Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Ποιος είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης

Ποιος είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης
Άνθρωπος που εμπνέει εμπιστοσύνη στη διεθνή κοινότητα, ο Γκίκας Χαρδούβελης που αναλαμβάνει το πόστο του υπουργείου Οικονομικών, έχει διατελέσει στενός συνεργάτης του Κώστα Σημίτη και του Λουκά Παπαδήμου, όταν οι δύο τελευταίοι ήταν πρωθυπουργοί.

Απόφοιτος του Κολεγίου Αθηνών, ο κ. Χαρδούβελης είναι καθηγητής του πανεπιστημίου Πειραιά, ενώ έχει διδάξει οικονομικά στο Columbia των ΗΠΑ και θεωρείται οικονομολόγος με διεθνή επιστημονική αναγνώριση.

Είναι από τους πρώτους που είχε διατυπώσει δημόσια την ιδέα της αναδιάρθρωση του χρέους, κάνοντας λόγο για επιμήκυνση σε βιβλίο που είχε εκδώσει το 2011, ενώ γνωρίζει άριστα τα θέματα του δημοσίου χρέους, αφού ήταν από τους βασικούς διαπραγματευτές του “κουρέματος” από τη θέση του διευθυντή του οικονομικού γραφείου του τότε πρωθυπουργού  Λουκά Παπαδήμου.

Από το 2000 έως το 2004 ήταν διευθυντής του οικονομικού γραφείου του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και διαχειρίστηκε τα θέματα της μετάβασης στο κοινό νόμισμα.

Γνωρίζει άριστα τα ευρωπαϊκά θέματα και είναι ένα πρόσωπο που χαίρει εμπιστοσύνης από τους εταίρους.

Τον περασμένο Ιούλιο, ο κ. Χαρδούβελης είχε εκφράσει την άποψη ότι η Ελλάδα χρειάζεται ακόμη 10 δισ. ευρώ και μια παράταση 3-4 ετών για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, μιλώντας σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ με θέμα "Το περιεχόμενο της ανάπτυξης".

Είχε μάλιστα επιρρίψει ευθύνες στην τρόικα για την καθήλωση των ελληνικών εξαγωγών, τονίζοντας ότι "έδωσε πρωτίστως έμφαση στην αγορά εργασίας, με τη μείωση του εργασιακού κόστους και όχι στην αγορά προϊόντων και την ολιγοπωλιακή της διάρθρωση. Είχε επίσης υπογραμμίσει την έλλειψη ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι εξαγωγείς καθώς "οι προμηθευτές τους στο εξωτερικό απαιτούν πληρωμή σε μετρητά και είχε τονίσει ότι ότι σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ληφθούν άλλα δημοσιονομικά μέτρα γιατί θα επιδεινωθεί η ύφεση.

Είναι υπέρμαχος των επενδύσεων και μάλιστα πριν από λίγους μήνες όταν καθυστερούσε η ιδιωτικοποίηση της Eurobank σε ειδικό συνέδριο για την οικονομία είχε αναρωτηθεί "μα καλά εδώ έχουμε βρει διεθνή επενδυτή για την eurobank και για διάφορους λόγους δεν γίνεται η αγοραπωλησία, είναι δυνατόν αυτό το πράγμα".

Ο νέος υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης,  είναι καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, και Οικονομικός Σύμβουλος της  EUROBANK. 

Είναι Ερευνητικός Εταίρος στο Centre for Economic Policy Research του Λονδίνου και στο Centre for Money, Banking and Institutions τουSurrey Business School.

Επίσης είναι μέλος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του CIIM, της εκτελεστικής επιτροπής του ΙΟΒΕ και του ελληνικού Ιδρύματος Harvard, έχει διατελέσει Επίκουρος Καθηγητής στο Barnard College, Columbia University  (1983-1989), και Αναπληρωτής και στη συνέχεια Τακτικός Καθηγητής στο  Rutgers University- Νέα Υερσέη (1989-1993).

Ο κ. Χαρδούβελης είναι παντρεμένος με δύο παιδιά και είναι υπέρμαχος της υγιεινής ζωής, καθώς σχεδόν καθημερινά αθλείται σχεδόν για μία ώρα.

Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση:

Είκοσι υπουργοί, τέσσερις αναπληρωτές υπουργοί και εικοσιένας οι υφυπουργοί

Πρωθυπουργός
Αντώνης Σαμαράς

Αντιπρόεδρος και Υπουργός Εξωτερικών
Ευάγγελος Βενιζέλος
Υφυπουργός Εξωτερικών: Δημήτρης Κούρκουλας
Υφυπουργός Εξωτερικών: Άκης Γεροντόπουλος

Υπουργείο Οικονομικών
Υπουργός : Γκίκας Χαρδούβελης
Αναπληρωτής Υπουργός: Χρήστος Σταϊκούρας
Υφυπουργός : Γιώργος Μαυραγάννης

Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Υπουργός : Κυριάκος Μητσοτάκης
Υφυπουργός:  Παρασκευή Χριστοφιλοπούλου

Υπουργείο Εσωτερικών 
Υπουργός :   Αργύρης Ντινόπουλος
Υφυπουργός Θεόφιλος Λεονταρίδης
Υφυπουργός : Γιώργος Ντόλιος

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Υπουργός: Δημήτρης Αβραμόπουλος
Αναπληρωτής Υπουργός:  Φώφη Γεννηματά
Υφυπουργός:  Γιάννης Λαμπρόπουλος

Υπουργείο Ανάπτυξης και  Ανταγωνιστικότητας 
Υπουργός:   Νίκος Δένδιας
Υφυπουργός:  Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος
Υφυπουργός : Γεράσιμος Γιακουμάτος
Υφυπουργός: Νότης Μηταράκης

Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Υπουργός :  Μιχάλης Χρυσοχοϊδης
Υφυπουργός:  Μιχάλης Παπαδόπουλος

Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας  και Κλιματικής Αλλαγής
Υπουργός: Γιάννης Μανιάτης
Αναπληρωτής Υπουργός:  Νικόλαος Ταγαράς
Υφυπουργός:  Ασημάκης Παπαγεωργίου

Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων
Υπουργός:  Ανδρέας Λοβέρδος
Υφυπουργός:  Αλεξάνδρος Δερμετζόπουλος
Υφυπουργός:  Κώστας Κουκοδήμος

Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Υπουργός: Κωνσναντίνος Τασούλας
Υφυπουργός: Άντζελα Γκερέκου
Υφυπουργός  Αθλητισμού: Γιάννης Αδριανός

Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
Υπουργός:  Γιάννης Βρούτσης
Υφυπουργός : Βασίλειος Κεγκέρογλου
Υφυπουργός: Αντώνης Μπέζας
Υφυπουργός Γιάννης Πλακιωτάκης

Υπουργείο Υγείας 
Υπουργός : Μάκης Βορίδης
Αναπληρωτής: Λεωνίδας Γρηγοράκος
Υφυπουργός: Κατερίνα Παπακώστα

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Υπουργός :  Γιάννης Καρασμάνης
Αναπληρωτής Υπουργός:  Πάρις Κουκουλόπουλος

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Υπουργός :  Χαράλαμπος Αθανασίου

Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
Υπουργός:  Βασίλης Κικίλιας

Υπουργείο Τουρισμού
Υπουργός: Όλγα Κεφαλογιάννη

Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου
Υπουργός:  Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης
Υπουργός:  Γιώργος Ορφανός

Υπουργός Επικρατείας
Δημήτρης Σταμάτης

Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος 
Σοφία Βούλτεψη

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Από το μισθό η παρακράτηση φόρους μισθωτών και συνταξιούχων από το 2015


Ριζικές αλλαγές στη μηνιαία παρακράτηση φόρου των μισθωτών και συνταξιούχων θα επέλθουν από το 2015, σύμφωνα με Τα Νέα, καθώς οι εργοδότες ή τα ασφαλιστικά ταμεία θα παρακρατούν από τον μισθό ή τη σύνταξη το 1/12 των ετήσιων φόρων για τα συνολικά εισοδήματα.

