Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

MEXΡΙ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ 10,5 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΧΡΕΗ! ΠΟΥ ΘΑ ΤΑ ΒΡΟΥΜΕ; Ε;


Όλα για το χρέος… Το ποσό των 10,5 δις ευρώ θα χρειαστεί η Ελλάδα μέχρι τον Αύγουστο για να πληρώσει τις εξωτερικές της υποχρεώσεις σε ομόλογα της ΕΚΤ και ιδιωτών που δεν μπήκαν στο PSI.

Στις 20 Μαΐου θα πρέπει να αποπληρωθούν δύο ομόλογα, συνολικού ύψους 5,6 δισ. ευρώ τα οποία είναι στην κατοχή της ΕΚΤ και θα καλυφθούν κυρίως από τη δόση των 6 δισ. ευρώ.
Τον Ιούνιο θα πρέπει να αποπληρωθούν υποχρεώσεις 1,5 δισ. ευρώ που αφορούν περίπου 900 εκατ. ευρώ για ομόλογα που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και 
600 εκατ. ευρώ για ομόλογα ιδιωτών τα οποία δεν συμμετείχαν στο PSI.
Τον Ιούλιο θα πρέπει να πληρώσει περίπου 600 εκατ. ευρώ και πάλι για ομόλογα ιδιωτών εκτός PSI.
Τον Αύγουστο θα πρέπει να έχει διαθέσιμα κεφάλαια 2,8 δισ. ευρώ για να πληρώσει ομόλογο αξίας 2 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ 
και περίπου 700 εκατ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο πλαίσιο της αποπληρωμής των δανείων που έχουμε ήδη λάβει από το Ταμείο.
Και το ερώτημα παραμένει… Μήπως νομίζετε πως θα βρεθούν τα χρήματα που χρειαζόμαστε, από το “πρωτογενές πλεόνασμα…;” Ξέρετε τώρα… Την εσωτερική στάση πληρωμών και τη μετακύλιση υποχρεώσεων που τη βάπτισαν πλεονασματικό προϋπολογισμό… Μπα… Από εμάς που θα πληρώσουμε φόρους που θα επιβληθούν με ένα ακόμη ΜΝΗΜΟΝΙΟ.

Μήπως χρειάζεται ξανά να τονίσουμε πως το χρέος είναι αέναο, ατέρμον και αβυσσαλέο, και πως μόνο με μια ΕΘΝΙΚΗ κυβέρνηση θα μπορέσουμε να τους πετάξουμε όλους αυτούς τους τοκογλύφους και να ανασάνουμε σαν άνθρωποι και να δούμε το μέλλον αισιόδοξα; Η περιττεύει όλο αυτό; 

Έτσι κι αλλιώς και οι εχθροί μας ακόμη σε αυτή τη χώρα το έχουν καταλάβει…

ΠΗΓΗ:periergaa.blogspot.com/

ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ (2012) - ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ ΚΑΙ ΦΟΡΑΩ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑ !

ΔΝΤ εμπιστευτικό

Παραεικόνα: Χάρης Μαθιόπουλος
Πριν από τέσσερα σχεδόν χρόνια, τον Μάιο του 2010, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμφώνησε να συμμετέχει στην πρόγραμμα επείγουσας χρηματοδότησης της Ελλάδας, για να αποφευχθεί η άτακτη χρεοκοπία της χώρας. Εδώ, ο αναγνώστης θα βρει το απόρρητο πρακτικό της τελευταίας συνεδρίασης. Θα δει πώς η ελληνική κυβέρνηση και οι ευρωπαίοι εταίροι της, πεπλανημένοι οι πρώτοι και παραπλανώντας οι δεύτεροι, άφησαν την Ελλάδα ξεκρέμαστη. Αντίθετα, μέχρι και την τελευταία ώρα, οι μη ευρωπαίοι εταίροι του Ταμείου προσπαθούσαν να προλάβουν αυτά που, από δική τους εμπειρία, ήξεραν ότι θα ακολουθήσουν.

Η Αυστραλία, η Κίνα, η Αίγυπτος, ο Καναδάς, η Ρωσία, η Ελβετία, η Αργεντινή, οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Βραζιλία - όλοι διατύπωναν ενστάσεις και σοβαρές επιφυλάξεις (οι περισσότερες σωστές, όπως φάνηκε στη διαδρομή) σχετικά με:

