθαρών μηνιαίων αποδοχών επί 12 ή επί 14 όταν καταβάλλονται δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας τα οποία αθροιστικά λαμβανόμενα ισοδυναμούν με δύο μισθούς. Το ποσό του φόρου που αναλογεί βάσει της φορολογικής κλίμακας και των μειώσεων φόρου μειώνεται κατά ποσοστό 1,5% και το υπόλοιπο αποτελεί το φόρο που πρέπει να παρακρατείται σε ετήσια βάση. Το ένα δέκατο τέταρτο (1/14) ή το ένα δωδέκατο (1/12) του ποσού αυτού (ανάλογα με το αν καταβάλλονται ή όχι δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας), αποτελεί το φόρο που παρακρατείται κάθε μήνα από τον υπόχρεο εργοδότη, κατά την καταβολή των μισθών ή των συντάξεων. Η παρακράτηση έναντι της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης εφαρμόζεται στο μηνιαίο καθαρό εισόδημα και υπολογίζεται με συντελεστή που αντιστοιχεί στο ετήσιο καθαρό εισόδημα όπως αυτό προκύπτει μετά την προηγουμένη αναγωγή των μηνιαίων αποδοχών σε ετήσιες, σύμφωνα με τα ανωτέρω. Στο φορολογητέο εισόδημα από μισθωτή εργασία που αποκτούν οι αξιωματικοί και το κατώτερο πλήρωμα που υπηρετεί σε πλοία του εμπορικού ναυτικού με τους συντελεστές της παραγράφου 2 του άρθρου 15 του αυτού νόμου. Στα εισοδήματα αυτής της περίπτωσης επίσης διενεργείται παρακράτηση έναντι της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Ο φόρος που παρακρατείται μειώνεται κατά ποσοστό ενάμισι τοις εκατό (1,5) κατά την παρακράτησή του. Στα εισοδήματα που καταβάλλονται αναδρομικά με βάση νόμο ή δικαστική απόφαση ή συλλογική σύμβαση, ή καθυστερημένα με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%) στο καταβαλλόμενο φορολογητέο εισόδημα. Στα εισοδήματα αυτής της περίπτωσης δεν διενεργείται παρακράτηση έναντι της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Στις ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές που εισπράττει καθυστερημένα ο δικαιούχος εισοδήματος από μισθωτή εργασία σε φορολογικό έτος μεταγενέστερο, με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%) στο καταβαλλόμενο φορολογητέο εισόδημα. Στα εισοδήματα αυτής της περίπτωσης δεν διενεργείται παρακράτηση έναντι της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Παρακράτηση φόρου κατά την πληρωμή κάθε εφάπαξ αποζημίωσης που παρέχεται από οποιοδήποτε ασφαλιστικο ταμείο και για οποιονδήποτε λόγο διακοπής της σχέσεως εργασίας ή άλλης σύμβασης με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης Οι υπόχρεοι που καταβάλλουν κάθε εφάπαξ αποζημίωση που παρέχεται από οποιονδήποτε φορέα και για οποιονδήποτε λόγο διακοπής της σχέσεως εργασίας ή άλλης σύμβασης, η οποία συνδέει το φορέα με τον δικαιούχο της αποζημίωσης σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 15 του ίδιου νόμου, προβαίνουν σε παρακράτηση φόρου με βάση την κλίμακα αυτής της παραγράφου αυτού του άρθρου και νόμου με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης των δικαιούχων. Παρακράτηση φόρου στο ασφάλισμα που καταβάλλεται στο πλαίσιο ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης Στο καθαρό ποσό του ασφαλίσματος που καταβάλλεται με τη μορφή περιοδικά καταβαλλόμενης παροχής με συντελεστή δεκαπέντε τοις εκατό (15%). Στο καθαρό ποσό του ασφαλίσματος που καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι του ποσού των σαράντα χιλιάδων (40.000) ευρώ, με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%) και για τα ποσά που υπερβαίνουν τις σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ, με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%). Οι συντελεστές των προηγούμενων εδαφίων της περίπτωσης αυτής αυξάνονται κατά πενήντα τοις εκατό (50%) σε περίπτωση είσπραξης από τον δικαιούχο ποσού πρόωρης εξαγοράς. Με την παρακράτηση αυτή εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση των δικαιούχων.

