Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Κύπριος υπουργός Εξωτερικών: «Εξετάζουμε τον αγωγό φ/α που θα συνδέσει την Κύπρο με την Ελλάδα»


Η Αθήνα και η Λευκωσία μελετούν κατά πόσο είναι βιώσιμη χρηματικά και γεωλογικά η κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου που να ενώνει απευθείας την Κύπρο με την Ελλάδα, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να συμμετάσχει και το Ισραήλ στην προσπάθεια, ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι είναι δεδηλωμένη η απόφαση του Ισραήλ να συνεργαστεί με την Κύπρο για ένα δίκτυο που να ενώνει τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου.

Ο απευθείας αγωγός μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας αποτελεί «εφιάλτη» για την Τουρκία καθώς η Άγκυρα προωθεί μετ΄ επιτάσεως την μεταφορά του κυπριακού φυσικού αέριου πακέτο με μια λύση στο Κυπριακό μέσω Τουρκίας έτσι ώστε να κρατά τις κυπριακές εξαγωγές και την οικονομία της χώρας κατ΄ επέκταση όμηρους στις διαθέσεις της.


ΠΗΓΗ:defencenet.gr

Πού "βλέπει" τις τιμές του Brent μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα η HSBC

Πού "βλέπει" τις τιμές του Brent μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα η HSBC
Υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για την τιμή του Brent το 2015 η HSBC στα 90 δολάρια ανά βαρέλι από τα 95 δολάρια προηγουμένως καθώς οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν την πτώση σε επίπεδα που έχουν να βρεθούν από το 2010.

H HSBC αναφέρει ως καταλύτη για την μεσοπρόθεσμη πορεία των τιμών τη συνάντηση του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) στις 27 Νοεμβρίου, καθώς εάν υπα΄ρξει δέσμευση μείωσης της παραγωγής θα στείλει το Brent πάνω κάτω στα 90 δολάρια περίπου. Ωστόσο, μια τέτοια εξέλιξη δεν φαίνεται πολύ πιθανή. Εάν από την άλλη πλευρά, οι χώρες του OPEC δεσμευτούν σε γενικές γραμμές να μειώσουν την παραγωγή χωρίς να παραθέσουν μάξιμουμ όγκο, τότε οι τιμές θα σταθεροποιηθούν πέριξ των 80 δολαρίων.

Αντίθετα, εάν δεν υπάρξει καμία δέσμευση και οι χώρες κρατήσουν στάση αναμονής , τότε η πτώση στην τιμή μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη μεσοπρόθεσμα.

Οι τρέχουσες εκτιμήσεις πάντως υποστηρίζουν πάντως ότι ο OPEC θα μειώσει την παραγωγή του κατά τουλάχιστον 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα για να ισορροπήσει την αγορά πετρελαίου το 2015.

Την ίδια στιγμή, η HSBC σημειώνει ότι η μεσοπρόθεσμη πτώση των τιμών μπορεί να ενισχύσει μια ανοδική τάση στα 95-100 δολάρια ανά βαρέλι μακροπρόθεσμα.



ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Τα δικαστήρια θα χαράζουν από δω και πέρα τόσο την ποδοσφαιρική όσο και την ενεργειακή πολιτική;


Άναυδη παρακολουθεί η κοινή γνώμη τις τελευταίες μέρες όσα διαδραματίζονται στο σκοτεινό χώρο του Ελληνικού ποδοσφαίρου με τη δολοφονική επίθεση εναντίον διαιτητή, τις βαρύτατες αλληλοκατηγορίες δυο προέδρων με ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα στον ίδιο εκτός ποδοσφαίρου χώρο, τις εισαγγελικές κλήσεις, την έρευνα που δεν λέει να τελειώσει για τα στημένα παιχνίδια, το πρωτάθλημα να δυναμιτίζεται με μη ορισμό διαιτητών χωρίς να είναι ορατές οι προϋποθέσεις επανέναρξης ορισμού διαιτητών, Προέδρους ...
της ΕΠΟ να καλούνται ως ύποπτοι, τα πακιστανικά κινητά, τις πλαστές φορολογικές ενημερότητες, φούρνο διαιτητή να ανατινάζεται, κατάστημα ελαστικών διαιτητή να βανδαλίζεται, τις "αδικαιολόγητα" επαναλαμβανόμενες προβληματικές διαιτησίες για τις οποίες γελάει όλη η Ελλάδα, το Προεδρείο της Super League να παραιτείται σε δόσεις και μέσα σ' αυτό το ειδυλλιακό περιβάλλον την Εθνική Ελλάδας να χάνει απ' οποιονδήποτε αντίπαλο, γκρεμίζοντας σε τρεις μήνες ότι έχτιζε για δέκα χρόνια. 

