Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020

Βιογραφώντας τον μαύρο χρυσό το 2020 – μια συμφωνία που φτάνει στο τέλος της; (Μέρος Α’)






Photo by Sebastião Salgado, Kuwait: A Desert on Fire


 “Η μεν φωνή, φωνή Ιακώβ, αι δε χείρες, χείρες Ησαύ”

Παλαιά Διαθήκη, Γένεσις


Αίμα και πυρ, το πετρέλαιο κινεί και θερμαίνει το σώμα της ανθρωπότητας για πάνω από έναν αιώνα. Είναι από τις ελάχιστες φορές, μέσα στην Ιστορία, που μία πρώτη..

Από πού για πού και πόσα;



Πέρα από την θετική αποτίμηση των αποφάσεων της Ε.Ε. για τις κατευθύνσεις που δίνονται για την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών κοινωνιών και οικονομιών. Στην Ελλάδα χρειαζόμαστε ένα εθνικό σχέδιο για την σωστή αξιοποίηση όλων των επιμέρους ποσών (19,5 δις επιχορηγήσεις, 12,5 δις δάνεια και 40 δις ΕΣΠΑ και ΚΑΠ 2021-2027). Τα οποία θα εισρεύσουν στην χώρα τα επόμενα 7-10 χρόνια.

Αυτό το σχέδιο από την στιγμή που ο χρονικός ορίζοντας χρηματοδοτήσεων υπερβαίνει

Ανάλυση: Το πετρέλαιο πεθαίνει – Αλλά πεθαίνει αργόσυρτα

 


Καθώς ο ενεργειακός προσανατολισμός αλλάζει στον ορατό ορίζοντα, προαναγγέλλεται ήδη ο «αργός θάνατος» των Big Oil, των μεγαλύτερων πολυεθνικών εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο 

Ονομάζεται «reserve replacement ratio» –δείκτης αναπλήρωσης αποθεμάτων– και επισήμως εξακολουθεί να αποτελεί το «μέτρο» με το οποίο αξιολογείται η απόδοση των πετρελαϊκών εταιρειών. Αφορά τη δυνατότητα μιας πετρελαϊκής εταιρείας να αναπληρώνει άμεσα την..

Ο φινλανδικός πετρελαϊκός γίγαντας Neste για να κλείσει το διυλιστήριο, έκοψε 470 θέσεις εργασίας



Ο φινλανδικός γίγαντας προϊόντων πετρελαίου Neste σκοπεύει να μειώσει 470 θέσεις εργασίας κλείνοντας το διυλιστήριό του στο Naantali, νοτιοδυτική Φινλανδία.

Όπως απαιτείται από τη φινλανδική νομοθεσία, οι νομικές συνομιλίες συνεργασίας με το προσωπικό θα ξεκινήσουν αργότερα.

Ο Peter Vanacker, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος (CEO) της Neste, δήλωσε σε δελτίο τύπου την περασμένη εβδομάδα ότι η ζήτηση για προϊόντα ορυκτού..

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕ.ΣΥ. ΒΕΘ