Αρχικά θα λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα του προηγουμένου έτους με κάποια προσαύξηση. Παίρνοντας τα εισοδήματα του προηγούμενου έτους και τον φόρο που αναλογεί, η επιχείρηση η οποία απασχολεί μισθωτό, το Δημόσιο ή το ασφαλιστικό ταμείο θα ενημερώνονται από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για το ύψος των ετήσιων φόρων που αναλογούν στο συνολικό εισόδημα.

Το ποσό των φόρων διαιρείται διά 12  ή 14 για όσους συνεχίζουν να λαμβάνουν δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας. Η επιχείρηση στη συνέχεια έχει την αποκλειστική ευθύνη να παρακρατά κάθε μήνα από την αμοιβή το 1/12 ή το 1/14 των ετήσιων φόρων και να το αποδίδει στο Δημόσιο.

Οι όποιες μεταβολές εισοδημάτων θα πρέπει να δηλώνονται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να ενημερώνονται αντίστοιχα οι επιχειρήσεις, τα ασφαλιστικά ταμεία ή η Ενιαία Αρχή Πληρωμών του Δημοσίου για να τροποποιήσει την παρακράτηση.

Για παράδειγμα αν ένας μισθωτός έχει και εισοδήματα από ενοίκια η μηνιαία παρακράτηση φόρου δεν θα αφορά μόνο στον μισθό του όπως σήμερα αλλά και τα λοιπά εισοδήματά του. Ο φόρος θα παρακρατείται στο σύνολό του από τον μισθό.

Σύμφωνα με την εφημερίδα το νέο σύστημα θα πρέπει σταδιακά να αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2015 και για να αποφευχθεί η διπλή φορολόγηση τον πρώτο χρόνο εφαρμογής στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν σκέψεις ο φόρος για την προηγούμενη χρήση να δοθεί η δυνατότητα να εξοφληθεί σταδιακά σε ορίζοντα τριών ή ακόμα και πέντε ετών.

ΠΗΓΗ:tvxs.gr

Η EnergeanOil&Gas σε κοιτάσματα στο Ισραήλ

energean-logo
Σε συμφωνία για την είσοδο (farm-in) ως Operator και με ποσοστό 25% στις άδειες έρευνας και εκμετάλλευσης των περιοχών Sara και Myra που βρίσκονται σε θαλάσσια νερά μεγάλου βάθους στο Ισραήλ προχώρησε η EnergeanOil&Gas.
Η συμφωνία, η οποία τελεί υπό την έγκριση των αρμόδιων αρχών του Ισραήλ, επιτεύχθηκε με τους μετόχους των αδειών, δηλαδή τις RatioOilLtd, ModiinEnergyLimitedPartnership, IDBDevelopmentLtd., IsraelLandDevelopmentCompanyLtd., EmanuelEnergyLtd., EmanuelEnergy – Oil&GasExploration – LimitedPartnership και I.P.COil&Gas (Israel) LimitedPartnership.
Η Energean, εκτός από την μακρά γεωτρητική της εμπειρία και παραγωγή πετρελαίου και αερίου σε θαλάσσιες περιοχές, έχει υπογράψει συμφωνία (MemorandumofUnderstanding) για τη δημιουργία κοινής εταιρείας με την OceanRig. Η OceanRig ειδικεύεται σε γεωτρήσεις σε πολύ μεγάλα βάθη θαλάσσης και κατέχει έναν από τους μεγαλύτερους στόλους παγκοσμίως σε πλοιογεωτρύπανα.
Το βάθος θαλάσσης της περιοχής είναι 1.335 μέτρα, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες σε έκταση 1.360 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η γεώτρηση Sara – 1 είχε στοχεύσει σε πιθανά κοιτάσματα του Μειοκαίνου, με δεδομένες ανάλογες επιτυχείς γεωτρήσεις σε πεδία όπως το «Ταμάρ» και ο «Λεβιάθαν», χωρίς ωστόσο επιτυχές αποτέλεσμα.
Το νέο επενδυτικό σχέδιο προβλέπει την επανείσοδο στη γεώτρηση Sara – 1 και την διάνοιξή της κατά 1.000 μέτρα βαθύτερα, σε συνολικό βάθος 5.050 μέτρων, ώστε να εξεταστούν για πρώτη φορά ιστορικά οι προοπτικές της Λεκάνης της Λεβαντίνης σε τέτοιο βάθος και για πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων, προερχόμενα από παλαιότερες περιόδους (Ολιγόκαινο και Ηώκαινο).
Σχετικά με τη συμφωνία, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της EnergeanOil&GasΜαθιός Ρήγας δήλωσε τα εξής:
“Η είσοδος της EnergeanOil&Gas στην έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων στο Ισραήλ σηματοδοτεί μία νέα εποχή για την εταιρεία αλλά και αποτελεί, ταυτόχρονα, μια σημαντική πρόκληση για τον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Θα είναι η πρώτη φορά που θα επιχειρηθεί γεώτρηση σε τέτοια βάθη στη Λεκάνη της Λεβαντίνης, όπου από γεωλογικής πλευράς οι προοπτικές είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες.
Θα πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα δύσκολη προσπάθεια, η εκτέλεση της οποίας προϋποθέτει την ολοκλήρωση όλων των προβλεπόμενων εγκρίσεων στη διάρκεια των επόμενων 30 ημερών, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη η ολοκλήρωση της γεώτρησης εντός των χρονικών περιθωρίων που προκύπτουν από τις συγκεκριμένες άδειες”.

