Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

ΚΩΜΙΚΟΤΡΑΓΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟ... Γερμανικό δημοσίευμα για την πτώχευση του 1897


Το απόσπασμα που ακολουθεί αποτελεί δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Schlei-Bote στις 17 Μαϊου 1897 και αναφέρεται στην τότε πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας μας.

Αν και έχουν περάσει περισσότερα από 100 χρόνια πριν το δημοσίευμα, σύμφωνα με planetnew.gr, μοιάζει να ναι βγαλμένο από τη σημερινή πραγματικότητα. Διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, γη και ύδωρ στους δανειστές, ανεπαρκές πολιτικό σύστημα, με μόνο θύμα όπως και τώρα τον ελληνικό λαό. Λες και πρόκειται για σημερινό δημοσίευμα.

Το απόσπασμα δημοσιεύτηκε από το γερμανό συγγραφέα Dirk Muller στο βιβλίο του «Σύγκρουση» από τις εκδόσεις Λιβάνη.

Διαβάστε το απόσπασμα:

«Μπορεί το ελληνικό κράτος να είναι φτωχό, αλλά δεν ευθύνεται αυτό. Χειρότερη ακόμη και από τη φτώχεια του όμως είναι η δεινή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Όποια και αν είναι η σύνθεση των υπουργείων, υπάρχει μονίμως έλλειψη χρηματικών πόρων. Εκατομμύρια και εκατομμύρια που κανονικά θα έπρεπε να διατίθενται για την υλοποίηση μεγάλων και ωφέλιμων για τη χώρα έργων μπαίνουν σε άλλες τσέπες αντί για τις τσέπες των μηχανικών και των εργατών που εκτελούν τις εργασίες.

Ενδεικτικά, κατά την κατασκευή της περίφημης διώρυγας της Κορίνθου εξανεμίστηκαν 80 εκατομμύρια... Μετά την προσάρτηση της Θεσσαλίας στην Ελλάδα από την Τουρκία στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας έως τους γάμους του διαδόχου του θρόνου πρίγκιπα Κωνσταντίνου με την πριγκίπισσα της Σοφία της Πρωσίας οι έλληνες υπουργοί Οικονομικών τσέπωναν το ένα δάνειο ύψους 100 εκατομμυρίων μετά το άλλο, Μεγάλες τράπεζες στο Γερμανικό Ράιχ, στη Γαλλία και στην Αγγλία αναλάμβαναν με προθυμία τη διαμεσολάβηση και όλα αυτά τα πανέμορφα ποσά που η αξία τους έχει πλέον απομειωθεί κατά τα 2/3 θα πάνε χαμένα αν δεν προκύψει βέβαια ανατροπή του καθεστώτος.

Το δημόσιο χρήμα στην Ελλάδα διασπαθίζεται αμέσως αφού δεν γίνεται καμία αξιόλογη προσπάθεια αξιοποίησής του προς το συμφέρον της χώρας. Ακόμη και για στρατιωτικούς σκοπούς δεν απομένει τίποτα. Τα δανειζόμενα κεφάλαια βρέθηκαν πρόσφατα στο επίκεντρο της διαμάχης για τις τρέχουσες κρατικές δαπάνες, τις οποίες οφείλουν να καλύψουν οι φορολογούμενοι πολίτες.

Στη σύγχρονη Ελλάδα ωστόσο είθισται οι υποστηρικτές του εκάστοτε πρωθυπουργού και οι δικοί του άνθρωπο να θεωρούν αποκλειστικό τους προνόμιο να πληρώνουν όσο λιγότερους φόρους γίνεται στο κράτος ή ακόμη καλύτερα να μην πληρώνουν καθόλου. Καθώς η Ελλάδα αλλάζει περίπου δύο κυβερνήσεις το χρόνο, μπορεί κανείς να υπολογίσει πόσοι από τους πληρωτέους φόρους καταβάλλονται τελικά. Πόσα τρυφερά και στοργικά συναισθήματα τρέφουν οι κυβερνήσεις για τους ψηφοφόρους αποδεικνύεται από το γεγονός ότι όλοι οι υπουργοί ψήφισαν εντελώς αβασάνιστα υπέρ της μείωσης των αποδόσεων για τους ξένους κατόχους ελληνικών κρατικών τίτλων, ενώ στους Έλληνες κατόχους εξακολουθούν να καταβάλλονται κανονικά».

Πηγή goodstory.gr

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Καταργούνται 150 φόροι και μη ανταποδοτικές χρεώσεις υπέρ τρίτων...


