Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

«Βάλε Ένα Ευρώ Βενζίνη!»


Ιστορίες καθημερινής τρέλας βιώνουν τα πρατήρια βενζίνης σε όλη την Ελλάδα, με τις τιμές-φωτιά των καυσίμων να έχουν αναγκάσει, σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, τους οδηγούς σε «αιματηρές» οικονομίες.

Ειδικά μάλιστα σε δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς, οι τιμές φέρονται σύμφωνα με την εφημερίδα να είναι ακόμη πιο τσιμπημένες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πρατήρια σε περιοχές όπως οι Κυκλάδες, η Σάμος και τα Δωδεκάνησα που πουλούν τη βενζίνη πάνω από 1,9 ευρώ το λίτρο! «Πλέον το ‘
βάλε ένα τάλιρο’ το ακούμε συνέχεια. Τις περισσότερες φορές δε μας δίνουν καν χαρτονομίσματα, γεμίζουν το αμάξι με ψιλά. Αλλά όταν έρχονται αγωνιστικά αμάξια και μας ζητάνε ακόμα και μισό ευρώ βενζίνη, μας πέφτουν τα μαλλιά», λέει στην εφημερίδα υπάλληλος βενζινάδικου στην Πατησίων.

Οι βενζινοπώλες έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου προβάλλοντας την τραγική κατάσταση στον κλάδο τους. «Η κατανάλωση βενζίνης πέφτει 17-18% ετησίως από το 2010. Τα μεγάλα αστικά κέντρα μάλιστα πλήττονται ακόμα περισσότερο από τις απομακρυσμένες περιοχές, καθώς το ποδήλατο και τα μέσα μεταφοράς έχουν αφήσει τα αμάξια εκτός των δρόμων», λέει στην εφημερίδα ο Μιχάλης Κιούσης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών.
ΠΗΓΗ:energia.gr

Ημερήσια άνοδος 0,7% για το πετρέλαιο στα $89,87


Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος
Τμήμα Διεθνών Παραγώγων
Μέλος του Ομίλου της Laiki Popular Bank

Μεικτή εικόνα παρουσίασαν κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης οι διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς το petroleum complex κινήθηκε σε υψηλότερα επίπεδα, ενώ τα πολύτιμα μέταλλα κατέγραψαν πτωτικές τάσεις με την ισορροπία αγοραστών-πωλητών να αποκαθίσταται σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Ειδικότερα, το light crude oil (Συμβόλαιο Αυγούστου) έκλεισε στα 89,87$/βαρέλι με κέρδη 0,7%, ενώ το εύρος διακύμανσης της συνεδρίασης ήταν μεταξύ 88,59-90,04$/βαρέλι. Στα προϊόντα, η βενζίνη (Συμβόλαιο Αυγούστου) έκλεισε στα 288,34cents/γαλόνι (+1,35%) και το πετρέλαιο θέρμανσης (Συμβόλαιο Αυγούστου) στα 287,76cents/γαλόνι (+1,25%). Να σημειωθεί ότι το U.S. Department of Energy ανακοίνωσε μείωση των εβδομαδιαίων αποθεμάτων κατά 809χιλ. βαρέλια για το crude, αύξηση κατά 2,6 εκ. βαρέλια για τα distillates και απρόσμενη μείωση κατά 1,8 εκ. βαρέλια για την RBOB Gasoline, με παράλληλη αύξηση στη ζήτηση για τα distillates και μείωση για τη βενζίνη. Στην αγορά των πολύτιμων μετάλλων εξάλλου, ο χρυσός (Συμβόλαιο Αυγούστου) τερμάτισε τη συνεδρίαση στο floor στα 1570,6 $/ουγκιά, με πτώση της τάξεως του 1.15%, ενώ περίπου 1% υποχώρηση σημείωσε η τιμή του αργύρου, με τα συμβόλαια Σεπτεμβρίου να διαπραγματεύονται στα 27,085 $/ουγκιά.
ΠΗΓΗ:www.inews.gr

Αργεντινή: Μειώνει το μέρισμα για να αυξήσει τις επενδύσεις η πετρελαϊκή YPF


Στη διανομή συνολικού μερίσματος 303 εκατ. πέσος ($67 εκατ.) που αντιστοιχεί μόλις στο 5,&% των κερδών του 2011θα προχωρήσει η πετρελαϊκή YPF SA, η οποία κρατικοποιήθηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση της Αργεντινής. Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, η εταιρεία στην ανακοίνωσή της αναφέρει χαρακτηριστικά πως η αλλαγή στη μερισματική πολιτική έρχεται σε αντίθεση με τις αντίστοιχες των τελευταίων ετών όταν και το μέρισμα ξεπερνούσα το 80% των κερδών της. Με αυτήν την κίνηση η κρατική εταιρεία να αυξήσει το ύψος των επενδύσεων το 2012 κοντά στα 3,5 δισ. δολ. πού έχει θέσει ως στόχο. Η διοίκηση της YPF σχεδιάζει την επένδυση περίπου 7 δισ. δολ. μεταξύ του 2013 και 2017 με τελικό στόχο την αύξηση της παραγωγής στα 216 εκατ. βαρέλια από 159 εκατ. βαρέλια φέτος. Υπενθυμίζεται πως το Μάιο η κυβέρνηση της χώρας κρατικοποίησε το 51% παίρνοντας μερίδιο της ισπανικής Repsol την οποία κατηγόρησε για το χαμηλό ύψος των επενδύσεων και τη μείωση της παραγωγής
ΠΗΓΗ:www.inews.gr

Σε ποια ταμεία κόβεται εως 40% το εφάπαξ


Οι ασφαλισμένοι σε 21 Ταμεία (του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ αλλά του ιδιωτικού τομέα) θα δουν το εφάπαξ τους να μειώνεται κατά 10 έως 40% αν η κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει και σε αυτήν την περικοπή.

Το υπουργείο Εργασίας έχει προτείνει -εκτός από την μείωση του πλαφόν στις συντάξεις στα 2400 ευρώ- την περικοπή του εφάπαξ που καταβάλλουν τα ασφαλιστικά Ταμεία με αιχμή εκείνα τα Ταμεία όπου το εφάπαξ είναι μεγαλύτερο από τις εισφορές των ασφαλισμένων ή αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Μάλιστα, η κυβέρνηση εξετάζει ακόμα και την αναδρομική ισχύ του μέτρου από 1-1-2012 ώστε να πάρουν μειωμένο εφάπαξ ακόμα και εκείνοι που έχουν ήδη βγει σε σύνταξη αλλά δεν έχουν πάρει το εφάπαξ τους. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας έξι στα δέκα Ταμεία έχουν οικονομικά προβλήματα ενώ 21 Ταμεία χορηγουν εφάπαξ μεγαλύτερο κατά 2% έως 83% από τις εισφορές των ασφαλισμένων!

Ο παρακάτω πίνακας που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» είναι αποκαλυπτικός:
http://marketbeast.gr/wp-content/uploads/2012/07/image77.jpeg
Η περικοπή του εφάπαξ στα Ταμεία αυτά προβλέπεται στο Μνημόνιο, το οποίο ορίζει ότι τα ποσά των εφάπαξ που καταβάλλουν τα ασφαλιστικά Ταμεία θα πρέπει να είναι ανταποδοτικά, δηλαδή δεν μπορούν να ξεπερνούν τις εισφορές των δικαιούχων. Ειδικά για το Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) το οποίο είναι ελλειμματικό το υπουργείο Εργασίας έχει προτείνει μια σειρά μέτρων για να αντιμετωπιστεί η τραγική κατάσταση του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτήν την στιγμή εκκρεμούν 52.000 αιτήσεις για χορήγηση εφάπαξ από αυτό το Ταμείο, πράγμα που σημαίνει, ότι χρειάζεται άμεσα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ ο χρόνος χορήγησης φτάνει ακόμα και τα 7 χρόνια.

Τα μέτρα που προτείνονται για το ΤΠΔΥ είναι: Περικοπή του εφάπαξ κατά 15-22%, επιβολή νέας εισφοράς ή παρακράτηση μέρους της της εισφοράς αλληλεγγύης, αύξηση των απαιτούμενων ετών στα 25 χρόνια για την καταβολή του εφάπαξ, αύξηση των ασφαλισμένων του Ταμείου Πρόνοιας με την υποχρεωτική υπαγωγή σε αυτό ακόμα και των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και των μετακλητών υπαλλήλων.
ΠΗΓΗ:marketbeast.gr

Δελτίο Τύπου - ΟΧΙ λουκέτο στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης


Η ΓΣΕΕ στηρίζει και υποστηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης κατά του ξεπουλήματος της μεγαλύτερης γεωργικής βιομηχανίας της χώρας.

Οι προσπάθειες απαξίωσης της επιχείρησης που προηγήθηκαν, είχαν προφανή στόχο και σκοπό το ξεπούλημα της συγκεκριμένης εθνικής περιουσίας και την κατάργηση της εγχώριας παραγωγής ζάχαρης.

Η ΓΣΕΕ τάσσεται στο πλευρό των εργαζομένων στην ΕΒΖ απαιτώντας να υπάρξει ένα ισχυρό ιδιοκτησιακό σχήμα που θα διασφαλίζει όλες τις θέσεις εργασίας, θα αναπτύξει την επιχείρηση και κατ΄επέκταση θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Η ελληνική κυβέρνηση επιβάλλεται να κατανοήσει ότι πιθανό κλείσιμο του εργοστασίου δεν θα αυξήσει μόνο τη λίστα των ανέργων, αλλά θα εντείνει ακόμη περισσότερο την ύφεση, καθώς και το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου.
ΠΗΓΗ:www.gsee.gr

2013: Κάτω οι φόροι, πάνω το ρεύμα!


Ένας φιλόδοξος στόχος, να μην υπάρξουν επιβαρύνσεις το 2013 από τις αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού για τους καταναλωτές ή έστω αυτές να είναι μικρές, βρίσκεται πίσω από τις χθεσινές αναφορές Παπαγεωργίου για κατάργηση από τους λογαριασμούς των χρεώσεων υπέρ τρίτων, δηλαδή των δημοτικών τελών και του τέλους ΕΡΤ.

Το σκεπτικό είναι ότι εφόσον καταστεί δυνατή η ελάφρυνση του λογαριασμού της ΔΕΗ, (δια μέσω της αποσύνδεσης για παράδειγμα των δημοτικών τελών και του τέλους ΕΡΤ), αυτή η μείωση των επιβαρύνσεων υπέρ τρίτων θα καταφέρει να αντισταθμίσει τη βέβαιη όπως όλα δείχνουν, και μάλιστα σημαντική αύξηση που θα αναγκαστεί να εγκρίνει το υπουργείο στα τιμολόγια από τον Ιανουάριο το 2013.

Και λέμε σημαντική, αφενός γιατί τα στοιχεία που κατέθεσε πρόσφατα η ΔΕΗ στη ΡΑΕ δείχνουν αύξηση για φέτος 29,8% στο κοστολογικό της κόστος, αφετέρου γιατί από το β’ 6μηνο του 2013 απελευθερώνονται τα τιμολόγια και στη Χαμηλή Τάση. Συν φυσικά το γεγονός ότι το 2013 θα είναι χρονιά που κάθε ευρωπαϊκή επιχείρηση ηλεκτρισμού θα επιβαρυνθεί με την εξ ολοκλήρου αγορά των δικαιωμάτων ρύπων που θα χρειασθεί.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ξαναμπαίνουμε στο παιχνίδι του "Νότιου Διαδρόμου", αλλά υπό όρους...


Σε μια ιδιότυπη διαπραγμάτευση βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση με την κοινοπραξία του αγωγού TAP, ο οποίος είναι ο μόνος από εκείνους που απέμειναν να διεκδικούν τη μεταφορά του αερίου από το Αζέρικο κοίτασμα Shah Deniz ΙΙ που θα μπορούσε να έχει ελληνικό ενδιαφέρον.

Αυτό προκύπτει από την χθεσινή τοποθέτηση του υφυπουργού Ενέργειας κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου (ο οποίος και λόγω προηγούμενης εμπειρίας θεωρείται άριστος γνώστης της διπλωματίας και οικονομίας των αγωγών), που περιέγραψε τους όρους υπό τους οποίους θα μπορούσε να υπάρξει ελληνική υποστήριξη στο συγκεκριμένο project.

Εκείνο το οποίο θέλει η κοινοπραξία του TAP είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα πολιτικής στήριξης και αυτό θα μπορούσε να γίνει, για παράδειγμα, με την υπογραφή τριμερούς διακρατικής ή υπουργικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας και Αλβανίας. Το κριτήριο της πολιτικής στήριξης θα είναι από τα βασικά για την επιλογή του αγωγού που τελικά θα μεταφέρει το αέριο από την Κασπία στην Ευρώπη.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τριετής συμφωνία ενεργειακής συνεργασίας Gazprom - Chelsea


Η Gazprom Marketing & Trading Limited (GM&T), εξ’ ολοκλήρου θυγατρική της Gazprom, ανακοίνωσε χθες ότι υπέγραψε τριετή συμφωνία ενεργειακής συνεργασίας με την ποδοσφαιρική ομάδα της Chelsea (Chelsea FC) για τις περιόδους 2012/13, 2013/14 και 2014/15 για να γίνει ο Επίσημος Ενεργειακός Συνεργάτης της ομάδας, που θα προμηθεύει αποκλειστικά αέριο και ενέργεια στις προπονητικές εγκαταστάσεις της Chelsea που βρίσκονται στο Cobham καθώς και στο στάδιο Stamford Bridge.

Η Gazprom Energy, ο βραχίονας της GM&T στον τομέα της λιανικής είναι ήδη ο προμηθευτής της Chelsea FC και η εν λόγω συμφωνία ενδυναμώνει την ήδη πετυχημένη επιχειρηματική σχέση. Η Gazprom Energy θα συνεχίσει να προμηθεύει φυσικό αέριο ενώ τώρα θα προμηθεύει και ηλεκτρισμό στην ομάδα, αποκλειστικά. Η Gazprom Energy είναι προμηθευτής ηλεκτρισμού αλλά και φυσικού αερίου σε βιομηχανικούς αλλά και εμπορικούς πελάτες τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και στην Ευρώπη, με ευρύ πελατολόγιο.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η συμφωνία, το λογότυπο της Gazprom θα υπάρχει στους φωτεινούς πίνακες στο στάδιο Stamford Bridge κατά τη διάρκεια των αγώνων της Premier League, του FA Cup και του League Cup, αλλά και στις ψηφιακές πλατφόρμες της ομάδας.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Από 15 Οκτωβρίου η Εξίσωση Τιμών σε Πετρέλαιο Θέρμανσης και Κίνησης


Κανονικά από τις 15 Οκτωβρίου 2012 θα ξεκινήσει η εφαρμογή της εξίσωσης των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο πετρέλαιο κίνησης. Συνέπεια του μέτρου θα είναι η αύξηση της τιμής πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης στα επίπεδα του 1,30 - 1,40 ευρώ το λίτρο, από 1 ευρώ που είχε διαμορφωθεί την προηγούμενη χειμερινή περίοδο. Το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι θα αποδώσει στον φετινό κρατικό προϋπολογισμό τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, το Δημόσιο θα χρειαστεί να δαπανήσει τουλάχιστον 100-150 εκατ. ευρώ στο τελευταίο τρίμηνο του 2012 για την καταβολή επιδομάτων θέρμανσης με γεωγραφικά και κοινωνικά κριτήρια. Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών το επίδομα θέρμανσης θα χορηγηθεί σε νοικοκυριά με πολύ χαμηλά εισοδήματα και σε οικογένειες που κατοικούν σε περιοχές της χώρας όπου επικρατεί δριμύ ψύχος το χειμώνα.

Επίσης θα υπάρξει μέριμνα για τους αγρότες προκειμένου να μην επιβαρυνθούν από την εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης
ΠΗΓΗ:energia.gr

Ευρωπαϊκή Πρόταση για την Ασφάλεια Εξόρυξης Πετρελαίου και Φυσ. Αερίου


Η ευρωπαϊκή υπεράκτια βιομηχανία μπορεί να υπερηφανεύεται για την βελτίωση των επιδόσεων ασφάλειας, ωστόσο για να μειωθεί η πιθανότητα μεγάλου ατυχήματος έχει ετοιμαστεί μια πρόταση κανονισμού για την ασφάλεια των υπεράκτιων εξορύξεων, ενώ παράλληλα έχουν γίνει διαβουλεύσεις με την βιομηχανία με εισηγήσεις για την βελτίωση της πρότασης.

Είναι γνωστό ότι στην Ευρώπη το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου παράγεται μέσω υπεράκτιων δραστηριοτήτων, πολλές φορές σε δύσκολο περιβάλλον και σε μεγάλα βάθη. Μετά τα πρόσφατα ατυχήματα ιδιαίτερα το Deepwater Horizon στις ΗΠΑ το 2010 (11 θάνατοι), Montara στην Αυστραλία το 2009, Usumacinta στο Μεξικό το 2007 (22 θάνατοι) και σε εγκαταστάσεις εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου σε όλη την υφήλιο, περιλαμβανομένης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φάνηκε η ανάγκη για την ανάληψη δράσης, λόγω ανεπάρκειας που παρουσιάζουν οι σύγχρονες πρακτικές διαχείρισης κινδύνων.

Σοβαρά ατυχήματα και στην Ευρώπη Στο παρελθόν, η ευρωπαϊκή υπεράκτια βιομηχανία έχει δει κάποια σοβαρά ατυχήματα. Τον Ιούλιο του 1988, 167 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Piper Alpha με αποτέλεσμα να γίνουν σημαντικές αλλαγές τόσο της πολιτικής όσο και της νομοθεσίας για την ασφάλεια των υπεράκτιων δραστηριοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου όπως και άλλων χωρών
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