την καθυστέρηση στο αίτημα για βοήθεια
την κερματισμένη και ενίοτε ακατανόητη περιγραφή του προβλήματος
τις αισιόδοξες παραδοχές για την ανάπτυξη που συνόδευαν το πρόγραμμα, όπου η παραμικρή απόκλιση (θυμηθείτε το φιάσκο των «πολλαπλασιαστών») θα το τίναζε στον αέρα
τον κίνδυνο που θα αντιμετώπιζε το εγχείρημα υπό την ασφυκτική προς την Ελλάδα απαίτηση διψήφιας (σε ποσοστό) δημοσιονομικής προσαρμογής και τη δοκιμασία της ελληνικής κοινωνίας
Οι ευρωπαίοι εταίροι μας, δηλαδή η Γερμανία, και οι τεχνοκράτες του Ταμείου, καθησύχαζαν τις ανησυχίες. Στο τελευταίο σημείο, για παράδειγμα, απαντούσαν πως «είναι «εκπληκτικό» το ότι ο ιδιωτικός τομέας στηρίζει πλήρως το πρόγραμμα!».
Δεν θυμάμαι καμία αναφορά σε κάποια, σοβαρή, μέτρηση που να στηρίζει ένα τόσο… εκπληκτικό γεγονός.

Το κρίσιμο σημείο, όμως, ήρθε στο 4ο μέρος (Debt restructuring) κατά τη συζήτηση για την Αναδιάρθρωση του Χρέους. Προσέξτε! Η Αργεντινή, η Ινδία, η Ρωσία, η Ελβετία και η Βραζιλία ασκούν έντονη κριτική, εκφράζοντας τη λύπη και τις σοβαρότατες ανησυχίες τους για την απουσία από το πρόγραμμα του πιο σημαντικού στοιχείου από όλα: την Αναδιάρθρωση του Χρέους δια της συμμετοχής (στο κόστος) του Ιδιωτικού τομέα. Ώστε να αποφευχθεί η φυγάδευση (bailout) των κατόχων ελληνικών ομολόγων που ήταν, κυρίως, οι ευρωπαϊκές Τράπεζες.
Και να επωμιστεί, αποδοθεί και επιμεριστεί ευθύνη σε όλους που συμμετείχαν, ενέκριναν και υπέθαλπαν τον αλόγιστο δανεισμό της χώρας μας.

Το προσωπικό του Ταμείου απάντησε, απλά, ότι η αναδιάρθρωση του χρέους έχει αποκλειστεί από την ελληνική κυβέρνηση. Τόσο… καλοσυνάτοι, οι δικοί μας!

Εξάλλου, για να καμφθούν και οι τελευταίες αντιρρήσεις, οι Ολλανδοί, οι Γάλλοι και οι Γερμανοί μετέφεραν στα υπόλοιπα μέλη τη δέσμευση των εμπορικών τους Τραπεζών να στηρίξουν την Ελλάδα και γενικώς να διατηρήσουν τις θέσεις τους στα ελληνικά ομόλογα. Τέτοιοι κοινοί ψεύτες, οι ευρωπαίοι εταίροι μας!

Γιατί τη στιγμή που διαβεβαίωναν περί του αντιθέτου το συμβούλιο του ΔΝΤ, οι ολλανδικές, γαλλικές και γερμανικές Τράπεζες ξεφόρτωναν δισεκατομμύρια ελληνικού χρέους, πάνω στις ελληνικές και κυπριακές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία - καταβάλλοντας προμήθειες εκατοντάδων εκατομμυρίων (για να «προχωρούν» οι συναλλαγές) και τινάζοντας de facto το πρόγραμμα διάσωσης, πριν ακόμα ξεκινήσει, στον αέρα.

Με τέτοια διοίκηση και τέτοιους εταίρους, δεν χρειάζεται κανείς εχθρούς.

