Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Το σχέδιο των Γερμανών για μισθούς... χαρτζιλίκι!!!

Το σχέδιο των Γερμανών για μισθούς... χαρτζιλίκι!!!
Νέες πιέσεις για την υιοθέτηση πιο ευέλικτων μορφών εργασίας ασκούν στην κυβέρνηση εκπρόσωποι της Καγκελαρίας.
Συγκεκριμένα, την παραίνεση των ιθυνόντων της task force και συνεργατών του Χορστ Ράιχενμπαχ δέχθηκε πριν από λίγο καιρό ο υπουργός Απασχόλησης Γιάννης Βρούτσης για να δει με «άλλο μάτι» το μοντέλο mini jobs που εδώ και καιρό οι Γερμανοί ακολουθούν. Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» πρόκειται για ένα μοντέλο ελαστικής εργασίας, χαμηλής αμοιβής, μηδενικής απόδοσης φόρου και ανάλογης πληρωμής εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, το οποίοι οι Γερμανοί εισηγούνται στην κυβέρνηση με στόχο να μειωθεί άμεσα κατά 2% ο δείκτης της ανεργίας.
Αν και οι εκπρόσωποι του υπουργείου υποβαθμίζουν το θέμα και διαψεύδουν πως υπάρχει σε εξέλιξη τέτοιος διάλογος, γνωστό είναι στην Αθήνα πως οι Γερμανοί εδώ και πάρα πολύ καιρό απαιτούν να υπάρξει μελέτη για το κατά όσο τέτοιου είδους μορφές απασχόλησης θα βοηθήσουν στην αποκλιμάκωση της ανεργίας στην Ελλάδα. Όπως τόνισε στην εφημερίδα μας μάλιστα κυβερνητικό στέλεχος «δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός πως προ μίας εβδομάδος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφκαγκ Σόιμπλε επέλεξε να ασχοληθεί με τα προγράμματα απασχόλησης των ανέργων και να επιρρίψει ευθύνες στην Ε.Ε. για την αργοπορία υιοθέτησης τους». Κι αυτό διότι οι Γερμανοί ξεκάθαρα θέλουν να επιβάλλουν το δικό τους μοντέλο στην αγορά εργασίας και να ανοίξουν ακόμα περισσότερο την εργασιακή ψαλίδα μεταξύ βορρά και νότου.

Ως δέλεαρ για την υιοθέτηση των mini jobs προς την τρικομματική κυβέρνηση χρησιμοποιούν οι τεχνοκράτες του κ. Ράιχενμπαχ το επιχείρημα πως θα υπάρξει μια εύκολη κι άμεση «νίκη». Δηλαδή πως η κυβέρνηση θα δείξει πως υπάρχει στα νούμερα άμεση πτώση της ανοδικά κινούμενης ανεργίας με αποτέλεσμα την αλλαγή του κακού κλίματος στην κοινωνία. Από την άλλη μεριά όμως ο σκεπτικισμός στο Μέγαρο Μαξίμου περισσεύει και για το λόγο αυτό δεν έχει προχωρήσει -προς το παρόν- η κουβέντα. Οι άνθρωποι της κυβέρνησης μετρούν ως αρνητική μια τέτοια δράση σε μια ταλαιπωρημένη κοινωνία καθώς θα δείξει πως η Ελλάδα παίζει με άλλους, όχι ισότιμους, όρους στην αγορά εργασίας. Κοινώς η χώρα μας θα μετατραπεί σε «αποικιακού χαρακτήρα επενδυτικό προορισμό» λόγω χαμηλών ημερομισθίων.

Κι αν κάτι τέτοιο μπορεί να έχει σαφές επικοινωνιακό αποτύπωμα, δεν συμβαίνει το ίδιο και με το κοινωνικό. Κι αυτό διότι σύμφωνα με το γερμανικό παράδειγμα, τέτοιου είδους εργασία στη χώρα μας θα αφορά όσους εργάζονται με αμοιβές κοντά στα 300 ευρώ το μήνα άρα δεν μιλάμε για βιώσιμη εργασία απλά για... χαρτζιλίκι. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Nέο χαστούκι για τα Ταμεία

Nέο χαστούκι για τα Ταμεία
Τα ασφαλιστικά Ταμεία, ένα χρόνο σχεδόν μετά το "κούρεμα" των ομολόγων τους, που τους κόστισε περίπου 13 δισ. ευρώ, χάνουν και τη θέση που έχουν σε "βαριά" χαρτιά τραπεζών.

Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, που επικαλείται σχετικό έγγραφο-ντοκουμέντο του Γιάννη Στουρνάρα προς την τρόικα, τα Ταμεία θα αναγκαστούν να πουλήσουν όσο-όσο εκατομμύρια δικαιώματα προς όφελος των ξένων funds, καθώς δεν θα συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Δείτε το βασικό θέμα της Ελευθεροτυπίας.
 
 ΠΗΓΗ:.enikos.gr

Ταξικό μίσος στα λαϊκά στρώματα, προκλητική ασυλία στα "δικά τους παιδιά".


Δεν υπάρχει πτυχή της κυβερνητικής πολιτικής που να μην μας δείχνει το τεράστιο ταξικό μίσος που έχει απέναντι στα λαϊκά στρώματα η άθλια τρικομματική συγκυβέρνηση. Αυτό που αποκαλύπτει σήμερα Κυριακάτικη φυλλάδα –το «Πρώτο Θέμα»- είναι πολύ χαρακτηριστικό, όχι μόνο γιατί το αστικό πολιτικό υπηρετικό προσωπικό των αστών δεν κρατάει ούτε τα προσχήματα, αλλά και γιατί αυτή την πρόκληση επέλεξε να την κάνει το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα, λοιπόν. Με εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη που κυκλοφόρησε τον περασμένο Φλεβάρη, αλλά μόλις σήμερα έρχεται στην δημοσιότητα, όσοι κεφαλαιοκράτες έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό, «μαύρα» χρήματα που δεν μπορούν να τα δικαιολογήσουν από τις φορολογικές τους δηλώσεις,  στην περίοδο 2010-2012 ή περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ, τους δίνεται τώρα η δυνατότητα να κάνουν μια εκπρόθεσμη πράξη δωρεάς από συγγενικό ή άλλο πρόσωπο και πληρώνοντας στο κράτος ένα ελάχιστο φόρο 5%, νομιμοποιούν τις καταθέσεις τους και δεν κινδυνεύουν να διωχθούν για διακίνηση «μαύρου» χρήματος!!!!  


Με απλά λόγια αν κάποιος είναι στη λίστα Λαγκάρντ έχοντας  50 εκατ ευρώ κατάθεση ή έμβασμα σε τράπεζα του εξωτερικού, ενώ ταυτόχρονα το εισόδημα που δηλώνει στην Ελλάδα είναι 10.000 ευρώ τον χρόνο, μπορεί να καταθέσει εκπρόθεσμα στην φορολογική του δήλωση ότι τα χρήματα του τα χάρισε ένας συγγενείς του, να πληρώσει φόρο 5% και τα υπόλοιπα λεφτά, «ξεπλυμένα» πια να τα απολαύσει όπως γουστάρει.


Την μεθόδευση αυτή που έκανε το πολιτικό σύστημα για τα «δικά του παιδιά» φαίνεται ότι δεν την γνώριζε η εφημερίδα «Real News» και σήμερα κυκλοφορεί με ολοσέλιδο δημοσίευμα που φέρει τον πρώην «τσάρο» της Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου να κινδυνεύει να διωχθεί για κακούργημα αφού σύμφωνα με το πόρισμα του απερχόμενου οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη «Αδήλωτα ποσά ύψους 2,5 εκατ. Ευρώ εντοπίστηκαν στους λογαριασμούς των συγγενών του από τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ».

Κι όταν αρχικά γράφαμε ότι όλη αυτή η μεθόδευση είναι εκτός των άλλων και τεράστια πρόκληση αφού γίνεται το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα εννοούσαμε ότι σήμερα περισσότεροι από 212.000 πολίτες απειλούνται να βρεθούν στην φυλακή γιατί έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία πάνω από 5.000 ευρώ. Φυσικά όλα τα γήπεδα της χώρας να τα κάνουν φυλακές δεν χωράνε τόσο κόσμο γ’ αυτό τα 2.489 εντάλματα σύλληψης μικροοφειλετών που έχουν εκδοθεί μέχρι τώρα μένουν εκκρεμεί.


Ετσι θα είναι, όσο εμείς δεν «εξορίζουμε» για πάντα ένα πολιτικό σύστημα που σκοτώνει τα όνειρα μας και «πνίγει» της ζωές μας. Τώρα εκτός απ’ την φυλακή της ανέχειας, της φτώχειας και της μιζέριας που μας έχουν ρίξει, κινδυνεύουμε να βρεθούμε και στα κάγκελα των «σωφρονιστικών ιδρυμάτων» του.

Αν πιστέψουμε όμως στις δυνάμεις μας και στο δίκιο μας, αν σταματήσουμε να παρακολουθούμε μοιρολατρικά άλλους να αποφασίζουν για μας και ενάντια σε μας "τότε θα ρθει ανάποδα ο ντουνιάς" που έλεγε και ο Νίκος Ξυλούρης. 
ΠΗΓΗ:tsak-giorgis.blogspot.gr

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ !...

 
Άρθρο του Γκέρχαρντ Σρέντερ και του Ζακ Ντελόρ

Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αποδίδουν καρπούς μόνο εάν υπάρχει ανάπτυξη. Το Βερολίνο πρέπει να δώσει στους εταίρους του την ευκαιρία να «παντρέψουν» τα δύο αυτά στοιχεία.

Η χρηματοοικονομική κρίση των τελευταίων ετών εξωθεί την Ευρώπη σε μεγαλύτερη ενοποίηση, αρχής γενομένης από τη σταθεροποίηση των δημοσιονομικών και την τραπεζική ένωση που αποτελεί έργο σε εξέλιξη. Όλοι πλέον αναγνωρίζουν ότι μια νομισματική ένωση χωρίς κοινή δημοσιονομική πολιτική αποτελεί συνταγή για κρίσεις όπως αυτή που βιώνουμε τώρα.

Όμως, σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ισπανία, όπου το κοινωνικό κόστος της προσαρμογής είναι υψηλό, παρατηρείται μία τάση αντίδρασης κατά της ίδιας της ιδέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βλέπουμε σήμερα «την ανησυχητική άνοδο πολιτικών κομμάτων και κινημάτων, οι υποστηρικτές των οποίων θεωρούν ότι οι εθνικιστικές διεκδικήσεις θα τους απελευθερώσουν από τις κοινές απαιτήσεις της διακυβέρνησης της Ευρώπης, ή που πιστεύουν ότι ο προστατευτισμός θα τους βοηθήσει να αποφύγουν την αντιμετώπιση της έλλειψης ανταγωνιστικότητας που χαρακτηρίζει την τελευταία». Είναι σαφές ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν θα ακολουθήσουν τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της βαθύτερης ενοποίησης, παρά μόνον εάν έχουν λόγο στη διαμόρφωση της πορείας αυτής κι εάν υπάρχει ένα κοινό, επείγον πρόγραμμα τόνωσης της απασχόλησης που να δείχνει ότι η Ευρώπη λειτουργεί.

Υπάρχουν πολλά διδάγματα που μπορούμε να αντλήσουμε από τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες: Πρώτον, υπάρχει χρονικό χάσμα μεταξύ της λήψης των επώδυνων αποφάσεων και των αποτελεσμάτων που μπορεί να διαρκέσει έως και πέντε έτη, και δημιουργούνται προβλήματα στους πολιτικούς όταν οι εκλογές διενεργούνται στο μεσοδιάστημα, όπως συνέβη στην Ιταλία.

Δεύτερον, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αποδίδουν καρπούς μόνο μαζί με την ανάπτυξη. Κατά την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας την περίοδο 2003-2004, Γαλλία και Γερμανία δεν είχαν ως πρόθεση την αποδυνάμωση των κριτηρίων. Αντιθέτως, επικεντρωθήκαμε στην ενίσχυση της αναπτυξιακής πλευράς του Συμφώνου, επειδή η Γερμανία, κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, δεν ήταν σε θέση να στηρίξει την εξοικονόμηση δισεκατομμυρίων ευρώ ταυτόχρονα με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η Γερμανία πρέπει να δώσει στους εταίρους της την ίδια ευκαιρία. Η οικονομική και πολιτική κατάσταση σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία καταδεικνύει ότι οι περικοπές δαπανών δεν επαρκούν για να ξεπεραστεί η κρίση. Τουναντίον: υπάρχει ο κίνδυνος η ασφυκτική πολιτική λιτότητας να στραγγαλίσει σχεδόν τις εθνικές οικονομίες.

Δεν υπάρχει δίλημμα «ανάπτυξη ή λιτότητα». Οι δυο πολιτικές πρέπει να συνυπάρξουν. Χρειαζόμαστε δημοσιονομική πειθαρχία και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, χρειαζόμαστε όμως και αναπτυξιακά στοιχεία στα προγράμματα λιτότητας. Ρόλο-κλειδί για την ανάπτυξη διαδραματίζει η ανεργία των νέων. Δεν μπορούμε να δεχθούμε μια «χαμένη γενιά» στην Ευρώπη κι εδώ υπάρχει η ευθύνη της γερμανικής κυβέρνησης. Στη Γερμανία, η ανεργία των νέων είναι κάτω από 8% και πολλοί νέοι από τον Νότο αναζητούν επαγγελματικές ευκαιρίες στη χώρα. Όμως, η μετανάστευση δεν αποτελεί λύση, καθώς στερεί από τον Νότο εξειδικευμένο προσωπικό. Επομένως χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα μεγάλης κλίμακας για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων στην Ευρώπη, εξ ου και η γαλλογερμανική πρωτοβουλία με την επωνυμία «New Deal για την Ευρώπη» που θα παρουσιαστεί την προσεχή Τρίτη στο Ίδρυμα Berggruen στο Παρίσι και περιλαμβάνει μέτρα όπως η φτηνή δανειοδότηση ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που θα απασχολούν ή θα εκπαιδεύουν νέους, με χρήματα της ΕTΕπ. 
ΠΗΓΗ:/logoplokies.blogspot.gr

Η πρόταση της Τουρκίας για τον ενεργειακό πλούτο της Αν. Μεσογείου


Την πρότασή της, αναφορικά με το σύνολο των θεμάτων που άπτονται του ενεργειακού πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου, γνωστοποίησε η Τουρκία, δια στόματος Τανέρ Γιλντίζ.
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας προτείνει να μεταφερθούν, μέσω της Τουρκίας, οι υδρογονάνθρακες της Κύπρου και του Ισραήλ, επισημαίνοντας την ανάγκη να αποκατασταθεί η πολιτική σταθερότητα στην περιοχή και αποκαλύπτοντας ότι το θέμα βρίσκεται στην ατζέντα των συνομιλιών της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον.
Ο Τανέρ Γιλντίζ υποστηρίζει ότι «τόσο οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι, όσο και οι Ελληνοκύπριοι τοπικοί παράγοντες, αλλά και όσοι βρίσκονται στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, λένε μία αλήθεια. Η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, που θα εντοπιστεί στην περιοχή, θα είναι βιώσιμη μόνο εάν αυτό μεταφερθεί με έναν αγωγό που θα περνάει από την Τουρκία. Οι αριθμοί αυτό δείχνουν».
Ο Γιλντίζ, αφού επεσήμανε το οικονομικό όφελος από τη μεταφορά των υδρογονανθράκων στην παγκόσμια αγορά μέσω της Τουρκίας, έσπευσε να φανεί καθησυχαστικός, λέγοντας πως η Τουρκία ακολουθεί μία ρεαλιστική προσέγγιση στο θέμα και δεν πρόκειται να εκμεταλλευτεί στις συνομιλίες το πλεονέκτημα που της χαρίζει η γεωγραφική της θέση.
Η Τουρκία «προσεγγίζει το θέμα απόλυτα ρεαλιστικά», επισημαίνει ο Γιλντίζ, και αντί να προσέρχεται με τη βεβαιότητα ότι οι αγωγοί αναγκαστικά θα περάσουν από το έδαφός της, δηλώνει ότι «είναι ανοικτή σε όλα τα σχέδια αφού πρώτα αποκατασταθεί η πολιτική σταθερότητα στην περιοχή».
Μιλώντας στην αγγλόφωνη έκδοση της Hurriyet, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας υποστηρίζει ότι τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου γύρω από την Κύπρο προσφέρουν ευκαιρία για μία συμφωνία, επί ενός σχεδίου ειρήνης, με το οποίο θα γεφυρώσουν τις διαφορές τους Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι. Θέτει, ωστόσο, ως «κόκκινη γραμμή» της Τουρκίας τη διανομή του υποθαλάσσιου πλούτου μεταξύ των δύο κοινοτήτων της Κύπρου.
Ο Τ. Γιλντίζ αποκαλύπτει ότι το θέμα βρίσκεται στην ατζέντα των συνομιλιών της χώρας του με τις ΗΠΑ, ισχυριζόμενος ότι οι συνομιλητές του «επιβεβαιώνουν όχι μόνο το ορθόν των τουρκικών θέσεων, αλλά και το δίκαιό τους».
Το θέμα συζητήθηκε, όπως είπε, και κατά την πρόσφατή επίσκεψή του στις ΗΠΑ συνοδεύοντας τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη συνάντηση που είχε ο ίδιος με τον Αμερικανό υπουργό Ενέργειας Ντάνιελ Πόνεμαν και τον σύμβουλο του προέδρου Ομπάμα σε θέματα ενέργειας, Κάρλος Πασκουάλ. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Πώς μοιράζεται η "τράπουλα" για Ιωάννινα, Πατραϊκό και Κατάκολο

Πετρελαιοπηγή
Κατατέθηκαν την Παρασκευή οι βελτιωμένες κλειστές προσφορές των κοινοπραξιών που διεκδικούν την εκμετάλλευση των τριών εντοπισμένων κοιτασμάτων επί ελληνικού εδάφους, και συγκεκριμένα στο Κατάκολο, στον Πατραϊκό Κόλπο και στα Ιωάννινα.
Οι νέες προσφορές κατατέθηκαν προς την αρμόδια 17μελή Επιτροπή του Υπουργείου. Είχε προηγηθεί η διαδικασία των επαφών – διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του διαγωνισμού open door, με την Επιτροπή να ζητά από τους «μνηστήρες» βελτιώσεις στις προσφορές τόσο σε τεχνικό επίπεδο (π.χ. ενίσχυση του προγράμματος γεωτρήσεων) όσο και σε οικονομικό επίπεδο.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «energypress», οι φάκελοι που είχαν καταθέσει στην πρώτη φάση οι ενδιαφερόμενες εταιρείες οδηγούν σε συμπεράσματα για το πώς θα «μοιραστούν» τα τρία κοιτάσματα. Συγκεκριμένα:
Ιωάννινα
Φαίνεται ότι η χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων θα καταλήξει στην Energean Oil and Gas, δηλαδή στην ελληνική εταιρεία που διαχειρίζεται τα κοιτάσματα του Πρίνου και εν γένει της Καβάλας, και στην οποία εισήλθε προ ημερών με κεφάλαια 60 εκατ. Ευρώ το αμερικανικό hedge fund Third Point. Η Energean  συμμετέχει στο διαγωνισμό σε κοινοπραξία με τη Νορβηγική Schlumberger, τη μεγαλύτερη ίσως εταιρεία παροχής υπηρεσιών και τεχνολογίας στην αγορά υδρογονανθράκων, και την Petra Petroleum εταιρεία συμφερόντων του καναδικού fund Taurus.
Ο δεύτερος διεκδικητής, η Chariot Oil and Gas Limited, φαίνεται ότι έχει τυπικά προβλήματα με τους όρους του διαγωνισμού, καθώς δεν πληρεί την προϋπόθεση να έχει δική της παραγωγή, ενώ υπάρχουν κάποια θέματα και με την έδρα που δηλώνει. Εκτός απροόπτου λοιπόν δεν θα πάρει την περιοχή παρότι, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, έχει καταθέσει καλή οικονομική προσφορά. Δεν αποκλείεται πάντως το ενδεχόμενο να υποχρεωθούν σε συνεργασία οι δύο ενδιαφερόμενοι, κατεύθυνση που, σε γενικές γραμμές, ευνοείται από το ΥΠΕΚΑ.
Στο διαγωνισμό είχαν καταθέσει αρχικά προσφορές και οι κοινοπραξίες: πρώτον, των ΕΛΠΕ με την Edison και την Melrose (έχει εξαγοραστεί από την petroceltic) και δεύτερον, των Καναδέζικων εταιρειών Arctic Hunter και Enterprises. Ωστόσο και οι δύο αποκλείστηκαν σε πρώιμη φάση της διαδικασίας. Η Arctic Hunter έχει υποβάλει ένσταση για τον αποκλεισμό της, που αναμένεται να κριθεί εντός των επόμενων ημερών.
Πατραϊκός
Οι πληροφορίες του «energypress» σχετικά με τους υποβληθέντες φακέλους οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου θα ανατεθεί στην κοινοπραξία των Ελληνικών Πετρελαίων, της Edison και της Petroceltic (η οποία εξαγόρασε την Σκωτσέζικη Melrose).
Ο δεύτερος ενδιαφερόμενος για την περιοχή είναι η κοινοπραξία της Energean Oil με την Trajan Oil και την Schlumberger, αλλά φαίνεται ότι η προσφορά τους δεν είναι ανταγωνιστική.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η περιοχή αυτή είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη περιβαλλοντικά, καθώς γειτνιάζει με τα νησάκια του Ιονίου Εχινάδες, Σκορπιός κ.λπ., τα οποία έχουν συγκεντρώσει το ενδιαφέρον διεθνών κροίσων.
Κατάκολο
Για την περιοχή του Κατακόλου, οι πληροφορίες θέλουν την προσφορά της Grekoil, εταιρείας ειδικού σκοπού με έδρα την Κύπρο και Νορβηγούς επενδυτές, να υπερτερεί και να «παίρνει» την εκμετάλλευση. Η δεύτερη προσφορά προέρχεται και εδώ από την κοινοπραξία της Energean Oil με την Trajan Oil και την Schlumberger. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι, στην περίπτωση που δοθεί «κοινοπρακτικά» η περιοχή των Ιωαννίνων στα δυο ενδιαφερόμενα σχήματα, δεν αποκλείεται να γίνει κάτι ανάλογο και στο Kατάκολο. Σε αυτή την περίπτωση η Energean θα βρεθεί να συμμετέχει και στις δύο περιοχές.
Χρονοδιάγραμμα
Καλώς εχόντων των πραγμάτων, ακόμα και μέσα στην εβδομάδα, θα ανοίξουν οι νέες προσφορές που κατέθεσαν οι έξι κοινοπραξίες και η Επιτροπή θα καλέσει μέσα στον Ιούνιο τους πρώτους για κάθε περιοχή για να συζητήσει μαζί τους το περιεχόμενο της σύμβασης. Σε μεγάλο βαθμό τα τεχνικά θέματα είναι λυμένα, οπότε η διαδικασία αυτή δεν προβλέπεται να διαρκέσει πολύ. Αυτό σημαίνει ότι στο τέλος Ιουνίου – αρχές Ιουλίου, δηλαδή ένα περίπου χρόνο από την ημερομηνία που κατατέθηκαν οι αρχικές προσφορές θα μπορούσαν να έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις με τους αναδόχους, αφού βεβαίως ενημερωθεί πρώτα και δώσει το «πράσινο φως» ο πρωθυπουργός. Με δεδομένο πάντως ότι θα πρέπει να υπάρξουν και κοινοβουλευτικές διαδικασίες έγκρισης, όπως έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση, τα γεωτρύπανα δεν αναμένεται να αρχίζουν να «τρυπούν» πριν από τα τέλη του έτους.
Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία του διαγωνισμού open door ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2011 με τις ανακοινώσεις Μανιάτη, ακολούθησε η δημοσίευση του διαγωνισμού στην εφημερίδα της Ε.Ε. το Μάρτιο του 2012, τον Ιούλιο πέρυσι κατατέθηκαν οι προσφορές, που εξετάστηκαν στη συνέχεια για να ανακοινωθεί στους διαγωνιζομένους ο αποκλεισμός των ΕΛΠΕ και της Artic Hunter τον Ιανουάριο φέτος, από την περιοχή των Ιωαννίνων. 

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Συλλέγουμε υπογραφές και αντιστεκόμαστε: Το νερό είναι δημόσιο, όχι εμπόρευμα! Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,


Το Παράρτημα Ελευσίνας της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας στηρίζει το σκοπό και το περιέχομενο της καμπάνιας που προωθεί η ΟΜΕ -ΕΥΔΑΠ στην προσπάθειά της να διασωθεί ο χαρακτήρας του νερού ως ζωτικό δημόσιο αγαθό.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι:

Όλοι οι ζώντες οργανισμοί χρειάζονται νερό.
Το ασφαλές πόσιμο νερό είναι ζωτικής σημασίας.
Η πρόσβαση στο νερό είναι θεμελιώδες δικαίωμα όλων των πολιτών.


Τα αγαθά που έχουν άμεση σχέση με την επιβίωση του ανθρώπου δεν επιτρέπεται να υπόκεινται στους κανόνες της εμπορίας και δεν πρέπει να αποτελούν πηγή κερδών!



Η ιδιωτικοποίηση του νερού δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα αλλά πανευρωπαϊκό. Έτσι, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνδικάτων Δημόσιων Υπηρεσιών- που στην Ελλάδα εκπροσωπείται από την ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ – αποφάσισε να προβεί στη συλλογή 1 εκ. υπογραφών υπέρ της ύδρευσης ως ανθρώπινου δικαιώματος. Πολίτες όλης της Ευρώπης κινητοποιούνται και μαζεύουν υπογραφές, ώστε να ακουστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ένα ηχηρό « ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του νερού», το οποίο έχει τεθεί στο στόχαστρο, στο όνομα της απελευθέρωσης των αγορών και του ανταγωνισμού.



Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Ως καταναλωτικό κίνημα έχουμε υποχρέωση να φωνάξουμε «ΟΧΙ»!

Υπογράφουμε όλοι τη «Δήλωση Υποστήριξης μιας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας πολιτών»!



Σημειώσατε ότι:

κάθε πολίτης υπογράφει μόνο μια φορά την πρωτοβουλία.
κάθε υπογράφων πρέπει να συμπληρώνει πλήρως και ευδιάκριτα όλα τα στοιχεία του, όπως: πλήρες όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, γένος, ημερομηνία γέννησης, υπηκοότητα και αρ.δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου. Σε περίπτωση ελλιπών στοιχείων η υπογραφή δεν θεωρείται έγκυρη.
λεπτομέρειες και πληροφορίες για τη συλλογή υπογραφών αλλά και την προστασία των προσωπικών δεδομένων που θα καταγραφούν, αναφέρονται στο «Έντυπο Δήλωσης Υποστήριξης μιας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας πολιτών»


Σημειώσατε ότι, όσοι έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο μπορούν να υπογράψουν ηλεκτρονικά στη διεύθυνση http://www.ome-eydap.gr/  επιλέγοντας το εικονίδιο « Υπογράφουμε για το νερό»



Υπόγραψε κι εσύ!

Πες όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού!

 ΠΗΓΗ:ekeda.gr

Reuters: Ζημιές 9 εκατ. ευρώ βλέπει η αγορά στο α΄ 3μηνο της Motor Oil

Reuters: Ζημιές 9 εκατ. ευρώ βλέπει η αγορά στο α΄ 3μηνο της Motor Oil
Ζημιές 9 εκατ. ευρώ αναμένεται να ανακοινώσει η Motor Oil κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, έναντι κερδών 39,4 εκατ. ευρώ πέρυσι, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς, όπως προέκυψαν από δημοσκόπηση αναλυτών του Reuters.

Σημειώνεται ότι η μετοχή της εταιρείας εμφανίζει P/E 7,8 με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη των επόμενων 12 μηνών.

Τα EBITDA προβλέπονται στα 42,4 εκατ. ευρώ, έναντι 92,8 εκατ. ευρώ πέρυσι.  
ΠΗΓΗ:newmoney.gr

ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΑΡΧΕΣ Ισχυρή μαγνητική καταιγίδα θα χτυπήσει αύριο την Ελλάδα


  Οι αρμόδιες αρχές και οι επιστήμονες βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής εν αναμονή της ισχυρής μαγνητικής καταιγίδας που αναμένεται να πλήξει αύριο, 28 Μαϊου, τη Γη, χτυπώντας ιδιαίτερα στην Ελλάδα.

  Οι μαγνητικές καταιγίδες είναι αποτέλεσμα ηλιακών εκρήξεων και δημιουργούνται όταν τεράστιες ποσότητες φορτισμένων σωματιδίων (πρωτόνια και ηλεκτρόνια) εκτοξεύονται από την επιφάνεια του Ηλίου με ταχύτητες 400 έως 1.200 km/sec με κατεύθυνση προς τη Γη.

  Οπως εξηγούν οι επιστήμονες, μόλις τα φορτισμένα σωματίδια φτάσουν στη Γη, τότε αλληλεπιδρούν με το μαγνητικό πεδίο της προκαλώντας σοβαρές διαταραχές.

  Οι επιστήμονες έχουν σημάνει «πορτοκαλί» συναγερμό (μια κλίμακα κάτω από τον «κόκκινο») και εκφράζουν φόβους για σοβαρά προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες και επιπλοκές στην ανθρώπινη συμπεριφορά και υγεία.

  Μιλώντας στην «Espresso» ο επιστημονικός συνεργάτης του Δημόκριτου, Νίκος Κατσαρός, εξηγεί ότι μία γεωμαγνητική καταιγίδα είναι πιθανό να επηρεάσει «τις τηλεπικοινωνίες, να μειώσει την ορατότητα στις τηλεοράσεις προκαλώντας χιόνια, να προκληθούν παρεμβολές στη ραδιοφωνία και στους δορυφόρους τηλεπικοινωνίας και πιθανές καταστροφές στα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας.

  Παράλληλα, επιπτώσεις και στην υγεία και την ανθρώπινη συμπεριφορά είναι πιθανό να παρατηρηθούν, κυρίως σε όσους υποφέρουν από υπέρταση, υπόταση και καρδιακές παθήσεις, προκαλώντας πονοκεφάλους, αϋπνία και γενικώς χαμηλή ζωτικότητα, γεγονός που επηρεάζει και τη διάθεση.

  Ρώσοι επιστήμονες, μελετώντας τις επιπτώσεις της μαγνητικής καταιγίδας επισημαίνουν ότι οι διακυμάνσεις του μαγνητικού πεδίου επιβραδύνουν τη ροή του αίματος προκαλώντας υποξία (έλλειψη οξυγόνου) η οποία θεωρείται ύποπτη για τις επιπτώσεις των μαγνητικών καταιγίδων στην υγεία και τη διάθεση.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Διαβάστε το νέο καταστατικό του ΠΣΕΕΠ


Το νέο καταστατικό του ΠΣΕΕΠ  εδώ 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΣΕΕΠ

Συναδέλφισσες,  συνάδελφοι
          Σας ενημερώνουμε ότι εγκρίθηκε το νέο Καταστατικό του ΠΣΕΕΠ, το οποίο σας κοινοποιούμε και διατίθεται στα γραφεία του ΠΣΕΕΠ.  Βάσει αυτού, από 01/06/2013 θα παρακρατείται από τον μισθό μας και η συνδρομή των 3 € για το Ταμείο Αλληλοβοηθείας – Απεργιακό Ταμείο.



Παρουσίαση μελέτης "Κίνητρα και εμπόδια συμμετοχής των ενηλίκων στη δια βίου εκπαίδευση"


Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ και το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, σας προσκαλούν στην Ημερίδα με θέμα την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης:
«Κίνητρα και εμπόδια συμμετοχής των ενηλίκων στη διά βίου εκπαίδευση».
Η Ημερίδα θα διεξαχθεί την Τετάρτη 29 Μαΐου, 11:30 π.μ. στο Αμφιθέατρο της ΓΣΕΒΕΕ (Αριστοτέλους 46 Αθήνα).
Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ και το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ συνεργάστηκαν στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της μελέτης με σκοπό την αποτύπωση των βασικών παραγόντων που ευνοούν ή αντιθέτως εμποδίζουν τη συμμετοχή των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, των αυτοαπασχολουμένων, των εργοδοτών και των ανέργων στη διά βίου μάθηση.
Με βάση τα ευρήματα της έρευνας διαμορφώθηκαν και θα κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής για την αντιμετώπιση του προβλήματος της μικρής συμμετοχής των πολιτών στη διά βίου μάθηση στην Ελλάδα.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

11:30 –12:00           Προσέλευση
12:00 – 12:45 Χαιρετισμοί
  • Γιώργος Καββαθάς, Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ
  • Ελένη Καραντζόλα, Γενική Γραμματέας Διά Βίου Μάθησης (Υ.ΠAI.Θ.Π.Α)
  • ’Αννα Δαλλαπόρτα, Γενική Γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών & Αλλων Πόρων (Υ.Ε.Κ.Α.Π.)
  • Ευάγγελος Ζαχαράκης, Ειδικός Γραμματέας Ευρωπαϊκών Πόρων (Υ.ΠAI.Θ.Π.Α)
12:45–13:30                   Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας
  • Θανάσης Καραλής, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, επιστημονικός Υπεύθυνος Έργου
13:30 – 14:00 Διάλειμμα
14:00 – 16:00 Συζήτηση επί των ευρημάτων και πορισμάτων της έρευνας
  • Δημήτρης Βεργίδης, Καθηγητής Πανεπιστήμιου Πατρών
  • Παρασκευάς Λιντζέρης, ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ
  • Χρήστος Γούλας, ΙΝΕ ΓΣΕΕ
  • Παρεμβάσεις συμμετεχόντων 

ΠΗΓΗ:gsee.gr

«Κλειδώνει» στη Gazprom η ΔΕΠΑ


«Μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις» και η υποδοχή του εκτελεστικού αντιπροέδρου της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, ήταν «θερμή». Πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση ήρθε τελικά σε συμφωνία με την Gazprom για την πώληση της ΔΕΠΑ. Την ίδια στιγμή ο ΔΕΣΦΑ φαίνεται να καταλήγει στην αζέρικη Socar.

Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής» Αλεξέι Μίλερ και Αντώνης Σαμαράς στην τελευταία τους συνάντηση, την τρίτη μέσα σε λίγους μήνες, συμφώνησαν, καθώς η ελληνική πλευρά ικανοποίησε τα αιτήματα του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού, ο οποίος αναμένεται πλέον να καταθέσει τη δεσμευτική προσφορά. Βασικός αντίπαλος της Ρωσικής εταιρείας για τη ΔΕΠΑ είναι η  Μ&Μ GasCo (των Ομίλων Βαρδινογιάννη - Μυτιληναίου).

Υπενθυμίζεται πως η αρχική τιμή για τη ΔΕΠΑ ανέρχεται στα 900 εκατ. ευρώ και η προσφορά της Gazprom αναμένεται να μην απέχει πολύ από αυτήν. Η ρωσική εταιρεία μεταξύ άλλων έχει ζητήσει αναβολή της εγγύησης που θα πρέπει να καταβληθεί, ύψους 20% της προσφοράς, μέχρι τα ευρωπαϊκά όργανα να εγκρίνουν την εξαγορά.

Σε περίπτωση που η εξαγορά δεν εγκριθεί από την Κομισιόν – η ΕΕ σύμφωνα με αναλυτές ενδέχεται να βάλει φραγμούς καθώς επιχειρείται η μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία – τότε η Gazprom, όπως σημειώνεται στο Βήμα της Κυριακής, έχει την εναλλακτική λύση της Sintez, η οποία είχε καταθέσει προσφορά ύψους 1,8 δισ. ευρώ για τη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ μαζί.

Η προθεσμία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για τον όμιλο ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ έληγε στις 29 Μαΐου, ωστόσο, το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε την παράταση της προθεσμίας μέχρι τις 7 Ιουνίου. Όπως σημειώνεται το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, ενέκρινε την Παρασκευή το τελικό κείμενο της συμφωνίας, αλλά επειδή μεταξύ της έγκρισης αυτής και την υποβολής των δεσμευτικών προσφορών πρέπει να μεσολαβούν 15 ημέρες, δόθηκε παράταση στην προθεσμία.  
ΠΗΓΗ:tvxs.gr

ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ 15 Ιουνίου η επιβεβαιωτική γεώτρηση στην Κύπρο


Πολύ αργά για να σωθεί η Κύπρος, αλλά εν πάση περιπτώσει είναι μια καλή είδηση: Οι θυγατρικές εταιρείες φυσικού αερίου Delek Drilling LP και Avner LP ενέκριναν την επιβεβαιωτική γεώτρηση για φυσικό αέριο στο οικόπεδο 12 «Αφροδίτη» της Κυπριακής ΑΟΖ.

Η γεώτρηση αναμένεται να ξεκινήσει στις 15 Ιουνίου. Αν είχε γίνει πέρσι να μπορούσε να τιτλοποιηθεί το κοίτασμα και να είχε γλιτώσει η κυπριακή οικονομία την καταστροφή. Αλλά φαίνεται ότι τίποτα δεν έγινε τυχαία γιατί κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι η γεώτρηση δεν έγινε γιατί "ξεχάστηκε"...

Σύμφωνα με ανακοίνωση των εταιρειών ο προϋπολογισμός της επιβεβαιωτικής γεώτρησης ανέρχεται στα 117 εκατομμύρια δολάρια και έχει επιβεβαιωθεί.

Το τρυπάνι, όπως αναφέρει η ανακοίνωση θα εισχωρήσει 1750 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και στη σχεδιαζόμενη τελική φάση αναμένεται ότι θα εισχωρήσει στα 5600 περίπου μέτρα κάτω από το επίπεδο της θάλασσας.
ΠΗΓΗ:defencenet.gr