Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Βουτιά 3,4% για το αργό

Αποτέλεσμα εικόνας για Βουτιά 3,4% για το αργό
Βουτιά 3,4% σημείωσε το αργό την Τρίτη καθώς η ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου έναντι των ανταγωνιστών του και η υποβάθμιση των εκτιμήσεων της αμερικανικής υπηρεσίας Ενέργειας για τις τιμές το 2015 διαμόρφωσαν έντονα αρνητικό κλίμα. 

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Απριλίου έχασε 1,71 δολ. διολισθαίνοντας στα 48,29 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αυτό ήταν το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 26 Φεβρουαρίου. 

Η αμερικανική υπηρεσία Ενέργειας (EIA) ανακοίνωσε σήμερα ότι η παραγωγή στις ΗΠΑ έφτασε τα 9,35 εκατ. βαρέλια την ημέρα το Φεβρουάριο, το υψηλότερο μηνιαίο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 1973.

Την ίδια στιγμή, η EIA μείωσε τις εκτιμήσεις της για τις τιμές του αμερικανικού αργού αυτό το έτος, ενώ αναθεώρησαν ανοδικά τις εκτιμήσεις τους για τις τιμές του παγκόσμιου συμβολαίου.

Ειδικότερα, στο τελευταίο μηνιαίο δελτίο για τις προοπτικές της αγοράς, η ΕΙΑ αναθεώρησε την πρόβλεψη της για το Brent το 2015 στα 59,50 δολ. το βαρέλι από 57,56 δολ. το βαρέλι προηγουμένως. Το 2014 η μέση τιμή του Brent ήταν στα 99,00 δολ. το βαρελόνι.

Για το αμερικανικό αργό η υπηρεσία αναφέρει ότι περιμένει η μέση τιμή να διαμορφωθεί στα 52,15 δολ. το βαρέλι από 55,02 δολ. προηγουμένως. Το 2014 η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 93,26 δολ. το βαρέλι.

Η υπηρεσία αναθεώρησε καθοδικά τις προβλέψεις της για το 2016 για το αμερικανικό αργό στα 70 δολ. από 71 προηγουμένως, ενώ διατήρησε αμετάβλητη την εκτίμηση της για το Brent στα 75 δολ. το βαρέλι.


ΠΗΓΗ.capital.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΣΕΕΠ


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

           Σας ενημερώνουμε ότι από τη Δευτέρα 9 Μαρτίου τα γραφεία του ΠΣΕΕΠ στις ΒΕΑ μεταφέρθηκαν στον 1ο όροφο του Παλαιού Διοικητηρίου, δίπλα στις μονάδες του Διυλιστηρίου. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας το fax, και το e-mail παραμένουν τα ίδια.

           Τέλος, σε συνέχεια της από 03/03/15 ανακοίνωσής μας που αφορά τις κρατήσεις που έγιναν στη μισθοδοσία του μηνός Φεβρουαρίου, σας ενημερώνουμε ότι μετά από παρέμβασή μας έγινε συνεννόηση με την Εταιρεία και από τον μήνα Μάρτιο επανέρχονται στο πρότερο καθεστώς.

Απρόβλεπτη άνοδος του πετρελαίου

Πάντως, η Morgan Stanley επιμένει ότι θα υποχωρήσουν οι τιμές λόγω αύξησης της αμερικανικής παραγωγής πετρελαίου.
Η μεγάλη μεταβλητότητα των τιμών του πετρελαίου στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο έχει αιφνιδιάσει ακόμη και τους πιο ειδικούς των αγορών λόγω των απρόβλεπτων εξελίξεων στο Ιράκ, στη Λιβύη και στο Ιράν, αλλά και των ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών στις ΗΠΑ. Αστοχες ήταν οι προβλέψεις της Goldman Sachs για την πορεία των τιμών του πετρελαίου, παραδέχονται οι κορυφαίοι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας.

Δεν είχε εκτιμηθεί ...

ΑΖΕΡΟΥΣ ΚΑΙ BP ΣΥΝΑΝΤΟΥΝ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΑΚΗΣ...


Διαδοχικές επαφές πραγματοποιεί για τον αγωγό TAP ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος...
και Ενέργειας, ο οποίος μετά τους επικεφαλής της κοινοπραξίας συναντάται με υψηλόβαθμα στελέχη της αζέρικης Socar και της BP την Τρίτη. Η αντιπροσωπεία των Αζέρων θα συναντηθεί και με τον υπουργό Οικονομίας κ. Γιώργο Σταθάκη.


Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο..

Όταν ο λύκος φυλάγει τα πρόβατα στην αγορά ηλεκτρισμού, ποιο μπορεί να είναι το αποτέλεσμα;


Με μεγάλη καθυστέρηση ο ACER, Ευρωπαϊκός Οργανισμός των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας, έδωσε στο τέλος του 2014 το 3ο Market Monitoring report (για το 2013) και είδαμε αρκετά "ωραία":

"Looking back at the period since 2008, the report shows that there has been little responsiveness between wholesale and retail prices - Κοιτώντας προς τα πίσω ως το 2008, η έρευνα έδειξε πως υπάρχει μικρή συσχέτιση ανάμεσα στις τιμές χονδρικής και τις τιμές λιανικής".

"With a few notable exceptions, there seems to be a

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΣΥ ΒΕΘ

Αποτέλεσμα εικόνας για κρανος εργασιας

Συναδέλφισσες, οι
       
            Σε μια συγκυρία πολύ δύσκολη για τους εργαζόμενους, μετά από πέντε μνημονιακά χρόνια διάλυσης των εργασιακών και κοινωνικών σχέσεων στη χώρα και παρά την επιδείνωση των οικονομικών για όλους τους Έλληνες, οι εργαζόμενοι στα ΕΛ.ΠΕ. συνεχίζουμε να στεκόμαστε όρθιοι.
           Κρατήσαμε υψηλά το επίπεδο επαγγελματισμού, υπευθυνότητας και παραγωγικότητας, χωρίς εκπτώσεις στην ασφάλεια, και όλα αυτά μέσα από πολύ  δουλειά  και εξαντλητικά ωράρια.
          Μεγάλη απόδειξη, τα επιτεύγματα των εργαζομένων στις Β.Ε.Θ. στην ασφάλεια, (1.500.000 ώρες χωρίς ατύχημα έως τα τέλη του 2014), αλλά και στην αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών του Φεβρουαρίου σε ΔΙ.ΘΕ., και Πολυπροπυλένιο.
          Σαν ΠΕ.ΣΥ. εκφράζουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια στους εργαζόμενους-ες των Β.Ε.Θ., που από τα μέσα Φεβρουαρίου και κατά τη διάρκεια πρωτόγνωρων καταστάσεων που αντιμετώπισαν από τα διαδοχικά σταματήματα και ξεκινήματα, τόσο του Διυλιστηρίου όσο και του Πολυπροπυλενίου, κατάφεραν να αποκαταστήσουν την ομαλή λειτουργία των εργοστασίων, με τον καλύτερο τρόπο.
          Όλα αυτά όμως τα προβλήματα δεν είναι τυχαία και θα συνεχίσουν να  προκύπτουν  εάν δεν παρθούν μέτρα από την Εταιρεία, για την στήριξη των εργοστασίων και των Τμημάτων Υποστήριξης.
          Γιατί οι κενές θέσεις εργασίας, τα 12ωρα και η κούραση που  συσσωρεύεται  πάνω  από τους εργαζόμενους πρέπει να σταματήσουν.
          Γι’ αυτό ζητάμε άμεση δρομολόγηση των απαιτούμενων προσλήψεων από την  Εταιρεία, για να ενισχυθούν  τα  τμήματα και οι μονάδες που  πιέζονται  από  έλλειψη  κόσμου.  Παράλληλα  να  σταματήσει  η  Διοίκηση  των  ΕΛ.ΠΕ.  τον  συγκεντρωτικό      τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της και να  δρομολογήσει  άμεσα,  μια  πιο  αποκεντρωμένη λειτουργία, υποστηρίζοντας τα Τμήματα (Προσωπικού, Πληροφορικής, Λογιστηρίου, Αποθήκης κλπ.) που τα τελευταία χρόνια έχουν συρρικνωθεί τόσο  ώστε  πολλές φορές δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της δουλειάς, παρά την υπερπροσπάθεια των εργαζομένων.
         Τώρα που οι θεωρίες για “ζημιογόνες” Β.Ε.Θ. έχουν πέσει στο κενό και η πραγματικότητα έδειξε την τεράστια σημασία των εργοστασίων της Θεσσαλονίκης στην συνολική θετική  παραγωγική  και  οικονομική  λειτουργία  των  ΕΛ.ΠΕ., είναι  ώρα  να  σκύψουμε πάνω από τα προβλήματα που δυσκολεύουν τη δουλειά και τη ζωή των εργαζομένων και να τα λύσουμε τώρα.

ΟΤΕ: 1,5 εκατ ευρώ επιχορήγηση για τις διακοπές των εργαζομένων

Αποτέλεσμα εικόνας για ΟΤΕ: 1,5 εκατ ευρώ επιχορήγηση για τις διακοπές των εργαζομένων
Συλλογική σύμβαση εργασίας με την οποία προβλέπεται η επιχορήγηση για τις διακοπές των εργαζομένων και των συνταξιούχων του ΟΤΕ υπέγραψε η διοίκηση του Οργανισμού με την ΟΜΕ –ΟΤΕ.

Το συνολικό ύψος της επιχορήγησης..

Συγκλονιστική πρόκληση από Τουρκία: Δεσμεύει Θερμαϊκό, Ευβοϊκό και Πατραϊκό κόλπο για ασκήσεις μετά πυρών

Αποτέλεσμα εικόνας για Συγκλονιστική πρόκληση από Τουρκία: Δεσμεύει Θερμαϊκό, Ευβοϊκό και Πατραϊκό κόλπο για ασκήσεις μετά πυρών
Σε μία συγκλονιστική πρόκληση προχώρησε η Τουρκία. Δέσμευσε περιοχές για ασκήσεις με πυρά σε Θερμαϊκό, Ευβοϊκό και Πατραϊκό κόλπο, όπως επίσης και σε άλλες περιοχές του Αιγαίου και μάλιστα επί μονίμου βάσεως. Τέτοια αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων είναι πρωτοφανής και ζητείται άμεση απάντηση από ελληνικής πλευράς, καθ’ ότι η Άγκυρα απειλεί και με την έξοδο του «Πίρι Ρέις» το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου για έρευνες σε ολόκληρο το Αιγαίο.

Τρία ερωτήματα για τη νέα επικεφαλής του ΟΑΕΔ

Αποτέλεσμα εικόνας για Τρία ερωτήματα
Μία επιστολή των εκπροσώπων των εργαζομένων του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας – τέως Οργανισμού Εργατικής Εστίας θα περιμένει τη νέα διοικήτρια του ΟΑΕΔ, Μαρία Καραμεσίνη αφού αναλάβει τα καθήκοντα της το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή.

Για την... ακρίβεια η επιστολή αυτή κατατέθηκε χθες και απευθυνόταν στον απερχόμενο διοικητή του ΟΑΕΔ, Θόδωρο Αμπατζόγλου και αφορούσε:

Την τύχη των εσόδων.... από την εισφορά 1% υπέρ του ΟΑΕΔ που πληρώνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι από το 2011.

Την εξέλιξη των προγραμμάτων απασχόλησης εφόσον τα κονδύλια τα οποία προορίζοντια για αυτά (210 εκατ. ευρώ) επενδυθούν σε κρατικά ρέπος, όπως προτείνει ο ΟΔΔΗΧ.

Τη φύση των “προϊόντων” που έχουν επενδυθεί τα ποσά των Λογαριασμών Διαθεσίμων Κεφαλαίων προς Επένδυση για τον ΟΑΕΔ (92 εκατ. ευρώ) και τον κλάδο του Λογαριασμού Κοινωνικής Πολιτικής (346 εκατ. ευρώ) οι οποίοι βρίσκονται στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Ωστόσο ο κ. Αμπατζόγλου παραιτήθηκε λίγο μετά την παραλαβή της εν λόγω επιστολής από το γραφείο του. Συνεπώς θα πρέπει να τα απαντήσει η διάδοχός του κ. Καραμεσίνη.

Τι περιέχει η επιστολή των εκπροσώπων των εργαζομένων του τ. ΟΕΚ – τ. ΟΕΕ; Τρία “καυτα” ερωτήματα , σύμφωνα με μέλη του ΔΣ του ΟΑΕΔ με τα οποία συνομίλησε το Capital.gr.

Συγκεριμένα:

1. “Πόσα είναι τα αναλογούντα ποσά της παρακράτησης για τον ΟΑΕΔ (βάσει του ν. 3986/2011) από τον Ιούλιο του 2011 μέχρι και σήμερα και πόσα από τα αναλογούντα ποσά έχουν αποδοθεί στον ΟΑΕΔ; Εφόσον τα αναλογούντα ποσά δεν έχουν αποδοθεί στο σύνολό τους, έχουν γίνει ενέργειες για την αναζήτησή τους και ποιες είναι αυτές ;”.

Στην επιστολή τους οι εκπρόσωποι των εργαζομένων των τ. ΟΕΕ – ΟΕΚ αναφέρουν πως σύμφωνα με την είσήγηση της προηγούμενης διοίκησης του ΟΑΕΔ στο ΔΣ της 24ης Φεβρουαρίου με θέμα την επένδυση των ρευστών αποθεματικών του Οργανισμού σε κρατικά ρέπος αναφέρεται πως “ο Λογαριασμός Ειδικής Εισφοράς 1%: (3986/2011)” βρίσκεται “με διαθέσιμα περίπου 20 εκατ.” .

Από τους τ. ΟΕΕ – ΟΕΚ σημειώνεται πως ο “η εισφορά αυτή υπολογίζεται σε ποσοστό δύο τοις εκατό (2%) επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων όλων των μισθοδοτούμενων υπαλλήλων του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α., καθώς και των υπαλλήλων όλων ανεξαιρέτως των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών και των Ν.Π.Ι.Δ.”, αλλά και “σε ποσοστό ένα τοις εκατό (1%) επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων όλων των δικαιούχων υπαλλήλων του Ταμείου”

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων των τ. ΟΕΕ – ΟΕΚ, αφού λάβουν μία απάντηση για το πόσα χρήματα εισπράχθηκαν από την εισφορά υπέρ ΟΑΕΔ , ζητούν να μάθουν αν τα χρήματα δαπανήθηκαν πράγματι για την καταπολέμηση της ανεργίας για τα οποία προορίζονταν.

2. “Όσον αφορά τα χρήματα του ΕΣΠΑ και της χρηματοδότησής του εξ ιδίων κεφαλαίων του Οργανισμού μέχρι την είσπραξή τους από το ΠΔΕ, η ένταξη των χρημάτων αυτών στην τοποθέτηση των REPOS, μήπως ενέχει τον κίνδυνο καθυστέρησης της ομαλής εξέλιξης των προγραμμάτων” ;

Σύμφωνα με την εισήγηση στο ΔΣ της 24ης Φεβρουαρίου πως υπάρχουν “λογαριασμοί (σ.σ. στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας) για κάθε έργο του ΕΣΠΑ με σύνολο διαθεσίμων περίπου 210εκ. από τα οποία περίπου τα 148εκ αφορούν σε ίδια χρήματα μετά την ενίσχυση των λογαριασμών του ΕΣΠΑ – κατόπιν αποφάσεων του ∆.Σ. του ΟΑΕ∆ 

– εξ ιδίων χρημάτων και τα οποία αναμένεται να ανακτηθούν μετά την είσπραξη της σχετικής χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ)”.

Στην ίδια επιστολή αναφέρεται πως σύμφωνα με τον Ν.3586/2007 ορίζεται ότι οι ΄”οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης δύνανται, με αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων τους, να επενδύουν χωρίς περιορισμούς κεφάλαια εκ του λογαριασμού διαθεσίμων τους στις παρακάτω κινητές αξίες:

α. σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου, σταθερού ή κυμαινόμενου επιτοκίου πλην σύνθετων (structured) ομολόγων,
β. σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου με τη μορφή της αγοράς με σύμφωνο επαναπώλησης (πράξεις REPOS).’’

3. “Σε ποια προϊόντα επενδύσεων έχουν τοποθετηθεί τα ποσά των Λογαριασμών Διαθεσίμων Κεφαλαίων προς Επένδυση για τον ΟΑΕΔ (92 εκατ. ευρώ) και τον κλάδο του Λογαριασμού Κοινωνικής Πολιτικής (346 εκατ. ευρώ);” Και περαιτέρω, “υπάρχουν κέρδη ή ζημίες από τα προϊόντα αυτά;”.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στους τ. ΟΕΕ – ΟΕΚ ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να μάθουν για την τύχη των κεφαλαίων του Λογαριασμού Κοινωνικής Πολιτικής, μιας και το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων αυτών προέρχεται από τους καταργημένους Οργανισμούς της Εργατικής Κατοικίας και Εστίας.



ΠΗΓΗ.capital.gr

Εγγραφο Π.Σκουρλέτη στη Βουλή για τη Συλλογική Σύμβαση και την αύξηση του κατώτατου μισθού

Αποτέλεσμα εικόνας για Εγγραφο Π.Σκουρλέτη στη Βουλή για τη Συλλογική Σύμβαση και την αύξηση του κατώτατου μισθού
Τον οδικό χάρτη για την άμεση αποκατάσταση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, τη σταδιακή αύξηση στον κατώτατο μισθό και το κατώτατο ημερομίσθιο και την επανεξέταση εκ του μηδενός του νομοθετικού πλαισίου για τις ευέλικτες μορφές εργασίας, περιγράφει έγγραφο του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πάνου Σκουρλέτη που διαβιβάστηκε στη Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

«Το υπουργείο Εργασίας θα αποκαταστήσει άμεσα την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και το πεδίο εφαρμογής της το οποίο αποδυναμώθηκε με τις διατάξεις του Ν. 4093.2012», αναφέρει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πάνος Σκουρλέτης. Όπως σπεύδει να επισημάνει, «οι όροι της, μισθολογικοί και μη, θα εφαρμόζονται πλέον....