ΠΗΓΗ:proininews.gr

Ποιοι κολοσσοί ακονίζουν τα...τρυπάνια τους για τα πετρέλαια του Ιονίου

Ποιοι κολοσσοί ακονίζουν τα...τρυπάνια τους για τα πετρέλαια του Ιονίου
Ναυμαχία σε Ιόνιο και Αδριατική έχει ξεκινήσει για τα πετρέλαια με ξένους κολοσσούς να ετοιμάζονται να βάλουν τρυπάνια σε Ελλάδα, Αλβανία, Μαυροβούνιο και Ιταλία σε θαλάσσιες περιοχές με μεγάλα βάθη και ειδικά το ελληνικό «Mega Project».
Στην Αθήνα πηγαινοέρχονται πλέον Νορβηγοί, Βρετανοί, Άραβες και Αμερικάνοι καθώς σε λίγους μήνες ξεκινούν οι διαγωνισμοί για τις περιοχές που βρίσκονται στην Αδριατική και καταδεικνύει ως πετρελαιοπιθανές η έρευνα που έχει κάνει η νορβηγική PGS.
Η ναυμαχία όμως γίνεται για την ευρύτερη περιοχή της Αδριατικής Πλάκας που ξεκινά από τις ακτές της Κροατίας και κατεβαίνει νότια προς Μαυροβούνιο, Αλβανία και, βεβαίως, Δυτική Ελλάδα, όπου επίσης πλέον έχει δρομολογηθεί ερευνητική δραστηριότητα στον τομέα. Στην περιοχή αυτή, όπως και στην ιταλική πλευρά, όπως τα offshore κοιτάσματα Rospo Mare και Aquilla, υπάρχουν ήδη διαπιστωμένα και παραγωγά συστήματα υδρογονανθράκων, με χαρακτηριστικότερα, ίσως, παραδείγματα το πετρελαϊκό πεδίο Patos Maritza με κοιτάσματα της τάξης των 5 δισεκατομμυρίων βαρελιών καθώς και το Delvina Gas, το οποίο εκτιμάται ως το μεγαλύτερο onshore κοίτασμα φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Τα δύο τελευταία βρίσκονται σε on shore περιοχές της Αλβανίας, ενώ οι πλέον πρόσφατες πληροφορίες από την γειτονική χώρα φέρουν την κυβέρνηση να προετοιμάζεται για τη δημοπράτηση 13 μπλοκ για εξερεύνηση υδρογονανθράκων, εκ των οποίων το ένα βρίσκεται σε θαλάσσια περιοχή.
Η εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια της ανακάλυψης, τον περασμένο Νοέμβριο, κοιτάσματος καλής ποιότητας πετρελαίου και φυσικού αερίου το οποίο είχε καλά χαρακτηριστικά ροής, από την Royal Dutch Shell και την Petromanas Energy Inc στο πεδίο δοκιμής στο Shpirag, στη νότια Αλβανία.
Πριν λίγες μέρες, στις 15 Μαΐου συγκεκριμένα, εξέπνευσε η προθεσμία που είχε θέσει η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου για την υποβολή προσφορών για συνολικά 13 οικόπεδα σε θαλάσσιες περιοχές. Μπορεί ο αριθμός των τελικών προσφορών να δείχνει μικρός, αλλά στα τρία σχήματα που προσήλθαν στην Ποντγκόριτσα και κατέθεσαν φακέλους περιλαμβάνονται μεγάλοι όμιλοι της διεθνούς βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου: η μία κοινοπραξία απαρτίζεται από την ιταλική ΕΝΙ και την ρωσική Novatek, η δεύτερη από την αυστριακή OMV και την αμερικανική Marathon Oil, ενώ στην τρίτη συναντούμε την ελληνικών συμφερόντων Energean Oil & Gas, με την αγγλική Mediterranean Oil & Gas.
Παρότι πρόκειται για τον πρώτο, ιστορικά, διαγωνισμό για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στον οποίο προχώρησε το Μαυροβούνιο, το ενδιαφέρον πείθει και για τις προοπτικές αξιοποίησης πιθανών κοιτασμάτων στη θαλάσσια περιοχή της Αδριατικής.
Μόλις μία μέρα πριν, η ελληνική κυβέρνηση είχε υπογράψει με τις αναδόχους εταιρείες τις συμβάσεις για δύο υπεράκτιες περιοχές: αυτή του Πατραϊκού Κόλπου, όπου τις έρευνες θα διεξάγει η κοινοπραξία των Ελληνικών Πετρελαίων, της ιρλανδικής Petroceltic και της ιταλικής Edison, καθώς και του Κατακόλου στο νομό Ηλείας, όπου ανάδοχο ήταν το σχήμα της Energean Oil & Gas (επίσης και στο onshore block των Ιωαννίνων με την καναδέζικη Petra petroleum) και την βρετανική Trajan Oil. Το γεγονός ότι στην υπογραφή παρεστει, μεταξύ άλλων, ο Βρετανός Υπουργός Ενέργειας Ed Davey αποτελεί άλλη μία απόδειξη για το ότι η ευρύτερη περιοχή έχει συγκεντρώσει τα βλέμματα των ισχυρών του πλανήτη.
Πηγή: Από την εφημερίδα Παραπολιτικά 

