Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Σκωτία: Το πρώτο έργο παλιρροϊκής ενέργειας μεγάλης κλίμακας στον κόσμο

Αποτέλεσμα εικόνας για Σκωτία: Το πρώτο έργο παλιρροϊκής ενέργειας μεγάλης κλίμακας στον κόσμο
Από το naftemporiki.gr
Η κατασκευή του πρώτου έργου παλιρροϊκής ενέργειας μεγάλης κλίμακας στον κόσμο ξεκίνησε στα ανοικτά των ακτών της Σκωτίας.

Το έργο με την ονομασία MeyGen θα κατασκευαστεί από την εταιρεία Atlantis με έδρα το Εδιμβούργο και σε πρώτη φάση θα αποτελείται από τέσσερις στροβίλους ύψους 15 μέτρων που θα αξιοποιούν την ενέργεια από τα κύματα του ωκεανού, παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια χωρίς εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Μετά την ολοκλήρωση και επέκτασή του, το έργο θα παράγει..

ΔΕΘ: Μηχάνημα ΑΤΜ λειτουργεί σαν ΚΕΠ για την έκδοση πιστοποιητικών

Αποτέλεσμα εικόνας για ΔΕΘ: Μηχάνημα ΑΤΜ λειτουργεί σαν ΚΕΠ για την έκδοση πιστοποιητικών
Από το pronews.gr  
Στο περίπτερο της Γενικής Γραμματείας Τεχνολογίας και Έρευνας, στην 81η ΔΕΘ φιλοξενείται το Σύστημα Αυτοματοποιημένης και Πιστοποιημένης Κατάθεσης και Έκδοσης Εγγράφων. 

Πρόκειται για ένα καινοτόμο μηχάνημα, που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Unixfor SA και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε δημόσιες υπηρεσίες ίσως σαν ένα ηλεκτρονικό ΚΕΠ, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η ώρα διεκπεραίωσης ενός αιτήματος, όπως εξήγησε η Κατερίνα Κοκολιού, ηλεκτρολόγος μηχανικός στην εταιρεία.

Αν και το μηχάνημα -το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ που ολοκληρώθηκε το 2013- δεν έχει μπει στην ελληνική αγορά, παρόμοιο του και πιο καινούργιο μοντέλο έχει πωληθεί στο εξωτερικό.

Ο χρήστης έχει δύο επιλογές είτε ..

ΠΟΠΕΚ: Ακατανόητη η Απαίτηση Δήλωσης των Αποθεμάτων του Πετρελαίου Θέρμανσης

Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΟΠΕΚ
Από το energia.gr
Ακατανόητη χαρακτηρίζει η ΠΟΠΕΚ την απαίτηση του συστήματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ – που παρακολουθεί τη διακίνηση του πετρελαίου θέρμανσης σε όλα τα στάδια από τον εκτελωνισμό μέχρι την παράδοση στον τελικό καταναλωτή – να δηλώνουν οι πρατηριούχοι τα αποθέματα του πετρελαίου θέρμανσης.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία: "Μετά την εγκατάσταση του συστήματος εισροών-εκροών σε όλα τα πρατήρια της Ελληνικής Επικράτειας και στις εγκαταστάσεις των Εμπόρων, για τον έλεγχο των διακινουμένων ποσοτήτων Υγρών Καυσίμων και Πετρελαίου Θέρμανσης, κατεγράφησαν από το σύστημα στις 30 Απριλίου 2015, μετά την λήξη της τότε χειμερινής περιόδου, και έκτοτε καταγράφονται καθημερινά, αλλά και στο τέλος της εκάστοτε χειμερινής περιόδου, τα εναπομείναντα αποθέματα πετρελαίου θέρμανσης και αποστέλλονται αυτομάτως από το σύστημα εισροών-εκροών και αποθηκεύονται στους υπολογιστές της Γ.Γ.Π.Σ.

Ως εκ τούτου δεν κατανοούμε την..

Αλεξιάδης για λαθρεμπόριο καυσίμων: Γνωρίζουμε τα προβλήματα, πρέπει να κινηθούμε πιο γρήγορα

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιο
Από το capital.gr
"Έχουμε να κάνουμε πάρα πολλή δουλειά και πρέπει να κινηθούμε πολύ πιο γρήγορα και έχουμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Γνωρίζουμε τα προβλήματα και ειδικά στο λαθρεμπόριο καυσίμων γνωρίζουμε το τι κρύβεται πίσω απ' αυτήν την ιστορία, το ποιοι εξυπηρετούνται", τόνισε από το βήμα της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Δημήτρη Καμμένου.

Ο κ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε επίσης και στον άλλο σημαντικό παράγοντα, το θέμα του ανταγωνισμού, εξηγώντας πως σοβαρές επιχειρήσεις οι οποίες δεν θέλουν να εμπλακούν "σ' αυτό το σπορ" (σ.σ. το λαθρεμπόριο) δεν μπορούν να ανταποκριθούν και αναγκάζονται και αποσύρονται από την αγορά ή έχουν τρομερά οικονομικά προβλήματα, ενώ κάποιοι άλλοι δημιουργούν τέτοιες δομές που βοηθούν το λαθρεμπόριο και μπορούν όχι μόνο να επιβάλουν την άποψή τους στην αγορά των καυσίμων, αλλά επεκτείνονται και αλλού. "Γνωρίζουμε καταστάσεις και πρόσωπα", είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, επισημαίνοντας, πως το υπουργείο κινείται σε..

Η ΔΕΠΑ πλήρωσε cash 181 εκατ. δολάρια στη Botas

Αποτέλεσμα εικόνας για λεφτα
Από το capital.gr
Μία εκκρεμότητα η οποία έρχεται από το παρελθόν και αποτελούσε βάρος για τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου, οι περίφημες οφειλές προς την τουρκική Botas, αποτελούν παρελθόν καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η ΔΕΠΑ ολοκλήρωσε την καταβολή συνολικού ποσού ύψους 181 εκατ. δολαρίων κλείνοντας οριστικά το κεφάλαιο της διένεξης με την τουρκική εταιρεία. 

Πρόκειται για το ποσό το οποίο εγκρίθηκε να καταβληθεί από την ελληνική εταιρεία στο πλαίσιο της διαιτησίας των δύο πλευρών για μία διαφορά που προέκυψε από την μεταξύ τους σύμβαση προμήθειας που βρίσκεται σε ισχύ από το 2003. Η συγκεκριμένη σύμβαση έδινε ..

Διάβημα της Λευκωσίας στον ΟΗΕ για τον τουρκικό «τσαμπουκά» στην κυπριακή ΑΟΖ

Αποτέλεσμα εικόνας για Διάβημα της Λευκωσίας στον ΟΗΕ για τον τουρκικό «τσαμπουκά» στην κυπριακή ΑΟΖ
Από το pronews.gr
Με καταγγελία στον ΟΗΕ απάντησε η Λευκωσία στην πρόσφατη πρόκληση της Τουρκίας που σημειώθηκε εντός της κυπριακής ΑΟΖ όταν τουρκική φρεγάτα πλησίασε επικίνδυνα και παρενόχλησε επανειλημμένα ερευνητικό της σκάφος. Για παράνομες διεκδικήσεις και παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων με στόχο την παρεμπόδιση στην αξιοποίηση-εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της κάνει λόγο στην επιστολή της η Κυπριακή Δημοκρατία.

Η επιστολή εστάλη από τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Κύπρου στον ΟΗΕ πρέσβη Νίκο Αιμιλίου και δημοσιεύτηκε ως επίσημο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών (Α/70/1032). Η αντίδραση μάλιστα αυτή εκ μέρους της Λευκωσίας στέλνει και ένα σαφές μήνυμα στην Άγκυρα που επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού και να επηρεάσει τις εξελίξεις για δικό της όφελος.

Στην επιστολή η Κυπριακή Δημοκρατία επισημαίνει..