ΠΗΓΗ.dikaiologitika.gr

ΠΡΟΣΟΧΗ! Να τι σημαίνει το Αγγλικό Δίκαιο που η Ελλάδα σήμερα πουλάει ΟΜΟΛΟΓΑ και πανηγυρίζει ο Στουρνάρας - Είδηση που ΔΕΝ θα διαβάσετε πουθενά αλλού!!!

ΠΡΟΣΟΧΗ! Να τι σημαίνει το Αγγλικό Δίκαιο που η Ελλάδα σήμερα πουλάει ΟΜΟΛΟΓΑ και πανηγυρίζει ο Στουρνάρας - Είδηση που ΔΕΝ θα διαβάσετε πουθενά αλλού!!!
Ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης αποκαλύπτει τι σημαίνει η αλλαγή του δικαίου για τα νέα ομόλογα

Με το ελληνικό οι κανόνες λειτουργούν υπέρ του οφειλέτη, ενώ με το αγγλικό υπέρ του δανειστή!

Αν γίνει η αλλαγή που μας ζητάνε επίμονα οι δανειστές, δεν μπορείς να ζητήσεις μείωση του χρέους

Απαράδεκτη είναι η τυχόν αποδοχή του αγγλικού δικαίου στη νέα δανειακή σύμβαση, υπογραμμίζει με συνέντευξή του στο «ΠΑΡΟΝ» ο έγκριτος συνταγματολόγος Γ. Κασιμάτης, παραθέτοντας ουσιαστικά επιχειρήματα. Ο κ. Κασιμάτης εξηγεί ότι οι δανειστές μας θέλουν να επιβάλουν το αγγλικό δίκαιο επειδή αντιμετωπίζουν την Ελλάδα σαν πειραματόζωο και στο πλαίσιο μιας αντίληψης κατοχής του ευρωπαϊκού Νότου απ' τον Βορρά.

Εξηγεί επίσης, και μάλιστα και με παραδείγματα, ότι η επιβολή του αγγλικού δικαίου λειτουργεί πάντα υπέρ του δανειστή και ποτέ υπέρ του οφειλέτη, ο οποίος όμως είναι το αδύναμο μέρος σε τέτοιες δανειακές συμβάσεις.


Για παράδειγμα, σύμφωνα με το αγγλικό δίκαιο ο οφειλέτης δεν μπορεί να ζητήσει μείωση του χρέους ακόμα κι αν είναι επαχθές, σε κάποιο μέρος του.


Αναλυτικά η συνέντευξη του έγκριτου συνταγματολόγου:


Γίνεται πολύς λόγος τελευταία για το αγγλικό δίκαιο στο οποίο μας επιβάλλουν οι δανειστές μας να υπάγονται οι δανειακές μας συμβάσεις. Τι σημαίνει αυτό για τη χώρα μας;