Ποιος λείπει απ' αυτό το σκηνικό; Το Υπουργείο Αθλητισμού λάμπει με την αμήχανη απουσία του, αποδεικνύοντας ότι η χώρα και σ' αυτό τον τομέα είναι ακυβέρνητο καράβι, που πάει όπου το πάνε τα κύματα. Τη λύση ως φαίνεται ενδεχομένως θα τη δώσουν κάποτε τα δικαστήρια, μετά από μακρόχρονους δικαστικούς αγώνες, που τουλάχιστον δεν θα μας αφήσουν να πλήξουμε. Αλλά σε ποια ευνομούμενη πολιτεία περιμένουν οι πολίτες τη λύση να έρθει κάποτε και μόνο απ' τα δικαστήρια; Μήπως μας μεταφέρουν σε εποχές όπου πρέπει να αρχίσουμε να ψάχνουμε για κανένα σερίφη; Ή μήπως βλέπουμε έναν εφιάλτη και ξαναζούμε μέρες του '65, ψάχνοντας τους 180 όπως τότε έψαχναν βουλευτές-δεκανίκια;

Μια απ' τα ίδια φαίνεται ότι πάει να δημιουργηθεί και στην ηλεκτρική ενέργεια, όπου η αποτυχημένη πολιτική των τελευταίων δεκαπέντε ετών έχει οδηγήσει σε φαιδρές καταστάσεις. Βλέπουμε σήμερα σε δημοσίευμα του energypress να αναφέρεται ότι "Στα χέρια της κυβέρνησης βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το συνολικό πακέτο που αποτελεί το σχέδιο για τις δημοπρασίες ρεύματος τύπου NOME, ως αποτέλεσμα της διαδικασίας που ξεκίνησε με τις δύο διαδοχικές διαβουλεύσεις της ΡΑΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχική τιμή αναφοράς ορίζεται στα επίπεδα των 35–38 €/MWh καθαρά, χωρίς δηλαδή τις διάφορες χρεώσεις που ακολουθούν."

Η αγορά είναι απελευθερωμένη, αλλά η τιμή θα καθορίζεται διοικητικά από τη ΡΑΕ και το ΥΠΕΚΑ, αγνοώντας τα ελεγμένα από ορκωτούς λογιστές στοιχεία των ισολογισμών της ΔΕΗ, για το κόστος της λιγνιτικής παραγωγής; Οποιαδήποτε απόπειρα προσδιορισμού τιμής εκκίνησης κάτω του κόστους παραγωγής συν ένα εύλογο περιθώριο απόδοσης κεφαλαίου θα σημαίνει μεταφορά πλούτου από τους μετόχους της κατά τα λοιπά εισηγμένης στο Χρηματιστήριο ΔΕΗ προς τους μετόχους όσων καρπωθούν έσοδα απ' τις δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ. Είναι βέβαιο ότι οποιαδήποτε τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε δικαστικές προσφυγές και καθορισμούς προσωρινών τιμών μονάδας από τα δικαστήρια, με βάση τις προτάσεις των διαδίκων. Καταπληκτικό success story, που θα επιβεβαιώνει άλλη μια φορά την πλήρη αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής. 

Όλα ξεκινούν απ' τις περίφημες "εγγυημένες" αποδόσεις, που θέλει η ΡΑΕ για τα ιδιωτικά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής. Ιδιωτικά εργοστάσια που έγιναν με συγκεκριμένο καύσιμο, για να καλύψουν ανάγκες σε συγκεκριμένο τμήμα της ηλεκτροπαραγωγής, αλλά που στην πορεία άνοιξε την όρεξη κάποιων να κερδοσκοπούν σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Η βαθιά λαθεμένη αυτή πολιτική έχει προκαλέσει τη δημόσια αντίδραση ακόμα και των στελεχών που διόρισαν οι τελευταίες κυβερνήσεις στη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ, των Αθανασόπουλου και Βουρλούμη. 

Προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι τιμές στον τελικό καταναλωτή θα πέσουν αν ανάμεσα στη ΔΕΗ και στον τελικό καταναλωτή παρεμβληθεί κι ένας μεσάζοντας, ένας αεριτζής, που θα βγάζει τη δική του προμήθεια μεταπουλώντας ενέργεια που άλλος παράγει κι άλλος καταναλώνει; Έλεος πια! Από πότε οι μεσάζοντες ρίχνουν τις τιμές; Δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ έχουν νόημα μόνο για απευθείας πρόσβαση του τελικού καταναλωτή στο διατιθέμενο προϊόν, χωρίς αεριτζήδες. 

