Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

ΤΙ... ΕΡΧΕΤΑΙ ?...

ΕΛΠΕ: Πρόταση Δ.Σ. για μη διανομή μερίσματος από τα αποτελέσματα του 2015

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΛΠΕ
Το Οικονομικό Ημερολόγιο για το 2016 ανακοίνωσε η Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. γνωστοποιώντας ταυτόχρονα ότι το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση προς τη γενική συνέλευση για τη μη διανομή μερίσματος από τα αποτελέσματα του 2015.

Ειδικότερα, η εταιρεία ανακοίνωσε το Οικονομικό Ημερολόγιο ως εξής:

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΙΣ 9 ΜΑΡΤΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

syllalitirio
Η ΓΣΕΕ, σε συνεργασία με τους συνδικαλιστικούς και επιστημονικούς φορείς της χώρας και μετά από πρόσφατη απόφαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής, θα πραγματοποιήσει Συλλαλητήριο Διαμαρτυρίας την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016, στις 3 το μεσημέρι στο Σύνταγμα.

Η Συνομοσπονδία απαιτεί εδώ και τώρα την απόσυρση του ηθικά μη βιώσιμου και απαράδεκτου ασφαλιστικού νομοσχεδίου και έχει ήδη λάβει απόφαση για 48ωρη Γενική Πανελλαδική Απεργία, όταν και αν η κυβέρνηση προχωρήσει στην κατάθεση του επίμαχου νομοσχεδίου στη βουλή.

Για τη ΓΣΕΕ η συνέχιση του αγώνα, έως ότου σταματήσει η δογματική εμμονή της κυβέρνησης στις μνημονιακές πολιτικές, είναι μονόδρομος.


ΠΗΓΗ:gsee.gr

118 δισεκατομμύρια ευρώ καταρχήν έλλειμμα: από ποιές τσέπες θα βρεθούν;


Τον περασμένο Σεπτέμβριο ένα δημοσίευμα του Spiegel είχε σκορπίσει ρίγη ανησυχίας στη Γερμανία, καθώς έλεγε πως μια έκθεση, που συντάχθηκε κατ' εντολή του Γερμανικού Υπουργείου Ενέργειας, βρήκε πως στο χειρότερο σενάριο μπορεί να λείπουν έως 30 δισεκατομμύρια ευρώ απ' τις 4 μεγάλες εταιρείες (RWE, E.ON, Vattenfall και EnBW), που έχουν τα πυρηνικά εργοστάσια και πρέπει να καλύψουν το κόστος αποξήλωσης. Οι μετοχές των 4 εταιρειών "βούτηξαν" απότομα κι ο Αντικαγκελάριος και Υπουργός Ενέργειας Γκάμπριελ έσπευσε να διασκεδάσει τις ανησυχίες, χαρακτηρίζοντας ως "ανεύθυνη φημολογία" το δημοσίευμα, λέγοντας πως η έκθεση θα παραδοθεί τον Οκτώβριο.

Πράγματι, στις 10/10 το Υπουργείο Ενέργειας έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της έκθεσης, καθησυχάζοντας πως οι εταιρείες έχουν επαρκή αποθεματικά για να καλύψουν το κόστος αποξήλωσης των πυρηνικών. Ο οικονομικός έλεγχος έγινε απ' την ελεγκτική εταιρεία Warth & Klein Grant Thornton AG και τα διάφορα σενάρια που εξετάστηκαν βρήκαν πως μπορεί ν' απαιτούνται από 29 έως 77 δισεκατομμύρια ευρώ για την αποξήλωση και τη διαχείριση των αποβλήτων. Λαμβάνοντας υπόψη πως οι εταιρείες έχουν ήδη εγγράψει στα βιβλία τους αθροιστικές προβλέψεις 38,3 δισεκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να καλύψουν ένα εκτιμώμενο συνολικό κόστος 47,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε παρούσα αξία, το Υπουργείο θεώρησε επαρκείς τις προβλέψεις. Ωστόσο η διαφορά των δυο αριθμών, 47,5 με 77 δισεκατομμύρια ευρώ, ουσιαστικά επιβεβαίωσε το δημοσίευμα του Spiegel, που έκανε λόγο για "το χειρότερο σενάριο".

Τώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, μια έκθεση κυβερνητικής επιτροπής προτείνει να ...
θεσπιστεί ένα ανώτατο "όριο ευθύνης" των εταιρειών στα 36 δισεκατομμύρια ευρώ για το κόστος αποθήκευσης των πυρηνικών αποβλήτων, μεταφέροντας τα χρήματα που έχουν ήδη συγκεντρωμένα σ' ένα κυβερνητικό ταμείο μέχρι το 2022. Τα χρήματα που

Εγκρίθηκε από την Κομισιόν η κατασκευή του αγωγού TAP - Δεν τίθεται θέμα κρατικής ενίσχυσης


Εγκρίθηκε από την Κομισιόν η κατασκευή του αγωγού TAP, καθώς όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι η συμφωνία φιλοξενούσας χώρας μεταξύ των ελληνικών αρχών και της κοινοπραξίας του αγωγού είναι συμβατή με τους κανόνες της Ένωσης περί κρατικών ενισχύσεων.

Επισημαίνεται δε ότι το έργο αυτό θα βελτιώσει την ασφάλεια και θα διαφοροποιήσει τον ενεργειακό εφοδιασμό της ΕΕ, χωρίς να στρεβλώσει αδικαιολόγητα τον ανταγωνισμό στο πλαίσιο της ενιαίας αγοράς.

