Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020

Αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης στη Μεσόγειο: Οι κινήσεις της ΕΕ

 



Όπως ανακοινώθηκε από την κεντρική διοίκηση της EMSA στη Λισαβόνα, το δεξαμενόπλοιο «Μ/T Adelia» εισήχθη ως ένα ακόμα νέο σκάφος στο δίκτυο της EMSA και πλέον θα ανήκει στα Stand-by Oil Spill Recovery Vessels. Το πλοίο εξοπλίστηκε με υπερσύγχρονα συστήματα αντιμετώπισης ατυχημάτων ρύπανσης και θα δραστηριοποιείται..

Shell: Περικόπτει 500 θέσεις εργασίας, μειώνει την παραγωγική ικανότητα

 


Η Royal Dutch Shell θα μειώσει κατά το ήμισυ την ικανότητα επεξεργασίας αργού πετρελαίου και θα περικόψει θέσεις εργασίας στο διυλιστήριό της Pulau Bukom στη Σιγκαπούρη, στο πλαίσιο μιας γενικής αναδιάρθρωσης για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της εταιρείας στο μηδέν μέχρι το 2050.

Το εν λόγω διυλιστήριο, που βρίσκεται σε ένα μικρό νησί ανοιχτά..

Energean: Σημαντική αύξηση στα 729 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου για τα βεβαιωμένα (2P) αποθέματα στο Ισραήλ

 




Αυξημένα κατά 44% σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση είναι τα συνολικά βεβαιωμένα (2Ρ) αποθέματα της Energean plc (LSE: ENOG,  TASE: אנאג ) στο Ισραήλ σύμφωνα με τη νέα έκθεση  (Competent Persons Report -CPR) του ανεξάρτητου οίκου DeGolyer & MacNaughton (D&M), ο οποίος πιστοποίησε 98,2 δισεκ. κυβικά μέτρα (3,5 τρισεκ. κυβικά πόδια ) φυσικού αερίου και 99,6 εκατ. βαρέλια ρευστών υδρογονανθράκων  συνολικά βεβαιωμένα (2Ρ) αποθέματα..

Υδρογονάνθρακες – Αγωγοί – Ενεργειακή Απεξάρτηση

 


Παρά τις προσπάθειες της δεκαετίας 2010, ορατός είναι ο κίνδυνος η εθνική προσπάθεια που ξεκίνησε με το Ν.4001/2011 για την αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, να παρασυρθεί από τη γενικότερη μείωση επενδύσεων των εταιρειών ερευνών υδρογονανθράκων, αν δεν αναληφθούν οι κατάλληλες κυβερνητικές πρωτοβουλίες, ενόψει μάλιστα της αναμενόμενης ανάκαμψης των τιμών το 2021-22. Παρά το γεγονός ότι έχουν ολοκληρωθεί 12 παραχωρήσεις θαλάσσιων και χερσαίων εκτάσεων-οικοπέδων, από τις οποίες οι πρώτες έξι (6) έπρεπε ήδη να βρίσκονται σε στάδιο..

Η Shell άσκησε έφεση για τα πρόστιμα της Πολωνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού για τον Nord Stream



 

Έφεση κατά της απόφασης της UOKiK άσκησε η εταιρεία Shell στις 5 Νοεμβρίου.

Τον Οκτώβριο, η Αρχή Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών της Πολωνίας (UOKiK) ανακοίνωσε ότι είχε επιβάλλει πρόστιμο 7,6 δις. δολαρίων στην Gazprom για την κατασκευή του Nord Stream 2, καθώς και πρόστιμο 61 εκατ. δολαρίων στους..

Μάχη σε δύο μέτωπα από τα ΕΛΠΕ

 


Η διαχείριση των επιπτώσεων της αρνητικής συγκυρίας, της χειρότερης των τελευταίων δεκαετιών για την παγκόσμια πετρελαϊκή βιομηχανία, είναι μια δύσκολη μάχη. Ωστόσο, η –σε πείσμα της αρνητικής συγκυρίας– απρόσκοπτη υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού για τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα είναι ο πραγματικός πόλεμος για τα ΕΛΠΕ.

Στη σκιά της πανδημίας που..