Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Ανακοίνωση ΕΤΕΑΠΕΠ

ΕΤΕΑΠΕΠ
 Σας ενημερώνουμε ότι το Δ.Σ. του ΕΤΕΑΠΕΠ θα διεξάγει συνάντηση - ενημέρωση για συνταξιούχους και εργαζόμενους την Τετάρτη 11/12/2013 και ώρα 17:30 στο Ξενοδοχείο Titania (Πανεπιστημίου 52, Τ.Κ. 106 78, Αθήνα - Ημιώροφος - Αίθουσα Απόλλωνας) με θέματα:

Κατάσταση του Ταμείου
Συντάξεις

Η παρουσία όλων είναι σημαντική.
  
ΠΗΓΗ:eteapep.gr

ΙΝΕ/ΓΣΕΕ :ΟΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟ 2013.Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ


Οι φορείς άσκησης της οικονοµικής και κοινωνικής πολιτικής στην Ελλάδα επιδίδονται, ήδη από το φθινόπωρο του 2012, σε µια προσπάθεια αλλαγής του ψυχολογικού κλίµατος στις αγορές ισχυριζόµενοι ότι η ελληνική οικονοµία παρουσιάζει σηµεία ανάκαµψης. Συχνές είναι οι αναφορές σε µια υποτιθέµενη αύξηση των ελληνικών εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών, η οποία θα σηµατοδοτούσε την επιτυχία της πολιτικής της εσωτερικής υποτίµησης και την έναρξη της πορείας προς την έξοδο από την κρίση. Όµως, οι εξαγωγικές επιδόσεις δεν παρουσιάζουν καµία βελτίωση, αντίθετα µειώνονται. Εποµένως, ο στόχος της πολιτικής της εσωτερικής υποτίµησης να δηµιουργηθεί ένα εξωστρεφές µοντέλο ανάπτυξης στην Ελλάδα δεν έχει επιτευχθεί. Η αρκετά ταχεία βελτίωση στο εξωτερικό ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών οφείλεται αποκλειστικά στην ραγδαία µείωση του όγκου των εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών που συνοδεύει την βαθύτατη ύφεση της ελληνικής οικονοµίας, µε αποτέλεσµα την οικονοµική εξαθλίωση, τη φτώχεια και την ανέχεια ευρύτερων κοινωνικών στρωµάτων µε τεράστια αύξηση της ανεργίας, όπου σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις µας, αυτή θα ξεπεράσει το 30% έως το τέλος του χρόνου. Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ σε αυτό το τεύχος παρουσιάζει τις βασικές κατευθύνσεις της οικονοµικής πολιτικής, καθώς και άρθρο για την απασχόληση και την ανεργία των νέων. Επιπλέον, παρουσιάζει τις δραστηριότητες του ΙΝΕ το τελευταίο διάστηµα .
 Κανε κλικ στην εικόνα για την διαβάσεις  

 ΠΗΓΗ:inegsee.gr

Μαθιός Ρήγας: Σε Μία Δεκαετία θα Γνωρίζουμε τι Ποσότητες Πετρελαίου Υπάρχουν σε Ιόνιο και Ν. της Κρήτης

Πετρελαιοπηγή
Σε μία δεκαετία, τουλάχιστον, θα γνωρίζει η Ελλάδα αν υπάρχουν και σε τι ποσότητες κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas Μαθιός Ρήγας.
Μιλώντας στο συνέδριο του ΙΕΝΕ «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2013» ο κ. Ρήγας περιέγραψε με ρεαλιστικά δεδομένα την ισχύουσα κατάσταση στον τομέα αυτό, επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή μόνον ο Πρίνος έχει βεβαιωμένα κοιτάσματα πετρελαίου, με αποθέματα που φθάνουν τα 24 εκατ. βαρέλια. Ο ίδιος ανέφερε ότι έχει «παγώσει» το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρίας για την επόμενη τριετία, ύψους 160 εκατ. ευρώ, καθώς υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στην αλλαγή της ισχύουσας νομοθεσίας, η οποία υποχρεώνει την εταιρία να πουλά την παραγωγή της μόνον προς την ΕΛ.ΠΕ., ενώ υπάρχει εμπορική συμφωνία και με την BP.
Σε ό,τι αφορά τα Ιωάννινα, όπου η Energean έχει κηρυχθεί ανάδοχος, ο κ. Ρήγας διατύπωσε την εκτίμηση ότι υπάρχει πετρέλαιο, αλλά το ερώτημα που διατυπώνεται είναι πού και αν είναι εκμεταλλεύσιμο. Η εταιρία, σε κοινοπραξία με την Petra Petroleum και την Schlumberger, έχει επιλεγεί για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών στην περιοχή, για τις οποίες ο ίδιος εξέφρασε φόβους ότι ενδεχομένως να προσκρούσουν σε τοπικές αντιδράσεις και περιβαλλοντικές αξιώσεις.
Για το Κατάκολο ο κ. Ρήγας είπε ότι είναι γνωστό ότι διαθέτει πετρέλαιο και η κοινοπραξία με την Troian Oil και τη Schlumberger αναμένει την υπογραφή της σύμβασης για να ξεκινήσει τις διαδικασίες παραγωγής, υπενθυμίζοντας το παράδειγμα του Πρίνου, όπου στα τριάντα χρόνια της λειτουργίας του δεν συνέβη κανένα ατύχημα.
Για το Ιόνιο και την περιοχή νότια της Κρήτης, για τις οποίες αναμένονται τα στοιχεία της PGS, ο κ. Ρήγας εκτίμησε ότι στην καλύτερη περίπτωση θα υπογραφούν συμβάσεις με τους υποψήφιους αναδόχους το 2016, για να γνωρίζουμε αν διαθέτουν κοιτάσματα το 2023, οπότε και θα ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις.
Ο κ. Ρήγας ζήτησε να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την υπογραφή συμβάσεων, στο πλαίσιο του open door, να διασφαλισθεί σταθερή φορολογία σε βάθος χρόνου, «για να μην πάθουμε κι εμείς ότι έγινε με τα φωτοβολταϊκά», όπως είπε, καθώς και να στελεχωθεί η ΕΔΕΥ με καταρτισμένα στελέχη. «Είναι ανάγκη να κλείσουμε το θέμα του open door, γιατί δίνουμε λάθος μηνύματα στις ξένες αγορές», τόνισε. «Είναι ανάγκη να βγάλουμε από την εικόνα μας το Greek risk».
Τέλος, έκανε αναφορά και στην επένδυση για την υπόγεια αποθήκη στην Καβάλα, για την οποία είπε ότι «αγνοείται η τύχη της» από τη στιγμή που το project ανέλαβε το ΤΑΙΠΕΔ και παρά το γεγονός ότι υπήρχε εξαρχής βούληση και οικονομική δυνατότητα να γίνει από την Energean.

ΠΗΓΗ:energia.gr

J.P. Morgan: Τελειώνετε με τη Δημοκρατία !


Από ποιούς παίρνει γραμμή ο Αντώνης Σαμαράς; 

Ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, στο πλαίσιο του ταξιδιού του στις ΗΠΑ, την Δευτέρα 30-9-2013 συμμετείχε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με κορυφαία στελέχη της JP Morgan, μεταξύ των οποίων και ο διευθύνων σύμβουλός της Jamie Dimon.

Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική τράπεζα την προηγούμενη εβδομάδα εξέδωσε δυο εκθέσεις ελληνικού ενδιαφέροντος. Η μία για τις τράπεζες και η άλλη συνολικά για την οικονομία και την αγορά.