Η αρμόδια επίτροπος για την πολιτική ανταγωνισμού Μαγκρέιτε Βέστεϊγερ, δήλωσε σχετικά:

ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

IANOYARIOS-FEBROYARIOS 2016
Στις αρχές της δεκαετίας του '70, η αδιαμφισβήτητη μέχρι τότε ηγεμονία του φορδικού συστήματος μαζικής παραγωγής άρχισε να κλονίζεται. Μια μικρή δε μειοψηφία (τότε!) οικονομολόγων, οι λεγόμενοι «μονεταριστές» ή «νεοφιλελεύθεροι», υποστήριξαν ότι η «κρίση του 73» δεν αποτελούσε απλώς μια φάση του συνήθους οικονομικού κύκλου, αλλά μια βαθύτερη, «δομικής» φύσεως, κρίση. 

Συγκεκριμένα ισχυρίστηκαν πως η κρίση οφείλονταν, κατά βάση, στο ότι μεταπολεμικά αυξήθηκαν υπερβολικά: Πρώτον, οι μισθοί λόγω των προνομίων που είχαν διασφαλίσει τα συνδικάτα, Δεύτερον, οι λεγόμενες «καταναλωτικές» δαπάνες του κράτους (δηλαδή οι δαπάνες του κράτους πρόνοιας) και, κατά συνέπεια, το δημόσιο χρέος. 

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ σε αυτό το τεύχος παρουσιάζει άρθρο σχετικά με το κράτος πρόνοιας και την κοινωνική πολιτική στα χρόνια της νεοφιλελεύθερης ηγεμονίας. Μιας ηγεμονίας που παρά το γεγονός ότι άλλαξε εκ βάθρων τις σχέσεις εκμετάλλευσης και αξιοποίησης του παραγωγικού δυναμικού μέσα από την περαιτέρω υποβάθμιση των συνθηκών και όρων εργασίας, δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα απονομιμοποίοησης, και η αναπαραγωγή της συντελείται εν μέσω ισχυρών κοινωνικών αντιδράσεων παρά τα μεγάλα σκαμπανεβάσματα του κοινωνικού και πολιτικού ανταγωνισμού.


ΠΗΓΗ:inegsee.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΠΕΚΟ


Συνάδελφοι,

Μετά από 5 συναντήσεις της διαπραγματευτικής ομάδας του Σωματείου με τους εκπροσώπους της εταιρίας, εχθές υπογράφηκε Πρακτικό Συμφωνίας για την υπογραφή νέας ΕΣΣΕ, σε αυξητικό πλαίσιο.

Η Συμφωνία αυτή θα τεθεί προς έγκριση, πρώτα στο ΔΣ της ΠΕΠΕΚΟ και κατόπιν στη Γενική Συνέλευση των Εργαζομένων - για τον τόπο και χρόνο διεξαγωγής της οποίας θα ενημερωθείτε τις προσεχείς ημέρες.

Πως τα ΕΛΠΕ "έσωσαν" το διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης

Αποτέλεσμα εικόνας για ελπε θεσσαλονικηΤην Τρίτη πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες η έκτη συνάντηση του ευρωπαϊκού forum διύλισης, μιας πρωτοβουλίας που έχει ξεκινήσει με στόχο να ανοίξει ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των εταιρειών διύλισης και των ευρωπαϊκών θεσμών προκειμένου να γίνουν γνωστά και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Ένας κλάδος  που συνεισφέρει στην ευρωπαϊκή οικονομία 23 δισ. δολάρια ετησίως σε φόρους, 5 δισ. επενδύσεις, απασχολεί 140 χιλιάδες άμεσα εργαζόμενους και βρίσκεται στην κορυφή της καινοτομίας.

Ωστόσο η πρωτοβουλία αυτή ίσως ήρθε ήδη αργά, καθώς ο ευρωπαϊκός κλάδος μετρά ήδη τις πληγές του τα τελευταία χρόνια, από τα 22 διυλιστήρια στην Ευρώπη που έκλεισαν κυρίως ως αποτέλεσμα της κρίσης και του ανταγωνισμού από μονάδες εκτός ΕΕ, που δεν αντιμετωπίζουν τα ρυθμιστικά κόστη που πληρώνουν οι ευρωπαϊκές μονάδες.

Εκείνο που δεν είναι ευρύτερα γνωστό είναι ότι και ένα ελληνικό διυλιστήριο, η μονάδα των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη κινδύνευσε να αποτελέσει το 23ο διυλιστήριο της μακριάς λίστας των ευρωπαϊκών λουκέτων, κάτι που αποφεύχθηκε μετά τις επενδύσεις που έγιναν. Συγκεκριμένα το..

Φορο-πλήγμα για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ

Picture 0 for Φορο-πλήγμα για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ
Eξτρα φόρους στους φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ φέρνουν οι φορολογικές ανατροπές που σχεδιάζει ο κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει την καθιέρωση μιας νέας φορολογικής κλίμακας που θα είναι ίδια για τους μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις αλλά και τους αγρότες, ενώ τα εισοδήματα από ενοίκια ενδεχομένως θα φορολογούνται με ξεχωριστή κλίμακα.

Για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους αγρότες θα προβλέπεται αφορολόγητο όριο εισοδήματος στα επίπεδα των 9.500 ευρώ, ενώ οι επαγγελματίες θα συνεχίσουν να φορολογούνται από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός τους.

Φορο-πλήγμα για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ 

Με τις νέες ρυθμίσεις οι έχοντες εισοδήματα άνω των...