Αλλά δεν θα χρειαζόμασταν ποτέ τέτοιες δημοπρασίες αν είχαμε μια σοβαρή ενεργειακή πολιτική, που να καταλαβαίνει τα βασικά της ηλεκτροπαραγωγής: η ηλεκτρική ενέργεια δεν αποθηκεύεται με οικονομικά αποδεκτό τρόπο, η παραγωγή πρέπει να καλύπτει τη ζήτηση και δεν γίνεται να δουλεύουν όλα τα εργοστάσια ταυτόχρονα, πρώτα θα δουλεύουν τα πιο φθηνά και τελευταία θα δουλεύουν τα πιο ακριβά. Η λιγνιτική παραγωγή είναι πιο φθηνή απ' την παραγωγή με φυσικό αέριο κι αυτή πρέπει να δουλεύει πρώτη, βρέξει-χιονίσει. Και πρέπει να ψάξεις τρόπους για να κάνεις το φθηνό ακόμα πιο φθηνό, να οργανώσεις τη φθηνή λιγνιτική παραγωγή, όχι να ψάχνεις πώς να τη διαλύσεις.

Αυτό γίνεται σε όλες τις αγορές που λειτουργούν ελεύθερα και τα πιο ακριβά εργοστάσια, αυτά που δεν μπορούν να σταθούν στην αγορά όταν πέφτουν οι τιμές, κλείνουν, βάζουν λουκέτο. Όταν η τιμή του πετρελαίου είναι στα 100 δολάρια/βαρέλι μπορούν να εκμεταλλεύονται κοιτάσματα με αυξημένο κόστος άντλησης, τώρα που η τιμή πέφτει προς τα 50 δολάρια/βαρέλι κάποιες εταιρείες θα κλείσουν και ουδείς διανοείται να τους εξασφαλίσει "εγγυημένες" αποδόσεις ή εύλογα "premium" για να μην κλείσουν. 

Στην ηλεκτροπαραγωγή όμως, μ' αυτή την ιδιαιτερότητα της μη αποθήκευσης, έχουμε μια μεγάλη στρέβλωση της κατά λοιπά απελευθερωμένης αγοράς, τη στρέβλωση να αγοράζεται προτιμησιακά η πανάκριβη κι επιδοτούμενη ενέργεια των αιολικών και Φ/Β κι όχι να αφήνεται να εκτεθεί στον ανταγωνισμό, στον οποίο κατά λοιπά όλοι ομνύουν. Όσο θα υπάρχει αυτή η στρέβλωση, η παρέμβαση των πολιτικών στα τεχνικά και οικονομικά δεδομένα, η "αγορά" δεν θα μπορεί να λειτουργήσει "ελεύθερα". Και να μη μας λένε φούμαρα περί "ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής", τα είπαμε και χθες, οποιαδήποτε απόπειρα να ελέγξουν τις γεωλογικές διεργασίες του πλανήτη συνιστά ύψιστη ύβρι. Ας διαβάσουν επιτέλους στην Παλαιά Διαθήκη τα μαθήματα για τον Πύργο της Βαβέλ και γι' αυτούς που ήθελαν να εξυψωθούν δίπλα στο Μεγαλοδύναμο ..



ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

ΕΛΠΕ: Διανομή 0,21 λεπτά από τα αποθεματικά

 ΕΛΠΕ: Διανομή 0,21 λεπτά από τα αποθεματικά
"Μποναμάς" περιμένει τους μετόχους των Ελληνικών Πετρελαίων καθώς στις 15 Δεκεμβρίου 2014 θα διεξαχθεί έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετοχών στην οποία θα προταθεί η διανομή 0,21 λεπτών ανά μετοχή, όπως εκτιμούσε και σε πρόσφατη έκθεση της η Barclays ( Βλέπε έκθεση 11 Νοεμβρίου ).  Η απόδοση δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη καθώς φθάνει κοντά στο 5%. Οι υπομονετικοί, λοιπόν, επιβραβεύονται, ενώ το 2015 έπεται και η διανομή μερίσματος. Μια άνοδος και στις τιμές του πετρελαίου πιθανότατα να φέρει κέρδη απο μια αποθεματοποίηση αργού πετρελαίου που θα γίνει στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ : Καθαρά κέρδη 304.000 ευρώ

ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ : Καθαρά κέρδη 304.000 ευρώ
Καθαρά κέρδη 304.000 ευρώ ήταν το αποτέλεσμα του πρώτου 9μηνου για τον όμιλο της Motor Oil, έναντι 340.000 ευρώ της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Ο τζίρος της περιόδου ανήλθε σε 6,9 δισ. ευρώ ( 6,973) έναντι 6,9 δις. ευρώ ( 6,983 ) παρουσιάζοντας οριακή μείωση. Τα ταμειακά διαθέσιμα της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ ανήλθαν σε 187 εκατ. ευρώ. Ο βραχυπρόθεσμος  δανεισμός μειώθηκε στα 288 εκατ. ευρώ  απο 331 εκατ. ευρώ. Ο δε μακροπρόθεσμος δανεισμός αυξήθηκε στα 821 εκατ. ευρώ.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Επενδύει στα διϋλιστήριά της η Σαουδική Αραβία με άξονα το 2020


Η Σαουδική Αραβία στοχεύει σε αύξηση της διϋλιστικής της ικανότητας κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως ως το 2020, όπως τονίζεται σε έκθεση της Jadwa Investment.
Οι νέες επενδύσεις αφορούν την αναβάθμιση του διϋλιστηρίου Σατόρπ και του Γιασρέφ, ενώ οι αναλυτές τονίζουν ότι η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με ανταγωνισμό από την Ινδία και την Κίνα, που επίσης δαπανούν μεγάλα ποσά για τον δικό τους κλάδο.
Με βάση τον προγραμματισμό, η Σαουδική Αραβία θα εξακολουθήσει να είναι εισαγωγέας ελαφρών προϊόντων το 2020, όπως είναι σήμερα, καθώς οι αναβαθμίσεις θα προσφέρουν 260 tbpd παραγωγής, αλλά στην ίδια περίοδο θα αυξηθεί η ζήτηση κατά 330 tbpd.
Στην περίπτωση του ντίζελ, η αδυναμία παραγωγής μεγάλων ποσοτήτων αερίου σημαίνει ότι θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται ως καύσιμο για την ηλεκτροπαραγωγή και οι διαθέσιμες ποσότητες προς εξαγωγή θα είναι περιορισμένες. Τέλος, στα βαριά προϊόντα, η ανάπτυξη της παραγωγής αναμένεται να είναι αργή και η χώρα θα χρειαστεί μικρές εισαγωγές από το 2020 και μετά.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΑΚΕ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Είναι γεγονός ότι οι αθρόες – και πολλές φορές άκριτες - αποχωρήσεις συναδέλφων τα τελευταία χρόνια, έχουν σαν αποτέλεσμα την εργολαβοποίηση πολλών θέσεων εργασίας.
Θέσεις και πόστα που καλύπτονταν από μόνιμο προσωπικό, τώρα καλύπτονται πλέον από «συνεργάτες» οι οποίοι κοστίζουν λιγότερο και δεν απαιτούν τίποτε.

Το πλέον περίεργο όμως είναι να υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό των ΕΛΠΕ, να υπάρχει όρεξη για δουλειά και προσφορά στην εταιρία και αντί αυτού να προσλαμβάνεται εργολαβικό  προσωπικό για κάλυψη θέσεων.

Συγκεκριμένη αναφορά γίνεται για το Χημείο των ΒΕΑ όπου υπάρχουν αρκετοί Τεχνολόγοι Πετρελαίου οι οποίοι ενώ μπορούν να παρέχουν εξειδικευμένη εργασία υψηλής ποιότητας, παραμερίζονται συστηματικά από «εξωτερικούς συνεργάτες».

Ειδικότερα στο εργαστήριο αποστάξεων κενού, στο οποίο γίνεται και η αναλύση της ατμοσφαιρικής απόσταξης, αυτή γίνεται αποκλειστικά και μόνον από συγκεκριμένο – και προφανώς «αναντικατάστατο» - εργαζόμενο σε εργολάβο.


Επειδή πρόκειται για πολύ σημαντική ανάλυση που καθορίζει τον συνολικό προγραμματισμό παραγωγής του Διυλιστηρίου, την ευθύνη της είχε ανέκαθεν έμπειρος Τεχνολόγος Πετρελαίου του Τμήματος Χημείου, παλαιότερα δε το πλέον έμπειρο προσωπικό.
Τη συγκεκριμένη ανάλυση έχουν ζητήσει να αναλάβουν – αφού προηγουμένως εκπαιδευτούν - οι Τεχνολόγοι του Τμήματος αλλά δυστυχώς το δίκαιο αίτημα τους δεν έχει εισακουστεί.
Σημειώνεται δε ότι πρόσφατα ο συγκεκριμένος συνεργάτης κλήθηκε να διακόψει την υποχρεωτική άδεια που λαμβάνουν όλοι οι εργαζόμενοι σε εργολάβο προκειμένου να εκτελέσει την ανάλυση και μάλιστα με άδεια εισόδου επισκέπτη.

Προφανώς εδώ τίθεται και θέμα παραβίασης των κανόνων ασφάλειας δεδομένου ότι επισκέπτες δεν επιτρέπεται να εκτελούν εργασίες εντός των εγκαταστάσεων.  Σε περίπτωση δε που συμβεί  το απευκταίο, δηλαδή ατύχημα ποιος θα πάρει την σχετική ευθύνη?

Αποδεχόμαστε και θα παρακολουθούμε την διαβεβαίωση που δόθηκε στο τελευταίο ΔΣ του σωματείου από τον Γ. Γραμματέα για άμεση επίλυση του θέματος, μετά από συνεννόηση που είχε με τον προϊστάμενο του Χημείου. Τέλος καλούμε το σωματείο, τις παρατάξεις και τους εργαζόμενους των ΕΛΠΕ να διαφυλάξουμε την εργασία και την αξιοπρέπεια μας.


Τα λιοντάρια της Αμφίπολης και της Πέλλας ως απάντηση στην απάτη της "ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής"


Η ανασκαφή της Αμφίπολης συγκεντρώνει δικαίως το παγκόσμιο ενδιαφέρον, καθώς ο Τύμβος Καστά μας αποκαλύπτει σταδιακά μοναδικά, "οικουμενικού" χαρακτήρα μυστικά της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μυστικά που πριν μερικές δεκαετίες αποκάλυπτε το πολυφωτογραφημένο αινιγματικό λιοντάρι της Αμφίπολης, που το βλέπουμε δίπλα.

Ψάχνοντας την ιστορία του Ν. Σερρών, βρίσκει κανείς μια πολύ ενδιαφέρουσα εργασία, όπου ...
μπορεί στη σελίδα 6 να  διαβάσει τα πιο κάτω: "Κατά την υποδιαίρεση του Μειοκαίνου, στη Σαρμάτιο εποχή, όταν κατακλύστηκε η Χαλκιδική από θάλασσα [αυτή] μπήκε και στο βαθύπεδο των Σερρών-Σιδηροκάστρου-Νιγρίτας και άφησε πολλά ιζηματογενή πετρώματα που αποτελούν τις ψηλότερες αναβαθμίδες του βαθυπέδου των Σερρών. Η θάλασσα αυτή, κατά τον Μαραβελάκη, σχημάτισε λίμνες που συσσώρευσαν εντατικά κλαστικό υλικό, όπως είναι η κολοσσιαία λοφοσειρά της Αλιστράτης. Κατά τον Γ. Χατζηκυριάκου, οι κοιλότητες αυτές προήλθαν από τις καταβυθίσεις από τις λίμνες που αποστραγγίστηκαν. Οι κοιλότητες, τα ηφαιστειογενή πετρώματα και οι θερμές πηγές στο νομό Σερρών φανερώνουν ότι στην περιοχή αυτή οι γηγενείς δυνάμεις προξένησαν μεγάλες μεταβολές στα πετρώδη συγκροτήματα. Η εξωτερική εμφάνιση των βουνών των Σερρών φανερώνουν ότι υπέστησαν μεγάλη εξωτερική επεξεργασία στις διάφορες γεωλογικές εποχές.
Οι λίμνες κατά τη διάρκεια του Μεσοζωικού αιώνα γέμισαν από θαλάσσια, ποταμίσια και λιμνίσια υδατογενή πετρώματα και κατέληξαν στη σημερινή κατάσταση κατά την τριτογενή περίοδο, με την εισχώρηση και αποχώρηση της θάλασσας. Ότι κάποτε ο νομός Σερρών ήταν θάλασσα βεβαιώνεται από τα πολλά απολιθωμένα κοράλλια, όστρακα και άλλα οργανικά θαλάσσια λείψανα των γεωλογικών αιώνων που βρίσκονται σε όλα τα μέρη του."

Για μια στιγμή: βούλιαξε όλη η Χαλκιδική κι ο Νομός Σερρών; Και τι απέγιναν τα παραλιακά ξενοδοχεία της εποχής; Μα καλά, δεν βρέθηκε ένας χριστιανός να τους πει να σταματήσουν να εκπέμπουν CO2 κι άφησαν Σέρρες και Χαλκιδική να βουλιάξουν στη θάλασσα; Ούτε ένας δεν βρέθηκε να τους προειδοποιήσει ότι αν ανεβεί η θερμοκρασία δυο βαθμούς απ' την ανθρωπογενή δραστηριότητα θα λιώσουν οι πάγοι στις Άλπεις;

Αυτή και μόνη η παράγραφος είναι ενδεικτική των γεωλογικών διεργασιών που συντελούνταν πάντοτε στον πλανήτη, ανεξάρτητα απ' την ανθρώπινη παρουσία ή δραστηριότητα πάνω του. Και το να λένε σήμερα ότι μειώνοντας τις εκπομπές CO2 θα αποτρέψουμε τις αλλαγές του κλίματος, που διαρκώς συντελούνται επί 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια όπως μας αποκαλύπτει η γεωλογία, αποτελεί ύψιστη ύβρι. Το επόμενο που θα μας πουν ίσως είναι ότι θα σταματήσουν τους σεισμούς, θα ελέγξουν τους ανέμους, θα αλλάξουν τη φορά περιστροφής της γης; Έλεος πια!


Στην ίδια εργασία λίγο πιο κάτω διαβάζουμε: "Ο Ηρόδοτος (VII.124-126) μας διαβεβαιώνει ότι μεταξύ του Νέστου και του Αχελώου ποταμού κατά την εποχή της εκστρατείας του Ξέρξη στην Ελλάδα ζούσαν λιοντάρια: «Προχωρούσε [ο Ξέρξης] διασχίζοντας την Παιονία και την Κρηστωνική μέχρι τον ποταμό Εχέδωρο. Μα καθώς προχωρούσε απ’ αυτό το δρόμο, λεοντάρια πέσαν στις καμήλες του που κουβαλούσαν τρόφιμα. Κατέβαιναν συχνά τα λεοντάρια δηλαδή απ’ τις κρυψώνες τους και άλλο τίποτε εξόν από τις καμήλες δεν πείραζαν, μήτε ανθρώπους, μήτε αλογομούλαρα, κι απορώ απ’ αυτή τους την προτίμηση.»"

Λιοντάρια λοιπόν ζούσαν στην Ελλάδα, σαν αυτά που βλέπουμε στην Αμφίπολη, στη Χαιρώνεια, στο θαυμάσιο μωσαϊκό της Πέλλας που βλέπουμε πιο πάνω, στη Δήλο, στις Μυκήνες. Και ζούσαν λιοντάρια επειδή το κλίμα ήταν ζεστό, όπως ζούσαν και ελέφαντες και ζέβρες κι άλλα ζώα, που σήμερα τα βρίσκουμε στην Αφρική. Έφυγαν απ' την Ελλάδα επειδή το κλίμα είναι πιο κρύο απ' ό,τι παλαιότερα, γι' αυτό κι εμείς σήμερα δεν φορούμε χλαμύδες, με τις χλαμύδες θα παγώναμε. 

Βλέπουμε δίπλα μια σκηνή κυνηγιού από μωσαϊκό της Πέλλας. Και υπάρχουν κι άλλες αναπαραστάσεις από σκηνές κυνηγιού στη αρχαία Ελλάδα, πριν "μόλις" δυο χιλιάδες χρόνια, λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο στη γεωλογική ιστορία του πλανήτη. Ας μας πουν οι κυνηγοί, θα πήγαινε σήμερα οποιοσδήποτε να κυνηγήσει τόσο λεπτά ντυμένος; Η διαφορά στο ντύσιμο ανάμεσα στο τότε και στο σήμερα λέγεται "προσαρμογή στις σημερινές συνθήκες". Αυτή η προσαρμογή είναι το μυστικό της επιβίωσης των ειδών, καθόσον αν πας και χτίζεις παραλιακά ξενοδοχεία στην άμμο κι έπειτα στα παίρνει ένα τσουνάμι, μάλλον δεν φταίει το τσουνάμι ...


ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΚΕΕΠ


                                               
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Στις 13.11.2014 πραγματοποιήθηκε το Δ.Σ. του Σωματείου. Τα κυριότερα θέματα ήταν:

Groupama: Ενημερωθήκαμε για την έναρξη του διαγωνισμού καθώς και τον σχεδιασμό για την από εδώ και πέρα εξέλιξη της διαδικασίας. Έχουμε καταστήσει σαφές ότι όλα τα παραπάνω  εξελίσσονται σε λάθος χρόνο. Όλη η διαδικασία θα έπρεπε να ξεκινήσει τον Ιούλιο και όχι τον Νοέμβριο αφού Προεδρείο και Εταιρεία γνώριζαν από την πρώτη στιγμή την καταγγελία του συμβολαίου.  Όμως το Προεδρείο επέλεξε να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του Εργοδότη ώστε να στρέψει αλλού την προσοχή των εργαζομένων και όχι στην σφαγή που γινόταν στα Οργανογράμματα. Θα παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή την εξέλιξη του διαγωνισμού μιας και το θέμα είναι ευαίσθητο αφού πρόκειται για τα χρήματα εργαζομένων.

Εισήγηση Υπηρεσιακού Συμβουλίου για απόλυση συναδέλφου όπου μας περιέγραψαν ότι σ΄ αυτή την διαδικασία το Σωματείο δεν συμφώνησε στην απόλυση. Όμως ο ρόλος των συνδικαλιστών στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο είναι να υπερασπίζονται τα δικαιώματα του εργαζόμενου και όχι να τον καταδικάζουν προτείνοντας μάλιστα τη μέγιστη ποινή αποδεχόμενο την ενοχή του! Αλήθεια, τί στάση θα κρατήσουν αν ο συνάδελφος προσφύγει σε δεύτερο βαθμό και κληθούν θεσμικά να τον υπερασπιστούν μετά την απόλυσή του; Και επιτέλους πόσο ευτελές είναι το επιχείρημα "δηλαδή αν κάποιος κλέψει, το Σωματείο θα τον υπερασπιστεί;" όταν κανείς από τους τρεις συναδέλφους που πρόσφατα απολύθηκαν δεν είχαν τέτοια εισήγηση. Η κερκόπορτα άνοιξε με τη στάση του Προεδρείου και η τρομοκρατία δυστυχώς συνεχίζεται...

Οργανογράμματα: Η κατάσταση σε όλους τους χώρους δουλειάς είναι πια τραγική και πλέον φαίνεται η ανεπάρκεια των Οργανογραμμάτων. Ενδεικτικά στο τμήμα Διύλισης ΒΕΑ τα συνεχή δωδεκάωρα έχουν φτάσει τους συναδέλφους στα όρια τους ενώ στο Θερμικό ΒΕΑ όλα τα πόστα που ήθελε η Διοίκηση χάθηκαν και συνάμα άρχισαν οι μετακινήσεις του "πλεονάζοντος" προσωπικού. Το Συνδικάτο για το μόνο που ενδιαφέρετε είναι οι προσυμφωνημένες περικοπές θέσεων να μην γίνουν γνωστές πριν την ψηφοφορία του Διοικητικού και Οικονομικού Απολογισμού.

Και μέσα σε όλα αυτά, το πλήρως υποταγμένο στις βουλές της Εταιρείας Προεδρείο, αποδέχεται και μάλιστα ανακοινώνει πρώτο αυτό σε συνάδελφο στο Θερμικό τον υποβιβασμό του γιατί "έκανε λάθος η εταιρεία που του έδωσε την προαγωγή με βάση το Πρακτικό Συμφωνίας για τους Χειριστές Β΄" ! Ένα Πρακτικό – απόλυτο εργαλείο – που παρέδωσαν οι ίδιοι στα χέρια της Εταιρείας, όπου ακόμα και σε αυτό κατάφεραν να κάνουν στρεβλή χρήση μιας και οι Χειριστές Πίνακα στο κοντρόλ Διύλισης και Διακίνησης είναι ακόμα Χειριστές Πεδίου ενώ κάποιοι άλλοι συνάδελφοι είναι Χειριστές Α΄ ή  Β΄.

Την γύμνια δε του σχεδιασμού των περικοπών των Οργανογραμμάτων του Ομίλου απέδειξαν και τα δύο τελευταία σοβαρά ηλεκτρολογικά περιστατικά στα ΒΕΑ όπου μια εγκατάσταση κατανάλωσης 60ΜW, όσο μια μικρή πολιτεία δηλαδή, έχει μόνο (1) ΕΝΑ ηλεκτρολόγο Βάρδιας!  Απορεί κανείς ποιος σοφός νους τα σκέφτηκε αυτά, γιατί μας είναι γνωστό ποιος το συμφώνησε.

Γνωρίζουμε καλά ότι μοναδική γιατρειά στα παραπάνω είναι οι προσλήψεις απλά η εξώδική απάντηση της Εταιρείας που  αναφέρει ότι τα όποια προβλήματα δεν οφείλονται στα κενά αλλά στο ανεκπαίδευτο προσωπικό, οι μετακινήσεις "πλεονάζοντος προσωπικού καθώς και οι γνωστές σε όλους συμφωνίες δεν μας κάνουν ιδιαίτερα αισιόδοξους. Αλλά ακόμα και να γίνουν προσλήψεις, επί ποιων οργανογραμμάτων θα γίνουν;

Καταγγείλαμε επίσης την προσπάθεια αποπροσανατολισμού των εργαζομένων από εκπροσώπους του Προεδρείου οι οποίοι διαλαλούσαν ότι επειδή διαφαίνεται πως τα EBITDA του 2014 θα είναι θετικά, η Εταιρεία "θα δώσει το 2,5%".  Κάποιοι δεν διάβασαν το Μνημόνιο, αυτοί δεν διάβασαν ούτε την Σύμβαση που υπέγραψαν.  Ας φροντίσουν να δώσουν στους εργαζομένους των δεξαμενών Μεγάρων τα οδοιπορικά και ας αφήσουν τα παραμύθια των ΕBITDA.

Ενημερωθήκαμε δε ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία των ενστάσεων για τις αξιολογήσεις των εργαζομένων και ότι στο επόμενο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, το οποίο θα γίνει άλλη μια φορά ΤΥΧΑΙΑ!!!... πριν τον Οικονομικό και Διοικητικό απολογισμό του Σωματείου, η Εταιρεία προτίθεται να δώσει κλιμάκια.
  
Καταγγείλαμε το γεγονός ότι στα τμήματα Μετατροπής και Διύλισης ΒΕΑ δεν έχουν δοθεί οι αξιολογήσεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Αλήθεια με ποια κριτήρια έγιναν οι προαγωγές και με ποιο δικαίωμα αφαιρέθηκε από τους εργαζόμενους το δικαίωμα στην ένσταση;  Απάντηση δεν πήραμε …. 

Καταγγείλαμε ότι η Εταιρεία, με την πλήρη ανοχή από τους συνεταίρους της στο Σωματείο, εξακολουθεί να προσβάλλει τους εργαζομένους της μιας και τους θεωρεί εντελώς ανάξιους να αναλάβουν το WALP, προσλαμβάνοντας πρώην συνάδελφο ο οποίος απόλαυσε τα ευεργετήματα της εθελουσίας την ίδια ώρα που προσχηματικά δεν επιτρέπει σε άλλους συναδέλφους να κάνουν χρήση της εθελουσίας γιατί τους χρειάζεται.

Όσον αφορά τους συναδέλφους που είχαν πάρει δάνειο από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και είχαν εφησυχάσει από τις δηλώσεις του Προέδρου ότι για τις διαφορές που έχουν προκύψει δεν θα πληρώσουν τίποτα, ας περάσουν από ...το ταμείο να πληρώσουν μέρος της διαφοράς διότι είναι γνωστό ότι ο λόγος του Προέδρου είναι συμβόλαιο.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Από την ενημέρωση που είχαμε σχετικά με την Μελέτη του ΙΟΒΕ μεταξύ των ζητημάτων που μας παρουσιάστηκαν αξίζει πραγματικά να σταθούμε στο ότι ο Κλάδος προσφέρει το 2 % του ΑΕΠ, αλλά και στη μείωση των θέσεων εργασίας κατά 500 εργαζομένων περίπου, την τετραετία 2008 – 2011 καθώς και ότι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ οι μέσες συνολικές αμοιβές του Κλάδου το 2011 ήταν 83.000 Euro !!!! Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραγνωρίσουμε και …..την ταχύτητα με την οποία ο Πρόεδρος του ΠΣΕΕΠ έσπευσε να υιοθετήσει όλα τα παραπάνω, ευχαριστώντας πολλάκις την Διοίκηση της Εταιρείας για την ενημέρωση,  "…τέτοια εργαλεία πρέπει να μας δίνετε…" και υποσχόμενος ότι θα αναπαράγει με όλες του τις δυνάμεις τα παραπάνω στοιχεία προς όφελος της Εταιρείας. 

Από αυτό τον συνάδελφο "συνδικαλιστή" περιμένουν οι εργαζόμενοι να αγωνιστεί για τα Οργανογράμματα, τις Προσλήψεις, να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των εργαζομένων στο Ασφαλιστικό Πρόγραμμα, να διεκδικήσει αυξήσεις; Εμείς του ευχόμαστε Καλή Επιτυχία ως Συνδικαλιστή του ΣΕB και καλούμε επιτέλους τους συναδέλφους του Προεδρείου να σταματήσουν τα τραπεζώματα με τους παλιούς συντρόφους τους στην καταστροφή της Σύμβασης, να σταματήσουν να αλλολοβραβεύονται μυστικά ανταλλάσοντας πλακέτες και να αρχίσουν να σχεδιάζουν κάποια στρατηγική ώστε να μην αφήνουν άλλο ανενόχλητη την Εργοδοσία να εφαρμόζει τα σχέδια της σε βάρος των εργαζομένων.


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Σας καλούμε να δώσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ δυναμικό παρών στην απεργία που έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ στις 27.11.14 και να στείλουμε το ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν θα ανεχτούμε καμία άλλη ανατροπή στις εργασιακές μας σχέσεις.