Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

Βρετανία: Μια "ιδιοφυΐα" στο βενζινάδικο [βίντεο]


Σε βενζινάδικο στην Αγγλία, μια οδηγός προσπαθεί να βάλει βενζίνη αλλά έχει παρκάρει το αυτοκίνητό της με την υποδοχή του ρεζερβουάρ στην αντίθετη πλευρά από την αντλία. Στην προσπάθειά της να φέρει το αυτοκίνητό της στη σωστή πλευρά, θα πρέπει να λύσει ένα πολύ δύσκολο γρίφο. Θα τα καταφέρει;



ΠΗΓΗ:defencenet.gr

Ήρθε πλέον η ώρα…




ΠΗΓΗ:larkikanea.blogspot.gr

Αυξάνει τους μισθούς το 2015 η Καρέλια


Έκτακτες οικειοθελείς παροχές για το 2014 αλλά και αυξήσεις μισθών το 2015 που συνολικά ξεπερνούν τα 2,85 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε η καπνοβιομηχανία Καρέλια. Όπως αναφέρει πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει δώσει ποτέ η εταιρεία. 

Αναλυτικά, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, σε ομιλία του προς τους εργαζόμενους της Καρέλια, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Ανδρέας Καρέλιας ανέφερε:

Έκτακτες οικειοθελείς παροχές:

1. Το επίδομα «γαλοπούλας» θα είναι φέτος € 200,00 για κάθε εργαζόμενο στην Εταιρεία. 

2. Το επίδομα παρουσίας θα είναι € 800,00. Θυμίζω ότι αυτό το δικαιούνται όσοι δεν έλειψαν ούτε μία μέρα από την εργασία τους. 

3. Ο κάθε εργαζόμενος, που έχει παιδιά που σπουδάζουν σε κρατικό πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ, θα λάβει έκτακτη οικονομική ενίσχυση € 1.300,00. 

4. Οι εργαζόμενοι, των οποίων τα παιδιά τους πέτυχαν στις παραπάνω σχολές μέσα στο 2014, θα λάβουν επιπλέον ενίσχυση € 500,00. 

5. Παράλληλα, η Εταιρεία θα κάνει δώρο έναν υπερσύγχρονο φορητό υπολογιστή Apple σε κάθε παιδί που πέτυχε την εισαγωγή του σε μία από τις παραπάνω σχολές μέσα στο 2014. 

6. Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές πάνω από 2.001 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση € 700,00. 

7. Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές 1.701 έως 2.000 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση € 750,00. 

8. Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές 1.401 έως 1.700 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση € 1.400,00. 

9. Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές 1.201 έως 1.400 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση € 1.450,00. 

10. Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές 1.001 έως 1.200 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση € 2.200,00. 

11. Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές κάτω από 1.000 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση €2.400,00. 

Επίσης: 

12. Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές 1.201 έως 1.700 ευρώ, και έχουν από 3 ανήλικα παιδιά και πάνω, θα λάβουν επιπλέον € 750,00. 

13. Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές έως 1.200 ευρώ, και οι οποίοι έχουν από 2 ανήλικα παιδιά και πάνω, θα λάβουν επιπλέον 450,00 για κάθε ανήλικο παιδί. 

14. Ο κάθε λαχνός της σημερινής γιορτής είναι 800,00 ευρώ. 

Όπως κάθε χρόνο όλες οι παραπάνω παροχές θα δοθούν καθαρές, δηλαδή η εταιρεία θα καλύψει όλους τους φόρους και τις κρατήσεις. 

15. Τέλος, από 1ης Ιανουαρίου 2015 όλοι οι εργαζόμενοι που έχουν μικτό μηνιαίο μισθό μέχρι 2.800 ευρώ θα πάρουν αύξηση 100,00 ευρώ μικτά. 

Όλες οι παραπάνω έκτακτες οικειοθελείς παροχές, αλλά και η αύξηση των μισθών που ανήγγειλα σε ετήσια βάση, αναμένεται να ξεπεράσουν το ποσόν των 2.850.000 ευρώ, το οποίο αποτελεί και το μεγαλύτερο ποσόν που έχει δώσει ποτέ η εταιρεία μας. 

Ακολουθεί το υπόλοιπο μέρος της ομιλίας του κ. Καρέλια:

Σας εύχομαι σε όλους από τα βάθη της καρδιάς μου, καλή χρονιά, με υγεία, ευτυχία σε εσάς και στα σπίτια σας, και σε όλους εκείνους που αγαπάτε. 

Την τελευταία μέρα του χρόνου έχουμε την τύχη να την περνάμε εδώ μαζί σας, ανθρώπινα, ζεστά, με αίσθημα ευθύνης ο ένας για τον άλλο. 

Η χρονιά που σε λίγο μας αφήνει μας βρίσκει σε μια περίεργη συγκυρία. Από την μια, η σχετική ικανοποίηση ότι η χρονιά που φεύγει κύλησε αρκετά ομαλά και μάλιστα αναλογιζόμενοι τις αντικειμενικές δυσκολίες, μέσα και έξω από την χώρα, θα έλεγα ότι πρέπει να είμαστε αρκετά ευχαριστημένοι. Από την άλλη, δεν μπορούμε να μην σταθούμε σε αυτά που έρχονται μπροστά μας και αναφέρομαι στην αβεβαιότητα στην οποία μπαίνει πάλι η χώρα μας. 

Είχα τονίσει πέρσι ότι τα πολύ θετικά αποτελέσματα του 2013 θα ήταν δύσκολο να επαναληφθούν και μάλιστα τόσο γρήγορα. Και αυτό διότι στις επιχειρηματικές δραστηριότητες πάντα θα υπάρξουν και χρονιές με πρόσθετες δυσκολίες, αναποδιές, ειδικές συνθήκες όπου χρειάζεται να αντιμετωπιστούν νέα και πρωτόγνωρα προβλήματα και δεν αναφέρομαι μόνον στην μεγάλη κρίση που συνεχίζει να μαστίζει την χώρα μας. 

Παρόλα αυτά όμως, η Εταιρεία μας για μία ακόμη φορά κατάφερε να πετύχει αρκετούς από τους στόχους της και, παρά την πτώση των πωλήσεων, η οποία βεβαίως μας δημιουργεί πρόσθετες ανάγκες για νέα ανάληψη δράσεων, εν τούτοις καταφέραμε να έχουμε την πιο κερδοφόρα χρονιά στην ιστορία μας, τόσο λόγω δικών μας ενεργειών όσο και λόγω εξωγενών παραγόντων στους οποίους θα αναφερθώ στην συνέχεια. 

Έτσι λοιπόν και οι καθιερωμένες έκτακτες οικειοθελείς παροχές, τις οποίες παραδοσιακά ανακοινώνω από αυτό το μικρόφωνο, είναι προσαρμοσμένες σε αυτά τα δεδομένα. 

Όπως είπα και νωρίτερα, το 2014 είναι η πιο κερδοφόρα χρονιά στην ιστορία μας. Και θα με ρωτήσετε, πως έγινε αυτό με πτώση πωλήσεων; Η απάντηση είναι σύνθετη. 

• Από την μία αυξήθηκαν οι πωλήσεις των πιο κερδοφόρων σημάτων μας και μειώθηκαν οι πωλήσεις των λιγότερο κερδοφόρων σημάτων μας. Οι αναλογίες ήταν τέτοιες που τελικά το πρόσημο που μένει στο τέλος είναι θετικό. 

• Δεύτερον, οφείλεται στη συγκράτηση των δαπανών μας και στην αύξηση της παραγωγικότητας του εργοστασίου μας, (βλέπετε άλλωστε στους πίνακες την σημαντική αύξηση που έχουμε στις αποδόσεις έναντι παλαιοτέρων μηνών). 

• Τρίτον, στη σημαντική εξοικονόμηση σημαντικών πόρων από την συνεχή και επιτυχή διαπραγμάτευση των τιμών αγοράς των υλικών μας. 

• Από την άλλη η σημαντική ενίσχυση του δολαρίου μας έδωσε την δυνατότητα να καταγράψουμε σημαντικές θετικές συναλλαγματικές διαφορές. Τόσο τα διαθέσιμά μας σε δολάρια, τα οποία την τελευταία μέρα του έτους αποτιμώνται σε περισσότερα ευρώ, αφού η αξία του δολαρίου ανεβαίνει, αλλά και από το γεγονός ότι η πολύ ισχυρή ταμειακή μας θέση μας δίνει την δυνατότητα να περιμένουμε όσο χρειάζεται, ώστε τα δολάρια που εισπράττει η εταιρεία από τις εξαγωγές να μετατραπούν σε ευρώ σε χρονική στιγμή που εμείς θα επιλέξουμε και όχι σε χρονική στιγμή που οι ανάγκες θα μας το επιβάλουν. 

Μέσα στην διετία 2013 - 2014 η Καπνοβιομηχανία Καρέλια εισέφερε στα δημόσια ταμεία ποσόν που πλησιάζει τα 800 εκ ευρώ. σε έμμεσους και άμεσους φόρους, και € 14.5 εκ. στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ έφερε 330 εκ. ευρώ σε συνάλλαγμα από τις διεθνείς μας πωλήσεις. Και βεβαίως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την έντονη κοινωνική δράση της εταιρείας υπέρ των συνανθρώπων μας που πραγματικά έχουν ανάγκη, με τη διαρκή οικονομική ενίσχυση συλλόγων, σχολείων, και άλλων αξιόλογων φιλανθρωπικών οργανώσεων. 

Δυστυχώς, στον κλάδο μας δεν ισχύει αυτό που ισχύει στους περισσότερους άλλους κλάδους της οικονομίας, δηλαδή η επιτυχία ή μη μίας εταιρείας δεν εξαρτάται από την αποκλειστική σχέση παραγωγού – πελάτη. Στον κλάδο της καπνοβιομηχανίας, εισέρχονται και οι κυβερνήσεις των κρατών, οι οποίες με την φορολογική πολιτική που ακολουθούν κάθε χρόνο στα καπνικά προϊόντα, επηρεάζουν μερίδια, βοηθούν ή ζημιώνουν την μία ή την άλλη εταιρεία, συρρικνώνουν την νόμιμη αγορά, κάτι που βλάπτει σχεδόν όλους, ωθούν το λαθρεμπόριο σε απίστευτα υψηλά επίπεδα κ.ο.κ. Είναι δε αυτονόητο και από την άλλη οξύμωρο, ότι, τα τελευταία χρόνια, όλα δε αυτά, γίνονται εις βάρος των ίδιων των κρατικών εσόδων. Κλασικό παράδειγμα η χώρα μας, αλλά και πολλές άλλες. 

Στην τελευταία και μόνο πενταετία, στην Ελλάδα, φθάσαμε στο σημείο το ένα στα πέντε τσιγάρα που καπνίζονται να είναι λαθραίο. Ενδεχομένως να έχετε δει την προσπάθεια που κάνουμε, από κοινού όλες οι καπνοβιομηχανίες, ώστε να ενημερώσουμε τον καταναλωτή για τις ολέθριες συνέπειες αυτού του φαινομένου, τόσο στην υγεία του όσο και στην οικονομία της χώρας. Αλλά όταν με την παραμικρή ευκαιρία, ο πρώτος στόχος πρόσθετης φορολόγησης είναι τα νομίμως κυκλοφορούντα τσιγάρα, από την όποια κυβέρνηση, τρόικα, και εγώ δεν ξέρω ποιόν άλλον, τότε λίγα πράγματα μπορούμε να πετύχουμε. 

Παρόλα αυτά όμως, σε μία συνεχώς μειούμενη νόμιμη ελληνική αγορά, καταφέραμε να καταγράψουμε σημαντική αύξηση του μεριδίου μας, που σημαίνει ότι η απώλεια των δικών μας πωλήσεων ήταν μικρότερη από την απώλεια των ανταγωνιστών μας, τόσο στα τσιγάρα αλλά ιδιαίτερα στον καπνό για στριφτό τσιγάρο. 

Αυτό επετεύχθη μέσα από την δουλειά όλων μας αλλά κυρίως με την πολιτική τιμών που ακολουθήσαμε μέσα στην χρονιά, αντιλαμβανόμενοι πλήρως τις οικονομικές συνθήκες της αγοράς. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την βελτίωση ακόμα περισσότερο των ποιοτικών χαρακτηριστικών των προϊόντων μας με την προστιθέμενη αξία τους να ανεβαίνει ακόμα περισσότερο στα μάτια των καταναλωτών. 

Στις πωλήσεις εκτός Ελλάδος, το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης προήλθε από τις χώρες της Β. Αφρικής, όπου τόσο η συνεχιζόμενη πολιτική αστάθεια όσο και η τεράστια επίθεση που δεχθήκαμε από παραποιημένα προϊόντα μαϊμού, ιδιαίτερα κατά τους πρώτους μήνες του έτους, μας κόστισαν αρκετά. Με την στενή συνεργασία, διοίκησης, τεχνικής διεύθυνσης και διεύθυνσης marketing προχωρήσαμε σε ενέργειες αναβάθμισης των σημάτων μας, ενέργειες που δυσκολεύουν την παραποίηση, αλλά παράλληλα δίνουν σημαντική αξία στα πακέτα μας. 

Στις υπόλοιπες χώρες, θετικά κινήθηκαν οι πωλήσεις μας στις ολοένα μειούμενες Ευρωπαϊκές αγορές με εξαίρεση την Ισπανία, η οποία, μετά από σημαντικές αυξήσεις στην φορολογία, μοιάζει όλο και περισσότερο με την Ελλάδα. Θετική πορεία καταγράψαμε και στις Βαλκανικές αγορές, όπου στην μεν Βουλγαρία και παρά τον πολύ έντονο ανταγωνισμό και την μικρή απώλεια μεριδίου, εν τούτοις συνεχίζουμε να κρατάμε την πρώτη θέση ανάμεσα σε όλες τις ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην χώρα, ενώ οι πωλήσεις καπνού για στριφτό ξεπέρασαν ακόμη και αυτές της περσινής χρονιάς. Στις υπόλοιπες αγορές και ιδιαίτερα σε αυτές της πρώην Γιουγκοσλαβίας (Σερβία, Μαυροβούνιο, Κροατία, κλπ.) οι πωλήσεις μας κατέγραψαν εντυπωσιακή άνοδο, όπως επίσης και στην πολύ σημαντική από πλευράς στρατηγικής και κερδοφορίας Duty Free αγορά της Τουρκίας και των χωρών της Μέσης Ανατολής. 

Επίσης μέσα στην χρονιά έγιναν πιο συγκεκριμένες οι επενδύσεις που θα πρέπει να πραγματοποιήσουμε και οι οποίες θα μας επιτρέψουν: 

a. Καταρχήν την συνέχιση της κυκλοφορίας των σημάτων μας 
και 
b. δεύτερον, την διατήρηση, στο μέτρο του εφικτού, της ανταγωνιστικής εμφάνισής τους μέσα στα πλαίσια προσαρμογής στην κοινοτική οδηγία, η οποία και θα διέπει την κυκλοφορία των προϊόντων καπνού από το Μάιο του 2016. Και λέω στο μέτρο του εφικτού, διότι μέσα από την οδηγία αυτή, η Ε.Ε. σκοπεύει στην όσο περισσότερο αποκρουστική εμφάνιση των προϊόντων μας. 

Μια οδηγία, που η προσαρμογή και μόνον σε αυτήν, θα απαιτήσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, μόνο και μόνο για την προσαρμογή σε αυτήν, χωρίς από τις επενδύσεις αυτές να αναμένει κανείς οποιοδήποτε όφελος. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η οδηγία αυτή δεν θα έχει τα αποτελέσματα που κάποιοι γραφειοκράτες για τους δικούς τους λόγους εμπνεύστηκαν. Το μόνο που θα πετύχει είναι να κάνει τα νόμιμα προϊόντα καπνού, όχι μόνον ακριβότερα αλλά και πιο αποκρουστικά, με σίγουρο αποτέλεσμα οι νόμιμες πωλήσεις να μειωθούν ακόμα περισσότερο με ισοδύναμη αύξηση του λαθρεμπορίου και την περαιτέρω υστέρηση των εσόδων των κρατικών ταμείων των κρατών μελών της Ε.Ε. 

Θέλω να είστε σίγουροι ότι από την πλευρά της Διοίκησης γίνονται όλες εκείνες οι ενέργειες προκειμένου η εταιρία να παραμείνει ισχυρή, οικονομικά εύρωστη και όσο το δυνατόν θωρακισμένη απέναντι στις μεγάλες δυσκολίες που έρχονται μπροστά μας. Όπως είπα και στην αρχή, οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα δημιουργούν ένα κλίμα μεγάλης αβεβαιότητος, το οποίο είναι το τελευταίο που χρειαζόταν η χώρα σε αυτήν την κρίσιμη δεδομένη στιγμή. Θέλω να πιστεύω πως έστω και την τελευταία στιγμή, θα εκλείψουν οι τάσεις αυτοκαταστροφής που διαχρονικά έχουν σημαδέψει την ιστορία μας, αλλά αντιθέτως , θα επικρατήσουν η ψυχρή λογική, χωρίς συναισθηματισμούς και παράλογες ουτοπικές προσμονές, για το καλό όλων μας. 

Σας εύχομαι Καλή Χρονιά.


ΠΗΓΗ.capital.gr