ΠΗΓΗ:fpress.gr

Καναδική εταιρεία shale gas "βλέπει" τη Θράκη


Η είδηση έχει εξαιρετική σημασία καθώς το τελευταίο διάστημα όλο και πληθαίνουν οι πληροφορίες που θέλουν την περιοχή της Θράκης, να υπάρχουν πλούσια αποθέματα σχιστολιθικού αερίου, του καυσίμου που άλλαξε την παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου. 

Καναδική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Ουκρανία στην εκμετάλλευση μη συμβατικού σχιστολιθικού αερίου, έχει καταθέσει αίτημα για έρευνες στην περιοχή της Θράκης. Η εταιρεία Cub Energy ειδικότερα έχει καταθέσει αίτημα για έρευνες σε δύο περιοχές στην Αλεξανδρούπολη και στην Ορεστιάδα. Οι περιοχές αυτές, εικάζεται ότι μπορεί να αποτελούν τη γεωλογική προέκταση ενός από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα σχιστολιθικού αερίου που έχουν εντοπιστεί τα τελευταία χρόνια, του περίφημου Hamitabat Shale στην Ανατολική Θράκη στην Τουρκία. 

H Cub Energy είναι καναδική εταιρεία υδρογονανθράκων εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Τορόντο και ήδη έχει δημιουργήσει μια ισχυρή παρουσία στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας στην Ουκρανία. Η εταιρεία έχει παραχωρήσεις 244.000 στρεμμάτων και ήδη διαθέτει σε παραγωγή 1900 ισοδύναμα βαρέλια πετρελαίου. Το επενδυτικό της πρόγραμμα περιλαμβάνει γεωτρήσεις σε έως 10 νέα πηγάδια μέσα στο 2014. Συνολικά στην Ουκρανία η εταιρεία διαθέτει 4 άδειες εκμετάλλευσης σε ποσοστό 100% στη Δυτική Ουκρανία, 8 άδειες από μόνη ή σε κοινοπραξία στην Ανατολική Ουκρανία. Επίσης η Cub Energy έχει παρουσία στην Τουρκία, όπου όμως ακόμη βρίσκεται επισήμως σε φάση εξέτασης των επενδυτικών ευκαιριών στον τομέα του φυσικού αερίου και του πετρελαίου. 

Σε ό,τι αφορά τη μετοχική της σύνθεση το 15% της εταιρείας ελέγχεται μετοχικά από τη διοίκηση, το Δ.Σ., το 40% από θεσμικούς επενδύτες, το 25% από άλλους «insiders» ενώ το 20% είναι retail. Εκτελεστικός Πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της εταιρείας είναι ο 47χρονος Mikhail Afendikov, ο οποίος στο παρελθόν είχε διατελέσει διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία Gastek και την Clarkson Investment LLC. Στην Cub Energy επιτελικά στελέχη είναι επίσης το στέλεχος της Caracal Energy, AtlasGas, Enerplus, με προϋπηρεσία στις Meg Energy, Pengrowth Energy, Trans Canada Pipelines Robert Hodgins, το πρώην στέλεχος των Amoco Canada, ExxonMobil, BP, Timothy Marchant και το πρώην στέλεχος των BHP Biliton, Petrohawk Corp, Texas Oil and Gas κλπ., Richard Stoneburner.

Hamitabat Shale 

Η περιοχή της Θράκης φαίνεται ότι παρουσιάζει τουλάχιστον προκαταρκτικό επενδυτικό ενδιαφέρον σε σχέση με πιθανά μη συμβατικά κοιτάσματα σχιστολιθικού φυσικού αερίου. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η έγκυρη αμερικανική στατιστική υπηρεσία των ΗΠΑ ΕΙΑ, θεωρεί ότι στο τουρκικό κομμάτι της Θράκης βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα σχιστολιθικού αερίου στον κόσμο. Παράλληλα προκαταρκτική μελέτη του ΙΓΜΕ θεωρεί ότι υπάρχουν αντίστοιχες δομές και στο ελληνικό κομμάτι της Θράκης, εκτίμηση που εφόσον επαληθευτεί αλλάζει άρδην τις ενεργειακές και γεωπολιτικές ισορροπίες της περιοχής. 

Υπενθυμίζουμε ότι πέρυσι το Μάιο, η αμερικανική ενεργειακή στατιστική υπηρεσία ΕΙΑ, δημοσίευσε έκθεση με τις περιοχές που εμφανίζουν το πιο ενδιαφέρον δυναμικό shale gas, όπως η Κίνα, η Μογγολία, η Ταϋλάνδη, η Ινδονησία, η Ινδία, το Πακιστάν και η Ιορδανία. Το τελευταίο κεφάλαιο της έκθεσης ήταν αφιερωμένο στα δύο μεγάλα πεδία της Τουρκίας, το ένα στα βάθη της Ανατολίας και το δεύτερο στην Ανατολική Θράκη. Σύμφωνα λοιπόν με την ΕΙΑ στην Ανατολική Θράκη έχουν εντοπιστεί στο πεδίο Hamitabat Shale γεωλογικοί σχηματισμοί που περιέχουν 34 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια αερίου από σχιστόλιθο (εκ των οποίων τα 6 τρις είναι ανακτήσιμα) και δύο δις βαρέλια σχιστολιθικού πετρελαίου (εκ των οποίων τα 100 εκατομμύρια βαρέλια είναι ανακτήσιμα). Η ίδια έκθεση της ΕΙΑ επισημαίνει ότι η εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας TPAO και η αμερικανική TransAtlantic Petroleum έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες εκμετάλλευσης και βρίσκονται στο στάδιο των εκτιμητικών γεωτρήσεων χωρίς ωστόσο να έχουν ανακοινώσει περαιτέρω πληροφορίες για τα αποτελέσματα των ερευνών τους. Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες η έκθεση της ΕΙΑ έχει λάβει μεγάλη δημοσιότητα στα τουρκικά ΜΜΕ, τα οποία θεωρούν ότι η Τουρκία μπορεί να εξελιχθεί από χώρα transit σε σημαντική παραγωγό χώρα πετρελαίου και φυσικού αερίου. 

