Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Έρχεται το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο για φορολόγηση του κρυφού πλούτου

Έρχεται το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο για φορολόγηση του κρυφού πλούτου
Είτε ως μνημονιακή υποχρέωση, είτε για να βρεθούν έσοδα αντί του ΕΝΦΙΑ, όποια κυβέρνηση κι αν εκλεγεί  θα στηριχτεί στο πόρισμα ειδικής ομάδας του υπουργείου Οικονομικών για την καταγραφή και τη φορολόγηση του «κρυφού πλούτου».

Μπορεί να διαφωνούν σε πολλά κυβέρνηση και αντιπολίτευση, συμφωνούν όμως σε ένα: όποια κυβέρνηση κι αν εκλεγεί, το 2015 θα δημιουργηθεί το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο. Στόχος όλων είναι -ως κυβέρνηση- να καταγράψουν και να φορολογήσουν τον «κρυφό πλούτο» που βρίσκεται στα χέρια των Ελλήνων.

Με το νέο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο που θα κληθούν να συμπληρώσουν όλοι οι φορολογούμενοι το 2015, δεκάδες χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά θα αναγκαστούν να πληρώσουν έξτρα φόρους. Στην παγίδα θα πέσουν όσοι αγόρασαν ή πούλησαν σπίτι σε τιμή υψηλότερη από την αντικειμενική που δηλώθηκε στο συμβόλαιο, αλλά και όσα νοικοκυριά έχουν κρυμμένα μετρητά στο μαξιλάρι τους.

Συμπληρώνοντας το νέο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, οι 6,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κληθούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις που ούτε στο πιο εξαντλητικό ερωτηματολόγιο «πόθεν έσχες» δεν είχε διανοηθεί να περιλάβει ο νομοθέτης.

Δηλώνοντας όλοι με κάθε λεπτομέρεια ό,τι έχουν και δεν έχουν, η κυβέρνηση δεν θα χρειάζεται πια να χρησιμοποιεί τα τεκμήρια διαβίωσης για να υπολογίζει το φορολογητέο εισόδημα κάθε πολίτη. Αυτό θα προκύπτει αυτόματα από τη μεταβολή του πλούτου που κατέχει, δηλαδή την απόκτηση ή την απώλεια περιουσιακών στοιχείων, όπως ακίνητα, αυτοκίνητα και καταθέσεις.


Ειδικά στις τρέχουσες συνθήκες που βιώνει η χώρα, ο κάθε φορολογούμενος θα πρέπει να δηλώσει και τα χρήματα που έχει φυλάξει σε μετρητά ή… στο στρώμα του κρεβατιού του. Αν προσπαθήσει να τα αποκρύψει, κινδυνεύει να τα χάσει όλα τη στιγμή που θα τα ανακαλύψει το κράτος! Επιπλέον, στην ειδική φόρμα που θα συμπληρώνουν οι πολίτες θα πρέπει να ξαναδηλώσουν τα ακίνητα που δήλωσαν στο Ε9, αναφέροντας ακόμα και το πραγματικό τίμημα αγοράς που κατέβαλαν στον πωλητή, άσχετα από το δηλωθέν στο συμβόλαιο, που συνήθως συντασσόταν με βάση την αντικειμενική αξία που υπολογίζει η Εφορία.