- Η δανειακή σύμβαση που υπέγραψε η Ελλάδα τον Μάιο του 2010 με τις χώρες της Ευρωζώνης και με το ΔΝΤ (το λεγόμενο Μνημόνιο) είχε περιλάβει τον όρο στο άρθρο 14 (1) ότι η Σύμβαση που υπογράφτηκε και κάθε υποχρέωση σχετική με αυτή «διέπεται και ερμηνεύεται σύμφωνα με το αγγλικό δίκαιο». Αυτό το είχα καταγγείλει τότε αμέσως ως πολύ σοβαρό ζήτημα που είχε δεχτεί η κυβέρνηση. Θα προσπαθήσω να εξηγήσω με απλά λόγια τι σημαίνει αυτός ο όρος: Σε όλες τις χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης, οι κανόνες που ρυθμίζουν τις σχέσεις μεταξύ του δανειστή και του οφειλέτη είναι πάντοτε υπέρ του οφειλέτη, γιατί ο οφειλέτης είναι το αδύναμο μέρος μιας δανειακής σύμβασης, ενώ ο δανειστής είναι το ισχυρό. Αυτό είναι μια κατάκτηση του ανθρωπιστικού δικαιϊκού πολιτισμού της Ευρώπης. Στην Αγγλία αυτό δεν ισχύει. Εκεί επικράτησε η αποικιακή νοοτροπία της αυτοκρατορίας και η νοοτροπία του Μεσαίωνα, που ήταν πάντοτε υπέρ του ισχυρού δανειστή και εις βάρος του φτωχού οφειλέτη. Αυτό ακριβώς είχε σατιρίσει ο Σαίξπηρ στο έργο του «Ο έμπορος της Βενετίας» με τον τύπο του τοκογλύφου Σάιλοκ. Σύμφωνα, λοιπόν, με το αγγλικό δίκαιο, ό,τι και αν συμφωνήσει και υπογράψει εις βάρος του ο οφειλέτης, ο οποίος βρίσκεται συνήθως στην ανάγκη να δανειστεί, ισχύει, έστω και αν είναι, σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο και με το δίκαιο των άλλων χωρών της ηπειρωτικής Ευρώπης, αθέμιτο.


Για να καταλάβουν καλύτερα οι αναγνώστες μας, μπορείτε να μας δώσετε κάποιο παράδειγμα;


1ο παράδειγμα: Αν οδηγηθεί ο οφειλέτης, λόγω της μεγάλης ανάγκης που έχει να δανειστεί χρήματα, σε υπερδανεισμό, να δανειστεί δηλαδή περισσότερα χρήματα από όσα χρειάζεται για να κερδίσει περισσότερα ο δανειστής, σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο μπορεί να μειωθεί το δάνειο μέχρι το αναγκαίο για την κάλυψη των αναγκών του οφειλέτη. Αυτό με το αγγλικό δίκαιο δεν μπορεί να γίνει.


2ο παράδειγμα: Αν ο δανειστής, εκμεταλλευόμενος την ανάγκη του οφειλέτη, αξιώσει μεγαλύτερο τόκο από εκείνον που ισχύει στις συναλλαγές, μπορεί ο οφειλέτης σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο να ζητήσει τη μείωσή του. Αυτό με το αγγλικό δίκαιο δεν γίνεται.


3ο παράδειγμα: Η δανειακή σύμβαση που υπέγραψε η Ελλάδα τον Μάη του 2010 είναι γεμάτη με όρους που ισχύουν μόνο για τον οφειλέτη, ενώ δεν προβλέπεται, για χάρη της ισότητας, να ισχύουν αντίστοιχοι και για τον δανειστή. Ο οφειλέτης (η Ελλάδα) μπορεί, σύμφωνα με το δίκαιο των χωρών της ηπειρωτικής Ευρώπης (και της Ελλάδας), να ζητήσει τη ΜΗ εφαρμογή τους εις βάρος του. Σύμφωνα με το αγγλικό δίκαιο, δεν μπορεί.


4ο παράδειγμα: Ο οφειλέτης ενώ μπορεί, σύμφωνα με το δίκαιο της ηπειρωτικής Ευρώπης, να ζητήσει τη μείωση του χρέους κατά το ποσό που είναι «επαχθές», δεν μπορεί σύμφωνα με το αγγλικό δίκαιο γιατί δεν αναγνωρίζει αυτό το δικαίωμα. Θα μπορούσε να αναφέρει κανείς πολλά παραδείγματα, που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα απέναντι στις χώρες της Ευρωζώνης και στο ΔΝΤ. Βεβαίως, όλα αυτά είναι αντίθετα προς το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Είναι, όμως, πολύ δύσκολο, αν όχι ακατόρθωτο, να βρει η Ελλάδα ή άλλο κράτος-οφειλέτης το δίκιο του σε διεθνή όργανα. Αυτό το ξέρουν καλά οι δανειστές μας.


Η κυβέρνηση, όταν υπέγραφε τη δανειακή σύμβαση, δεν το γνώριζε;


- Ασφαλώς το γνώριζε, αφού κάθε κυβέρνηση έχει όλες τις δυνατότητες να γνωρίζει καλά τις νομικές συνέπειες αυτών που υπογράφει. Σήμερα, η κυβέρνηση Παπαδήμου οφείλει, κατά τη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης και με βάση το Σύνταγμα στο οποίο ορκίστηκε, να αρνηθεί την υπογραφή όρων που θα είναι αντίθετοι προς τις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το Διεθνές Δίκαιο και τον Καταστατικό Χάρτη της χώρας μας.


Γιατί τα κάνει όλα αυτά η Ευρώπη και το ΔΝΤ, αφού είναι σε αντίθεση με το δίκαιο των λαών της ηπειρωτικής Ευρώπης;


- Τα κέντρα εξουσίας του χρηματοοικονομικού συστήματος που εκπροσωπεί το ΔΝΤ θέλουν να επιβάλουν και στην Ευρώπη αυτά που εφάρμοζαν στον Τρίτο Κόσμο. Η Ελλάδα είναι το πειραματόζωο. Δυστυχώς, οι Ευρωπαίοι της Ευρωζώνης υπέκυψαν σ' αυτές τις αξιώσεις και ανατρέπουν την ευρωπαϊκή νομιμότητα που καθιέρωσε ο ευρωπαϊκός πολιτισμός. Η κυρία Μέρκελ έχει ήδη διακηρύξει αυτήν την πολιτική, λέγοντας ότι θα προτείνει τη μεταβολή των Συνθηκών της ΕΕ, για να υποτάξει ο Βορράς τις χώρες του Νότου. Αυτό σημαίνει ότι, αντί για ένωση των λαών, επιχειρείται η κατοχή του Νότου από τον Βορρά. Αυτά όλα θυμίζουν έντονα την πορεία ανόδου του φασισμού και του εθνικοσοσιαλισμού στη δεκαετία του 1930.

ΠΗΓΗ:athensmagazine.gr

ΠΑΛΑΙΟ-ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑΤΙΚΟ !...

Μέχρι το 2020 θα έχει ολοκληρωθεί η υποβρύχια ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης με την Ελλάδα


Μέχρι το 2020 θα έχει ολοκληρωθεί η υποβρύχια ενεργειακή διασύνδεση της Κρητης με την ηπειρωτική Ελλάδα είπε ο υφυπουργός περιβάλλοντος ενεργειας και κλιματικής αλλαγής, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη .

Ο κ. Ασ. Παπαγεωργίου επεσήμανε ότι «η υποβρύχια ηλεκτρική διασύνδεση είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα. Το υποβρύχιο καλώδιο για την ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης με την Ελλάδα έχει ενταχθεί στο 10ετές πρόγραμμα επενδύσεων του ΑΔΜΗΕ. Έχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης μέχρι το 2020, ενώ μέσα στο 2014 θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και θα έχει αποφασιστεί στο σημείο πόντισης του καλωδίου.»

«Η διασύνδεση θα εξασφαλίσει την ασφάλεια τροφοδοσίας στο νησί, θα μειώσει το κόστος παραγωγής, το κόστος ενέργειας για τους καταναλωτές καθώς και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τα εργοστάσια που λειτουργούν σήμερα. Ακόμη, θα δώσει σημαντική ώθηση σε νέες επενδύσεις ΑΠΕ. Έχει τεράστια σημασία για την χώρα, αλλά και για την Κρήτη, διότι ανήκει στο διευρωπαϊκό σύστημα ζεύξης Ισραήλ- Κύπρου- Κρήτης- Αθηνών «ΕuroΑsia Ιnterconnector». Είναι ένα έργο που παρά το κόστος του, διότι μιλάμε για μεγάλα βάθη, θα αποσβεστεί άμεσα και είναι ένα έργο προτεραιότητας για την Κυβέρνηση.»

«Όσον αφορά στο σημείο πόντισης του καλωδίου υπήρχαν τρεις προτεινόμενες θέσεις με βάση την πρώτη μελέτη», όπως ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου. «Μία στον Ν. Χανίων στο ακρωτήρι Σπάθα, μία στο Ηράκλειο στην περιοχή Λινοπεράματα και μία στον Ν. Ρεθύμνου. Ωστόσο, υπήρξε αντίδραση από τους φορείς του Ηρακλείου για το σημείο χωροθέτησης. Σε κάθε περίπτωση μέχρι το τέλος του 2014 θα έχει αποφασιστεί οριστικά.»

Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης επεσήμανε και τα ζητήματα για τα οποία έχει δεσμευτεί ο κ. Ασ. Παπαγεωργίου αναφορικά με τα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα. Από την μεριά του ο Υφυπουργός απάντησε ότι «θα εντοπιστούν όσοι δεν είναι στο μητρώο αγροτών και παύουν να έχουν οποιαδήποτε ωφέλεια από τα αγροτικά φωτοβολταϊκά.» Διευκρίνισε μάλιστα ότι «βρίσκεται σε τελική ευθεία η δημοσιοποίηση της συμφωνίας με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και την Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών για δανειολήπτες επενδυτές μέχρι 100kWp και για αγροτικά φωτοβολταϊκά.»

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία θα αφορά παράταση δανείων έως 18 χρόνια, πάγωμα δανείων (περίοδος χάριτος) για 1 χρόνο, παράταση του χρόνου αποπληρωμής και μείωση των επιτοκίων δανεισμού κατά 3%.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Τέλος οι Μεταφορές με Ελικόπτερο για τους Υπέρβαρους Εργαζόμενους στις Πλατφόρμες Πετρελαίου της Βρετανίας


Οι υπέρβαροι εργαζόμενοι στις εξέδρες γεώτρησης θα απαγορεύεται στο εξής να πετάνε με ελικόπτερο προς τις εγκαταστάσεις αυτές, με βάση τους νέους κανόνες ασφαλείας που υιοθετήθηκαν από τις αρχές της Βρετανίας.
Οι αλλαγές στους κώδικες ασφαλείας έγιναν μετά από μια σειρά θανατηφόρων ατυχημάτων στον κλάδο του πετρελαίου, που είχαν να κάνουν με τα ελικόπτερα. Από την πλευρά τους, οι πετρελαϊκές προειδοποιούν ότι οι νέες προδιαγραφές θα προκαλέσουν καθυστερήσεις στην ανάπτυξη ορισμένων έργων, με αποτέλεσμα αυξημένο ρίσκο για τους εργαζόμενους στις γεωτρήσεις.
Τα εργατικά σωματεία, επίσης, ανησυχούν για τις νέες απαγορεύσεις σχετικά με τους υπέρβαρους επιβάτες των ελικοπτέρων, λέγοντας ότι «υπάρχουν πολλοί ευτραφείς στον κλάδο και αυτό θα τους απαγορεύσει να εργάζονται στις υπεράκτιες εγκαταστάσεις».
Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το 19% των εργαζομένων στον κλάδο έχει μεγαλύτερο βάρος και ύψος από ότι είχε πριν από 25 χρόνια, όταν και καταρτίστηκαν οι προηγούμενοι κανόνες ασφαλείας. Φαίνεται λοιπόν πως η εργασία στα πετρέλαια «ταΐζει» καλά…

ΠΗΓΗ:energia.gr

Μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ το 17% της ΔΕΗ

Μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ το 17% της ΔΕΗ
Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού ανακοινώνει, κατόπιν σχετικής γνωστοποίησης που έλαβε στις 10 Απριλίου, τη μεταβίβαση άνευ ανταλλάγματος από το Ελληνικό Δημόσιο 39.440.000 μετοχών ΔΕΗ (ποσοστό 17,000%) στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, σε εκτέλεση της υπ' αριθμ. Αποφ. 249/2014 (ΦΕΚ 864/Β) απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑΑ) και των παραγράφων 4 και 5 του άρθρου 2 του Ν. 3986/2011 «Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015» (ΦΕΚ 152/Α').

Η μεταβολή στα δικαιώματα ψήφου επήλθε κατόπιν εκτέλεσης εξωχρηματιστηριακής συναλλαγής σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 4 και 5 του άρθρου 2 του Ν. 3986/2011 «Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015» (ΦΕΚ 152/Α') και της υπ΄αριθμ. 249/2014 (ΦΕΚ 864/Β) απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑΑ).

Σημειώνεται ότι, μετά την ως άνω μεταβολή, το ποσοστό του Ελληνικού Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ Α.Ε. διαμορφώνεται σε 34,123% και το ποσοστό του ΤΑΙΠΕΔ σε 17,000%. Το Ελληνικό Δημόσιο ελέγχει κατά 100% το ΤΑΙΠΕΔ και ως εκ τούτου ελέγχει έμμεσα τα ανωτέρω δικαιώματα ψήφου.

Σε συνέχεια της ανωτέρω μεταβίβασης, η πληρεξουσιότητα του Ελληνικού Δημοσίου από το ΤΑΙΠΕΔ δυνάμει της από 11.09.2012 Σύμβασης Παραχώρησης Άσκησης Δικαιωμάτων Ψήφου με αντικείμενο τις 39.440.000 μετοχές ΔΕΗ (ποσοστό 17,000%) που είχε ανακοινωθεί προς το επενδυτικό κοινό με τις από 14.9.2012 και 11.10.2012 ανακοινώσεις της ΔΕΗ Α.Ε. σε συνέχεια των από 13.9.2012 και 10.10.2012 ανακοινώσεων του ΤΑΙΠΕΔ, παύει να είναι σε ισχύ.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Κέρδη 34 σεντς για το πετρέλαιο παράδοσης Μαΐου στα 103,74 δολάρια το βαρέλι - Άνοδος 2,6% στην εβδομάδα

Κέρδη 34 σεντς για το πετρέλαιο παράδοσης Μαΐου στα 103,74 δολάρια το βαρέλι - Άνοδος 2,6% στην εβδομάδα
Κέρδη σημείωσαν τα futures του πετρελαίου, υποστηριζόμενα από το άλμα στην καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ σε υψηλό εννιά μηνών.

Οι έμποροι αξιολόγησαν την μηνιαία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, η οποία έδειξε πτώση στη συνολική πρόβλεψη της ζήτησης πετρελαίου όπως και μείωση της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.

Το αργό παράδοσης Μαΐου σημείωσε άνοδο 34 σεντς ή 0,3% στα 103,74 δολάρια το βαρέλι ενώ σε επίπεδο εβδομάδας ο μαύρος χρυσός προσέθεσε 2,6%.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δες αν «κόλλησες» Heartbleed


Δες αν «κόλλησες» Heartbleed
Ο πανικός που έχει επικρατήσει στο Διαδίκτυο τις τελευταίες ημέρες, και επηρέασε τα 2/3 του παγκόσμιου ιστού, έχει βάλει σε «συναγερμό» εταιρείες και χρήστες.

Εταιρείες όπως, η Amazon, η Hotmail και το Outlook, το eBay, το PayPal και οι εταιρείες της Apple ανακοίνωσαν πως δεν έχουν επηρεαστεί από το «κενό ασφαλείας» που δημιουργήθηκε εδώ και δύο χρόνια.

Αν θες να δεις αν το site που χρησιμοποιείς με κωδικούς επηρεάστηκε, μπορείς να το τσεκάρεις εδώ, βάζοντας το URL.

ΠΗΓΗ;enikos.gr