Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Όταν απολύει το ΚΚΕ


Τρεις ακόμα απολύσεις χθες από το ΚΚΕ, από τον Ριζοσπάστη, προστέθηκαν στις πολλές που έχουν γίνει μέχρι τώρα. Όχι, το ΠΑΜΕ δεν εξέδωσε πύρινη ανακοίνωση, ούτε θα κλείσει σήμερα το Σύνταγμα. Ούτε, πολύ περισσότερο, θα απαγορεύσει τη είσοδο στο Ριζοσπάστη σε όσους επιθυμούν σήμερα να δουλέψουν. Το ΠΑΜΕ δεν θα κάνει τίποτα από όσα κάνει συστηματικά, σχεδόν κάθε φορά, που σε μία επιχείρηση, υπάρχει μία απόλυση…

Είναι επειδή το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ έχουν την άποψη ότι όσο λειτουργούν στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος μπορούν και πρέπει να ενεργούν απέναντι στους εργαζομένους τους ως επιχειρήσεις. Βεβαίως, την άποψη αυτή την έχουν μόνον για τον εαυτό τους. Για όλες τις άλλες επιχειρήσεις που υπάρχουν σε αυτή τη χώρα, όπως και για την οικονομία στο σύνολό της, έχουν, προδήλως, μία εντελώς διαφορετική άποψη.

Βεβαίως, δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς αν πίσω από αυτές τις απολύσεις βρίσκεται μόνον η λογική του επιχειρηματία που διέπει τις σχετικές αποφάσεις, ή υπάρχουν και άλλα «εσωτερικά» κριτήρια «νομιμοφροσύνης» προς το Κόμμα και τη γραμμή του. Εκείνο που είναι βέβαιο είναι ότι πρόκειται για εργαζομένους με πολλά χρόνια υπηρεσία.

Υπάρχει όμως και ένα άλλο δεδομένο όπως προκύπτει από το σχετικό ρεπορτάζ: είναι εργαζόμενοι που «τόλμησαν» να προχωρήσουν σε ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της εργοδοσίας τους επειδή έμειναν απλήρωτοι, όπως και να θέσουν ζήτημα στην ΕΣΗΕΑ. Πρόκειται δηλαδή για εργαζόμενους που έκαναν χρήση των δικαιωμάτων που τους δίνει ο νόμος – εκείνων ακριβώς που, προφανώς, εξόργισαν τα αφεντικά τους. Εκείνων, που τα ίδια αυτά αφεντικά θεωρούν – και είναι – ιερά, όταν πρόκειται για οποιονδήποτε άλλον εργοδότη.

Ισως στο ΚΚΕ ήθελαν απλώς να απαλλάξουν τον Ριζοσπάστη από πλεονάζον προσωπικό. Ισως ήθελαν να τιμωρήσουν την «απειθαρχία» των εργαζομένων τους που επειδή δεν πληρώνονταν κατέφυγαν στη Δικαιοσύνη. Ισως ήθελαν να «πατάξουν» εσωτερικές φωνές.

Ισως όμως ήθελαν και κάτι άλλο: να δώσουν ένα γερό και βαθύ χτύπημα στη νομιμοποίηση κάθε αντίδρασης σε κάθε απόλυση. Γιατί την επόμενη φορά που θα βγάλουν τις ντουντούκες και θα προπηλακίσουν όποιους θέλουν να δουλέψουν εκεί που έχει γίνει μία απόλυση, δεν θα έχουν τι να πουν. Δεν θα τους ακούει κανείς. Και το γνωρίζουν καλά.

Στο ΚΚΕ ξέρουν πάντα καλά τι κάνουν. Είναι οι κάτοχοι της μόνης, της μίας, της αδιαμφισβήτητης αλήθειας για όλα. Σε αυτή δεν ομνύουν και αυτή δεν επιχειρούν να επιβάλλουν σε όλους όσους έχουν, αν είναι δυνατόν, «άλλη» από τη δική τους γνώμη; Και είναι η υπέρτατη αλήθεια, αυτή στο όνομα του λαού. Που όταν οι δικοί τους εργαζόμενοι την επικαλούνται, απολύονται πάραυτα…

[Του Γεώργιου Π. Μαλούχου από Το Βήμα]

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Η ελληνική ορυκτολαγνεία

Η ελληνική ορυκτολαγνεία
Πετρέλαιο στο Αιγαίο, χρυσός στη Χαλκιδική. Που κρυβόταν τόσα χρόνια όλος αυτός ο ορυκτός πλούτος και δεν το ξέραμε; Και είναι αλήθεια τυχαίο, ότι τον “βρήκαμε εν μέσω κρίσης;

Στο λαϊκό φαντασιακό το πετρέλαιο και ο χρυσός είναι σαν τους κρυμμένους θησαυρούς, θαμμένοι κάτω από τη γη, περιμένοντας τον τυχερό που θα σκοντάψει πάνω τους και θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη πλούσιος. Η πραγματικότητα φυσικά είναι διαφορετική και πολύ πιο πεζή. Αν ένα ορυκτό είναι εν τέλει θησαυρός ή όχι, εξαρτάται από το αν τα χρήματα που θα βγάλει κάποιος πουλώντας το θα υπερκαλύψουν ή όχι το κόστος της εξόρυξης.

Τα έσοδα εξαρτώνται από τις ισχύουσες τιμές του ορυκτού στην αγορά, αλλά και το πως θα μοιρασθούν, δηλαδή πόσα θα πάνε στην τσέπη αυτού που έχει την ιδιοκτησία της γης, αυτού που το βρήκε, αυτού που το έβγαλε, ή στις τσέπες των διάφορων μεσαζόντων, που εμπλέκονται στη μακριά αλυσίδα από την εύρεση και την εξόρυξη έως την πώληση. Το κόστος με τη σειρά του περιλαμβάνει τους μισθούς αυτών που θα εργαστούν στην εξόρυξη, καθώς και τα έξοδα για την αγορά, λειτουργία και συντήρηση των μηχανημάτων που θα χρησιμοποιηθούν. Όσο πιο βαθιά ή πιο βρώμικο είναι ένα ορυκτό, τόσο πιο ακριβή είναι και η εξόρυξή του.

Αυτά όσον αφορά το κομμάτι των χρημάτων. Πέρα από αυτό υπάρχουν και αφανή έξοδα, τα οποία δεν μετριούνται σε ευρώ, όπως είναι οι κίνδυνοι για την υγεία των εργαζομένων ή εκείνων που ζουν κοντά. Αν διαρρεύσει κυάνιο από ένα ορυχείο χρυσού, όπως έγινε στον Δούναβη πριν κάποια χρόνια, η καταστροφή ποταμιών και υγροτόπων και η μόλυνση του νερού, που πάει για άρδευση ή ύδρευση, δεν αποτιμάται με χρηματικά μεγέθη. Το ίδιο και με το πετρέλαιο, όπως μας θυμίζει η τεράστια οικολογική και κοινωνική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού ή ακόμα χειρότερα, το ανυπολόγιστο κόστος από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και την αλλαγή του κλίματος.

Τι έχει αλλάξει σε αυτήν τη θεμελιακή σχέση κόστους - οφέλους, η οποία να εξηγεί το ξαφνικό ενδιαφέρον για τις εξορύξεις στην Ελλάδα; Μια πρώτη παρατήρηση είναι ότι οι τιμές του πετρελαίου και του χρυσού βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα της ιστορίας τους. Οι υψηλές αυτές τιμές εξηγούν τη στροφή σε αποθέματα, τα οποία κάποτε θεωρούνταν εκτός πρόσβασης, όπως η “πίσσα” στην Αλμπέρτα του Καναδά, το πετρέλαιο στην καρδιά του δάσους του Αμαζονίου ή βαθιά στους ωκεανούς ή το Αιγαίο. Το δυστύχημα είναι, ότι, όχι τυχαία, τα τελευταία αποθέματα πετρελαίου ή χρυσού βρίσκονται και στις τελευταίες παρθένες και πιο απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη, εξαιρετικής οικολογικής και πολιτισμικής σημασίας. Γιατί τέτοια αύξηση στις τιμές όμως;

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

35o Συνέδριο ΓΣΕΕ - 3 χρόνια με την ΤΡΟΙΚΑ

Deutsche Bank χρηματοδότησε την Gestapo


Κατά την διάρκεια του Β! Π.Π.(1933/1945) η Deutsche Bank χρηματοδότησε την Gestapo για την κατασκευή του στρατοπέδου  συγκεντρώσεως Auschwitz χρησιμοποιόντας και χρήματα που έκλεψε από την Εθνική Τράπεζα στην Ελλάδα, την οποία από τότε θεωρούσε Προτεκτοράτο της. Σήμερα  η Deutsche Bank χρηματοδοτεί ( με κλεμμένα χρήματα) για την δημιουργία στην Νότιο Ευρώπη του νέου στρατοπέδου συγκεντρώσεως Griechenwitz.




 ΠEΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ποιοι θα περάσουν από τον εφορία με τα δικαιολογητικά της δήλωσης ανά χείρας

Ποιοι θα περάσουν από τον εφορία με τα δικαιολογητικά της δήλωσης ανά χείρας
Τέλος στον κανόνα που όριζε ότι θα καλούνται για έλεγχο όσοι εμφανίζονται να δικαιούνται επιστροφή φόρου άνω των 1500 ευρώ, βάζει το υπουργείο Οικονομικών. Φορολογούμενοι θα καλούνται να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά τους στην εφορία ακόμη και αν η δήλωσή τους είναι χρεωστική.

