Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Με 143 ψήφους υπέρ εγκρίθηκε ψήφισμα για το Δίκαιο της Θάλασσας - Κατά η Τουρκία


Με 143 ψήφους υπέρ, μία κατά εκ μέρους της Τουρκίας και 4 αποχές (Βενεζουέλα, Ελ Σαλβαδόρ, Μαλί και Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία), η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε το ψήφισμα 70/235 για τους Ωκεανούς και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Το ψήφισμα συγκηδεμόνευσαν 8 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου (Ιαπωνία, Μικρονησία, Μονακό, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Αφρική, Τρινιδάδ – Τομπάγκο).

Το 55σέλιδο ψήφισμα ασχολείται με όλες τις πτυχές των θεμάτων του δικαίου της θάλασσας και των ωκεανών και καλεί τον ΓΓ του ΟΗΕ να παρουσιάσει νέα έκθεση για τα ζητήματα αυτά στην προσεχή 71η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης.

Μάλιστα σημειώνει την...

Ελβετοί και Γερμανοί συμφωνούν: σκέτος καταναλωτικός μύθος τα "χιονισμένα Χριστούγεννα"!

Αποτέλεσμα εικόνας για χριστουγεννιατικα τοπια για φοντο
Το στερεότυπο της εποχής θέλει τα Χριστούγεννα και στη χώρα μας χιονισμένα, αλλά φέτος, λίγες μόνο μέρες μετά τη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Παρίσι, για τον ανέλπιστα ηλιόλουστο καιρό ασφαλώς ευθύνεται η "κλιματική αλλαγή". Τα φετινά Χριστούγεννα, βοηθούντος και ενός δυνατού El Niño, ήταν ό,τι έπρεπε για ένα ουζάκι με χταπόδι ή μαριδάκι στην παραλία, όχι για γαλοπούλα και λουκάνικα στο τζάκι. Τα Χριστούγεννα γιορτάζονται παραδοσιακά στις παραλίες στο Νότιο ημισφαίριο, όπου τώρα έχουν κατακαλόκαιρο, στην Αυστραλία μάλιστα κάποια πατριωτάκια θέλησαν να σουβλίσουν και χριστουγεννιάτικο οβελία, αλλά κόλλησαν σε απαγόρευση ανάμματος φωτιάς, καθώς μεγάλη πυρκαϊά στη Βικτώρια κατέκαψε δεκάδες σπίτια! Εκεί οι νόμοι υπάρχουν για να τηρούνται, όχι όπως σε κάτι χώρες που πρώτα χρεοκόπησαν ηθικά κι έπειτα και οικονομικά.

Φρένο στη φετινή κλιματική παράνοια για τα "χιονισμένα" Χριστούγεννα ήλθε να βάλει η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ελβετίας. Στην καρδιά των Άλπεων και με πάρα πολλά χιονοδρομικά κέντρα όλο και κάτι περισσότερο ξέρουν για το χιόνι οι Ελβετοί και σύμφωνα με τα στοιχεία απ' το 1931 μέχρι και το 2014, τα τελευταία δηλαδή 84 χρόνια, μόνο ..

Σε αύξηση της τιμής της βενζίνης προχωρά η Σαουδική Αραβία


Σε αύξηση της τιμής της βενζίνης θα προχωρήσει η Σαουδική Αραβία, στοχεύοντας στη μείωση του ελλείμματος ύψους 98 δισ. δολ. στον κρατικό προϋπολογισμό του 2015.