Ποια όμως είναι η JPMorgan και ποιες απόψεις-θέσεις εκφράζει;

Έκθεση της JPMorgan, δημοσιευμένη στα τέλη Μαΐου του 2013, περιγράφει με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες το πολιτικό μέλλον που επιφυλάσσουν για τον Ευρωπαϊκό Νότο τα διεθνή χρηματοτραπεζικά συμφέροντα. Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης, της μεγαλύτερης σε περιουσιακά στοιχεία τράπεζας των ΗΠΑ, προβλέπει εκτεταμένη περίοδο δημοσιονομικής λιτότητας για τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας και στέλνει σαφή εντολή στους εγχώριους επιτελείς: Ξεφορτωθείτε την Δημοκρατία!




Η ανάλυση κάνει ξεκάθαρα λόγο για  «δημοκρατικό πλεόνασμα» στις χώρες του Νότου και για «προβλήματα» πολιτικής και νομικής κληρονομιάς, που καθυστερούν την «επιτυχία» των επιβαλλόμενων «διαρθρωτικών»προγραμμάτων. Κατά τους συντάκτες της Έκθεσης η περαιτέρω «διαρθρωτική προσαρμογή» βρίσκει εμπόδιο σε δημοκρατικούς θεσμούς και κεκτημένα, σε εμπεδωμένες δομές του πολιτεύματος. Το συνταγματικό πλαίσιο ελευθεριών και δικαιωμάτων στις χώρες του Νότου είναι «άκρως» προοδευτικό, αντικατοπτρίζοντας τους πολιτικούς συσχετισμούς στις χώρες αυτές στην περίοδο της μεταπολίτευσης, μετά την έξοδο από φασιστικά καθεστώτα. Η «αριστερίζουσα»  κρατούσα αντίληψη της δεκαετίας μετά την πτώση της Χούντας εμπέδωσε και θεσμοθέτησε θεσμούς και πρακτικές, που αποτελούν σήμερα ανάχωμα στην «δημοσιονομική εξυγίανση» της χώρας.

Η ανάγνωση  αποσπασμάτων από το Σώμα της Έκθεσης προκαλεί τρόμο:

«Τα Συντάγματα των χωρών αυτών αποκρυσταλλώνουν την υπεροχή των σοσιαλιστικών και κεντροαριστερών κομμάτων, μετά την ήττα του φασισμού. Για να έχει μέλλον η μακροπρόθεσμη επιβίωση της Οικονομική και Νομισματικής Ένωση, τα «πολιτικά χαρακτηριστικά» των χωρών αυτών πρέπει να αμβλυνθούν. Όταν οι Γερμανοί πολιτικοί μιλάν για διαρκή διαδικασία προσαρμογής, προφανώς έχουν στο νού τους συνδυασμό οικονoμικών και πολιτικών αλλαγών».





Και παρακάτω:

Τα πολιτικά συστήματα της ευρωπαϊκής περιφέρειας έχουν τα εξής  χαρακτηριστικά:

Αδύναμη εκτελεστική εξουσία, ισχυρές περιφερειακές δομές, συνταγματική προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, συστήματα συναινετικών διαδικασιών που ευνοούν τις πελατειακές σχέσεις, δικαίωμα πολιτικής διαμαρτυρίας κατά «προωθούμενων» αλλαγών στο status quo.

Τα «μειονεκτήματα» (!!!!!!) αυτής της πολιτικής κληρονομιάς ανέδειξε η οικονομική κρίση. Οι κυβερνήσεις των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου υπήρξαν μόνο  μερικώς επιτυχείς στην επιβολή ατζέντας οικονομικών και δημοσιονομικών «αλλαγών», αφού ήρθαν αντιμέτωπες με «εμπόδια»(!!!!!!!!!), όπως οι εμπεδωμένοι θεσμοί στην Πορτογαλία, η ισχυρές περιφέρειες στην Ισπανία και η άνοδος των «λαϊκιστικών» κομμάτων στην Ελλάδα.



