Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Γ. Τσιρώνης: Απεξάρτηση από λιγνίτη, πετρέλαιο και εισαγόμενη ενέργεια έως το 2030


Για την απεξάρτηση της Ελλάδας από το λιγνίτη, το πετρέλαιο και την εισαγόμενη ενέργεια έως το 2030, δεσμεύτηκε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννης Τσιρώνης, μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο.

Ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε ότι η απεξάρτηση θα πραγματοποιηθεί με ορίζοντα το 2020 – 2030, καθώς ο στόχος για άμεση απεξάρτηση είναι άκαιρη.

Όσον αφορά την εισαγόμενη ενέργεια, ο κ. Τσιρώνης παρατήρησε πως...

Στρατηγικό έργο ο TAP, στρατηγική η συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για Στρατηγικό έργο ο TAP, στρατηγική η συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ

Έργο κορυφαίας στρατηγικής σημασίας χαρακτήρισε προ ολίγου τον αγωγό TAP ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, αμέσως μετά την συνάντησή του με τον ειδικό απεσταλμένο του State Department για θέματα ασφάλειας και ενέργειας Amos Hochstein.
Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικά θετικό κλίμα επικεντρώθηκε στα αντισταθμιστικά οφέλη που έχει ζητήσει η ελληνική πλευρά με τον κ. Σκουρλέτη να αναφέρει ότι η κυβέρνηση κληρονόμησε τους όρους μιας συμφωνίας που κατά την γνώμη του θα έπρεπε να ήταν καλύτερη για την ελληνική πλευρά.

"Βρισκόμαστε σε οριακό σημείο και επιθυμούμε να συμβάλλουμε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αφού προηγουμένως τελειώσει το θέμα με τα οφέλη για την Ελλάδα", είπε ο κ. Σκουρλέτης.

Από την πλευρά του ο κ. Hochstein ανέφερε ότι...

Οι 90 σελίδες έγιναν 20+3, αλλά ο δρόμος για το Παρίσι όλο και στενεύει .


Σε λιγότερο από 2 μήνες θα γίνει στο Παρίσι η 21η Σύνοδος του ΟΗΕ για το Κλίμα (29/11-11/12, COP 21) και οι "κλιματολάγνοι" προσπαθούν ν' αποφύγουν το φιάσκο της Συνόδου της Κοπεγχάγης το 2009, όπου όλοι συμφώνησαν απλώς ότι διαφωνούν. Η Γερμανία, πρωτεργάτης στην κλιματική παράνοια, προκειμένου να στηρίξει τη βιομηχανία της των αιολικών & Φ/Β, είχε φιλοξενήσει 1-11 Ιουνίου στη Βόννη μια προ-σύνοδο της επιτροπής του ΟΗΕ (Ad Hoc Working Group on the Durban Platform for Enhanced Action), που προετοιμάζει κείμενο της πιθανής συμφωνίας, αλλά το μόνο που κατάφεραν ήταν οι 90 σελίδες του αρχικού κειμένου που είχε παρουσιαστεί το Φεβρουάριο να συμπυκνωθούν μόλις σε ...85.

Την τελευταία στιγμή και για ν' αποφευχθεί μια πρώιμη αποτυχία οι αντιπροσωπείες συμφώνησαν ν' αφήσουν τους συμπροέδρους των διαπραγματεύσεων να δουλέψουν το κείμενο για να το συντομεύσουν. Οι εργασίες της επιτροπής επαναλήφθηκαν, πάλι στη Βόννη, στο διάστημα 31/8-4/9 και το συντομευμένο κείμενο παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες, έχει συμπυκνωθεί σε 20 σελίδες (συν 3 σελίδες συμπλήρωμα) κι έχει τεθεί ξανά για συζήτηση και διαπραγμάτευση. Πού θα γίνει η επόμενη συνάντηση της επιτροπής; Μα, φυσικά, πάλι στη Βόννη, στο διάστημα 19-23 Οκτωβρίου, αυτά τα πράγματα οι Γερμανοί δεν τ' αφήνουν στην τύχη τους. Μετά το "Schmutziger Irrtum" (βρώμικο σφάλμα) και το "utterly disastrous” (σκέτη καταστροφή, εντελώς καταστροφική), που είναι ο νέος χαρακτηρισμός για την Energiewende, τη μετάβαση της Γερμανίας σε ηλεκτροπαραγωγή με αιολικά & Φ/Β, το διακύβευμα για τη Γερμανία είναι να διασφαλίσει με κάθε θυσία πώς θα συνεχιστεί η διείσδυση αιολικών & Φ/Β σε άλλες χώρες, πώς θα συνεχιστεί η διατήρηση των "πράσινων θέσεων" εργασίας, πώς θα συνεχιστεί η αφαίμαξη όχι μόνο των "εταίρων", αλλά και κάθε λαού που δεν έχει την τύχη να έχει πολιτικούς με αντιστάσεις στην παγκόσμια προπαγάνδα περί ΑΠΕ.

Το νέο κείμενο περιέχει μια πρόβλεψη πως οι κυβερνήσεις θα δεσμευθούν να κρατήσουν την άνοδο της θερμοκρασίας σε έως 2οC ή δυνητικά 1,5οC σε σχέση με τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής, αλλά το τι ακριβώς σημαίνει αυτό στην πράξη έχει μείνει ανοιχτό στο πεδίο των διαπραγματεύσεων, καθώς ...

Το φθηνό πετρέλαιο «ροκανίζει» τα προνόμια των Καναδών εργαζομένων στον ενεργειακό κλάδο


Τα προνόμια των εργαζομένων στον ενεργειακό κλάδο του Καναδά θα... θυσιαστούν στον βωμό της πτώσης του πετρελαίου, καθώς έπειτα από 36.000 απολύσεις οι εταιρείες θέτουν τώρα στο στόχαστρό τους μια σειρά από παροχές που καλύπτουν από τα ρεπό και τα επιδόματα τέκνων μέχρι τα γεύματα και τις αθλητικές εγκαταστάσεις.

Η σκωτσέζικη Canadian Natural Resources, αν και έχει αποφύγει προς το παρόν τις απολύσεις, έχει μειώσει τους μισθούς έως και κατά 10%. Παράλληλα, όμως, στο κυλικείο της δεν προσφέρει πλέον ζεστά γεύματα παρά μόνον σάντουιτς και μάλιστα σε υψηλότερες τιμές, ενώ έχει μειώσει την ποσότητα στις κούπες καφέ.

Η ConocoPhillips, που προχωρά σε...