Τι αλλάζει στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, στα Δημοτικά Τέλη και σε ειδικές εισφορές

Καταργούνται από το 2014 λόγω μνημονιακών υποχρεώσεων περίπου 150 φόροι και μη ανταποδοτικές χρεώσεις υπέρ τρίτων, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να έχει ...
αναλάβει την υποχρέωση με τον νέο Προϋπολογισμό του 2014 να εξαλείψει μεγάλο μέρος των χρεώσεων αυτών κατά τρόπο δημοσιονομικά ουδέτερο.

Η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, αποτελεί ένα πάγιο αίτημα της Τρόικα η οποία ήδη από το 12011 έχει διαπιστώσε4ι πως το κόστος υπηρεσιών και προϊόντων στην Ελλάδα επηρεάζεται από συντεχνιακούς δασμούς και φόρους οι οποίοι στερούνται διαφάνειας, αναφέρουν τα Νέα. Οι φόροι αυτοί, μπορεί να έχουν μικρή συμμετοχή στο δημόσια έσοδα, επηρεάζουν δυσάρεστα την τελική κατανάλωση και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής παραγωγής, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις οι χρεώσεις αυτές να επιβαρύνουν μόνο τα εγχώρια προϊόντα και όχι τα εισαγόμενα, ενώ παράλληλα, πλήττουν επιλεκτικά επαγγέλματα, προϊόντα, δραστηριότητες ή συντελεστές.

Η κατάργηση των μη ανταποδοτικών χρεώσεων, δημιουργεί «πονοκέφαλο» στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς θα δημιουργηθούν ταμειακά προβλήματα που αρκετές φορές θα πρέπει να ενισχυθούν από τον προϋπολογισμό.

Μερικές από τις χρεώσεις υπέρ τρίτων οι οποίες θα καταργηθούν

ΔΕΗ:

Δημοτικά τέλη
Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης
Ειδικό Τέλος 5 τοις χιλίοις
Τέλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
Ειδικό Τέλος Ακίνητης Περιουσίας
Τέλος υπέρ της ΕΡΤ
Ασφαλιστικά Ταμεία

Εισφορά υπέρ ΟΓΑ
Εισφορά υπέρ ΤΣΜΕΔΕ
Εισφορά υπέρ του Ταμείου Νομικών
Εισφορά υπέρ του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Αρτοποιών
Εισφορά υπέρ ΝΑΤ
Φαρμακοποιοί:

Εισφορά επί των φαρμάκων υπέρ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου
ΑΕΙ:

Εισφορές επί της αξίας των εισαγόμενων εμπορευμάτων για την ενίσχυση του Πανεπιστημίου
ΕΠΟ:

Εισφορές υπέρ των ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών
ΕΟΤ:

Δασμοί για την ενίσχυση του ΕΟΤ...  

ΠΗΓΗ:nonews-news.blogspot.gr

ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Θα χρειαστούν 20 χρόνια για να πέσει η ανεργία κάτω από 10%


Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του Ινστιτούτου Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΙΝΕ ΓΣΕΕ) για την αγορά εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, η ετήσια έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ για την εθνική οικονομία, που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα εντός των επομένων ημερών με την ευκαιρία της ΔΕΘ, προβλέπει πως θα απαιτηθούν τουλάχιστον 20 χρόνια προκειμένου να δημιουργηθούν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας και να μειωθεί το ποσοστό της ανεργίας κάτω από το 10%.

Παράλληλα, οι όποιες επενδύσεις γίνουν μεσοπρόθεσμα θα δημιουργήσουν την λεγόμενη «άνεργη ανάπτυξη», καθώς θα αφορούν σε δραστηριότητες που δεν απαιτούν υψηλό αριθμό απασχολουμένων ή θα είναι υψηλής τεχνολογίας.

Όπως αναφέρεται επίσης στην έκθεση, από το 2009 έως σήμερα, οι μισθωτοί έχουν χάσει περίπου το 1/4 της αγοραστικής δύναμης του εισοδήματός τους, ενώ αν εξαιτίας της υψηλής ανεργίας οι μισθολογικές πιέσεις συνεχιστούν, τότε το 2014 θα απωλέσουν το 50% της αγοραστικής δύναμης.

Συγκεκριμένα, οι αποδοχές μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων μειώθηκαν την τελευταία τριετία κατά 41 δισ. ευρώ.

Η πτώση της εγχώριας ζήτησης, χαρακτηρίζεται δραματική καθώς υπολογίζεται ότι έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 1999.

Κατά την περίοδο 2011-2013, το απόθεμα παγίου κεφαλαίου της χώρας μειώθηκε για πρώτη φορά από το τέλος του εμφυλίου πολέμου. 