ΠΗΓΗ:protagon.gr

Το χαράτσι θα πληρώνεται κανονικά...μέχρι νεωτέρας

Το χαράτσι θα πληρώνεται κανονικά...μέχρι νεωτέρας
Κανονικά θα πληρώνεται το χαράτσι μέχρι να εκδοθεί η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου επί του θέματος.
Με άλλα λόγια, μπορεί σήμερα το Δ΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου να έκρινε αντισυνταγματικό και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου το πρώτο χαράτσι (έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτημένων δομημένων επιφανειών) που είχε επιβληθεί, ωστόσο η απόφαση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια για νέα κρίση.
Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μιχ. Θεοχαρίδης πρέπει μέσα στο επόμενο διάστημα να ορίσει την ημέρα που θα συζητηθεί (δικάσιμος) η επίμαχη υπόθεση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Αφού συζητηθεί η υπόθεση μετά θα εκδοθεί η σχετική απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.
Η απόφαση αυτή της Ολομέλειας δύο πράγματα μπορεί να πει:
-Πρώτον, ότι το χαράτσι είναι συνταγματικό. Στην περίπτωση αυτή δεν αλλάζει τίποτα και καλώς όλοι οι πολίτες πλήρωσαν το χαράτσι.
-Δεύτερον, ότι το χαράτσι είναι αντισυνταγματικό. Στην δεύτερη αυτή περίπτωση αυτή η υπόθεση θα οδηγηθεί στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ). Και θα οδηγηθεί στο ΑΕΔ, καθώς η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει κρίνει ότι το χαράτσι είναι συνταγματικό, αλλά δεν μπορεί να κόβεται το ηλεκτρικό ρεύμα σε περίπτωση που δεν πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Το ΑΕΔ στη δεύτερη αυτή περίπτωση, επιλαμβάνεται καθώς το Σύνταγμα αναφέρει ότι εάν υπάρξουν αντίθετες αποφάσεις για το ίδιο θέμα μεταξύ των τριών μεγάλων δικαστηρίων της χώρας (Συμβούλιο της Επικρατείας, Άρειος Πάγος και Ελεγκτικό Συνέδριο), τότε την τελική και οριστική απόφαση θα την έχει αυτό (ΑΕΔ).
Όλες αυτές οι δικαστικές διαδικασίες μέχρι να υπάρξει οριστική απόφαση απαιτούν -περίπου- χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο ετών.
Αναγκαίο είναι εξάλλου να αναφερθεί ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου αφορά το πρώτο χαράτσι. Δηλαδή αυτό που ήδη έχει εισπραχθεί. Άρα δεν τίθεται καν θέμα πληρωμής ή όχι. Σήμερα, οι πολίτες πληρώνουν χαράτσι που έχει επιβληθεί με νεότερο νομοθετικό καθεστώς για το οποίο δεν έχουν επιληφθεί ακόμα τα δικαστήρια.

ΠΗΓΗ;newsbomb.gr

EUROSTAT: "Δεν υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα"!


Σε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung υπό τον τίτλο «Ωραίοι Λογαριασμοί από την Αθήνα» ο επικεφαλής της Eurostat Βάλτερ Ραντερμάχερ, "αδειάζει" τον Α.Σαμαρά και τη συγκυβέρνηση για τις δηλώσεις επιτυχίας σχετικά με την πορεία του προϋπολογισμού του 2013 και δηλώνει ότι οι δηλώσεις αυτές οφείλονται στην δύσκολη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται και του συστήνει να...μάθει να υπολογίζει τους αριθμούς! Συγκεκριμένα είπε:

«Δεν υπάρχουν ακόμη ανθεκτικοί αριθμοί για το έλλειμμα και το ύψος του χρέους για το 2013», υποστηρίζει, διευκρινίζοντας ότι τα στοιχεία ακόμη συλλέγονται και η διαδικασία αυτή διαρκεί ως το τέλος Μαρτίου. «Μέχρι τότε», δηλώνει ωμά, όλοι οι άλλοι αριθμοί οι οποίοι ανακοινώνονται είναι καθαρές εικασίες».

«Ο επικεφαλής της Eurostat αντικρούει με αυτό έμμεσα τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά», εκτιμά η εφημερίδα και προσθέτει ότι «ο συντηρητικός επικεφαλής της κυβέρνησης είχε τελευταία ανακοινώσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ότι η Ελλάδα πέτυχε το 2013 για πρώτη φορά εδώ και χρόνια ένα πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ».

Σύμφωνα με τον Ραντερμάχερ, ένας ετήσιος ισολογισμός μπορεί να γίνει μόνο όταν υπάρχουν όλα τα στοιχεία και για τα τέσσερα τρίμηνα και το τέταρτο τρίμηνο είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, διότι στο τέλος του χρόνου είναι πληρωτέοι φόροι και άλλες εποχιακές καταβολές. Αυτός ο ετήσιος ισολογισμός τώρα δεν είναι ακόμη εφικτός, επισημαίνει η εφημερίδα.

«Δεν έχουμε ακόμη στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο του 2013», δηλώνει ο επικεφαλής της Eurostat και υπογραμμίζει με νόημα πως η Υπηρεσία του  εργάζεται ανεξάρτητα από πολιτικές ελπίδες. «Δεν υπολογίζουμε τους αριθμούς έτσι όπως θα το επιθυμούσε ο Ελληνας Πρωθυπουργός Σαμαράς, αλλά όπως το προβλέπουν οι νόμοι και τα πρότυπα. Σημειώνουμε τις πολιτικές επιθυμίες. Αυτό είναι όλο».

Τέλος Μαρτίου η Eurostat θα υπολογίσει το επίσημο νέο χρέος. «Τότε θα δημοσιοποιήσουμε αριθμούς επί των οποίων θα μπορούμε να βασιστούμε. Αυτές είναι τιμές οι οποίες είναι 'ανθεκτικές'», συμπληρώνει.

