Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΕΟΣ



ΠΗΓΗ:skitsoblog.blogspot.gr

Η Σουηδία είναι η πρώτη χώρα της Ευρώπης που θα καταργήσει τα μετρητά!

apati_internet
Η Σουηδία θα είναι η πρώτη χώρα της Ευρώπης που θα καταργήσει τα μετρητά και οι οικονομικές συναλλαγές θα πραγματοποιούνται διαμέσου χρεωστικών καρτών ή ηλεκτρονικά!
Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις σε έκθεση της Σουηδικής Ομοσπονδίας ήδη τέσσερις στις πέντε συναλλαγές γίνονται ηλεκτρονικά ή με χρεωστική κάρτα.
. Ο βοηθός καθηγητής βιομηχανικής δυναμικής στο Βασιλικό Ινσιτούτο Τεχνολογίας της Σουηδίας, μάλιστα, τονίζει ότι «η Σουηδία και η υπόλοιπη Σκανδιναβία είναι στην πρώτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τις συναλλαγές χωρίς ρευστό». Βάσει στοιχείων έρευνας που έκανε, οι Σουηδοί πραγματοποιούν κατά μέσο όρο 260 συναλλαγές με πιστωτική κάρτα κάθε χρόνο, ενώ ηλεκτρονικά συστήματα δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες να μεταφέρουν χρήματα μέσω κινητών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και οι άστεγοι που πωλούν το περιοδικό που εκδίδουν για να ζήσουν (κάτι αντίστοιχο με την ελληνική «Σχεδία») έχουν εφοδιαστεί με τα ειδικά μηχανήμτα και δέχονται πιστωτικές για τον εξής πολύ απλό λόγο: Δεν μπορούσαν να πουλήσουν το περιοδικό τους γιατί, πολύ απλά, κανείς δεν είχε επάνω του μετρητά.


ΠΗΓΗ:crashonline.gr

Επίσημα στον «αέρα» ο διαγωνισμός για τα πετρέλαια σε Ιόνιο και Κρήτη

Επίσημα στον «αέρα» ο διαγωνισμός για τα πετρέλαια σε Ιόνιο και Κρήτη
Αναρτήθηκε η προκήρυξη για τις παραχωρήσεις των 20 «οικοπέδων» σε Ιόνιο και Κρήτη στην  Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ξεκινήσουν οι καταθέσεις προσφορών.

Στις 5 Νοεμβρίου προηγήθηκε η ανακοίνωση του διαγωνισμού για τις χερσαίες περιοχές στην Δυτική Ελλάδα. Έτσι, οι εταιρείες έχουν προθεσμία 90 ημερών να καταθέσουν τις προσφορές τους και μετά θα ακολουθήσει η διαδικασία αξιολόγησης που διαρκέσει δύο μήνες, η κατάθεση των συμβάσεων θα διαρκέσει τρεις μήνες και η υπογραφές ενδεχομένως να πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο του 2015.

Η προκήρυξη αναφέρει τους όρους χορήγησης και χρήσης αδειών αναζήτησης, έρευνας και παραγωγής Υδρογονανθράκων, που αφορά στον 2ο Διεθνή Γύρο Αδειοδότησης για παραχώρηση δικαιωμάτων σε υπεράκτιες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και νοτίως της Κρήτης.

Να σημειωθεί ότι για τις περιοχές Αρτα-Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και ΒΔ Πελοπόννησο έχει ενδιαφερθεί από τον περασμένο  Απρίλιο η ιταλική εταιρία Enel, αλλά και τα ΕΛΠΕ και η Energean Oil. Η ελληνική πλευρά πρόσφατα ανέφερε το ενδιαφέρον των ξένων πετρελαϊκών, μεσαίων και μεγάλων, που έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής ο επικείμενος διαγωνισμός  για τους υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και την Κρήτη, ενώ έχει υπογραμμίσει ότι το οικόπεδο του πατραϊκού, σε βάθος 25ετίας, θα δώσει 5 δισ. στο Δημόσιο.

Οι κολοσσοί Exxon Mobil, Total και BP φέρεται να έχουν δείξει ενδιαφέρον για τα Ιόνιο και Κρήτη, καθώς έχουν αγοράσει σεισμικά δεδομένα. 'Εντονη είναι η φημολογία  και για τον βρετανο-ολλανδικό κολοσσό Shell, αλλά και για τη νορβηγική Statoil και τη ρωσική Gazprom Νeft. Στο προσκήνιο είναι και δύο αμερικανικές με έδρα το Τέξας την Anadarko Oil με δραστηριότητα σε Αφρική, Κίνα, Ασία και ΗΠΑ και τη Marathon Oil.

Οι αιτήσεις θα εξεταστούν με βάση τα ακόλουθα κριτήρια αξιολόγησης:

i) Η οικονομική βιωσιμότητα του αιτούντος να διεξάγει έρευνα και, όπου προσήκει, εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις
περιοχές ενδιαφέροντος.
ii) Η αποδεδειγμένη τεχνική ικανότητα και εμπειρογνωμοσύνη του αιτούντος.
iii) Η αποδεδειγμένη εμπειρία του εντολοδόχου στην εκτέλεση εργασιών έρευνας, ανάπτυξης, παραγωγής (εκμετάλλευσης)
υδρογονανθράκων, ειδικά σε θαλάσσιες περιοχές μεγάλου και εξαιρετικά μεγάλου βάθους.
iv) Η ποιότητα του υποβληθέντος προγράμματος και του χρονοδιαγράμματος εργασιών για την αξιολόγηση της πλήρους
δυναμικού της περιοχής για την οποία κατατίθεται η αίτηση.
v) Η κατανόηση από τον αιτούντα του γεωλογικού περιβάλλοντος της γεωγραφικής περιοχής και ο τρόπος με τον οποίο
ο επιλεγείς αιτών προτείνει τη διεξαγωγή αποτελεσματικής και ασφαλούς έρευνας υδρογονανθράκων.
vi) Η εμπειρία στην όρυξη γεωτρήσεων υπό την παρουσία υδροθείου.
vii) Η ικανότητα περιβαλλοντικής διαχείρισης προς συμμόρφωση με κανονιστικές απαιτήσεις και προς επίτευξη της μέγιστης
δυνατής περιβαλλοντικής επίδοσης, καθώς και η εμπειρία στην εκτέλεση εργασιών σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές
και στη διατήρηση υψηλού επιπέδου ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος σε περιοχές όπου ο τουρισμός είναι
ανεπτυγμένος και μεγάλης οικονομικής σημασίας.
viii) Έμφαση θα δοθεί σε κάθε έλλειψη αποτελεσματικότητας και υπευθυνότητας ή σε περιπτώσεις μη εκπλήρωσης που έχει
τυχόν επιδείξει ο αιτών ως προς τις υποχρεώσεις που απορρέουν από προηγούμενες παραχωρήσεις σε αυτόν.

Στοιχεία δημοπράτησης
— Πρόγραμμα ελάχιστων ερευνητικών εργασιών
— Οικονομική δέσμευση
— Μίσθωμα Ελληνικού Δημοσίου (Royalties)
— Ποσοστό αποσβέσεων (%)
— Αντάλλαγμα υπογραφής σύμβασης και αντάλλαγμα παραγωγής
— Εκπαίδευση και τεχνική υποστήριξη
— Ποσοστό αποδέσμευσης της περιοχής (%)


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Η σάπια ελίτ της Ελλάδας.

entyposiakes-skies-03
Υπάρχουν πολιτικές ελίτ οι οποίες δεν είναι κλειστές, αλλά ανανεώνονται συνεχώς από υγιείς κοινωνικές δυνάμεις. Υπάρχουν οικονομικές ελίτ που αναδεικνύονται μέσα από την παραγωγική διαδικασία. Υπάρχουν πνευματικές ελίτ οι οποίες αναδεικνύονται μέσα από την μελέτη, την έρευνα και την πνευματική προσφορά τους στην κοινωνία. Στη χώρα μας δυστυχώς δεν συμβαίνει τίποτε από όλα αυτά.

Η δική μας πολιτική ελίτ είναι κλειστή. Τόσο ο εκλογικός νόμος, όσο και η δια βίου παραμονή των ίδιων προσώπων και των απογόνων τους στην πολιτική σκηνή της χώρας, δημιουργούν μια κλειστή κάστα με την ψυχολογία της κλειστής ομάδας. Έτσι όμως δεν δίνονται ευκαιρίες σε νέα αξιόλογα άτομα να ασχοληθούν με την πολιτική και να προσφέρουν πραγματικά στον τόπο.

Η δική μας οικονομική ελίτ είναι στην πλειοψηφία της κρατικοδίαιτη και παρασιτική. Δεν δημιουργήθηκε μέσα από την παραγωγική διαδικασία, αλλά δημιουργήθηκε κυρίως από πρώην κομματάνθρωπους με κύρια πηγή το κρατικό χρήμα και την βοήθεια από την πολιτική ελίτ, την οποία με τη σειρά της ενισχύει και διατηρεί στην εξουσία. Έτσι παραμένει κλειστή και μέσω της πολιτικής ελίτ χρησιμοποιεί την κρατική γραφειοκρατία για να σκοτώνει συνεχώς την υγιή επιχειρηματικότητα η οποία θα την αμφισβητούσε.

Η δική μας πνευματική ελίτ προέρχεται κυρίως από πρώην κομματάνθρωπους και από πρώην κομματικούς νεολαίους. Η πνευματική προσφορά τους είναι ελάχιστη, τη στιγμή που χιλιάδες ικανότατα ελληνόπουλα δεν βρίσκουν διεξόδους για να αναδείξουν την αξία τους και να προσφέρουν ταυτόχρονα στον τόπο. Παρατηρείται δε μεγάλη οικογενειοκρατία μεταξύ των ονομαζόμενων πνευματικών ανθρώπων.

Αυτή η συνολική ελίτ, μη έχουσα κοινωνικές αναφορές, αισθάνεται περισσότερο διεθνοποιημένη παρά πατριωτική και εθνική.  Όταν ένα μέλος της ελίτ βρίσκεται το πρωϊ στο Λονδίνο και το απόγευμα πίνει τον καφέ του στις Βρυξέλλες, με τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου, δεν μπορεί να καταλάβει τον πατριωτισμού αυτού που μια ζωή κάνει το δρομολόγιο Ομόνοια – Πατήσια ή σπίτι – χωράφι – καφενείο και πληρώνει με στερήσεις τους φόρους που επιβάλει η ελίτ.

Πέτρος Χασάπης


ΠΗΓΗ:olympia.gr

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 25,9% η ανεργία τον Αύγουστο


Στο 25,9% υποχώρησε το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Αύγουστο του 2014, από 27,8% που ήταν τον Αύγουστο του 2013 και 26,1% τον Ιούλιο του 2014, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Οι άνεργοι διαμορφώθηκαν σε 1.242.219 άτομα, μειωμένοι κατά 112.186 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2013 (-8,3%) και κατά 20.398 άτομα σε σχέση με το Ιούλιο του 2014 (-1,6%).

Από την άλλη πλευρά, οι απασχολούμενοι εκτιμάται ότι ανήλθαν σε 3.551.148 άτομα, σημειώνοντας αύξηση κατά 32.636 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2013 (+0,9%) και μείωση κατά 15.698 άτομα σε σχέση με το Ιούλιο του 2014 (-0,4%).

Οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, αυξήθηκαν κατά 29.196 άτομα σε σχέση με το Αύγουστο του 2013 (+0,9%) και κατά 31.709 άτομα σε σχέση με το Ιούλιο του 2014 (+1,0%) και έφτασαν τα 3.334.759 άτομα.

Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας συνεχίζει να καταγράφεται στις ηλικίες 15-24 ετών, αν και εμφάνισε αποκλιμάκωση στο 49,3% από 58,6% που ήταν τον Αύγουστο του 2013. Ακολουθούν οι ηλικίες 25-34 ετών, όπου η ανεργία μειώθηκε στο 32,7% από 37,7%.


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Το πρόγραμμα των ΕΛΠΕ για τις έρευνες στον Πατραϊκό


Στο πρόγραμμα εργασιών της κοινοπραξίας στην οποία συμμετέχουν τα ΕΛ.ΠΕ. για τις έρευνες στον Πατραϊκό Κόλπο αναφέρθηκε ο διευθυντής ερευνών της εταιρίας κ. Γιώργος Ζαφειρόπουλος, μιλώντας στο συνέδριο του ΙΕΝΕ.
Όπως είπε, στα πρώτα τρία χρόνια, ως το 2017, θα γίνουν στην περιοχή όλες οι απαιτούμενες γεωλογικές και γεωφυσικές έρευνες, συνολικού προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ, ενώ αμέσως μετά και για τα επόμενα πέντε χρόνια θα γίνουν 2-5 γεωτρήσεις, με κόστος για την κάθε μία 12 εκατ. ευρώ. Η κοινοπραξία προτίθεται να κάνει σεισμικές έρευνες τριών διαστάσεων σε μια περιοχή 800 χλμ, ενώ θα χρησιμοποιήσει και ειδικό σκάφος. Η πρώτη καταγραφή υπολογίζεται το χειμώνα 2015-2016 και στο τέλος της 8ετίας η κοινοπραξία θα είναι σε θέση να γνωρίζει με βεβαιότητα αν υπάρχει πετρέλαιο στην περιοχή. Το αναλυτικό πρόγραμμα εργασιών της για τον Πατραϊκό Κόλπο θα υποβληθεί στο ΥΠΕΚΑ.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Απόδοση ανεμογεννητριών σε Βρετανία και Δανία: άλλη μια μελέτη οικολογικής οργάνωσης επισημαίνει την αποτυχία των αιολικών.


Το Renewable Energy Foundation (REF) είναι ένας Βρετανικός οργανισμός/charity για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας και της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ιδρύθηκε το 2004 για να προωθήσει τις ΑΠΕ και δημοσιεύει μηνιαία στατιστικά στοιχεία από το 2002 έως σήμερα για το συντελεστή απόδοσης των πάνω από 5000 μονάδων ΑΠΕ που είναι καταχωρημένες στο σχήμα επιδοτήσεων Renewables Obligation.

Προκειμένου να προωθήσει τη χρήση των ΑΠΕ το REF εκδίδει κατά περιόδους διάφορες μελέτες. Σε μια απ' αυτές ανέθεσε σε καθηγητή Οικονομικών του Παν/μίου Εδιμβούργου, ...
που διδάσκει Οικονομικά των Φυσικών Πόρων και Δημόσια Οικονομικά και ήταν σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας για θέματα ενεργειακής και περιβαλλοντικής πολιτικής, να εξετάσει την απόδοση ανεμογεννητριών σε Βρετανία και Δανία και να δει πώς μεταβάλλεται η απόδοση συναρτήσει της ηλικίας τους.

Η μελέτη παρουσιάστηκε στο τέλος του 2012 και τα ευρήματα ήταν τέτοια, που ο μελετητής δεν κρύβει την απογοήτευσή του:
1. Onshore wind turbines represent a relatively mature technology, which ought to have achieved a satisfactory level of reliability in operation as plants age. Unfortunately, detailed analysis of the relationship between age and performance gives a rather different picture for both the United Kingdom and Denmark with a significant decline in the average load factor of onshore wind farms adjusted for wind availability as they get older. An even more dramatic decline is observed for offshore wind farms in Denmark, but this may be a reflection of the immaturity of the technology. - Οι χερσαίες ανεμογεννήτριες είναι μια σχετικά ώριμη τεχνολογία, που όφειλε να έχει επιτύχει ένα ικανοποιητικό επίπεδο αξιοπιστίας κατά τη λειτουργία καθώς οι εγκαταστάσεις γερνάνε. Δυστυχώς. η λεπτομερής ανάλυση της σχέσης μεταξύ της ηλικίας και της απόδοσης δίνει μια πολύ διαφορετική εικόνα τόσο για τη Βρετανία όσο και τη Δανία, με σημαντική απόκλιση στο μέσο συντελεστή φόρτισης των χερσαίων αιολικών προσαρμοσμένων για διαθεσιμότητα ανέμου καθώς γερνάνε. Ακόμα πιο σημαντική απόκλιση παρατηρήθηκε για τα υπεράκτια αιολικά της Δανίας, αλλά ενδεχομένως οφείλεται σε ανωριμότητα της τεχνολογίας.


3. The normalised load factor for UK onshore wind farms declines from a peak of about 24% at age 1 to 15% at age 10 and 11% at age 15. The decline in the normalised load factor for Danish onshore wind farms is slower but still significant with a fall from a peak of 22% to 18% at age 15.

On the other hand for offshore wind farms in Denmark the normalised load factor falls from 39% at age 0 to 15% at age 10. The reasons for the observed declines in normalised load factors cannot be fully assessed using the data available but outages due to mechanical breakdowns appear to be a contributory factor. - Ο ομαλοποιημένος συντελεστής φόρτισης για τα Βρετανικά χερσαία αιολικά αποκλίνει από το μέγιστο 24% σε ηλικία 1 στο 15% σε ηλικία 10 και στο 11% σε ηλικία 15. Η απόκλιση για τα χερσαία αιολικά της Δανίας είναι μικρότερη, αλλά επίσης σημαντική, με πτώση από το 22% στο 18% σε ηλικία 15. Για τα υπεράκτια αιολικά της Δανίας ο συντελεστής φόρτισης πέφτει από 39% σε ηλικία 0 στο 15% σε ηλικία 10. Τα διαθέσιμα στοιχεία δεν παρέχουν πλήρη εικόνα των αιτιών των αποκλίσεων, αλλά φαίνεται ότι οι μηχανικές βλάβες είναι σημαντικός παράγοντας για τη μείωση. Στο κείμενο θεωρεί επίσης ως πιθανή αιτία τη σταδιακή διάβρωση των πτερυγίων.


5. These findings have important implications for policy towards wind generation in the UK. First, they suggest that the subsidy regime is extremely generous if investment in new wind farms is profitable despite the decline in performance due to age and over time. Second, meeting the UK Government’s targets for wind generation will require a much higher level of wind capacity – and, thus, capital investment – than current projections imply. Third, the structure of contracts offered to wind generators under the proposed reform of the electricity market should be modified since few wind farms will operate for more than 12–15 years. - Αυτά τα ευρήματα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην πολιτική για την αιολική ηλεκτροπαραγωγή στη Βρετανία. Καταρχήν σημαίνουν ότι το καθεστώς επιδοτήσεων είναι υπερβολικά γενναιόδωρο αν η επένδυση σε νέα αιολικά πάρκα είναι κερδοφόρα παρά την απόκλιση στην απόδοση λόγω ηλικίας. Δεύτερον, η επίτευξη των κυβερνητικών στόχων για αιολική παραγωγή θα απαιτήσει πολύ υψηλότερες επενδύσεις από όσο σήμερα προβλέπεται. Τρίτον, πρέπει να τροποποιηθεί ο τύπος των συμβολαίων που προσφέρονται στους αιολικούς παραγωγούς, καθώς λίγα αιολικά πάρκα θα δουλεύουν περισσότερο από 12-15 χρόνια.

Έχει κι άλλα όμως "ωραία" το κείμενο, αφού "αλιεύσαμε" το πιο κάτω:
18. The decline in initial performance is particularly obvious after 2005 when the rate of commissioning new capacity increased sharply from less than 500 MW in the 5 years 2000–04 to more than 500 MW per year from 2005 onwards. In contrast, the peak years for commissioning new onshore wind farms in Denmark were 2000–02 when 920 MW was installed. The rate of new building (or replacement) picked up again in 2008 but it is still much lower than at the turn of century. Not only is the performance of the onshore wind plants in the UK commissioned in recent years significantly worse than that for wind farms commissioned before 2005, but it is possible that this is a direct consequence of an overly rapid expansion of capacity. In essence, the evidence suggests that the industry does not have the capability to identify, develop and operate new onshore wind farms at the rate envisaged by UK government targets while maintaining a satisfactory average level of performance.
For UK onshore operators it seems that good or bad performance is somewhat of a lottery.- Η απόκλιση στην αρχική απόδοση είναι ιδιαίτερα εμφανής μετά το 2005, όταν αυξήθηκε απότομα ο ρυθμός νέων εγκαταστάσεων από λιγότερο από 500MW/έτος στην πενταετία 2000-04 σε πάνω από 500MW/έτος μετά το 2005. Αντίθετα στη Δανία η κορύφωση εγκατάστασης νέων αιολικών πάρκων ήταν το 2000-02, με 920MW. Ο ρυθμός κορυφώθηκε ξανά το 2008, αλλά σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα απ' την περίοδο των αρχών του αιώνα. Όχι μόνο η απόδοση των νεότερων εγκαταστάσεων στη Βρετανία είναι χειρότερη απ' την απόδοση αυτών προ του 2005, αλλά είναι πιθανό πως είναι μια ευθεία συνέπεια της ταχείας αύξησης του ρυθμού εγκαταστάσεων. Ουσιαστικά δείχνει ότι η βιομηχανία δεν έχει την ικανότητα να προσδιορίσει, αναπτύξει και λειτουργήσει νέα χερσαία αιολικά στο ρυθμό που θέλει η κυβέρνηση, διατηρώντας ταυτόχρονα μια ικανοποιητική απόδοση.
Για τα χερσαία αιολικά της Βρετανίας φαίνεται ότι η καλή ή κακή απόδοση είναι κάτι σαν λοταρία!

Για να μεταφράσουμε σε πιο απλά ελληνικά την πιο πάνω παράγραφο, ο "ποιητής" θέλει να πει ότι οι αιολικοί τρέχουν να προλάβουν να βάλουν τα νέα πάρκα όπου να' ναι κι όπως να 'ναι, μόνο και μόνο για να προλάβουν να πάρουν την επιδότηση, αδιαφορώντας για το αν γυρνούν οι φτερωτές κι αν παράγουν τίποτα!

Ίσως λοιπόν γι' αυτό, ενώ βάζουν πολλά αιολικά, είδαμε πρόσφατα στη Βρετανία να έχουν τα πιο χαμηλά περιθώρια επάρκειας ισχύος των τελευταίων ετών και να τρέχουν να κάνουν συμβόλαια διακοψιμότητας με τη βιομηχανία τους, ώστε να μειώσουν φορτία αν χρειαστεί και ν' αποφύγουν την κατάρρευση του δικτύου (μπλακ άουτ) μέσα στο καταχείμωνο. Και λίγο νωρίτερα, το καλοκαίρι, ο επικεφαλής του διαχειριστή δικτύου National Grid, είχε ξεστομίσει το ανεπανάληπτο: historically, energy users had expectations that the supply will always be there to meet maximum demand. But with renewables in the world in which we are moving towards this would no longer be the case as it would make more sense to shift energy demand to times when the wind blows or the sun shines.
We have to get used to a world in which when power is cheap we use it when power is expensive we find a way of not using it.
Κοινώς, ξεχάστε αυτά που ξέρατε! Ιστορικά θεωρούσατε ότι θα υπάρχει επαρκής κάλυψη της ζήτησης φορτίου, αλλά με τις ΑΠΕ αυτά τέλειωσαν, θα πρέπει να μεταφέρουμε τη ζήτηση στις ώρες που φυσάει ο αέρας ή λάμπει ο ήλιος. Πρέπει να συνηθίσουμε ένα κόσμο όπου χρησιμοποιούμε την ενέργεια όταν είναι φθηνή και βρίσκουμε τρόπο να μην τη χρησιμοποιούμε όταν είναι ακριβή! Κι αν φυσάει 3-5 τη νύχτα, θα είναι φθηνή η ενέργεια και θα μπορεί η νοικοκυρά να βάλει πλυντήριο ρούχων, αλλιώς χάσατε, το πλυντήριο θα σας κοστίζει μισό μηνιάτικο χρεοκοπημένης χώρας. Και τα λένε χωρίς να ντρέπονται!

Τι υπέροχη που είναι η "απελευθερωμένη" αγορά ηλεκτρισμού της Βρετανίας, με τους πάρα πολλούς παρόχους να "γδέρνουν" τους καταναλωτές, να ξεκοκαλίζουν τις επιδοτήσεις και να αδυνατούν να εξασφαλίσουν επάρκεια ισχύος για τη χώρα!

Το Βρετανικό success story λοιπόν λέει ότι όσο περισσότερα αιολικά βάζουν, τόσα περισσότερα εργοστάσια θα πληρώνουν για διακοπή όταν δεν φυσάει. Κατά τα λοιπά θα περιμένουν να δουλέψει η οικονομία όταν φυσάει ή όταν λάμπει ο ήλιος. Καταλάβατε τώρα γιατί ο Κάμερον είπε το περίφημο "Get Rid of the Green Crap"; Επειδή, αν και πολιτικός, πήρε είδηση την ΑΠΕτζήδικη απάτη. Στη χρεοκοπημένη χώρα, με το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα, πρέπει να συμβιβαστούμε με Σαμαρά-Βενιζέλο και Μανιάτη; Ε, όχι πια!


ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Τιμές και πολιτική αβεβαιότητα απειλούν τις έρευνες για πετρέλαιο


Τις επιπτώσεις που θα έχει η πτώση των τιμών πετρελαίου και η πολιτική αβεβαιότητα στους διαγωνισμούς που θα προκηρυχθούν το 2015 περιέγραψαν στελέχη της αγοράς. Πότε θα κάνουν γεωτρήσεις τα ΕΛΠΕ σε Πατραϊκό κι η Energean σε Κατάκολο, Ιωάννινα.
Τιμές και πολιτική αβεβαιότητα απειλούν τις έρευνες πετρελαίου *Οι κινήσεις ΕΛΠΕ-Energean

Το κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας που διαμορφώνεται στην Ελλάδα αποτελεί έναν επιπλέον επιβαρυντικό παράγοντα για τις έρευνες υδρογονανθράκων, πέραν της πτώσης των τιμών αργού και της ανόδου των spreads. Αυτό επισημάνθηκε από τα στελέχη του κλάδου στη δεύτερη μέρα του ενεργειακού συνεδρίου του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ. Ευρώπης, η θεματολογία της οποίας περιλάμβανε τα θέματα έρευνας και εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οι εκτιμήσεις αυτές για τις επιπτώσεις στις έρευνες εστιάζουν στους νέους διαγωνισμούς που θα γίνουν τον επόμενο χρόνο. Αυτοί αφορούν τις χερσαίες περιοχές Άρτας - Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας και ΒΔ. Πελοποννήσου, οι προσφορές για τις οποίες αναμένονται τον προσεχή Μάρτιο, και τα 20 θαλάσσια μπλοκ του Ιονίου και της Νότιας Κρήτης, με άγνωστη ακόμη ημερομηνία κατάθεσης των προσφορών, καθώς η προκήρυξη δεν έχει δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Συγκεκριμένα, η μεγάλη πτώση των τιμών πετρελαίου, σύμφωνα και με τις ανακοινώσεις των μεγάλων πετρελαϊκών, φρενάρει τις επενδύσεις στην έρευνα κυρίως σε περιοχές υψηλού ρίσκου. Όπως τονίστηκε, μάλιστα, για κάθε 1 δολάριο πτώσης της τιμής του αργού, οι δαπάνες για έρευνες μειώνονται κατά 1%.

Ειδικά τώρα στην Ελλάδα, οι επιπτώσεις από τις τιμές επιβαρύνονται από το υψηλό κόστος χρήματος, και κυρίως από την πολιτική αβεβαιότητα που προκαλεί η επικείμενη εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν ξέρουμε με ποιον θα μιλάμε μετά τις εκλογές, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil and Gas Μ. Ρήγας, ενώ όπως είπε, στα θέματα των υδρογονανθράκων απαιτείται εθνική συνεννόηση.

Αναφορικά με τις επιπτώσεις που έχει στις έρευνες η τρέχουσα διεθνής και εγχώρια συγκυρία (τιμές, κόστος χρήματος, πολιτική αβεβαιότητα, γεωπολιτική αβεβαιότητα), ο κ. Ρήγας τόνισε ότι λειτουργούν επιβαρυντικά για την Ελλάδα, καθώς υπάρχει έλλειψη υποδομών, έλλειψη προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες που συναλλάσσονται με τις εταιρείες ερευνών, ο δημόσιος φορέας για τους υδρογονάνθρακες ΕΔΕΥ παραμένει χωρίς στελέχη, ενώ την τελευταία 7ετία, αρμόδιοι για τον τομέα ήταν έξι υπουργοί.

Και μαζί με όλα αυτά, τόνισε ο κ. Ρήγας, δημιουργούνται προσδοκίες στους πολίτες για τεράστια αποθέματα υδρογονανθράκων, κάτι που κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί. Ο ίδιος επεσήμανε ακόμα ότι σε δύο διαγωνισμούς που έγιναν το αμέσως προηγούμενο διάστημα σε Μαυροβούνιο και Κροατία υπήρξε μεν ενδιαφέρον, αλλά από εταιρείες μεσαίου μεγέθους και κάτω, με μοναδική εξαίρεση την ιταλική ΕΝΙ, η οποία γνωρίζει πολύ καλά και έχει μεγάλες εκμεταλλεύσεις στην ευρύτερη περιοχή της Αδριατικής.

Αναφορικά με την επικείμενη έναρξη των ερευνητικών εργασιών σε Πατραϊκό, Ιωάννινα και Κατάκολο, μετά την επικύρωση των σχετικών συμβάσεων από τη Βουλή, τοποθετήσεις έκαναν ο κ. Γιώργος Ζαφειρόπουλος, διευθυντής ερευνών του ομίλου ΕΛ.ΠΕ., και ο κ. Ρήγας από την Energean. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε ο πρώτος, για τη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού οι σεισμικές καταγραφές τριών διαστάσεων έχουν προγραμματιστεί τη χειμερινή περίοδο 2015-16. Μετά δε την ολοκλήρωση της ερμηνείας των σεισμικών, θα πραγματοποιηθούν 2-5 γεωτρήσεις την περίοδο 2017-18.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαφειρόπουλο, οι γεωλογικές δομές του Πατραϊκού περιλαμβάνουν πολύ δύσκολους σχηματισμούς και απαιτείται τεράστια προσπάθεια σε εργασίες πεδίου και σε αναλύσεις, για την εξαγωγή συμπερασμάτων που θα οδηγήσουν στις γεωτρήσεις. Καταλήγοντας ο ίδιος τόνισε ότι οι έρευνες ιδίως στις θαλάσσιες περιοχές περικλείουν μεγάλα επιχειρηματικά ρίσκα. Για κάθε βαρέλι πετρελαίου που θα εξαχθεί από ένα κοίτασμα 100 εκατομμυρίων βαρελιών, με τιμή 100 δολάρια, τα 1-2 δολάρια καλύπτουν το κόστος των ερευνών, τα 22-30 δολάρια το κόστος των επενδύσεων για την ανάπτυξη της παραγωγής τα 40-50 δολάρια τις εισπράξεις του δημοσίου και τα 20-25 δολάρια τα εισπράττει η εταιρεία που το εκμεταλλεύεται.

Σε ό,τι αφορά τα Ιωάννινα, σύμφωνα με τον κ. Ρήγα το πρόγραμμα προβλέπει στο τέλος της πρώτης τριετούς φάσης των ερευνών την επαναδιάτρηση της γεώτρησης «Δήμητρα» η οποία είχε γίνει από τη βρετανική Enterprise το 2001, και η οποία δεν είχε φτάσει στον στόχο της λόγω τεχνικών προβλημάτων. Δεύτερη γεώτρηση προβλέπεται στη δεύτερη διετή φάση του ερευνητικού προγράμματος και μάλιστα σε βάθος 5.000 μέτρων. Για το Κατάκολο, όπου έχει ήδη ανακαλυφθεί μικρό πετρελαϊκό κοίτασμα περίπου 3 εκατομμυρίων βαρελιών, η γεώτρηση προγραμματίζεται για το τέλος της πρώτης διετούς φάσης των ερευνών.

Τέλος, η πρόεδρος της μη στελεχωμένης ακόμη ΕΔΕΥ καθηγήτρια Σοφία Σταματάκη, για τον επικείμενο διαγωνισμό στα 20 θαλάσσια μπλοκ του Ιονίου και της Νότιας Κρήτης, είπε ότι στόχος της κυβέρνησης και του επιτελείου του ΥΠΕΚΑ είναι να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα. Έτσι μετά την κατάθεση των προσφορών, η αξιολόγησή τους και η διαπραγμάτευση θα διαρκέσει το ανώτατο έξι μήνες προκειμένου οι συμβάσεις να υπογραφούν μέχρι το τέλος του 2015.


ΠΗΓΗ:euro2day.gr

Bloomberg: Καλύτερα στα... στρώματα οι καταθέσεις παρά σε τράπεζα των G20;

Bloomberg: Καλύτερα στα... στρώματα οι καταθέσεις παρά σε τράπεζα των G20;
Με αυτή τη φράση τιτλοφορούν το σημερινό τους σχόλιο οι αρθρογράφοι του Bloomberg, C. Thompson και Laurence Arnold, ενόψει της Συνόδου Κορυφής στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας το Σαββατοκύριακο. Αυτή η Σύνοδος, λένε, θα μας κάνει να αναρωτηθούμε μήπως έχουμε πολλά χρήματα κατατεθειμένα στην τράπεζα.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο, το γνωστό blog  “Zero Hedge” γράφει πως ο γνωστός αναλυτής Russell Napier, έχει ανακηρύξει τη 16η Νοεμβρίου (δηλ. την ερχόμενη Κυριακή), ως την “ημέρα  που το χρήμα πεθαίνει”.

Σύμφωνα με το blog, ο Napier έχει πει πως οι ηγέτες του G-20 θα ανακοινώσουν ότι “οι τραπεζικές καταθέσεις αποτελούν απλώς μέρος της κεφαλαιακής δομής των εμπορικών τραπεζών, καθώς και ότι δεν βρίσκονται καν στην κορυφή της δομής  αυτής” και ως τέτοιες (οι καταθέσεις) δεν θα είναι πια χρήματα με τον τρόπο που είναι ένα τραπεζογραμμάτιο, σε περίπτωση που μια τράπεζα πάει σε χρεοκοπία”.

Αν όντως έτσι έχουν τα πράγματα, οι καταθέτες που θα έχουν περισσότερα χρήματα στο λογαριασμό τους από αυτά που μπορεί να καλύψει η ασφάλιση των καταθέσεων, θα βρεθούν στην ίδια θέση με όλους εκείνους που θα προσπαθούν να γλιτώσουν ό,τι μπορούν από μια αφερέγγυα τράπεζα.

“Οι μεγάλες καταθέσεις στις τράπεζες δεν είναι πια τα χρήματα, καθώς ατή η νομοθεσία θα τα βάλει επισήμως κάτω από την κεφαλαιακή δομή σε μια θέση κινδύνου του κάθε ιδρύματος που χρεοκοπεί. Στην τελευταία κρίση, οι καταθέσεις ήταν ντε φάκτο εγγυημένες από το κράτος, αλλά από τις 16/11 οι μεγαλοκαταθέτες θα είναι εξ ορισμού και επί της ουσίας, ακόμα ένας πιστωτής που θα παλεύει να σώσει τα assets του από μια χρεοκοπημένη τράπεζα”, γράφει το Zero Hedge.

Ποια είναι η λύση; Χαριτολογώντας, οι αρθρογράφοι του Bloomberg σημειώνουν ότι το καλύτερο θα ήταν να... παραχώσουμε τις καταθέσεις μας κάτω από στρώματα ή – μια άλλη ιδέα – μέσα σε... αποθήκη. Όπως λέει, το Zero Hedge μετρά το μέγεθος ενός χαρτονομίσματος των 500 ευρώ, μετρά και το εμβαδό μια αποθήκης στη Βόρεια Ιρλανδία και μετά από αυτές τις μετρήσεις και αφού συγκρίνουν το κόστος επιτοκίου καταθέσεων  στην Ευρώπη με το κόστος ενοικίασης της... αποθήκης, αποφασίζουν και οι καταθέτες τι τους συμφέρει περισσότερο.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Ελλάδα: η Monopoly των ιδιωτικοποιήσεων


Τετρασέλιδο αφιέρωμα για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί η τρόικα στην Ελλάδα και άλλες χώρες της κρίσης δημοσιεύει η εφημερίδα Tagesspiegel. Για «ξεπούλημα χωρίς λόγο» μιλά ο νομπελίστας Π. Κρούγκμαν.

Οι ιδιωτικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας τις οποίες επιβάλλει η τρόικα οδηγούν στις χώρες της κρίσεις σε ζημιές δισεκατομμυρίων, σημειώνει η εφημερίδα Tagesspiegel στο αφιέρωμά της. Σύμφωνα με έρευνες της γερμανικής εφημερίδας από το ξεκίνημα των προγραμμάτων της τρόικας το 2010, δημόσια περιουσία πωλείται υπό μεγάλη χρονικά πίεση και πολύ κάτω από την αξία της.
Σε Ελλάδα και Πορτογαλία διεξάγονται αυτή την εποχή έρευνες για ιδιωτικοποιήσεις που έγιναν με αδιαφανείς διαδικασίες, προσυμφωνημένα και ύποπτα πλεονεκτήματα για ορισμένους ενδιαφερομένους. «Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι κάτι οπωσδήποτε κακό», δηλώνει στην γερμανική εφημερίδα o αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν. «Όμως εδώ έχουμε να κάνουμε σε πολλές περιπτώσεις με ξεπούλημα χωρίς λόγο. Τα κέρδη ιδιωτικοποιούνται, ενώ οι κίνδυνοι, αλλά και οι ζημιές επιβαρύνουν ολόκληρη την κοινωνία», τονίζει ο οικονομολόγος.
Η Tagesspiegel παρουσιάζει τις ιδιωτικοποιήσεις σαν παιχνίδι Monopoly, ονοματίζοντάς το όμως Europoly. Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι συνοπτικά οι εξής: «Ακίνητα με αξία δισεκατομμυρίων ξεπουλιούνται, υπηρεσίες ύδρευσης περνούν στα χέρια ιδιωτών, τράπεζες πωλούνται σε αμφιλεγόμενους αγοραστές. Ολιγάρχες και επενδυτές παίζουν ένα γιγαντιαίο Monopoly. Οι δανειστές άλλαξαν τους κανόνες του παιχνιδιού προς όφελος των κερδοσκόπων. Σε αυτό το παιχνίδι Europoly είναι ξεκάθαρο εξ αρχής ποιοι θα είναι οι χαμένοι (…)»
Πωλήσεις με σημαία ευκαιρίας
Για ξεπούλημα σε πολλές περιπτώσεις μιλά ο νομπελίστας οικονομολόγος Π. Κρούγκμαν

Το «μεγαλύτερο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στην Ευρώπη» θα αποφέρει μέχρι το 2016, στην καλύτερη περίπτωση, μόλις 11 δισεκατομμύρια ευρώ αντί για τα υπερβολικά 50 δισεκατομμύρια που είχαν αρχικά υπολογιστεί. Οι επιπτώσεις των λανθασμένων υπολογισμών πλήττουν τους πολίτες που πρέπει να υποστούν ακόμα σκληρότερη λιτότητα και ακόμα περισσότερες περικοπές.
Το πιο τρανταχτό παράδειγμα ιδιωτικοποίησης είναι το αεροδρόμιο του Ελληνικού στην Αθήνα. Σε μελέτη του ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής πολεοδομίας στο Χάρβαρντ, Σπύρο Πολλάλης, υπολόγισε την αξία του πρώην αεροδρομίου σε τουλάχιστον 1,239 δισεκατομμύρια. Όμως τελικά τα έσοδα για το ελληνικό δημόσιο από την επένδυση της Lamda Development (που ανήκει κατά 51% στον τραπεζίτη Σπύρο Λάτση) θα είναι περίπου τα μισά, δηλαδή μόνο 577 εκατομμύρια ευρώ.
«Η κρίση ήταν το χειρότερο χρονικό σημείο για ιδιωτικοποιήσεις», δηλώνει ο Κώστας Μητρόπουλος πρώην επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ στην εφημερίδα Tagesspiegel. «Όμως από την αρχή η τρόικα δεν κατάλαβε ότι το πρόβλημα δεν ήταν η τιμή πώλησης. Απλά η αγορά δεν ήταν έτοιμη για επενδύσεις, ανεξάρτητα από το κόστος».
Το παιχνίδι Europoly φέρνει τεράστιο πλούτο σε ορισμένους παίκτες, ενώ οδηγεί άλλους στην χρεοκοπία. Στο μεταξύ πολλοί είναι εκείνοι που ζητούν πιο δίκαιους κανόνες. Και ρωτούν τους τροϊκανούς; Γιατί θέτετε υπό χρονική πίεση της χώρες της κρίσης; Γιατί στην Ελλάδα δεν περιμένατε πρώτα να επανέλθει η αγορά και να ξεκινήσετε έπειτα τις ιδιωτικοποιήσεις; Για ποιο λόγο καταβάλλετε κάθε προσπάθεια για να αγοράσουν οι επενδυτές σε τιμή ευκαιρίας;

ΠΗΓΗ:dw.de

Σε χαμηλό 3 ετών το πετρέλαιο


Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2011 έκλεισε την Τετάρτη το πετρέλαιο, καθώς η πτώση της παραγωγής του εμπορεύματος στις χώρες του OPEC (Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών)σχεδόν αντισταθμίστηκε από την αύξηση της παραγωγής στις χώρες εκτός του καρτέλ. 

Ειδικότερα, το συμβόλαιο αργού τύπου sweet light παραδόσεως Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 76 σεντς ή 1% στα 77,18 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 4 Οκτωβρίου του 2011. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής φέτος το συμβόλαιο σημειώνει απώλειες 22%. 

Το συμβόλαιο αργού τύπου brent υποχώρησε κατά 1,29 δολάρια ή 1,6% στα 80,38 δολάρια στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τις 28 Σεπτεμβρίου του 2010.


ΠΗΓΗ.capital.gr