ΠΗΓΗ:apnet.gr

Σύσκεψη Προεδρείων Εργατικών Κέντρων Βορείου Ελλάδος


Πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 2/9/2013 σύσκεψη των Προεδρείων όλων των Εργατικών Κέντρων Βορείου Ελλάδος στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.
Στη σύσκεψη αναλύθηκε εκτενέστατα η τραγική κατάσταση που επικρατεί και στους συγκεκριμένους νομούς της χώρας από την εφιαλτική αύξηση της ανεργίας και την ανασφάλιστη εργασία και τονίστηκε η αναγκαιότητα της μέγιστης δυνατής ενότητας όλων των δυνάμεων της εργασίας για την απόκρουση της βάρβαρης επίθεσης από τις τροϊκανές κυβερνητικές πολιτικές. 
Αντικείμενο της σύσκεψης αποτέλεσε και ο συντονισμός δράσης με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν από κοινού ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΕΚΘ-ΕΔΟΘ το Σάββατο 7/9/2013 στις 18.00 στο ¶γαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.
Η ΓΣΕΕ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενεργοποίηση και συμμετοχή των εργαζομένων στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης ώστε να δοθεί ηχηρή απάντηση της κοινωνίας σε όλους εκείνους που την οδήγησαν στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.
Όλοι μαζί μπορούμε να ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ !!! 
ΠΗΓΗ:gsee.gr

UBS και SocGen υποβαθμίζουν τα ΕΛΠΕ

UBS και SocGen υποβαθμίζουν τα ΕΛΠΕ
Σειρά υποβαθμίσεων δέχονται τα Ελληνικά Πετρέλαια από τις χρηματιστηριακές ενόψει των αποτελεσμάτων που θα ανακοινώσει η εισηγμένη για το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης.

Η Societe Generale υποβάθμισε την τιμή-στόχο στα 7,8 από 9,4 ευρώ προηγουμένως, μειώνοντας παράλληλα τις προβλέψεις για το σύνολο της χρήσης και διατηρώντας της σύσταση hold για τη μετοχή της εισηγμένης.

Η χρηματιστηριακή αναμένει ότι τα καθαρά EBITDA της εταιρίας θα διαμορφωθούν στα 355 εκατ. ευρώ, έναντις της προηγούμενης πρόβλεψης για 493 εκατ. ευρώ, λόγω της χαμηλότερης του αναμενόμενου συμβολής από τη νέα μονάδα στην Ελευσίνα. 

Η UBS εκτιμά ότι το τρίτο τρίμηνο για την εταιρία θα είναι εξίσου δύσκολο, αν και σημειώνει ότι τα ΕΛΠΕ έχουν στόχο 150 εκατ. ευρώ επιπλέον EBITDA στην επόμενη διετία. Η UBS δίνει τιμή-στόχο τα 6 ευρώ και σύσταση neutral για τη μετοχή των ΕΛΠΕ. 
ΠΗΓΗ:sofokleousin.gr

Υπόνοιες για... «light» ελέγχους στα πρατήρια της Θεσσαλονίκης


Μπορεί κατά τις τρεις πρώτες ημέρες των ελέγχων να μπήκαν λουκέτα συνολικά σε 16 πρατήρια επειδή εντοπίσθηκαν να μην έχουν εγκαταστήσει συστήματα εισροών- εκροών, ούτε ένα ωστόσο απ’ αυτά δεν έχει την έδρα του στη Θεσσαλονίκη.

Και τα 16 αυτά «κακά» πρατήρια βρίσκονται στην Αττική. Τυχαίο το γεγονός ή μήπως σχετίζεται με τη… σύνθεση των ελεγκτών;

Το ερώτημα αυτό προβληματίζει στελέχη του υπ. Ανάπτυξης, δεδομένου ότι στην Αττική, οι έλεγχοι πραγματοποιούνται από μικτά συνεργεία -αποτελούμενα από ελεγκτές τόσο της Περιφέρειας όσο και του υπουργείου Ανάπτυξης- ωστόσο στη Θεσσαλονίκη διενεργούνται αποκλειστικά από ελεγκτές της Περιφέρειας.

Ακριβώς για να αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο τα μηδενικά ευρήματα των πρώτων ημερών να σχετίζονται με τα μεγαλύτερα «περιθώρια ανοχής» που δείχνουν συνήθως οι ελεγκτές σε κλειστές αγορές σαν της συμπρωτεύουσας, το υπ. Ανάπτυξης ετοιμάζεται να αποστείλει από σήμερα στη Θεσσαλονίκη και δικό του συνεργείο, ούτως ώστε να ενταθούν οι εκεί έλεγχοι.