Επιφυλάξεις 

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι επισήμως και ανεπισήμως η ελληνική κυβέρνηση έχει εκφράσει επιφυλάξεις σε σχέση με την προοπτική εκμετάλλευσης αερίου από σχιστόλιθο. Και αυτό γιατί το θέμα του shale gas εμφανίζει σημαντικές περιπλοκότητες ενώ υπάρχουν αρκετά κράτη της ΕΕ που απαγορεύουν την εκμετάλλευσή του για περιβαλλοντικούς λόγους. Πάντως η Ε.Ε. αφήνει στη διακριτική ευχέρεια του κάθε κράτους μέλους να αποφασίσει εάν επιτρέπει ή όχι την εκμετάλλευση σχιστολιθικού αερίου. Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που ξεκαθαρίζεται αρμοδίως είναι ότι στην παρούσα φάση προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελούν οι έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων συμβατικών υδρογονανθράκων, που μετά τους διαγωνισμούς open door, θα συνεχιστεί με το γύρο παραχωρήσεων για τη Δ. Ελλάδα και νότια της Κρήτης. 

Shale gas 

Κάποιοι παρομοιάζουν την επανάσταση του shale gas, με τις αλλαγές που επέφερε στην παγκόσμια οικονομία η αντικατάσταση του άνθρακα από το πετρέλαιο. Ήδη οι αλλαγές που συντελούνται είναι χαρακτηριστικές: οι ΗΠΑ θεωρείται ότι σε λίγα μόλις χρόνια θα είναι ενεργειακά αυτάρκεις και από το 2016 θα ξεκινήσουν να εξάγουν φυσικό αέριο από σχιστόλιθο. Η εκμετάλλευση του μη συμβατικού αερίου έχει οδηγήσει τις τιμές του αερίου στις ΗΠΑ 4 φορές χαμηλότερα από την Ευρώπη. Για αυτό άλλωστε βιομηχανικοί κολοσσοί όπως οι BMW, Dow, Formosa Plastics, Shell, Chevron, Phillips, Westlake Chemicals, επέλεξαν τις ΗΠΑ για να εγκαταστήσουν νέες γραμμές παραγωγής.


ΠΗΓΗ.capital.gr

"Στοπ" στον South Stream και από την Σερβία

"Στοπ" στον South Stream και από την Σερβία
Αμφίβολο παραμένει το μέλλον του ρωσικού αγωγού South Stream καθώς μετά την Βουλγαρία που αποφάσισε να αναστείλει τις εργασίες, και η Σερβία ανακοίνωσε ότι σταματά την κατασκευή του.

Όπως αναφέρει το Russia Today, τη Δευτέρα ο υπουργός Μεταφορών της Σερβίας, Ζοράνα Μιχαήλοβιτς, “μέχρι να ξεκαθαριστούν οι διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες και τη Μόσχα, ή μέχρι να αλλάξει πορεία η Ρωσία το έργο αναβάλλεται”, προσθέτοντας ότι από τη στιγμή που και η Βουλγαρία έχει σταματήσει τις εργασίες για τον ίδιο λόγο η Σερβία δεν μπορεί παρά να κάνει το ίδιο.

Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας διέταξε απρόσμενα την παύση των εργασιών για τον αγωγο φυσικού αερίου South Stream, ο οποίος θα περνάει από πολλές βαλκανικές χώρες με προορισμό την Ευρώπη, μετά από συζητήσεις με αμερικάνους γερουσιαστές και ευρωπαίους αξιωματούχους.

Ωστόσο, η Σερβία μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα είχε ανακοινώσει ότι δεν σχεδιάζει να αναστείλει τις κατασκευές, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούλιο, παρά τις πιέσεις από την Ε.Ε. Σύμφωνα με το σχέδιο ο αγωγός θα εκτείνεται περίπου 422 χλμ. στη χώρα.

Η κατασκευή του αγωγού South Stream, η οποία κοστίζει περίπου $45 δισ., έχει μπλεχτεί στην μέση της διαμάχης μεταξύ Ρωσίας και Ε.Ε. για τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr