Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

Στον Άρη τη Δευτέρα το πρώτο ρομποτικό γεωλογικό εργαστήριο

Από το newmoney.gr
Το διαστημικό επιστημονικό σκάφος InSight της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας ετοιμάζεται να προσεδαφισθεί στον 'Αρη, με σκοπό να μελετήσει το εσωτερικό του και τους σεισμούς του. Θα είναι η πρώτη προσεδάφιση της NASA από το 2012 (ρόβερ Curiosity) και η πρώτη φορά που θα μελετηθεί από ένα ρομποτικό γεωλογικό εργαστήριο το εσωτερικό, η σύνθεση και ειδικότερα η τεκτονική δραστηριότητα όχι μόνο του 'Αρη, αλλά και οποιουδήποτε ..

Πώς θα φτάσουμε στην οικονομία μηδενικού άνθρακα

Από το euro2day.gr
Τα ορυκτά καύσιμα ήταν ο οδηγός στην αύξηση της ευημερίας για περισσότερα από 200 χρόνια και σήμερα παρέχουν το 80% των ανθρώπινων ενεργειακών αναγκών.

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την χρήση τους, όμως, δημιουργούν την απειλή μιας δυνητικά καταστροφικής κλιματικής αλλαγής. Για να την αποφύγουμε πρέπει να πετύχουμε σε παγκόσμια κλίμακα..

Το βρώμικο αποτύπωμα των «πράσινων» πολιτικών και το παράδοξο του Jevons

Από το slpress.gr
Μεγάλη συζήτηση γίνεται τελευταία για την έννοια της ενεργειακής αποδοτικότητας (Energy Efficiency). H ενεργειακή αποδοτικότητα έχει σχετιστεί με την προσπάθεια μείωσης εκπομπών επικίνδυνων ρύπων για το περιβάλλον και την εξοικονόμηση σημαντικών εξόδων σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Ωστόσο οι πολιτικές που εφαρμόζονται φαίνεται πως δεν λαμβάνουν υπόψιν τους την οικονομική θεωρία του Jevons.

Ο William Stanley Jevons (1835-1882) ήταν Βρετανός οικονομολόγος και παραμένει γνωστός ακόμη και σήμερα για το παράδοξο που περιέγραψε στην κατανάλωση κάρβουνου στο Ηνωμένο Βασίλειο του 1866: «Είναι μια απόλυτη σύγχυση ιδεών να θεωρούμε ότι..

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ


Το ΥΠΕΝ «χτίζει» ομάδα παρακολούθησης για τις έρευνες υδρογονανθράκων

Από το newmoney.gr
Στη σύσταση ομάδας παρακολούθησης για τις έρευνες υδρογονανθράκων με συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών, δηλαδή των συναρμόδιων υπουργείων, των εταιρειών που υλοποιούν τα ερευνητικά προγράμματα και των οικολογικών οργανώσεων που αντιτίθεται σε αυτά προσανατολίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στόχος είναι η παρουσίαση και άμεση αντιμετώπιση όπου είναι δυνατόν των ζητημάτων που ανακύπτουν σε σχέση με τις έρευνες προκειμένου..

Ανάγκη θωράκισης κυπριακού τεμαχίου 4 με επενδύσεις πετρελαϊκών κολοσσών

Από το lygeros.org
Το τελευταίο διάστημα Κύπρος και Ελλάδα παρακολουθούν το υπερμοντέρνο σκάφος σεισμικών υποθαλάσσιων καταγραφών να περιφέρεται εντός και γύρω από το τεμάχιο 4 της κυπριακής ΑΟΖ. Η Tουρκία γνωρίζει πολύ καλά ότι το τεμάχιο 4, όπως και το τεμάχιο 5, δεν έχουν ακόμα παρουσία πετρελαϊκών κολοσσών. Αποτελεί λοιπόν ευκαιρία για την Τουρκία να κατεβάσει κάποια στιγμή το γεωτρύπανό της στο τεμάχιο 4 της κυπριακής ΑΟΖ παρουσία πολεμικών σκαφών χωρίς επί της ουσίας να ενοχληθεί κανείς.

Υπάρχει ανάγκη αυτή τη στιγμή..

Τσοτσορός (ΕΛΠΕ): Έτσι επιτύχαμε τα ρεκόρ σε παραγωγή, πωλήσεις και κέρδη

Από το dikaiologitika.gr
Συνέντευξη που τιτλοφορείται «Έτσι επιτύχαμε τα ρεκόρ σε παραγωγή, πωλήσεις και κέρδη» παραχώρησε στην Εφημερίδα των Συντακτών ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΕΛΠΕ Στάθης Τσοτσορός.

Αναφερόμενος στο «πρωταγωνιστικό ρόλο» των ΕΛΠΕ για τον εντοπισμό και εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων στη χώρα μας, ο κ. Τσοτσορός εκφράζει την ελπίδα ότι «η ερευνητική μας προσπάθεια - που έχει ως απαράβατη αρχή την απόλυτη προστασία του περιβάλλοντος - θα οδηγήσει στην ανακάλυψη εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων, ανάλογων των πρόσφατων ανακαλύψεων στη ΝΑ Μεσόγειο. «Μια τέτοια εξέλιξη» τονίζει «θα αναβαθμίσει γεωστρατηγικά τη χώρα, θα ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια, θα εισφέρει σημαντικά..

Ο κύβος ερρίφθη: Ξεκινά ο East Med μετά από συμφωνία Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας

Από το hellasjournal.com
Η Ελλάδα, η Ιταλία και η Κύπρος κατέληξαν σε συμφωνία με το Ισραήλ για την κατασκευή ενός αγωγού που θα συνδέει τα αποθέματα φυσικού αερίου του εβραϊκού κράτους με τις τρεις χώρες, σε ένα μεγάλο έργο που εκτιμάται ότι κοστίζει πάνω από 7 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την εφημερίδα Times of Israel. 

Μέσω του σημαντικού αυτού αγωγού θα γίνεται..

Η Αργεντινή ως εξαγωγέας LNG

Από το naftikachronika.gr
Η βελγική ναυτιλιακή εταιρεία Exmar εξασφάλισε νέα «απασχόληση» για την πλωτή μονάδα επεξεργασίας και υγροποίησης φυσικού αερίου «Caribbean FLNG», η οποία θα εγκατασταθεί στον λιμένα του Bahia Blanca στην Αργεντινή κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2019.

Η μονάδα «Caribbean FLNG», κατόπιν συμφωνίας της Exmar με την αργεντίνικη YPF, θα χρησιμοποιηθεί..

Η γεωπολιτική στρατηγική του Brzezinski για την παγκόσμια ηγεμονία των ΗΠΑ - Ο ρόλος της FYROM

Από το bankingnews.gr
Ανεξάρτητα από την πραγματικότητα στην παγκόσμια πολιτική ότι ο Ψυχρός Πόλεμος τελείωσε το 1989, η Ουάσιγκτον συνέχισε να οδηγεί προς την κατεύθυνση της καθιέρωσης της κατάστασης μιας παγκόσμιας υπερδύναμης με οποιοδήποτε κόστος για τον υπόλοιπο κόσμο.

Τα Βαλκάνια αναμφισβήτητα έγιναν το πρώτο θύμα στην Ευρώπη του παλαιού αλλά αισθητικά ανασυγκροτημένου αμερικανικού παγκόσμιου ιμπεριαλισμού. 

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι βασικός παράγοντας κατά τη διάρκεια των τελευταίων 25 χρόνων της βαλκανικής κρίσης που προκάλεσε..