Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

ΚΥΠΡΟΣ 1974 - ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ

Δελτίο Τύπου - Συνάντηση ΓΣΕΕ με τον Υπουργό Εργασίας και τους εργοδοτικούς φορείς


Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 19/7/2012 συνάντηση της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών φορέων με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας.

Κατά τη συνάντηση, τη δεύτερη κατά σειρά τις τελευταίες ημέρες της Συνομοσπονδίας με την ηγεσία του Υπουργείου, τέθηκε για ακόμη μια φορά από τη ΓΣΕΕ το σύνολο των αιτημάτων και διεκδικήσεων των εργαζόμενων, μετά τα τραγικά αποτελέσματα των μνημονιακών πολιτικών για τον κόσμο της μισθωτής εργασίας.

Η Συνομοσπονδία έχει καταστήσει απολύτως σαφές από την πρώτη στιγμή και επανέλαβε και σήμερα στον κ. Βρούτση ότι βάση διαλόγου με τους εργοδότες αποτελεί η έγγραφη συμφωνία–επιστολή των δύο μερών της 2/2/2012 προς τον τότε Πρωθυπουργό, δυστυχώς όμως και στη νέα συνάντηση παρουσία του συνόλου των κοινωνικών φορέων δεν απαντήθηκε το βασικό και θεμελιώδες ερώτημα εάν η όποια συμφωνία ΓΣΕΕ-ΣΕΒ-ΓΣΕΒΕΕ-ΕΣΕΕ θα υλοποιηθεί από την κυβέρνηση.

Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά και μόνο στην Κυβέρνηση η οποία θα κληθεί να αποκαταστήσει τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των εργαζομένων τα οποία ανατράπηκαν μέσα από την εκθεμελίωση του εργατικού θεσμικού πλαισίου, των ΣΣΕ, των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, της μετενέργειας, του ΟΜΕΔ, αλλά και της κατάργησης των ΟΕΕ και ΟΕΚ.

Στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκε και το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα της ανεργίας, ενώ όσον αφορά στο θέμα της κοινωνικής πολιτικής που ασκούσαν οι δύο οργανισμοί (ΟΕΚ, ΟΕΕ) η ηγεσία του Υπουργείου δεσμεύτηκε για τη συνέχιση βασικών παροχών προς τους δικαιούχους, οι οποίες θα εξετασθούν και θα καθοριστούν από ειδική επιτροπή. Ανάλογη επεξεργασία θα γίνει και για την άμεση προώθηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τη δημιουργία 80.000 νέων θέσεων εργασίας.

Η ΓΣΕΕ θα επιδιώξει και θα πετύχει την επικαιροποίηση της συμφωνίας της 2/2/2012 με τους εργοδότες, η Κυβέρνηση όμως θα πρέπει να αποδείξει αν μπορεί να διαπραγματευθεί και να επιβάλλει αυτή τη συμφωνία, ανεξάρτητα από τις όποιες επιταγές της Τρόικας.

Τα συνδικάτα θα συνεχίσουν τον αγώνα για την ανατροπή αυτών των πολιτικών που το μόνο που κατάφεραν είναι να οδηγήσουν τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση και την οικονομία σε όλο και μεγαλύτερη ύφεση.
ΠΗΓΗ:gsee.gr

Ιδιωτικοποιούνται μερικώς τα πετρέλαια της Νιγηρίας


Η μερική ιδιωτικοποίηση της πετρελαϊκής βιομηχανίας της Νιγηρίας προβλέπεται στο νομοσχέδιο που τίθεται προς ψήφιση στη Βουλή της χώρας.

Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αναδιαρθρώνονται όλες οι πτυχές της μεγαλύτερης ενεργειακής βιομηχανίας της Αφρικής. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, αλλάζει η φορολόγηση των εταιριών που δραστηριοποιούνται στη χώρα (Shell, Exxon και Chevron) ενώ παράλληλα θεσπίζεται ειδικό ταμείο για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής στο Δέλτα του Νίγηρα, όπου εντοπίζονται και τα σημαντικότερα κοιτάσματα πετρελαίου.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή μετά τις 17 Σεπτεμβρίου.
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Chevron: Απέκτησε πρόσβαση στις πετρελαιοπηγές του βορείου Ιράκ


Η Chevron Corp. προχώρησε στην εξαγορά δύο μπλοκ στις κουρδικές περιοχές του Ιράκ από την ινδική Reliance Industries χωρίς ωστόσο να γίνουν γνωστοί οι όροι της συμφωνίας. Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η Chevron απέκτησε το 80% και τη διαχείριση των μπλοκ Rovi και Sarta. Σημειώνεται πως η Chevron γίνεται η δεύτερη εταιρεία των ΗΠΑ η οποία αποκτά πρόσβαση στις πετρελαιοπηγές του βορείου Ιράκ μετά την Exxon Mobil. Η αντίδραση της κυβέρνησης του Ιράκ ήταν άμεση με αξιωματούχο να δηλώνει στο Dow Jones Newswires πως η εταιρεία θα αποκλειστεί από οποιαδήποτε μελλοντικό διαγωνισμό.
ΠΗΓΗ:capital.gr

Αφορολόγητο πετρέλαιο


Τη χορήγηση αφορολόγητου πετρελαίου, σε αγρότες και κτηνοτρόφους, ζητούν με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, πέντε βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που εκλέγονται στην περιφέρεια.

Οι Δάνης Τζαμτζής (βουλευτής Πέλλας), Ανδρέας Κουτσούμπας (Βοιωτίας), Γιώργος Κωνσταντόπουλος (Βοιωτίας), Γιάννης Λαμπρόπουλος (Μεσσηνίας) και Δημήτρης Κυριαζίδης (Δράμας), υπογραμμίζουν ότι παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, η τιμή του πετρελαίου, θα μειωθεί ελάχιστα .

Ζητούν «να ισχύσει ότι και στη ναυτιλία, όπου τα πλοία παίρνουν αφορολόγητο πετρέλαιο», ενώ εισηγούνται την τοποθέτηση GPS στα βυτιοφόρα, για να καταγράφονται όλα τα δρομολόγιά τους.

ΠΗΓΗ:inews.gr

Δελαβέκουρας: Δεν έχει συσταθεί επιτροπή για ΑΟΖ


Δεν έχει συσταθεί επιτροπή για την ΑΟΖ, ή τις θαλάσσιες ζώνες, με το θέμα αυτό ασχολούνται οι αρμόδιες κυβερνητικές και κρατικές αρχές και ο υπουργός Εξωτερικών έχει υπογραμμίσει ότι το θέμα αυτό αντιμετωπίζεται με πολύ μεγάλη σοβαρότητα και προσοχή.

Αυτό απάντησε ο εκπρόσωπος του υπ. Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, κληθείς να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα για το θέμα της ΑΟΖ, το μη οποίο χαρακτήρισε «μη ακριβές».
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Ν.Φωτόπουλος: "Βάζετε σε κίνδυνο τη ζωή μου"


Για λυσσαλέα και ενορχηστρωμένη επίθεση εναντίον του η οποία οδηγεί σε στοχοποίησή του και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος, σε ανοιχτή επιστολή που απηύθυνε σήμερα προς τον πρωθυπουργό, τους βουλευτές και τους δημοσιογράφους.

«Άλλο πράγμα είναι η κριτική, άλλο η σκληρή κριτική και εντελώς διαφορετικό η στοχοποίηση όσων διαφωνούν μαζί σας», αναφέρει ο κ. Φωτόπουλος.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ επικαλείται άρθρα με τίτλο «Σκοτώστε τώρα τον "Φωτόπουλο" (που κρύβετε μέσα σας)» και «Μην πειράζετε το σκάλπ του Φωτόπουλου», καθώς και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος στη Βουλή κάλεσε τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να πει στον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ «Αποχαιρέτα την Αλεξάνδρεια που χάνεις».

Ο κ. Φωτόπουλος αναφέρει ακόμη πως δεν απείλησε τη χώρα με μπλακ-άουτ αλλά δήλωσε ότι «εάν χρειαστεί θα ασκήσουμε το νόμιμο, συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά μας της απεργίας», για να μην αυξηθεί η τιμή της κιλοβατώρας.