Η JP Morgan ξερνάει ωμά και απροκάλυπτα όλη την αλήθεια για όσα εξυφαίνουν για την Ελλάδα τα διεθνή και ευρωπαϊκά κέντρα εξουσίας. Στόχος είναι να ξεφορτωθούν εργασιακά  κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, να πνίξουν πυρήνες αντίστασης και κινήματα και να αποτρέψουν το λαό από το να ψηφίσει τα «λάθος κόμματα».

Η συνταγή από-δημοκρατικοποίησης της χώρας, που υπαγορεύουν  τα τραπεζικά και χρηματοπιστωτικά συμφέροντα στους επιτελείς τους, εκτελείται κατά γράμμα από την ελληνική κυβέρνηση. Ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών, ,στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους μετανάστες χωρίς επίσημα έγγραφα, διάλυση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, ανατροπή των κοινωνικών κατακτήσεων, κατάργηση των θεσμών συλλογικής εκπροσώπησης , συστηματική παραβίαση του Συνταγματικού Χάρτη της χώρας, εκφυλισμός του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος, προπαγανδισμός της θεωρίας των δυο άκρων, πλήρη χειραγώγηση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Τον Μάϊο του 2013 η Έκθεση διαπίστωνε με πικρία ότι «η διαδικασία πολιτικής «αλλαγής» (βλέπε. Δημοκρατικής εκτροπής)είναι ακόμη στα σπάργανα.

 Το Σεπτέμβριο του 2013 η Κυβέρνηση  σε  ανοικτή συνεργασία με τα παγκόσμια τραστ συμφερόντων χτίζει με προσεκτικά και μεθοδικά βήματα το σκηνικό για την αλλοίωση της δημοκρατίας στη χώρα, με πρόσχημα πάντα την διαφύλαξη της μνημονιακής «ομαλότητας».

Το «αριστερό» άκρο πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα δήλωσε από τις ΗΠΑ ο Πρωθυπουργός, λίγες μέρες πριν.

Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για την πλήρη αυταρχοποίηση της κοινωνικής και πολιτικής ζωής στη χώρα βρίσκονται ήδη στο συρτάρι του Πρωθυπουργού.

Και στοχεύουν ευθέως στην καρδιά της δημοκρατίας. 

ΠΗΓΗ:totekmirio.gr

Κυβέρνηση-ΔΕΠΑ: Ιδιωτικοί λέβητες στις πολυκατοικίες και μείωση τιμών φ.α.


Η κυβέρνηση εξετάζει πλέον τη δυνατότητα κάθε διαμέρισμα πολυκατοικίας να έχει τον δικό του 
λέβητα και να εξυπηρετεί τις ανάγκες του, καθώς και τη μείωση τιμής στο φυσικό αέριο.

Αυτός είναι και ο λόγος που η ΔΕΠΑ βρίσκεται σε συζητήσεις με την κυβέρνηση, ώστε να υπάρξει μια νομοθετική πρωτοβουλία που θα επιτρέπει στους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων να αποκόπτονται από το δίκτυο της κεντρικής θέρμανσης και να εγκαθιστούν μικρούς λέβητες που θα καλύπτουν τις ατομικές τους ανάγκες. 

Σήμερα αυτό μπορεί να γίνει υπό την προϋπόθεση ότι θα το επιτρέψει η πλειοψηφία της γενικής συνέλευσης των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας. 

Όπως τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Χ. Σαχίνης, μιλώντας στο 18ο Συνέδριο Ενέργειας, που πραγματοποιείται στην Αθήνα, οι ατομικοί λέβητες είναι σύνηθες φαινόμενο στη Β. Ελλάδα, σε αντίθεση με την Αθήνα, όπου κυριαρχεί η κεντρική θέρμανση.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat (Μάιος 2013), η μέση τιμή του φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά στη χώρα μας είναι σχεδόν 30% χαμηλότερη σε σχέση με το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.

Συγκεκριμένα, οι 100 κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας κοστίζουν 14,2 ευρώ και η αντίστοιχη ποσότητα φυσικού αερίου 10,2 ευρώ. Ωστόσο, η τιμή του φυσικού αερίου στην Ελλάδα για τα νοικοκυριά είναι 42% ακριβότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ, που διαμορφώνεται στα 7,2 ευρώ ανά 100 κιλοβατώρες.

Ο κ. Σαχίνης ανέφερε ότι στόχος της ΔΕΠΑ στη διαπραγμάτευση με τη Gazprom είναι να μειωθούν οι τιμές εισαγωγής φυσικού αερίου στο επίπεδο του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο προσφυγής στη διαιτησία, αν δεν καταλήξει η διαπραγμάτευση, ενώ επισήμανε ότι στις συζητήσεις με τη ρωσική εταιρία υπεισέρχονται και άλλα θέματα πέραν της τιμής,

όπως η ρήτρα take or pay που περιλαμβάνεται στην τρέχουσα σύμβαση και προβλέπει ότι η εταιρεία θα πληρώνει για συγκεκριμένες ποσότητες φυσικού αερίου ετησίως, ανεξάρτητα από το αν τις παραλαμβάνει. 

Η ρήτρα αυτή προβληματίζει, εξαιτίας της μείωσης των καταναλώσεων λόγω της κρίσης, του περιορισμού της λειτουργίας μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο και της αβεβαιότητας

που ανέκυψε σε σχέση με το καθεστώς λειτουργίας των τοπικών Εταιρειών Παροχής Αερίου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα με αφορμή τις προτάσεις της τρόικα να καταργηθεί το μονοπωλιακό δικαίωμα διανομής αερίου που διαθέτουν οι εν λόγω εταιρίες. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι και ο δεύτερος διαγωνισμός που προκηρύχθηκε πρόσφατα για την προσέλκυση επενδυτών και την κατασκευή δικτύων σε Ανατολική Μακεδονία- Θράκη, Κεντρική Μακεδονία και Στερεά Ελλάδα- Εύβοια απέβη άκαρπος καθώς δεν προσήλθε κανένας ενδιαφερόμενος.

ΠΗΓΗ:defencenet.gr

Γιγαντιαία Πλωτή Κατασκευή για τη Shell Από Νοτιοκορεατικό Ναυπηγείο


Ναυπηγείο της Νότιας Κορέας καθέλκυσε για λογαριασμό της Shell τη «μεγαλύτερη πλωτή εγκατάσταση του κόσμου», μήκους 448 μέτρων και βάρους 600.000 τόνων. Μάλιστα, η αμερικανική πετρελαϊκή έχει ήδη παραγγείλει μια ακόμα μεγαλύτερη πλωτή εγκατάσταση.

Το «Prelude» μοιάζει με υπερμεγέθες πλοίο, ωστόσο δεν διαθέτει δικές του μηχανές και θα πρέπει να μετακινείται με τη βοήθεια ρυμουλκών, ενώ προγραμματίζεται να παραδοθεί στην αγλλο-ολλανδική Shell το 2017 και να λειτουργήσει για 25 χρόνια έξω από τις βορειοδυτικές ακτές της Αυστραλίας, όπου θα χρησιμοποιείται για την υγροποίηση φυσικού αερίου από υπεράκτιες γεωτρήσεις.

Θα παραμένει μάλιστα στη θέση του κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, καθώς σχεδιάστηκε να αντέχει κυκλώνες της ανώτατης κατηγορίας 9.

To εκτόπισμά του αντιστοιχεί σε έξι από τα μεγαλύτερα αεροπλανοφόρα του κόσμου, υπογραμμίζει η Shell.

Το κύτος του Prelude καθελκύστηκε στα ναυπηγεία της Samsung Heavy Industries, οι εργασίες κατασκευής όμως συνεχίζονται.

Η Shell δεν έχει αποκαλύψει πόσο κόστισε ο γίγαντας, σύμφωνα όμως με αναλυτές που επικαλείται το Reuters η επένδυση κυμαίνεται στα 10,8 έως 12,6 δισ. δολάρια. 

ΠΗΓΗ:energia.gr

Αμέτοχοι...ξεκινήστε την Επανάστασή σας από εδώ. Όλα τα άλλα μετά, θα ακολουθήσουν...


Ο κόσμος των ονείρων τους !

Η τηλεόραση, το κατ' εξοχήν μέσο που περνάει την προπαγάνδα στα μυαλά των ανθρώπων, αρχίζει και ξεπερνάει επικίνδυνα τα όρια. Το κάθε τι στρεβλό πλασάρεται ως απολύτως φυσιολογικό και μάλιστα επαναστατικό! Αντί-αισθητική, καρακιτσαριό και παραπληροφόρηση αποπροσανατολίζουν τους πολίτες από τα πραγματικά κοινωνικά προβλήματα. 

Η μία εκπομπή συναγωνίζεται την άλλη ως προς το ποια θα χαρακτηριστεί «προοδευτικότερη». 
Σκεφτείτε προσεκτικά φίλοι και φίλες μας: Είναι δυνατόν τα talk show και οι «δημοσιογραφικές» εκπομπές μεγάλων καναλιών να παρουσιάζουν την αλήθεια, την στιγμή που εξαρτώνται πλήρως από το σύστημα, το οποίο επιθυμεί μια κοινωνία αχταρμά, όπου δεν θα υπάρχει απολύτως καμία συνεννόηση, παρά ο καθένας θα «ουρλιάζει» σε σχέση με δήθεν ανησυχίες του, προσπαθώντας να βγάλει το μάτι του άλλου; 

Ποιος από τους «προοδευτικούς» μεγάλο-τηλεπαρουσιαστές καταγγέλλει ανοιχτά την «λαμογιά» των οικονομικών και βασιλικών οίκων του πλανήτη που κατέχουν το 95% του παγκόσμιου πλούτου, προκαλώντας την φτώχεια και την ανέχεια; Κανείς, αφού αμέσως θα χάσουν την δουλεία τους από τους εκπροσώπους των εκπροσώπων αυτών που έχουν συγκεντρώσει τον πλούτο! Στην σημερινή εποχή μόνο όποιος λέει ψέματα πληρώνεται αδρά, ενώ όποιος λέει αλήθεια βάζει και από την τσέπη του, λαμβάνοντας μάλιστα την ταμπέλα του γραφικού από τους υπαλλήλους των παγκοσμιοποιητών και εκείνους που τους εισακούν! 

Η αλήθεια λέγεται με απλά λόγια. Όταν κάποιος γνωρίζει κάτι πραγματικά, είναι σε θέση να το εξηγήσει σύντομα και περιεκτικά. Αντίθετα η πολυλογία φανερώνει άγνοια και σκοπιμότητα. Το ψέμα επαναλαμβάνεται με μακροσκελείς «αναλύσεις», προκειμένου να πείσει! Η αλήθεια περιμένει υπομονετικά στην γωνίτσα της, τον φιλότιμο ερευνητή να την αναζητήσει και να την βγάλει στο φως! Να την δουν, όσοι μπορούν και θέλουν να την αντικρύσουν! 

Όσο για τους υπόλοιπους: Καλόν ύπνο αδέρφια στον κόσμο των ονείρων τους!  

ΠΗΓΗ:anatropitora.blogspot.gr

Κέρδη 1,2% για το αργό μετά τα στοιχεία για τα αποθέματα


Σε ανοδικό έδαφος ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Τετάρτης το αργό, κερδίζοντας έδαφος για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση, καθώς τα κυβερνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν υποχώρηση των εμπορικών αποθεμάτων για πρώτη φορά στις τελευταίες 11 εβδομάδες. 

Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Ιανουαρίου κέρδισε 1,16 δολ. ή 1,2% για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στα 97,20 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αυτό ήταν το υψηλότερο κλείσιμο για το αργό από τα τέλη Οκτωβρίου. 

Το αργό είχε ήδη καταγράψει σωρευτικά κέρδη 4,1% στις προηγούμενες τρεις συνεδριάσεις.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανική υπηρεσία ενέργειας έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού υποχώρησαν κατά 5,6 εκατ. βαρέλια στα 385,8 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 29 Νοεμβρίου. Οι αναλυτές περίμεναν τα αποθέματα να παραμείνουν αμετάβλητα. 

Τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 1,8 εκατ. βαρέλια στα 212,4 εκατ. βαρέλια, έναντι εκτίμησης για αύξηση κατά 1,1 εκατ. βαρέλια. Τα διυλισμένα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 2,6 εκατ. βαρέλια με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να κάνουν λόγο για υποχώρηση κατά 1,6 εκατ. βαρέλια.


ΠΗΓΗ.capital.gr

Και Αυτοκίνητα με Συμβατικές Πινακίδες Επιστρατεύει το ΥΠΑΝ για τη Διενέργεια Ελέγχων για το Λαθρεμπόριο Καυσίμων


 Και «καμουφλαρισμένα» οχήματα θα χρησιμοποιήσει για να αντιμετωπίσει τη νοθεία και του λαθρεμπορίου καυσίμων το υπουργείο Ανάπτυξης, πέραν του συνηθισμένου ελέγχου των αντλιών υγρών καυσίμων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΥΠΑΝ, θα διενεργούνται και έλεγχοι με χρήση ειδικού μετασκευασμένου αυτοκινούμενου οχήματος, χωρίς διακριτικά της υπηρεσίας και με συμβατικές πινακίδες κυκλοφορίας, χωρίς να υπάρχει προηγούμενη γνωστοποίηση στον ελεγχόμενο.
Το όχημα θα διαθέτει ειδική μετρική διάταξη προσδιορισμού του όγκου του παραλαμβανόμενου από την αντλία καυσίμου, η οποία περιλαμβάνει δεξαμενή συλλογής καυσίμου, υποσύστημα ζύγισης, διάταξη προσδιορισμού πυκνότητας, υποσυστήματα αναγωγής σφαλμάτων, λόγω θερμοκρασίας και λόγω ευθυγράμμισης, σύστημα γεωγραφικού προσδιορισμού της θέσης (GPS) με πιστοποιημένη αναφορά στον εθνικό χρόνο, καθώς και σύστημα μετάγγισης του παραληφθέντος καυσίμου.
Το σύστημα έχει τη δυνατότητα αυτόματης τηλεματικής αποστολής των αποτελεσμάτων της μέτρησης σε κεντρικό φορέα υποδοχής, με αποτύπωση των αποτελεσμάτων του ελέγχου, του γεωγραφικού προσδιορισμού της θέσης ελέγχου και του χρόνου εκτέλεσης αυτού, με αναφορά στον εθνικό χρόνο.
Η οδήγηση του οχήματος, καθώς και η διενέργεια των ελέγχων, γίνεται από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Μετρολογίας της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, που έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα και η επάρκειά τους βεβαιώνεται από τη διεύθυνση μετρολογίας.
Μετά τον έλεγχο, οι ελεγκτές συντάσσουν έκθεση, η οποία, συνοδευόμενη από την εκτύπωση των αποτελεσμάτων της μέτρησης και την απόδειξη λιανικής πώλησης πρατηρίου, υποβάλλεται στη διεύθυνση μετρολογίας.
Για το θέμα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Αθανάσιος Σκορδάς, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Με το "κρυφό" αυτοκίνητο, κάνουμε άλλο ένα βήμα στη συνεχή προσπάθεια της πολιτείας να μειωθεί κι άλλο η παραβατικότητα στο εμπόριο καυσίμων. Σταθερό μέλημά μας είναι η προστασία του πολίτη από κάθε είδους έκνομες συμπεριφορές». 

ΠΗΓΗ:energia.gr