Έτσι, η βενζίνη αυξάνεται κατά 50% στο 67% και η τιμή του ντίζελ κατά 80%. Πρακτικά αυτό σημαίνει για τον καταναλωτή ότι η βενζίνη θα κοστίζει 0,75 Riyal το λίτρο και το ντίζελ 0,45 Riyal ανά λίτρο.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Υπάρχουν μεταλλεύματα και υδρογονάνθρακες εκμεταλλεύσιμοι;

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιοπηγες
Σε διάστημα τριάντα μόλις χρόνων ξεχάστηκαν κιόλας οι λόγοι για τους οποίους έκλεισαν, το εργοστάσιο Σιδηροχρωμίου στoν Αλμυρό της Θεσσαλίας, μαζί με το μεταλλείο, (και ουχί ορυχείο που όλοι κάνουν λάθος), τροφοδοσίας του με Χρωμίτη από την Σκούμτσα Μακεδονίας. Του Group Σκαλιστήρη στο Μαντούδι Ευβοίας το καθετοποιημένο συγκρότημα Λευκολίθου-Δίπυρης Μαγνησίας-"βασικών" πυρότουβλων. Του άλλου τεράστιου Συγκροτήματος του Μποδοσάκη στον Μαντέμ-Λάκκο Χαλκιδικής, εξόρυξης και παραγωγής concentré μικτών θειούχων B.P.G, Χαλκού κλπ, και κάποιων άλλων ακόμα, μικρότερων μεταλλείων. Εκτός από τους Βωξίτες της Βοιωτίας που τροφοδοτούν το τέως εργοστάσιο της Pechiney, και εξάγονται στην Ρωσία περισσότερο για λειαντικά μέσα (ως abrasives). Τους λιγνίτες της ΔΕΗ και το καταστροφικά ζημιογόνο έκτρωμα-ζόμπι της ΛΑΡΚΟ. Όσο για το κάποτε ανθόν Λαύριο, αυτό και αν ξεχάστηκε και είναι σε πολλούς άγνωστο ότι υπήρξε για δεκαετίες η ναυαρχίδα της μεταλλευτικής/Μεταλλουργικής βιομηχανίας στην Ελλάδα, που παρήγε μόλυβδο, concentré B.P.G, οξείδιο του Αρσενικού, λίγο Άργυρο (και ενίοτε λιγότερο Χρυσό), από την Γαλλική Εταιρία C.F.M.L. Πρακτικά δηλαδή τέλειωσε η μεταλλευτική/μεταλλουργική,(excractive), δραστηριότητα.

Έρχονται λοιπόν κάποιοι όψιμοι φιλοπάτριδες και ξεσηκώνουν ...

Αποχωρεί η Petroceltic από τις έρευνες στον Πατραϊκό

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιοπηγες
Mε το ένα πόδι εκτός της κοινοπραξίας που ελέγχει τη θαλάσσια παραχώρηση για έρευνες πετρελαίου στον Πατραϊκό βρίσκεται η ιρλανδική εταιρεία Petroceltic.

Στην τελευταία επίσημη ανακοίνωση για την πορεία των ερευνητικών της δραστηριοτήτων, σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, αναφέρει ότι ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις για την «έξοδό» της από τη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή, μεταφέροντας τα δικαιώματά της στα άλλα μέλη της κοινοπραξίας.

Η συγκεκριμένη περιοχή έκτασης περίπου 1.900 τετραγωνικών χιλιομέτρων, μετά από διεθνή διαγωνισμό, κατακυρώθηκε τον Μάιο του 2014 σε κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν με ίσα ποσοστά τα Ελληνικά Πετρέλαια  η ιταλική Edison και η ιρλανδική Petroceltic. Η τελευταία, η οποία είναι μια μεσαία πετρελαϊκή εταιρεία με ημερήσια παραγωγή της τάξης των 25.000 βαρελιών, λόγω της πτώσης των τιμών αργού και των εσόδων της, έθεσε σε εφαρμογή πρόγραμμα μεταβιβάσεων στοιχείων ενεργητικού από τα οποία δεν αναμένει άμεσες αποδόσεις, προκειμένου να περιορίσει την έκθεσή της στις ερευνητικές δαπάνες.

Σε ό,τι αφορά στη μεταβίβαση του 33,33% της παραχώρησης του Πατραϊκού, με βάση τη σύμβαση, δικαίωμα πρώτης άρνησης έχουν τα Ελληνικά Πετρέλαια. Αρμόδιες πηγές της εταιρείας με τις..