Αναλυτικά η επιστολή του Ν.Φωτόπουλου έχει ως εξής:
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κλείνει το "παράθυρο" στο λαθρεμπόριο, προς τα κάτω η εξίσωση των ΕΦΚ στα καύσιμα

 
Κοινωνικό "λίφτινγκ" στην εξίσωση του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης με εκείνου του κίνησης, ώστε αυτή να γίνει προς τα κάτω, επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών σε συνεννόηση με το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Πρόκειται για τη πλήρη εξίσωση των ειδικών φόρων (ΕΦΚ) στα δύο καύσιμα, στα επίπεδα των 330 ευρώ/ 1.000 λίτρο, όπως είχε εισηγηθεί τον περασμένο Απρίλιο ο σύνδεσμος εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ), κατά τη διάρκεια παρουσίασης σχετικής μελέτης που είχε παραγγείλει από το ΙΟΒΕ.

Την ίδια ακριβώς πρόταση έχουν συζητήσει ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης με τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Ασημάκη Παπαγεωργίου, και όλα δείχνουν ότι τελικά θα υιοθετηθεί.

Εξετάζεται συγκεκριμένα να μειωθεί ο ΕΦΚ του ντίζελ κίνησης κατά 80% - από τα 412 ευρώ/ 1.000λίτρο που είναι σήμερα στα 330 ευρώ / 1.000λίτρο- και να "συναντηθεί" σε αυτά τα επίπεδα με τον ΕΦΚ του θέρμανσης (σήμερα 60 ευρώ/ 1.000 λιτρο).
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μπαίνει σε λειτουργία η μεγάλη επένδυση των ΕΛΠΕ


Στην τελική φάση τους βρίσκονται οι δοκιμές που πραγματοποιούνται στο διυλιστήριο της Ελευσίνας των «Ελληνικών Πετρελαίων» όπου έχει ολοκληρωθεί η αναβάθμιση και σύμφωνα με πληροφορίες η μονάδα θα μπεί σε κανονική εμπορική λειτουργία σε λίγες εβδομάδες, στις αρχές δηλαδή του Αυγούστου.

Πρόκειται για επένδυση συνολικού ύψους 1,2 δις. ευρώ, από τις μεγαλύτερες στον ευρωπαϊκό κλάδο διύλισης, που φαίνεται ότι θα αποτελέσει τον καταλυτικό παράγοντα για να μπει με άλλους όρους στη «νέα εποχή» ο Όμιλος των ΕΛΠΕ.

Οι μελέτες δείχνουν ότι η Ευρώπη θα είναι ελλειμματική σε ντίζελ μέχρι το 2025, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνει η ζήτηση και στις εκτός Ε.Ε. χώρες. Με δεδομένο ότι η βασική αλλαγή που θα φέρει η αναβάθμιση του διυλιστηρίου είναι αυτή ακριβώς, δηλαδή ο μηδενισμός της παραγωγής μαζούτ (παρήγαγε μέχρι τώρα 2200 τόνους) και η αύξηση κατά 1300 τόνους της παραγωγής ντίζελ, γίνεται σαφές ότι οι θετικές συνέπειες θα είναι πολύ σημαντικές. Αρκεί να αναφερθεί ότι η διαφορά τιμής ανάμεσα στο μαζούτ και στο ντίζελ είναι 200 έως 400 δολάρια τον τόνο.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχέδιο Εγκατάστασης Φωτοβολταϊκών σε Όλα τα Σχολεία της Θεσσαλονίκης


Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες του συνόλου των 120 σχολικών συγκροτημάτων στη Θεσσαλονίκη περιλαμβάνεται στους άμεσους στόχους της αντιδημαρχίας Αστικού Σχεδιασμού του κεντρικού δήμου.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος», με αφορμή την εγκατάσταση του νέου προϊσταμένου στη Διεύθυνση Μελετών Αρχιτεκτονικών Εργων, Δημήτρη Καμπαλαμπίδη, ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Κουράκης έδωσε σαφείς οδηγίες για τις κατευθύνσεις και τα έργα που θα πρέπει στο εξής να προωθηθούν άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο νέο προϊστάμενο, η ολοκλήρωση όλων των μελετών που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά και η προώθηση της ενεργειακής στρατηγικής του δήμου Θεσσαλονίκης είναι οι δύο τομείς στους οποίους δίνει έμφαση ο κ. Κουράκης.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αποσύρει την Απαγόρευση Γεωτρήσεων η Ιταλία


Η κυβέρνηση Μόντι στην Ιταλία σκοπεύει να συγκεντρώσει επενδύσεις ύψους 18 δις δολαρίων αποσύροντας την απαγόρευση στις εξορύξεις υδρογονανθράκων που είχε επιβάλει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι το 2010 μετά το ατύχημα της BP στον Κόλπο του Μεξικού.
Δεδομένης της δεινής οικονομικής θέσης της χώρας, ο πρωθυπουργός Μόντι αποφάσισε τον περασμένο μήνα ότι εταιρείες όπως η Eni, η Edisonκαι η Shell μπορούν να επαναλάβουν γεωτρήσεις σε χαμηλά βάθη,σε αποστάσεις έως 12χμ από τις ακτές, τις οποίες αναγκάστηκαν να αναβάλουν το2010. Απομένει πλέον η επικύρωση της απόφασης από την ιταλική βουλή στις 23Ιουλίου.
Φαίνεται λοιπόν ότι η κυβέρνηση αναγκάζεται να παραμερίσει τις περιβαλλοντικές ανησυχίες προκειμένου να προσελκύσει επενδύσεις και να αυξήσει τα δημόσια έσοδα. Παράλληλα,το ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας αναμένεται να βελτιωθεί κατά 6 δις ευρώ, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κοράντο Πασέρα.
ΠΗΓΗ:energia.gr

Οι Εργαζόμενοι της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη Ζητούν να Παρέμβει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων για την Τοποθέτηση Συστήματος Παρακολούθησης


Υπόμνημα στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, με θέμα την εγκατάσταση καμερών στον ΑΗΣ Μεγαλόπολης - Β, έστειλε το Σωματείο Ορυχείων Σταθμών της ΔΕΗ Μεγαλόπολης και σημειώνει ότι η «αιτιολογία της Τοπικής Διεύθυνσης ότι η εγκατάσταση και λειτουργία του εν λόγω Συστήματος έγινε για λόγους ασφαλείας δεν ευσταθεί και αυτό γιατί η τοποθέτηση της πλειοψηφίας των καμερών είναι σε τέτοια σημεία που δεν εξυπηρετούν την προστασία και ασφάλεια της Μονάδας». Το σωματείο των εργαζομένων εκτιμά ότι με την τοποθέτηση των καμερών, σε επιλεγμένα σημεία της Μονάδας, η συγκεκριμένη εστίασή τους, η λήψη εικόνας από σταθερή βιντεοκάμερα που λειτουργεί μόνιμα, η αποθήκευση και διαβίβαση της εικόνας, η εγκατάσταση του λογισμικού παρακολούθησης στους προσωπικούς υπολογιστές του διευθυντή της Μονάδας και άλλων στελεχών και η μη ενημέρωση των εργαζομένων, συνιστούν στοιχεία επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και προσβάλουν την προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων. Τέλος, καλεί άμεσα την Αρχή να παρέμβει «για την εξέταση της νομιμότητας του συστήματος στον ΑΗΣ Μεγαλόπολης - Β και την λήψη των αναγκαίων μέτρων για την διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων από την μέχρι σήμερα λειτουργία του εν λόγω συστήματος καθώς και των λήψη διοικητικών μέτρων για ενδεχόμενη παραβίαση της νομοθεσίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων».
ΠΗΓΗ:energia.gr

ΕΠΑ Θεσσαλονίκης: Η Τιμή του Φυσικού Αερίου Δεν Έχει Σχέση με του Πετρελαίου Θέρμανσης