Για την επιλογή των φορολογικών δηλώσεων που θα ελέγχονται, η Γενική Γραμματεία βγάζει λίστες «υπόπτων» τρέχοντας συγκεκριμένα «κριτήρια κινδύνου». Τα κριτήρια έχουν ήδη καθοριστεί και ενεργοποιούνται αυτόματα κάθε φορά που υποβάλλεται μια φορολογική δήλωση. Έτσι, με το που πατάει ο φορολογούμενος το κουμπί «υποβολή» ενημερώνεται (εφόσον πληροί τα κριτήρια) ότι πρέπει να προσέλθει στην εφορία με τα δικαιολογητικά του μέσα σε συγκεκριμένη προθεσμία προκειμένου να υπαχθεί σε έλεγχο.
Πολλά «μόρια» συγκεντρώνουν φέτος οι φορολογούμενοι που:
1.Φτάνουν να δικαιούνται μεγάλη επιστροφή φόρου (η έννοια «μεγάλη» όμως είναι διαφορετική σε σχέση με πέρυσι. Πλέον δεν υπάρχει το όριο των 1500 ευρώ. Αυτό έγινε επειδή πολλοί φορολογούμενοι «προσάρμοζαν» το ποσό της επιστροφής στα 1500 ευρώ έτσι ώστε να μην γεννούν υποψίες
2.Εμφανίζουν πολλές δαπάνες που εξακολουθούν να συνιστούν φορολογική έκπτωση αναλογικά με το εισόδημά τους. Στο στόχαστρο δηλαδή, μπαίνουν μεγάλα δάνεια για απόκτηση κύριας κατοικίας, υψηλές ιατρικές δαπάνες και εξωφρενικά δίδακτρα σε φροντιστήρια ή ενοίκια για κύρια κατοικία.
3.Καλύπτουν τεκμήρια με «ύποπτα» ποσά: ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων, κέρδη από …λαχεία κλπ
Ο κίνδυνος για το υπουργείο Οικονομικών είναι εξαιρετικά αυξημένος φέτος καθώς το σύνολο των φορολογικών δηλώσεων, θα υποβληθούν ηλεκτρονικά. Με 5,5 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις προ των πυλών, είναι αυξημένες οι πιθανότητες κάποιοι να θελήσουν να συμπληρώσουν αυθαίρετα κάποια ποσά στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές προκειμένου να αποφύγουν φορολογικές επιβαρύνσεις.
Όσοι συλληφθούν ύστερα από το έλεγχο να έχουν αναγράψει ψεύτικα ποσά στις φορολογικές τους δηλώσεις, θα καλούνται να κάνουν τροποποιητική δήλωση, θα πληρώνουν τη διαφορά φόρου που προκύπτει αλλά και πρόστιμο. 
ΠΗΓΗ:fpress.gr

ΠΛΗΡΩΜΗ ΜΕ ΜΕΤΕΝΕΡΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΚΟ

Παρά τις συνεχείς προσπάθειες της Εταιρείας να βρεθεί σημείο σύγκλισης που θα οδηγούσε στη σύναψη νέας Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, μετά από δεκατέσσερις (14) συνολικά συναντήσεις που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο τρίμηνο, δεν κατέστη ούτε στη χθεσινή συνάντηση δυνατή η επίτευξη συμφωνίας με το Σωματείο σε ένα ολοκληρωμένο διαπραγματευτικό πλαίσιο.
Βάσει των ανωτέρω, ενημερώνουμε τους εργαζόμενους της ΕΚΟ που αμείβονται με την ΕΣΣΕ ότι από τις 19 Μαΐου 2013 οι αποδοχές, οι παροχές και οι λοιποί όροι εργασίας τους καθορίζονται πλέον σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το Νόμο για τη μετενέργεια της ΕΣΣΕ. Συνεπώς, στις αποδείξεις πληρωμής μισθοδοσίας που θα λάβετε σήμερα, θα υπάρχει η αναλογική μείωση στις αποδοχές του μηνός Μαΐου 2013 καθώς και η μειωμένη προκαταβολή του Ιουνίου 2013.
Είναι προφανές ότι, η αντικειμενική κατάρρευση της εσωτερικής αγοράς θέτει τις Εταιρείες μας στον κλάδο λιανικής εμπορίας υπό ασφυκτική πίεση, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη δραστικών αλλαγών στο μοντέλο λειτουργίας τους, με μεγαλύτερη έμφαση στη μείωση του λειτουργικού κόστους γενικότερα και του κόστους εργασίας ειδικότερα, το οποίο είναι κατά πολύ υψηλότερο σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
Παρά τις παραπάνω αρνητικές συγκυρίες, η Εταιρεία για μια ακόμα φορά δηλώνει ότι θα συνεχίσει να εξετάζει κάθε λογική και ρεαλιστική πρόταση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επίτευξη συμφωνίας για νέα Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ώστε στη συνέχεια όλοι μαζί να εστιάσουμε στον κοινό μας στόχο που είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η διασφάλιση της βιωσιμότητας της Εταιρείας μας.


ΣΟΚΑΡΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Στο 27% η ανεργία στην Ελλάδα


Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε πριν από λίγο στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, Eurostat, η ανεργία στην ευρωζώνη κατέγραψε νέο ρεκόρ.

Η ανεργία τον Απρίλιο διαμορφώθηκε στο 12,2% σε σύγκριση με το 12,1% τον προηγούμενο μήνα, με την ανεργία των νέων να διαμορφώνεται στο 24,4% που σημαίνει ότι 3 εκατομμύρια 624 χιλιάδες άνθρωποι κάτω των 24 ετών βρίσκονται εκτός της αγοράς εργασίας.

Η χαμηλότερη ανεργία καταγράφεται στις χώρες του Βορρά, στην Αυστρία όπου η ανεργία διαμορφώθηκε στο 4,9%, στη Γερμανία στο 5,4% και στο Λουξεμβούργο στο 5,6%.

Θλιβερή πρωτιά στην ανεργία κατέχει και πάλι η Ελλάδα με την ανεργία να διαμορφώνεται στο 27% (με στοιχεία Φεβρουαρίου), ακολουθεί η Ισπανία με 26,8% και η Πορτογαλία με 17,8%.

Στην ανεργία των νέων, η Ελλάδα κατέχει άλλη μία θλιβερή πρωτιά με ποσοστό 62,5% (με στοιχεία Φεβρουαρίου), ακολουθεί η Ισπανία με 56,4%, η Πορτογαλία με 42,5% και η Ιταλία με 40,5%.
  
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Η... αποκοινωνικοποίηση της ασφάλισης


Στήνεται σιγά – σιγά, πλην όμως μεθοδικά, το σκηνικό μιας σημαντικής δομικής αλλαγής του ασφαλιστικού, που  επιγραμματικά οδηγεί σε ένα σύστημα με έναν φορέα συνταξιοδότησης, κύριας και πιθανώς επικουρικής ασφάλισης. Συμπληρωματικά και σχεδόν αναγκαστικά, αφού η «κοινωνική» σύνταξη θα είναι πολύ χαμηλή, θα λειτουργούν φορείς επαγγελματικής – συμπληρωματικής ασφάλισης, ενώ παραμένει πάντα, και η λύση της ιδιωτικής – ατομικής ασφαλιστικής κάλυψης.

Το νέο τοπίο στην κοινωνική ασφάλιση διαμορφώνει μια σειρά από νομοθετικές παρεμβάσεις του παρελθόντος, που θα ισχύσουν όμως από το 2015 και εφεξής. 

Στόχος είναι, όπως περιγράφουν στο Capital.gr στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης, να δημιουργηθεί ένας Εθνικός Οργανισμός Συντάξεων, με βασικό κορμό το ΙΚΑ. Η αρχή θα γίνει μέσω της ενοποίησης των εισπρακτικών μηχανισμών των τεσσάρων μεγαλύτερων ταμείων, του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ, του ΕΤΑΑ και του ΟΓΑ. Ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει θέσει ως στόχο, κάπου κοντά στο 2016, να υπάρχει ένα ταμείο κύριας σύνταξης. 

Ο νόμος Λοβέρδου Κουτρουμάνη που ψηφίστηκε το 2010, και αποτελεί την πρώτη, ουσιαστική αλλά και καθοριστικής σημασίας παρέμβαση της Τρόικας στη δομή και τη λειτουργία της κοινωνικής ασφάλισης της Ελλάδας, χαρακτηρίστηκε από πολλούς το πείραμα της Ευρώπης. 

Και αυτό γιατί  εισάγει ένα  «κεφαλαιοποιητικού» τύπου σύστημα ασφάλισης, που ο εργαζόμενος, μετά από 40 χρόνια εργασίας  κι αφού έχει συμπληρώσει τουλάχιστον το 67ο έτος της ηλικίας του θα λαμβάνει κύρια σύνταξη, κατά τι μικρότερη από το μισό του μέσου μισθού του. Βάσει του νέου συστήματος που έχει καθοριστεί από το 2010,  το μέσο ποσοστό αναπλήρωσης δεν θα ξεπερνά το 50%, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και ο Γιώργος Προβόπουλος στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος. 

Στην πράξη, το σημερινό αναδιανεμητικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης μετατρέπεται σε ένα «ιδιωτικό», κεφαλαιοποιητικό σύστημα. 

Η συμμετοχή του κράτους περιορίζεται στην καταβολή μιας προνοιακής παροχής ύψους 360 ευρώ, με όρους 2010, την λεγόμενη «Βασική σύνταξη».  

Στον βασικό αυτό καμβά του ασφαλιστικού συστήματος, όπως  «ζωγραφίστηκε» από το δίδυμο Λοβέρδου – Κουτρουμάνη, μπαίνουν σιγά σιγά σημαντικές πινελιές. 

Μια τέτοια, θεωρείται η συγχώνευση όλων των επικουρικών ταμείων, υπό την ομπρέλα του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης, καθώς και η εξαίρεση τεσσάρων επικουρικών , που αυτόματα μετατράπηκαν σε... περίπου επαγγελματικά – ιδιωτικά. 

Παράλληλα, σχεδιάζεται εκ νέου η υπουργική απόφαση για τον νέο τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, καθώς η παλιά υπουργική απόφαση είχε τόσες πολλές στρεβλώσεις που μετέτρεπε την επικουρική σύνταξη σε βοήθημα. 

Στο υπουργείο Εργασίας υπάρχουν ήδη εισηγήσεις για μελλοντική συγχώνευση των δύο παροχών, κύριας και επικουρικής σύνταξης, προκειμένου να διατηρηθεί η βιωσιμότητα του συστήματος. 

Τον συμπληρωματικό ρόλο της επικουρικής θα αναλάβει η επαγγελματική ασφάλιση, για την οποία άλλωστε ασκούνται πιέσεις από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. 

Η όλη προσπάθεια, που επιδιώκεται σταθερά και σταδιακά, βρίσκεται στην γραμμή της Τρόικας, ενώ στηρίζεται και στην ευρωπαϊκή ατζέντα για επαρκείς, ασφαλείς και βιώσιμες συντάξεις. Η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ψήφισε πριν από μερικές ημέρες, έκθεση πρωτοβουλίας σύμφωνα με την οποία απαιτούνται μεταρρυθμίσεις για την εξυγίανση και διάσωση των συνταξιοδοτικών συστημάτων, ενώ ταυτόχρονα προάγεται ο στόχος της αναζήτησης λύσεων στη βάση της ενδυνάμωσης των «τριών πυλώνων» των Συνταξιοδοτικών Συστημάτων με έμφαση αφενός στην προάσπιση της επάρκειας των συντάξεων του πρώτου πυλώνα (κύρια σύνταξη) και αφετέρου στην καθολική επέκταση των συμπληρωματικών συνταξιοδοτικών σχημάτων ως «συμπλήρωμά» του, καθώς προφανώς ο πρώτος πυλώνας δεν θα μπορεί να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες των συνταξιούχων και να εγγυηθεί ένα  αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης.  

Πηγή:www.capital.gr

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Πρατηριούχ​οι: Εκδώστε αποφάσεις για λαθρεμπόριο

Πρατηριούχ​οι προς Κυβέρνηση: Εκδώστε επιτέλους τις αποφάσεις για λαθρεμπόριο
Επιτάχυνση των διαδικασιών για την έκδοση των κανονιστικών πράξεων και την πρακτική εφαρμογή των νομοθετικών ρυθμίσεων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, ζητά με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, θέμα που έχουn επισημάνει επανειλημμένα όλοι οι φορείς του κλάδου.
Όπως αναφέρει η ΠΟΠΕΚ, το μοναδικό μέτρο που εφαρμόστηκε άμεσα, ήταν η εξίσωση του Ειδικού Φόρου στα ντίζελ κίνησης και θέρμανσης που πράγματι περιόρισε σε ένα βαθμό το λαθρεμπόριο αλλά με δυσανάλογο κόστος για τους καταναλωτές, τον κλάδο των πρατηριούχων, το περιβάλλον και με απώλεια δημοσίων εσόδων άνω των 250 εκατ. ευρώ.

Το πρόβλημα θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί χωρίς αυτές τις παρενέργειες αν τα συστήματα ελέγχου εισροών - εκροών, για τα οποία παλεύει ο κλάδος εδώ και χρόνια, είχαν εγκατασταθεί έγκαιρα, σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού της αγοράς καυσίμων, και όχι τέσσερα χρόνια μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου.

Αν δε, είχαν εισακουστεί οι προτάσεις για απογραφή – καταγραφή των δεξαμενών, η διακίνηση των καυσίμων θα γινόταν σε κλειστό κύκλωμα και δεν θα παρέμεναν ανοιχτά παράθυρα για παράνομη διακίνηση καυσίμων.

Η ΠΟΠΕΚ, επισημαίνει επίσης ότι με τα συστήματα ελέγχου εισροών – εκροών θα αντιμετωπισθεί και το ζήτημα της καταδολίευσης των αντλιών.

«Καλούμε την κυβέρνηση να μη χάσει άλλο χρόνο και να προχωρήσει άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες για την εφαρμογή των μέτρων πάταξης του λαθρεμπορίου σε όλα τα στάδια διακίνησης των καυσίμων, ώστε να μπορέσει να διεκδικήσει με αξιώσεις από την τρόικα τη μείωση των φόρων στα καύσιμα προς όφελος των καταναλωτών και των δημοσίων εσόδων από την εκτεταμένη δασμοφοροδιαφυγή» καταλήγει η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.
 ΠΗΓΗ:euro2day.gr

«Ξαφνικός θάνατος» σε μεγάλη ΔΕΚΟ


Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ανακοίνωση κλεισίματος ή συγχώνευσης μεγάλου δημόσιου οργανισμού, προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός των απολύσεων που ζητάει η τρόικα. 

Δεν είναι τυχαίο μάλιστα το γεγονός ότι θα δημοσιοποιηθεί τις ημέρες που οι εκπρόσωποι των δανειστών θα βρίσκονται στην Αθήνα, ορισμένες πληροφορίες κάνουν λόγο μάλιστα ότι θα ανακοινωθεί πριν την έλευση των τροϊκανών. 

Όλο το τελευταίο διάστημα τόσο στο Μαξίμου όσο και στο υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης αναζητούσαν έναν μεγάλο δημόσιο οργανισμό ο οποίος με την κατάργηση ή την συγχώνευση του θα οδηγούσε ένα σημαντικό αριθμό υπαλλήλων στην έξοδο από το δημόσιο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr ψηλά στην λίστα βρίσκονται προβληματικές ΔΕΚΟ με υψηλό δανεισμό. Μάλιστα σε μία εξ αυτών έχει διαπιστωθεί ότι έχει πάρει κατά το παρελθόν παράνομες κρατικές ενισχύσεις, θέμα το οποίο γνωρίζουν και ερευνούν και στις Βρυξέλλες. 

Στο Mαξίμου – αν και έχουν καταλήξει – κρατούν το όνομα ως επτασφράγιστο μυστικό, καθώς δεν επιθυμούν να διαρρεύσει πριν υπάρξουν ομόφωνες αποφάσεις.

Μέχρι στιγμής τα στοιχεία είναι απογοητευτικά καθώς μόλις και μετά βίας ο αριθμός των απολύσεων φτάνει τους 500 από τους 2000 που έχει ζητήσει η τρόικα να γίνουν μέχρι τον Σεπτέμβριο. Ενώ το θέμα των επίορκων καθυστερεί λόγω των διαδικασιών που υπάρχουν. 

Παράλληλα εκπνέει και η προθεσμία που έχει δώσει ο υπουργός Επικρατείας προς τους υπουργούς να στείλουν λίστες με οργανισμούς που προτείνουν να κλείσουν ή να συγχωνευτούν. 

Στο επίκεντρο βρίσκονται ασφαλιστικά ταμεία και οργανισμοί όπως ο ΟΑΕΔ και το ΙΚΑ, φορείς των ΟΤΑ, Νομικά Πρόσωπα του τομέα της Έρευνας, Εμπορικά Επιμελητήρια, Κοινωφελή Ιδρύματα Πρόνοιας, Γενικοί και Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων, ακόμα και Εθνικά Αθλητικά Κέντρα.
 ΠΗΓΗ:real.gr

ΕΛΠΕ: Η Νέα Σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου


Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ανακοινώνει προς το επενδυτικό κοινό ότι, γνωστοποιήθηκε  ο διορισμός από το μέτοχο Ελληνικό Δημόσιο των κ.κ. Ιωάννη Σεργόπουλου, Βασιλείου Νικολετόπουλου, Άγγελου Χατζηδημητρίου, Χρήστου Ραζέλου και Παναγιώτη Γιαννόπουλου ως Μελών Δ.Σ., σε αναπλήρωση των παραιτηθέντων Μελών του κ.κ. Δημόκριτου Άμαλλου, Αλεξάνδρου Κατσιώτη, Δημητρίου Λάλα, Γεράσιμου Λαχανά και Ιωάννη Σεργόπουλου.
Επίσης γνωστοποιήθηκε ο διορισμός από το μέτοχο «Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A.» του κ. Ανδρέα Σιάμισιη ως Μέλους ΔΣ, σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος Μέλους του κ. Γεωργίου Καλλιμόπουλου.
Κατόπιν αυτών το Διοικητικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρίαση του υπ' αριθ. 1199 της 30.5.2013,ανασυγκροτήθηκε σε Σώμα για τον υπόλοιπο χρόνο της θητείας του, καθώς επίσης αποφάσισε τον ορισμό Εκτελεστικών και Μη μελών του, σύμφωνα με τις διατάξεις του Καταστατικού της εταιρείας και το Ν. 3016/2002 για την Εταιρική Διακυβέρνηση, ως εξής:
Α. Εκτελεστικά Μέλη :
• Χρήστος - Αλέξης Κομνηνός, Πρόεδρος Δ.Σ.
• Ιωάννης Κωστόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος.
• Θεόδωρος - Αχιλλέας Βάρδας, Σύμβουλος.
• Ανδρέας Σιάμισιης, Σύμβουλος.
Β. Μη Εκτελεστικά Μέλη :
• Αλέξιος Αθανασόπουλος, Σύμβουλος - εκπρόσωπος των εργαζομένων
• Παναγιώτης Γιαννόπουλος, Σύμβουλος.
• Βασίλειος Νικολετόπουλος, Σύμβουλος.
• Παναγιώτης Οφθαλμίδης, Σύμβουλος - εκπρόσωπος των εργαζομένων
• Θεόδωρος Πανταλάκης, Σύμβουλος – εκπρόσωπος των μετόχων μειοψηφίας.
• Σπυρίδων Παντελιάς, Σύμβουλος – εκπρόσωπος των μετόχων μειοψηφίας.
• Χρήστος Ραζέλος, Σύμβουλος.
• Ιωάννης Σεργόπουλος , Σύμβουλος.
• Άγγελος Χατζηδημητρίου , Σύμβουλος.
H θητεία του Δ.Σ. έχει παραταθεί μέχρι τη λήξη της προθεσμίας, εντός της οποίας πρέπει να συνέλθει η αμέσως επόμενη Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, σύμφωνα με το άρθρο 20 παρ. 1 του Καταστατικού της Εταιρείας.
 ΠΗΓΗ:.energia.gr

Διορθώνοντας το παραπάνω άρθρο της energia.gr, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως τη θέση,που κατείχε ο Αλέξης Αθανασόπουλος ως  εκπρόσωπος των εργαζομένων, την κατέχει σήμερα ο Κώστας Παπαγιαννόπουλος.

Ο ΟΠΕΚ προτίθεται να διατηρήσει το υπάρχον πλαφόν παραγωγής αργού


Όλες οι χώρες του ΟΠΕΚ είναι έτοιμες να διατηρήσουν το πλαφόν παραγωγής του Οργανισμού, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας Ραφαέλ Ραμίρες, την παραμονή της συνόδου των πετρελαιοπαραγωγών χωρών στη Βιέννη.

«Συμφωνούμε όλοι να διατηρήσουμε το πλαφόν παραγωγής στα 30 εκατομμύρια (βαρέλια ημερησίως) μολονότι υπάρχουν χώρες που υπερπαράγουν», είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Οι εκπρόσωποι των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ θα συναντηθούν την Παρασκευή στη Βιέννη για να επανεξετάσουν αυτό το πλαφόν που τέθηκε στα τέλη του 2011. 

Η Βενεζουέλα υποστηρίζει ότι είναι αναγκαίο να διατηρηθεί η τιμή του αργού τουλάχιστον στα 100 δολάρια το βαρέλι και θέτει το στόχο αυτό ως προτεραιότητά της. «Υπάρχει μια σιωπηρή συμφωνία μεταξύ όλων των χωρών (του ΟΠΕΚ) για το θέμα αυτό, κάτι που είναι προς το συμφέρον όλων», πρόσθεσε ο Ραμίρες.

«Είμαστε χώρες παραγωγοί και χρειαζόμαστε τα έσοδα από το πετρέλαιο για να χρηματοδοτήσουμε την ανάπτυξή μας», σημείωσε.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Ο Πενταπλασιασμός του ΕΦΚ και το Δυσμενές Περιβάλλον Διύλισης Επηρέασαν τα Αποτελέσματα των ΕΛΠΕ στο Α΄Τρίμηνο


Tο δυσμενές περιβάλλον διύλισης στη Μεσόγειο και ιδιαίτερα η χειρότερη περίοδος στις πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης των τελευταίων ετών στην Ελλάδα, λόγω του πενταπλασιασμού του ΕΦΚ, δεν μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστα τα οικονομικά αποτελέσματα των ΕΛΠΕ στο α΄τρίμηνο του 2013. Έτσι, παρά την θετική επίδοση του διυλιστηρίου Ασπροπύργου, που συνιστά μία αναμφίβολα επιτυχημένη επένδυση του Ομίλου, αλλά και την αυξημένη κερδοφορία του κλάδου Πετροχημικών τα ΕΛΠΕ, δεν μπόρεσαν να αποφύγουν τις ζημίες, που ανήλθαν στα 78 εκατ. ευρώ στο εν λόγω διάστημα.
Έτσι, όπως τονίζει και η σχετική ανακοίνωση του Ομίλου ΕΛΠΕ για τα οικονομικά αποτελέσματα α΄τριμήνου του τρέχοντος έτους, μετά την απόφαση για πενταπλασιασμό του ΕΦΚ στην αρχή της περιόδου θέρμανσης 2012/13, η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης μειώθηκε κατά 70% για το σύνολο της χειμερινής περιόδου σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Συνολικά, με βάση τα πρώτα στοιχεία για το τρίμηνο, η εγχώρια κατανάλωση μειώθηκε κατά 37% ενώ η κατανάλωση καυσίμων κίνησης μειώθηκε κατά περίπου 6.5%, δηλαδή με χαμηλότερο ρυθμό σε σχέση με προηγούμενα τρίμηνα.
Η χαμηλή ζήτηση και οι εξελίξεις στην ευρωζώνη οδήγησαν σε ευμεταβλητότητα των αγορών αργού πετρελαίου και συναλλάγματος σε όλη τη διάρκεια του Α' τριμήνου. Η πτώση της τιμής αργού πετρελαίου Brent στο τέλος του Μαρτίου ($110/bbl) οδήγησε σε ζημιές λόγω αποτίμησης αποθεμάτων στα αποτελέσματά του τριμήνου . Τα ενδεικτικά περιθώρια διύλισης Μεσογείου παρέμειναν στα ίδια χαμηλά επίπεδα με αυτά του Α' Τρίμ. 2012, καθώς η ανάκαμψη των περιθωρίων βενζίνης αντισταθμίστηκε από μειωμένες επιδόσεις σε άλλα προϊόντα.
Οικονομικά αποτελέσματα
Τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ δημοσίευσαν Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA €38εκ. (-49% έναντι Α' Τρίμ. 2012), καθώς η θετική επίδοση του διυλιστηρίου Ασπροπύργου και η αυξημένη κερδοφορία του κλάδου Πετροχημικών αντισταθμίστηκαν από τη μείωση στην εσωτερική αγορά και τη παρατεταμένη διαδικασία αριστοποίησης του διυλιστηρίου Ελευσίνας.
Μετά την έναρξη και λειτουργία τους στο Δ' τρίμηνο του 2012, οι κύριες νέες μονάδες τέθηκαν εκτός λειτουργίας (shut-down) για σύντομο χρονικό διάστημα με στόχο την επίλυση προβλημάτων που συνήθως παρουσιάζονται στην αρχική λειτουργία ενός τόσο σύνθετου διυλιστηρίου και τις απαραίτητες προσαρμογές για την βελτιστοποίησης της απόδοσής τους. Κατά συνέπεια, παρά τις αυξημένες εξαγωγές και τη βελτιωμένη παραγωγή, τα αποτελέσματα του Α' Τριμήνου 2013 επηρεαστήκαν από την παραπάνω διαδικασία και δεν αντανακλούν το αναμενόμενο όφελος από την επένδυση. Τα τρέχοντα επίπεδα λειτουργίας και τα παραγόμενα προϊόντα σε ποιότητα και μείγμα παραγωγής (yield) έχουν ήδη φτάσει και ξεπεράσει τον αρχικό σχεδιασμό και προδιαγραφές των μονάδων.
Τα αποτελέσματα συμπεριλαμβάνουν επιπρόσθετα οφέλη ύψους €11εκατ. στο Α' Τρίμηνο 2013 λόγω μειωμένων δαπανών και των έργων μετασχηματισμού. Tα προγράμματα αυτά έχουν βελτιώσει ουσιαστικά την ανταγωνιστικότητα του Ομίλου και βοήθησαν στο να διατηρηθούν στο ίδιο περίπου επίπεδο τα αποτελέσματα κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών παρά την οικονομική κρίση και τα χαμηλά περιθώρια.
Ο μεσοπρόθεσμος στόχος για βελτίωση αυξήθηκε στα €300εκατ. ετησίως, κάτι που δίνει περαιτέρω δυνατότητα βελτίωσης των αποτελεσμάτων κατά €70εκατ., σε σχέση με τα €230εκατ. που έχουν συμπεριληφθεί στα αποτελέσματα μέχρι το τέλος του 2012.
Τέλος, επιπλέον από τα λειτουργικά αποτελέσματα, τα Δημοσιευμένα Καθαρά Κέρδη επηρεάστηκαν από τη ζημιά αποτίμησης αποθεμάτων λόγω μείωσης των τιμών του αργού, την επίδραση στην αναβαλλόμενη φορολογία μετά την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης επιχειρήσεων στο 26% και την έκτακτη πρόβλεψη λόγω τραπεζικής κρίσης στην Κύπρο.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