Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

ΔΕΗ προς ΕΛΠΕ: Δεν πουλάμε μονάδες παραγωγής

Αποτέλεσμα εικόνας για ΔΕΗ
"Η ΔΕΗ  επιδιώκει τις επιχειρηματικές συνεργασίες και εργάζεται γι' αυτές με ισχυρές εταιρίες όπως τα ΕΛΠΕ, αλλά η πώληση μονάδων παραγωγής στον οποιονδήποτε, είναι εκτός του σχεδιασμού μας", αναφέρει η Επιχείρηση με αφορμή δημοσίευμα για την εμπλοκή των ΕΛΠΕ στην ηλεκτρική ενέργεια.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΕΗ:

Σχετικά με δημοσιεύματα του Τύπου, σύμφωνα με τα οποία ανώτατα στελέχη των «Ελληνικών Πετρελαίων» παρουσίασαν τη στρατηγική επιλογή της εταιρίας για εμπλοκή της στον τομέα ηλεκτρικής ενέργειας, η διοίκηση της Επιχείρησης σημειώνει τα εξής:

Αντιμετωπίζουμε θετικά επιχειρηματικές πρωτοβουλίες από εταιρίες της αξιοπιστίας και δυναμικής των ΕΛΠΕ, ως παράγοντας τόνωσης της αγοράς και κυρίως ενίσχυσης του υγιούς ανταγωνισμού.

Ειδικότερα στην ...

Ένα ψαράκι ξεπερνά τους δεινόσαυρους και την κλιματική τρομοκρατία, επαληθεύει το Δαρβίνο και βγαίνει νικητής.


Το μικροσκοπικό ψαράκι της φωτογραφίας είναι ένα "αγκαθερό" ή αλλιώς "Gasterosteus aculeatus". Υπάρχει σ' όλη την Ευρώπη, από τη Νορβηγία μέχρι τον Εύξεινο Πόντο, όπου συναντάται σε μεγάλους πληθυσμούς και δημιουργεί προβλήματα ανταγωνισμού σε άλλα είδη, καθώς τρέφεται με ψαράκια. Υπάρχει στον Ατλαντικό και στον Ειρηνικό. Το βρίσκουμε και στην Ελλάδα, στις θαλάσσιες περιοχές κοντά στις εκβολές ποταμιών, καθώς είναι ψάρι που μπορεί να ζήσει τόσο σε αλμυρό όσο και σε γλυκό νερό. Αυτά που ζουν σε γλυκό νερό μπορούν να ζήσουν εκεί όλη τους τη ζωή, ενώ αυτά που ζουν σε αλμυρό νερό πηγαίνουν σε γλυκό νερό για την αναπαραγωγή τους.

Το ενδιαφέρον στη σημερινή ανάρτηση έρχεται απ' το αγκαθερό της Αλάσκας, καθώς το Μάρτιο 1964 ένας τρομερός σεισμός μεγέθους 9,2 ρίχτερ χτύπησε την περιοχή Prince William Sound, 120 χλμ ανατολικά του Άνκορατζ. Πρόκειται για το 2ο μεγαλύτερο σε μέγεθος σεισμό που έχει καταγραφεί παγκοσμίως μετά το 1900. Ο σεισμός αυτός είχε ως αποτέλεσμα μεγάλες αλλαγές στο αναγλυφο, π.χ. την ανύψωση κατά περίπου 3,4 μέτρα του νησιού Middleton, στα ανοιχτά του κόλπου της Αλάσκας, νότια του Άνκορατζ. Η ανομοιόμορφη ανύψωση του υποθαλάσσιου περιβάλλοντος δημιούργησε πολυάριθμες μικρές λιμνούλες, στις οποίες εγκλωβίστηκαν ψάρια και οι οποίες γρήγορα γέμισαν με γλυκό νερό. Τα αγκαθερά, συνηθισμένα να ζουν σε γλυκό νερό, δεν είχαν ...
πρόβλημα και προσαρμόστηκαν γρήγορα, παρουσίασαν ωστόσο μεγάλες αλλαγές στα φαινοτυπικά τους χαρακτηριστικά, (μάτια, σχήμα, χρώμα, κλπ), σε σχέση με τα αγκαθερά που παρέμειναν στη θάλασσα. Οι αλλαγές αυτές τράβηξαν νωρίς το ενδιαφέρον των ιχθυοβιολόγων και μια μελέτη που παρουσιάστηκε στο Journal of Fish Biology το 2009, με τίτλο "Rapid ecological speciation in three-spined stickleback Gasterosteus aculeatus from Middleton Island, Alaska: the roles of selection and geographic isolation", περιέγραψε τις ταχείες γονιδιακές μεταλλάξεις που παρουσιάστηκαν στα εγκλωβισμένα στις λιμνούλες αγκαθερά.

Τώρα μια νέα μελέτη παρουσιάστηκε στο Proceedings of the National Academyof Sciences, με τίτλο "Evolution of stickleback in 50 years on earthquake-uplifted islands", εξετάζει κι άλλες περιοχές στη ζώνη που

Ρώσος Καθηγητής: Από τα Κατεχόμενα της Κύπρου Περνά το Λαθραίο Πετρέλαιο του ISIS

Αποτέλεσμα εικόνας για Από τα Κατεχόμενα της Κύπρου Περνά το Λαθραίο Πετρέλαιο του ISIS
Το κατεχόμενο από την Τουρκία βόρειο τμήμα της Κύπρου περιλαμβάνεται στις παράνομες διαδρομές του πετρελαίου, που εξάγει ο ISIS από τη Συρία, ανέφερε σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου της Μόσχας Αλεξάντερ Κριλόφ. 

Επικαλούμενος πληροφορίες, συνέδεσε μάλιστα, το λαθρεμπόριο, από το οποίο χρηματοδοτούνται οι τζιχαντιστές, με τη ναυτιλιακή εταιρεία που ανήκει στους γιους του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του καθηγητή Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου της Μόσχας, Αλεξάντερ Κριλόφ, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ...

H Edison προβληματίζεται, αλλά τα ΕΛΠΕ θέλουν μεγαλύτερη συνεργασία

H Edison προβληματίζεται, αλλά τα ΕΛΠΕ θέλουν μεγαλύτερη συνεργασία
(φωτ. Άποψη του Εργοστασίου Ηλεκτροπαραγωγής της Elpedison στη Θίσβη Βοιωτίας )

Σκεπτικισμό για τη συνέχιση της παρουσίας της στην ελληνική ενεργειακή αγορά έχει προκαλέσει στην Edison η κατάσταση που επικρατεί στο εγχώριο ηλεκτρικό σύστημα. Ο εταίρος της Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) στην ηλεκτροπαραγωγή, εκτός από τη στασιμότητα που βλέπει να υπάρχει στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, προβληματίζεται και για το μέλλον των Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ), τα οποία έχει στερηθεί η αγορά για όλο το 2015. Ωστόσο, η ΕΛΠΕ, σύμφωνα με τις πληροφορίες του liberal.gr, επιδιώκει όχι απλά τη συνέχιση της συνεργασίας με την Edison στο εταιρικό σχήμα που έχουν δημιουργήσει, την Elpedison, αλλά και την επέκταση της σε νέα πεδία.

Οι προτάσεις για την παραμονή

Τις προτάσεις που θα κομίσει η ΕΛΠΕ θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν διεξοδικά ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Γρηγόρης Στεργιούλης, και η ηγετική ομάδα της Edison, στην έδρα της, στο Μιλάνο, αύριο, Παρασκευή.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το liberal.gr, η πλευρά της ΕΛΠΕ επιδιώκει την ενδυνάμωση της συνεργασίας με την Edison σε δύο βασικά πεδία:

- Πρώτον, την υλοποίηση μιας πιο...

Τα μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων - Ολόκληρη η απόφαση


Προχώρα η κυβέρνηση στο θέμα της παράνομης διακίνησης καυσίμων, καθώς δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με ημερομηνία 16 Δεκεμβρίου, η σχετική απόφαση.

Σημειωτέον, η απόφαση φέρει την υπογραφή των υπουργών Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γ. Σταθάκη, Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θ. Δρίτσα, καθώς και του υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Π. Σγουρίδη.

Αναλυτικότερα, θα πρέπει