Το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς παραταύτα ήδη ανακοινώνει αριθμούς οφείλεται στην δύσκολη πολιτική κατάσταση, εκτιμά ο συντάκτης του δημοσιεύματος και αναφέρει ότι «για τον συνασπισμό συντηρητικών και σοσιαλιστών είναι πρακτικά σημαντικό για την επιβίωσή τους να μπορούν να επιδείξουν επιτυχίες στον δρόμο προς την έξοδο από την δραματική κρίση»..

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ – Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΠΑΝΤΑ

20140208-124745.jpg
Η αρχή έγινε το 1822 – 1827 με τα δάνεια “Ανεξαρτησίας”. Τότε που άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά η επανάσταση κατά του Τούρκικου ζυγού.
Παρά τις προσπάθειες που έκαναν οι επαναστατημένοι Έλληνες να δανειστούν, για να εξοπλιστούν οι αγωνιστές της ελευθερίας, καμία από τις μεγάλες δυνάμεις δεν έδειξε ενδιαφέρον, προφανώς για να μη δυσαρεστήσουν το σουλτάνο. Λίγο μετά όμως, όταν τα πράγματα άλλαξαν κι η πλάστιγγα έγειρε προς το μέρος των Ελλήνων, η Αγγλική κυβέρνηση διεμήνυσε το Μαυροκορδάτο ότι θα τη δυσαρεστούσε ιδιαίτερα αν δεν προτιμούσε να δανειστεί από το Αγγλικό χρηματοδοτικό σύστημα. Συμφωνήθηκαν δύο δάνεια το ένα το 1824 και το άλλο το 1825. Από τη στιγμή αυτή η Ελλάδα μπαίνει στο φαύλο κύκλο της απάτης και του αέναου
χρέους με πρωτεργάτη της εκμετάλλευσης κυρίως την Αγγλία, που έβλεπε την Ελλάδα ως προτεκτοράτο.
Από το αρχικό κεφάλαιο του δανείου, που δόθηκε στην Ελλάδα, παρακρατήθηκε το 41% ως προκαταβολή τόκων. Από το υπόλοιπο 59% , και με τη μεσολάβηση των ίδιων των Άγγλων, παραγγέλθηκε από τη Γερμανία πολεμικό υλικό το οποίο απεδείχθη άχρηστο. Το χειρότερο ήταν ότι τα δάνεια πάρθηκαν με υποθήκη τις “εθνικές γαίες”, τα εδάφη δηλαδή που θα απελευθέρωναν οι Έλληνες από τους Τούρκους. Ήταν τέτοιοι οι όροι του δανείου και η εκμετάλλευση των Ελλήνων που οι ίδιοι οι Times του Λονδίνου έγραψαν: “ η Ελληνική υπόθεση προδόθηκε στην Αγγλία, η Ελλάς θα θριάμβευε άνευ του Αγγλικού χρηματιστηρίου.”
Το υπόλοιπο 10 % που έφτασε στους Έλληνες κι αυτό κατασπαταλήθηκε μεταξύ των οπλαρχηγών με τα “πανογραψήματα”.
Το 1826 η κυβέρνηση Ζαίμη δεν είχε “μία” στο εθνικό ταμείο για να βοηθήσει τους πολιορκημένους στο Μεσολόγγι. Ελλάδα τότε ονομάστηκε “Ψωροκώσταινα”.
Το 1827 κηρύχθηκε η πρώτη πτώχευση.
Το 1828 ο Καποδίστριας........
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΗΓΗ:olympia.gr/

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ


Έφτασε η ώρα.Σταμάτησαν τα μεγάλα λόγια και ξεκινάνε οι μεγάλες πράξεις Εαν θέλουμε να έχουμε δικαιώματα και ΣΣΕ πρέπει να στηρίξουμε με την φυσική παρουσία μας όλους τους αγώνες που θα αποφασίσει το σωματείο μας. Αυτά τα δικαιώματα και η ΣΣΕ είναι το κοινό μας σπίτι, δεν μας τα χάρισε κάνεις, τα κέρδισαν οι εργαζόμενοι με αγώνες.Δεν θα επιτρέψουμε λοιπόν σε κανένα να διαχωρίσει τους εργαζόμενους.
      
           ΟΤΑΝ ΤΟ ΑΔΙΚΟ ΜΑΣ ΠΝΙΓΕΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΜΑΣ

ANAKOINΩΣΗ ΠΣΕΕΠ


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι 

 Όπως γνωρίζετε και από προηγούµενες ανακοινώσεις µας, τον Ιανουάριο πραγµατοποιήθηκαν τρεις συναντήσεις µε την Εταιρεία για την ΕΣΣΕ και τον Εσωτερικό Κανονισµό. Η Εταιρεία αρνείται να δεχθεί σαν βάση διαλόγου το πλαίσιο του ΠΣΕΕΠ και επιµένει στις προσβλητικές προτάσεις της για τη νέα ΕΣΣΕ και τον Εσωτερικό Κανονισµό, οι οποίες ουσιαστικά διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις και θέλουν να µας γυρίσουν πολλά χρόνια πίσω. 

 Επιχειρεί να προχωρήσει σε ανατροπή του σηµερινού εργασιακού και µισθολογικού καθεστώτος και να διασπάσει τους εργαζόµενους, βάζοντας δεύτερη ταχύτητα. Ένα προκλητικό δείγµα τωνπροθέσεών της είδατε όλοι στις ανακοινώσεις της για την ΕΣΣΕ. 
 Το Σωµατείο αφού εξάντλησε όλα τα περιθώρια συνεννόησης και καλόπιστου διαλόγου ώστε να υπάρξει συµφωνία, συγκάλεσε τα αρµόδια όργανά του για να πάρουν αποφάσεις και προγραµµατίσουν τη δράση τους από εδώ και στο εξής. 
 Όλες αυτές τις ηµέρες, το Σωµατείο µε περιοδείες του ενηµέρωσε τους εργαζόµενους για τα δύο αυτά θέµατα και έγινε κοινωνός και αποδέκτης των αγωνιών αλλά και της οργής των συναδέλφων µας που προκάλεσε η στάση της Εταιρείας. Καταλήξαµε στη µόνη επιλογή που έχουµε, να υπερασπιστούµε τη 
δουλειά µας, τις συνθήκες ασφαλείας και τους µισθούς µας από κάθε σχέδιο για συρρίκνωση και περικοπές. 
 Για τους λόγους αυτούς, συνεδρίασαν σήµερα Σάββατο 08/02/14 το ∆ιοικητικό και το Γενικo Συµβούλιο του Σωµατείου, προκειµένου να ενηµερώσει, να συζητήσει και να πάρει αποφάσεις για την κατάσταση που διαµορφώνεται γύρω από την ΕΣΣΕ και τον Εσωτερικό Κανονισµό. 
 Το Γενικό Συµβούλιο µε ΟΜΟΦΩΝΕΣ αποφάσεις του, εξουσιοδότησε το ∆.Σ. του Σωµατείου να προκηρύξει απεργιακές κινητοποιήσεις, επιλέγοντας το χρόνο προκήρυξης, τις µορφές και τη διάρκεια αυτών. Επίσης ενέκρινε ΟΜΟΦΩΝΑ το σχέδιο του νέου Εσωτερικού Κανονισµού, ο οποίος θα αποσταλεί εξωδίκως στην Εταιρεία. 
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι 
 Σας καλούµε να κλείνετε τα αυτιά σας, σε αυτούς που θα επιχειρήσουν να φέρουν σύγχυση και παραπληροφόρηση και να ακούτε µόνο την υπεύθυνη ενηµέρωση του Σωµατείου. τον θυµό µας να τον εκφράσουµε µε την καθολική µας συµµετοχή, την φυσική παρουσία µας έξω από τις πύλες των χώρων δουλειάς, την περιφρούρηση κάθε απεργίας µας. Οι συνάδελφοι στα συγκροτήµατα θα χρειαστεί να καταβάλουν πολύ κόπο για την ασφαλή κατάσταση των µονάδων σε όποια φάση βρεθούν. 
Αξίζει όµως τον κόπο, γιατί υπερασπιζόµαστε τη δουλειά µας και τα δικαιώµατά µας. Αυτοί που µας προτείνουν περικοπές για να σωθεί η Εταιρεία, είναι οι ίδιοι που την έφτασαν ως εδώ και τώρα εκµεταλλεύονται την κρίση για να φορτώσουν στις πλάτες των εργαζοµένων τις δικές τους λανθασµένες επιλογές. 
 Ας ακουµπήσουµε λοιπόν ο ένας πλάι στον άλλο όπως ταιριάζει σε εργαζόµενους. Αρκετά µας κόστισαν οι περιχαρακώσεις και οι αντιθέσεις µεταξύ µας. 
 Η υπεράσπιση της δουλειάς µας δεν θα έρθει από «σωτήρες» έξω από εµάς, ούτε πολύ περισσότερο από όποιους έστρωσαν το χαλί των ανατροπών που επιχειρούνται. 
Ας γίνει ο καθ’ ένας µας κοµµάτι του τείχους που πρέπει να χτίσουµε για να υπερασπιστούµε τα εργασιακά και κοινωνικά µας δικαιώµατα. 
Οι εργαζόµενοι είναι η δύναµη, οι εργαζόµενοι θα δώσουν και την λύση. 

Κομπίνα στη ΔΕΗ με το εφάπαξ των υπαλλήλων


Στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται το τελευταίο διάστημα υποθέσεις υπαλλήλων που κατάφεραν να λάβουν το εφάπαξ, παρόλο που έχει σχεδόν καταργηθεί η καταβολή του.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, στο «μικροσκόπιο» του υπουργείου βρίσκονται 280 και πλέον υπάλληλοι της ΔΕΗ, οι οποίο εμφανίζονται να έχουν λάβει ολόκληρο το εφάπαξ παρακάμπτοντας μάλιστα τη σειρά προτεραιότητας.
Έτσι, όσοι είχαν καταθέσει τα δικαιολογητικά τους το 2010 με προσωρινές συνταξιοδοτικές αποφάσεις πήραν το εφάπαξ μειωμένο κατά 38,5%. Ενώ, όσοι εμφάνισαν οριστικές αποφάσεις έως τον Ιούνιο του 2010 έλαβαν ολόκληρο το ποσό, αφού άλλαζαν τη σειρά προτεραιότητας.
Πάντως, στο στόχαστρο του ΥΠΟΙΚ έχουν μπει και άλλα Ταμεία, τα οποία χορηγούν υψηλότερο εφάπαξ από τις εισφορές που έχουν καταβάλει οι εργαζόμενοι.
Απτό παράδειγμα των προαναφερθέντων αποτελεί ο Οργανισμός Προώθησης Εμπορίου -μια υπηρεσία του υπουργείου Ανάπτυξης- όπου οι 150 εργαζόμενοι είχαν εξασφαλίσει εφάπαξ 180.000 ευρώ, μέσω μιας ιδιωτικής ασφάλισης, τις εισφορές για την οποία κατέβαλε το Δημόσιο, στα πρότυπα των τραπεζών.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ?...


Ως ευχάριστη έκπληξη διαφήμισαν με έκδηλη ικανοποίηση οι Κυβερνητικοί εταίροι το υπεραυξημένο σε σχέση με τις προβλέψεις πρωτογενές πλεόνασμα του έτους 2013. 1,4 δισ. ευρώ περίπου. Αν και δεν είμαι οικονομολόγος αλλά ζω σ΄ αυτή την κοινωνία που χειμάζεται και όχι στη γυάλα των κυβερνητικών γραφείων, κάνω, μαζί με πολλούς άλλους, μια απλή σκέψη.

Από πού προέκυψε το πλεόνασμα αυτό ; Αναμφισβήτητα από την υπερφορολόγηση του κόσμου και μάλιστα όχι με βάση την οικονομική δραστηριότητα, αλλά την περιουσία. Τα χρήματα αυτά με απλά λόγια βγήκαν από τις τσέπες του κόσμου και πήγαν στο δημόσιο Ταμείο με κριτήριο κυρίως την περιουσιακή του κατάσταση και όχι από την οικονομική του δραστηριότητα. Αν έβγαιναν από την δραστηριότητα π.χ. ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος ή από την φοροδιαφυγή, θα χαιρόμουνα ιδιαίτερα, γιατί αυτό θα σήμαινε ανάπτυξη και πραγματική αύξηση του εθνικού εισοδήματος.

Δυστυχώς όμως βγήκαν μόνο από φόρους που επιβάρυναν την περιουσία που έφτιαξαν οι πολίτες, βασικά η μεσαία τάξη, στον καιρό της ευμάρειας των δανεικών, αφού η οικονομική δραστηριότητα μειώνεται συνεχώς. Η προέλευση αυτή του «πρωτογενούς πλεονάσματος» έχει πολλαπλές συνέπειες.

Πρώτον τα χρήματα αυτά αποσύρθηκαν από την ήδη συρρικνωμένη αγορά και την κατανάλωση, που μειώθηκε ισόποσα. Γιατί με τα καθηλωμένα δραματικά εισοδήματα του μέσου πολίτη, τα χρήματα που, τρέμοντας τις κατασχέσεις και τον εισαγγελέα, έδωσε για να ξοφλήσει τους διάφορους φόρους, βγήκαν είτε από τις λίγες οικονομίες του είτε με την μείωση των δαπανών του.

Είτε όμως βγήκαν από την μείωση των αποταμιεύσεών των πολιτών στις τράπεζες, των οποίων η ήδη πενιχρή δυνατότητα χρηματοδότησης της οικονομίας μειώθηκε περαιτέρω, είτε βγήκαν από τα ήδη μειωμένα εισοδήματα με περαιτέρω υποβάθμιση της ζωής των πολιτών, ένα και το αυτό. Γιατί πήγαν στο Δημόσιο Ταμείο χρήματα που διαφορετικά θα πήγαιναν στην αγορά. Αυτό όμως σημαίνει περαιτέρω μείωση της οικονομικής δραστηριότητας δηλαδή κι άλλη ύφεση, δυσπραγία, ανέχεια, ανεργία και άλλα μαγαζιά κλεισμένα. Συνέχιση του φαύλου κύκλου και περαιτέρω απομάκρυνση της πολυπόθητης και αόρατης για χρόνια ανάπτυξης.

Το δεύτερο και εξίσου σημαντικό είναι ότι τα αυξημένα έσοδα του δημοσίου προέκυψαν από την φορολόγηση της περιουσίας. Και υπολογίσθηκαν με τις αξίες της περιουσίας τότε που αποκτήθηκε, που απέχει παρασάγγας από τις σημερινές. Δεν αντιλαμβάνονται οι οικονομικοί φωστήρες, ντόπιοι και ξένοι, πως οι αντικειμενικές αξίες έχουν γίνει όνειρο απατηλό για όσους θέλουν να πουλήσουν ακίνητο ;

Το θέμα αυτό έχει πολλαπλές συνέπειες, οικονομικές και κυρίως κοινωνικές. Η φορολόγηση ανύπαρκτης ή υπερεκτιμημένης περιουσίας, που ουσιαστικά βρίσκεται εκτός συναλλαγής (ποιος άραγε αγοράζει σήμερα ακίνητα;) εκτός από το ότι είναι παράνομη και αντισυνταγματική με την έννοια του φόρου που δίνει το Σύνταγμά μας, δημιουργεί βαθύτατο αίσθημα αδικίας στον κόσμο, που μεγαλώνει την αμφισβήτηση, την αγανάκτηση και εν τέλει την οργή του. Κυρίως όμως μηδενίζει την ελπίδα και την αισιοδοξία που είναι η μήτρα της προόδου και της ανάπτυξης.

Και το ζητούμενο είναι πως θα εκδηλωθεί η οργή αυτή του κόσμου, που θολωμένος δεν βλέπει και δεν μπορεί να κρίνει και να επιλέξει με νηφαλιότητα και καθαρό μυαλό. Αυτοί που νομίζουν ότι ο απλός Έλληνας πιστεύει τις εξαγγελίες για επιστροφή ποσοστού του πρωτογενούς πλεονάσματος (30%) στους κοινωνικά ασθενέστερους, με την μορφή κάποιου επιδόματος ελεημοσύνης, δηλαδή ασπιρίνη στον καρκίνο, πλανώνται πλάνη οικτρά. Οι άνεργοι δεν θέλουν ελεημοσύνη και επιδόματα, θέλουν δουλειά και για να γίνουν δουλειές, χρειάζεται οικονομική δραστηριότητα, που δεν διαφαίνεται στον ορατό ορίζοντα.

Θα μου πει κάποιος τι πρέπει να γίνει. Το Κράτος χρειάζεται λεφτά. Πρέπει να το πάρουμε επιτέλους απόφαση πως αν δεν μειωθούν τα έξοδα του κράτους που ρουφάνε τους φόρους και τα πλεονάσματα, δηλαδή το αίμα της οικονομίας και της κοινωνίας, δεν υπάρχει διέξοδος. Θα σερνόμαστε και μάλιστα σε μονοπάτια κοινωνικά και πολιτικά επικίνδυνα.

Γιώργος Δ. Ανδρέου

ΠΗΓΗ:logoplokies.blogspot.gr/

Γ. Μανιάτης: Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται σε σπουδαία γεωπολιτική θέση

Γ. Μανιάτης: Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται σε σπουδαία γεωπολιτική θέση
«Τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της ΝΑ Μεσογείου, ταυτόχρονα με τη δημιουργία αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου, αρχίζουν να δίνουν στην ταραγμένη περιοχή, όπου ανήκουν η Ελλάδα και η Κύπρος, μία πολύ σπουδαία γεωπολιτική και γεωοικονομική θέση», δήλωσε ο υπουργός ΠΕΚΑ, κ. Γιάννης Μανιάτης στο συνέδριο «Τολμήστε τη δημοκρατία», που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ο κ. Μανιάτης έκανε λόγο για «τεράστιο συγκριτικό-εθνικό πλεονέκτημα για την πατρίδα μας, που πρέπει να συνεχίσουμε να το αναδεικνύουμε», καθώς όπως είπε, «οι πρόσφατες ανακαλύψεις έχουν διαμορφώσει ουσιαστικά μια νέα ελπίδα για την ΕΕ, ότι αρχίζει να αναδύεται μία νέα σημαντική πηγή ενέργειας και των 28 μελών κρατών».

Αναφερόμενος στις επικείμενες ευρωεκλογές ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι «τη σημερινή Ευρώπη κινδυνεύουμε να την «κλέψει» ο λαϊκισμός, ο ναζισμός, η ανευθυνότητα και η έλλειψη στοιχειώδους αισθητικής», θέτοντας ως στοίχημα το «αν θα καταφέρουμε με έντιμο, βαθύ και ειλικρινή, αναστοχασμό, να ξαναεντοπίσουμε το βαθύ αξιακό περιεχόμενο της ΕΕ, για τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε επίσης στη «μάχη των μαχών», όπως χαρακτήρισε τη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της Ελληνικής, αλλά και τις επερχόμενης Ιταλικής προεδρίας, σχετικά με το «πλαίσιο, κλίμα και ενέργεια μέχρι το 2030», προβλέποντας πιθανή «σύγκρουση ανάμεσα στην περιβαλλοντική ισορροπία και την αξιοποίηση ορυκτών πόρων, και όχι μόνο», όπως είπε, τονίζοντας ταυτόχρονα την πρόθεση της ελληνικής πλευράς για εξισορρόπιση και σύνθεση των διαφορετικών θέσεων.

Ο κ. Μανιάτης μιλώντας για τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας επεσήμανε ότι η Ευρώπη οφείλει να συνεχίσει να έχει την περιβαλλοντική πρωτοπορία, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για χαμηλό ενεργειακό κόστος στη βιομηχανία, αλλά και την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών.

Τέλος, ως βασικό πυλώνα της ενεργειακής πολιτικής έθεσε την ενεργειακή αποδοτικότητα και την εξοικονόμηση ενέργειας στον κτιριακό τομέα, καθώς όπως υποστήριξε, «το μοντέλο δεν μπορεί να είναι μόνο η παραγωγή περισσότερης ενέργειας, αλλά και η εξοικονόμησή της».

ΠΗΓΗ:zougla.gr

Και η Αυστραλία εγκαταλείπει τις ΑΠΕ κι επιστρέφει στο λιγνίτη!


Δεν πέρασαν ούτε μερικές ώρες απ' την προηγούμενη ανάρτησή μας οτι η φθηνή ενέργεια στηρίζει τη βιομηχανική παραγωγή και η ακριβή τη σκοτώνει και τα νέα μας ήρθαν απ' τη μακρινή για μας Αυστραλία: η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία του Queensland, η Stanwell, που ανήκει στην τοπική κυβερνηση, κλείνει το μεγαλύτερό της ...
εργοστάσιο ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο Swanbank E και επιστρέφει στο παλιό της ανθρακικό εργοστάσιο Tarong (δεκαετία του 1980), κοντά στο Μπρισμπέιν, το οποίο και θα αναβαθμίσει. Ταυτόχρονα καλεί την Αυστραλιανή κυβέρνηση να αναθεωρήσει την πολιτική για τις ΑΠΕ, επειδή εκτοξεύει τς τιμές της ενέργειας.
Δηλαδή η ΔΕΗ του Queensland επιστρέφει στο κάρβουνο, για να εξασφαλίσει φθηνή ενέργεια στους πολίτες! Ενώ η δική μας ΔΕΗ έχει εγκαταλείψει το λιγνίτη στην τύχη του .
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr/

Κύπρος: Εξετάζεται ενδεχόμενο πώλησης φυσικού αερίου στην Αίγυπτο


Τις πιθανότητες στενότερης συνεργασίας Κύπρου και Αιγύπτου στον τομέα των υδρογονανθράκων, μεταξύ των οποίων και της πώλησης του κυπριακού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, θα εξετάσει τεχνική Επιτροπή που θα συσταθεί άμεσα και θα έχει την πρώτη της συνάντηση το Φεβρουάριο.

Αυτό αποφασίστηκε σε συνάντηση του Κύπριου Υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη και του Αιγυπτίου Υπουργού Πετρελαίων Sherif Ismail, οι οποίοι συναντήθηκαν στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κύπρος στρέφεται προς την Αίγυπτο, ως μέρος της διαδικασίας εξέτασης όλων των πιθανών επιλογών της για αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που υπάρχουν στην ΑΟΖ της.

Η Λευκωσία, θέλει να έχει πέραν από το σχέδιο Α’ που είναι η δημιουργία τερματικού υγροποίησης και σχέδιο Β’ ή ακόμα και σχέδιο Γ’, σε περίπτωση που αυτή η προσπάθεια δεν είναι άμεσα υλοποιήσιμη.

Πριν από πέντε χρόνια, η Κύπρος συζητούσε την πιθανότητα αγοράς φυσικού αερίου από την Αίγυπτο, καθώς η χώρα αποτελούσε έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς αερίου για την Ευρώπη και τη Μεσόγειο. 

Ωστόσο, οι αυξανόμενες εγχώριες ανάγκες και η πολιτική αστάθεια στη χώρα οδήγησαν σε μείωση των εξαγωγών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετούνται συμβόλαια που ήδη υπήρχαν με ξένες εταιρείες.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr