Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΑΣ Δεν είμαστε πιόνια στα χέρια κανενός πολιτικού!


Το Σωματείο Υπαλλήλων και Εργατοτεχνιτών Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (Ε.Β.Ο.-ΠΥΡ.ΚΑΛ.) Αιγίου εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:"Αφού ακριβοπλήρωσαν τρεις εταιρείες συμβούλων για δήθεν μελέτη αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ, έφτασαν χθες σε μια ακόμη σύσκεψη το υπουργείο οικονομικών, το υπουργείο άμυνας  το ΤΑΙΠΕΔ και η διοίκηση της εταιρείας να μιλάνε για άγρια συρρίκνωση (άρθρο 14β).

Διαχωρίζεται με ένα μαγικό τρόπο ο αμυντικός από τον πολιτικό τομέα. Εντάσσουν αυθαίρετα τις δύο θυγατρικές ΜΒΗ και ΚΥΜΗ στον πολιτικό τομέα μαζί με τα οικόπεδα! Και τις πάνε για εκκαθάριση δηλαδή 120 απολύσεις !!!Ενώ ο αμυντικός τομέας με βάσει τη πρόταση τους θα λειτουργήσει με 500 εργαζόμενους δηλαδή 340 απολύσεις συν!!! Και κλείσιμο του εργοστασίου της Μάνδρας! Που παράγει οπλικά συστήματα και έχει ανεκτέλεστο έργο.

Κι όλα αυτά τελούν υπό την έγκριση της Τρόικας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής!!! Μαζί με την καταβολή των δεδουλευμένων μας όπως δήλωσε στη σημερινή συνάντηση με τα σωματεία η Αν. Υπουργός Άμυνας Φ.Γεννηματά.

Διαφορετικά η εκκαθάριση για τα ΕΑΣ είναι αναπόφευκτη και τότε θα μετράμε 1000 απολύσεις και όχι 500.Η απάντηση της τρόικας αναμένεται ως τις 31Αυγούστου!

Οι δηλώσεις της κ.Γεννηματά ότι έχουν υποβάλλει σχέδιο για εθελούσια έξοδο για τους 340 του αμυντικού τομέα για έγκριση στη Τρόικα και στην Ε.Ε μόνο ως παραμύθι για ανόητους ή για προσκυνημένους μπορεί  να εκληφθεί.

Και από τη συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα τη Δευτέρα και από τη σημερινή συνάντηση με την κ. Γεννηματά ένα συμπέρασμα βγαίνει. Δεν θέλουν να στηρίξουν και να αναπτύξουν τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, απολύσεις θέλουν ξεπούλημα όσο-όσο και διάλυση. Εξ άλλου γνωρίζουν καλά ότι με 500 άτομα δεν μπορεί να λειτουργήσει η εταιρεία και να εκτελέσει τις παραγγελίες που έχει  η αναμένει να υπογράψει.

Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που οι υπουργοί χωρίς να κοκκινίζουν ομολογούν ότι τα πάντα βρίσκονται κάτω από τη σιδερένια φτέρνα της τρόικας κι αυτοί είναι υπάκουοι υπάλληλοι τους, Ορισμένοι κύκλοι εντός εταιρείας ονειρεύονται και μεθοδεύουν να θυσιάσουν την πλειοψηφία των εργαζομένων, αλλά και σημαντικών παραγωγικών δραστηριοτήτων των ΕΑΣ, για να συνεχιστεί η βασιλεία τους και η κακοδιαχείριση σε ένα μικρό κλειστό κομματικό μαγαζί.

Είναι στο χέρι μας να αντιστρέψουμε αυτούς τους σχεδιασμούς.

Η ΕΒΟ/ΠΥΡΚΑΛ είναι μια παραγωγική βιομηχανία όπλων και πυρομαχικών με αξιόπιστα προϊόντα χρόνια τώρα και μόνο σαν τέτοια μπορεί να υπάρξει.

Η θα παράγει όπλα και πυρομαχικά η δεν θα παράγει τίποτα.

ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΙΟΝΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΚΑΝΕΝΟΣ

ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ  ΟΥΤΕ ΣΤΑ ΕΑΣ ΟΥΤΕ ΣΤΙΣ ΘΥΓΑΤΡΙΚΕΣ

ΚΑΜΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ. 

ΠΗΓΗ:defencenet.gr

Έρχονται εκλογές στο ΠΣΕΕΠ. Το νου σου!!



Σε λιγότερο από δύο μήνες έχουμε εκλογές. Εσύ, που τώρα βρίζεις, μουντζώνεις,  σιχτιρίζεις τους συνδικαλιστές , καλείσαι να αποφασίσεις για το νέο σωματείο.  Έχεις συνειδητοποιήσει τη δύναμη της ψήφου σου; Ότι ΕΣΥ θα καθορίσεις τη σύνθεση του σωματείου και τις συνδικαλιστικές  ισορροπίες; Ας μην εθελοτυφλούμε πια, ούτε να στρουθοκαμηλίζουμε: αυτοί που κατοικοεδρεύουν στο σωματείο , δεν γεννήθηκαν εκεί μέσα, ούτε φύτρωσαν. Εγώ, εσύ, εμείς τους στείλαμε εκεί. Κι εμείς οφείλουμε να στείλουμε σπίτι τους αυτούς που αποδείχθηκαν λίγοι και άχρηστοι και να βάλουμε μέσα αυτούς που θεωρούμε ότι αξίζουν. Nα μη χάψουμε πάλι ωραία λόγια και να μην ξεγελαστούμε από χαμογελαστά προσωπεία που τάζουν τον ουρανό με τ΄άστρα για να έρθουν ύστερα να τα δώσουν όλα στην εταιρεία κρυφά από εσένα όπως έγινε αυτή την τριετία .Φτάνει πια, να κοιτάμε μόνο το δικό μας  καλό και όχι του συνόλου των εργαζόμενων Γι΄αυτό, για τις επόμενες εκλογές ενημερώσου σφαιρικά πριν ψηφίσεις... προσοχή οι δικαιολογίες (για όλους μας) σώθηκαν!
                                                         
                                                                 ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ
           
               ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Motor Oil: Στα 31,6 εκατ. οι ζημιές στο εξάμηνο

Motor Oil: Στα 31,6 εκατ. οι ζημιές στο εξάμηνο -Στα 99,5 εκ. τα αναπροσαρμοσμένα EBITDA
Ζημιές ύψους 31,6 εκατ. ευρώ εμφάνισε στο εξάμηνο η Motor Oil, με τα αποτελέσματα να κινούνται κοντά στις προβλέψεις των αναλυτών.

Τα αναπροσαρμοσμένα EBITDA της εταιρίας ανήλθαν στα 99,5 εκατ. ευρώ, έναντι μέσης πρόβλεψης για 94,9 εκατ. ευρώ. 

Η υποχώρηση των πετρελαϊκών τιμών οδήγησε σε μείωση της αξίας των πετρελαϊκών αποθεμάτων της εταιρίας κατά 38 εκατ. ευρώ ενώ επίσης ενέγραψε έκτακτη χρέωση 15,3 εκατ. ευρώ από την υψηλότερη φορολογία.

 ΠΗΓΗ:euro2day.gr

«Λουκέτο» σε επτά πρατήρια γιατί δεν εγκατέστησαν σύστημα εισροών-εκροών


Τα πρώτα λουκέτα σε πρατήρια που δεν είχαν εγκαταστήσει σύστημα εισροών - εκροών ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης.

Πρόκειται για επτά πρατήρια για τα οποία διαπιστώθηκε στον έλεγχο ότι δεν είχαν προχωρήσει στην τοποθέτηση του συστήματος αν και οι ιδιοκτήτες τους υποστήριξαν ότι έχουν κάνει τη σχετική παραγγελία.

Την ίδια ποινή, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, αντιμετωπίζουν άλλα 41 πρατήρια, επί συνόλου 1250 σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Εν τω μεταξύ υπεγράφη σήμερα απόφαση για την επέκταση του συστήματος εισροών – εκροών στους μεταπωλητές του πετρελαίου θέρμανσης, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν εγκαταστήσει το σύστημα μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2013. Αυτό που εκκρεμεί είναι η επέκταση του συστήματος σε διυλιστήρια και εταιρείες εμπορίας.

Αναφερόμενος σε όσους δεν συμμορφώθηκαν ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε ότι τα πρατήρια δεν πρόκειται να ανοίξουν εάν δεν υπακούσουν στη νομοθεσία. «Ο νόμος θα εφαρμοστεί απολύτως. Δεν θα ανεχθούμε να υπάρχει τρύπα στο σύστημα από την αρχή μέχρι το τέλος της αλυσίδας του εμπορίου πετρελαιοειδών. Έτσι θα αντιμετωπιστεί η λαθρεμπορία και η φοροδιαφυγή» δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Μετά την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, εκκρεμεί η εγκατάσταση σε 5 περιφερειακές ενότητες και συγκεκριμένα σε Αχαΐα, Μαγνησία, Λάρισα, Ηράκλειο και Ιωάννινα και μέχρι την Άνοιξη του 2014 το πλάνο προβλέπει να έχει εγκατασταθεί το σύνολο σε όλη την επικράτεια.

Τέλος, ο υφυπουργός αποκάλυψε ότι έχει ολοκληρωθεί η επισκευή του «μυστικού» αυτοκινήτου, το οποίο θα κάνει ελέγχους.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

OXI του Αρείου Πάγου στην παράνομη 6ήμερη εργασία

Φρένο στην καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας από μερίδα εργοδοτών βάζει απόφαση του Αρείου Πάγου.
Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε παράνομη την 6ήμερη εργασία σε επιχείρηση που εφαρμόζει πενθήμερο επιβάλλοντας στον εργοδότη την καταβολή αποζημίωσης στον εργαζόμενο στο ύψος της αμοιβής που θα έδινε σε κάποιον άλλον μισθωτό, εφόσον τον απασχολούσε το Σάββατο. 
Συγκεκριμένα, ο ¶ρειος Πάγος δικαίωσε 3 εμποροϋπαλλήλους στις Σέρρες στους οποίους ο εργοδότης τους απαιτούσε τη συνεχή απασχόλησή τους επί 6ήμερο με το πρόσχημα ότι αυτό περιλαμβάνεται στη σύμβαση εργασίας. 
Ο ¶ρειος Πάγος αποφάνθηκε ότι η αναγραφή των ημερών δεν έχει την έννοια ότι συμφωνήθηκε 6ήμερη εργασία, αλλά ότι εντός 5νθημέρου θα μπορούσε να περιλαμβάνεται και η εργασία του Σαββάτου κατά την οποία λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα. 
Η ΓΣΕΕ χαιρετίζει την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι οι εργαζόμενοι με κάθε μέσο και τρόπο θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους και αναμένει την απόφαση του ΣτΕ επί της αιτήσεώς της για την ακύρωση των διατάξεων της εργασιοκτόνας 6ης Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου του 2012. 

ΠΗΓΗ:gsee.gr

Πώς κρύβουν τα κλεμμένα!

 
Όλοι τον ξέρουμε. Ζει σε ένα διεφθαρμένο κράτος. Σε μια πολιτεία που κυκλοφορεί πολύ χρήμα, μαύρο χρήμα, σε καλές εποχές. Δεν είναι κοινός θνητός. Είναι πέριξ του συστήματος. Δεν είναι τόσο δύσκολο να συμβεί αυτό. Πολλές φορές συμβαίνει και τυχαία. Μια - δύο γνωριμίες, αγάπη για το χρήμα ή την εξουσία, συμπαρομαρτούντα τις περισσότερες φορές, φιλοδοξία. Όλοι τον ξέρουμε. Είναι πολιτικός. Σύμβουλος επιχειρήσεων. Χρηματιστής. Επιχειρηματίας. Είναι λαμόγιο και ήρθε η ώρα του να κονομήσει.

Μέσα από προγράμματα που αποσπά χωρίς να πληροί τις προϋποθέσεις, μέσα από μίζες, μέσα από παράτυπα bonus για να βολέψει κόσμο ή να του χορηγήσει ένα συγχρηματοδοτούμενο προγραμματάκι, μέσα από λαθρεμπόριο, μέσα από ένα σωρό έκνομες δραστηριότητες. Θα ακολουθήσει τους κανόνες του παιχνιδιού. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στα 150 δολάρια το πετρέλαιο εάν το χτύπημα στη Συρία προκαλέσει γενικευμένη αποσταθεροποίηση

Societe Generale: Στα 150 δολάρια το πετρέλαιο εάν το χτύπημα στη Συρία προκαλέσει γενικευμένη αποσταθεροποίηση
Οι τιμές του πετρελαίου θα αγγίξουν τα 150 δολάρια το βαρέλι εάν το χτύπημα κατά της Συρίας πυροδοτήσει μια γενικότερη αποσταθεροποίηση της περιοχής και προκαλέσει διαταραχές στην παραγωγή χωρών όπως το Ιράκ, προειδοποιεί η Societe Generale.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, η γαλλική τράπεζα προειδοποιεί ότι θα επηρεαστεί παραγωγή ύψους 500.000 με 2 εκατ. βαρελιών την ημέρα. “Το μπρεντ θα μπορούσε να εκτιναχθεί πρόσκαιρα στα 150 δολάρια”, εάν αυτό συμβεί, εκτιμά ο Michael Wittner, επικεφαλής ανάλυσης πετρελαίου της Societe Generale.

Πάντως, σε πιο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, το μπρεντ θα μπορούσε να σημειώσει περαιτέρω άνοδο 5 ή 10 δολαρίων, έως και τα επίπεδα των 125 δολαρίων, καθώς η αγορά περιμένει τη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία ή με το άκουσμα της έναρξής της, σύμφωνα με τον Wittner.

Σε κάθε περίπτωση, η Societe Generale θεωρεί ότι η πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα της Σαουδικής Αραβίας και η διαθεσιμότητα αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης μπορούν να διασφαλίσουν ότι η όποια εκτίναξη του πετρελαίου θα είναι προσωρινή.

Σημειώνεται ότι οι τιμές του μπρεντ ενισχύονται σήμερα πάνω από 2 δολάρια, στα 117,13 δολάρια, τα υψηλότερα επίπεδα από το Φεβρουάριο.  
ΠΗΓΗ:.newmoney.gr

ΕΛΠΕ, Motor Oil και ΔΕΗ οι 3 κορυφαίες ελληνικές εταιρίες


Ο κλάδος των εταιρειών διύλισης πετρελαίου που εκπροσωπείται στη χώρα μας από δύο επιχειρήσεις (Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil) κατέκτησε την πρώτη και δεύτερη θέση, στη λίστα των 250 μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων το 2012 με βάση τον κύκλο εργασιών, σύμφωνα με έρευνα της Direction Business Reports.
Στην 3η θέση της λίστας συμπεριλήφθηκε η ΔΕΗ με ποσοστιαία αύξηση 13,66% και αμέσως μετά είχαμε την παρουσία της διαχειρίστριας εταιρείας του ηλεκτρικού ρεύματος ΛΑΓΗΕ με υστέρηση κατά 12,59% του κύκλου εργασιών το 2012 σε σύγκριση με το 2011. Η Τράπεζα της Ελλάδος βρέθηκε στην 5η θέση και αμέσως μετά είχαμε τον ΟΠΑΠ.
Η Eurobank είναι η πρώτη εμπορική τράπεζα που καταλαμβάνει την 7η θέση, για να ακολουθήσει η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank και η Tράπεζα Πειραιώς.
Η εμπορική εταιρεία ΕΚΟ ΑΒΕΕ που δραστηριοποιείται στους κλάδους καυσίμων, λιπαντικών και υγραερίων κατετάγη στην 11η θέση, για να ακολουθήσει η ΔΕΠΑ και η εταιρεία Coral από τον κλάδο των καυσίμων. Στην πρώτη εικοσάδα των επιχειρήσεων με τον υψηλότερο κύκλο εργασιών συμπεριλήφθησαν ο ΟΤΕ, η ΑΒ Βασιλόπουλος, η Cosmote, η Mamidoil Jetoil, η Σκλαβενίτης, η ΔΕΔΔΗΕ και η Αιγαίον Όιλ. Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι δεν είχε βρεθεί ο ισολογισμός έτους 2012 μέχρι και τα τέλη Ιουλίου για την εταιρεία Μαρινόπουλος που ασφαλώς και θα άλλαζε τη σειρά.
Οι πιο κερδοφόρες
Όσον αφορά στις πιο κερδοφόρες, σύμφωνα πάντα με την έρευνα της Direction Business Reports, στην κορυφή των πιο κερδοφόρων ελληνικών επιχειρήσεων με βάση τα κέρδη προ φόρων και για το 2012 βρέθηκε ο ΟΠΑΠ, που αυτή την περίοδο είναι σε πλήρη εξέλιξη η ιδιωτικοποίησή του. Ακολούθησε η Cosmote, θυγατρική του ΟΤΕ, που ανήκει στο γερμανικό όμιλο της Deutsche Telekom. Στην τρίτη θέση των πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων για την παρελθούσα χρήση συναντούμε την Τράπεζα της Ελλάδος, που αποτελεί την εποπτική αρχή του τραπεζικού συστήματος.
Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει η κατασκευαστική εταιρεία Άκτωρ και τα Ελληνικά Πετρέλαια. Ακολουθεί στην 6η θέση η εταιρεία Motor Oil συμφερόντων της οικογένειας Β. Βαρδινογιάννη, ενώ στην 7η θέση βρέθηκε η ΔΕΣΦΑ. Στις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις και το 2012 ήταν η ΔΕΠΑ, ενώ την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και το κατάστημα παιχνιδιών Jumbo. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

''Η Ελλάδα στην άβυσσο της οικονομικής καταδίκης''


Με άρθρο του Patrick Young στο Russia Today, με τίτλο «Το χρέος του Σισύφου: Το κώμα στο οποίο βρίσκεται η ελληνική οικονομία είναι ένα πολιτικό πείραμα που πήγε στραβά», γίνεται λόγος για την λιτότητα η οποία « καταστρέφει το ελεύθερο κομμάτι της ελληνικής οικονομίας, αφήνοντας την κυβέρνηση πιο δυσλειτουργική παρά ποτέ», ενώ το δημοσίευμα αναφέρεται και στο ενδεχόμενο νέο πακέτο, χαρακτηρίζοντας το «καταστροφή».

Ωστόσο, το γεγονός το οποίο σοκάρει περισσότερα σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν είναι το νέο πακέτο, αλλά το ότι «έπειτα από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης, έχει απομείνει κάτι που μοιάζει με οικονομία για να διασωθεί».

Ο Young προσθέτει, πως η ΕΕ είναι τόσο απελπισμένη να διατηρήσει το νόμισμά της, που δεν είναι παρά μια απάτη, ώστε εξετάζει να δώσει για τη διάσωση της Ελλάδας κοινοτικά κονδύλια, κάτι που σημαίνει ότι η Βρετανία και η Σουηδία θα πληρώσουν για το «ευρω-φιάσκο», παρότι ουδέποτε το υιοθέτησαν.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στην άβυσσο της οικονομικής καταδίκης. Ανόητοι, διεφθαρμένοι πολιτικοί ξόδεψαν όλα τα χρήματα και η σημερινή γενιά (που σε μεγάλο βαθμό έχει μεταφέρει το δικό της πλούτο στο εξωτερικό), δεν έχει την ικανότητα να αναμορφώσει το κράτος. Οι πραγματιστές παρατηρητές τάχθηκαν υπέρ της χρεοκοπίας πριν από χρόνια, αλλά η ελληνική κυβέρνηση υπέκυψε στις πιέσεις της ΕΕ, επιμένοντας πεισματικά να παραμείνει στο ευρώ», λέει ο Young.

Στη συνέχεια, το δημοσίευμα παίρνει σαφή θέση υπέρ της εξόδου από το ευρώ, την οποία χαρακτηρίζει δύσκολη μεν αλλά αναγκαία, ενώ υποστηρίζει πως οι δοκιμασίες στις οποίες έχει επιβληθεί ο ελληνικός λαός τα τελευταία έξι χρόνια, είναι «ένα άστοχο πολιτικό πείραμα, είναι κάτι που δεν αξίζει να ζήσει κανείς για ένα μήνα και σίγουρα όχι για έξι χρόνια».

Ο Young κλείνει την παρέμβαση του υποστηρίζοντας πως «το ευρώ παραμένει υπό τεχνητή υποστήριξη ζωής» και υποστηρίζει πως η Ελλάδα ζει το μύθο του Σίσυφου, καθώς είναι «καταδικασμένη να σπρώχνει ένα βράχο στο λόφο έως την αιωνιότητα. Και κάθε φορά που πλησιάζει στην κορυφή, ο βράχος κυλά προς τα πίσω. Αργά ή γρήγορα, αυτή η τρέλα πρέπει να τελειώσει. Δεν θα είναι κάτι όμορφο, αλλά τουλάχιστον ένα τέτοιο ρήγμα θα επιτρέψει την επιστροφή στη διατηρήσιμη ανάπτυξη, σε αντίθεση με μια χαμένη γενιά».

ΠΗΓΗ; defencenet.gr

Δ.Διαμαντίδης: Δύσκολη η συνεργασία για το Κατάκολο


Περιορίζεται το ενδεχόμενο να συνεργαστούν στη βάση ενός «αναγκαστικού γάμου» οι δύο υποψήφιες εταιρείες-κοινοπραξίες, οι οποίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην περιοχή του Κατάκολου. Οι δύο προσφορές για το Κατάκολο προέρχονται από τις εταιρείες Energean Oil & Gas SA/Trajan Oil and Gas Limited και από την Grekoil Energy Ventures Limited και η επιτροπή αξιολόγησης τους είχε εισηγηθεί στον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη, να διερευνήσει την προοπτική συνεργασίας τους με σκοπό την υποβολή κοινής πρότασης εκ μέρους τους. Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», φαίνεται πως τα «χνότα» των δύο εταιρικών σχημάτων-κοινοπραξιών δεν ταιριάζουν και τόσο εύκολα, με αποτέλεσμα η συνεργασία τους να φαντάζει δύσκολη.
Αξίζει να σημειωθεί πως η επένδυση για την εκμετάλλευση στο Κατάκολο απαιτείται να υλοποιηθεί σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, όπου είναι ανεπτυγμένες και τουριστικές δραστηριότητες με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η Energean Oil & Gas έχει κερδίσει και τον διαγωνισμό για την περιοχή των Ιωαννίνων, όπου εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει τις σχετικές εργασίες αμέσως μόλις κυρωθεί η σχετική σύμβαση από τη Βουλή.
Επενδύσεις
Η Energean αυτή την περίοδο υλοποιεί επενδύσεις συνολικού ύψους 60 εκατ. δολαρίων από κοινού με τη θυγατρική της Kavala Oil, πραγματοποιώντας νέες γεωτρήσεις στο υφιστάμενο κοίτασμα του Πρίνου (μια παραγωγική, μια εισπίεσης νερού και μια για την αύξηση της αποληψιμότητας του πετρελαίου). Οι νέες γεωτρήσεις θα διπλασιάσουν την παραγωγή από τα 2.500 βαρέλια που είναι σήμερα στα 4.000 βαρέλια πετρέλαιο ημερησίως. Στο τέλος της εβδομάδας περατώνεται η πρώτη γεώτρηση (η εισπίεσης νερού) και ξεκινά πιθανότατα από την ερχόμενη εβδομάδα η επόμενη γεώτρηση, που θα είναι παραγωγική. Την ίδια στιγμή, σε εκκρεμότητα παραμένει η ολοκλήρωση της πολυετούς συμφωνίας της Energean με την BP, προκειμένου η δεύτερη να αντικαταστήσει οριστικά τα ΕΛΠΕ ως αποκλειστικού αγοραστή του πετρελαίου του Πρίνου. Στο πλαίσιο αυτό, τον Οκτώβριο και πάλι κατ΄εξαίρεση η Energean θα πωλήσει το επόμενο φορτίο πετρελαίου από τον Πρίνο στην BP.
(Ημερησία, 27/8/2013) 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

«Αγκάθι» η Ρύπανση που Προκαλεί η ΛΑΡΚΟ


Η συμμόρφωση της ΛΑΡΚΟ με την περιβαλλοντική νομοθεσία παραμένει ένα σημαντικό επιπλέον «αγκάθι» στη λειτουργία της επιχείρησης και, συνεπώς, σε οποιαδήποτε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης.
Την προηγούμενη εβδομάδα, παρατάθηκε για τρίτη φορά η άδεια απόρριψης μεταλλουργικών σκουριών στη θαλάσσια περιοχή του Ευβοϊκού Κόλπου, πρακτική που θα έπρεπε κανονικά να τερματιστεί... αύριο, με τη λειτουργία χώρου απόθεσης στην ξηρά. Ομως, η κατασκευή της εγκατάστασης δεν έχει ξεκινήσει.
Η ΛΑΡΚΟ θεωρείται μια από τις πιο ρυπογόνους ελληνικές βιομηχανικές μονάδες – μάλιστα, τον Μάιο του 2011 της επιβλήθηκε από τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος πρόστιμο ύψους 596.340 ευρώ για σειρά παραβάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
Η ανάγκη τερματισμού της απόρριψης σκουριάς στη θάλασσα από τη ΛΑΡΚΟ (μία κάθε άλλο παρά σύγχρονη και ασφαλής για το περιβάλλον πρακτική) άρχισε να απασχολεί το υπουργείο Περιβάλλοντος τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο εφαρμογής ενός προγράμματος συμμόρφωσης της ΛΑΡΚΟ με την περιβαλλοντική νομοθεσία. Μάλιστα, το 2004 επελέγη θέση (στην περιοχή Κορυφή Κοκκίνη στον Δήμο Οπουντίων) για την απόθεση της σκουριάς, ωστόσο η θέση αυτή ήταν ακατάλληλη, όπως έγινε δεκτό με την υπ’ αρ. 3883/2008 απόφαση του Ε΄ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η Πολιτεία όμως αποφάσισε να δώσει στην εταιρεία μια περίοδο προσαρμογής, συνεκτιμώντας την προσφορά του μεταλλουργικού εργοστασίου στην τοπική και εθνική οικονομία. Στόχος ήταν να δημιουργηθεί χώρος απόθεσης της σκουριάς σε άλλη θέση (Λιάβδα), που είχαν υποδείξει οι τοπικές αρχές. Η άδεια για απόρριψη σκουριάς στη θάλασσα παρατάθηκε δύο φορές και έληγε στις 28 Αυγούστου, ημερομηνία στην οποία η απόρριψη της σκουριάς στη θάλασσα έπρεπε να τερματιστεί. Στην εκπνοή της προθεσμίας, την περασμένη Παρασκευή, οι υπουργοί Υγείας Αδ. Γεωργιάδης, Ναυτιλίας Μιχ. Βαρβιτσιώτης και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ασ. Παπαγεωργίου υπέγραψαν νέα 6μηνη παράταση.
«Η εταιρεία ΛΑΡΚΟ υποχρεούται μέχρι την 23η Φεβρουαρίου 2014 να έχει ενεργοποιήσει πλήρως τουλάχιστον το πρώτο κύτταρο και να έχει ολοκληρώσει τις χωματουργικές εργασίες διαμόρφωσης του συνόλου του χερσαίου χώρου στη θέση Λιάβδα», αναφέρεται.
Οπως επεξηγείται, η καθυστέρηση στη λειτουργία του χερσαίου χώρου απόθεσης «οφείλεται σε ένα πολύπλοκο σύνολο παραμέτρων», ενώ «η απρόσκοπτη λειτουργία του εργοστασίου αποτελεί διαχρονικό αίτημα όλων των εμπλεκομένων, που στην παρούσα κρίσιμη χρονική συγκυρία είναι και εθνική ανάγκη».
Ζητήματα ανακύπτουν, πάντως, και από το σενάριο «τεμαχισμού» της εταιρείας και πώλησης της ζώνης παραχώρησης μεταλλευτικού χώρου από το ΤΑΙΠΕΔ. Με «φωτογραφική» διάταξη του ν. 4001/11 επετράπη η απόθεση καταλοίπων από το εργοστάσιο σε δασικές ή δασώδεις εκτάσεις μέσα σε αυτήν τη ζώνη παραχώρησης (σ.σ. με την προϋπόθεση ότι το εργοστάσιο βρίσκεται μέσα σε αυτή). Αν όμως η έκταση αυτή πωληθεί, δηλαδή αποκοπεί και το εργοστάσιο βρεθεί εκτός της ζώνης παραχώρησης, τότε τίθεται ζήτημα για τον χώρο διάθεσης των καταλοίπων...
(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")

 ΠΗΓΗ:.energia.gr

Θέσεις εργασίας για 50.000 ανέργους προσφέρει νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ (λίστα)

Θέσεις εργασίας για 50.000 ανέργους προσφέρει νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ (λίστα)
Εργασία σε 50.000 ανέργους για πέντε μήνες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δίνει το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού το οποίο θα χρηματοδοτηθεί μέσω ΕΣΠΑ.

Το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για την Απασχόληση Ανέργων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφορά τους δήμους, τις περιφέρειες και τα σχολεία όλης της χώρας, ενώ οι 50.000 προσλήψεις θα πραγματοποιηθούν μέσω του ΟΑΕΔ με κριτήρια ΑΣΕΠ.
Οι προσλήψεις, θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο και η αμοιβή για τους προσληφθέντες θα είναι 490 ευρώ για όσους είναι άνω των 25 ετών και 427 για όσους είναι κάτω των 25 ετών, ενώ περιλαμβάνεται και πλήρης ιατροφαρμακευτική κάλυψη.
Σε ποιες περιφέρειες θα γίνουν οι 50.000 προσλήψεις:
Ανατ. Μακεδονία-Θράκη: 2.471
Αττική: 10.680
Βόρειο Αιγαίο: 1.332
Δυτική Ελλάδα: 2.692
Δυτική Μακεδονία: 1.860
Ηπειρος: 1.822
Θεσσαλία: 2784
Ιόνια Νησιά: 1.385
Κεντρική Μακεδονία: 5857
Κρήτη: 2679
Νότιο Αιγαίο: 1789
Πελοπόννησος: 2236
Στερεά Ελλάδα: 2.412 

ΠΗΓΗ:fpress.gr

Εσωτερική υποτίμηση: Η αλήθεια που δεν λέγεται


Ενόσω οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης ομιλούν περί της ανάπτυξης (που προς το παρόν παραμένει κρυμμένη πίσω από την επόμενη… γωνία), στην οικονομία συνεχίζεται η σκληρή διαδικασία της εσωτερικής υποτίμησης, διαδικασία της οποίας οι βαθύτερες συνέπειες θα φανούν τα επόμενα χρόνια.

Όταν γίνεται λόγος για εσωτερική υποτίμηση η σκέψη των περισσοτέρων πηγαίνει αυτόματα στις τρέχουσες τιμές των ακινήτων και των αγαθών, ή και στη συντελεσθείσα συμπίεση του επιπέδου των μισθών.

Με αυτά τα δεδομένα, οι επιπτώσεις φαντάζουν ως τώρα μάλλον περιορισμένες, ιδίως στις τιμές. Ωστόσο οι διαδικασίες που έχουν τεθεί σε κίνηση είναι πολύ βαθύτερες και δεν γίνονται άμεσα αντιληπτές.

Ίσως το πιο βασικό στοιχείο, που φαίνεται ότι θα καθορίσει το μέλλον, είναι τα επίπεδα των μισθών για τους νεοεισερχομένους στην αγορά εργασίας.

Τούτη την περίοδο, εξαιτίας των αστρονομικών ποσοστών ανεργίας στους νέους, αλλά και της γενικότερης κατάστασης στην οικονομία, ακόμη και άτομα που διαθέτουν σοβαρές μεταπτυχιακές σπουδές καταφέρνουν να βρουν δουλειά (αν το καταφέρνουν) αποδεχόμενα απασχόληση με τον βασικό μισθό των 560 ευρώ. Κάτι που λίγα χρόνια πριν θα ήταν αδιανόητο, παρότι ο βασικός μισθός ήταν σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα.

Αυτός ο μισθός όμως, ή κάποιος ελάχιστα υψηλότερος, αποτελεί πλέον τη βάση με την οποία θα κινηθούν οι απολαβές τους τα επόμενα χρόνια. Είναι το «σημείο εκκίνησης», από το οποίο θα μετρήσουν στη συνέχεια οι αυξήσεις τους.

Στην πορεία, καθώς θα αποκτούν εμπειρία, η παρουσία τους στην αγορά θα πιέσει τους μισθούς σε ψηλότερα κλιμάκια, καθώς τα «προσόντα» τους θα είναι περισσότερα σε σχέση με παλαιότερες «φουρνιές» στελεχών και υπαλλήλων, πιθανώς, δε, θα οδηγήσει σταδιακά και σε παραγκωνισμό των τελευταίων. Θα περάσει καιρός, αλλά κάποια στιγμή θα φτάσει ως και τα ανώτατα κλιμάκια.

Εάν δεν αλλάξουν δραστικά οι συνθήκες στην οικονομία, κάτι που δυστυχώς δεν φαίνεται ότι θα συμβεί στο άμεσο μέλλον, η περαιτέρω συμπίεση των μισθολογικών απολαβών μέσα από αυτήν τη μεσομακροπρόθεσμη διαδικασία θα οδηγήσει τελικά σε ραγδαία μείωση της εγχώριας ζήτησης, ακόμη και σε σύγκριση με τα σημερινά επίπεδα.

Τι σημαίνει αυτό: Σημαίνει ότι τα αγαθά και οι υπηρεσίες που στηρίζονται στην εγχώρια ζήτηση θα γίνουν αναγκαστικά φθηνότερα. Κάτι που όμως μάλλον δεν θα ισχύσει για άλλα αγαθά, τα οποία είτε μπορούν να εξαχθούν, είτε είναι εισαγόμενα (άρα μεγάλο μέρος του κόστους τους προσδιορίζεται από τις συνθήκες παραγωγής σε άλλες χώρες), είτε υπάρχει ζήτηση γι’ αυτά και από το εξωτερικό (π.χ. ορισμένες κατηγορίες ακινήτων, όπως τα παραθεριστικά ακίνητα σε δημοφιλείς τουριστικές περιοχές).

Πρακτικά όλα αυτά σημαίνουν ότι αν συνεχιστεί η πορεία ως έχει (και ανεξάρτητα από το αν θα υπάρξουν ξένες επενδύσεις, οι οποίες ενδεχομένως θα προελκυσθούν με κίνητρα αυτή ακριβώς τη μείωση του κόστους εργασίας και εγκατάστασης), η Ελλάδα ίσως ξαναγυρίσει σε παλαιότερες εποχέςν. Εποχές όπως οι δεκαετίες του ’70 και του ’80, όταν τα ηλεκτρονικά, τα αυτοκίνητα και πολλά άλλα αγαθά θεωρούνταν στην πράξη περίπου «είδη πολυτελείας» και ο πήχης της άνετης διαβίωσης ήταν πολύ χαμηλότερα, ακόμη και σε σχέση με το σήμερα.

Σε μια χώρα με σημαντική υπογεννητικότητα, μεγάλο ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία θα παίξει και το επίπεδο των συντάξεων. Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες συντάξεις έχουν ήδη υποστεί σοβαρές μειώσεις, όλα δείχνουν ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί.

Από τη μία πλευρά υπάρχει το συνεχιζόμενο άμεσο πρόβλημα της βιωσιμότητας των ταμείων κι από την άλλη πλευρά η διαρκώς μειούμενη αξία των εισφορών. Η μείωση των εισφορών με τη σειρά της έχει δύο διαστάσεις. Η ανεργία και η μείωση των μισθών συνιστά την πρώτη διάσταση. Η κάθετη μείωση στις απολαβές των νεοεισερχομένων στην αγορά συνιστά τη δεύτερη, που έχει και τις πιο μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Κι όπως είναι εύκολα αντιληπτό, με βάση τη συνεχιζόμενη γήρανση του πληθυσμού, η μείωση των συντάξεων θα έχει σημαντικότατες επιπτώσεις στη ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες, καθώς η ζήτηση εκ μέρους των συνταξιούχων αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία.

Εν ολίγοις, αν δεν αλλάξει κάτι δραστικά, η Ελλάδα κινείται τελεσίδικα προς μια περίοδο επιστροφής στο παρελθόν, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το βιοτικό επίπεδο του συντριπτικά μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού.

Αυτή άλλωστε είναι η πραγματική όψη της εσωτερικής υποτίμησης. Το ευρώ μας θα έχει την ίδια αξία με το ευρώ των άλλων, όμως θα έχουμε πολύ λιγότερα ευρώ εισόδημα, κι αυτό θα καθιστά πολύ δυσκολότερη την απόκτηση πολλών αγαθών όπως αυτά που περιγράφηκαν παραπάνω, είτε πρόκειται για εισαγόμενα τρόφιμα και ρούχα, είτε για είδη σπιτιού, αυτοκίνητα κ.λπ.

Κι αυτό σε μια χώρα που προς το παρόν εισάγει είτε με τη μορφή τελικών προϊόντων, είτε με τη μορφή πρώτων και ενδιάμεσων υλών, πολύ μεγάλο ποσοστό από αυτά που καταναλώνει, δεν θα έχει μεγάλη διαφορά από μια πραγματικά μεγάλη υποτίμηση σε εθνικό νόμισμα.

Για την ακρίβεια, μπορεί να αποδειχτεί πολύ χειρότερη καθώς δεν συμβαίνει μονομιάς, αλλά σταδιακά, κουράζοντας την κοινωνία κι αφαιρώντας την ελπίδα για σύντομη ανάκαμψη.

ΥΓ.: Η στήλη βρίσκεται σε διακοπές, πλην όμως θέλησε να ασχοληθεί με το θέμα βλέποντας ότι η επικαιρότητα περιστρέφεται και πάλι γύρω από το επόμενο «μνημονιακό» δάνειο και το ενδεχόμενο ενός κουρέματος, τα οποία όμως ουδόλως επηρεάζουν την παραπάνω κατάσταση όπως προδιαγράφεται με τις σημερινές συνθήκες.

Αποτελεί δε γεγονός άξιον απορίας πώς τριάμισι χρόνια μετά την επίσημη έναρξη της κρίσης εξακολουθεί να μην υπάρχει ένα Εθνικό Σχέδιο προκειμένου να εκμεταλλευτούμε τα υπαρκτά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας, μήπως και γλιτώσουμε τα τετελεσμένα που έρχονται ολοταχώς.
ΠΗΓΗ:hpapaioannou-giannis.net

Πάνω από τα 109 δολ. το αργό με άλμα 3%


Άλμα σχεδόν 3% σημείωσε την Τρίτη το αργό, τερματίζοντας πάνω από τα 109 δολ. το βαρέλι για πρώτη φορά από τα τέλη Φεβρουαρίου του 2012 καθώς η προοπτική ενός στρατιωτικού πλήγματος κατά της Δαμασκού αναζωπυρώνει τις ανησυχίες για την προσφορά πετρελαίου τους επόμενους μήνες. 

Το συμβούλιο του αργού παραδόσεως Οκτωβρίου κέρδισε 3,09 δολ. ή 2,9% τερματίζοντας στα 109,01 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. 

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι μία στρατιωτική επέμβαση στη Συρία θα απειλούσε την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή με απρόβλεπτες συνέπειες για την προσφορά πετρελαίου προς τις δυτικές χώρες.


ΠΗΓΗ.capital.gr