Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Καλές γιορτές


Του χρόνου τέτοιες μέρες μπορεί να βρεθεί και κάνας βουλευτής να δηλώσει στο πόθεν έσχες του το σπίτι σας
Και μετά να πει ότι ο μπαμπάς του πήγε σε έναν πλειστηριασμό και το χτύπησε, αυτός δεν ήξερε τίποτα

Αφού ψήφισαν την δήμευση των σπιτιών σας θα αρχίσουν από αύριο να κυκλοφορούν ανάμεσά σας, στις κατά τόπους εορταστικές αγορές και να σας στέλνουν και χριστουγεννιάτικες ευχές, με κάποιους δε από σας θα ανταλλάσσουν αγκαλιές, φιλιά και χειραψίες. Θα πάνε και στις μητροπόλεις την πρωτοχρονιά και θα μοιράζουν αφειδώς ευχές σε όλους για το νέο έτος
Χυδαίοι πολιτικοί νάνοι, υπόδουλοι της αμορφωσιάς τους και της αδυναμίας να νοηθούν και να αισθανθούν τον κόσμο 

ΠΗΓΗ:yiannismakridakis.gr

Δανειολήπτης από την Καβάλα έλαβε επιστολή από Γερμανική εισπρακτική, που αγόρασε το δάνειο από την Εμπορική!

20131217-201243.jpg
Την Εμπορική του τεράστιου Στουρνάρα! Που την έριξε και αυτή στα βράχια!

Έχουν πουλήσει τα δάνεια σε ξένες τράπεζες και εισπρακτικές που τώρα έρχονται να εισπράξουν.

Το συγκεκριμένο δάνειο ήταν χωρίς εγγυήσεις οπότε η εξέλιξη ήταν “ευχάριστη”. Η κόλαση θα έλθει στα ενυπόθηκα δάνεια που έχουν αγοραστεί, ειδικά τώρα που “τυχαία” έγινε η άρση απαγόρευσης των πλειστηριασμών.

Καλωσήλθατε στην Ελλάδα…

Καβαλιώτης δανειολήπτης που είχε λάβει δάνειο από την ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, λόγω κρίσης δεν μπορούσε να το αποπληρώσει, έτσι μπήκε στη λεγόμενη κατηγορία των «κόκκινων δανείων» όταν το οφειλόμενο ποσό έφτασε περίπου τις 20.000 €, με τόκους και κάθε είδους προσαυξήσεις. Χρέος που προέκυψε από καταναλωτικό δάνειο, χωρίς να υπάρχει υποθήκη, το οποίο το εξυπηρετούσε μέχρι ένα σημείο , αλλά από εκεί και μετά ελέω μνημονίου δήλωσε αδυναμία. Πριν λίγες ημέρες δέχθηκε μια επιστολή την οποία παραθέτουμε παρακάτω, με την οποία ενημερώνεται ότι το δάνειο που είχε στην ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ μεταβιβάστηκε σε γερμανική εταιρία στην οποία θα πρέπει να το ξοφλήσει. Αυτό ήταν το πρώτο ξάφνιασμα που δέχθηκε καθώς σκέφτηκε ότι άρχισαν τα δύσκολα, τώρα που οι ελληνικές τράπεζες «πούλησαν» τα «κόκκινα δάνεια» στις ξένες, ωστόσο τον περίμενε και μια ευχάριστη έκπληξη, καθώς στο τέλος της επιστολής που έλαβε από την γερμανική εταιρία του γνωστοποιούσαν ότι αν εξοφλούσε το χρέος του μέσα σε μια διορία λίγων ημερών θα του έκαναν «κούρεμα» το 80% της χρέους του!!! Ο τόσο ταλαιπωρημένος δανειολήπτης δεν πίστευε αυτό που διάβασε και πήρε τηλέφωνο για να το επιβεβαιώσει και έτσι και έγινε, του δήλωσαν με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι αν καταβάλει αμέσως το ποσό των 4.000 € περίπου θα ξεχρεώσει!!!
Όπως καταλαβαίνετε δεν πίστευε αυτό που άκουγε!!! Ωστόσο ήταν η απόλυτη αλήθεια. Αναρωτιέται λοιπόν τώρα γιατί έπρεπε να περάσει την ταλαιπωρία τόσων χρόνων με τηλέφωνα από την τράπεζα και εισπρακτικές εταιρίες και δεν έγινε ένας διακανονισμός από την αρχή της κρίσης ώστε να έχει εξοφλήσει και να έχει το κεφάλι του ήσυχο!! Όποιος έχει να δώσει μια απάντηση καλοδεχούμενη.
Βέβαια οφείλουμε να σημειώσουμε ότι πέρα από την ευχάριστη εξέλιξη που υπήρξε με τον συγκεκριμένο δανειολήπτη υπάρχει ένα γενικότερο θέμα για το τι θα συμβεί με μεγαλύτερα δάνεια, ενυπόθηκα τώρα που έχουν φύγει από τις ελληνικές τράπεζες και έχουν περάσει σε χέρια ξένων. Μήπως όλη αυτή η υπόθεση με την απελευθέρωση των πλειστηριασμών συνδέεται με τις απαιτήσει των ξένων τραπεζών για να μπορέσουν να πάρουν τα ακίνητα και να τα ρευστοποιήσουν;
Η επιστολή 

 ΠΗΓΗ:olympia.gr

Όλες οι αλλαγές στη φορολογία από το 2014


Πλήθος αλλαγών έρχονται στην φορολογία με την νέα χρονιά. Οι κυριότερες από αυτές είναι:

1. Εισάγεται για πρώτη φορά στο ελληνικό δίκαιο ο όρος «φορολογική κατοικία» και στην περίπτωση των νομικών προσώπων, και φαίνεται ήδη ότι θα δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στον επιχειρηματικό κόσμο.

2. Εντείνεται η προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής με την εισαγωγή διατάξεων που επιβάλλουν Ελληνικό φόρο στα αδιανέμητα κέρδη αλλοδαπών εταιρειών (τα λεγόμενα CFC rules) ή επιτρέπουν στις Αρχές να φορολογούν με βάση την οικονομική υπόσταση που θεωρούν ότι υποκρύπτεται πίσω από τεχνητές ρυθμίσεις και μεθοδεύσεις. Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει απαλλαγή από τις διατάξεις αυτές για τα εισοδήματα Ναυτιλιακών Εταιρειών.

3. Στο πνεύμα της εξάλειψης του όρου «επιτηδευματίας» που έγινε με την εισαγωγή του Κώδικα Απεικόνισης Συναλλαγών, οι έννοιες «διαχειριστική περίοδος» και «οικονομικό έτος» διαγράφονται από το φορολογικό μας λεξιλόγιο και αντικαθίστανται με τον όρο «φορολογικό έτος», που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει τους δώδεκα μήνες. Άρα καταργείται η υπερδωδεκάμηνη περίοδος.

4. Μάλλον καταργούνται από 1/1/2014 οι διατάξεις που παρέχουν φορολογικά κίνητρα για τους μετασχηματισμούς των επιχειρήσεων (δηλαδή οι νόμοι 2166/1993, 1297/1972, 2515/1997 και 2578/1998) ενώ επεκτείνονται τα κίνητρα των διασυνοριακών μετασχηματισμών και σ’ αυτούς που γίνονται στο εσωτερικό της χώρας.

5. Επιτέλους, δεν προβλέπεται άλλη παράταση της παραγραφής, εκτός των περιπτώσεων για τις οποίες είτε έχουν ήδη αποσταλεί στοιχεία σε Ελληνική δικαστική, φορολογική, ελεγκτική ή άλλη αρχή, είτε θα έχουν εκδοθεί και κοινοποιηθεί στον φορολογούμενο μέχρι το τέλος του έτους εντολές ελέγχου. Δηλαδή παραγράφεται και το 2007.

6. Επεκτείνεται η απαλλαγή από τον φόρο και στα ενδοομιλικά μερίσματα που προέρχονται από χώρες εκτός της Ε.Ε. (participation exemption), υπό την προϋπόθεση ότι το κράτος προέλευσης είναι φορολογικά συνεργάσιμο. Η απαλλαγή ισχύει και μεταξύ Ελληνικών εταιρειών με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις.

7. Περιορίζεται η παρακράτηση φόρου μόνο στα εισοδήματα από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα, στις αμοιβές για παροχή υπηρεσιών που καταβάλλονται μόνο σε φυσικά πρόσωπα, και στους φορείς της γενικής κυβέρνησης.

8. Καθιερώνεται νέος τρόπος σχηματισμού και διαγραφής των προβλέψεων επισφαλών απαιτήσεων, ανάλογα με την αξία τους και τον χρόνο που παραμένουν ανείσπρακτες.

9. Αποκλείεται η δυνατότητα μεταφοράς ζημίας όταν μεταβληθεί η ιδιοκτησία της εταιρείας άνω του 33% εκτός εάν αποδειχθεί ότι η μεταβολή της ιδιοκτησίας έγινε για επιχειρηματικούς λόγους.

10. Εισάγονται νέοι κανόνες υποκεφαλαιοδότησης επιχειρήσεων.
11. Από 1/1/2015 και μετά δεν επιτρέπεται η τήρηση λογαριασμών αφορολόγητου αποθεματικού. Εκτιμούμε ότι αυτό δεν μπορεί να εφαρμοσθεί αδιακρίτως και ο νόμος θα πρέπει να εξαιρέσει τουλάχιστον αυτά που προκύπτουν από μετασχηματισμούς επιχειρήσεων ή σχηματίζονται βάσει ειδικών διατάξεων νόμων. Να επισημάνω εδώ ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη φορολόγησης της υπερτίμησης παγίου κεφαλαίου όπως σήμερα και γεννάται θέμα τι θα γίνει με την υπεραξία που θα δημιουργηθεί.

12. Οι αμοιβές μελών Δ.Σ. και εταίρων Ε.Π.Ε. θεωρούνται εισόδημα από μισθωτή εργασία. Επειδή το εισόδημα από μισθωτή εργασία φορολογείται στην πηγή, γεννάται το ερώτημα για το πώς θα διενεργείται η παρακράτηση στην περίπτωση αυτήν.

13. Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των παροχών σε είδος, κυρίως των εταιρικών αυτοκινήτων, ενώ παροχές σε είδος συνιστούν πλέον και τα δάνεια προς εργαζομένους, εταίρους ή μετόχους, συμπεριλαμβανομένων των προκαταβολών μισθών άνω των 3 μηνών.

14. Επαναφέρεται από 1/1/2014 το ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ για την αγορά ή ανέγερση ακινήτων, για την αγορά επιχειρήσεων, για τη σύσταση ή αύξηση κεφαλαίου εταιρειών.

15. Καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος στο εισόδημα από ακίνητα.

16. Το τεκμαρτό εισόδημα από ιδιόχρηση ορίζεται σε 3% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ρητή πρόβλεψη για την απαλλαγή της ιδιοκατοίκησης όπως προβλέπει ο σημερινός νόμος.

17. Μειώνεται σε 15% από 20% ο φορολογικός συντελεστής του εισοδήματος από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου. Οι αντικειμενικές μέθοδοι υπολογισμού της πραγματικής ή ελάχιστης αξίας πώλησης όπως ίσχυαν για τις μετοχές, τα μερίδια κλπ. φαίνεται πως καταργούνται.

18. Ο υπολογισμός των προστίμων και διοικητικών κυρώσεων αλλάζει άρδην.

19. Ξεκινά η εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, όπως ψηφίστηκε το Σάββατο 21.1.2.2013 από τη Βουλή.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Tρεις "ειδησούλες", τις καταλαβαίνει το 1%, συμμετέχει το 0,01% και αφορούν στο 100%


«Ναι» στο backloading από την Ευρωβουλή στην τελική ψηφοφορία 
Eurelectric: 5η σε φόρους στο βιομηχανικό ρεύμα η Ελλάδα
IEA - World Energy Outlook 2013: «Πρωταθλητής» στο ακριβό ρεύμα η Ευρώπη

Η πρώτη είδηση λέει δύο πράγματα:  1) Ότι στην "Ευρωβουλή" θα γίνονται ψηφοφορίες μέχρι να βγει αυτό που θέλει κάποιο αόρατο μαύρο χέρι, και 2) Ότι η "Ευρωβουλή" "ψήφισε" να αυξηθεί ο φόρος άνθρακα, που είχε μειωθεί λόγω ύφεσης και γενικής φτώχειας.  Για αυτό το θέμα, θα προσπαθήσω να πω λίγα περισσότερα, στο τέλος, αλλά να σας θυμίσω από τώρα, ότι όλο το σκηνικό με τα δικαιώματα άνθρακα (τον φόρο άνθρακα) ήταν για να μην υπερθερμανθεί ο ...πλανήτης.

Η δεύτερη είδηση δεν θέλει εξήγηση. Το ότι λέει ότι θα αυξηθούν κι άλλο οι ΑΠΕ είναι σαν να λέει ότι "θα πεθάνετε κορόϊδα, όσοι είστε δεν πλούσιοι να επιδοτείτε έμμεσα την βιομηχανία σας, χωρίς την οποία θα πεθάνετε ούτως ή άλλως, εμείς είμαστε πλούσιοι, χάρη σε εσάς, και την επιδοτούμε". Η τρίτη είναι (νομίζω) γκρίνια υπέρ του αερίου ή του σχιστολιθικού αερίου και των πυρηνικών. Και κατά των διαφόρων μη ανταποδοτικών φόρων που έχουν παρεισφρήσει στον λογαριασμό του ρεύματος, και που κατά την προηγούμενη, την δεύτερη είδηση που λέει για αυξανόμενες ΑΠΕ, θα ανεβαίνουν. Τι χαρά!... Βέβαια, η τρίτη δείχνει το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της Κίνας που καίει κάρβουνο χωρίς πολλά πολλά.... Οι "Ευρωπαίοι" ενοχλούνται από κάτι τέτοια πελονεκτήματα,  αυτός είναι ο καυγάς, η οικολογία είναι σάλτσα.

'Ολα μαζί λένε ότι εμείς, οι απλοί, θα έχουμε ενεργειακή φτώχεια (δηλαδή ό,τι λεφτά υπάρχουν θα είναι για ρεύμα, θέρμανση και μετακίνηση, και σε μερικούς δεν θα φτάνει), και μόνο πλούσιες χώρες μπορούν να έχουν βιομηχανία, στην ουσία παρεμποδίζοντας τις φτωχές. Παλιά, οι οικολογία ήταν εύκολος τρόπος υποστήριξης των μονοπωλίων και συγκέντρωσης. Έβγαινε π.χ ένας οικολογικός θεάρεστος κανόνας να μην μολύνει κάποιος με πάνω από "τόσο". Τον κανόνα τον έγραφε η εταιρία που μπορούσε να τον πιάσει. Οι άλλες έτρεχαν από πίσω, έκλειναν και η εταιρία με τον κανόνα "τόσο" γινόταν μονοπώλιο.  Το ίδιο ακριβώς σκηνικό έχει γίνει σε διακρατικό επίπεδο, και πάει και για διηπειρωτικό επίπεδο...  Μερικά κράτη θα έχουν ενέργεια, για να παράγουν, να εξάγουν και να καταναλώνουν, και οι απ΄έξω θα κοιτάνε, για να σώσουν τον ...πλανήτη. Και θα εισάγουν ό,τι περισσεύει από τους πρώτους. Και το μεγάλο άγχος των "Ευρωπαίων" πρέπει να είναι τι θα κάνει αυτός που έχει τα πολλά αεροπλανοφόρα... Για την ώρα, όλοι κοροϊδεύουν όλους, μου φαίνεται και, πιο πολύ, οι πλούσιοι τους φτωχούς.

Τώρα, εάν δεν θυμάστε το θέμα με τα δικαιώματα άνθρακα, κάποτε, αποφάσισαν να τα θεσπίσουν -- δήθεν για να μην υπερθερμανθούμε.  Αυτά, θα ήταν σαν κουπόνια για να εκπέμπει κανείς CO2 (βασικά για ηλεκτροπαραγωγή, και ενεργοβόρες βιομηχανίες, αλλά και για αυτοκίνητα, εκπνοές, τερμίτες, κλπ).  Έδωσαν στην αρχή "δωρεάν" κουπόνια σε μερικούς (στάνταρ πρακτική δολώματος, το προσπάθησε η ΕΕ και με διεθνείς αεροπορικές εταιρίες αλλά έφαγε πόρτα, ξύπνησαν τα θύματα), και κάθε χώρα είχε και διαπραγματευτές εκπροσώπους για το πόσα κουπόνια να τις δώσουν. Μετά κάπως μερικά κουπόνια έπαψαν να είναι δωρεάν, και απέκτησαν ...αξία όλα τα κουπόνια.  Έγιναν φόρος. Ή, ανάποδα, χωρίς φόρο άνθρακα, δεν θα είχαν αξία τα κουπόνια (το μάθαμε αυτό όταν κατέρρευσαν αντίστοιχα Αμερικάνικα κουπόνια λόγω καταψήφισης του φόρου). Πολύ επιγραμματικά, αυτά τα δικαιώματα, τα κουπόνια, ευνοούσαν (α) τις χώρες με πυρηνικό ρεύμα (Γαλλία και Σκανδιναβικές, και, λιγότερο, την Γερμανία, (β) τις χώρες με αποτελεσματική χρήση, δηλαδή μη σπατάλη ενέργειας και (γ) όσους έκαναν εξαγωγές ΑΠΕ, αφού οι ΑΠΕ προωθήθηκαν να μηχανισμός μείωσης εκπομπών, που ήταν και είναι λογιστική, εικονική, πλασματική, μείωση εκπομπών. Όποιος αγόραζε και έβαζε ΑΠΕ, κέρδιζε κουπόνια. Δεν κέρδιζε τίποτα άλλο, σίγουρα όχι φτηνό ρεύμα, και ο πραγματικός κερδισμένος ήταν ο εξαγωγέας των ΑΠΕ. Επομένως, τα δικαιώματα λειτούργησαν σαν επιδότηση/επιβολή ΑΠΕ. Υπομονή... Με την ύφεση, μειώθηκε η ζήτηση γενικά, και η ζήτηση ρεύματος ειδικότερα. Αυτό έριξε την αξία των κουπονιών. Και η ανάγκη της Γερμανίας να καίει κάρβουνο... Να που τώρα το "Ευρωκοινοβούλιο"....

 ΠΗΓΗ:archaeopteryxgr.blogspot.gr

152 ΝΑΙ... αλλά ΤΩΡΑ αρχίζουν ΟΛΑ

Θαυμάστε τους
“ Πολύ σύντομα, στις εκλογές, ο ελληνικός λαός θα στείλει τον Αντώνη Σαμαρά, τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τα ανθρωπάκια που συγκροτούν τις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, της συγκυβέρνηση της υποταγής και της καταστροφής, τα δουλικά της τρόικας και του Βερολίνου, αλλά και το μιντιακό σκυλολόι που τους στηρίζει εκεί που πρέπει ”


152 θλιβερά βουλευτάκια, τα οποία σε λίγο καιρό θα εξαφανιστούν από το πολιτικό σκηνικό, χωρίς καμία ενοχή, χωρίς κανέναν ενδοιασμό, χωρίς κανένα αίσθημα ευθύνης έναντι του ελληνικού λαού και των μελλοντικών γενεών, ψήφισαν υπέρ του ενιαίου φόρου ακινήτων και των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας. 

Ο ελληνικός λαός γνωρίζει πλέον ποια είναι τα υποκείμενα τα οποία αποφάσισαν να του πάρουν τα σπίτια. 

Ο ελληνικός λαός γνωρίζει πλέον πολύ καλά ποιοι είναι εκείνοι, οι οποίοι καταστρέφουν τη χώρα. 

Στις εκλογές, οι οποίες δεν θα αργήσουν να γίνουν, ο ελληνικός λαός θα εξαερώσει με την ψήφο του την καταστροφική κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. Την πιο επικίνδυνη, ξενόδουλη και εχθρική προς τον λαό κυβέρνηση που έχει γνωρίσει ο τόπος. 

Πολύ σύντομα, στις εκλογές, ο ελληνικός λαός θα στείλει τον Αντώνη Σαμαρά, τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τα ανθρωπάκια που συγκροτούν τις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τη συγκυβέρνηση της υποταγής και της καταστροφής, τα δουλικά της τρόικας και του Βερολίνου, αλλά και το μιντιακό σκυλολόι που τους στηρίζει εκεί που πρέπει: Στον υπόνομο της ιστορίας, στην κοινωνική απομόνωση, στην πολιτική εξαφάνιση. 

Τώρα αρχίζουν όλα!  

 ΠΗΓΗ:periodista.gr

Βρε μπας και έχουμε αέριο;


http://www.energytribune.com/68923/russia-in-cyprus-greece 

Σε ελεύθερη μετάφραση.  Κοιτάξτε το πρωτότυπο.

"Η ανάμειξη της Ρωσίας στα αέρια της Ανατολικής Μεσογείου είναι για οικονομικούς μάλλον, παρά για πολιτικούς λόγους.  Και είναι αμυντική κίνηση για την προστασία εθνικών εσόδων της Ρωσίας, από πιθανές ανταγωνιστικές πηγές εξαγωγών προς την Ευρώπη.

Ο προϋπολογισμός της Ρωσίας εξαρτάται κατά 70%, ίσως 80% από έσοδα φυσικού αερίου. Αυτό κάνει την Ρωσία ευάλωτη σε πτωτικές τιμές αερίου και πετρελαίου. Το 2013 αναμένεται πτώση της τιμής από $11,33/1000κυβ.ποδ. σε $10,50/1000κυβ.ποδ.  Με εξαγωγές περίπου 5 τρις κυβ.ποδ., αυτό αντιστοιχεί σε απώλεια πάνω από $4,5 δις εσόδων, ή 1,5% του προϋπολογισμού. Και για κάθε πτώση $1/βαρέλι πετρέλαιο, τα Ρωσικά έσοδα μειώνονται άλλο 0,7%.

Η ανακάλυψη (γνωστή από τουλάχιστον το 2009, εδώ)μεγάλων ποσοτήτων αερίου ανοιχτά του Ισραήλ και της Κύπρου, και οι πιθανές ανακαλύψεις ανοιχτά της Ελλάδας, είναι άμεση απειλή στις Ρωσικές κρατικές εισπράξεις, αφού η αγορά για αυτό το αέριο είναι μάλλον η Ευρώπη.  Το αέριο της Νορβηγίας αρχίζει και μειώνεται.  Ο Ναμπούκο από Ιράκ, Ιράν, και Κασπία, μπορεί και να μην χτιστεί ποτέ. Η Κύπρος και η Ελλάδα είναι στην Ευρωζώνη, και the enormity of their probable reserves (τα πιθανά τεράστια αποθέματά τους -- η υπογράμμιση δική μου), είναι κίνητρο για την Ρωσική ανάμειξη εκεί, αλλά όχι για την προώθηση μέγιστης παραγωγής σύντομα.

Η Ρωσία εισπράττει το 100% των δικών της εξαγωγών, αλλά μόνο 30% από τυπική συμμετοχή σε συμπαραγωγή αλλού.  Η νέα πηγή αερίου θα βλάψει το Ρωσικό εισόδημα. Και όπως έδειξε και η είσοδος στην αγορά του σχιστολιθικού αερίου από τις ΗΠΑ, η ζήτηση για αέριο μεσοπρόθεσμα δεν είναι ελαστική, και αύξηση στην προσφορά αερίου ρίχνει τις τιμές.

Εάν η Κύπρος κατασκεύαζε τρεις σταθμούς υγροποίησης LNG, με δυνατότητα να εξάγει 20 εκατομμύρια τόνους LNG στην Ευρώπη, αυτό θα ισοδυναμούσε με 20% των συνολικών Ρωσικών εξαγωγών.  Η Ελλάδα έχει την δυνατότητα να αναπτύξει το δικό της αέριο και να εξάγει περισσότερο αέριο και από την Κύπρο προς την Ευρώπη, με αγωγό, πιέζοντας περαιτέρω τις τιμές του αερίου και τις Ρωσικές εξαγωγές.

Οι Ρώσοι προφανώς τα ήξεραν αυτά όταν ξεκίνησε η διαδικασία προσφορών για την ΔΕΠΑ. Η ΔΕΠΑ έχει τον αγωγό που φέρνει αέριο στην Ελλάδα από την Ρωσία. Εάν η Gazprom πάρει την ΔΕΠΑ, δεν θα  είναι συνεργάσιμη στο να χρησιμοποιείται ο αγωγός αντίστροφα για εξαγωγή αερίου προς το Ευρωπαϊκό δίκτυο.

Στην Κύπρο, τον περασμένο μήνα η Ρωσική εταιρία επελέγη από το Κυπριακό Υπουργικό Συμβούλιο σαν μέρος της επικρατέστερης ομάδας προσφοράς για το Block 9, παρ' ότι η προσφορά είχε αξιολογηθεί τέταρτη σε σειρά.  Γράφτηκε στον Τύπο ότι αυτή η απόφαση είχε σαν κίνητρο την επιθυμία του Προέδρου για εξασφάλιση δανείου €1 δις από την Ρωσία, πριν από τις εκλογές νωρίς το 2013.  Στην συνέχεια, η προσφορά εγκαταλείφθηκε για αδιευκρίνιστους λόγους. Αλλά φαίνεται ότι η Ρωσική γενναιοδωρία προς την Κυπριακή Κυβέρνηση έχει υπαινιγμό quid pro quo με το αέριο.

Είναι σαφές ότι εάν πέσουν οι τιμές του αερίου και του πετρελαίου, οι Ρώσοι θα αναγκαστούν να έχουν μεγαλύτερα ελλείμματα στον προϋπολογισμό τους, και δεν είναι απλό να τα καλύψουν με εκμετάλλευση άλλων κοιτασμάτων αφού αυτά είναι κοντά στην Αρκτική.  Γεωτρήσεις για πετρέλαιο και αέριο σε θύελλες δεν είναι απλό ή φτηνό.

Δεν συμφέρει την Ρωσία να βοηθήσει την Ελλάδα και την Κύπρο να γίνουν εξαγωγείς φυσικού αερίου.  ΟΙ κυβερνήσεις των χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να έχουν αυτή την πραγματικότητα κατά νου, αναζητώντας εταίρους στην αξιοποίηση των υδρογονανθράκων τους που μπορούν να αλλάξουν το παιχνίδι."

Μπρρρ... πολλές πτυχές, και δεν ξεχνάω τον Αντώνη Φώσκολο, αλλά αυτή που συγκρατώ είναι ότι οι ΑΠΕ μας είναι ΑΧΡΗΣΤΕΣ, είτε με πολύ φτηνό αέριο, είτε με λίγο ακριβό αέριο. Ο καθένας με τον καημό του. 

ΠΗΓΗ:archaeopteryxgr.blogspot.gr

Η Γερμανική BASF θα πάρει πετρέλαια και αέρια (στην Ρωσία), και η Ρωσική Gazprom θα πάρει διανομή και αποθήκευση στην "Ευρώπη"


http://www.germanenergyblog.de/?p=14890

Η Γερμανική BASF είναι η μεγαλύτερη εταιρία χημικών στον κόσμο, και μέσα σε όλα δραστηριοποιείται και σε πετρέλαια και αέριο, στην Ανατολική Ευρώπη, σε συνεργασία με την Gazprom. Η Γερμανική BASF

H Gazprom είναι η Ρώσικη εταιρία φυσικού αερίου (έχει και πετρέλαια), και η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου, κυρίως στην Δυτική Ευρώπη.

Η BASF είχε εγκαταστάσεις αποθήκευσης και διανομής φυσικού αερίου στην Ολλανδία και την Γερμανία.  Η Gazprom έχει ...πηγές πετρελαίου και αερίου στην Ρωσία. Έδωσε μερικές στην BASF, και πήρε την αποθήκευση και την διανομή που είχε η BASF στην Ολλανδία και την Γερμανία.

Η είδηση είναι ότι η ...Κομισιόν το ενέκρινε από άποψης Ανταγωνισμού.

Αξίζει να δείτε την ιστορία της BASF, και τις εξαγορές άλλων γνωστών χημικών και φαρμακευτικών εταιριών που έχει κάνει.  Δραστηριοποιείται και σε αγροχημικά, και σε σπόρους και γεννετικά μεταλλαγμένους σπόρους (και σε συνεργασία με την Monsanto -- το αναφέρω αυτό επειδή στην Ελλάδα όλοι μα όλοι σκούζουμε κατά της Monsanto, αλλά δεν θυμάμαι να έχω ακούσει ποτέ το όνομα της BASF... Σκεφτείτε το αυτό...).  H BASF είναι η μεγαλύτερη από 20 παγκόσμιες χημικές εταιρίες, η Monsanto (που συνεργάζεται με την BASF) δεν είναι καν στην λίστα...

Η Gazprom είναι η 9η στις μεγάλες εταιρίες πετρελαιοειδών, αν σας ενδιαφέρει ο κλάδος...  Δεν έχω καταλάβει αν η Ρωσία ελέγχει την Gazprom ή η Gazprom την Ρωσία, πάντως έχει ένα πολύ μεγάλο δίκτυο φυσικού αερίου. Το φυσικό αέριο είναι ένα θαυμάσιο καύσιμο και πρώτη ύλη για χημικά, αλλά, σαν αέριο, θέλει δικό του και όχι εύκολο ή φτηνό δίκτυο διανομής  και η αποθήκευσή του είναι αρκετά ...ακριβή και δύσκολη.  Το αέριο, ακριβώς λόγω του τρόπου διανομής του, προσφέρεται για ...εμπάργκο, αν και μία εταιρία αερίου ζει από τις πωλήσεις αερίου.

Η γεωπολιτική πτυχή της Gazprom είναι ότι σχετικά εύκολα ελέγχει την αγορά της, τους πελάτες της και τα έσοδά της εύκολα χρηματοδοτούν την ...Ρωσία. Δεν ισχυρίζομαι, ότι καταλαβαίνω την ...διαπλοκή του φυσικού αερίου, αλλά είναι από τις ισχυρότερες παγκόσμιες διαπλοκές, σήμερα, και στην Ευρώπη με έντονο Ρωσικό άρωμα.  Πολλά έχουν γραφτεί σχετικά με τα ενδιαφέροντα της Gazprom στην περιοχή μας, είναι δημόσια πληροφορία ότι είχε ή έχει σχέσεις με ενεργειακό βαρώνο εδώ, και μπακαλίστικα και ανεύθυνα θα έλεγα ότι μάλλον δεν την πολυσυμφέρει να υπάρχει αέριο από Κύπρο/Ισραήλ που να περνάει βόρεια-βορειοδυτικά, ή ο,τιδήποτε της χαλάει τα ...σχέδια...  Αυτές οι αναλύσεις είναι για ...μεγαλύτερα παιδιά.

 ΠΗΓΗ:archaeopteryxgr.blogspot.gr

Έπεσαν οι υπογραφές για την πώληση του ΔΕΣΦΑ στη Socar


Υπεγράφη η συμφωνία πώλησης του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ έναντι 400 εκατ. ευρώ, μεταξύ αφενός του ΤΑΙΠΕΔ και των ΕΛΠΕ και αφετέρου της εταιρείας πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν Socar.
Η υπογραφή έγινε στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη, του υφυπουργού Ασημάκη Παπαγεωργίου και του προέδρου της Socar Ροβνάγκ Αμπντουλάγιεφ.
Η συμφωνία προβλέπει τη μεταβίβαση στη Socar του 66% του ΔΕΣΦΑ, ήτοι 31% που κατείχε το ΤΑΙΠΕΔ και 35% που κατείχαν τα ΕΛΠΕ.
Παράλληλα, υπεγράφη και συμφωνία μετόχων, μεταξύ του Δημοσίου, του ΤΑΙΠΕΔ και της Socar, η οποία αφορά στη διοίκηση του ΔΕΣΦΑ μετά τη μεταβίβαση των μετοχών στη Socar.
Όπως σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής, η συμφωνία αυτή δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την εισροή επιπλέον επενδυτικών κεφαλαίων, για την υλοποίηση των απαραίτητων επενδύσεων που θα οδηγήσουν στον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην αγορά ενέργειας.
Σημειώνεται πάντως ότι γα την ολοκλήρωση της συναλλαγής απαιτείται η λήψη των σχετικών εγκρίσεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο (δείτε εδώ το σχετικό θέμα).
Πριν από την υπογραφή ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Socar, Ρ. Αμπντουλάγιεφ, και τον πρέσβη της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, Ρ. Μουσταφάγιεφ, παρουσία των κυρίων Μανιάτη και Παπαγεωργίου.
 ΠΗΓΗ:.energypress.gr