Πάντως από την περασμένη Τετάρτη οπότε και τέθηκε σε εφαρμογή το μέτρο μέχρι και την Παρασκευή, ελέγχθηκαν 111 πρατήρια στην Αττική, έναντι μόλις 22 στη Θεσσαλονίκη. Δηλαδή στο Λεκανοπέδιο διενεργήθηκαν 400% παραπάνω έλεγχοι.

Ενώ στην Αττική, οι έλεγχοι διεξάγονται από 2 έως 4 συνεργεία, τα οποία όπως είπαμε είναι μεικτά, στη Θεσσαλονίκη, γίνονται από μόλις… ένα συνεργείο στελεχωμένο μόνο με υπαλλήλους της Περιφέρειας.
Πρεμιέρα από σήμερα και για ΓΓΠΣ

Στο μεταξύ, το μπαλάκι της εφαρμογής του νόμου για τα συστήματα εισροών-εκροών, μεταφέρεται από σήμερα στο υπ. Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, με βάση την ανακοίνωση του υπ. Οικονομικών της περασμένης Τετάρτης, από σήμερα θα πρέπει να αρχίσει να λειτουργεί στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) η ειδική διαδικτυακή εφαρμογή, που θα δέχεται και θα επεξεργάζεται μαζικά τα σχετικά στοιχεία. Το πρώτο βήμα είναι ότι οι βενζινοπώλες (υπόχρεοι εγκατάστασης συστήματος εισροών- εκροών) θα πρέπει από σήμερα να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία του μητρώου εγκατάστασης και να καταχωρίσουν τα στοιχεία των δεξαμενών και αντλιών καυσίμων της εγκατάστασης.
Το δεύτερο βήμα θα γίνει την προσεχή Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου. Τότε, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του υπ. Οικονομικών, θα έχουν ολοκληρωθεί οι δοκιμές διαλειτουργικότητας, και πλέον οι πρατηριούχοι θα μπορούν να αποστέλλουν αναλυτικά στοιχεία με τη διακίνηση των καυσίμων που αγόρασαν και πούλησαν (το ισοζύγιο δηλαδή των εισροών-εκροών). Αμέσως μετά τη συλλογή των αρχικών στοιχείων, θα ξεκινήσουν και οι έλεγχοι συμμόρφωσης από τις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.
Απαντώντας στην κριτική ότι η ηλεκτρονική εφαρμογή καθυστέρησε να ολοκληρωθεί, στελέχη της ΓΓΠΣ επικαλούνται το μεγάλο φόρτο εργασίας και το λιγοστό προσωπικό, επιμένουν ωστόσο ότι σε λίγες ημέρες θα είναι σε θέση να κάνουν ένα πρώτο «σετ» ελέγχων και διασταυρώσεων.

Σε επόμενη φάση, και όταν το σύστημα εισροών-εκροών επεκταθεί στην επαρχία (ως το Μάρτιο 2014) καθώς και στα άλλα στάδια διακίνησης δηλαδή διυλιστήρια - εταιρείες - μεταπωλητές (πολύ νωρίτερα), είναι βέβαιο ότι η ηλεκτρονική εφαρμογή θα χρειασθεί αναβάθμιση. Δεν αποκλείεται για το λόγο αυτό να ζητηθεί συνδρομή από εξειδικευμένες εταιρείες του εξωτερικού, μέσω της προκήρυξης διαγωνισμού. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Σταθεροποιείται η τιμή του πετρελαίου


Στα 114 δολάρια το βαρέλι σταθεροποιούνταν οι τιμές του πετρελαίου την Δευτέρα, μετά από μία εβδομάδα ανόδου, καθώς απομακρύνεται το ενδεχόμενο άμεσης στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ στη Συρία.
Νωρίτερα στην ημέρα τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) στο πετρέλαιο τύπου brent στο Λονδίνο υποχώρησαν περισσότερο από ένα δολάριο, φθάνοντας σε χαμηλό μίας εβδομάδας στα 113 δολάρια.
Αλλά μετά τα στοιχεία για βελτίωση της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα και την ευρωζώνη ανέκαμψαν στα 114,15 δολάρια.
Στην αγορά NYMEX των ΗΠΑ η πτώση ήταν μεγαλύτερη στα 104,21 δολάρια, στη συνέχεια όμως σημειώθηκε ανάκαμψη στα 107,0 δολάρια. Η αγορά futures στις ΗΠΑ είναι κλειστή λόγω αργίας.
Οι ανησυχίες για τα προβλήματα εφοδιασμού των αγορών υποχωρούσαν μετά την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για ένα μικρής έκτασης στρατιωτικό χτύπημα στην Συρία. Η επέμβαση δεν αναμένεται να γίνει πριν τις 9 Σεπτεμβρίου. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr