Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ μισθωτοί και ημερομίσθιοι με λιγότερες από 25 ημέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ


Υποχρεωτικά θα ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ όσοι νέοι (για πρώτη φορά μετά την 1/1/93) ασφαλίζονται παράλληλα στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ εφόσον ως μισθωτοί ή ημερομίσθιοι εργάζονται σε εργοδότες για λιγότερες από 25 ημέρες το μήνα με εξαίρεση τα...κενά λόγω επιδότησης ασθενείας ή τακτικής ανεργίας, άδειας κυήσεως, λοχείας ή γονικής άδειας ανατροφής τέκνων, εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών ή συμμετοχής τους σε απεργίες. 

Τις 6 ρητές αυτές εξαιρέσεις - των ημερών που δεν θα συνυπολογίζονται στις 25ημέρες το μήνα – προβλέπει απόφαση που εξέδωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Α. Μπέζας. 

Σύμφωνα με την απόφαση: Δικαίωμα επιλογής ασφαλιστικού φορέα συνεχίζουν να έχουν οι παράλληλα απασχολούμενοι στο Ι.Κ.Α. − Ε.Τ.Α.Μ. και στον Ο.Α.Ε.Ε., μόνο εφόσον συμπληρώνουν 25 ημέρες ασφάλισης ανά μήνα στο Ι.Κ.Α. − Ε.Τ.Α.Μ.

Οι ασφαλισμένοι υποχρεούνται να υποβάλλουν δήλωση επιλογής Ταμείου εντός 6μηνών από το χρονικό σημείο κατά το οποίο δημιουργείται υποχρέωση ασφάλισης στο δεύτερο Ταμείο. Την ίδια υποχρέωση έχουν και αν αλλάξουν εργοδότη και υπάρξει κενό ασφάλισης μέχρι την επαναπρόσληψη.

Τα Ταμεία θα χορηγούν 6μηνη εξαίρεση σε όσους δικαιούνται ελέγξουν, αναδρομικά από τις 7 Απριλίου 2014 (ημερομηνία κατά την οποία τέθηκε σε ισχύ ο νέος νόμος), όλες τις περιπτώσεις ενώ θα ελέγχουν, στο εξής, όλες τις εξαιρέσεις που έχουν δοθεί.



ΠΗΓΗ: defencenet.gr 

O ιός "Red October" μολύνει Windows Phones, Android και iPhones με Jailbreak


Ένα νέο, εξαιρετικά πολύπλοκο και κακόβουλο λογισμικό, καταχωρημένο ως "προηγμένη και συνεχής απειλή" παρόμοια με το malware που ανακαλύφθηκε πρόσφατα με το όνομα "Regin", ανακαλύφθηκε από την Kaspersky Labs και την Blue Coat. H μία εταιρεία το ονομάζει "Cloud Atlas," ενώ η άλλη "Inception."Και οι δύο εταιρίες πιστεύουν ότι προέρχεται από τους δημιουργούς του "Red October" ένα κακόβουλο λογισμικό κατασκοπείας που στόχευε υψηλόβαθμα στελέχη στου πετρελαϊκού και οικονομικού χώρου καθώς και κυβερνητικούς αξιωματούχους. Το νέο malware έχει τους ίδιους στόχους και έχει βρεθεί στις ίδιες χώρες. Οι χώρες που έχουν γίνει στόχος από αυτό τον υιό είναι η Ρωσία και το Καζακστάν αλλά η Ινδία, η Λευκορωσία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Ρουμανία, η Βενεζουέλα, η Μοζαμβίκη, η Παραγουάη, η Ρουμανία και η Τουρκία είναι χώρες στις οποίες έχουν αναφερθεί κρούσματα. Το Cloud Atlas/Inception μπορεί να μολύνει το iOS, το Windows Phone και το BlackBerry αλλά...
Freegr.blogspot.com 


ΠΗΓΗ:palo.gr

ΠΣΕΕΠ: Επίσκεψη ΣΥΡΙΖΑ στις ΒΕΕ



Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Την Τρίτη 16/12/14 θα επισκεφθεί τις Βιοµηχανικές Εγκαταστάσεις της Ελευσίνας κλιµάκιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις 10:30 θα συναντηθεί µε τη ∆ιοίκηση της Εταιρείας.
Στις 11:30 θα συναντηθεί µε το Σωµατείο.
Στις 12:30 θα υπάρξει συνάντηση µε τους εργαζόµενους στο χώρο του νέου Εστιατορίου.

Τέλος θα γίνει περιήγηση – παρουσίαση των εγκαταστάσεων του ∆ιυλιστηρίου.

Καλούµε τους εργαζόµενους (εφόσον το επιτρέπει η δουλειά) να έλθουν στη συνάντηση αυτή για να ενηµερωθούν άµεσα για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον κλάδο και τη γενικότερη συγκυρία. 


ΠΗΓΗ:pseep.gr

Deutsche Bank: "Τι θα πληρώσει η Ελλάδα σε δάνεια και τόκους από το 2015 και μετά"


Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει, η επέκταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης κατά δύο μήνες, μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου του 2015, απαιτεί μεγαλύτερη έμφαση στην κατάσταση των ταμειακών ροών της ελληνικής κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα οι υποχρεώσεις αποπληρωμής δανείων και τόκων κατανέμονται ως εξής:

-Στο χρέος του ιδιωτικού τομέα, 860 εκατ. ευρώ για τόκους πρέπει να πληρωθούν το 2015. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού (595 εκατ. ευρώ) λήγει το Φεβρουάριο.

- Οι μεγαλύτερες πληρωμές που λήγουν τον επόμενο χρόνο είναι προς την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Οι πληρωμές προς την ΕΚΤ τοποθετούνται προς το τέλος του έτους, ενώ προς το ΔΝΤ είναι πιο ομοιόμορφα κατανεμημένες

- Από τα δάνεια του EFSF, το 2012, η ΕΕ αποφάσισε να αναβάλει τις πληρωμές τόκων κατά 10 χρόνια και να παρατείνει τη διάρκειά τους. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα δεν υποχρεούται να πληρώσει για δάνεια του EFSF μέχρι το 2022

- Στα διμερή δάνεια ύψους 52,9 δισ. ευρώ, τριμηνιαίες πληρωμές τόκων, για το 3M Euribor + 50 μονάδες βάσης, η αποπληρωμή σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της γερμανικής τράπεζας αναμένεται να αρχίσει από το 2028. Αυτό συνεπάγεται τριμηνιαία πληρωμή τόκων ύψους 76 εκατ. ευρώ.



ΠΗΓΗ: defencenet.gr 

Οι Γερμανοί αντιλαμβάνονται πλέον την πλήρη αποτυχία της "ενεργειακής μετάβασης", της Energiewende. Στο ΥΠΕΚΑ ακούει κανείς;


Το Agora Energiewende είναι ίσως το μεγαλύτερο think tank της Γερμανίας σε θέματα Κλιματικής & Ενεργειακής Πολιτικής και ο εκτελεστικός διευθυντής του Patrick Graichen διετέλεσε απ' το 2007 ως το 2012 επικεφαλής του Τμήματος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Περιβάλλοντος, είναι συνεπώς από τους πλέον αρμόδιους να μιλήσουν για την ενεργειακή μετάβαση της Γερμανίας, την περίφημη Energiewende.

Στις 4 Δεκεμβρίου δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Die Zeit άρθρο με τίτλο "Schmutziger Irrtum" (Βρώμικο σφάλμα), στο οποίο ο Graichen κάνει μια σαφή κριτική της Energiewende, η οποία ταυτόχρονα είναι και αυτοκριτική του. Στο άρθρο ο Graichen εξηγεί τη λειτουργία της αγοράς ενέργειας και πώς, μετά την αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, τα εργοστάσια που καίνε άνθρακα ή ουράνιο καταλήγουν να εκτοπίζουν τα εργοστάσια φυσικού αερίου: τα πρώτα είναι πολύ "βαριά", δεν μπορούν να μπαινοβγαίνουν εύκολα σε λειτουργία και οι εταιρείες προτιμούν να τα κρατούν σε λειτουργία, κλείνοντας τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο: όχι μόνο τα εργοστάσια αερίου μπαινοβγαίνουν πολύ πιο εύκολα σε λειτουργία, αλλά το αέριο είναι πολύ πιο ακριβό απ' το κάρβουνο. Όταν σχεδίαζαν την Energiewende υπολόγιζαν πως θα έκλειναν τα πιο "βρώμικα" εργοστάσια κάρβουνου, αλλά αντίθετα έκλεισαν τα πιο ακριβά εργοστάσια που καίνε φυσικό αέριο. Αυτό δημιούργησε ένα μείγμα εργοστασίων (πυρηνικά + ανθρακικά + ΑΠΕ) που δεν είναι λειτουργικό, με αποτέλεσμα τελικά να αυξάνονται οι εκπομπές CO2.

Κανείς δεν είχε προβλέψει την κατάρρευση της αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών CO2, που έκανε τα ανθρακικά εργοστάσια πιο φθηνά απ' τα εργοστάσια αερίου. Ωστόσο, κατά τον Graichen αυτό είναι περισσότερο μια δικαιολογία, παρά μια ανάλυση, καθώς η τιμή του δικαιώματος είναι ένας ρυθμιστικός παράγοντας: αυξάνεται όταν οι βιομηχανίες χρησιμοποιούν τόση ενέργεια από ορυκτά καύσιμα, ώστε η ΕΕ να υπολείπεται του στόχου του κλίματος, και παραμένει σε χαμηλά επίπεδα για όσο διάστημα η ΕΕ είναι σε καλό δρόμο για την επίτευξη του κλιματικού στόχου. Συνεπώς η χαμηλή τιμή του δικαιώματος εκπομπής CO₂ δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν κι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει στο εγγύς μέλλον.

Με όλα αυτά κι επειδή η ηλεκτρική ενέργεια δεν αποθηκεύεται, η περισσευούμενη γερμανική ενέργεια κάπου πρέπει να πάει και οι γείτονες είναι ευτυχείς να τη δεχτούν, όχι μόνο δωρεάν αλλά ιδίως αν πληρώνονται κι από πάνω γι' αυτή, όπως συμβαίνει με τους Ολλανδούς. Η ολλανδική ηλεκτρική ενέργεια προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από εργοστάσια φυσικού αερίου. Είναι ακριβή, αλλά τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας φυσικού αερίου είναι πολύ ευέλικτα και μπορούν να μειώσουν την παραγωγή τους κάθε φορά που υπάρχει φθηνή διαθέσιμη γερμανική ενέργεια. Αυτή η δυνατότητα έκανε πέρυσι την Ολλανδία το μεγαλύτερο εισαγωγέα γερμανικής ενέργειας και τα τεράστια πλεονάσματα "πράσινης" ενέργειας χρησιμοποιούνται στην Ολλανδία.

Μπορεί κανείς να μην είχε προβλέψει την κατάρρευση της αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών CO2, που έκανε τα ανθρακικά εργοστάσια πιο φθηνά απ' τα εργοστάσια αερίου, ωστόσο το 2011, τη χρονιά που μετά τη Φουκουσίμα η Μέρκελ έκλεισε πολλά πυρηνικά εργοστάσια, μια ειδικός σε θέματα ενέργειας στο Ολλανδικό Clingendael Institute είχε προβλέψει πως "με τις παρούσες συνθήκες της αγοράς, η αιολική ενέργεια θα ανταγωνιστεί και θα αντικαταστήσει κυρίως την ενέργεια των εργοστασίων φυσικού αερίου".

Κανείς δεν ήθελε να ξέρει πως η Energiewende δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει, καθώς γύρω απ' τις ΑΠΕ έχει στηθεί ένα πολιτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα τα τελευταία χρόνια. Τα προβλήματα γύρω απ' τις ΑΠΕ πρέπει να εμφανίζονται ως επιλύσιμα, προκειμένου να συνεχίζονται οι επιδοτήσεις. Ο ενθουσιασμός για την "πράσινη μετάβαση" κι ο ενθουσιασμός για τις επιχειρήσεις της "πράσινης μετάβασης" πλέον δεν διαφέρουν. 

"Το ερώτημα πλέον είναι: πόσα ολλανδικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο μπορεί ακόμα να κλείσει", λέει ο Graichen. "Η απάντηση είναι: πολύ λίγα. Πριν από τέσσερα χρόνια, η Ολλανδία έχει πάνω από εξήντα τοις εκατό της ηλεκτρικής της ενέργειας με φυσικό αέριο, και σήμερα είναι περίπου στο πενήντα τοις εκατό. Αλλά η ολλανδική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας  μοιάζει λιγότερο με μια μπανιέρα που τελικά θα γεμίσει και περισσότερο ως ένα σύστημα καναλιών, μέσω του οποίου η γερμανική "πράσινη" ηλεκτρική ενέργειας ρέει, στο δρόμο της μικρότερης ηλεκτρικής αντίστασης. Μέσω της Ολλανδίας συνεχίζει να ρέει προς το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία κι από εκεί στην Ιταλία. Σε πολλές από αυτές τις χώρες το αέριο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παροχή ρεύματος. Η επιδοτούμενη πράσινη ενέργειά μας μπορεί ακόμα να κλείσει πολλές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας φυσικού αερίου σε γείτονές μας πριν να αποσυρθεί η πρώτη μονάδα παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα από την αγορά της Γερμανίας."



Και τελικά το συμπέρασμα κατά τον Graichen είναι πως "Wir haben uns geirrt bei der Energiewende. Nicht in ein paar Details, sondern in einem zentralen Punkt. Die vielen neuen Windräder und Solaranlagen, die Deutschland baut, leisten nicht, was wir uns von ihnen versprochen haben. Wir hatten gehofft, dass sie die schmutzigen Kohlekraftwerke ersetzen würden, die schlimmste Quelle von Treibhausgasen. Aber das tun sie nicht." - "Κάναμε λάθος στην ενεργειακή μετάβαση. Όχι σε μερικές λεπτομέρειες, αλλά σε ένα κεντρικό σημείο. Οι πολλές νέες ανεμογεννήτριες και ηλιακοί συλλέκτες, στους οποίους βασίζεται η Γερμανία, δεν κάνουν αυτά που αναμέναμε από αυτούς. Ελπίζαμε ότι θα αντικαταστήσουν τα βρώμικα εργοστάσια άνθρακα, τη χειρότερη πηγή των αερίων του θερμοκηπίου. Αλλά δεν το κάνουν."

Αυτό το "σφάλμα της Energiewende" εξηγεί γιατί η βιομηχανία πιέζει τον Υπουργό Ενέργειας Γκάμπριελ να μην κλείσει τα 8 ανθρακικά εργοστάσια. 


Φυσικά όσοι διαβάζετε από τις αρχές του 2014 αυτό το ιστολόγιο δεν θα πρέπει να βρίσκετε κάτι νέο στις διαπιστώσεις του Graichen, καθώς απ' τα μέσα Ιανουαρίου ακόμα είχαμε επισημάνει πως η Γερμανία εξάγει το αιολικό της πρόβλημα, το Φεβρουάριο γράφαμε για το πώς οι πολλές ΑΠΕ γεμίζουν προβλήματα το ηλεκτρικό σύστημα, τον Απρίλιο για την αποτυχία των πολιτικών με την Energiewende, το Μάιο για τις άβολες αλήθειες του νέου νόμου-EEG 2.0 για τις ΑΠΕ. Τον Αύγουστο σας είπαμε πως η "πιο πράσινη από ποτέ" Γερμανία είναι παραμύθι της Χαλιμάς και τον Οκτώβριο πως ο ηλεκτρισμός θα κάνει βόλτες ανά την Ευρώπη, προκειμένου οι πολιτικοί να μην αναγνωρίσουν την αποτυχία τους. Και πολλά ακόμα. Και μπορείτε να καταλάβετε πολύ καλύτερα για ποιο λόγο οι Γερμανοί "σκίζονται" να κάνουν την "ολοκληρωμένη αγορά ενέργειας" και τις φαραωνικές διασυνδέσεις δικτύων υψηλής τάσης σε όλη την Ευρώπη: για να μπορούν να εξάγουν ανεμπόδιστα τη διαφορετικά άχρηστη αιολική ενέργεια και να συνεχίζει να δουλεύει η βιομηχανία τους, πουλώντας ανεμογεννήτριες σε χρεοκοπημένες χώρες. Την ίδια ακριβώς στιγμή που οι ίδιοι θα δουλεύουν στο φουλ τα υπερσύγχρονα λιγνιτικά εργοστάσια, που έχτισαν πριν λίγα μόλις χρόνια.

Το μόνο ερώτημα που υπάρχει είναι: εκεί, στο ΥΠΕΚΑ, ακούει κανείς; Αφουγκράζεται κανείς τις διεθνείς εξελίξεις και τις αλλαγές που συνεπάγονται;



ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

ΕΛ.ΠΕ: Διανομή 0,21 ευρώ ανά μετοχή – Τα όρια για το stock option


Tη διανομή 0,21 ευρώ ανά μετοχή από  την διανομή αφορολόγητων αποθεματικών (64 εκατ. ευρώ) αποφάσισε πριν από λίγο η έκτακτη Γενική συνέλευση των ΕΛ.ΠΕ.

Παράλληλα, εγκρίθηκαν, πρώτον, ο ορισμός της ονομαστικής αξίας της μετοχής στο 1,5 ευρώ ανά μετοχή, και δεύτερον τα όρια για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων για το προσωπικό της εταιρείας  (stock option). Συγκεκριμένα, το κατώτατο όριο ορίστηκε στα 5 ευρώ και το ανώτατο όριο στα 15 ευρώ. 


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

ΓΣΕΕ: Δώρο Χριστουγέννων

 
H ΓΣΕΕ και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ) μέσα από μια σειρά απαντήσεων σε βασικά ερωτήματα ενημερώνει τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα για το δώρο Χριστουγέννων.
Ποιοι εργαζόμενοι το δικαιούνται 
Όπως είναι γνωστό από την ισχύουσα νομοθεσία όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, σύμβαση αορίστου ή ορισμένου χρόνου σε οποιοδήποτε εργοδότη δικαιούνται Δώρα Εορτών. Για τον υπολογισμό του ποσού των Δώρων λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Έτσι, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο που αναφέραμε δηλαδή από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους, δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο που είναι ίσο με ένα (1) μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο. 

Όσοι όμως από τους παραπάνω μισθωτούς τους που η σχέση τους με τον εργοδότη δεν διήρκησε ολόκληρο το χρονικό διάστημα που αναφέραμε είτε γιατί αποχώρησαν οικιοθελώς από την εργασία τους, είτε γιατί απολύθηκαν δικαιούνται να λάβουν τμήμα δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης. Σε αυτή τη περίπτωση το δώρο Χριστουγέννων θα το υπολογίσουν ως εξής:2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια - ανάλογα με το πώς αμείβονται - για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. 
Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19ημέρων δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου. 

Πότε καταβάλλεται το Δώρο Χριστουγέννων 
Tο Δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί  μέχρι την 21η Δεκεμβρίου κάθε έτους, υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ, Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Νοείται βέβαια ότι ο εργοδότης μπορεί να καταβάλλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία. Τα δώρα εορτών σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα. 

Χρόνοι που συνυπολογίζονται στο Δώρο των Χριστουγέννων 
• Να επισημάνουμε ωστόσο ότι δεν αφαιρείται αλλά λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του Δώρου Χριστουγέννων ο χρόνος υποχρεωτικής αποχής από την εργασία των γυναικών πριν και μετά τον τοκετό (8 εβδομάδες πρίν το τοκετό και 9 μετά τον τοκετό). 
• Tο χρονικό διάστημα κατά το οποίο εργαζόμενος σπουδαστής έλαβε άδεια προκειμένου να συμμετάσχει σε εξετάσεις τη σπουδαστική άδεια. 
• Ο χρόνος άδειας λουτροθεραπείας, εφόσον υπάρχει γνωμάτευση από ασφαλιστικό οργανισμό. 
• Σε περίπτωση ασθένειας αφαιρούνται μόνο οι ημέρες που έλαβε επίδομα ασθενείας απ τον Ασφαλιστικό Φορέα, δεν αφαιρούνται τα τριήμερα. Παράδειγμα: Αν ένας μισθωτός απουσίασε από την εργασία του λόγω ασθένειας 60 μέρες και πήρε επίδομα ασθένειας από το Ασφαλιστικό του Ταμείο μόνο για 40 ημέρες, θα αφαιρεθούν από το χρονικό διάστημα της εργασιακής σχέσης μόνο οι 40 ημέρες για τις οποίες επιδοτήθηκε και όχι οι 60. 

Χρόνοι που δεν συνυπολογίζονται στο Δώρο Χριστουγέννων 
• Δεν υπολογίζονται οι μέρες κατά τις οποίες ο μισθωτός απείχε από την εργασία του αδικαιολόγητα ή λόγω άδειας χωρίς αποδοχές. 
• Δεν λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό δώρων εορτών το διάστημα της απουσίας των εργαζομένων για συνδικαλιστική δραστηριότητα , δηλαδή ο χρόνος της συνδικαλιστικής άδειας, (εκτός και αν προβλέπεται από ΣΣΕ, Διαιτητικές Αποφάσεις, επιχειρησιακές συμβάσεις κτλ)
• Σχετικά με την απεργία η δικαστηριακή νομολογία δέχεται ότι οι ημέρες της απεργίας δεν υπολογίζονται στο χρόνο διάρκειας της εργασιακής σχέσης γιατί η αποχή του μισθωτού οφείλεται σε δική του θέληση και δεν μπορεί επομένως να χαρακτηριστεί σαν δικαιολογημένη απουσία, το ίδιο ισχύει και με τις στάσεις εργασίας. 

Πως υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων 
Βάση για τον υπολογισμό του δώρου αποτελούν οι καταβαλλόμενες αποδοχές που πραγματικά καταβάλλονται στους μισθωτούς κατά την 10η Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από τις παραπάνω ημερομηνίες τα δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση. Σαν καταβαλλόμενος μισθός ή ημερομίσθιο είναι το σύνολο των τακτικών αποδοχών. Στη έννοια των τακτικών αποδοχών περιλαμβάνονται ο μισθός ή το ημερομίσθιο, καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος, όπως τροφή, κατοικία κλπ.) εφόσον καταβάλλεται από τον εργοδότη σαν αντάλλαγμα της παρεχόμενης από τον μισθωτό εργασίας, τακτικά κάθε μήνα, ή κατ’ επανάληψη, περιοδικά, κατά ορισμένα διαστήματα του χρόνου. 
• Το επίδομα αδείας . Για τον υπολογισμό στο δώρο της αναλογίας του επιδόματος αδείας πολλαπλασιάζουμε το συνολικό ποσό του δώρου που δικαιούται ο μισθωτός επί τον συντελεστή 0,041666. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να προσέξουν οι εργαζόμενοι ότι στις τακτικές αποδοχές των μισθωτών βάσει των οποίων υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων συμπεριλαμβάνεται και το επίδομα αδείας. Συνεπώς το δώρο θα πρέπει να υπολογισθεί προσαυξημένο με την αναλογία του συντελεστή επιδόματος αδείας που είναι 0,041666. 
Παράδειγμα: εργαζόμενος με δώρο Χριστουγέννων 900 ευρώ (μεικτό μισθό) με την προσαύξηση του συντελεστή αδείας θα πρέπει να πάρει 938 ευρώ. 

• Η αμοιβή για εργασία την Κυριακή και σε εξαιρέσιμες γιορτές ή σε νυκτερινές ώρες, εφόσον η απασχόληση είναι τακτική και μόνιμη. 
• Η αξία του χορηγούμενου γάλακτος ημερησίως. 
• Η πρόσθετη αμοιβή που δίνεται από τον εργοδότη οικιοθελώς για μεγαλύτερη παραγωγική απόδοση (πριμ), όταν επαναλαμβάνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα και σε τακτά χρονικά διαστήματα. 
• Τα φιλοδωρήματα που δίνονται στους μισθωτούς από τρίτους. 
• Τα οδοιπορικά έξοδα, όταν δεν εξαρτώνται από την πραγματοποίηση υπηρεσιακών μετακινήσεων, δεν υπόκεινται σε απόδοση λογαριασμού και δεν διακόπτονται κατά την διάρκεια ασθένειας ή άδειας. 
• Η αμοιβή της νόμιμης υπερωρίας ,εφόσον παρέχεται τακτικά. 
• Η αμοιβή της υπερεργασίας, εφόσον η εργασία αυτή πραγματοποιείται τακτικά. 
• Η αμοιβή από προμήθειες. 
• Το επίδομα μη απουσίας (τακτικότητας). 
• Το επίδομα κατοικίας. 
• Το επίδομα ισολογισμού, εφόσον καταβάλλεται τακτικά κάθε χρόνο. 
Δεν συμπεριλαμβάνεται στις τακτικές αποδοχές το πριμ παραγωγικότητας το οποίο χορηγείται με την προϋπόθεση της επίτευξης ορισμένου σκοπού και με την επιφύλαξη της περικοπής του οποτεδήποτε. 
Α. Υπολογισμός  του Δώρου Χριστουγέννων στους ωρομίσθιους
Για όσους αμείβονται με ωρομίσθιο ο υπολογισμός γίνεται βάσει του μέσου όρου των αποδοχών του διαστήματος από 1-5-2014 μέχρι 31-12-2014.Διαιρούνται δηλαδή οι συνολικές αμοιβές που έλαβε ο μισθωτός μέσα στο διάστημα αυτό δια του αριθμού των ημερών του διαστήματος αυτού κατά τις οποίες ο μισθωτός εργάσθηκε η διατήρησε αξίωση για τις αποδοχές του. Το ποσό που βρίσκουμε πολλαπλασιάζεται επί τον αριθμό των ημερομισθίων που αναλογούν στη διάρκεια της εργασιακής σχέσης.

Β. Υπολογισμός του Δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους με μερική απασχόληση.
Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται καθημερινά λιγότερες ώρες (σε σχέση με τη πλήρη απασχόληση) θα λάβουν ως δώρο Χριστουγέννων όσα ημερομίσθια λαμβάνει και ο εργαζόμενος με πλήρη απασχόληση έχοντας όμως ως βάση υπολογισμού τις μειωμένες αποδοχές και  αναλόγως με τον χρόνο απασχόλησης του από 01/05/2014 έως 31/12/2014.

Γ. Υπολογισμός του Δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους με διαλείπουσα εργασία (εκ περιτροπής απασχόληση).
Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται λιγότερες από 5 ημέρες τη βδομάδα (για τους απασχολούμενους με πενθήμερο) και λιγότερες από 6 ημέρες τη εβδομάδα (για τους απασχολούμενους με 6ήμερο) δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων 1 ημερομίσθιο για κάθε 8 πραγματοποιηθέντα ημερομίσθια μέσα στο διάστημα από 01/05/2014  έως 31/12/2014.

Σε όλες τις περιπτώσεις το ποσό του δώρου προσαυξάνεται με τον συντελεστή αδείας 0,041666.
Πότε παραγράφονται οι αποδοχές των Δώρων.
Βάσει του άρθρου 250 παρ. 17 του Αστικού Κώδικα οι αποδοχές των Δώρων στον ιδιωτικό τομέα παραγράφονται μετά από 5ετία από το τέλος του έτους που ήταν απαιτητές βάσει του άρθρου 250 παρ. 17 του Αστικού Κώδικα.

Τι πρέπει να κάνει ο εργαζόμενος αν δεν του καταβληθεί το Δώρο
Η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να γίνει έως τις 21/12 ενώ η ημερομηνία 31/12 αποτελεί δήλη ημέρα (ΑΠ 40/2002 Ολ.) και είναι το απώτερο χρονικό σημείο καταβολής του.  Σε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά.  Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.  Για την υποβολή της μηνυτήριας αναφοράς στα αστυνομικά τμήματα οι εργαζόμενοι δεν πληρώνουν παράβολο.  Εάν όμως καταθέσουν ατομική μήνυση οφείλουν να πληρώσουν ατομικό παράβολο το κόστος του οποίου κυμαίνεται από 100-150 ευρώ.
Επισημαίνουμε ότι στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατό, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί 48 ώρες.

Για οποιαδήποτε διευκρίνηση οι εργαζόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τον ιστότοπο του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων www.kepea.gr ή μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 210 8202100 & 210 8202174 ή μπορούν να επισκέπτονται το Κέντρο από τις 09:00 το πρωί μέχρι τις 19:30 το βράδυ στη διεύθυνση Αινιάνος 3 & Πατησίων 69, Αθήνα.


ΠΗΓΗ:gsee.gr

Ετήσια άδεια έως το τέλος του χρόνου


H ΓΣΕΕ μέσω του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ) ενημερώνει τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα σχετικά με τη χορήγησης άδειας του τρέχοντος έτους 2014.
Ολόκληρη η άδεια πρέπει να καταβάλλεται έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2014.
Ακόμη και αν ο εργαζόμενος δεν έχει υποβάλλει σχετικό αίτημα, ο εργοδότης επιβάλλεται να χορηγήσει το υπόλοιπο αδείας μέχρι την τελευταία μέρα του τρέχοντος έτους.
Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος ζητά το υπόλοιπο αδείας και ο εργοδότης αρνείται να χορηγήσει την άδεια ,δεν δίνεται δηλαδή με εργοδοτική υπαιτιότητα (άρνηση, πταίσμα, αμέλεια), η επιχείρηση υποχρεούται να πληρώσει τον εργαζόμενο για τον αριθμό ημερών που δεν έλαβε από την νόμιμη άδεια του.
Σ αυτήν την περίπτωση και σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο(Εγκύκλιος 1/3/2005 του Υπ. Απασχόλησης επί του άρθρου 1 του Ν.3302/2004), η επιχείρηση καταβάλλει σε αυτούς τους εργαζόμενους αντίστοιχες αποδοχές αδείας με προσαύξηση 100%


ΠΗΓΗ:gsee.gr

Πετρέλαιο: Η βουτιά της τιμής απειλεί να ενισχύσει τις γεωπολιτικές εντάσεις


Έπειτα από μία χρονιά κάθετης πτώσης των τιμών του πετρελαίου, το 2015 προαναγγέλλεται ως μία ταραγμένη χρονιά για τον μαύρο χρυσό με το χαμηλό επίπεδο των τιμών να αναδεικνύεται σε παράγοντα αύξησης των γεωπολιτικών εντάσεων.

Ήδη σε ισχυρή πτώση από το καλοκαίρι, οι τιμές του πετρελαίου επλήγησαν και από την απόφαση του ΟΠΕΚ τον Νοέμβριο για τη διατήρηση του πλαφόν της παραγωγής στα 30 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως: έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009, στο επίπεδο των 60 δολαρίων.

Υποστηρίζοντας το στάτους κβο, το καρτέλ του πετρελαίου θέλησε να στείλει ένα μήνυμα: δεν προτίθεται να αναλάβει μόνο το βάρος της μείωσης της παραγωγής για τη στήριξη των τιμών, που υφίστανται το βάρος μίας προσφοράς μεγαλύτερης από τη ζήτηση.

Η επανάσταση του σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, όπου η παραγωγή βρίσκεται σε θεαματική άνοδο, η επιστροφή στην αγορά χωρών όπως η Λιβύη, η μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου εξαιτίας της λιγότερο δυναμικής ανάπτυξης στην Κίνα έως της απουσίας ανάπτυξης στην Ευρώπη...όλοι οι παράγοντες συνηγόρησαν στην πτώση των τιμών.

Το 2015, η τιμή αναμένεται να παραμείνει χαμηλή εξαιτίας της παγκόσμιας υπερπροσφοράς, γεγονός που είναι πιθανόν να προκαλέσει εντάσεις ανάμεσα στις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, αρχής γενομένης από τους κόλπους του ΟΠΕΚ.

Η Βενεζουέλα , για παράδειγμα, τάσσεται ενεργητικά υπέρ της μείωσης της παραγωγής, ενώ η Σαουδική Αραβία αντιτίθεται, αφού θα ήταν αναγκασμένη να φέρει μεγάλο μέρος του φορτίου της πτώσης της παραγωγής.

Το χαμηλό επίπεδό των τιμών πιθανόν να ενισχύσει την ένταση στο εσωτερικό χωρών που εξαρτώνται από τα εισοδήματα του πετρελαϊκού τομέα, όπως το Ιράκ , όπου ο κυβερνητικός συνασπισμός που προσπαθεί να σταματήσει την επέλαση του Ισλαμικού Κράτους μπορεί να πληγεί από τις οικονομικές συνέπειες της πτώσης των τιμών του πετρελαίου, σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Μάλινσον, ειδικό γεωπολιτικών θεμάτων της Energy Aspects.

Η ενδεχόμενη ανάδυση του Ιράν απειλεί επίσης να περιπλέξει το παίγνιο. "Το Ιράν κερδίζει σε επιρροή στο Ιράκ και οι δύο χώρες μαζί θα μπορούσαν να ανταγωνισθούν την παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας τα ερχόμενα χρόνια", επισημαίνει ο Ολιβιέ Ζακόμπ της Petromatrix. Σενάριο ωστόσο υποθετικό, αφού δεν είναι γνωστές οι προθέσεις του αμερικανικού Κονγκρέσου ως προς το καθεστώς των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.



Μία επανεξισορρόπηση θα μπορούσε ωστόσο να επιτευχθεί, εάν η πτώση των τιμών άρχιζε να βαρύνει την προσφορά και να ενισχύει τη ζήτηση.

Η πτώση των τιμών θα μπορούσε να ωθήσει τις πετρελαιοπαραγωγούς" χώρες να επανεξετάσουν τις επενδύσεις τους. Η πτώση των τιμών "θα θέσει εν αμφιβόλω την κερδοφορία πολλών (αμερικανών) επενδυτών", τονίζουν οι ειδικοί της Commerzbank.

Τα τελευταία χρόνια η αμερικανική παραγωγή εκτοξεύθηκε χάρη στο σχιστολιθικό πετρέλαιο, η εξόρυξη του οποίου είναι ακριβότερη. Ο αριθμός των νέων αδειών εξόρυξης άρχισε ήδη να μειώνεται το φθινόπωρο , αν και διαπιστώνεται μάλλον επιβράδυνση της αύξησης της προσφοράς, παρά πτώση.

Αντίθετα, "μία μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ δεν αποκλείεται", σύμφωνα με τον Μάλινσον , υπό τον όρο ότι και άλλες χώρες που παράγουν πετρέλαιο, εκτός του ΟΠΕΚ, κάνουν το ίδιο.

Με τον ΟΠΕΚ ή χωρίς, οι διακοπές παραγωγής δεν αποκλείονται. Στη Βενεζουέλα, η πτώση του πετρελαϊκού εισοδήματος έχει ενισχύσει τις κοινωνικές και πολιτικές εντάσεις.

Όσο για τη Ρωσία, η οποία έχει ήδη πληγεί από τις δυτικές κυρώσεις και από την πτώση της ισοτιμίας του ρουβλίου, είναι πιθανόν να χρειασθεί να μειώσει την παραγωγή ελλείψει επενδύσεων.

Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση, η πτώση των τιμών του πετρελαίου θα πρέπει να ενισχύσει τη ζήτηση και να αυξήσει την οδική και εναέρια κυκλοφορία, αυξάνοντας και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, πριν από τις κρίσιμες διεθνείς διαπραγματεύσεις για την υπερθέρμανση του πλανήτη στο τέλος του 2015 στο Παρίσι.

Η τράπεζα Barclays προβλέπει πιο γρήγορη αύξηση της ζήτησης τον προσεχή χρόνο στην Κίνα, πρώτο καταναλωτή παγκοσμίως που αναμένεται να επωφεληθεί από τις χαμηλές τιμές για να αυξήσει τα αποθέματά του.

Ωστόσο, "σε παγκόσμιο επίπεδο, μπορεί να χρειαστεί να περάσουν μήνες ή και ένας χρόνος πριν γίνουν αισθητά τα αποτελέσματα από την πτώση των τιμών στην παγκόσμια οικονομία", προειδοποιεί ο Φάουαντ Ραζακζάντα του Forex.com , τη στιγμή μάλιστα που κυριαρχούν οι σοβαρές ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Ακόμη και αν η πτώση των τιμών ευνοεί την αύξηση της κατανάλωσης, το επίπεδο των αποθεμάτων πετρελαίου είναι τέτοιο που τα αποτελέσματα επί της τιμής δεν θα είναι αισθητά πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2015, σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Μάλινσον. 


ΠΗΓΗ:nooz.gr

Δεν θέλουμε να γίνουμε Βενεζουέλα!


Οι Ευρωπαίοι γράφουν στα δικά τους έντυπα ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα θα γίνει η Βενεζουέλα της Ευρώπης. Υπερβολικό; Ενοχλητικό; Ίσως! Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να τους επιβεβαιώσουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ της Καβάλας κάλεσε στην πόλη τους τον πρεσβευτή της Βενεζουέλας κ. Φαρίντ Φερναντέζ, να τους μιλήσει για τον μέθοδο Τσάβες στην εξόρυξη πετρελαίων! Δεν τους αρέσει το παράδειγμα της Νορβηγίας. Προτιμούν εκείνο της Βενεζουέλας. Το αστείο είναι ότι πιστεύουν ότι είναι και πετυχημένο! 

Είναι αμφίβολο αν υπάρχουν περισσότεροι οπαδοί του καθεστώτος της Βενεζουέλας σε όλο τον κόσμο απ΄ ότι στην Ελλάδα. Εξαιρούνται, φυσικά, χώρες όπως η Κούβα ή η Βόρεια Κορέα. Κάθε φορά που ασκούμε κριτική στο καθεστώς, οι εγχώριοι "επαναστάτες" μας χρεώνουν πρόθεση να διασύρουμε τις λαϊκές δυνάμεις. Ο σκοπός τους είναι φανερός: Από την μία ονειρεύονται να γίνει η Ελλάδα η Βενεζουέλα της Ευρώπης και από την άλλη κατηγορούν όποιον τους το επισημαίνει. Θα ήταν προτιμότερο γι αυτούς να προχωρήσουν το έργο τους και να ακούν μόνο ζητωκραυγές. 

Γιατί η εκδήλωση έγινε στην Καβάλα; Επειδή πετρέλαιο παράγουμε σήμερα μόνο στην Καβάλα. Μπορούμε να καταλάβουμε τι ακριβώς σκέφτονται για την εκμετάλλευση των μελλοντικών κοιτασμάτων. Να μην σταθούμε στο ότι η Νορβηγία έχει πετύχει πολλά περισσότερα με τον δυτικό τρόπο σκέψης. 

Θα έπρεπε, όμως, να μας πουν οι άνθρωποι που διοργάνωσαν αυτή την εκδήλωση στην Καβάλα και προφανώς γνωρίζουν πολλά περισσότερα για την τοπική τους κοινωνία, τι ακριβώς είχε συμβεί στην περίοδο που την μονάδα της Θάσου την εκμεταλλευόντουσαν οι εργαζόμενοι. Πώς πήγε, δηλαδή, το μοντέλο της αυτοδιαχείρισης. Να μην σας κουράσουμε με γρίφους. Οι εργαζόμενοι πήραν στα χέρια τους την υπόθεση της Θάσου όταν η εταιρεία έπεσε σε "λάθος χέρια". Τα "λάθος χέρια" ήταν ένας Ρουμάνος. Σε αυτόν έδωσαν τα κοιτάσματα όσοι διαχειριζόντουσαν τότε τις κρατικές υποθέσεις και όχι σε μία σοβαρή εταιρεία. Να τα λέμε κι αυτά, διότι υπάρχουν αμαρτίες και από αυτή την πλευρά, την λεγόμενη καπιταλιστική. Ο Θεός να την κάνει τέτοια, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα συζήτησης. Την υπόθεση της Θάσου, λοιπόν, την πήραν πάνω τους οι εργαζόμενοι. Αν δεν υπήρχε ο ... Ρουμάνος δεν θα μας είχαν προκύψει και τα πειράματα του σοσιαλισμού. Και τι συνέβη; Χρέη, χρέη, χρέη! Διότι πέρα από τους μισθούς και τα χρήματα των εργολάβων μία σοβαρή εταιρεία θα πρέπει να βγάλει χρήματα για να πληρωθούν οι φόροι στο κράτος, οι ασφαλιστικές εισφορές και οι προμηθευτές. Λεπτομέρειες για όσους νομίζουν ότι η παραγωγή είναι μία εύκολη υπόθεση κι ότι το πετρέλαιο, για παράδειγμα, αρκεί να εξαχθεί για να το μοιράσουν στην συνέχεια στον λαό. 

Αυτή η ιστορία - ευτυχώς- έμεινε πίσω και σήμερα η εταιρεία δουλεύει σε ένα τελείως διαφορετικό μοντέλο. Και τι θέλουν τώρα να μας πουν εκείνοι που σκέφτηκαν να κουβαλήσουν τον πρεσβευτή της Βενεζουέλας στην Θάσο; Θέλουν να επιστρέψουν στην περίοδο που η εταιρεία χρωστούσε σε όποιον μιλούσε ελληνικά; Κι επειδή μπορεί να μας χρεώνετε διάφορα, διαβάστε μόνοι σας τι δήλωσε σχετικά με την εκδήλωση και για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ, το στέλεχος του κόμματος Ηλίας Ιωαννίδης. Η δήλωση αναφέρεται στην Πρωϊνή της Καβάλας: 

«Έχουμε μεγάλη επιθυμία σαν ΣΥΡΙΖΑ να μάθουμε την προσπάθεια που κάνει ο λαός της Βενεζουέλας για να κυριαρχήσει στον «πόλεμο» που του γίνεται και για τα πετρελαϊκά συμφέροντα και για να μπορέσει αυτός ο λαός να επιβιώσει, το εγχείρημα αυτό σε όλες τις χώρες της λατινικής αμερικής μας ενδιαφέρει πάρα πολύ, πόσο περισσότερο τώρα που κι εμείς στη χώρα μας κάνουμε μία προσπάθεια μέσω των εκλογών να κυβερνήσουμε αυτή τη χώρα και να ανατάξουμε τον ελληνικό λαό που βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση. Η Βενεζουέλα για μας είναι ένα παράδειγμα διαρκούς αγώνα προκειμένου οι λαϊκές δυνάμεις εκεί να κυβερνούν και να κυριαρχήσουνε και να επιβάλουνε τις δικές τους επιθυμίες, το δικό τους πολιτικό πρόγραμμα, να μας μεταφέρει τις εμπειρίες από την διακυβέρνηση εκεί της Βενεζουέλας και τις δυσκολίες που έχει…». 

Θα κάνουμε τώρα κάτι άλλο. Θα μεταφέρουμε στον κ. Ιωαννίδη μία πραγματική εμπειρία από την ζωή στην Βενεζουέλα. Η επιστολή αυτή έχει δημοσιευτεί στο Capital από τον Γιάννη Κουζινό, έναν άνθρωπο που έζησε από κοντά το θαύμα της επανάστασης. 

Δεν θα αναφερθούμε εκτενώς στα θέματα της διαφθοράς, της αστυνομικής βίας, των θυμάτων από τις πρόσφατες διαδηλώσεις, της κρατικής βίας. Θα σας θυμίσουμε όμως από το άρθρο του κ. Κουζινού μία εικόνα από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων στο Καράκας, αυτών που δήθεν υπηρετεί η ... επανάσταση: "Φτωχή, μεσαία ή πλούσια περιοχή αναζητώντας καθημερινά αγαθά όπως λάδι, γάλα, ζάχαρη, βούτυρο, κοτόπουλο, καφέ και χαρτί υγείας, έχεις τις ίδιες πιθανότητες να βρεθείς σε ατελείωτες ουρές ανθρώπων που περιμένουν ελπίζοντας κάποιο από αυτά τα αγαθά να εμφανιστεί και η πιθανότερη κατάληξη, που την έχω ζήσει αμέτρητες φορές, είναι να φύγεις μετά από 4-5 ώρες με ένα ή κανένα από τα προϊόντα που προανέφερα. Εάν ανήκεις στην φτωχή ή την μεσαία οικονομικά τάξη δεν έχεις καμία απολύτως άλλη επιλογή από το να επαναλαμβάνεις καθημερινά αυτήν την χρονοβόρα και ψυχοφθόρα διαδικασία. Κάποιες φορές θα σταθείς τυχερός, τις περισσότερες, όχι. Οι οικονομικά ευκατάστατοι είχαν, έχουν και θα έχουν πάντα έστω και μετά από 15 χρόνια "επανάστασης" την δυνατότητα επιλογής σε επιλεγμένα καταστήματα κάποιων εισαγόμενων πανάκριβων προϊόντων που αντικαθιστούν τις ανάγκες τους αφού τα προϊόντα με ελεγχόμενη τιμή από την κυβέρνηση κυκλοφορούν περισσότερο σαν φήμη παρά σαν πραγματικότητα στα ράφια. Και σε αυτό το ζητούμενο λοιπόν από τους διαδηλωτές είναι φανερό ποιος είναι ο μεγάλος αδικημένος".

Αν νομίζει κανείς ότι τα έχουμε δει όλα, ας φέρει στο μυαλό του αυτή την εικόνα κι ας αναρωτηθεί αν πράγματι είναι έτσι. Κι όποιος βιάζεται μας πει ότι φέρνουμε τον ... τρόμο, ας το σκεφτεί δύο φορές! Δεν φωνάξαμε εμείς τον πρεσβευτή της Βενεζουέλας στην Καβάλα! Δεν θεοποιήσαμε το ανελεύθερο καθεστώς του Καράκας. Δεν είμαστε εμείς εκείνοι που χειροκροτήσαμε μία κυβέρνηση που δολοφονεί εν ψυχρώ διαδηλωτές... 


ΠHΓΗ.capital.gr

Στα 40$ το πετρέλαιο; - OPEC: «Δεν μειώνουμε την παραγωγή – Δεν συντρέχει λόγος»


Δεν πρόκειται να μειώσει την παραγωγή του πετρελαίου ο OPEC ακόμη και αν η τιμή πέσει στα 40$ το βαρέλι! Αυτό δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας των ΗΑΕ.

«Ο OPEC δεν πρόκειται να αναθεωρήσει την απόφαση της 27ης Νοεμβρίου να κρατήσει την παραγωγή πετρελαίου σε 30 εκατ. βαρέλια την ημέρα ακόμη και η τιμή του πέσει τα 40$ το βαρέλι» είπε πιο συγκεκριμένα ο Suhail Al-Mazrouei στο Bloomberg κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ντουμπάι.

«Δεν έχουμε ως στόχο κάποια συγκεκριμένη τιμή. Αυτή θα την σταθεροποιήσει η αγορά η ίδια» είπε ακόμη ο Al-Mazrouei λέγοντας πως θα πρέπει να περιμένουν ακόμη ένα τετράμηνο πριν συγκαλέσουν κάποια έκτακτη σύσκεψη για το θέμα. «Προς το παρόν δεν συντρέχει λόγος» πρόσθεσε ο ίδιος. Σημειώνεται πως ο OPEC (Organization of Petroleum Exporting Countries) αντιπροσωπεύει το 40% της παγκόσμιας παραγωγής σε πετρέλαιο.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr