Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

ΤΗΝ ΦΑΚΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΔΕΙΣ


623χλμ υποβρύχιο καλώδιο Γερμανία-Νορβηγία για να έχει ρεύμα η Γερμανία. Από αξιόπιστη ΑΠΕ, τα Νορβηγικά νερά.


Η Γερμανία χρειάζεται ηλ. ρεύμα, καθώς έχει βάλει στόχο να κλείσει όλα τα πυρηνικά της εργοστάσια μέχρι το 2022. Έχει βάλει ατελείωτες ανεμογεννήτριες και Φ/Β, δημιουργώντας ένα ακόμα ισχυρό βιομηχανικό κλάδο με εξαγωγικό προσανατολισμό, προκειμένου να συνεχίζει την οικονομική επικυριαρχία στους κατά τα λοιπά "εταίρους" της ΕΕ. Μπορεί ο άνεμος να φυσάει "τζάμπα" κι ο ήλιος να είναι "δωρεάν", αλλά οι ανεμογεννήτριες και τα Φ/Β μπήκαν με επιδοτήσεις, εκτοξεύοντας το λογαριασμό για τους καταναλωτές, που πληρώνουν τα δεύτερα πιο ακριβά τιμολόγια στην Ευρώπη. Πρώτη στα ακριβά τιμολόγια είναι η ...
άλλη "αιολική υπερδύναμη", η Δανία, που έχει τη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής ανεμογεννητριών, τη Vestas.

Το Μάιο είχαμε παρουσιάσει μια ανάλυση του ηλεκτρικού συστήματος της Δανίας, προκειμένου να αποκαλύψουμε τα ψέματα της "πράσινης ανάπτυξης". Είχαμε δει πως το ηλεκτρικό σύστημα της Δανίας είναι στην ουσία ένας διάδρομος διέλευσης του ρεύματος από Νορβηγία-Σουηδία προς Γερμανία και τ' αντίστροφο, καθώς με τα αιολικά δουλειά δεν γίνεται και όλοι εποφθαλμιούν τα πολλά υδροηλεκτρικά των δυο Σκανδιναβικών χωρών.

Καθώς λοιπόν η Γερμανία χρειάζεται αξιόπιστη ηλεκτροδότηση και ο Δανικός διάδρομος είναι λιγάκι στενός για τα μεγέθη της, ξεκινά και την απευθείας σύνδεση με τη Νορβηγία, με ένα καλώδιο μήκους 623 χιλιομέτρων (516 χλμ υποθαλάσσιο), ισχύος 1400KW και εκτιμώμενης δαπάνης 1,5-2 δισ. ευρώ. Η Βόρεια Θάλασσα είναι σχετικά ρηχή, τα καλώδια τα κατασκευάζει η γνωστή μας Ζήμενς, το κίνητρο για τους Γερμανούς είναι μεγάλο: "βάζουν πόδι" στο Νορβηγικό δίκτυο, εξασφαλίζουν χώρο απόρριψης του αιολικού τους ρεύματος και παίρνουν αξιόπιστη ηλεκτροδότηση απ' τα Νορβηγικά νερά. Πολύ βολικό που έχουν παραταγμένες τις ανεμογεννήτριες στις ακτές της Βόρειας Θάλασσας και με το νέο καλώδιο το αιολικό ρεύμα θα μπορεί να φύγει κατευθείαν βόρεια, αφού δεν μπορεί να φύγει ...νότια! Άσε που δεν μεσολαβούν και τίποτα γκρινιάρηδες Βαυαροί! Οι Νορβηγοί ενδιαφέρονται για πλεόνασμα ρεύματος, προκειμένου να μετατρέψουν τα υδροηλεκτρικά τους σε αντλησιοταμίευση και να πολλαπλασιάσουν την αξία τους, επομένως το καλώδιο έχει αξία γι' αυτούς, στην περίπτωση που παίρνουν το αιολικό ρεύμα φθηνά. Τη συμφωνία για την κατασκευή του "NordLink Ιnterconnector" υπέγραψαν πριν τρεις μέρες οι διαχειριστές δικτύων TenneT και Statnett και η τράπεζα KfW.

Με την αθρόα εγκατάσταση αιολικών στη Γερμανία, το επόμενο στάδιο είναι η κατασκευή των καλωδίων που θα το μεταφέρουν ανά την Ευρώπη, προκειμένου να έχει συνεχώς απασχόληση η Γερμανική βιομηχανία ανεμογεννητριών και καλωδίων. Σας το έχουμε πει άλλωστε, πως ο ηλεκτρισμός εφεξής θα κόβει βόλτες σ' όλη την Ευρώπη, προκειμένου οι πολιτικοί να μην αναγνωρίσουν την αποτυχία τους με την προώθηση αναξιόπιστων συστημάτων. Δεν έχει και τόση σημασία αν το ρεύμα έχει μεγάλες απώλειες κατά τη μεταφορά σε μεγάλες αποστάσεις, όση σημασία έχουν οι "πράσινες θέσεις εργασίας" στη γερμανική βιομηχανία. Οι καταναλωτές να 'ναι καλά, να πληρώνουν τον οβολό τους για τη συντήρηση του "Γερμανικού οικονομικού θαύματος". Μπορεί προς το παρόν οι Γερμανοί να απορρίπτουν το αιολικό ρεύμα στα δίκτυα τρίτων χωρών σε πολύ φθηνές τιμές, αλλά όσο περνούν τα χρόνια κι όλοι συνηθίζουν να θεωρούν δεδομένες τις ποσότητες Γερμανικού ρεύματος στα σύνορά τους οι τιμές σταδιακά θα ανεβούν. Αν υπήρχε έστω κι ένας οξυδερκής πολιτικός που να έκλεινε μόνιμα τα σύνορα της χώρας του στο Γερμανικό αιολικό ρεύμα, θα είχαμε πολλά γέλια, αλλά τότε δεν θα μιλούσαμε για οικονομικά Γερμανοκρατούμενη Ευρώπη.

Ο Γερμανός εκπρόσωπος της TenneT ήταν αποκαλυπτικός: "With this interconnector we can exchange energy between two complementary energy systems, with Germany's increasing production of wind power and solar power on one side, and Norway's production from hydropower on the other - Μ' αυτό το καλώδιο μπορούμε ν' ανταλάσσουμε ενέργεια ανάμεσα σε δυο συμπληρωματικά ηλεκτρικά συστήματα, με την αυξανόμενη παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας της Γερμανίας απ' τη μια πλευρά και την υδροηλεκτρική παραγωγή της Νορβηγίας απ' την άλλη".  Η αναφορά σε ηλιακή ενέργεια είναι φυσικά για "ξεκάρφωμα", τα ακριβά Φ/Β έχουν εγκατασταθεί στον πλούσιο Γερμανικό Νότο και το Φ/Β ρεύμα δεν πρόκειται ποτέ να ταξιδέψει στο γερμανικό Βορρά, πολύ περισσότερο να ταξιδέψει στη Νορβηγία. Άντε να πάει μέχρι Αυστρία ή Ελβετία, αλλά ως εκεί. Κι επειδή 1400MW είναι απειροελάχιστα για τη Γερμανία, πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως μόλις ξεκινήσει η λειτουργία του καλωδίου θα ξεκινήσει και η συζήτηση για κατασκευή επόμενου ή επόμενων.

Όσοι τυχόν ονειροπόλοι ονειρεύονται την άκριτη αντιγραφή του Γερμανικού μοντέλου των ΑΠΕ στα καθ' ημάς, για να κάνουμε κι εμείς "πράσινες θέσεις εργασίας", ας μας πουν πρώτα για ποιούς λόγους έκλεισαν τα έξι (6) Ελληνικά εργοστάσια παραγωγής Φ/Β πάνελ και επίσης ποια θα είναι "η δική μας Νορβηγία", για να απορρίπτουμε το τυχαίο αιολικό ρεύμα και να εισάγουμε συνεχώς αξιόπιστο υδροηλεκτρικό: μήπως η Βοσνία και η Αλβανία; Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας και οι καλωδιακές της διασυνδέσεις με τους γείτονες δεν έχουν απολύτως καμιά σχέση με τη γεωγραφική θέση και τις καλωδιακές διασυνδέσεις της Γερμανίας ή της Δανίας, κανείς δεν μπορεί να αγνοεί την πραγματικότητα. Εμείς πρέπει να κρατήσουμε ως "κόρην οφθαλμού" το λιγνίτη μας στο ενεργειακό μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής, πάντα στο διασυνδεμένο σύστημα, τουλάχιστον στα σημερινά επίπεδα. Αν φυσικά θέλουμε να έχουμε ρεύμα και μετά το 2020 ...


ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ (AFL-CIO)


Τα Αμερικανικά συνδικάτα -AFL-CIO- μαζί με τη ΓΣΕΕ και τους συναδέλφους μας από τα Γερμανικά συνδικάτα και τα συνδικάτα από όλο τον κόσμο εκφράζουν την υποστήριξή τους στην προσπάθεια της νεοεκλεγείσας Ελληνικής κυβέρνησης να ανοίξει οικονομικές και κοινωνικές προοπτικές για τη χώρα εγκαταλείποντας την αποτυχημένη πολιτική λιτότητας. Στις 25 Ιανουαρίου, οι Έλληνες εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους χρησιμοποίησαν την ψήφο τους για να απορρίψουν τις αντεργατικές πολιτικές λιτότητας που επέφεραν σοβαρό ανθρωπιστικό κόστος και αποδυνάμωσαν θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα, συμπεριλαμβανόμενης της συλλογικής διαπραγμάτευσης. To μήνυμα που στέλνουν οι εκλογές στον Ελληνικό λαό και σε όλο τον κόσμο είναι ότι η κυβέρνηση χρειάζεται νέες πολιτικές που θα επενδύσουν σε βασικές ανθρώπινες ανάγκες, θα αποκαταστήσουν την ανάπτυξη και θα διατηρήσουν τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση και επιβλήθηκαν από πολυμερείς οργανισμούς δεν αντιμετώπισαν τα διαρθρωτικά προβλήματα και το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας. Στο πλαίσιο των πολιτικών λιτότητας, το Ελληνικό χρέος αυξήθηκε ενώ οι περικοπές στην κοινωνική προστασία κατέστρεψαν τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Οι πολιτικές λιτότητας συρρίκνωσαν την οικονομία κατά 25%, αύξησαν την ανεργία στο 27% για όλους τους εργαζόμενους και πάνω από 50% για τους νέους εργαζόμενους. Πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας επιδείνωσαν και διεύρυναν την ανθρωπιστική κρίση ενώ απέτυχαν να ανοίξουν το δρόμο σε σημαντικές αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.

Η σημερινή κατάσταση δίνει μια ευκαιρία στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη να αναπτύξουν μια νέα ατζέντα ανάκαμψης και ευημερίας για όλους. Η πρωτοβουλία της Ελληνικής κυβέρνησης πρέπει να υποστηριχθεί και να της δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος και η χρηματοδοτική γέφυρα για την αποτελεσματική εφαρμογή της. Η AFL-CIO στέκεται αλληλέγγυα με τη ΓΣΕΕ και δεσμεύεται να στηρίζει την Ελλάδα στη νέα της πορεία για την εξασφάλιση μιας μεγαλύτερης ευημερίας του λαού της στο μέλλον.


ΠΗΓΗ:gsee.gr

Αισιοδοξία Μάρδα για γρήγορα αποτελέσματα στον έλεγχο του λαθρεμπορίου καυσίμων


Αισιόδοξος για το ζήτημα του ελέγχου του λαθρεμπορίου καυσίμων, εμφανίσθηκε κατά τη συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, χρειάζεται να γίνουν κάποιες αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, καθώς και το μηχανισμό εποπτείας, αλλά και να συντονιστούν επτά υπουργεία (Ναυτιλίας, Ανάπτυξης, Γ.Γ. Εσόδων κ.ά.) που εμπλέκονται στη διαδικασία αυτή.
Ο κ. Μάρδας τόνισε ότι «ο βαθμός ετοιμότητας μας είναι αρκετά καλός, οπότε θα έχουμε αποτελέσματα γρήγορα».
Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι στόχος είναι να υπάρξουν έσοδα από την πάταξη του λαθρεμπορίου ακόμη και φέτος.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Αποστόλου: Μειώνεται από φέτος κατά 30-35% ο ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο


Μείωση του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο από φέτος, με στόχο την εξάλειψή του στο μέλλον, ανήγγειλε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευ. Αποστόλου, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ.
Αναφορικά με την σταδιακή κατάργηση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους αγρότες ο κ. Αποστόλου σημείωσε ότι «είναι ένα σοβαρό ζήτημα. Θα το δούμε έχοντας ουσιαστικά μια κατεύθυνση όσο γίνεται γρηγορότερα εντός της χρονιάς να καταργήσουμε ένα μέρος του ειδικού φόρου κατανάλωσης που ουσιαστικά θα μας φέρει στο ίδιο επίπεδο πληρωμής φόρου για τους αγρότες, που υπάρχει στην ΕΕ. Δηλ., έχουμε υπολογίσει ότι αν μειωθεί γύρω στα 30-35 λεπτά ο ΕΦΚ, θα είμαστε στα μέσα επίπεδα και θα το προχωρήσουμε εντός της χρονιάς. Με προοπτική σε βάθος χρόνου να καταλήξουμε σε αυτό που λέμε αγροτικό πετρέλαιο. Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΦΚ».


ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΛΚΕ ΕΛΠΕ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΛΚΕ ΕΛΠΕ
Συναδέλφισσα - συνάδελφε

Στις 16 και 17 Φλεβάρη καλούµαστε να τοποθετηθούµε θετικά ή αρνητικά στο ∆ιοικητικό και Οικονοµικό Απολογισµό του Σωµατείου για το 2014.
Μια χρονιά ορόσηµο για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που προσπάθησαν να επιβιώσουν εν µέσω των µνηµονίων και των υποταγµένων στον ΣΕΒ και την Τρόικα κυβερνώντων. Στις δύσκολες αυτές συνθήκες που όλες οι παρατάξεις, άλλες µε λόγια και άλλες µε έργα, επεσήµαιναν και κατήγγειλαν - αλλά σε σχέση µε την κριτική τους στο Σωµατείο, συνειδητά εξακολουθούν να αγνοούν – το Σωµατείο µας έδωσε τους δικούς του αγώνες.
Αγώνες για ασφαλείς συνθήκες εργασίας, για την ανάπτυξη της Εταιρείας για υπογραφή αξιοπρεπούς ΣΣΕ, για ένα ∆ηµοκρατικό Εσωτερικό Κανονισµό, για υπογραφή νέου Πρακτικού για το Προσωπικό Ασφαλείας για όλες τις εγκαταστάσεις, για τα οργανογράµµατα, για τις προσλήψεις, για την Groupama, για τα δροµολόγια και για πολλά άλλα καθηµερινά προβλήµατα.
Αγώνες που συνοψίζονται στην αναγνώριση της προσφοράς τω εργαζοµένων και της αξιοπρέπειάς τους.
Αν και τα περισσότερα από αυτά έχουν ήδη κριθεί µε ψηφοφορίες από τους συναδέλφους, οι ψηφοφορίες στις 16 και 17 του µηνός θα δώσουν στη συνδικαλιστική δράση του Σωµατείου µας ένα θετικό ή αρνητικό πρόσηµο.

ΕΣΣΕ 2014 – 2016
 Αναλάβαµε την ευθύνη σύναψης µιας ΕΣΣΕ που θα διασφάλιζε αποδοχές και δικαιώµατα, αντιµετωπίζοντας ισόνοµα όλες τις εργασιακές οµάδες και υπογράψαµε τριετή αξιοπρεπή σύµβαση εργασίας. Η διατήρηση του βασικού κορµού και της συλλογιστικής της ΣΣΕ – η επαναφορά όρων µε προϋποθέσεις το 2015 (EBITDA 350 εκ. ευρώ – υπάρχουν αισιόδοξες προβλέψεις) και το 2016 επαναφορά χωρίς προϋποθέσεις όλων των όρων που προϋπήρχαν (πλην χρονοεπιδόµατος το οποίο παραµένει µε όρους EBITDA).
Μειώθηκαν κοινωνικές παροχές, χωρίς να αλλάξει αν και απειλήθηκε, ο κορµός της σύµβασης, θωρακίζοντας έτσι ωριµάνσεις (3ετίες, 5ετίες, 15ετίες) και αποδοχές που αφορούν όλους ανεξαιρέτως τους ενταγµένους στη σύµβαση συναδέλφους και κυρίως τους νέους που δεν πρόλαβαν εν µέσω της µνηµονιακής λαίλαπας να «χτίσουν» µισθό.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ
Ταυτόχρονα µε την καταγγελία της ΕΣΣΕ από την Εταιρεία καταγγέλθηκε και ο Εσωτερικός Κανονισµός. Όπως και σε άλλες εταιρείες του οµίλου η πρόταση του εργοδότη ήταν ουσιαστικά ένα απέραντο ποινολόγιο επιχειρώντας να καταργήσει εργασιακά δικαιώµατα που προϋπήρχαν χρόνια.

∆εν µπήκαµε καν στη διαδικασία να διαπραγµατευτούµε σε αυτή τη βάση αντιθέτως αντιπροτείναµε έναν σύγχρονο και ∆ηµοκρατικό Εσωτερικό Κανονισµό, ο οποίος θα θωράκιζε εργασιακές σχέσεις, αξιοπρέπεια και ισονοµία. Και αυτόν τελικά υπογράψαµε.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Το 2014 υπήρξε επίσης η χρονιά που υπογράφηκε το νέο πρακτικό για το προσωπικό ασφαλείας σε όλες τις εγκαταστάσεις κλείνοντας έτσι ένα τεράστιο κενό που υπήρχε περισσότερο από 10 χρόνια εντάσσοντας σε αυτό νέες µονάδες και στην ουσία ένα ολόκληρο νέο διυλιστήριο.
∆ώσαµε επιτέλους ένα τέλος στις αέναες φηµολογίες για το ότι ένα ολόκληρο διυλιστήριο δεν µπορούσε να απεργήσει αφού µια ακόµα «µυστική» συµφωνία µεταξύ σωµατείου – εργοδότη µας είχε δεσµεύσει.

ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Ακόµα και αν τα οργανογράµµατα τουλάχιστον µέχρι αυτή τη στιγµή αποτελούν νοµοθετηµένο διευθυντικό δικαίωµα σε καµία περίπτωση δεν µπορεί να θεωρηθεί νίκη για εµάς το ότι χάσαµε θέση εργασίας ακόµα και αν πολλές από αυτές αφορούσαν κατάργηση εξοπλισµού. Το γεγονός βέβαια ότι τα οργανογράµµατα ήταν, είναι και θα είναι δυναµικά µας δίνουν τη δυνατότητα όπως στο παρελθόν έτσι και στο µέλλον να διεκδικήσουµε και να επιτύχουµε νέες θέσεις εργασίας µε όρους απόλυτης ασφάλειας εργαζοµένων και εγκαταστάσεων.
Τα οργανογράµµατα αποτελούν διαρκή µάχη και κίνητρο διεκδίκησης προσλήψεων και συνεχώς βελτιούµενων συνθηκών εργασίας.

GROUPAMA
Στη χρονιά που µας πέρασε έγινε πράξη το αίτηµα πολλών συναδέλφων για προσθήκη στους όρους του συµβολαίου της δυνατότητας µερικής εξαγοράς. Ταυτόχρονα όµως υπήρξε καταγγελία του συµβολαίου εκ µέρους της Groupama. Είχαµε τονίσει εξ΄ αρχής πως ακόµα και αν η γνωστοποίηση προς εµάς έγινε αδικαιολόγητα µε µεγάλη καθυστέρηση, βασικό στοιχείο αποτελούσε η διατήρηση και η διασφάλιση του εν λόγω προγράµµατος αφού αποτελούσε συµβατική υποχρέωση της εταιρείας βάσει της ΣΣΕ.
Αν και πολλοί βιάστηκαν να προδικάσουν αρνητικές εξελίξεις και να προκαλέσουν ένα ιδιότυπο «ΒΑΝΚ RUN» ευτυχώς διαψεύστηκαν για µια ακόµα φορά. Τη στιγµή που γράφονται αυτές οι γραµµές, διαθέτουµε συνταξιοδοτικό, ασφαλιστικό πρόγραµµα αόριστης διάρκειας µε 3ετή εγγύηση επιτοκίου ιδιαιτέρως ανταγωνιστικού για τις συνθήκες της αγοράς (2,5%).

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
Ένα πολύ σοβαρό θέµα το οποίο παραµένει σε εκκρεµότητα µε ακέραιη την ευθύνη της εταιρείας για αυτό, είναι οι απαραίτητες για την ασφάλεια εργαζοµένων και εγκαταστάσεων προσλήψεις.
Αν και υπάρχουν επίσηµες διαβεβαιώσεις πως µέσα σε αυτόν τον µήνα ξεκινούν οι διαδικασίες προσλήψεων χειριστών πεδίου, τεχνικού προσωπικού και άλλων ειδικοτήτων που έχουν προκύψει κενά, προειδοποιούµε κάθε άµεσα εµπλεκόµενο πως περαιτέρω καθυστέρηση θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες συγκρουσιακές καταστάσεις. Έχουν ξεπεραστεί τα όρια αντοχής και ανοχής όλων των εργαζοµένων. Κυριακή κοντή γιορτή που λέει και ο λαός.
Παράλληλα µε όλα αυτά, η καθηµερινότητα παραµένει ιδιαιτέρως απαιτητική. Σε κάθε περίπτωση όµως ποτέ δεν την βάλαµε σε δεύτερη µοίρα.
Η ΕΛΚΕ έδωσε το παρόν σε όλους τουs αγώνες των εργαζοµένων που αφορούσαν γενικότερα προβλήµατα της κοινωνίας. Αποδείξαµε και στον πιο δύσπιστο κριτή πως η ΕΛΚΕ αποτελεί εγγυητή σταθερότητας και προοπτικής για το Σωµατείο µας.
∆εν κρυφτήκαµε στα δύσκολα, αναλάβαµε ευθύνες και αναβαθµίσαµε στο µέτρο που µας
αναλογεί το θεσµό του Σωµατείου µας.
          Η συµβολή µας επίσης στα οικονοµικά αποτελέσµατα στη χρονιά που πέρασε υπήρξε πάλι σηµαντική. Η µεγάλη προσπάθεια εκ µέρους όλου του Προεδρείου για εξορθολογισµό και περιορισµό των εξόδων σε µια χρονιά µε τόσες απαιτήσεις (ΕΣΣΕ, αµοιβές δικηγόρων, εσωτερικός κανονισµός κ.α.) έφερε για πρώτη φορά µετά από πολλά χρόνια θετικό ισολογισµό. Σεβόµενοι απόλυτα τα χρήµατα των εργαζοµένων που διαχειριζόµαστε, είτε είναι ταµείο του Σωµατείου είτε ΤΑΑΤ, δεσµευόµαστε για συνέχιση των προσπαθειών προς περαιτέρω βελτίωση και θωράκιση του ίδιου του θεσµού.

Συνοψίζοντας :
Μηδενιστικές αντιλήψεις καθώς και αναδροµές στο παρελθόν για τις «επιτυχίες» επικριτών που παλαιότερα είχαν την ευθύνη διοίκησης του Σωµατείου, δεν προσφέρουν τίποτα σήµερα. Αξιοσηµείωτο όµως είναι το γεγονός ότι αµφισβητούν δηµοκρατικές πλειοψηφίες της τάξης του 68% για την υπογραφή τριετούς σύµβασης. Επικαλούνται τους αντιµνηµονιακούς αγώνες της κοινωνίας, την ίδια στιγµή που όλοι οι εργαζόµενοι στα ΕΛΠΕ - και όχι µόνο - γνωρίζουν την πλήρη ταύτισή τους µε πολιτικούς και συνδικαλιστικούς φορείς, που είτε υλοποίησαν είτε αποδέχτηκαν σιωπηρώς χωρίς καµία αντίδραση, όλες µα όλες τις µνηµονιακές πολιτικές.
Το ΝΑΙ ή ΟΧΙ στον ∆ιοικητικό Απολογισµό πρέπει να αξιολογηθεί σύµφωνα µε το εάν το Σωµατείο :
• Στάθηκε µε αξιοπρέπεια για άλλη µια φορά απέναντι στην νεοφιλελεύθερη λαίλαπα
Συγκυβέρνησης, ΣΕΒ και Τρόικας που σάρωσε όλη την Ελλάδα .
• Εξακολουθεί να αποτελεί έως και σήµερα, ένα από τα ελάχιστα δυστυχώς θετικά σωµατειακά πρότυπα Πανελλαδικά.
• Στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει κάθε έναν συνάδελφο ξεχωριστά και όλους συνολικά.
• ∆εν διέσπασε, δεν διαχώρισε, σεβάστηκε και στήριξε τον Πανελλήνιο χαρακτήρα του ΠΣΕΕΠ.
Λέµε όχι στο φόβο, στην παραπληροφόρηση, στην κινδυνολογία, στην ανηθικότητα λόγων και πράξεων.
Καλούµε όλους τους συναδέλφους να συµµετέχουν µαζικά στις ψηφοφορίες στις 16 και 17 Φλεβάρη στηρίζοντας το Σωµατείο µας.

ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΟΝ ∆ΙΟΙΚΗΤΙΚΟ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ
ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΤΑΑΤ
ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, ΣΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ, ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ,
ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

Ανακοίνωση ΔΑΚΕ ΕΛΠΕ

Αποτέλεσμα εικόνας για Ανακοίνωση ΔΑΚΕ ΕΛΠΕ
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Σε λίγες μέρες και συγκεκριμένα στις 16 και 17 Φεβρουαρίου καλούμαστε όλοι μας, να
ψηφίσουμε για τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό του Σωματείου για το έτος 2014.
Η παράταξη μας καταψήφισε στο Δ.Σ. του Σωματείου που συνεδρίασε στις 3/2/15 τον Διοικητικό
απολογισμό για τους παρακάτω λόγους.

Αναφορικά με την υπογραφή της 3ετούς ΕΣΣΕ που υπογράφτηκε από το Προεδρείο του ΠΣΕΕΠ
και την εταιρία ¨νύχτα¨ ερήμην της διαπραγματευτικής – διαπαραταξιακής ομάδας του
Σωματείου έχουμε για πρώτη φορά σύνδεση των αμοιβών των εργαζομένων με τα οικονομικά
αποτελέσματα της εταιρίας. Είναι γνωστό ότι η όποια εντατικοποίηση των εργαζομένων δεν έχει
αποτέλεσμα την στιγμή που όλες οι κρίσιμες επιλογές για την πορεία της εταιρίας λάμβάνονται
αποκλειστικά από την Διοίκηση της. Με την στάση του αυτή το Προεδρείο καθιστά τους
εργαζόμενους συνυπεύθυνους για ενδεχόμενα άσχημα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου.

Επιπροσθέτως για πρώτη φορά είχαμε κατάργηση θέσεων εργασίας δηλαδή αποχωρήσεις
εργαζόμενων στην βάρδια χωρίς αντικατάσταση, εργολαβοποίηση υποστηρικτικών υπηρεσιών
(φύλαξη, εστιατόρια, Ιατρεία κ.λ.π.), πάγωμα – κατάργηση χρονοεπιδόματος, αναστολή
χορήγησης διατακτικών επιταγών Πάσχα και Χριστουγέννων, δραστική μείωση βοηθήματος για
βρεφονηπιακούς σταθμούς, αναστολή εταιρικής συμμετοχής στην GROUPAMA.
Όλες οι παραπάνω δυσμενείς αλλαγές μειώνουν δραστικά το εισόδημα όλων μας και κυρίως των
νέων συναδέλφων.

Με την έγκριση από το Προεδρείο του νέου εσωτερικού κανονισμού – ποινολόγιου για πρώτη
φορά η εταιρία μπορεί να ζητά αποζημίωση από εργαζόμενο που προκαλεί βλάβη στον
εξοπλισμό από δόλο. Το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται είναι πως και από ποιους άραγε θα
αποδίδεται ο τυχόν δόλος στους εργαζόμενους.

Η καθιέρωση της εργασίας με έκτακτη κλήση (On call) σε αντιστάθμισμα της κατάργησης της
βάρδιας στην συντήρηση - με πρόβλεψη μάλιστα ποινής σε περίπτωση μη έγκαιρης
προσέλευσης.

Με αιφνιδιαστική απόφαση της εταιρίας τέθηκαν εκτός Σωματείου 72 προϊστάμενοι
ονομαζόμενοι Υποδιευθυντές, στερώντας από το συνδικάτο έμπειρους συναδέλφους που
μπορούσαν να βοηθήσουν ποικιλοτρόπως και κυρίως σε απεργιακούς αγώνες. Πρόταση μας
ώστε με αλλαγή του καταστατικού οι ανωτέρω συνάδελφοι να συνεχίσουν να είναι μέλη του
ΠΣΕΕΠ απερρίφθη από το Προεδρείο.

Οι εργαζόμενοι επίσης ζημιώθηκαν μισθολογικά από το πάγωμα των προαγωγών για ένα έτος
καθώς και από τη μείωση του προϋπολογισμού για αυξήσεις (κλιμάκια) από το 0,03% σε 0,015% .

 Για τον Οικονομικό απολογισμό ψηφίσαμε λευκό καθότι με την ανοχή του Προεδρείου είχαμε
συρρίκνωση των αριθμού των μελών του ΠΣΕΕΠ χωρίς αντίστοιχες προσλήψεις με αποτέλεσμα
την σημαντική μείωση των εισφορών.
Επίσης η μετατροπή του ΤΑΑΤ από ταμείο στήριξης απεργών συναδέλφων μετατρέπεται σε
μηχανισμό χορήγησης δανείων με εμπλοκή σε πιθανές αντιπαραθέσεις με συναδέλφους που δεν
θα ικανοποιηθεί το αίτημα τους για χορήγηση δανείου.

Τέλος σας ενημερώνουμε ότι για το νέο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα και μετά την ενημέρωση του
αρμόδιου αναλογιστή υπερψηφίσαμε την επιλογή της GROUPAMA προτρέποντας το Προεδρείο
να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα της ελλιπούς πληροφόρησης που βιώσαμε στην καταγγελία
του προηγούμενου συμβολαίου από την πλευρά της Εταιρίας. Άλλωστε μέχρι νεωτέρας οι
εργαζόμενοι είναι οι μοναδικοί χρηματοδότες του συμβολαίου.

Συνάδελφοι

Για τους παραπάνω λόγους σας καλούμε μαζικά να ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕΤΕ τον απολογισμό δράσης
του Σωματείου για το έτος 2014

Άλμα 5% για το πετρέλαιο

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιο
Με ισχυρά κέρδη της τάξης του 5% περίπου έκλεισε την Πέμπτη το πετρέλαιο μετά την συμφωνία για εφαρμογή εκεχειρίας στην Ουκρανία που άμβλυνε τις ανησυχίες για περαιτέρω κυρώσεις στην Ρωσία. 

Ειδικότερα, οι ηγέτες της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας δεσμεύθηκαν ως προς τον σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, σύμφωνα με το κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος. 

Οι τέσσερις ηγέτες μετά από έναν μαραθώνιο διαπραγματεύσεων διάρκειας πάνω από 16 (!) ωρών κατάφεραν τελικά να συμφωνήσουν στην πραγματοποίηση τακτικών συναντήσεων για τη διασφάλιση της εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ. 

Το συμβόλαιο αργού παραδόσεως Μαρτίου ενισχύθηκε κατά 2,37 δολάρια ή 4,9% τερματίζοντας στα 51,21 δολάρια το βαρέλι τις συναλλαγές της Πέμπτης στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της νέας Υόρκης. 

Αντίθετα με απώλειες 3% στα 2,713 δολάρια έκλεισε το φυσικό αέριο μετά τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ και έδειξαν πως η προμήθεια φυσικού αερίου σημείωσε μικρότερη των εκτιμήσεων πτώση .


ΠΗΓΗ.capital.gr

Λαφαζάνης: Στηρίζει την κατασκευή των αγωγών TAP & IGB

Αποτέλεσμα εικόνας για αγωγοι αεριου
Την πλήρη στήριξη στο σχέδιο της κατασκευής του αγωγού TAP εξέφρασε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης κατά την επίσκεψή του στο Αζερμπαϊτζάν, ενώ, παράλληλα, έθεσε τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς. Δόθηκαν τα "χέρια" με τη Βουλγαρία για την ταχεία υλοποίηση του Interconnector Greece-Bulgaria (IGB), ενώ ο περιφερειακός πρόεδρος της ΒP για την Τουρκία-Αζερμπαϊτζάν-Γεωργία (βασικός μέτοχος στον TAP)δήλωσε ανοιχτός να συζητήσουν τα θέματα που αφορούν τα αντισταθμιστικά οφέλη για την Ελλάδα, που ζητά ο υπουργός. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτά είναι η μείωση της τιμής του φυσικού αερίου από τους Αζέρους -και για μετά το 2020 όπου θα λειτουργεί ο αγωγός. Να συμμετέχει η Ελλάδα στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας του TAP, πιθανότητα μέσω της ΔΕΠΑ και να έχει και η χώρα μας έσοδα από την είσπραξη τελών διέλευσης.

Ξεκαθάρισε, λοιπόν, τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στον ΤΑΡ και την ετοιμότητά της να εργαστεί για την όσο το δυνατόν ταχύτερη υλοποίησή του, ενώ στη συνάντηση του με την υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας κα Temenuzhka Petkova επιβεβαιώθηκε η στήριξη των δύο κυβερνήσεων στην ταχεία υλοποίηση του Interconnector Greece-Bulgaria (IGB) και τονίστηκε η ανάγκη να εξεταστούν τα περαιτέρω βήματα σε αυτή την κατεύθυνση το προσεχές διάστημα.

Κατά τη συνάντηση επίσης που είχε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με τον Υπουργό Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν κ. Natiq Aliyev, επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον για μια ευρύτατη ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, με αφετηρία τον TAP.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, σύμφωνα με το υπουργείο, υπογράμμισε ιδιαίτερα την ανάγκη να υπάρξουν αντισταθμιστικά oοφέλη για την Ελλάδα από την υλοποίηση του TAP, πράγμα που θα ήταν δίκαιο για τη χώρα μας και ωφέλιμο για τον αγωγό και για όλες τις πλευρές. Το ζήτημα αυτό έθεσε επίσης ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κατά τη συνάντηση που είχε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του TAP κ. Ian Bradshaw. Το αίτημα της ελληνικής πλευράς το άκουσαν προσεκτικά και οι δύο συνομιλητές της.

Παράλληλα, πραγματοποίησε συνάντηση με τον περιφερειακό πρόεδρο της ΒP για την Τουρκία-Αζερμπαϊτζάν-Γεωργία, κ. Gordon Birrell, η οποία ΒΡ είναι βασικός προμηθευτής του αγωγού από το κοίτασμα ShahDeniz και βασικός μέτοχος στον ΤΑΝΑΡ και στον ΤΑΡ. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έθεσε και στον κ.Gordon Birrell το αίτημα της ελληνικής πλευράς για αντισταθμιστικά οφέλη από τον ΤΑΡ. Ο κ. Gordon Birrell, δήλωσε ανοιχτός σε θέματα που αφορούν αντισταθμιστικά οφέλη για την Ελλάδα και τόνισε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει συγκεκριμένες ελληνικές προτάσεις σε αυτήν την κατεύθυνση.

Έγινε, επίσης, δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν κ. Ilham Aliyev, με τον οποίο συζήτησε το ευρύτερο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και εκφράσθηκε αμοιβαία η διαπίστωση των καλών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες και της ανάγκης για περαιτέρω ανάπτυξή τους, γεγονός που θα έχει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο για τις δύο χώρες αλλά και για την ευρύτερη περιοχή μας.

Είχε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ.Maros Sefcovic με τον οποίο συζήτησε ενεργειακά θέματα της περιοχής της Νοτιοναταλικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένου του και με τον Ειδικό Απεσταλμένο Ενέργειας των ΗΠΑ κ. AmosHochstein με τον οποίο συζήτησε ενεργειακά θέματα της περιοχής, με ιδιαίτερη έμφαση στον Νότιο Διάδρομο και τον ΤΑΡ.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός ήταν συνοδευόμενος από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΠΑ κ. Σπύρο Παλαιογιάννη, τον Πρέσβη της Ελλάδας στο Μπακού κ. Δημήτριο Τσούνγκα και τον Διπλωματικό του Σύμβουλο κ. Βασίλη Ξηρό, συμμετείχε στις εργασίες του Πρώτου Συμβουλευτικού Συμβουλίου για τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Total: Καταργεί 2000 Θέσεις Εργασίας ως το 2017 και Πωλεί 5,5 Δις Δολ. σε Στοιχεία Ενεργητικού Εφέτος

Αποτέλεσμα εικόνας για ΤΟΤΑΛ
Κατάργηση 2.000 θέσεων εργασίας ως το 2017 και πώληση στοιχείων ενεργητικού 5,5 δις δολ. για εφέτος σχεδιάζει η γαλλική Total. Η εν λόγω αναδιάρθρωση πραγματοποιείται λόγω του νέου περιβάλλοντος που διαμορφώνει η ραγδαία πτώση των διεθνών τιμών πετρελαίου.
Παράλληλα, η γαλλική πετρελαϊκή προανήγγειλε το «πάγωμα» προσλήψεων στους τομείς της παραγωγής, της διύλισης και των πετροχημικών δραστηριοτήτων στο πλαίσιο των σχεδίων της για περικοπές κόστους 4 δις δολ. εντός του τρέχοντος έτους.
Όπως ανακοίνωσε η Total, στόχος είναι η μείωση του κόστους της ώστε να είναι έτοιμη να επιστρέψει στα κέρδη όταν η τιμή θα επανέλθει στα επίπεδα των 70 δολ. το βαρέλι (σήμερα η τιμή του αργού βρίσκεται στα 55 δολ.)
Τα παραπάνω έρχονται μετά την ανακοίνωση των ύψους 5,66 δις δολ. καθαρών ζημιών του γαλλικού Ομίλου για το τελευταίο τρίμηνο του 2014 (έναντι καθαρών κερδών 2,23 δις δολ. το ίδιο διάστημα), καθώς ενέγραψε ζημίες ύψους 6,5 δις δολ. λόγω μείωσης κερδών στο πετρέλαιο και το αέριο σχιστών, αλλά και στα αμμώδη πετρελαϊκά κοιτάσματα και στα διυλιστήρια που διατηρεί στην Ευρώπη.
Πάντως σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τους επενδυτές από πωλήσεις των μετοχής της, η διοίκηση της Total πρότεινε αύξηση του μερίσματος.


ΠΗΓΗ:energia.gr