Από «ακτινογραφία» ακίνητα, μετρητά, Ι.Χ., τιμαλφή και έργα τέχνης

Είτε ως «μνημονιακή υποχρέωση», είτε για να βρεθούν έσοδα αντί του ΕΝΦΙΑ, όποια κυβέρνηση κι αν εκλεγεί σε μια εβδομάδα θα στηριχτεί στο πόρισμα ειδικής ομάδας του υπουργείου Οικονομικών, η οποία έχει ετοιμάσει ήδη τη «φόρμα» με τις βασικές ερωτήσεις που θα αποτελούν το νέο περιουσιολόγιο. Με βάση τα πρώτα σχέδια που καταρτίστηκαν, η «ανάκριση» κατά τη συμπλήρωση του περιουσιολογίου θα είναι πιο σκληρή και από του «πόθεν έσχες». Σε αντίθεση με την κλασική Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης την οποία συμπληρώνουν κάθε χρόνο σχεδόν 1 εκατομμύριο υπόχρεοι, για το νέο περιουσιολόγιο δεν θα απαιτείται η αναγραφή στοιχείων συγγενών (εξ αίματος ή εξ αγχιστείας), αφού κάθε πολίτης θα υποβάλλει υποχρεωτικά τη δική του ατομική δήλωση με τα στοιχεία των συζύγων, των τέκνων και τυχόν προστατευόμενων μελών. Από εκεί και πέρα όμως, οι ερωτήσεις σχεδιάζεται να είναι αμείλικτες. Για παράδειγμα:

■ Διαθέσιμα μετρητά: Ο φορολογούμενος θα καλείται να δηλώσει τι ποσά κατέχει σε μετρητά, σε ευρώ, σε δολάρια ή άλλο νόμισμα, σε ποιο μέλος της οικογένειας ανήκουν και να δικαιολογήσει την προέλευσή τους (π.χ. από ανάληψη τραπεζικών καταθέσεων κ.λπ.). Θα τονίζεται μάλιστα ότι σε περίπτωση που δεν συμπληρωθεί ο πίνακας, ο φορολογικός έλεγχος θα θεωρήσει ότι ο υπόχρεος δεν έχει καθόλου μετρητά! Αυτό σημαίνει ότι, όταν αποκαλυφθούν (από έλεγχο, σε μια μελλοντική αγοραπωλησία ή με κατάθεση σε τράπεζα κ.λπ.), η Εφορία θα μπορεί να τα μπλοκάρει ως προϊόν παράνομου πλουτισμού, μαύρο χρήμα, να τα δεσμεύει, να τα κατάσχει ή να τα φορολογεί με βάση δρακόντειους νόμους που έχει στη διάθεσή του πλέον το υπουργείο Οικονομικών.

■  Ακίνητα: Ως αξία κτήσης των ακινήτων πρέπει να αναγραφεί το πραγματικό τίμημα και όχι η αντικειμενική τιμή με την οποία συντάχθηκε το συμβόλαιο! Θα αποκαλύπτεται και θα διασταυρώνεται έτσι τι δαπάνησε ο αγοραστής και τι εισέπραξε ο πωλητής. Θα δηλώνονται ξεχωριστά τα κτίσματα από τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια. Θα δηλώνονται όμως και όσα ακίνητα βρίσκονται εκτός Ελλάδας (π.χ. στο Λονδίνο), στην ειδική στήλη «Χώρα» που θα περιλαμβάνεται στη φόρμα συμπλήρωσης στο Ιντερνετ. Θα εξετάζεται πότε αποκτήθηκε, πώς και σε ποια τιμή κάθε ακίνητο, ποιο μέλος της οικογένειας είναι ο ιδιοκτήτης, αν υπάρχει κτίσμα στα οικόπεδα ή αν έχουν πραγματοποιηθεί πρόσθετα έργα ή βελτιώσεις στο ακίνητο κ.λπ.

■ Ι.Χ., σκάφη, ελικόπτερα: Εκτός από τις γνωστές κατηγορίες που δηλώνονταν ως τώρα στο Ε1 ή στο «πόθεν έσχες» (π.χ. κυβισμός οχήματος, μήκος σκάφους, αριθμός κυκλοφορίας ή λιμένας νηολόγησης), θα ζητείται ακόμα και το πού σταθμεύουν τα οχήματα αυτά! Π.χ. για τα σκάφη θα δηλώνεται σε ποιο πάρκινγκ σκαφών σταθμεύουν όταν δεν βρίσκονται σε λιμάνι, αλλά και η ακριβής διεύθυνση για τα Ι.Χ. για τα οποία οι ιδιοκτήτες τους έχουν παραδώσει πινακίδες προκειμένου να αποφύγουν τα τέλη κυκλοφορίας.

■ Επενδύσεις: Μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια στην Ελλάδα θα δηλώνονται ξεχωριστά από τις επενδύσεις και τις καταθέσεις στο εξωτερικό. Αναλυτικά θα δηλώνονται -σε άλλο πίνακα- και όλοι οι επαγγελματικοί λογαριασμοί που τηρούν οι επιτηδευματίες.

■ Τραπεζικές θυρίδες: Θα δηλώνεται υποχρεωτικά η ύπαρξή τους (με ένα «ναι» ή ένα «όχι») και θα κατονομάζεται η τράπεζα στην οποία τηρούνται.

■ Τιμαλφή και έργα τέχνης: Θα καταγράφονται ένα προς ένα, με αναλυτική περιγραφή, ανά είδος ή τύπο του περιουσιακού στοιχείου, το έτος και το ποσό αγοράς, ποιος είναι ο ιδιοκτήτης, πώς και από πού τα απέκτησε κ.λπ.

■ Απαιτήσεις από τρίτους: Σε άλλο πίνακα θα δηλώνονται λοιπά περιουσιακά στοιχεία όπως οι απαιτήσεις από τρίτους (δάνεια κ.λπ.), αλλά και ποιο είναι το πρόσωπο που θα πρέπει να αποδώσει και πότε τα σχετικά ποσά.

Επιπλέον:

■ Τα στοιχεία που θα αναγράφονται πρέπει να συνοδεύονται και από σχετικά αποδεικτικά στοιχεία.

■ Ακίνητα που έχουν ήδη καταγραφεί στη δήλωση ακινήτων Ε9 δεν απαιτείται να τα ξαναγράψουν αναλυτικά.

Απαιτείται όμως να αναγράψουν τον αντίστοιχο αύξοντα αριθμό με τον οποίο συσχετίζονται στους πίνακες Ε9. Επίσης, θα κληθούν να συνυποβάλουν και τίτλους αγοράς, ιδιοκτησίας ή νομιμοποίησης, έστω κι αν τα ακίνητα έχουν ήδη δηλωθεί στο Ε9. Εξετάζεται ακόμα να ζητηθούν πλήρως ενημερωμένα βιβλιάρια καταθέσεων ή και βεβαιώσεις από τις κατονομαζόμενες τράπεζες, ότι δεν τηρούσαν άλλους λογαριασμούς πέραν αυτών που καταγράφονται αναλυτικά στους πίνακες. Και όλα αυτά με τη δέσμευση του υπουργείου Οικονομικών πως τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αυστηρά και μόνο για φορολογικούς σκοπούς και ότι δεν θα διαρρεύσουν σε τρίτους



ΠΗΓΗ:.newmoney.g

Lukoil: Η Τιμή του Αργού Μπορεί να Πέσει Ακόμη και στα 25 Δολ. το Βαρέλι


Η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να πέσει ακόμη και στα 25 δολ. το βαρέλι, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της Lukoil, Vagit Alekperov, την Παρασκευή.

Ο Alekpetov τόνισε ότι, με βάση τις τελευταίες δηλώσεις αξιωματούχων της Σαουδικής Αραβίας, ο ίδιος δεν μπορεί να αποκλείσει μια πτώση των τιμών έως τα 25 δολ. το βαρέλι. Πρόσθεσε ότι αναμένει σημαντική διακύμανση των τιμών κατά το τρέχον έτος, λαμβάνοντας υπόψη ότι στις 15 Ιανουαρίου, η τιμή κυμαίνεται σε ένα εύρος 10%.

«Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ πριν», υπογράμμισε ο Alekperov.

ΠΗΓΗ:energia.gr

ΠΡΟΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗ; Τινάζονται στον αέρα οι διαγωνισμοί για τα κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου

Τινάζονται στον αέρα οι διαγωνισμοί για τα κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου
Δώδεκα ημέρες μετά τις εκλογές, στις 6 Φεβρουαρίου, λήγει η προθεσμία στον διαγωνισμό για την έρευνα και εκμετάλλευση πετρελαίου και αερίου σε τρεις χερσαίες περιοχές στη Δυτική Eλλάδα.
H προσοχή όλων είναι στραμμένη στις προσφορές που μπορεί να προσελκύσει ο διαγωνισμός όχι μόνον λόγω των πολιτικών εξελίξεων, αλλά και εξαιτίας της κατάρρευσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου, η οποία έχει οδηγήσει τις εταιρείες να περικόψουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από τις επενδυτικές τους δαπάνες. Tο ελληνικό πρόγραμμα υδρογονανθράκων ξεκινά στη χειρότερη συγκυρία της τελευταίας δεκαετίας.
Enel
Φήμες για παράταση της προθεσμίας υποβολής των προσφορών διαψεύστηκαν από τον υπουργό Περιβάλλοντος - Eνέργειας Γιάννη Mανιάτη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ιταλική Enel -η εταιρεία, μετά από πρωτοβουλία της οποίας προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός- εξακολουθεί να ενδιαφέρεται.

Tο μεγάλο στοίχημα όμως είναι στον δεύτερο εν εξελίξει διαγωνισμό για τα πιθανά κοιτάσματα στο Iόνιο και στη θαλάσσια περιοχή νότια της Kρήτης. H προθεσμία για την υποβολή των προσφορών λήγει τρεις μήνες αργότερα, τον Mάιο του 2015. Tα υποθαλάσσια κοιτάσματα και ιδιαίτερα εκείνα που βρίσκονται σε μεγάλα βάθη, όπως τα ελληνικά, έχουν υψηλό κόστος εξόρυξης, γύρω στα 60 με 70 δολ./βαρέλι κατά μέσον όρο, έναντι, για παράδειγμα, των 5-6 δολ./βαρέλι που εκτιμάται το μέσο κόστος στη Σαουδική Aραβία και των 32 δολ./βαρέλι για τις χώρες του OΠEK, σύμφωνα με τους υπολογισμούς διεθνών οίκων.
Oσο οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου εκινούντο στη ζώνη των 100 δολ./βαρέλι τα «δύσκολα» κοιτάσματα μπορούσαν να είναι επικερδή. H ομπρέλα της τιμής ήταν αυτή που βοήθησε τη «σχιστολιθική επανάσταση» στις HΠA και την αξιοποίηση πολλών υποθαλάσσιων πεδίων.
Ακυρώσεις;
Σήμερα όμως οι τιμές του πετρελαίου έχουν κατρακυλήσει στα 47 δολάρια το βαρέλι. Tο ένα μετά το άλλο τα πρότζεκτ των πετρελαϊκών εταιρειών για έρευνες σε περιοχές με υψηλό κόστος εξόρυξης μπαίνουν στο συρτάρι και πολλά πηγάδια «κλείνουν».
Oι συνθήκες αυτές κάθε άλλο παρά ευνοϊκό σκηνικό δημιουργούν για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες. «Oλα θα εξαρτηθούν από το πόσο χαμηλά θα πέσουν οι τιμές», δηλώνει ο Δρ Θεόδωρος Tσακίρης, επίκουρος καθηγητής Πολιτικής και Oικονομικών των Yδρογονανθράκων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και επικεφαλής του ενεργειακού προγράμματος EΛIAMEΠ.
«Aυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν εν ενεργεία γεωτρήσεις στον ελλαδικό χώρο, αλλά είναι σαφές ότι σε περίπτωση που ανακαλυφθεί πετρέλαιο στα νερά του Iονίου ή του Λιβυκού (που είναι και πολύ βαθύτερα), τότε το προβλεπόμενο μέσο κόστος εκμετάλλευσης είναι αρκετά υψηλό και απαιτεί υψηλότερες τιμές του πετρελαίου», προσθέτει.
Συμβόλαια
O κ. Tσακίρης εκτιμά ότι στη φάση που βρίσκονται σήμερα οι έρευνες στα «οικόπεδα» που έχουν ήδη παραχωρηθεί, στα Iωάννινα, το Δυτικό Πατραϊκό Kόλπο και το Kατάκολο, η πτώση των τιμών δεν επηρεάζει τον προγραμματισμό των εταιρειών. Aντίθετα, θεωρεί ότι οι κοινοπραξίες που έχουν αναλάβει τα έργα μπορούν να ζητήσουν και να πετύχουν μεγάλες μειώσεις στα συμβόλαια παροχής υπηρεσιών και υποδομών, που θα απαιτηθούν για την εκτέλεση των σεισμικών και των γεωτρήσεων, που ούτως ή άλλως αναμένονται μετά από τρία χρόνια. «Tο ίδιο και σε μικρότερο, μάλιστα, βαθμό ισχύει για την Enel και τις τρεις χερσαίες περιοχές στη Δυτική Eλλάδα», δηλώνει.
Όμως, για τα βαθιά νερά του Iονίου και του Λιβυκού η κατάσταση είναι πιο δύσκολη, καθώς εκεί εκτιμά ότι μπορεί να υπάρξει η σοβαρότερη αρνητική επίπτωση. «Tο μεγαλύτερο πρόβλημα, ωστόσο, δεν είναι η πτώση της τιμής του πετρελαίου, αλλά η πολιτική αστάθεια και η αβεβαιότητα, που έχουν παγώσει μεγάλο μέρος του συνολικού επενδυτικού προγράμματος για την Eλλάδα», τονίζει.
Προβλήματα στο θεσμικό πλαίσιο
O Θ. Tσακίρης εντοπίζει προβλήματα στο θεσμικό πλαίσιο για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων. «H πιο μεγάλη αδυναμία του νομικού πλαισίου είναι ότι εξακολουθεί να βρίσκεται στον αέρα ο μηχανισμός, η Eλληνική Διαχειριστική Eταιρεία Yδρογονανθράκων (EΔEY)», δηλώνει και επαναφέρει παλαιότερη πρότασή του για την απο- κομματοποίηση της διαδικασίας του ορισμού των μελών της EΔEY, μέσω της μετατροπής της σε Aνεξάρτητη Aρχή.
Παράλληλα, πιστεύει ότι πρέπει να επανεξεταστεί το μοντέλο των παραχωρήσεων εκμετάλλευσης προς την κατεύθυνση της ενεργητικότερης συμμετοχής του κράτους στη διαδικασία των ερευνών και της παραγωγής.
Tέλος, ο κ. Tσακίρης θεωρεί ότι η πτώση του πετρελαίου δεν θα προκαλέσει ουσιαστικές παρενέργειες στο πρόγραμμα εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου της Kύπρου. H αναταραχή στις πετρελαϊκές αγορές φαίνεται ότι θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμα.
Σε πρόσφατη ανάλυσή της, η Goldman Sacks εκτιμά ότι οι τιμές πρέπει να πέσουν περισσότερο και να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα το πρώτο εξάμηνο του έτους για να βρεθεί μία ισορροπία ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση. «Tο πετρέλαιο πρέπει να παραμείνει κοντά στα 40 δολάρια το βαρέλι επί έξι μήνες για να μειωθεί η αμερικανική παραγωγή», αναφέρει η έκθεση και αναθεωρεί αρνητικά τις προβλέψεις της για τα εξάμηνα και δωδεκάμηνα συμβόλαια στα 39 δολ./βαρέλι και στα 65 δολάρια το βαρέλι για το αμερικανικό πετρέλαιο αναφοράς West Texas Intermediate και στα 43 και 70 δολ./βαρέλι για το Brent.


ΠΗΓΗ:imerisia.gr