Έντονο είναι το ενδιαφέρον για τη χρήση του φυσικού αερίου το οποίο αποτυπώνεται με την κατακόρυφη αύξηση των νέων αιτήσεων. Εξίσου σημαντική είναι και η διείσδυση του φυσικού αερίου από την αρχή του έτους. Στη Θεσσαλονίκη τα νέα συμβόλαια πελατών, για το πρώτο εξάμηνο του 2012, ξεπέρασαν τις 6.500, καθιερώνοντας το φυσικό αέριο ως μια συμφέρουσα και αξιόπιστη λύση για τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε καταναλωτή προσφέροντας ευκολία στη χρήση αλλά και σημαντική εξοικονόμηση. Μόνο τον μήνα Ιούνιο τα συμβόλαια νέων πελατών ανήλθαν σε 1.780, ενώ και εντός του Ιουλίου το ενδιαφέρον των πολιτών παραμένει εξαιρετικά υψηλό.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γ.Παπαρσένος, ΔΕΣΦΑ: Πιο Ευέλικτη Σήμερα η Αγορά Φυσικού Αερίου στην Ελλάδα


Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία, ο φυσικός πλούτος και οι ενεργειακοί πόροι αναδεικνύονται η μοναδική ελπίδα ανάκαμψης για την Ελλάδα. Πόσο έτοιμη είναι η χώρα να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητές της ως προς την παραγωγή ενέργειας από εναλλακτικές πηγές, και ποια είναι τα προβλήματα που συναντά;

Τα ερωτήματα της EurΑctiv.gr γύρω από αυτό το ακανθώδες θέμα, απαντά ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Γιώργος Παπαρσένος, κάνοντας ταυτόχρονα έναν ενδιαφέροντα απολογισμό για το έργο και τις υποδομές του Διαχειριστή Εθνικού συστήματος Φυσικού Αερίου που ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2007 προκειμένου να εφαρμοστούν και στην Ελλάδα, οι ρυθμίσεις της Οδηγίας για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Άνοιξε με Παρέμβαση Εισαγγελέα το Εργοστάσιο της Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο


Άνοιξε κατά τη διάρκεια της νύχτας το εργοστάσιο Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο, μετά από εντολή της εισαγγελίας και επέμβαση της αστυνομίας. Μετά την επέμβαση της αστυνομίας αρκετοί εργαζόμενοι κατάφεραν να εισέλθουν στο εργοστάσιο, ενώ υπήρξαν προσαγωγές απεργών. Το εργοστάσιο της Χαλυβουργίας άνοιξε μετά από εννέα μήνες κινητοποιήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες από την αστυνομία έχουν προσαχθεί 6 απεργοί, ενώ σύμφωνα με πηγές από τους απεργούς οι προσαγωγές είναι 10. Αυτήν την ώρα, στην είσοδο του εργοστασίου δεν υπάρχει ένταση, ωστόσο στην περιοχή παραμένουν δυνάμεις των ΜΑΤ, καθώς και δεκάδες απεργοί. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο εργοστάσιο πρόκειται να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση συμπαράστασης. Όπως κατήγγειλε στον ΒΗΜΑ 99,5 η πρόεδρος της επιτροπής αγώνα Ελένη Καταβάτη οι εργαζόμενοι που ήθελαν να εισέλθουν στο εργοστάσιο για να εργαστούν προπηλακίστηκαν από τους απεργούς. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ στο εργοστάσιο κατάφεραν να εισέλθουν περίπου 50εργαζόμενοι. Για προβοκάτσια έκανε λόγο στον ΒΗΜΑ 99,5 ο γγ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μετάλλου, Παντελής Παπαβασιλείου, καταγγέλλοντας ότι τα ΜΑΤ χτύπησαν τους απεργούς και προχώρησαν σε συλλήψεις. Έντονο μποτιλιάρισμα παρατηρείται από νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ρεύμα εξόδου της εθνικής οδού Αθηνών-Κορίνθου με τα αυτοκίνητα να σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων.
ΠΗΓΗ:energia.gr